Duz yada egımlı zemine kendı ımkanlarınız ıle fazla masraf yapmadan yapabılecegınız montaj ayakları nasıl yapılır bu vıdeoda bulabılırsınız.
Пікірлер: 44
@fatihbayr78824 жыл бұрын
Bütün videolarınızı izlediğimi sanıyordum çok güzel bir video, solar firmalarının bazılarının çektiği içeriği boş manzara videolarına inat gayet faydalı bilgilerle dolu saygılar iyi çalışmalar.
4 жыл бұрын
Teşekkürler.
@cupoftea094 жыл бұрын
Muhteşem ağzına sağlık böyle yararlı bilgiler
@yunusemreyldrm87262 жыл бұрын
Fikir verme açısından güzel bir video olmuş teşekkürler üstadım
@23aziz233 жыл бұрын
Merhaba binanın çatısında bulunan panellerin topraklamasını nasıl yapmak lazım bir çizimle paylaşabilir misiniz
3 жыл бұрын
Topraklamayı iki sebepten yapıyoruz. Birincisi yıldırımdan koruma bunun için ben bir önlem almıyorum. Çünkü videoda gördüğünüz üzere panellerin yanında rüzgar türbini var ve topraklanmış durumda. Bu direk koruma açısı metodu ile panelleri koruyor. İkinci durum ise dokunmaya karşı topraklama. Bu her sistem için farklı olabilir. Yine videoda kullandığım Micro Inverter lar panellerin topraklanmasını zorunlu kılmıyor. Bundan dolayı ek topraklama yok ama bağlı olduğu tabla otomatik olarak topraklama sağlıyor (diye umuyorum en azından). Topraklama yapmadan once Şarj Cihazı kitapçığınızda bunla ilgili bilgi varmı diye kontrol edin. Bazı cihazlar topraklama yapılmasını istemiyor. Eğer yıldırım riski fazla olan bir alanda iseniz ve çevredeki en yüksek yapı siz iseniz yıldırım koruması için topraklama yapabilirsiniz. Bunla ilgili bir video çekmek istiyorum ama bu sene imkanım olacağını zannetmiyorum. Konu hakkında daha detaylı bilgiyi www.yilkomer.com/ adresinden alabilirsiniz.
@23aziz233 жыл бұрын
@ şuan panellerimin kasalarını 1.5luk kablo ile topraklama yaptığım halde panel kasasına ellediğimde hafif bir elektrik var.topraklama kablosunu bahçede kazıklamıştım.acaba işlevini yapmıyor mu nasıl kontrol edebilirim
3 жыл бұрын
@@23aziz23 Başıma hiç böyle bir durum gelmedi. 1) Kablolarınız Konnektör ile bağlı hiç çıplak bir bağlantı olmadığından emin olun. 2) ayrı bir şarj kontrol cihazı kullanıyorsanız onun topraklandığından yada kasasında toprak bağlantısı varsa yapıldığından emin olun. 3) Ölçü aleti ile Aluminyum ile Bakır kablo arasında iletkenlik var olup olmadığını kontrol edin. Belki bağlantı zayıf yada temas sorunu olabilir. 4) Topraklamayı yaptığınız kazığın verimli olması için Bakır Bara olması lazım, boyları 1 metre civarı, oldugu gibi toprağa çakılması lazım. Çok kurak bölgelerde verimsiz olabiliyor tercihen bina yanına, rutubet yada devamlı su dökülen bir yere çakılmasını tavsiye ediyorlar. 5) Paneller inverter a bağlı ise Inverter in de toprak hattı oldugunu unutmayın, onuda düzgünce topraklayın. Daha önce dediğim gibi bazı şarj cihazları topraklama istemiyor, yada yapmayın diyebiliyor. Bunuda kontrol edin. Eğer panelleri her dokunduğunuzda bu durum mevcut ise birde toprak hattını çıkartıp durumun devam edip etmediğini kontrol etmenizi tavsiye ederim.
