GG #61 Güneş varken akü yorulur mu?

  Рет қаралды 1,370

Gergin Gunes

Gergin Gunes

3 жыл бұрын

GG #61 Güneş varken akü yorulur mu?

Пікірлер: 35
@mustafayldrmbergama2646
@mustafayldrmbergama2646 2 жыл бұрын
facebooktan geldim kardeşim. (Mustafaa Yıldırım Gönder Gelsin) videonuda beğendim.. teşekkürler..
@hasandemirdirek2905
@hasandemirdirek2905 3 жыл бұрын
Ustam kabloların ne kadar kalınmış tr'de bu kadar kalın kablolu bir sistem hiç görmedim ustam işinin hakkını vermişsin ustaammmm...
3 жыл бұрын
Kitapcikta ne istiyorsa onu kullandim demek isterdim ama yari kalinligini kullandim. 😀
@alinacar3681
@alinacar3681 3 жыл бұрын
Mrb. Videolarınızdan faydalanarak bağ evine 4 panel 4 jel akü (100 amp) 3000 watt akıllı inverter ile sistemi kurdum. Şu an 200 litrelik statik buzdolabı ve lamba kullanıyoruz. Sistem 15 gündür çalışıyor. İlk hafta akü voltajı 28 kadar çıkıyordu. Bu hafta 26.9 çıkıyor öyle kalıyor. Sabah güneş doğmadan kontrol ettiğimde 25.1 25.2 gibi görünüyor. 24 volt altına inmedi. Bu durum normal mi. Aküler için saykıl sayılır mı? Şimdiden tşk.
3 жыл бұрын
Gunduz çok çabuk sarj edip 27 float voltajina geciyor olabilirmi
@alinacar3681
@alinacar3681 3 жыл бұрын
@ o dediğinizi anlamadım. Sabah güneş doğduktan sonra 9 9.30 kadar inverterde fan çalışıyor. 26.9 gelince duruyor. Şarzı dolduğu için duruyor. Gündüz zaten sarfiyattan fazla enerji geldiği için pek devreye girmiyor.
3 жыл бұрын
@@alinacar3681 Öncelikle sabah 25.2 ile geceyi atlatmanız aküler için iyi. Akülerin çok yorulmadığını ve ömürlerinin uzun olacağı anlamına gelir. Tüketiminiz ile akü büyüklüğünüz güzel bir oranda. 13.5 un altına düştüğü her durumda akü için 1 cycle demektir. Çoğu sarj cihazı 3 aşamalıdır. Bulk-Absorption-Float. Bulk ve Absorption işlemlerinin son Voltajı akünün kabul ettiği (ayarlardan ayarlanan Voltaj veya akü tipi) en yüksek voltajdır. Bu aşamaları bitirdikten sonra şarj işlemi Float dediğimiz yüzer şarja geçer. 27V da sabit duruyorsa bu ilk iki aşamanın bittiği anlamına gelir. Eğer akünün enerjisini çok kullanmazsanız az deşarj olursa sabahtan hızlıca Bulk ve Absorption i bitirip hemen Float a geçiyor olabilir. Eğer böyle oluyor ise durum normaldir. Bu durumu ancak sık sık voltajı gözlemliyerek görebilirsiniz. Bu durumun olmasının bir başka sebebi ise akünün kötü olması yada kötüleşmiş olması olabilir. Kötü akü sadece çok hızlı boşalmaz, çok hızlıda şarj olur. Eğer aküleri çıkma, ikinci el aldı iseniz aküler ilk başta biraz performans göstermişler sonra bu performansları düşmüştür. Düzgün şarj edilen ikinci el aküler uzun süre bekledikten sonra ilk başta sağlam gibi gözüküp sonra çok hızlı performans kaybı yaşayabilir. Buda ilk başta uzun süren 28V a çıkma durumunu sizin görmenize/farketmenize ama akü performans kaybı yaşayınca bu süreç hızlandığı için yakalayamamanıza sebep veriyor olabilir. (Yeni alınmış ama çok kalitesiz akülerdede bu durumun olma ihtimali vardır.) Ben büyük ihtimalle bir sorun olmadığını düşünüyorum. Denemek için ne yapabilirsiniz. 1. Inverteri bir kapatıp açın sonra ertesi gün sabahtan takip edin. Voltaj 27 nin üstüne çıkıyormu diye. Acaba gerçekten çıkmıyor mu ? Yoksa sizmi kaçırıyorsunuz. 