GG #4 Off-Grid Şebeke Bağımsız Solar Elektirik Sistemleri için Basit-Kolay Akü hesabı

  Рет қаралды 14,397

Gergin Güneş

4 жыл бұрын

Şebeke Bağımsız Güneş Enerji sistemlerinde çok farklı hesaplar yapıp ihtiyacınız olan akünün büyüklüğüne Amper değerine ulaşabilirsiniz. Burda size hiç bu karışık hesaplara girmeden 12V - 400 Amper ile 800 Amper arası bir akü grubunun normal bir evin ihtiyaçlarına neden yeteceği anlatılmıştır.
Eğer tasarruflu kullanılır ise 400A lik bir grup yetmektedir. Ama eğer ben çok tasarruflu değilim, maddi durumum iyi diyorsanız, 800 A çok rahatlıkla bir evin normal ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Tabiki bu durumda 400A lik akü grubu 800A lik akü grubuna göre ömür olarak daha az dayanacaktır. Bunuda dikkate almanızda fayda var.
Yapılan hesapta, sistemin tasarruflu kullanıldığı, panel grubunun doğru seçildiği ve sistemde klima kullanılmayacağı öngörülmüştür. Onun dışında Bulaşık Makinası , Çamaşır Makinası, Buzdolabı, Ütü, Elektirik Süpürgesi, Televizyon gibi klasik ev aletleri hesaba dahildir.
#solarsistem #güneşenerjisi #akühesabı

Пікірлер: 88
@cemyatman
@cemyatman 2 жыл бұрын
Evet size katılıyorum....hesaplarınıza katılıyorum...Ben solar panellerimi ege güneşi ile gündüz saatleri doldururken( bir MPPT akıllı inverter yardımı ile) aynı zamanda buzdolabı-kombi-PC modem besliyorum... ...aydınlatmalar tamamen bağımsız bir jel akü-panel -ışık sensör ile kendi kendilerine mutlu çalışıyorlar(24saat).....diğer akıllı inverter ve aküler akşam bir saatte akü voltajları 12v'a düşünce fazla öldürmeden şebekeden destek alıyorlar.....Yarı off-grid bir sistem ama uzun vadede akü.... fiyatlarından kazanım yapıyorum...bir akü test aleti de kullanıyorum....sizi izledikçe bilgilerimin sağlamasını yapıyorum...teşekkürler güzel paylaşımlarınıza.....izliyorum...
@ayralayral8672
@ayralayral8672 9 ай бұрын
Önemli, anlaşılır bir video sunmuşsunuz. Tebrikler. Eğitimim, donanımım nedenli bir sistem kuramam ama anlatımınızı izleyerek, bana sunulan, satılmak istenenin doğruluğunu / yanlışlığını/ eksiğini/ fazlalıklarını çözümleyebileceğimi hissetmeye başladım... Pasif enerji de ilgimi çekiyor, güneş, rüzgar, pasif ısınma / serinleme.. Müthiş olmaz mı? ..
@talhatekbicak677
@talhatekbicak677 4 жыл бұрын
Yaklaşımınız gayet mantıklı teşekkürler
4 жыл бұрын
Tesekkurler
@m.demirel5175
@m.demirel5175 3 жыл бұрын
Güzel sunum teşekkürler. Izmir
@ozgurkaplan3878
@ozgurkaplan3878 3 жыл бұрын
Merhaba emeğiniz için tşekkürler..! Evinizdeki elektirikli cihazları sıralı kullanım disiplini edindiğiniz zaman inanın 3 akü sizi 2000 gün bile götürür..! Mikrodalga fırın bile çalıştırısınız benim 5kw sistemim de 3 tane akü ve 1 adet rüzgar gülüm var 3kw, rüzgar gülüm mıknastıslarla 7 24 döner sıralı kullanım disiplini edindik yaşamımızı ona göre programladık herkese sevgiler..!
3 жыл бұрын
Ewet aynen tum videolarimda bahs3ttigim durum bu. Yeni baslayanlar bu disiplini edinirse ilk aldiklarini aku setini bozmazlar.