@23aziz233 жыл бұрын
@ her zaman elektrik olmuyor 2 defa denk geldim panellerin üzerindeki tozu hafta bir temizliyorum demekki herzaman olmuyor .bakır barayı bende düşündüm onu temin edip o şekilde bir deneyim bakalım
@kerimaybar2 жыл бұрын
Panellerden seri bağlantı sonrası invertere giden kablo yetmediğinde, ek yaparak (kendi switchi) uzatsak ve _ ve + başların kablo uzunlukları eşit olmasa sorun olur mu?
2 жыл бұрын
Farklılık olmamasını tavsiye ediyorlar çoğu uygulamada. Ama 2-3 metre bir farklılık bir sorun olmaz.
@kerimaybar2 жыл бұрын
@ teşekkürler 🙂 👍
@kaanselcukakca14 жыл бұрын
öncelikle esenlikler dilerim. 60 70 kmh rüzgara dayanıyor demişsiniz bu rüzgar panellerin ön tarafındanmı esiyor ağırlıklı olarak ? benim olduğum konumda rüzgar kuzey, kuzey batıdan estiği için panellerin arka tarafı rüzgara maruz kalıyor . benim burada da rüzgar hızı zaman zaman 90 100 kmh yı buluyor. Datça da dağın tepesindeyim :( uygulama öncesi karalar bağlamaca
4 жыл бұрын
Hayır arka tarafından esiyor. Benimde hakim rüzgarim Kuzey Kuzey batı. Toprağınız yumuşak ise kazıkları daha derine çakabilir yada kazıklara beton yapabilirsiniz. Birde Alt kısımda(yere yakın kısım, ön kısım) boşluk vermeniz yerinde olur benim boşluğum az diyebiliriz.
@kaanselcukakca14 жыл бұрын
@ teşekkür ederim .Benim de hakim rüzgar kuzey kuzey batı .en korktuğum konu bu :)
@biryl25744 жыл бұрын
Merhaba, Enphase microinverteri nerden ve kaça temin ettiniz? Türkiye'de satılan bir yer var mı?
4 жыл бұрын
Turkiyede satilmoyor. Avrupadan aldim. Amerika maglum 110 volt olmuyor.
4 жыл бұрын
Fiyati 170 euroydu sanirim
@biryl25744 жыл бұрын
Cevabınız için teşekkür ederim, bendede hoymiles mi 1200 dört panel girişli microinverter var.Güneş enerjisinde microinverter çözümü daha pratik görünüyor.Tabi ben diğer sistemi denemeden bunları söylüyorum.
4 жыл бұрын
@@biryl2574 amac pratiklik degil. Artilari eksileri var. Offgrid sisteme adaptesi kolay degil. Her inverter ile calismaz. Maliyetli. Bunun disinda artilari her panel bagimsiz calisir. Her panelin durumu ayri ayri takip edilebilir. Baglantilari kolay. Golgelenmede golge hangi panele duserse etki eder tum sistemi etkilemez. Akulere yakin biryerde olmasina gerek yok 300 metre uzaktada olabilir.
@oguzhanozen84 Жыл бұрын
Paneler arasında boşluk bıraksaydınız rüzgar direncini azaltırdınız
Жыл бұрын
Mantıken haklısınız ama fiziken çok doğru olmayabilir =)
@oguzhanozen84 Жыл бұрын
@ 30 luk köşebent sanırım 2 cm iyi olurdu fizik olarak genleşme içinde faydalı rüzgar için de. Ama olsada olur olmasada 4+2 pek fazla fark yaratmaz.
@zorbakalimero4 жыл бұрын
teşekkürler güzelbilgiler. birde manzara cok iyi hangi bölge acaba ?
4 жыл бұрын
marmara bölgesi
@zorbakalimero4 жыл бұрын
Gergin Güneş hocam teşekkür ederim ama hangi il civarı manzarası çok güzel bir de strafta baya uygun arazi var gibi gözüküyor bundan sordum?
4 жыл бұрын
@@zorbakalimero Çanakkale civarı.
