GEÇİCİ VERGİ BEYANI NASIL DÜZENLENİR ? | UYGULAMALI ANLATIM

  Рет қаралды 16,273

Cemal KARAOĞLU | Financial Advisor & Accountant

Cemal KARAOĞLU | Financial Advisor & Accountant

3 жыл бұрын

Bu videomuzda “Geçici Vergi beyanı” hakkında kısa bilgilendirme, muhasebe kayıtları üzerinden hangi hesapların işleme tabi tutulacağı, yansıtma kayıtları ile beyanlar üzerinde ilgili alanların doldurulması, beyanname portalına yollanmasına kadar uçtan uçak işlemleri bulacaksınız.
Eki:
Kurumlar ile Gelir vergi mükelleflerine ilişkin beyan düzenleme kılavuzu,
217 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No : 23566
Resmi Gazete Tarihi : 27/12/1998
Geçici vergi uygulamasına ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 120 nci ve Kurumlar Vergisi Kanununun 25 inci maddelerinde 4369 sayılı Kanunla(1) yapılan değişiklikler ile ilgili açıklamalar bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.
1.Geçici Vergi Mükellefleri
2. Basit usulde vergilendirilenler hariç ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri geçici vergi ödemek zorundadırlar.
3. Adi ortaklıklar ve kollektif şirketler ile adi komandit şirketler ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmadıklarından geçici vergi mükellefi de değildirler. Ancak, adi ortaklıklar ile kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların şirketten aldıkları kazançlar, şahsi ticari veya mesleki kazanç sayıldığından geçici verginin konusuna girmektedir.
4. Türkiye’de işyeri veya daimi temsilcisi bulunan dar mükellefiyete tabi kurumlar, bu faaliyetleri dolayısıyla geçici vergi ödeyeceklerdir.
5. Yukarıda sayılanlardan olmakla beraber, gelir veya kurumlar vergisinden muaf olanlar geçici vergi ödemeyeceklerdir. Bunlardan muafiyet şartlarını kaybedenler, mükellef oldukları tarihten itibaren geçici vergi ödemekle yükümlü olacaklardır.
6. Zirai kazanç sahipleri ile ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükelleflerinin geçici vergi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
7. Geçici Vergi Kapsamına Girmeyen Kazançlar
Senelere sari inşaat ve onarma işi(2) yapan mükellefler ile noter bulunmayan yerlerde Adalet Bakanlığınca geçici yetkili noter yardımcısı olarak görevlendirilenler, bu kazançları dolayısıyla geçici vergi ödemeyeceklerdir. Ancak, söz konusu mükellefler, senelere sari inşaat ve onarma veya geçici yetkili noter yardımcılığı işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki kazançları için geçici vergi ödemek zorundadırlar.
8. VERGİLENDİRME DÖNEMLERİ
Geçici vergi, ilgili hesap döneminin üçer aylık dönemleri itibariyle beyan edilecektir. Buna göre, bir hesap dönemi ile ilgili olarak 4 ayrı geçici vergi dönemi söz konusudur. Geçici vergi dönemleri, hesap dönemi takvim yılı olanlar ile kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenler bakımından farklılık göstermektedir.
Hesap Dönemi Takvim Yılı Olanlar
Hesap dönemi takvim yılı olan mükellefler için geçici vergi dönemleri aşağıda belirtildiği gibi olacaktır.
Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart,
İkinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran,
Üçüncü dönem; Temmuz- Ağustos-Eylül,
Dördüncü dönem; Ekim-Kasım-Aralık.
Geçici vergi dönemleri üçer aylık olmakla birlikte, beyan edilecek kazancın hesaplanmasında 3, 6, 9 ve 12 aylık mali tablolar esas alınacaktır. Örneğin, üçüncü döneme ilişkin geçici vergi; Ocak-Eylül dönemine ilişkin olarak çıkarılacak 9 aylık mali tablolara göre bulunan kazanç üzerinden hesaplanan vergiden, birinci ve ikinci dönemlerde ödenmesi gereken geçici vergilerin indirilmesiyle bulunacaktır.
9. Kendilerine Özel Hesap Dönemi Tayin Edilenler
Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için geçici vergi dönemleri, özel hesap döneminin başlangıç tarihinden itibaren üçer aylık dönemler olacak ve yukarıdaki esaslar çerçevesinde geçici vergi hesaplanacaktır.
ayrı bir vergilendirme dönemi sayılacaktır.
Blog Yazısı ve Detaylı analizlere Bu linkten ulaşabilirsiniz ► www.cemalkaraoglu.com/gecici-v...
KANALIMA ÜCRETSİZ ABONE OLUN ► / cemal karaoĞlu