@emretunca3035
@emretunca3035 3 жыл бұрын
Özgür bey merhaba size nasıl ulaşabilirim
@hakdem6567
@hakdem6567 4 жыл бұрын
milleti eleştireceğine doğru bildiği anlat, insanlarla karşılaştırmayı biz yapalım
4 жыл бұрын
Sahsına soylemıyorum genele soyluyorum yargılama elestırme degerlendırme yetenegınız olsaydı bu kadar abuk subuk vıdeo ortada dolasmazdı bu bir. Bana para verip bu videoyu sen cektirmedigine gore ne yapacagımada senin karar vermen biraz abes olur dimi ? Videodaki bilgi isine yaradi ise kullan tesekkur et eleştirileride eleştir eyvallah. Ama sınırınıda bil insanların ozgurlugu nerde baslıyor nerde bitiyor. Bir farkında ol. Dunya senin isteklerine gore sekillenmiyor. Kusura bakma.
@ColorOyunGames
@ColorOyunGames 3 жыл бұрын
Güzel açıklamalarınız için teşekkürler ben 3K akıllı inverter i yeni aldım 220v u invertere saatin oradan eve girdikten sonra alıp, panellerden inverterin ürettiği 220v gene saatın ordan mı giriş yapılmalı orda pako anahtar kullanılmasını önerir misiniz. İnvertere şehir ceyranını nerden veryonuz,inverterden çıkan 220v eve nerden dagitiyonuz? Vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.
3 жыл бұрын
Selamlar, soruna nasıl cevap versem diye çok dusundum. Öncelikle kafanızdaki düşünce, ne yapmaya çalışıyorsunuz tam emin değilim ama bahsettiğiniz 220V AC akım, ve kurulum yapacağınız DC akım bu konuda deneyimi ve bilgisi az olan kişiler için ölümcül olabileceği gibi cihzlar içinde geriye dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir. Onun için size tavsiyem ya çok fazla okumanız yada ilgili konu için yetkili ve bilgili bir güneş enerji uzmanına yaptırmanız. Bu şekilde bir sorumluluk veya sonradan doğacak bir kazanın vebalini almamak için sorunuza cevap vermeyi uygun bulmuyorum. Teşekkürler. Kusura bakmayın.
@kinona8476
@kinona8476 11 ай бұрын
Hocam iyi gunler... İnsallah iyisinizdir ... Benim 4 adet 400w panelim var.. Bunlari iki serli baglayarak, iki adet 100 A epever chargeurle 4 adet gel akumu charge ediyom... Bunlarin onunde de arabalarda kullanilan invertor bagli.. invertor 6000w... İki cikisi var...iki tane 220 v cikisi... Anladigim kadariyla cikis basi 3000w... Sorum... Bagli akuler 4 adet 12v 55amper gel... 24v 55amperden iki sira... Benim iki tanede 12v 200 amper kursun akum var... Bu akulerimi devreye ekleyebilirmiyim???
@leventuslu3086
@leventuslu3086 2 жыл бұрын
Hocam bir cok videonuzu izledim,bircok yorumlarida okudum... Ben şehirde yasiyom, kari koca çalisiyoruz... Evime gunes panelleri ve mecburen akulu sistem kurmam lazim... Ben faturami tamamen karsilamasini degilde, faturamin yarisini karsilasa yeter mantigindayim... Bir evde olmasi gereken hersey var... Onceki bir videonuzda da 5kw diyorsunuz.ok. Ben istiyom 4 veya 3 adet panelle 350w lik, 4 adet sulu batarya %50 sini kullanmak şarti ile ( zaman icinde 5 te olur) . ( Tabi akulerin saat teki desarj suresini goz onune alarak hesapliyacam adeti) charge aleti mppt 100/50 iyimidir??? Veya once panelleri alip uzerindeki voltaj ve amper degerine goremi seceyim... Simdiden tesekkurler.
@leventuslu3086
@leventuslu3086 2 жыл бұрын
Veya biyle bir sistemi kurmam icin panel,mppt ve inverter seciminiz nedir?