2. Bir gece kullanımınızı biraz arttırın. Abartı bir şekilde değil ama sabah 24V larda çıkıcak gibi bir kullanım yapın. Ne olduğunu gözlemleyin. Her gün 27V a saat 10 da ulaşıyorsa tüketim çok olduğu gün 27V a ulaşma süresi artıyor mu ? Yada 28V a geliyormu diye bakın. Son olarak aklıma gelen başka bir olasılık şu: Çoğu kişi firmalar dahil bu inverterlerin içindeki şarj cihazından çok memnun değil. Ben bu inverterlardan kullanmadığım için kitabında yazan bilgileri dogru sayıyorum. Bundan kaynaklı bir sorun olabilir belki ama bu şekilde uzaktan tahmin yürütmek çok kolay bir şey değil. Özellikle yaşadığınız durum tam bir sorun olmadığı için. Şunuda unutmamak lazım, yaptığınız takip ve değişikliği farketmeniz çok dogru bir hareket. Sistem size bir mesaj veriyor. Burda bir şeyler oluyor ilgi alaka göster, araştır diyor. Bu şekilde hem sistemi tanımış olacaksınız hemde deneyim sahibi olmuş olacaksınız tekrarlanması durumunda hazırlıklı ve bilgili olacaksınız. İlk mesajınıza bu arada çok sevindim. Videolarım yardımcı oldu ise ne mutlu. İlk cevabımda yazamadım araçtaydım kısa yazmak zorunda kaldım. =) İyi Günler hayırlı olsun sisteminiz.
@alinacar3681
@alinacar3681 3 жыл бұрын
@ ilginize çok teşekkür ederim. Sağolun.
@mustafayldrmbergama2646
@mustafayldrmbergama2646 2 жыл бұрын
@ aynen..
@sedakoc8345
@sedakoc8345 Жыл бұрын
Çok iyi anlatıyorsunuz , bu konu özellikle çok takılmıştı kafama. Bbağ evine kurulum yapıcam önümüzdeki günlerde. Haftasonları kullanılıyor sadece , akü bışa gitmesin diye giderken kapatırım diye düşünüyordum , bu durumda gerek yok anladığım kadarıyla. Ama yine de gece buzdolabı çalışıyor , az da olsa yükünün düşmesi cycle sayılmıyor mu, yüzde kaç düşünce aküyü yormuş oluyoruz ? Bende 2 tane 165a akü , 2 x 340w panel , 40a mppt var
Жыл бұрын
Videoda gece kullanım cycle olarak sayılıyor demişim =) Sistemi uzun süre başı boş bırakmak doğru değil. Özellikle üzerine yük bağlı olarak. Diyelim 4 gün güneş çıkmadı ne yapacaksınız ? Bu sistemleri uzun süre kendi başına bırakacaksanız benim tavsiyem aküleri tam doldurup, sonra kutup başlarını çıkartmak o şekilde sistemi tam kapalı bırakmak. Burda dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise aküden kutup başını sökmeden önce panel bağlantısınında kesilmiş olması lazım aksi takdirde bazı şarj cihazları zarar görebilir. Bunu yapamıyorsanız sadece inverteri kapatıp bırakmakta bir yöntem. Akülerde herhangi bir yük olmayacağı için sorun olmayacaktır. Bunu çok önermememin sebebi eğer şarj cihazı yada kablolalama bir sorun olursa yangın ihtimali. Akülerin sağlığı açısından ilk yöntemden çok farkı yok.
@sedakoc8345
@sedakoc8345 Жыл бұрын
@ ah evet çok haklısınız ben sayılmıyor gibi duymuşum :)) yerimiz antalyada , kışın kapalı havalarda kullanılmıyor zaten. kullanılsa da uzun süre hava kapalı kalmaz genelde. Ben de tak çıkar yapmamak için aralara anahtar koyarım diye düşünmüştüm ama mantıksız olabilir . Çok teşekkürler ilginiz için ben izlemeye devam :)
@yahyaboyal5941
@yahyaboyal5941 3 жыл бұрын
iyi günler hocam. öncelikle bilgilendirme için teşekkürler. benim bir sorum olacaktı. Hocam şarj kontrol cihazı aküler gerekli voltaja ulaştığında yani dolduğunda kesme işlemini hangi mantıkla yapıyor? rüzgar türbini için bu durum tellerin birbirine değmesi ile oluşuyordu bunu sizin videolarınızdan öğrenmiş bulunduk teşekkür ediyorum. peki güneş panelleri için kullanılan şarj kontrol cihazlarında durum nasıl işler ?biraz araştırmalar yaptım ama yerli ve yabancı kaynak fark etmeksizin herhangi bir bilgilendirme bulamadım bu yüzden size sormak istedim. teşekkür ediyorum iyi günler diliyorum..
