Mycket bra förklarat, dina bilder är tydliga och trevliga. Tack Anders!!!
@atomiss65952 жыл бұрын
Va bra att du löste problemet Anders. Bra film igen av dig Anders. Hälsningar från Finland.
@andersjeppsson2456 Жыл бұрын
Hur man vänder sig har man ändan bak. Det finns alltid något som krånglar. Ha en bra fortsättning.
@lorenz34562 жыл бұрын
Lika trevlig film som alltid.
@tommyforslund73562 жыл бұрын
Såg ut som om du hade Ubiquiti accesspunkter, skaffar du en controller (finns inbyggd i UDR, Unify Dream Router) som hanterar klienterna så bör de flyttas runt automatiskt, stödjer dina enheter 801.11r byter dina enheter accesspunkt utan att du märker det. Du kan köra controllern på en Rapsberry Pi eller en PC (Windows eller Linux) om du inte vill köra UDM-Pro eller UDR. Du kan även låsa enheter till en specifik accesspunkt så de inte väljer fel vid omstart etc. Har själv Asus AI-mesh hemma, det funkar skapligt men tar några sekunder att byta accesspunkt. Nästa system blir Unify eller TP-link Omada.
@Naabzzor2 жыл бұрын
Det där låter super krångligt?! Jag köpte Asus grejer och använder deras AI-mesh fungerar mycket bättre än vad jag trodde det skulle göra. setup av alla accesspunkter tog väl 15min sen har det bara vart o köra. Inga problem med att telen försöker hänga kvar i en viss punkt eller liknande fungerar klockrent. samt super smidig styrning av systemet genom deras app
@gunnarlandin32582 жыл бұрын
Du kan inte blanda unifi radio och routerns radio. Du måste stänga av radion på routern och använda enbart unifi ap's som du kopplar till routern med ethernet. Unifi pratar med varandra och låter klienter sömlöst passera mellan dem samt ställer in kanaler automatiskt. Det kan inte routerns radio göra. Jag bygger unifi nätverk i stor skala på skolor och andra större installationer. Ibland använder jag 60GHz länkar som sammanbinder byggnader istället för kabel där det inte är praktiskt att lägga fiber.
@jmkhenka2 жыл бұрын
Controllern gör inget aktivt jobb mot accesspunkter, däremot kan du ställa in gränser för när den ska slänga ut klienter. Unifi är ingen ersättare för riktiga nätverksprodukter - cisco, aruba, extreme networks. Har lärt mig det den hårda vägen där vi hade Unifi på en folkpark, när det sen blev idol där så dök nätet pga 300 användare. Byttes 2 år senare ut mot extreme networks - nu klarade nätet 600 användare utan problem med bra throughput över hela lokalerna. Prislappen är i en helt annan nivå, 3000-5000kr per accesspunkt i snitt. Skillnaden i prestanda, användbarhet var som dag och natt. Hemma eller vid 5 AP's o 20 användare behövs inte dom grejerna, men när man jobbat med dessa professionella apparater inser man att Unifi har sin plats, men är ingen ersättare för "right stuff".
@mrThoreKarlsson2 жыл бұрын
Ja wifi är ibland pain.. Min rekommendation är att köra Unifi med controller (viktigt) samt att ha 2 eller 3 AP utspridda men som är anslutna med TP kabel till Unifi routern. Det är det absolut det bästa .. räkna med kostnad ca 2-5000 för Unifi utrustningen. Men en sån controller ger ett stabilare nät.
@alberteinstein83702 жыл бұрын
För att lösa ditt problem skulle jag rekomendera att du ställer in vilken treshhold du vill att dina klienter ska roam'a. Dvs att din router tvingar klienten att roama. Det viktiga är inte namnet utan just ID't. Du måste få dina acesspunkter att skicka ut samma wifi-Id så att det är ett och samma nätverk.