@ihsandogan8183
@ihsandogan8183 3 жыл бұрын
Hocam birsey soracagim panel ve aku mpp cihazına bağlı invertor akulere bağlı bu sistemde gunduz de akudenmi çekecek öyle gozukuyor normalde panellerde invertore giris yapildiginda gunduz direk panelden aliyor bende var 10 panel 4 200 amper aku sistem
@ihsandogan8183
@ihsandogan8183 3 жыл бұрын
5 kw invertorum var 4 adet akum var 2 aku daha eklemek istiyorum toplam 6 aku olacak her biri 200 amper ama sistem invertor 5 kw son 2 akuyu nasil başlamalıyım sistemdeki 4 aku seri bağlı
3 жыл бұрын
Paneller ister ayrı Şarj Cihazına, istersenizde invertördeki şarj cihazına bağlı olsun. Kablolamanın nasıl olduğu önemli değil. Eğer invertorun enerjiye ihtiyacı varsa önce panelden geleni alır, panelden gelen yetmez ise aküden alır, eğer panelden gelen ihityaçtan fazla ise akülere gider, eğer aküler dolu ise şarj cihazı gelen akımı kısıtlayarak azaltır. 4 akü seri bağlı yani sisteminiz 48V bu durumda aküleri 4 ve katları olarak çoğaltabilirsiniz. (4,8,12 şeklinde).48 V sistemin ne yazık ki sıkıntısı budur. Halihazırda kullanılmış akülerin yanına akü eklemesi yapılmaz. Aküleriniz bittikten sonra 8 tane almalısınız. Ama şunu yapabilirsiniz 200X 4 akü yü siz 200 X 6 Yapmak istiyorsanız yani enerji ihtiyacınız bu kadar ise 150 X 8 yaparakta aynı kapasiteye ulaşabilirsiniz. Tabi maliyetide kıyaslamak lazım ben 8 Tane 150 almaktansa 8 tane 200 almayi maddi durumum elveriyor ise tercih ederim hemde 200X4 yetmeyen bir sistem için daha mantıklı olur.
@omerucansu2569
@omerucansu2569 3 жыл бұрын
Emeğiniz için teşekkürler, güneş ışığı yetersiz günlerde aküyü jarj etmek için jenaratorü nasıl bağlamak gerekiyor.Bununla ilgili bir bağlantı şema varmıdır.Tsk
3 жыл бұрын
Bunla ilgili bir video yapalim burdan paylasalim.
3 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/naqalmurbaefiNE burdan anlatmaya calistim.
@taha4403
@taha4403 3 жыл бұрын
Hocam merhaba benim bir sorun günlerdir aklımı karıştırıyor, Monokristal 65w güneş paneli 10 a gücünde solar şarj cihazı 600 w gücünde inwertor 4 adet 12w 7 a akü kullanarak 150 w bir şey çalıştırabilirsiniz 400 amper de depolar Güneş geçtikten sonra 2.5 saat dayanır Biz bunu anlık kullanımı nasıl cagoltabiliriz neyi güçlendirmek lazım ?
3 жыл бұрын
Anlık kullanım dediğiniz ne demek ? Açıklarmısınız ? Ne yapmaya çalışıyorsunuz.
@aydngencosman6765
@aydngencosman6765 2 жыл бұрын
Sizebir sorum olmuşdu cevapladığınız için teşekkür ederim faydalı oldu.Bir sorum daha olacak Karavan sistemim 12 volt sistemimde 30,50,100amperlik sigortaları otomatik yerine bıçak sigorta kullansam olurmu?
2 жыл бұрын
Evet kullanabilirsiniz. Bir sorun teskil etmez.
@emreayar3827
@emreayar3827 4 жыл бұрын
Üstadım selamlar panelleri arttırsak sorunu çözemezmiyiz. Birden paneller her koşulda az veya normal şekilde enerji üretir deniyor.
4 жыл бұрын
Panel eklemek tam bir cozum degil ne yazikki. Belki akdeniz bolgesinde bir cozum olabilir ama diger bolgeler icin yetersiz kalacaktir. Yardimi olmaz degil ama tam anlamiyla off grid yasamanizi garanti etmez. Onun icin videoda bahsettigim eklentiler olmasi tam kesintisiz bir sistem icin gerekli
@sakirbal4615
@sakirbal4615 Жыл бұрын
Ahmet.bey ben.karafenizin 2200 m.rakiminda 1 kwlik bir sisteme.tekabul eden bir panel sistemim var.gunes kisitli.oldugu.icin serimi başlamalıyım.yoksa parelel mi.hangi sistem.akuuu.erken doldurur.mppt 40.1000 tam sinus invertor 200 ah.jel.akum.mevcut
Жыл бұрын
Seri bağlantı daha avantajlıdır. Ama panelleriniz ile MPPT nin seri bağlantıyı desteklediğinden emin olmanız lazım. Aksi takdirde MPPT ye zarar verirsiniz.
