Geleide meditatie voor kinderen: afwijzingsgevoeligheid

  Рет қаралды 3,171

Tomorrow Mind

Tomorrow Mind

2 ай бұрын

Deze interactieve meditatie en visualisatie ondersteunt kinderen die gevoelig zijn voor afwijzing en de neiging hebben zich aan te passen. Kinderen leren op een speelse manier dat het oké is om zichzelf te zijn.
Geaccepteerd worden is een evolutionaire behoefte (in groep leven was de beste manier om te overleven. Afwijzing kon letterlijk je dood betekenen).
Neem als ouder afwijzing door leeftijdgenootjes ernstig. Het komt hard aan. Afgewezen kinderen hebben ook meer kans op allerlei psychische problemen en ontwikkelen vaak een negatief zelfbeeld.
Wanneer je hoogsensitief bent, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je ook afwijzingsgevoelig bent. Maar als je weet dat hoogsensitieve kinderen/mensen een hogere emotionele reactiviteit vertonen en dat zij gevoelig zijn voor bevestiging vanwege de grotere dopaminegevoeligheid in het brein, dan begrijp je vast waarom vele HSK’s/HSP's last hebben van afwijzingsgevoeligheid. Bovendien worden kinderen met teruggetrokken of sociaal onhandig gedrag sneller afgewezen. Wie gevoeliger is (voor afwijzing), loopt ook meer risico om afgewezen te worden.
De oorzaak van afwijzingsgevoeligheid kan dus bij hoogsensitiviteit liggen, maar ook in het gezin. Kinderen die al door de ouders worden afgewezen, leren niet hoe je op een normale manier met elkaar omgaat. Dat geldt ook voor overbeschermde kinderen. Om de sociale ontwikkeling van een kind te stimuleren, zijn de volgende aspecten van groot belang: emotieregulatie, warmte en hoe ouders reageren op het kind. Het spreekt vanzelf dat agressie en liefdeloosheid afwijzingsgevoeligheid in de hand werken, maar ook te veel toegevendheid, te veel controle, te weinig autonomie ervaren hebben hetzelfde effect.
De behoefte om erbij te horen hoeft niet enkel door de ouders vervuld te worden, maar kan ook vervuld worden door een onderdeel van een groep met gelijkgestemden te zijn. Zo kan het voor hoogsensitieve kinderen deugddoend zijn om andere HSK’s te kennen of in een voor het kind interessante hobbygroep/vereniging te zitten.
Wanneer de behoefte om erbij te horen bedreigd wordt, passen kinderen zich aan om het negatieve gevoel te verminderen. En dan geraken de eigenschappen en kwaliteiten van HSK’s langzaam maar zeker verstopt onder 2 lagen van (1) negatieve overtuigingen, emoties (zijnde: ik ben anders dus ik ben niet oké) en het (2) bijhorende coping gedrag (ik zal me dan maar aanpassen).
Wat kan je als ouder concreet doen om je kind te helpen bij afwijzing:
- Erken de gevoelens van het kind als terecht en bied troost. Luister!
- Valideer wat je kind leuk of niet leuk vindt (ook al heb jij als ouder niet dezelfde mening of begrijp je het niet!). Je kind mag een eigen mening hebben.
- Benadruk dat je kind er mag zijn exact zoals het is.
- Creëer een veilige omgeving waar falen deel uitmaakt van het groeiproces (Iets niet gelukt? Probeer gewoon opnieuw.)
- Leer kinderen veerkrachtig zijn (hoe het terug kan veren na een moeilijke ervaring)
- Focus vooral niet op wat het kind “fout” heeft gedaan (waardoor het afgewezen werd) en probeer het niet te “fixen”!
- Geef dit mee: “Niet iedereen zal jou leuk vinden en dat is oké!”. Net zoals jij ook niet iedereen leuk gaat vinden.
- Moedig gezonde vriendschappen aan (op zoek gaan naar gelijkgestemden)
- Benadruk dat de waarde van het kind niet afhangt van prestaties of hoe populair het is, maar wel van diens karakter, persoonlijkheid, eigenaardigheid.
- Geef het goede voorbeeld (hoe ga jij als ouder om met falen en afwijzing?)
- Leer kinderen gezonde coping mechanismen
- Leer kinderen emotieregulatie
Onthoud dat kinderen de wereld anders bekijken dan volwassenen. Een kind trekt conclusies over zichzelf en wie ze zijn vanuit de omgang met anderen (in de eerste plaats met de ouders). Een kind krijgt vaak duizenden correcties op het zijn te verwerken. De conclusie die dan ook voor de hand ligt is: ik mag er niet zijn. Een goede tip om kinderen het gevoel te geven dat ze er wel mogen zijn en dat zij er toe doen, is om te valideren wat zij wel en niet leuk vinden, zonder hieraan iets te willen veranderen. Het staat hen toe verbinding te maken met hun meest authentieke zelf.
Gaat je kind zichtbaar gebukt onder afwijzingsgevoeligheid, zoek dan altijd professionele hulp.
Script: Donna Van Riet
Stemmen: Donna Van Riet, Timmy Geleyn, Lara De Beer
Illustratie: Timmy Geleyn
#kindermeditatie #afwijzingsgevoeligheid #hoogsensitief

Пікірлер
Slaapmeditatie voor hoogsensitieve kinderen: Pib de held
19:39
Tomorrow Mind
Рет қаралды 21 М.
🍕Пиццерия FNAF в реальной жизни #shorts
00:41
터키아이스크림🇹🇷🍦Turkish ice cream #funny #shorts
00:26
Byungari 병아리언니
Рет қаралды 21 МЛН
The day of the sea 🌊 🤣❤️ #demariki
00:22
Demariki
Рет қаралды 55 МЛН
Sprinting with More and More Money
00:29
MrBeast
Рет қаралды 185 МЛН
🍕Пиццерия FNAF в реальной жизни #shorts
00:41