Tack. Perfekt utbildning för mig som nu gjutit 30 m2 första gången,med helt ok resultat. Även helikopterkörningen gick bra.👍👍👍
@erotdaman2 жыл бұрын
Väldigt intressant! Hög klass! Har gjutit relativt mycket sista året. Ca 1000m2 totalt. Kört laser, vibro och slodad yta. Märker att samspelet mellan alla deltagande är extremt viktigt för slutresultatet. Minsta otydlighet till tex den som lägger ut betongen ger fort massor extra jobb och då är det lätt att man kompromissar med kvalitén.
@jonathanolsson63372 жыл бұрын
Grymt bra video väldigt informativ 👍
@svenne5403 жыл бұрын
Annars en bra video! tydlig o bra!
@MR-vj8dn Жыл бұрын
Häftigt och snyggt jobbat. Vad kostar det att anlita en firma (dig?) som bygger en sådan platta för garage?
@xtrnisse3 жыл бұрын
Tack för en oerhört informativ video! Jag ska försöka mig på att gjuta själv, och sån här information är ovärderlig. Om man ska bygga garage och vill ha en ränna/golvbrunn under bilen, hur gör man då för att få fall in mot mitten?
@landskaparen3243 жыл бұрын
Tack! Kul att du får nytta av det! Kortfattat så monterar man rännan/brunnen ett antal cm under kanterna, typ 1cm/m eller typ 3-5cm under kantelementen och sen gjuter man mot det. Antingen drar man av med bräda mellan kantbalk och brunn eller använder laser som man ställer på fall alternativt en planlaser där man höftar diffen. Enklast är att dra av det. Man får ha lite fastare konsistens på betongen när man ska få till fall, själv skulle jag väl kanske kört med en S3 eller S4 flyt, men det finns olika åsikter om det där. En bra film är kzbin.info/www/bejne/nZe4ZaGEftSUoK8
@HerbaL1st2 жыл бұрын
Hej, Bra video! Hur länge håller det tills man får golvslipa med HTC 500-maskin och fylla i hålen/sprickor?Vilken typ av betong är det ni använder? Är det Portlandbetong man mest använder? Om man behöver göra en reparation där man fyller i hål/porer och stora sprickor. Vilket porfyllningsmedel hade ni använt, flytspackel?
@landskaparen3242 жыл бұрын
Tack, Jag kan inte golvslipning, så kan inte ge några konkreta tips tyvärr. Jag vet att golvsliparna brukar säga att betongen ska uppnå 70% av sin sluthållfasthet innan man börjar slipa så att stenen inte flyger iväg. På sommaren är det väl typ 5 dagar eller så. Betongen till detta golv var en C30/37 vct 0,55 xc4 xf3 16mm sten halvflyt. Det är väl bascement i den. Bäst är att prata med betongfabriken om vilken betong man vill ha om man vill slipa. Man kan få en mer glättbar betong om man kör med mer sand och portlandcement, typ en "90-tals" betong. Lite dyrare, men mer klassisk. Angående hålfyllnad kan jag inte säga något vettigt. När jag lagat så har jag bara kört med reparationsbruk. Vill man matcha färg o sånt får man nog tänka till.
@HerbaL1st2 жыл бұрын
@@landskaparen324 Jaha okey. Tack för svaret! :)
@exotice8893 жыл бұрын
Vad kostar det egentligen att gjuta en platta? Tänker alltså på vad betongen kostar. Mycket bra video.
@landskaparen3243 жыл бұрын
Beror lite på vilken betong man väljer, hur långt man har till fabriken, om det är vintertillägg, hur lång tid det tar att lossa betongen från bilen etc. Men 1900-2000kr/m3 ink moms med lossning från ränna med vänttid inräknat brukar det landa på för mig. Ska det pumpas med pumpbil så kostar det typ 6000-8000kr ovan på det som en klumpsumma. Behöver du hjälp så skicka ett mail, jag hjälper gärna med info för skojs skull.
@robertsoderman5742 Жыл бұрын
@@landskaparen324 Är 1900-2000kr totalkostnaden eller bara själva betongen? Grym video! Verkligen proffsig! Speciellt på ett ämne som brukar vara svårt och hitta bra info om.
@landskaparen324 Жыл бұрын
@@robertsoderman5742 Kul att du gilla det! Ja bra fråga att ställa sig. Vet inte nu med inflation och energipriser. Men ca 1200-1600kr för betongen+moms. Sedan tillkommer alltid lite väntetid etc. Skulle säga att man ska lägga undan 1900-2000kr + moms för gjutning m3 med bil o en klumpsumma om 10-15kkr+moms till om man skulle pumpa betongen. Brukar inte vara svårt att få offerter, och det lönar sig att jämföra. Vilda svängar. Ta in pris från alla betongstationer med 4 mils radie, diffar rätt mycket i min erfarenhet, särskilt som liten kund. Beror på hur mycket fabriken har att göra och transportavstånd och annat.
@danielsjo89443 жыл бұрын
Hej! Fin video! Har du några erfarenheter av vibratorbalk? Hur blir det resultatet jämfört med sloda?
@landskaparen3243 жыл бұрын
Tack! Några enstaka gånger har jag använt vibrobalk. Jag skulle säga att den underlättar läggandet/avjämningen av betongen och inte texturen/finishen, man drar nog helst av ytan med sloda också efter vibrobalk. Nackdelen med vibrobalk är att man ska vara ett gäng som är lite mer samspelta och vana. Man behöver en eller helst två som rakar framför, och gör de inte sitt jobb bra så blir det lätt för lågt/högt. Lite enklare om man har bra formsidor/skener att köra balken mot. Men om man vill producera kvadrat effektivt så måste man väl ta fram en motorsloda (a la amerika) eller en vibrobalk. Men jag gjuter oftast mindre (300m2 o mindre) och med ovant folk så då har det blivit att laser och vibbstav har blivit min huvud metod.