@cemalettincakmak6206
@cemalettincakmak6206 3 жыл бұрын
Selam hayırlünler öncelikle annatımınız için teşekür ederim. Ben de ğünüş enerji sizteme 3kw on ğirt kurmak istiyorum panelle inverter arasında skorta kullanmak ğerekirmi ğerekirsede nasıl bir skorta kullanmam gerekir bilği vermeniz rica edecem iyi ğünler
3 жыл бұрын
Evet gerekir. Kullanması gereken sigorta DC sigortadır. 3 nolu videodan sigortalar hakkında bilgi alabilirsiniz. 42 nolu video serisinde basitçe sigorta amper değerleride örnek olarak gösterdim.
@A.D1852hh
@A.D1852hh 3 жыл бұрын
Merhaba öncelikle bilgilendirici videolarinizdan ötürü tesekkürler. işyerimi tasiyacagim bir arsa var ancak sebeke sorunlu. Jeneratör besleme düşünüyorum. benim sorum şu elimde 2 tane sürücülü makine var saatte 4kw tüketim görünüyor yalniz demeraj güç toplam 16 kwya kadar yükseliyor inverter secimini demeraja gore mi secmeliyim yoksa görünür tüketime göre mi İkincisi jeneratörü 20 kw alsam bosuna yakit tüketecek düsük alsam demeraj sorun olacak yüksek guc akümü isimi cözer nasil bir yol izlemeliyim sizce?
3 жыл бұрын
Bir sürü olasılık var. Öncelikle 16kW demerajınız var ise inverterleriniz 10-15kW minimum olması lazım. Kaliteli Inverterlarda anlık olarak yüksek demeraja karşılık verebilirler. Aynı şekilde 5kW lık bir jeneratör kalitesine göre 8-9kW lık bir motoru kaldırabilir. Ama bunu üretici ve satıcısı tarafından teyit edilmelidir. Bir ikincisi tüketiminiz 4kW (yada 2X4kW = 8kW) az bir tüketim değil. Jeneratör en hesaplı %75 yükün üzerinde çalışır bunuda aklımızda tutmalıyız. Yani 20kW lik bir jeneratörden 3 kW çekmek yakıt açısından hesaplı değildir. Bir başka durum ise şebeke olan bir yerde akülü sistemler genelde mantıklı değildir. Ama sizin kritik öneme sahip bir işiniz vardır ve elektirik kesintilerinde kaybedeceğiniz para, işgücü, zaman hesaplandığında 5 yılda bir değiştirilecek bir aküden yüksek bir bedel çıkartıyorsanız ancak o zaman mantıklı olur. (yani bir ev için mantıklı değilken bir tekstil atölyesi için mantıklı olabilir ama bunu ancak sizin hesaplamanız lazım.) Yani farzımisal haftada 15dk elektirik kesiliyor ise akü yerine jeneratör daha mantıklı olurken 15dk yı geçen kesintilerde inverter ve akülü sistem daha mantıklı olabilir. Akülü sistemlerin ilgi alaka gerektirdiğini, fiziksel bir iş yapmasanız bile kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın. Bir başka nokta ise işinizin ne kadar kritik olduğu motorlar çalışırken diyelim elektirik kesildi hiç kesintisiz mi gitmelisiniz ? yoksa 30 sn kesilip devam ederseniz yine rahatsız olurmusunuz. Eğer kesintisiz istiyorsanız kesinlikle akülü bir sistem olmalı, ama 30 sn kesinti sorun değil derseniz jeneratör yinede çok iyi bir seçenek. Çünkü günde 1 saatten fazla elektiriğiniz kesilmiyor ise akülere her 5 yılda bir jeneratör parası yatırmak mantıklı değil bence. Bir başka nokta ise elektiriğin tutarsızlığı kesilmeler ve özellikle voltaj düşüşleri ise sıkıntınız yine akülü bir sistem olması lazım. Voltaj oynamalarını jeneratör ile çözemessiniz. 