@majlis382 жыл бұрын
A
@boek27772 жыл бұрын
Det gick över mitt huvud fast jag anser mig hyffsat kunnig (lååååååångt ifrån någon expert). För något år sedan hade jag ett gratisprogram i telefon, som optimerade uppkopplingen. Programet bytte accesspunkt om det fanns någon snabbare/bättre som jag i förväg godkänt. Problemet var strömförbrukningen och det evinnerliga hoppandet när jag rörde mig (att klippa gräsmattan var komiskt irriterande). Jag har skaffat ett imponerande mesh system men med dagens elpriser så är det inte inkopplat (welcome to Malmö). Min fattigmanslösning var att installera ett gratisprogram som heter 'Net Analyzer' och sedan promenera runt i trädgården för att se vilka områden jag skulle undvika. När telefonen var 0,5 meter från sändaren (sändaren står i fönstret) var det 800 MB/sekund men en knapp meter åt sidan var det 7 MB/sec (kvallitetsbygge 🤔). Jag flyttade sändaren ca en till 1,1 milimeter och har numera 100-400 MB/sekund även i garaget som är 30 meter från sändaren och är byggt i dubbla lager tegel. Du är uppenbarligen mycket kunnigare än mig men detaljer är viktiga.
@TitusPullo7811 ай бұрын
"TP-Link Deco X-50 Outdoor", eller " TP-link Deco X50-Outdoor PoE AX3000 Mesh" fungerar, som namnen antyder att montera utomhus, då de är vädertåliga. En enhet täcker c:a 230 m2, (kvadratmeter). Pris för en enhet c:a 1500-1800 SEK. Deco X50-Outdoor är kompatibel med alla andra Deco-modeller. (D.v.s., de som även då sitter inomhus)
@hjalmareliasson29942 жыл бұрын
Hur går det med hunden?
@Bazsy1983 Жыл бұрын
Din initiala uppsättning borde ju fungera men du behöver göra ett par anpassningar. Mycket rätt att telefonen är boven men av en annan anledning. Telefonens antenn är mycket svagare än router/acesspunkt antenner. Detta gör att telefonen tycker att signalen är bra då den kan "höra" routern men signalen från telefonen når inte längre routern. Lösningen är då att man sänker förstärkning på router och accesspunkter så att den motsvarar ungefär samma nivå som telefonens signal (på unifi är det 14-17db i min erfarenhet eller inställning "medium"). Då kommer telefonen byta till en annan access punkt inom samma SSID innan den tappar kontakten. Jag har 3st hemma och detta fungerar perfekt.
@johaneriksson79502 жыл бұрын
Ojoj skulle bli tokig o reda ut det där haha du är duktig Anders
@vardagsteknik65763 ай бұрын
Det dinns möjlighet att ställa in roaming via d olika AP:s. Som sedan enheten du går runt med får rätta sig efter.
@garynilsson4166 күн бұрын
Trådlöst=Hopplöst. Jag blev till slut vansinnig i huset när varken datorer eller printrar kunde kommunicera ordentligt. Överföringshastigheterna var obefintliga. Vansinnigheten ledde till kablar och jag blev lycklig igen.
@hansjohansson80532 жыл бұрын
👍🇸🇪❤️
@Chris-zu4esАй бұрын
nu finns det både utomhus och billiga mesh routrar min är tp-link och ett 3 pack mesh routrar gick på 1800kr
@kalleboll74102 жыл бұрын
och nu vet du varför wifi är skrot om man ska göra nått seriöst. kan du inte döpa dina punkter till nått kul. typ kossan grisen hästen osv:D
@fotobollfoto38672 жыл бұрын
Det är ju dock lite bökigt att stoppa in en tp -kabel i telefonen när man ska gå runt dammen och live-sända
@nicklaselbert6682 жыл бұрын
Är väl inte många som har kvar så gamla smartphones…
@hemmethemma80812 жыл бұрын
Accesspunkter är att be om bekymmer skaffa ett meshnät så slipper du problem.
@gunnarlandin32582 жыл бұрын
Varje hopp halverar throughput dock. Ubiquiti kan köras i mesh mode men det är en sämre lösning. Kabel är alltid bäst.
