Gelidonya, Kekova ve Gömbe gezim

  Рет қаралды 70

Şaban Zihni GÖNEN

Şaban Zihni GÖNEN

3 ай бұрын

Ramazan ayı başlamadan kısa bir tur yapayım dedim. Birkaç seçenek vardı. Hava şartları vb durumlardan dolayı bu rotaya gitmeye karar verdim.
Gelidonya Feneri
Akdeniz’in kılavuz fenerlerinden Gelidonya Deniz Feneri, Antalya’nın Kumluca ilçesinin Taşlık Burnu’nda, tarihi Likya Yolu’nda yer alıyor. 3 km. içeride bulunan fenerin, inşasına 1934 yılında başlanmış. 1936 yılında da fener hizmete açılmış.
Adını, Likya dilinde kırlangıç anlamına gelen Kaledonya’dan alan Gelidonya Feneri, 227 metre yüksekliğiyle, Türkiye kıyılarının en yüksek feneri olma özelliğini taşıyor. Akdeniz’in uçsuz bucaksız mavi sularını, yemyeşil bir tepeden seyreden fenerin, fener ve gardiyan binası, ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alınmış. Sarp ve dik kayalıklar üzerinde kurulduğu için elektrik olmayan fenerde, ilk yıllarda gaz yağı, daha sonra LPG tüpü kullanılmış, 2017 yılında güneş enerjisi ile elektrik sağlayan sistem kurulmuş.
Bulunduğu noktanın doğasına gösterdiği uyumla, bir masal kahramanını andıran Gelidonya Feneri, dünyanın önemli yürüyüş rotalarından ‘Likya Yolu’nun güzergahındaki en çarpıcı manzaralardan birine sahip. Akdeniz’in çam ve adaçayı kokulu ormanı ile masmavi suların ahenkle buluştuğu fenerin yer aldığı burnun ön tarafında, dikine sıralanan, üzerinde yerleşimin olmadığı beş adalar yer alıyor. Adaların, Likya tarihinde önemli bir yeri var. Gelidonya Burnu, ters akıntılardan dolayı Antalya Körfezi’nin en tehlikeli yeri olarak biliniyor. Antik Dönemlerde birçok gemi, kayalara sürüklenerek batmış. Bu yüzden bölge zamanla, batıklarla kaplı sualtı mezarlığına dönüşmüş.
Soluk kesen bir güzelliğe sahip fenerin nefis manzarası, 2007 yılında Türkiye'nin en güzel manzarası seçilmiş. Bu şahane görsellik, fotoğraf meraklılarına, özellikle gün doğumu ve gün batımında eşsiz kareler yakalama fırsatı veriyor.
Araçla tam ulaşım olmayan Gelidonya Feneri’ne, 2 noktadan gidilebiliyor. Bunlardan ilki, Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinde yer alan Adrasan Gelidonya Feneri güzergahı. 12 km. uzunluğundaki yolun tamamını, orta zorluk seviyesine sahip parkurlardan yürümek gerekiyor. İkinci güzergah ise yaklaşık 8 km.uzunluğundaki Karaöz Mahallesi Mahallesi Gelidonya Feneri güzergahı. Bu güzergahın bir kısmını araçla, son bir saatlik kısmını da yürüyerek gitmek mümkün.
Kekova (Likya dilinde: Dolichiste):
Antalya ilinin Demre ilçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük, kayalık bir adadır. Kaynaklara çoğu kez "Kakava" diye geçmiştir. 4.5 km²'lik yüzölçümü olmakla birlikte bu adada kimse yaşamamaktadır. Üzerinde pansiyonlar ve kafeler bulunan ve teknelerle ulaşım sağlanan kısım adanın karşı kıyısında, anakaraya bağlı Kaleköy' dür.
İtalyan işgalinden sonra adanın hangi ülkeye ait olacağı konusunda Türkiye ve İtalya arasında bir süre uzlaşılamamış, daha sonra ada 1932 yılındaki anlaşma ile Türkiye'ye bırakılmıştır.
Kuzey tarafında ikinci yüzyılda depremlerle yok olan antik Dolkisthe kentinden kalma batıklara yer yer rastlanır. Kekova, Bizans döneminde yeniden kurulup gelişmiş fakat gelişmesi Arap istilaları yüzünden devam edememiştir.
Kekova ve çevresi 18 Haziran 1990'da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edilmiştir. Tüm yüzüş ve dalışların hükûmet tarafından özel izin alınarak yapılması kararlaştırılmışsa da sonraki yıllarda bu yasak, tarihî batık olanlar haricindeki yerler için kaldırılmıştır.
Ada
Kuzey tarafında, 2. yüzyılda bir deprem tarafından yıkılan antik bir kent olan “Dolchiste/Dolikisthe”nin kısmen batık kalıntıları vardır. Bizans İmparatorluğu döneminde yeniden inşa edilen ve hala gelişen şehir, Arap akınları nedeniyle sonunda terk edildi. Tersane (tersanenin körfezi, antik Xera kenti ve tersane Bizans kilisesinin kalıntıları ile birlikte) adanın kuzeybatısındadır.
Kekova bölgesi 260 km2 (100 sq mi)'dır ve Kekova adasını, Kaleköy ve Üçağız köylerini ve Simena, Aperlae, Dolchiste ve Teimioussa adlı dört antik kenti kapsar.
Kaleköy (yerel olarak sadece "Kale") (antik Simena) Türkiye kıyısında bir Likya bölgesidir. Aperlae'nin kısmen batık kalıntıları ve bir kalesi olan küçük bir köydür. Köye ulaşım sadece deniz yoluyla mümkündür.
Üçağız (eski adı Teimioussa), Kaleköy'e 1 km uzaklıkta, aynı adı taşıyan küçük bir koyun kuzeyinde, doğusunda Teimiussa harabeleri olan bir köy’dür. Üçağız' ismi, açık denize açılan üç çıkışa atıfta bulunarak "üç ağız" anlamına gelir.
Uçarsu (Abdal Musa) Efsanesi
Yeşilgöl ve Uçarsu Şelalesi, Alevi yurttaşlarca kutsal sayılıyor. Bu iki suyun kutsallığının; türbesi Antalya'nın Elmalı ilçesine bağlı Tekke Mahallesi'nde bulunan Anadolu Ereni Abdal Musa'dan geldiğine inanılıyor.
Efsaneye göre, Abdal Musa'nın Muğla tarafında bazı kişilere kızdığı için Uçarsu Şelalesi'nin suyunu kışın Muğla tarafına, yazın ise Gömbe Yaylası tarafına akıttığı inancı bölge halkı ve Alevi yurttaşlar arasında sıkça dillendiriliyor. Yani Kasım-Nisan arasında burada bulunan su Muğla tarafına, Nisan-Kasım arasında ise Gömbe tarafına akmaktadır.