4kW yada 8kW eğer inverter ile devam etmeye karar verirseniz ben sizin yerinizde olsam, hem on-grid hemde off-grid çalışmaya uygun bir sistem yapardım. Güneş panelide koyup en azından kullandığım elektirik faturasınıda düşürürdüm. Bu şekilde akülerin parasını daha kolay çıkartırsınız. Bir solar firmasına giderseniz size büyük ihtimal ile inverter önerecektir, akü önerecektir. Ama bence ikisinin artılarını eksilerini çok iyi tartıp ne yöne gideceğinize kendiniz karar vermelisiniz. Bir başka nokta ise çekeceğiniz yük 8kW ise eğer çok fazla adette Jel akü kullanmak zorunda kalırsınız, bu durumda maddi durumunuz var ise 7-8 kat pahallı ve daha uzun ömürlü olan LİFEPO4 aküleri kullanmak mantıklı olabilir. İlk akü grubunuz için denemeyin ama en azından sistemi bu tip akülere uygun alınki ilerde değiştirmek isterseniz yada JEL akülerin ömrü sizi tatmin etmez ise sonradan donanım değiştirmeniz gerekmesin. Jeneratör ü kesinlikle es geçmeyin, çok daha rahat ve temiz bir çözüm olabilir. Kandırılmanız, dolandırılmanız daha zor bir sektör. Solar işinde iyi bir firmaya denk gelmeniz ile alakalı ve düzgün firma bulmanız çok kolay değil. Eğer bir firmaya gittiniz, durumunuzu anlattınız size şöyle bir hesap yapması lazım. Haftada 8 saatten az kesiliyor ise jeneratör eğer fazla kesiliyor ise Inverter demesi lazım. Eğer kesintisiz istiyorsanız Inverter ama çok fazla akü masrafı yapmamanız için size Inverter in arkasına 4kW lik yada 8 ise tüketiminiz 8kW lık jeneratörü yine önermesi lazım ve akü grubunu elinden geldiğince küçük tutması lazım. Aylık işletme masrafınız artacaktır ama uzun vadede daha hesaplı olacaktır. Yada yine inverter, jeneratör ü bir sunup, güneş paneli ekliyerek yakıt tüketiminizi düşürmesi lazım. En azından bir opsiyon olarak sunması lazım. Son olarak kesinlikle aklınızda 15.000 - 20.000 TL gibi fiyatlar olmasın. Solar'da kaliteli ve uzun ömürlü işler ciddi bir maliyettir.
@A.D1852hh
@A.D1852hh 3 жыл бұрын
@ Üstad şebeke olayi maalesef olmayacak,illaki off grid sistem ihtiyacim var.benim icin kesinti veya tasaruf durumu degil ana ihtiyaç sistem lazim.kendinden inverterli jeneratörler var sebekenin kalitesinde besleme veriyor diyorlar ama ben soylediginiz gibi solarla birlesik dusunuyorum. bu yuzden jeneratör ve inverter ayri ayri mantikli geliyor.birde isyeri tasima olayim kisin olacak öncelikle jeneratör isini cozmeliyim. Şu noktayi aşamadım cekilen demeraj=inverter demeraj mi? İnverter,surekli gucun 2 kati kadar demeraj veriyor diyorlar,yoksa cekilen demeraj=inverter surekli güc mü? Bu hesabi yapamadim. İkincisi de (2+2) toplam 4kw tuketimde 7kw-8kw jeneratör alsam 4kw makineler surekli kullansa yetiyor gibi Anlik yüklenmelerde aküler isimi cözmez mi? Bir ikincisi anlik yuklenmede illaki cikis kadar giris mi olacak yoksa inverter kapasitörleri mi bosaliyor anlik. Buna gore de inverter secimi yapacam Nasil bir tavsiye olur üstad.
3 жыл бұрын
​@@A.D1852hh Tamam şebeke sorunlu ve işyeri dediğinizde şebekenin çok kesildiğini zannettim. Hiç şebeke yok durumu bir işyeri için normal bir durum değil =) Çok sorun değil. Peki işyeri olduğu için bu makinaların sabahtan akşama kadar devamlı çalıştığını mı düşünüyoruz ? Yoksa günde 1-2 saat mi çalışıyor ? Bunun dışında çalışan cihazlar mevcut mu ? Gece kullanım var mı ?
@tanercetin3481
@tanercetin3481 2 жыл бұрын
Hocam merhaba off grid bi sistem yapsam saatlik 2 kv üretecek kapasitede ama akü kullanmazsam gündüz panelden gece şebekeden bu şekilde kullanmak mümkünmü akıllı inverter bu işi yaparmı diye soruyorum. Teşekkürler
2 жыл бұрын
OnGrid inverter kullanırsanız daha mantıklı olur. Öztüketim modunda çalıştırırsınız. Evde kullanım varken devreye girer sizin kullanımınızı azaltır yada sıfırlar. Deye markasına bakın. Fronius, SMA markaları daha kaliteli ve profesyoneldir.
@tanercetin3481
@tanercetin3481 2 жыл бұрын
@ teşekkürler hocam şebekeye enerji gidişi kapanıyor degilmi
2 жыл бұрын
@@tanercetin3481 Inverter in bir sayacı var onu bağlıyorsunuz. Şebekeye bir kaçak olmuyor.
