Freud, Psikoanaliz ve Felsefe

  Рет қаралды 375

Arkheidea

Arkheidea

Күн бұрын

Psikoanaliz bilinçli olmayan veya bilinç dışı gerçekleşen psişik olayları, süreçleri ve yapıları araştırmak ve incelemek amacıyla Sigmund Freud tarafından temellendirilmiştir. Bu bakımdan psikoanalizin öncelikli konusu ‘bilinç dışı’ ve başka bir açıdan da ‘bilinçaltı’ olan süreçlerdir.
Hegel, genel olarak üç yüz yıllık klasik Avrupa felsefesinin ve özel olarak Klasik Alman Felsefesinin üst uğrağını oluşturur. Klasik Alman Felsefesi İskoç Ortak Duyu Okulu gibi sentezci bir gelenektir ve felsefede rasyonalizm ve empirizm yarılmasını aşıp felsefede yeni bir senteze ulaşmayı ve böylece felsefede yeni bir çığır açmayı amaçlamaktadır.
Hegel Tinin Fenomenolojisi’nin ilk yarısında aklın kökenini ve oluşum sürecini ortaya koyduktan sonra eserin ikinci yarısında “tin” kavramı altında aklın empirik dünyada pratiği şekillendirirken kendisinin de nasıl şekillendiğini ortaya koyar. Eserin son bölümünde ortaya çıkan “mutlak bilgi” teorik bilginin ve empirik bilginin sentezi olarak ortaya çıkan praksis bilgisidir, sınanmış bilgidir. Bu bakımdan Klasik Alman Felsefesinin öncelikli temel konusu bilinçtir.
Freud bilinç dışı olanı incelerken aslında Alman felsefesinde eksik olduğunu veya yeterince dikkate alınmadığını düşündüğü insanın bir başka yanına dikkate çekmektedir. Bu bakımdan bilinç dışı süreçlerle ilgilenen Psikoanaliz ile bilincin ve aklın neliğini asıl araştırma konusu yapmış olan Klasik Alman Felsefesinin, Hegel’in ve hatta Karl Marx’ın ilişkilendirilmesi ilk bakışta pek mümkün gözükmemektedir. Konu bakımından sanki bir tezatlık söz konusudur. Konuya yakından bakılması gerektiği kanısındayım.
Prof. Dr. Doğan Göçmen
Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Göçmen, 1964 yılında Gaziantep’te doğdu. 1992 yılından sonra Hamburg ve Edinburgh üniversitelerinde sosyoloji, sosyal bilimler, Almanca, siyaset bilimi ve felsefe okudu. John Locke ve Adam Smith’in mülkiyet ve devlet teorilerini inceleyen yüksek lisans tezinden sonra doktora tezinde Adam Smith’te ahlak ve iktisat ilişkisini incelemek amacıyla Ahlaki Duygular Kuramı ile Ulusların Zenginliği adlı eserlerini birbirleriyle olan ilişkileri bakımından inceledi. Öncelikli olarak ahlak felsefesi, iktisat felsefesi ve felsefe tarihi çalışmaktadır. Adam Smith, Hegel ve Marx üzerine olan çalışmalarıyla bilinmektedir.
.
.
.KANALIMIZA ABONE OLMAYI ve BİLDİRİMLERİ AÇMAYI UNUTMAYIN...
.
İnstagram : @felsefii.dusunce

Пікірлер
Spinoza: Tanrı Evrenin Kendisi Olabilir mi? | Felsefe Tarihi 25
33:28
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 905 М.
Freud, Psikoanaliz ve Felsefe
17:13
Arkheidea
Рет қаралды 120
Арыстанның айқасы, Тәуіржанның шайқасы!
25:51
QosLike / ҚосЛайк / Косылайық
Рет қаралды 700 М.
黑天使只对C罗有感觉#short #angel #clown
00:39
Super Beauty team
Рет қаралды 36 МЛН
Clinical Psychology Part 1: Sigmund Freud and Psychoanalysis
13:37
Professor Dave Explains
Рет қаралды 179 М.
Güncel Barış #6: Toplum Barış Sürecinin Neresinde? | #DEMOStanSesler
35:12
DEMOS Araştırma Kolektifi
Рет қаралды 120
Antik Yunan'da Kadın
18:13
Arkheidea
Рет қаралды 820
KANT NEDEN BÜYÜK BİR FİLOZOF? Kant Felsefesini Anlamak | Felsefe Tarihi 32
1:13:59
Yedinci Mühür: İnsanın Varoluş Mücadelesi
47:39
Arkheidea
Рет қаралды 1,4 М.
Filozof İmparator: Marcus Aurelius Belgeseli
18:12
Bebar Bilim
Рет қаралды 266 М.
Арыстанның айқасы, Тәуіржанның шайқасы!
25:51
QosLike / ҚосЛайк / Косылайық
Рет қаралды 700 М.