Пікірлер: 22
@saitcifci8107
@saitcifci8107 6 күн бұрын
elinize emeğinize sağlık hocam çok basit ve güzel bir anlatım çok teşekkür ederim
@mervenurbayraktar8827
@mervenurbayraktar8827 3 жыл бұрын
Çok yararlı açık bir anlatım. Teşekkürler.
@bernaaltinsoy9163
@bernaaltinsoy9163 3 жыл бұрын
tesekkurler degerlı hocam
@halilakdogan500
@halilakdogan500 3 жыл бұрын
Güzel anlatımınizla Dönem sonu işlemleriyle ilgilide kapsamlı bir video hazırlar mısınız? Şimdiden teşekkürler
@Erkan.Tokatli
@Erkan.Tokatli 6 ай бұрын
Çok güzel bir video teşekkür ederim 🙏
@savaskiren5399
@savaskiren5399 Жыл бұрын
Siz gerçekten çok iyi anlatıyorsunuz, sizinle çalışanlar çok şanslı. Başarılarınızın devamını dilerim
Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim benimle çalışanlarda sizin gibi memnun olsa gerek çünkü uzun yıllardır çalışmaktayım. Öğrencileriminde eğitimden memun kaldığını düşünüyorun Çünkü güzel dönüşler oluyor. Memnuniyetinizi dile getirdiğiniz için teşekkür ederim.. istediğiniz konu olursa yazın video çekimi yapayım. Kolay gelsin
@burakagdemir6193
@burakagdemir6193 2 жыл бұрын
iyi bilgi sahibisiniz fakat sanki biraz hızlı anlatım oldu... emeğinize sağlık
@smmmesinnrgz9696
@smmmesinnrgz9696 3 жыл бұрын
emeğinize saglık üstad...
@alemji66
@alemji66 2 жыл бұрын
K. K. E. G anlamadım, 689 diğer oloğan dışı gider ve zarar değil mi? K. K. E.g oraya yazdığımızda zarar artmaz mı nasıl azalıyor? Diğer taraftan kar eden işletme K. K. E. G giderse nasıl kar'a eklenip kar artıyor?
2 жыл бұрын
Öncelikle merhaba anlaşılan ya video anlatımını tam anlayamadınız yada muhasebede bu tarz işlemleri yeni yapıyorsunuz. Örnek geç ödenen verginin cezasını 689 hesaba alıyoruz bu cezanın 1.000 TL olduğunu düşünelim kar 10 bindi 689 atılan 1000TL düşünce mali kat ne oldu 9.000 TL. sonra ne yapıyoruz beyannamede vergi öncesi kara ilave edip vergi hesaplıyoruz. Umarım daha iyi anladınız.
@nurgulozmen861
@nurgulozmen861 Жыл бұрын
1. Donem kar ettigi için geçmiş yıl zararları bildirilen bir sirketin 2. Donem zarar etmesi halinde geçmiş yıl zararları bildirilmeli midir
Жыл бұрын
Öncelikle merhaba her dönem önceki yıl zararları beyanın ilgili sütunlarında gösterilir.
@sabrimaz5287
@sabrimaz5287 4 ай бұрын
Cemal bey merhabalar. sizden ricamız enflasyon muhasebesi ile ilgili bir kısa sonuç vidosu hazırlamanız mümkün mü. sonuç hesapları yapılmış kısmından sonraki adımlar ve enflasyon uygulama adımları ve beyanname gönderme işlemler uygulama hakkında. teşekkürler.
4 ай бұрын