@tanercetin3481
@tanercetin3481 2 жыл бұрын
@ çok teşekkür ederim hocam 🙏
@Preppy0256
@Preppy0256 3 жыл бұрын
4 *75 watt paralel bagli panelime 80 ahm yuasa start stop akuyu victron 10 amperlik pwm sarj cihazi ile dolum yapamiyorum gun gun akuyu desarj ediyor sorun nerde olabilir ?
3 жыл бұрын
Bir sürü farklı sorun olabilir. Öncelikle panel ile şarj cihazı yeterlimi diye kontrol etmek lazım. 75 Watt panel yaklaşık 20V ile 3.75 amper akım verir. Mppt kullanmadığınız için alabileceğiniz maksimum amper 3.75 A civarındadır. Bunu 4 ile çarparsak 15 Amper buluruz. Yani kabaca bu sistem için 10Amperlik bir pwm şarj cihazı çok uygun değildir. (Bu değerleri ben tahmini verdim, panelinizin arkasında bakıp ne kadar tutuyor bakarsanız daha iyi olur.) Dört paneli paralel bağladınızda şarj cihazına gelen kabloyu ölçüp voltajını kontrol etmeniz lazım. Şarj cihazına girmeden 20V-25V civarı görebiliyormusunuz? Göremiyorsanız panel bağlantısında yada bir panelde sorun olabilir. Diyelim hiç bir şey bağlı değilken 12V da, paneller güneş görüyor, şarj cihazı bağlı iken akü voltajı yükselmiyor ise şarj cihazı arızalı olabilir. Aküyü diyelimki şebekeden yada başka bir kaynaktan şarj ettiniz, Volt unu ölçtünüz 13.3 V bir gün beklemeye bıraktınız, 12V a düşmüş. Bu demektirki akü depoladığını tutamıyor. Bu noktada şarj cihazının doldurma hızı akünün akım kaybetme hızından düşük olduğu için akü her geçen gün akım kaybediyordur. Bu ihtimaller sistemde bir kullanım olmadığı durumlar için, bir kullanıcı hatası ihtimali var. Diyelimki siz gün içinde 100 birim enerji üretiyorsunuz ve aküye bunu koyuyorsunuz, ama o gün içinde 150 birim enerji tüketiyorsunuz. Bu durumda her geçen gün akü seviyesi düşecektir. Bir sürü ihtimal =) Kolay Gelsin.
@Preppy0256
@Preppy0256 3 жыл бұрын
@ cevabiniz icin tesekur ederim, mppt alip ikili seri yapip 12 volt akuyu sarj mi yoksa hepsini mi seri yapayim tavsiyeniz ne olur mppt kac amper olmali ?
3 жыл бұрын
@@Preppy0256 İlkonce sorunun nedenini bulun. Sorun aküden yada panellerden kaynaklanıyor ise MPPT almanız sorunu çözmeyecektir. MPPT alacaksanız 20 amper limitlerde, 25 Amperlik faylasıyla yetecektir. MPPT de bağlantı şekli için tek önemli nokta amper değildir. Desteklediği panel giriş voltajıda önemlidir. Siz 4 tane panel en verimli seri bağlarsanız alırsınız. Bir tanesi 20 V ise eğer 4 tanesi 80V yapar MPPT de bunu desteklemeli. Panelin arkasındaki VOC, Vmp değerleri ile belirleyeceğiniz bağlantı şekline göre voltajı, Panelin arkasında amper değerine görede MPPT amperini bulacaksınız. Yapılması gereken sağlıklı hesap bu. Benim yaptığım hesap ise kabaca 75Watt X 4 = 300 Watt /12 V = 25 amper Mppt böyle küçük bir sistemde fiyat olarak yüksek kaçabilir. İkinci bir 10 Amperlik PWM şarj cihazı alıp 2 paneli ayırıp ona bağlarsanız. Daha ucuza halletmiş olursunuz. Sistem 12V olduğu için, Panelleriniz de küçük olduğu için bu sistemde MPPT ile kazancınız çok yüksek olmayacaktır. Dikkat edin kazancınız olmaz demiyorum, çok yüksek bir kazancınız olmaz diyorum. Seçim sizin. Ama dediğim gibi önce sorunu bulun. Kolay Gelsin.
@Preppy0256
@Preppy0256 3 жыл бұрын
@ vakit ayirdiginiz icin tesekur ederim elimde iki tane pwm sarj cihazi var dediginiZ gibi denerim .