3 жыл бұрын
Elektronik olarak bunu duzgun olarak aciklayamam boyle bir bilgim yok. Kabaca acikliyim ama teknik olarak dogru bir anlatim olmayabilir ozellikle mppt kismi. Pwm sarj cihazlari Adi uzerimde darbeli. Cok hizli bir dugmeyi acip kapatiyorlar bu sekilde sarj yapiyorlar. Aku istenen voltaja gelincede kapatiyor bu sekilde sarji kesmis oluyor. Mppt Mpptler panelden gelen enerjiyi direkt akuye vermiyor. Dc/dc ceviriciden geciriyor. Akunun ihtiyaci olan en uygun volt ve amperi veriyor. Cevirmeli bir vana ile suyun tazzigini ayarlamak gibi dusunun. Diyelimki aku 24v da siz aku voltaji yukseldikce vanayi aciyorsunuz. En son acilabilecegi yer 28v. Vanayi en son 28v a getirdiginizde akude 28v a gelince islem duruyor. Cunku akim yuksek voltajdan dusuk yere akar / bilesik kaplar durumu/ bu sekilde sarj sonlanmis oluyor basitce. Tabi burda belki bahsedilmesi gereken sarj evreleri var. Bulk/absorbtion/float bunlarda programatik olarak ayarlaniyor. Dc/dc cevirici maksimum ne verecegi devamli degisiyor. Ayrica bu aku tipine gorede degisiyor.
@yakuperen8618
@yakuperen8618 3 жыл бұрын
merhaba . güneş için , şarj kontrol cihazları akünün voltajını ölçüyor ve belirtilen dolum değerine gelince aküye giden elektriği içersinde bulunan mosfetler ile kesiyor. elektriği geçirmiyor aküye yani. şarj kontrol cihazından aküye geçemeyince doğal olarak panelden şarj kontrol cihazınada elektrik gelmiyor. volt görünüyor fakat amper geçmiyor. bunun sonucunda panel de elektrik üretmiyor. zaten cihazın amacı bu aküyü fazla şarj etmemek ve fazla deşarja karşı da korumak . bu iş için pwm cihazlar oldukça ucuzlar yani 30 amper olanlar 100 tl civaarındadır sanırım. rüzgarda pervane dönüyor aküyü dolduruyor diyelim. akü dolunca pervane boşa çıkınca fazla hızlı dönmesin diye kısa devre yapılıp frenleme yapılıyor diye biliyorum. güneşte elektriği kesme işinde çok bi espri yok yani lamba düğmesi gibi düşünebilirsin. rüzgardaki sistem daha karışık ve zor.
@yahyaboyal5941
@yahyaboyal5941 3 жыл бұрын
@@yakuperen8618 teşekkürler hocam bilgilendirme için. Kafamdaki bir soruydu yanıt bulmuş oldu ✋🏻
@yahyaboyal5941
@yahyaboyal5941 3 жыл бұрын
@ teşekkürler hocam sağolasınız. Pwm mppt arasındaki farkı hep pwm daha ucuz mppt daha pahalı daha iyi şarj ediyor olarak bilirdik ama içerisindeki mantık konusunda aydınlattığınız için de ayrı teşekkür ederim 🙏🏻✋🏻
@yakuperen8618
@yakuperen8618 3 жыл бұрын
@@yahyaboyal5941 merhaba Yahya bey. pwm ile mppt arasındaki farkı şöyle izah ediyim. panelden 18 volt 1 amper elektrik üretiyorsunuz diyelim. akünüz de 12 volt ise ; pwm de volt 12 ye düşürülecek düşen altı volt mosfet üzerinde ısıya dönüşecek ve kaybolaack. akünüz bu durumda 12 volt 1 amper ile dolacaktır. mppt de ise gelen 18 volt düzenleyiciden 12 volta düşürülecek fakat düşen altı volt akıma dönüştürülecek ve 12 volt 1,5 amper ile akünüz dolacaktır. mppt voltu düzenleyip fazla voltu ampere çeviriyor. güç kaybetmiyorsunuz yani. pwm de ise aradaki güç mosfet üzerinde ısıya dönüşüp kayboluyor :) yani mantıken mppt daha iyi şarj ediyor. olayın esprisi bu
@ufukdogan7925
@ufukdogan7925 3 жыл бұрын
Ustam kolay gelsin, bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. İlk olarak bu sistemde hangi tip akü kullanıyorsunuz ve markası, iki bende akıllı invertör var ama invertörün şarj kontrol yerini kullanmayarak harici şarj kontrol cihazı kullanıyorum. Şarj kontrol cihazını devre dışı bırakıp invertörün PV girişlerini kullansam, hangisi daha verimli olur. Teşekkürler.