Пікірлер
Tota, Emerdin ve Giden Gelmez Dağları
1:20:23
Şaban Zihni GÖNEN
Рет қаралды 90
Fatih Altaylı yorumluyor: 15 Temmuz tiyatro mu?
52:21
Fatih Altaylı
Рет қаралды 580 М.
Does size matter? BEACH EDITION
00:32
Mini Katana
Рет қаралды 18 МЛН
NERF WAR HEAVY: Drone Battle!
00:30
MacDannyGun
Рет қаралды 58 МЛН
Evrenin Derin Sırları Kozmik Sonsuzluk
3:42:27
Paso Video Uzay
Рет қаралды 83 М.
Batı Toroslar 2024 1.Gün
2:07:23
Şaban Zihni GÖNEN
Рет қаралды 2,2 М.
سورة البقرة كاملة لطرد الشياطين من منزلك وجلب البركه باذن الله surat albaqra
3:51:47
TYT Kimyayı Tek Videoda Full Tekrar Et!
3:47:01
tonguç KAMPÜS
Рет қаралды 450 М.
Bahçeli bu gücü nereden alıyor? -  Levent Gültekin
36:47
Levent Gültekin
Рет қаралды 98 М.
Plansız Madran gezim
41:53
Şaban Zihni GÖNEN
Рет қаралды 104
15 Temmuz Aslında Nedir? - Yılmaz Özdil
36:30
Yılmaz Özdil
Рет қаралды 409 М.