Merhabalar esasında sağlar da bu konuyu çok anlattık ama yine de yeterli olmadığını Şundan biliyorum Tebliği de çok eksiklik var ortada örnekleme olmadığı için çok da yerini bulan cevaplar yok sizler de haklısınız ama yıllık gelir beyanına ilişkin kısa bir video hazırlayıp muhtemelen yarın sisteme yüklerim kurumlar beyan için ayrıca video hazırlayacağım
@sabrimaz5287
@sabrimaz5287 4 ай бұрын
Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. İnşallah gelir vergisi beyannamesini içerecek şekilde de hazırlarsınız. Emeğinize sağlık.
4 ай бұрын
Sabri bey merhaba istemiş olduğunuz video yayında
@evrimarslan
@evrimarslan Жыл бұрын
Emeğiniz için çok teşekkürler üstadım. Ben şunları karıştırıyorum hep : 710 150 , 150 151 152 li hesaplara rakamlar atılıyor maliyet hesaplarken .neye göre bu hesaplamalar yapılıyor. Bir de ticari kar değil de mali kar üzerinden geçici vergi hesaplanıyor değil mi ?
Жыл бұрын
Öncelikle merhaba bahsettiğiniz hesaplar maliyet muhasebe hesaplarıdır. Ürün reçetesine göre 150 hesaptan 710 hesaba kullanılan ilk madde malzeme atılır sonra 151~152 hesaplara alınır ve burdan satılır. Ancak burdan çok uzun anlatma şansım yok birgün bizim derse misafir olarak gelirsin. Orda öğretiriz:) diğer sorunun cevabı Mali kâr vergi uygulamaları nedeniyle kanunen kabul edilmeyen giderler nedeniyle ticari kâra eklenecek unsurlar ile indirim ve istisnalar nedeniyle ticari kârdan indirilecek unsurların dahil edilmesiyle ulaşılan kârdır. Dolayısıyla mali kar, vergisel düzenlemelere göre ticari kârın düzeltilmiş halidir.
@evrimarslan
@evrimarslan Жыл бұрын
@ Çok teşekkürler. Derslerinjzin olduğu zamanları nereden ogrenebiliriz? Gelmeyi çok isterim
Жыл бұрын
Aralık ayında dönem sonu işlemler konusunda bir genel eğitim düşünüyoruz. Ama size nasıl haber ederiz bilemedim.
@evrimarslan
@evrimarslan Жыл бұрын
@ instagraminizda paylasiyorsaniz ordan takip ediyorum sizi ustadim
КАК ДУМАЕТЕ КТО ВЫЙГРАЕТ😂
00:29
МЯТНАЯ ФАНТА
Рет қаралды 10 МЛН
Задержи дыхание дольше всех!
00:42
Аришнев
Рет қаралды 3,7 МЛН
Playing hide and seek with my dog 🐶
00:25
Zach King
Рет қаралды 35 МЛН
10 milyar dolar eriyen Türk şirketinin öyküsü
11:05
Barış Soydan
Рет қаралды 833 М.
ENFLASYON DÜZELTME SONRASI GEÇİCİ VERGİ BEYAN DÜZENLEMESİ
20:44
CEMAL KARAOĞLU
Рет қаралды 4,1 М.
Geçici Vergi Beyannamesi | Açık ve Net Anlatım
30:47
Aydın Tuzcu
Рет қаралды 17 М.
Zayıf ve İtici Gösteren Beden Dili Hareketleri Oğuz Benlioğlu anlatıyor.
30:05
Geçici Vergi Nedir?
7:58
QNB eFinans
Рет қаралды 2,8 М.