Rica ederim. Vaktinizi ayırarak yorum yazarak verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Videolara yoğunluktan dolayı biraz ara verdik, yakında devam edeceğiz. İyi çalışmalar.
@gulnazaltinsoy50614 ай бұрын
Hocam merhabalar anlatımınız için teşekkür ederim. Tekrarlı olarak 3 kez yaptığımız bir ölçümü başka değişkenlerle karşılaştırmak istediğimizde örn. demeografik özellikler Üç ölçümle ayrı ayrı demografik özellikler mi karşılaştırmalıyız , yoksa üç ölçüm sonuçları arasında korelasyon bakıp sonrasında mı karşılaştırmalıyız
@TezYardımPlatformu4 ай бұрын
Rica ederim. Bu, sizin araştırma sorunuza, yaklaşımınıza veya hocanızın tercihine göre değişir. Ancak ben olsam, 3-1. ölçümler arasındaki farkı hesaplatırım. Bu farkın demografik özelliklere göre farkına bakarım. Böylece örneğin kadınlarda fark nasıl, erkeklerde fark nasıl bunu görmüş olurum.
@florinadanielaavadanii2535 Жыл бұрын
hocam anlatımınız çok güzel, çok teşekkür ederiz. Benim ufak bir sorum olacaktı friedman testini iki yönlü anovanın non parametric alternatifi olarak kullanabiliriz değil mi?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Tam olarak bunu söyleyemeyiz ama bir şekilde kullanabilirsiniz.
@safaoguz49206 ай бұрын
hocam merhaba, friedman testinden önce normalliğine bakmak istediğimizde testlerin farkını alıyor muyuz yoksa direk normallik testi yapıp basıklık çarpıklık değerlerini, p anlamlılık düzeyini mi değerlendiriyoruz?
@TezYardımPlatformu6 ай бұрын
Normalliğe farklar üzerinden de bakabilirsiniz testlerin kendileri üzerinden de bakabilirsiniz.
@aycancomert40795 ай бұрын
hocam en sonda wilcoxon uygularken bonferroni düzeltmesi yapıp p değerlerine öyle bakmamız gerekmez miydi? 3 ölçüm olduğu için üçün ikili kombinasyonundan 3 çeşit ikili karşılaştırma ve p değerini de 0.05%3 yapmak gerekmez mi?
@TezYardımPlatformu5 ай бұрын
Tabii ki yapılabilir. Birçok kaynakta bunu görüyorum. Ancak ben şahsen olasılığı bu kadar düşürerek karar vermeyi uygun bulmuyorum. Bence %95 ihtimal ile anlamlı farklılık olması yani p değerini 0,05 olması yeterli.
@aycancomert40795 ай бұрын
Teşekkür ederim 🙏🏻
@haticebedel7200 Жыл бұрын
elinize sağlık öncelikle her videonuzu izledim neredeyse. Bir sorum olacaktı, takip için tekrarlı 12 ölçümüm mevcut. kıyası için friedman yaptıktan sonra ikili karşılatırma olarak wilcoxon değil de pairwise comp denilen çoklu karşılatırmayı yapmam daha doğru mu olur danışmak istedim
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Bu konuda bu daha doğru olur demem maalesef mümkün değil ancak ben olsam çoklu karşılaştırmaları dikkate alırdım. Takibiniz için teşekkürler, önerileriniz olursa duymaktan mutlu olurum.
@aysefahriye3505 Жыл бұрын
Merhaba burada mesela ölçümler arası değişimleri nasıl karsilastirabiliriz acaba delta değerlerini göremiyoruz sanki?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Delta derken ortalamalar arası farkları kastediyorsanız, burada göremezsiniz. Çünkü sıra ortalamaları üzerinden analizi yapıyoruz. Bunun nedeni normal dağılımın olmaması. Görmek isterseniz tanımlayıcı istatistik yöntemleri ile bakabilirsiniz. Ya da ANOVA yapın, yine görebilirsiniz.
@esraefendioglu609 Жыл бұрын
merhaba hocam Cochran ve Mcnemar testini anlattığınız video kanalınızda var mı acaba b? şimdiye kadar aradığım her şeyi buldum bu testleri bulamadım.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Merhaba, ikisi de kanalımızda yok. Notlarım arasında, ilk sıralardalar.
merhaba ölçümler başlangıç, 1.ay ve 3.ay olsaydı eşit oranlı ölçüm olmadığı için normallik aranmadan friedman mı yapılırdı?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Eşit oranlı ölçüm, ölçümler arasındaki süreyi belirten bir kavram değil. Farklı birşey. Ölçekler olarak aratarak kanalımızda bunu anlatan videoyu bulabilirsiniz. Bu durumda da normal dağılım sağlanıyor olabilir.