3 жыл бұрын
Bu sistemi 10 yılı aşkın süredir sulu akü ile kullanıyordum. Bu sene itibari ile Victron Lifepo4 lityum akülere geçtim. Şarj kontrol cihazları ikiye ayrılır. Mppt ve PWM. Hangisi MPPT ise onu kullanın. Eğer ikiside MPPT ise yüksek voltaj girişi kabul eden hangisi ise onu kullanmanız daha yerinde olur. Buna gore panel baglantılarını ayarlamanız gerekir. Eğer ikiside PWM ise hangisini kullandıgınız cok onemli degıl. Sistemi kurarken harici şarj kontrol satın almanızın nedeni size acıklanmıs olması lazım Ya verimli olmadıgı ıcın ya panel adedinizi karsılamadıgı icin yada iyi calismadıgı icin size harici cihaz satılmıstır. Kolay Gelsin.
@ufukdogan7925
@ufukdogan7925 3 жыл бұрын
@ www.hepsiburada.com/varta-a1-210-ah-agm-deep-cycle-aku-pm-HB00000U4Q6I bu aküyü almayı düşünüyorum, sizce nasıl tavsiye edermisiniz. lifepo4 aküler bizim bütçeyi aşıyor.
@ufukdogan7925
@ufukdogan7925 3 жыл бұрын
@ şarj kontrol cihazım MPPT dır. Şarj konusunda daha verimli olur diyerek invertörün şarj kısmını değilde harici cihaz kullan dedikleri için aldık ve kullandık.
3 жыл бұрын
@@ufukdogan7925 tamam bu durumda panellerin arkasindaki voc degerine bakacaksiniz. Diyelimki bir tanesi 40v mppt cihazinizda 100v destekliyor bu durumda ikiserli seri yapip baglayacaksiniz.
@muratkeskin34
@muratkeskin34 3 жыл бұрын
Merhaba, mesela akülerimiz 13.8v ile tam sarj olmuş durumda. 500w panelimiz mevcut. inverter vasıtasıyla 220v tüketim olarak 500w yük bindiği zaman bu gereken enerjinin tamamını mppt cihazdan gelen 500w güneş enerjinisinimi kullanır yoksa yarısını aküden yarısını mppt çıkışından gelen güçtenmi çeker ? Kimi yerlerde akıllı inverterler gereken tüm gücün panellerden karşılar gibi şeyler yazmışarda emin olamadığımdan sormaktayım. Teşekkürler
@yakuperen8618
@yakuperen8618 3 жыл бұрын
merhaba elektrik herhangi bir kesici ve yönlendirici yok ise en kolay yoldan toprağa yani artı lar eksiye en kolay yoldan ulaşan yolu izler. yani panelden ürettiğiniz önce tüketime gidecektir. akünün voltajı dolu ise yani 13,8 ise zaten cihaz tüketim yoksa üretimi kabul etmeyeceği için üretim kadar tüketirseniz akünüzden kullanmaz. panelden 500 watt geliyor ise tüketiminiz 500 wata kadar panelden olur. akü dolu olsa da boş ta olsa da. çünkü artıların eksiye kavuşması lazım :) üretim 500 tüketim 550 ise akü devreye girer arasını tamamlar. cihazdaki bağlantı güneşten gelip aküye gidip sonra çıkışa geçtiği için siz göstergede hareket görseniz de akü voltajı düşmeyecektir. 12 voltluk bir akü 13,8 e kadar şarj etmişseniz 12 volta kadar düşmesinde cycle saymayacağı için bu size beleş kullanım hakkıdır. hiç bir sorun yok yani. akü üst şarj voltunu 13,6 ya düşürürseniz bence daha iyi olur. 13,8 yüksek bi değer bence. alt voltajını da ben 11,7 de tutuyorum ki 12 altına düşmüyor. . böylece akünüzü yıllarca kullanırsınız :)
3 жыл бұрын
@@yakuperen8618 Çok güzel açıklamalar yapıyorsunuz.. Teşekkürler katkınız için. Bir noktayı düzeltmek isterim sadece yada yanlış anlaşılabilecek noktayı. Aküyü izin verilen yere kadar boşaltıp doldurmak 1 cycle demek değildir. Cycle, üretici tarafından akünün kullanım şekline göre kaç kere doldurup boşaltılabileceğidir ama bu illa şu seviyeye kadar boşaltıldığında olur demek değildir. Yada daha kısaca deşarj başlangıcınden, (full-yarım) şarjın sonuna kadar geçen döngü 1 cycle dir. Akünün ne kadar boşaltıldığı önemli değildir.
