Heb je vragen over dit onderwerp, of wil je graag dat ik een bepaald onderwerp ga behandelen? Stel ze gerust in de comment sectie. Van vragen stellen is nog nooit iemand dommer geworden> Sterker nog. Je steekt er altijd wat van op!
@daviddeeder2 жыл бұрын
Hallo Greg, reuze interessante video met een aantal kernwaarheden. Echter zo zat ik mij gaandeweg te bedenken, hoe anders betreft de aanvliegroute voor de beginnende fotograaf die nog klandisie dient op te bouwen om zijn skills te verfijnen?
@beeldbarista2 жыл бұрын
@@daviddeeder - Goede marketing is het allerbelangrijkste. Een tweede waarover je moet beschikken is een goede portie doorzettingsvermogen én het lef om tegen mensen ook 'Nee' te zeggen. Daarnaast zou ik je willen adviseren om te zoeken naar een niche. Een stukje van de markt dat niet druk bezet is en waar jij voldoening uit kunt halen. Bovendien werken in een segment waar jij connecties hebt. Een goed netwerk is tegenwoordig gewoon belangrijk voor succes. De kans dat je succesvol wordt in sociale fotografie (portretten, bruiloften), is gewoon erg klein. Niet omdat je niet goed genoeg zou zijn, maar omdat er gigantisch veel kapers op de kust liggen en er altijd iemand te vinden is die het voor nóg minder wil doen. Veel klanten hebben geen gevoel voor fotografie, of weten goede fotografie niet financieel te waarderen. Ze hebben geen idee wat er allemaal komt kijken en dus willen ze er weinig voor betalen. Want een mobieltje maakt ook prima foto's. Daar liggen dus weinig kansen. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar je maakt het jezelf dan gewoon wel extra moeilijk. De grootste uitdaging is om voldoende volume te zien vinden, of een klantenkring te vinden die jou voor een goede dagprijs weten te waarderen. Dat is makkelijk gezegd, maar niet zo makkelijk gedaan. Daarom zou ik je adviseren te kijken naar een segment binnen de fotografie die je weet te waarderen en waar jij voldoening uit kunt halen. Om je daarin te specialiseren. Een specialist heeft altijd meer waarde dan een alleskunner. Als specialist weet je van de hoed en de rand, Als alleskunnen weet je wel wat, maar niet de details en heb je niet de finesse om iedere opdracht tot in de puntjes uit te voeren. Geen enkele fotograaf die ik ken - Waaronder ik zelf - kan eigenlijk nog puur leven van zijn fotografie. Je zult er (vrijwel) altijd een nevenactiviteit op na moeten houden. Bijvoorbeeld in de vorm van workshops, of iets anders waaruit je inkomsten kunt genereren. Veel succes in ieder geval!
@daviddeeder2 жыл бұрын
@@beeldbarista Hartstikke bedankt voor je uitvoerige reactie Greg. Mijn vorige reactie was eigenlijk meer afkomstig van een ander persoon die ik over jouw video vertelde en waarop gereageerd werd dat je - om überhaupt tot het zelfstandig ondernemerschap te komen - je wel aanvankelijk wel genoodzaakt bent om onder de prijs te werken, hoewel dit voor een aspirant fotograaf misschien geeneens zo heel abnormaal is. Echter lijkt het erop dat je in je video meer doelt op de inmiddels gerenommeerd / professionele fotograaf en dus niet diegene die het vak nog onder de knie dient te krijgen. Enfin, iets dat mij voor lange tijd altijd weerhouden heeft om aan fotografie te beginnen is inderdaad de idee dat deze markt al zo krap lijkt te zijn/ is en dit alleen maar lijkt toe te nemen maar voor ieder wat wilt misschien, zoveel mensen, zoveel smaken en wensen etc. Een niche (moord woord overigens) is daarbij wel een verstandig streven, ik las dit inderdaad ook al eens in zo'n fotografieboek dat ik hier thuis heb liggen. Specialisatie is waarschijnlijk wel een must of iig het hanteren van een eigen stijl, iets dat ik doorgaans sowieso ambieer zoals bijvoorbeeld ook t.a.v. de muziek en de schilderkunsten waarbij goede connecties (kruiwagens) dikwijls wel doorslaggevend zijn en misschien resulteert in een ons kent ons wereldje, maar goed, da's hoe die dingen nu eenmaal werken. Klopt, je ziet dit ook binnen andere branches zoals Muralisten die naast hun gebruikelijke opdrachten tevens workshops aan de jeugd en/ of een KZbin kanaal o.i.d. onderhouden om zich in het dagelijkse brood te voorzien. Gelukkig bestaat er dacht ik wel zoiets als de Bbz-uitkering, mocht je een tijdje zónder inkomsten komen te zitten?
@Notmy000009 ай бұрын
Hoe zit dat met de belasting dienst regel; K.O.R
@gerhard4all3 жыл бұрын
Goed verhaal!
@beeldbarista3 жыл бұрын
Graag gedaan.
@robinbouwmeester43037 ай бұрын
Duidelijk verhaal, maar ik begrijp niet zo goed waarom bijv. een monteur 60 euro/uur vraagt en een fotograaf 120 eur/uur. Kun je dat eens uitleggen?