@mehmetatasayar34717 ай бұрын
Hocam emeğinize sağlık teşekkür ediyorum, Friedman testi kullanarak deney ve kontrol gruplardaki ölçüm sonuçlarına bakacağım yani hem deney hem de kontrol grubu eksenli karşılaştırma yapacağım, bu açıdan ne yapmam gerekiyor. Bu video örnek vermem gerekirse deney grubu için olduğunu varsayarsak bu vıdeo ya aynı zamanda kontrol grubu da eklersek ne yapmam gerekir
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Önce split file yaparak bu analizi yapabilirsiniz. Kanalımızda bunun bir videosu var.
@neseormanci2092 Жыл бұрын
Merhaba Hocam; sporcuları kadın/erkek olarak olarakta bakmak istersen yine bu testi mi uygulayacağız? teşekkürler..
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Tam olarak anlayamadım. Biraz daha açıklar mısınız?
@neseormanci2092 Жыл бұрын
Yani hocam fridman testi uygularken sizin yaptığınız örneğe göre sporcuları 3 ölçüm olarak değere bakacaksınız ya bu ölçümleri cinsiyete göre yani kadınları kendi arasında ve erkekleri kendi arasında bu 3 ölçüm arasındaki farka bakabilir miyiz? Teşekkürler
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Bir fark yok. Önce split file yaparsınız. Sonra aynı analizi yaparsınız.
@nermin8517 Жыл бұрын
Merhaba, depolama suresi boyunca bir gidadaki probiyotik bakteri sayısı değişimi (10 kez ölcüldü) icin bu testi kullanabilir miyim? 0°C depolanma durumunda 10 hafta boyunca canlilik degisimi 10 kez olculdu ve 25°C koşulunda 10 hafta boyunca canlılık degisimi 10 kez ölçüldü. Bulguları istatistiksel olarak nasıl yorumlamam gerekir, hangi testi kullanmalıyım?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Merhaba, 1. Bence bu testte öncelikle 0. gün sonuçlarını bağımsız gruplar t testi ile karşılaştırarak başlangıçta fark olup olmadığını ortaya koymalısınız. Burada fark olmaması iyi olacaktır. Benzer şartlarda başlandığını belirtir. 2. Ardından 0 ve 25 derece gruplarının 0 ve belirleyeceğiniz hafta sonuçlarını teker teker karşılaştırmalısınız. İsterseniz bunu her hafta için tek tek yapın. 0-1, 0-2, 0-3, 0-4 gibi. İsterseniz 2 veya 3 noktada yapın. 0-3, 0-6, 0-10. haftalar gibi .Bunun için ilişkili örneklemler t testi kullanacaksınız. Bu analizler iki grupta ayrı ayrı olmalı. Böylece ayrı ayrı değişimi görmelisiniz. 3. 5 ve 10. haftalarda veya daha fazla haftada 0-25 derece gruplarını karşılaştırmalısınız. Ben olsam her haftayı karşılaştırırım. Böylece hangi haftada saklama koşullarının farklılık oluşturduğunu bulmuş olursunuz. Tabi bunlar benim düşüncelerim. Kolay gelsin...
@nermin8517 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu cok tesekkurler hocam. neden direkt parametrik testleri kullanacagiz peki bu konuda da aydinlastirsaniz cok sevinirim cok sagolun emeginize saglik
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. Ben parametrik olarak yazdım. Uygun durum yoksa nonparametrikleri kullanmalısınız.
@nermin8517 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu normallik testi yapmam gerekiyor bunun icin degil mi hocam
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Kesinlikle.