@muratkeskin34
@muratkeskin34 3 жыл бұрын
@@yakuperen8618 Merhaba, bendeki akü lifepo4, sarj voltajı 14.6v, bekleme voltajı 13.33v. Bu sebeple 13.8-14v ile sarj ediyorum. Açıklamanız için teşekkürler, yeterince bilgilendirici oldu benim için.
@HErdemUluc
@HErdemUluc 2 жыл бұрын
benim aküler 2 adet ve bunlar seri bağlı 100 ah. Evde hiç birşey çalışmadığı halde. geceden sabaha kadar tek çizgi kalana kadar 3 çizgi yanıp sönüyor. inverter kitapçığına baktığımda 0-24 arası tek çizgi. 25-49 arası 2 çizgi. 50-74 arası 3 çizgi. 75-100 arası 4 çizgi olmalı. buda demek oluyor ki. 3 çizgi yanıp sönüyorsa benim akü bitmek üzere sabahları. sonra güneş çıkıyor. 20 yada 25 dakkada 4 çizgi doluyor ve yanıp sönme duruyor buda fullendiği anlamına geliyor. ancak bitmeye yakın aküler 20 dakkada fullenmez diye biliyorum. burda ilginç bişeyler oluyor ama anlamadım. göstergemi hatalı bilemedim. bu arada sistemim 205 watt 4 tane panel. bunlar 2 seri 2 seri paralel bağlı. aküler ise 100 ah 2 adet seri bağlı. inverter 3kw 24 volt. hani dedim buzdolabı ortalama 5 amper çeker. 10 saat çarpı 5 amper sabaha kadar 50 amper çeker. yarısı gider akünün. ama görünen o ki daha fazla çekiyor gösteriyor. ama dolarken hemen doluyor. sabah aküler 25 v yada 24.9 yazıyor bazen. hemen 20 dakkada 27 oluveriyor. tuhaflık nerede çözemedim. ayrıcainvertera panelden gelen volt değeri 27 bazen 36 bazen 40 gösteriyor. volt yükske diye hızlı sarj etse dedim oda olamaz. çünkü mppt değil pwm regülatörüm var. sizce gösterge sıkıntılı olabilirmi. yoksa o akünün doluluk oranını göstermiyor da başka bişeyimi ifade ediyor.
2 жыл бұрын
Cep telefonundan bunu çok iyi biliyorsunuz aslında. Cep telefonu hızlı boşalıp hızlı doluyor ise telefon mu arızalıdır yoksa pili mi ? =) Aküleriniz bitmiş. bunun dışında bir sorun oldugunu zannetmiyorum. Eğer aküleriniz yeni ise bunun neden oldugunu anlamak lazım. Aldıgınız akumu cok kotu ve kalitesiz yoksa, yoksa 3-4 yıllık mı yoksa yanlış mı kullandınız.
@HErdemUluc
@HErdemUluc 2 жыл бұрын
@ Aküler sıfır.4 ay önce üretim tarihi var. kullanalı üç gün oluyor. akülerde sıkıntı olduğunu sanmıyorum. sanırım inverterın üzerindeki gösterge pwm sarj regulatorunun göstergesi. ve akü durumunu kontrol ediyor. direk fabrikasından sıfır aldık. montajda sıkıntı olsa hiç çalışmazlardı sanırım. beni en büyük şüpheye düşüren şey büyük ihtimalle bazen gösterge yanlış gösteriyor diyebiliyorum artık
2 жыл бұрын
@@HErdemUluc bahsettiginiz gosterge SOC gostergesidir. State of charge cok saglikli degildir ama yinede bir fikir verir. Ozellikle tam dolu ve bosta. Bundan dolayi sorjn akunuzde yada akuye gore kullaniminizin yuksek olma durumu. Hesaplamaya calisalkm kabaca verdiginiz bilgilerle bklm.