@zorbakalimero4 жыл бұрын
Gergin Güneş teşekkürler birkaç soru sorabilir miyim? aracımın usb ve teyb bağlantılarınıda yaşam aküme bağlamak istiyorum . bütün sistemlerin - tarafını yaşam aküsünden almalıyım değil mi ? yani startar aküdeki gibi şaşiden alsam kablo çokluğu azalacak çünkü? birde taşıyacağım en yüksek amper araç teybine olacak hangi kalınlıkta kablo kullanmalıyım? çok teşekkürler
4 жыл бұрын
@@zorbakalimero Oncelikle ben oto elektirikcisi degilim kusura bakmayin boyle bir bilgim ve yetenegim yok. Sizin sorunuzun cevabini buyuk ihtimalle biliyorum ama cevap vermem dogru degil. Arastirip kendinize gore bir dogru cikartin yada hic bir bilginiz yok ise oto elektirikcisine gidin. Neden mi ? Diyelimki cevap verdim ve sizde yaptiniz 2 ay sonra araciniz yandi. Ne olucak ? Diyelim ben yanlis bilgi verdim. Yada ben dogru soyledim ama siz yanlis anladiniz. Karsilikli Bu riske vebale degermi ? Icinde uyudugunuz ev dediginiz karavan icin boyle riskler almayin. Konuyu tam olarak ogrenin kendinizi riske atmayin. Kolay Gelsin
@oguzhanozen84 Жыл бұрын
Bahsetiniz paslanlalardan hiç bir sorun olmaz
Жыл бұрын
Tuzlu suya yakın yaşamanız lazım paslanmanın etkilerini bilmeniz için =) Bunlar 3-4 yılda bir boyanmaz ise 5 senede o demirlerden bir şey bulamazsınız. Ankara da Bursa da belki boyamadan olur ama burda olmaz. Nasıl her yerde her ağaç yetişmez ise her yerdede aynı yöntem tutmaz. Doğa ana affetmez.
@oguzhanozen84 Жыл бұрын
@ o zaman boya sizin işinizi görmez. Sika likit pilastik var onu önerebilirim , yada farklı bir markada olabilir boya gibi sürüyorsunuz kalın bir kaplama yapıyor güneş dayanımı olan bir ürün seçebilirsin baya saglam iş görüyor . Madem ki sıkıntınız var çürüme. Yapıyor demirler boya iş yapmaz .
@oguzhanozen84 Жыл бұрын
Böyle bir sorun var alüminyum seçseydiniz ilkaşamada maliyet yüksek olsada sonuç ömürlük olurdu ; yada elektro galvaniz gönder bilirdiniz daldırma galvenize göre uygun fiyatı daldırmada olabilir . Yada güneş enerjisi yapan firmalarda hazır alüminyum mezeme alınabilir bunlar pahalı olurdersen hurdacılarda parça mazeme oluyor ordan da çözüle bilir. 3 yılda bir sök bakım yap topla paneller 25 yıl önür veriyolar baya bir sök boya tak işi olacak.
Жыл бұрын
@@oguzhanozen84 Teşekkürler araştırıcam bir sonrakine inşallah.
Жыл бұрын
@@oguzhanozen84 Boya esnası söküm yapmıyorum. Diğer panellerim aluminyumda bu malzeme arttığıiçin bunu kullandım. Elimde zaten vardı. =)
@varveyok5334 жыл бұрын
Aşağı yukarı olmazsa olmuyor sanırım
@dragutozben86714 жыл бұрын
reis
@saliherdur4704 жыл бұрын
10 yıl sonra ömrü biter dedin moralim bozuldu reis ...bi çuval para verdik...
4 жыл бұрын
Paneller her sene performanslarından biraz kaybediyorlar. Fiyatlarda her sene ucuzlama eğiliminde. 15 seneyi geçtikten sonra panellerin performansı düşeceği benim ihtiyacıma yetmeceği için bu şekilde söyledim(Bu normalde olması gereken). Tabi bunu zaman gösterecek. Ama bu şu demek değil Panel tamamen üretmeyi durdurmayacak. Sadece büyük ihtimalle benim işimi görmeyecek diye tahmin ediyorum. Bunla ilgili yaza bir video daha çekicem. Moralini bozma =)