@neseormanci2092 Жыл бұрын
Hocam merhaba.. Öncelikle emekleriniz ve açıklayıcı anlatımınız için çok teşekkürler.. Bir sorum olacak size cevaplandırırsanız mutlu olurum. Çalışmamda takıldığım bir nokta var. Çalışamam 37 bireyin 0.ay, 4.ay ve 8.ay besin tüketimleri ile ilgili bireylerin 0.ayda yağ tüketimi 22g, 4.ayda 10g ve 8.ayda 21 g. Ancak bu durum aylara göre anlamlı çıkmadı. Yani 0.ayda 22 g olan değer 4.ayda yarısına düşüyor ve 8.ayda tekrar ilk değere yükseliyor ama bu değer anlamlı çıkmıyor. NEDENİ NE OLABİLİR? Ve birkaç değerde aynı şekilde sorunla karşılaştım. Bu bir problem mi? Analizde yanlışlıklı mı yaptım? Ya da dergiye gönderirken bu durumu nasıl açıklayabilirim? Çok teşekkürler.. @TezYardimPlatformu
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Anlamlı çıkmayabilir. Yani bir fark var ama bu fark ististiksel olarak önemli ölçüde olamayabilir. Burada bir yanlışlık yok. Ancak birey sayınız daha fazla olsaydı büyük ihtimal ile fark anlamlı olacaktı. Burada yapacağınız birşey yok.
@neseormanci2092 Жыл бұрын
Çok teşekkür hocamm🥰
@CansuAGRALI Жыл бұрын
Merhaba bu analizde de gıda takviyesinin başarı puanları üzerine etkisi görmek istersek hangi analizi kullanıyoruz? (bu testin parametrik karşılığını anlattığınız videoda anlatmıştınız. Tekrarlı ölçümlerde bağımlı değişken normal dağılmıyorsa ve bağımsız bir değişkenin bağımlı değişken üzerindekini etkisini görmek istersek ne yapabiliriz cevabını arıyorum hocam).Teşekkürler...
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Merhaba, tekrarlı ölçümler için ANOVA'nın nonparametrik karşılığı bu test. Doğru yerdesiniz. Farklı bir teste ihtiyacımız yok. Sorunuzu tam anlayamadım mı acaba? İsterseniz şuna da bakabilirsiniz: kzbin.info/www/bejne/bqPQp3mgZbGVic0.
@CansuAGRALI Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Şöyle hocam benim 3 farklı zamanda ölçülmüş laboratuvar değerim var fakat normal dağılmıyor. Ve ben şunun analizini yapmak istiyorum ; zamanla laboratuvar değerindeki değişime tedavilerin etkisi nedir? ( tedavinin etkisini gösterebileceğim test nedir bilmiyorum. veri normal dağılmadığı için tekrarlı ölçümler için ANOVA yapamıyorum)
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Merhaba, elinizdeki üç farklı zamana ait sonuçlar zaten tedavi etkisini gösteriyor. Bunlar x puanları olsun. Bağımlı değişkeniniz x puanları. Bağımsız değişkeniniz ise tedavi. Tedavinin etkisini üç farklı zamanda gözlemliyorsunuz. Tedavi-->x sonuçları yapmış oluyorsunuz. Normalde tekrarlı ANOVA yapacaktınız. Şimdi Friedman yapacaksınız. Bu videodaki testi kullanabilirsiniz.
@CansuAGRALI Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Teşekkür ederim ilginiz için hocam. Emeğinize sağlık...
@elifbaydogann8 ай бұрын
bir grupla da karşılaştırmak istediğimizde Friedman'da bunu nasıl yapacağız? ANOVA'daki karşılığı: Repeated measures ANOVA with two within-subjects factors olan
@TezYardımPlatformu8 ай бұрын
Sorunuzu maalesef anlayamadım.
@elifbaydogann8 ай бұрын
@@TezYardımPlatformu Örneğin; 3 ölçüm var elimizde 1.ay, 3.ay ve 6.ay şeklinde. bir de cinsiyet faktörümüz var. hem ölçümlerin kendi arasındaki anlamlı duruma hem de cinsiyete göre bu ölçümlerde farklılık var mı diye bakmak istersek. ANOVA’da cinsiyeti factor kısmına atabiliyoruz ama Friedman’da factor kısmı yok. bunu sormak istedim. teşekkürler
@TezYardımPlatformu8 ай бұрын
Bu durumla maalesef hiç karşılaşmadım. Açıkçası bir bilgim yok.@@elifbaydogann
@kamilkocak75856 ай бұрын
@@elifbaydogann Hocam bu sorunuza bir yanıt bulabildiniz mi acaba?
@aylinaydin11455 ай бұрын
Hocam merhabalar eğer tekrarlayan ölçümlerde anova yapamıyorsak deney ve kontrol gruplarına o zaman ayrı ayrı mann whitney u- friedman ve anlamlı sonuç çıkarsa wilcoxon mı yapıyoruz