@haseman2 жыл бұрын
Håller med om att accesspunkter är allt annat än optimalt men att ett meshnät blir problemfritt är en grav överdrift. Speciellt över stora områden och flera byggnader med "stora" avstånd. Håller med andra om att en Unifi-lösning är det bästa alternativet. Är egentligen inget fan av Ubiquiti men deras trådlösa produkter ger valuta för pengarna.
@jmkhenka2 жыл бұрын
Du vet inte ens vad mesh är om du beskriver det som "slipper problem". Alla accesspunkter är "mesh". Men mesh, i hemanvändarspråk, handlar mer om att slippa dra kabel.
@corneus53222 жыл бұрын
@@jmkhenka Instämmer, "mesh" är en fluga/trend för folk som inte kan konfigurera trådlösa nätverk. De flesta kan koppla in 3 puckar och få dom att prata med varandra, men det är inte magi. Det krånglar och du får oftast inte samma kontroll, säkerhet eller hastighet/stabilitet. I många fall kör alla 3 puckar på samma band/kanal/styrka och således tävlar med varandra på liten yta. Nä, man bör lägga lite tid på att lära sig sätta upp ett fungerande nätverk på riktigt istället, gör man rätt från början med Unifi så är det i 9 av 10 en "set and forget" lösning där du får stabilare och bättre prestanda med mer kontroll och överskådlighet än gemene brand-mesh-soppa.
@ThomasLjung2 жыл бұрын
Precis vad jag tänkte skriva. Ett bra mesh nätverk är lösningen i detta exempel. Då slipper man byta nätverk manuellt i telefonen när man förflyttar sig. Asus eller TP-links är bra. Har installerat många hos kunder. Alla är nöjda. Helt underhållsfritt, enkelt och automatiskt.
@gunnarelofsson45132 жыл бұрын
Svaret heter mesh
@jmkhenka2 жыл бұрын
Nä, det är det inte. Unifi kan Mesha om man vill men det handlar bara om wireless backhaul. Dvs man slipper dra kabel. Men har man kabel är det överlägset... Hans problem är flera, Hidden node, olika märken på accesspunkter, fel inställningar i nätverket. Poängen med WIFI är att det är bekvämt, stabilt och snabbt är något man kan få om man har tur.
@magnus32022 жыл бұрын
Skaffa Mesh-puckar, de kopplar upp sig å byter sömlöst då du förflyttar dig, har själv monterat såna å det blev en otroligt smidig å bra lösning…
@jmkhenka2 жыл бұрын
Mesh är inte magi. Finns ingen "standard" som heter Mesh. Mesh är bara olika varianter av samma skräp. Mesh är bara för att slippa dra kabel (wireless backhaul).
@helder4u2 жыл бұрын
@@jmkhenka 2 av mina tre meshpunkter hemma är kopplade via kabel. Då alla meshpunkter jag sett har kabelingång fattar jag inte vad du klagar på -såvida du missförstått mesh.
@jmkhenka2 жыл бұрын
Med kabel så är ju en "mesh" ap bara en vanlig ap. Poängen med mesh är att man har en separat radio som hanterar uplink och snack mellan accesspunkter, istället för kabel. Mesh är ingen standard och det innebär ju att alla gör lite olika och ingen enhet har 100% kompabilitet med ett givet märke av "mesh". Om det sen sker något mer i bakgrunden så är det inte mesh som jobbar utan en central manager.
@helder4u2 жыл бұрын
@@jmkhenka jag använder mesh hemma som "GSM" för allt trådlöst/bärbart då funkar det strömma över hela lägenheten, innan gick det inte utan avbrott mellan accesspunkterna. Det är smidigt med automatiskt byte mellan accesspunkterna.
@jmkhenka2 жыл бұрын
@@helder4u alla enheter byter automatiskt, beror fortfarande helt på klienten. Att streaming funkar säger inget då det buffrar upp till flera minuter, det riktiga provet är VoIP men det är o andra sidan extremt känsligt.