@droneforfun53843 жыл бұрын
Tänkte bygga ett eget litet garage med platta. Inser efter sett denna film det verkar svårt få till bra finish/ resultat utan erfarenhet och alla proffsverktyg ni använder.. är det möjligt göra form men ta in erfarna folk för gjutningen? Verkar som sagt kanske omöjligt gjuta bra själv utan erfarenhet, även om händig amatör? Finns någon bok om gjutning/ göra grund som ni rekommenderar?
@landskaparen3243 жыл бұрын
Jag skulle rekommendera att ta hjälp med själva gjutningen av någon som kan. Det blir bättre och man slipper stressen. Det går definitivt att göra grunden själv och ta hjälp för själva gjutningen av någon. Men jag vet flera ändå som gjutit själv första gången och blivit nöjda. Själva grunden är inga konstigheter att göra själv om man är lite händig och läser på. Husgrunder.com har bra info även tjallden.se/produkter/platta-pa-mark-villa/montering/ är en bra guide. Lycka till! Har du andra frågor är det bara att ställa dom.
@droneforfun53842 жыл бұрын
Tack för svar. Har kommit en bit med min form. Kommer ha fall till garageporten från utsida form till insida av innervägg för att undvika att porten hamnar i vatten / fryser fast. Fråga: Skulle det fungera fint snickra en kilformad gjutform av trä/spånskivor, som gör detta fall ut mot tröskeln/utsida form? Har även ett tröskeljärn längst ut nedsänkt 40mm från färdig golvnivå. Eller kan man lägga ut betongen rakt över tröskeln (”begrava tröskeljärnet”) och sedan dra med en bräda för att få till fallet? Enligt porttillverkaren skulle fallet vara 1cm innanför innerväggen, dvs där porten kommer ner/ska täta.. tack för svar
@danieltreeworkernordin96243 жыл бұрын
Jag har en viktig fråga, hur lång tid har denna form tagit att bygga?
@landskaparen3243 жыл бұрын
Jag räknar med ca 45min - 1h per kvadrat efter att det är avsinglat tills gjutning. så ca 32-50h arbetstimmar för denna plattan. Dubbla tiden om du aldrig gjort det förrut. Inget svårt men första gången tar det ju alltid lite mer tid.
@radenholt3 жыл бұрын
Kanonbra och pedagogisk film. Var köper man en sådan där sloda? Skall försöka mig på att gjuta en platta på 6x11m och har inte bestämt mig för vad som är lättast än, vanlig eller självkompakterande betong. Mest orolig för momentet med helikoptern. Finns det glättare som är enklare att köra? Tex är mindre diameter lättare än större?
@landskaparen3243 жыл бұрын
Sloda är nog enklast att hyra från närmsta cramo/ramirent etc. Slodan jag använde var en marshaltown, sök på det så hittar du säkert återförsäljare. Detta exemplar köptes på import från usa. Självkompakterande är enklare, särskilt om det är första gången. Angående glättare så är det nog inte mycket fördel med en mindre. Lite lättare, men det tar mycket mer tid. Samma jobb som ska göras, men med mindre maskin, så tiden kan rusa iväg. Beror hur vågad man är och hur praktiskt lagd man är, och hur fint slutresultat man är ute efter....... Man kan ju alltid torrslipa efteråt =)
@radenholt3 жыл бұрын
@@landskaparen324 Kör man slodningen direkt efter utläggning och utan någon väntetid mellan man byter riktning (undantag om det kommer upp vatten) ? Du börjar skurningen när det blir 3-5 mm fotavtryck, men är det inte skillnad mellan "start-hörn" och "sluthörn" iom att det är en timme emellan. Börjar du skurningen på start-hörnet eller spelar det ingen roll?
@landskaparen3243 жыл бұрын
Ja, sloda "direkt". Beroende på väder är det väl från 5-10min på sommaren från utläggningen till 30-60min på vintern från utläggningen.Skurningen är precis som du observerar "beroende på" betongen. Det man lägger ut först härdar en del innan man ens lagt ut den sista betongen. Man anpassar skurningen efter hur blöt betongen är. Det krävs lite erfarenhet och känsla för att avgöra när rätt tid är inne för skurning. Vind, tempratur, betongrecept är alla stora faktorer i det här som gör att man inte kan säga exakt när man kan skura. Denna filmen har bra principer kzbin.info/www/bejne/aWeYl2OHi5KUhdU du får upp mycket om du söker på concrete finishing på tuben. lycka till!
@svenne5403 жыл бұрын
sluta upp med stenåldern! S4 o glätta o slipa! kör Skb Torrslipa dagen efter med en Abs!
@landskaparen3243 жыл бұрын
Haha! Många som är kvar i stenåldern =) Mina tankar kring SKB: Mycket smidigare och skönare att gjuta med, arbetsmiljön är oslagbar. Dagen blir kortare. Jobbar man som privatperson och är ekonomisk/snål så är det väl bra att tänka att SKB kostar typ 150kr +moms /m3 extra vilket gör en ca 2000kr ink moms på denna plattan. Betalar man för arbetsinsatsen så är de sparade timmarna på arbetskraften positivt för SKB, men är man några som hjälper till gratis så är det en besparning. Sedan är väl utseendet också en aspekt. Stålglättat är en trevlig, hård och lättstädad yta. En enklare slipad yta är inte så fin i mitt tycke, men ska man kakla så är ju det sak samma. Man kan ju klart polera upp ytan med slip, men det är ju ett till projekt och kunnande. Vad tycker du om resonemanget?