Duidelijk rustig en aanschouwelijk, zoals professor Herman Minkowski (1864-1909) het bedoelde voor zijn studenten, waaronder Albert Einstein.
@jonierkhalil52624 жыл бұрын
waarom is de lichtkegel van punt C naar beneden gericht?
@Wispeltube4 жыл бұрын
Punt C staat voor de gebeurtenis 'kogelinslag'. Bekeken wordt dan waar de gebeurtenissen in het minkowski-diagram kunnen liggen die hier verantwoordelijk voor kunnen zijn. Er moet dus worden naar de tijd voor de kogelinslag, dus terug in de tijd. De verticale as is de tijdsas, dus terug in de tijd is naar beneden toe.
@Electronieks7 жыл бұрын
Waar komt die lichtkegel nu uit?
@Wispeltube7 жыл бұрын
Een lichtkegel moet je niet bekijken alsof er een bundel van licht ergens vanuit komt. De lichtkegel is een gebied in het Minkowski-diagram welke nog door een deeltje met een snelheid van maximaal de lichtsnelheid (en dat laatste kan alleen een foton zijn) kan worden bereikt. Iedere positie buiten het gebied wat de lichtkegel bedekt kan alleen worden bereikt als de snelheid groter wordt dan de lichtsnelheid (wat dus niet mogelijk is). Startpunt van het deeltje is de punt van de lichtkegel.
@Electronieks7 жыл бұрын
een beetje zoals de zon die het licht 10m eerder verzond dan dat wij hrt ontvangen?
@Wispeltube7 жыл бұрын
Ja, de aarde bevind zich in de lichtkegel, het gebied buiten de lichtkegel is dus de ruimtetijd welke de tijd bevat wat voor die 10 minuten ligt dus onbereikbaar voor het licht..
@melledehaan11814 жыл бұрын
Is het ook (zonder Minkowski-diagram) uit te leggen waarom C voor de astronaut eerder gebeurt als A? Of is de enige manier waarop je dit nader kunt verklaren zeggen dat dit komt doordat ruimte en tijd allebei relatief zijn?
@Wispeltube4 жыл бұрын
Een Minkowski-diagram is denk ik wel het mooist. Je kunt ook een gedachte experiment doen als je midden in naar links bewegende een trein zit en dan een lichtstraal naar links en rechts verstuurt. De lichtstraal zal dan gelijktijdig de voor en achterkant van de trein bereiken. Echter voor een waarnemer buiten de trein zal de lichtstraal de achterkant eerder bereiken dan de voorkant, immers de achterkant zal tijdens de reistijd van de lichtstraal richting startpunt van de lichtstraal bewegen en dus zal de lichtstraal een kortere afstand afleggen. Een zelfde redenatie kun je doen voor de voorkant van de trein, die gaat van het startpunt weg en dus zal de lichtstraal een langere weg moeten afleggen en dus er later aankomen. Dus voor een waarnemer in de trein komen de lichtstralen gelijktijdig aan maar voor een waarnemer buiten de trein komt de lichtstraal eerst tegen de achterkant aan en pas later tegen de voorkant.
@melledehaan11814 жыл бұрын
@@Wispeltube Okay bedankt voor het snelle antwoord! Ik zou kijken of ik dit erin kan verwerken!
@Nathan-nr5lg6 жыл бұрын
Hele goede uitleg bedankt!
@Nathan-nr5lg3 жыл бұрын
@Terrence Blaze shut the fuck up nerd
@Nathan-nr5lg3 жыл бұрын
@Henrik Raymond did you Just respond to yourself?
@harry190000003 жыл бұрын
stilstaande objecten bestaan toch niet?
@Wispeltube3 жыл бұрын
Ach, alles is relatief. Dus voor de één wel en voor de ander niet. Of je moet bedoelen dat volgens quantumfysica niets stil kan staan, maar dat is weer iets voor een andere video.
@bas739715 жыл бұрын
Volgens de astronaut gebeurt A nog steeds eerder, omdat het licht dat van gebeurtenis C afkomt pas later aankomt
@Wispeltube5 жыл бұрын
Je leest dan (als je in de schoenen van de astronaut staat) verkeer af. Je moet dan namelijk de tijd niet aflezen volgens een horizontale lijn getrokken vanaf A en C richting de tijdsas, en ook niet volgens een lijn getrokken loodrecht op de tijdsas (zoals je dat wel doet bij een stelsel waarbij beide assen loodrecht op elkaar staan). Maar je moet de tijd aflezen met een lijn getrokken vanuit A en C die evenwijdig loopt aan de horizontale as. ( wat je eigenlijk ook doet in een aseenstelsel waarbij beide assen loodrecht op elkaar staan). Als je het op deze manier doet, dan zul je bij C een kleinere waarde voor de tijd krijgen dan bij A.
@bas739715 жыл бұрын
@@Wispeltube Ik bedoelde meer het feit dat u zei dat de astronaut C eerder *ziet* optreden dan A (7:10), verder een hele duidelijke en informatieve video
@MrHenkfromHolland3 жыл бұрын
Moeilijk moeilijk, U moet praten, dat een astronaut een andere waarnemingshorizon heeft als een bewoner op aarde, Met de zelfde natuurkundige wetten.