Рет қаралды 750
Τα τελευταία χρόνια η διεθνής έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει και να αναθεωρήσει την εδραιωμένη θέση ότι η νεοελληνική ταυτότητα συνδέεται γενεσιουργά με το κίνημα του νεοελληνικού διαφωτισμού και ότι κάθε προγενέστερη αναφορά σε Έλληνες πρέπει να εννοηθεί ως πρωταρχικά θρησκευτική, ως δηλούσα την κοινότητα των Ορθοδόξων. Στη διάλεξη, αφού παρουσιαστούν κριτικά οι προσεγγίσεις που
κυριαρχούν μέχρι σήμερα στη νεοελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία, θα
προσπαθήσω να δείξω ότι, τόσο στο γενικότερο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτισμικών ερίδων όσο και στο στενότερο των φιλοσοφικών διαμαχών της υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, επιχειρείται η (ανα)συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας. Ειδικότερα, υποχωρούν η Romanitas και η Graecitas, ενώ αναδεικνύεται δυναμικά η Hellenitas.
Ο κ. Γεώργιος Στείρης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Η έρευνά του εστιάζεται στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή φιλοσοφία. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΕΑΠ και το ΑΠΘ. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο University of Jyväskylä και Visiting Fellow στο Boğaziçi University. Χρημάτισε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και έχει τιμηθεί με το Jubilee Gold Medal “80 Years of Al-Farabi Kazakh National University” για την προσφορά του στη μελέτη του al-Farabi.