2 жыл бұрын
2.4 kWh depolamaniz var. Inverter saatte 50 watt saat Dolap gece 500 watt toplam cekse. Bir gecede sistemi yarilarsiniz. Ek bir sey olmadigini dusunuuoruz. Bu durumda 12v un altina dusmemesi lzm
@HErdemUluc
@HErdemUluc 2 жыл бұрын
​@ inverterın 50 watt çektiğini bilmiyordum. Aslında bunun ampere denk gelen kısmını bilmiyorum. çünkü sistemi toplamak için watt ve voltlarla meşgul edildim. yüzlerce video izledim vs. sonra sistemi bir kurdum ve ne göreyim.. ampere hoşgeldin dedim :) . inverterın ekranına bir bakıyorum. orada diyorki işte 2 amperle akün şarj ediliyor. hmm diyorum . sonra inverterı kapatıyorum . 3 amperle akün şarj ediliyor diyor. sonra hmmm demekki inverter 1 amper çekiyormuş. peki ya inverter kapalıyken ne çekiyor. belki 0.1 amper vs . diye varsayımlar yapıyorum. diğer ekranda diyorki akünden 2 amper çekiyorum. bende hımm diyorum demekki panelden gelen yetmedi . bilgisayarım boşta 250 watt yorduğumda 500 watta kadar çıkıyor.hatta zorladıgımda 600 700. çok nadir. şimdi diyorum kendi kendme 3 amper panelden gelse 3 amper aküden çekiyor vs vs. yani ben durmadan aküden ne geldi aküye ne girdi bunları görebiliyorum inverterda. bir ekranda load kısmında 250 watt yazıyordu. bilgisayarımı çalıştıdgımda yazıyor. ancak bilgisayarı kapıyorum load kısmında watt değeri sıfır yazıyor. peki ya buzdolabı ? o neden yok . orası tuhaf. sizin göstergenizde detaylı yazıyor bunu beğendim. aslında benim mppt şarz cihazı almamamın bir sebebi vardı. onuda kısaca anlatayım. benim ihtiyacım 800 watt civarıydı. bende 3 tane 340 waatt panelmi alayım. yoksa 4 tane 205 wat panelmi alayım diye çok düşündüm. sonra 340 watt panelde 40 volt yazdıgını gördüm. bunları paralel bağladıgımda pwm bunları 24 e düşerecek. ve bunun karslıgı olan watt degerini çöpe atacak diye düşündüm :) sonra 205 watt panelleri gördüm. bunlardada 20 volt diyor. ama heryerde bu paneller 12 volt olarak geçiyor. bende sanırım yanlış biliyorlar. arkasında yazanamı inanacam yoksa piyasadaki bilgiyemi diyerek. bunlardan almak istedim. sonra paralel bağladım. bi baktım inverter çalışmadı :) . meğersem 24 voltluk bir inverter minumum 24 volt istiyormuş. ben sandım maximum 24 volt istiyor :) ister 15 veririm ister 18 veririm diye düşündüm. o yüzden gittim 24 voltluk inverter aldım. tabi bu bilgi bir sır. kimse söylemiyor bu gizli gerçekleri :) hiç kimsede çıkıp demedi. neyse. bende mecbur seri bağlayınca panelleri elimde oldu 40 volt. 20 amper. amperi düşük sistem. :) voltu yüksek sistem elimde kaldı yine. tabi siz daha iyi bilirsiniz. bu bazen 36 bazen 40 volt veren gücü inverter 24 e düşürüp mü eve veriyor. onu bilmiyorum. ama pwm 24 volta düşürüp şarj etmeye calıstıgına eminim. aslında tam sinüs akıllı inverter alarak bunun pwm sini iptal edip mppt almak hiç kafama yatmadı. bunun sebebi şu. akülerime çok dokunmayacağım zaten..akülerim biraz yavaş şarj olsa sorun olmaz diye düşündüm. hem akıllı inverterı akıllı yapan şeylerden birtanesi pwm dahili olması. yoksa ekransız akıllı