@omerucansu2569
@omerucansu2569 3 жыл бұрын
Hybrid inverterlerde jenarator girişi bulunuyormuş
3 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/naqalmurbaefiNE burda anlatmaya calistim.
@mahmutbasarir8111
@mahmutbasarir8111 Жыл бұрын
Ben kilimada kulanirim kimse kilimadan soz etmiyor
@hakanderk2263
@hakanderk2263 3 ай бұрын
Adam örnekle açıklamış aynı şekilde hesapla işte
@user-fe5xh7is7l
@user-fe5xh7is7l 3 ай бұрын
Selam aleykum hocam 1 sorum var Mesela 1kw satlik yerine 2kw saat tuketim bunu 2 gun boyunca gunes yok hesaplama yapiyoruz bunun yerne 4 gun veya 5 gun yapabilrmiyiz simdiden tsk .
3 ай бұрын
Tabi yapabilirsiniz Akü alacak maddi durumunuz olduktan sonra sorun degil istediğiniz gibi
@user-fe5xh7is7l
@user-fe5xh7is7l 3 ай бұрын
@ tsk hocam bu arada onerdiniz sistem kac olmali ben 24v dusunuyorum tabi si daha iyi bilrsiniz birde kablo kesitlerin amper kapasitesi nasil ogrenebilrim 4mm2 den 120mm2 kadar zaten masrafdan kacmayacam yani kesitleri iyi biliyem ki ona gore alayim
3 ай бұрын
@@user-fe5xh7is7l Kablo kesitleri Voltaj ve Inverter büyüklüğüne göre seçilir. Geleneksel akü kullanacaksanız 48 V için 4 ve katları, 24V sistem için 2 ve katları akü almalısınız. 12, 24 yada 48V seçimi kullanacağınız sistemin büyüklüğü ile orantılıdır. 5kW üzeri 48V, 5kW altına 24V genelde yeterlidir. İleriye dönük 48V olabilir. Bu sizin tercihiniz. Voltaj düştükçe kablo masrafı ve şarj cihazı masrafı artar.
@user-fe5xh7is7l
@user-fe5xh7is7l 3 ай бұрын
@ katlari derken hocam
3 ай бұрын
@@user-fe5xh7is7l 48 V için 4 yada 8 yada 12 adet akü kullanırsınız. 24V için 2 yada 4 yada 6 adet kullanırsınız. Aküler eskidiğinden toptan değiştirmeniz gerekir. Bunu hesaba katmak gerekir.
@ibrahimhaylaz5953
@ibrahimhaylaz5953 3 жыл бұрын
Outdo marka akü var görselde outdo akülerin kalitesi nasıldır teşekkür ederim
3 жыл бұрын
Ben kullanmadim kullananlar genelde memnun.
@ibrahimhaylaz5953
@ibrahimhaylaz5953 3 жыл бұрын
@ teşekkür ederim başarılar dilerim
3 жыл бұрын
@@ibrahimhaylaz5953 Bir şey değil iyi seyirler.
@MrZirvenet
@MrZirvenet 3 жыл бұрын
15 gün güneş çıkmadığı durumda ne olacak
3 жыл бұрын
14 uncu dakikayi hizli atladiniz heralde.
@kskemlakozanicgil1337
@kskemlakozanicgil1337 3 жыл бұрын
Sıçtık
@fatihfh
@fatihfh 3 жыл бұрын
12v 200a bir akü kaç kw elektrik depolayabiliyor?
3 жыл бұрын
Volt X Amper = Watt Yani 12 X 200 = 2400 watt Buda 2.4 kWh eder. Bir aküden üstünde yazan enerjiyi kullanabilmek için üstünde yazan değer ile deşarj etmeniz gerekir. Bu değerin ne kadar üstünde bir deşarj yaparsanız aküden toplamda o kadar az enerji geri alırsınız.
@fatihfh
@fatihfh 3 жыл бұрын
yani toplamda 2.4 kw depolayabiliyor ama usta o zaman hiç yeterli değil ki. Şimdi şöyle bir örnek vereyim bizim elektrik faturasına baktığımda ben aylık 220kw diyor buda günlük 7,33 kw ediyor 8 diyelim bana günlük 8kw lazım bu 2.4 kw depoluyorsa o zaman güneş battığı gibi akşam elektriksiz kalıcam ben 20 tane falan akü anca yetecek o zaman bana nasıl olacak bu iş ben anlamadım.