olmayan tam sinüsler baya ucuz. hem gidip ekranlı tam sinüs akıllı alacam. hemde gidip pwmsini iptal edecem. bu yaklasık 1500 tl çöpe atmak demek. ayrıca gidip mptt alcam. buda 2500 tl. buda çöpe para demek. peki maddi kısmını geçtim. şunu anlamadım hiç. bu mpptyi akü ile panel arasına bağlıyoruz. yani panellerle inverterın ilişkisini kesiyoruz. buda akü öncelikli sistem demek. tüm ihtiyacımızı aküden karsılıyoruz. ve akü bitince mppt aküleri sarj ediyor. bunun icin ise daha cok akü ve daha cok panel ihtiyacı doguyor. yani aküleri biraz hızlı sarj edeceğiz diye hem parasal yük hemde panelleri devre dısı bırakmıs oluyorz. ama dediğim gibi mptt üzerindeki detaylı anlatımlarınızı beğendim. herşeyi orda görebilmek güzel. malesef ben su anda böyle bişey kullanamıyorum.ayrıca paneller volt ürettiğinde amper ürettiği anlamına gelmiyormuş. ve amper üretmediginizde akülerden çekiyor. ama başta herşeyi watt ve volta göre yaptık. aradan amper bize merhaba dedi :D sabah 8 den öğlen 3 e kadar bilgisayarımı kullanırken akülerim full dolu ve pv öncelikli kullanıyorum. 3 den sonra akülerimden 4 5 amper çekmeye baslıyor. bende sistemi kapatıyorum. ve şebekeye geçiyorum. mecburen. sonra hava kararana kadar 1 amper ve daha düşükle aküleri dolduruyor. yarım boşalmış aküleri. ama tabi ben bu bilgiye inanmıyorum. çünkü yarısı bosalsa 2 3 saatte 1 amperle dolduramaz. sonra gece tekrardan şebekeden cıkıyorum ve sabah akadar sadece buzdolabını kullanıyorum. yarısı bitiyor. ve sabah 8 de güneş çıkınca 15 dakkada aküleri yine fulluyor. ve bu sekilde simdilik gidiyor. inş bi yanlıs yoktur. :) ama 3 den sonra amper üretmemesi sanırım tek panelin gölgede kalması. diğer 3 panel güneşte. böyle bir yazı okumustum. en düsük olanı öncelikli alır diye. siz nedersiniz ?
GG #57 Solar Paket Sistemlere Dikkat !! Üzülmeyin...
31:52
Gergin Güneş
Рет қаралды 2 М.
GG #54 Muhteşem Inverter !!! Powermaster MexxSunn Inverter
22:12
Gergin Güneş
Рет қаралды 3,2 М.
Slow motion boy #shorts by Tsuriki Show
00:14
Tsuriki Show
Рет қаралды 9 МЛН
НЫСАНА КОНЦЕРТ 2024
2:26:34
Нысана театры
Рет қаралды 1,2 МЛН
Каха заблудился в горах
00:57
К-Media
Рет қаралды 9 МЛН
GG #51 Tek yönlü Elektirik Sayacı
11:08
Gergin Güneş
Рет қаралды 848
GG #49 Akü Paralleme Püf Noktaları
16:25
Gergin Güneş
Рет қаралды 6 М.
Solar Panel İçin Gerekli Malzemeler
5:15
ferhat tarhan
Рет қаралды 3,2 М.
14 Temmuz 2021
7:29
Gergin Güneş
Рет қаралды 757
GG #52 Rüzgar Türbini Neden Kullanmak Gerekiyor ?
14:16
Gergin Güneş
Рет қаралды 2,8 М.
GG #55 Güneş Enerjisi Karavan / Bağ Evi  Ucuz Akü Takip Cihazı
20:58
GG #60C Lifepo4 Akü ve Sistem Uzaktan Takip
13:28
Gergin Güneş
Рет қаралды 502
Головоломка от дедушки🔥
0:31
FERMACHI
Рет қаралды 18 МЛН
小宇宙竟然尿裤子!#小丑#家庭#搞笑
0:26
家庭搞笑日记
Рет қаралды 3,6 МЛН
🪠Dad wrapped the plunger in the wrapper of a large lollipop🫣😂
0:44
She realized that true happiness was not near this guy 😇🦄❤️‍🔥
0:12
iPolina Queen of the Cringe 👑
Рет қаралды 35 МЛН
Gosta de 🌟 e 🍿?
0:19
F L U S C O M A N I A
Рет қаралды 10 МЛН