@fatihfh
@fatihfh 3 жыл бұрын
@ bu arada cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim
3 жыл бұрын
@@fatihfh Mantık tam olarak öyle değil. Birincisi elektirik olan bir yere akülü bir sistem kurmanıza gerek yok zaten mantıklıda değil, ekonomikte değil. On-Grid aküsüz sistem kurarsınız gündüz güneşten gece şebekeden kullanırsınız. O bu videonun konusu değil Peki Off-Grid de yani şebeke olmayan bir yerde ne yaparsınız. - Elektirik kullanım alışkanlıklarınızı değiştirirsiniz. - Kullanımınızı mümkün olduğunca gündüz, özellikle öğle saatlerine kaydırırsınız (çamaşır, bulaşık, ütü vs gibi.) - Gece kullanımınızı minimuma çekersiniz. Tasarruflu kullanırsınız. Ortalama aldığınız 8kW günlük toplam tüketiminizdir, siz tüketiminizi gündüze kaydırırsanız, 1 dolap, 1 tv, bir iki aydınlatma 1-2 kW lara düşer. Gerisini gündüz vakti kullanırsınız güneşten karşılarsınız. Tabi bu minimum ile ortalama bir yaşam şekli. Ekonomik durumunuz iyi ise daha konforlu, daha büyük sistemlerde kurulabilir bunun bir üst limiti yok.
@fatihfh
@fatihfh 3 жыл бұрын
şimdi usta şöyle biz ev yaptıracağız ama şebeke yok tedaş elektrik alt yapısını getirmeyi kabul etmıyor bizim karşılamamızı istiyor ama çok maliyetli bir iş trafo bile yok yakında trafoyuda galiba bizim karşılamamız gerekecek ve bu inanılmaz bir maliyet yani tedaşın görevini biz yerine getirmiş olacağız üstelik sonrasındada aylık elektrik parası ödemeye devam edeceğiz bizde bunun yerine bir güneş paneli sistemi kuralım dedik yani tamamen bu güneş paneline bağımlı yaşayacağız şebekemiz olmayacak o yüzden soruyorum bu depolama işini dediğiniz doğru tamam bir şekilde çamaşır makinesini günlük işleri gündüze kaydırırız ama biz erkenden yatan insanlar değiliz gece bilgisayar açık oluyor televizyon açık oluyor ki 2 bilgisayar var güç kaynakları ortalama 600wat yani bize kesinlikle depolama gerekiyor. Kısacası bize en az 20 kw elektrik depolayabilecek bir sistem için ne kadar akü gerekiyor?
@sametcnar1635
@sametcnar1635 4 жыл бұрын
Kardeş milleti eleştirmekten konudan saptın 18 dk'lık video çekmişsin başkalarını yargılamak için. Videonuz tamamiyle zaman kaybı
4 жыл бұрын
Samet haklısın eleştirmek icin video cekıyorum. cunku seyrettıgım vıdeolar bana hıc bır sekılde keyıf vermıyor. Hep aynı yere takılmıslar Aku hesabı Aku Hesabı ama bu hesabı ınce ınce yapmanın bır anlamı yok ve gunes enerjısı alacak ınsanlarda bu hesabın hayatlarını kurtaracaklarını zannedıyorlar. Vıdeo nun acıklamasını okusaydın vıdeoyu ızlemene gerek olmadıgını anlardın. Ama ılla goruntulu ıstıyorsan burdan ızleyebılırsın. kzbin.info/www/bejne/m6XEhYZ5qreHibs
@mhrrmkkc6922
@mhrrmkkc6922 4 жыл бұрын
ben sana anlatıyım hesaplamak nasıl olur anlaşılan enin kafanı karıştırmışlar ben bun işi 8 senedir yapıyorum
@mustafaalisik7076
@mustafaalisik7076 2 жыл бұрын
Mhrm kkc bir videoda sen çek bir aydınlat bizi. Bu videoyu hazırlayan arkadaş ellerine sağlık. Ama senin videona kesin teknik yorum yapacam
Playing hide and seek with my dog 🐶
00:25
Zach King
Рет қаралды 34 МЛН
Best Summer Collection For Girls 🤪 Amazing dress #shorts #youtubeshorts
0:15
Don´t WASTE FOOD pt.3
0:20
LosWagners ENG
Рет қаралды 16 МЛН
A little girl was shy at her first ballet lesson #shorts
0:35
Fabiosa Animated
Рет қаралды 14 МЛН