Turhan Bey, Portre öyküsünü o kadar iyi anlatmışsınız ki o atmosferi resmen bana yaşattınız. En kısa zamanda Gogol'e de başlamak için heyecanlanıyorum.
@turhanyildirim4 жыл бұрын
O benim acemilikle dolu ilk videolarımdan birisi ama Portre anlatım tekniği açısından da dönemine göre özel bir öykü. Ondandır ki sadece onu anlatmıştım. Hep söylüyorum Gogol çok iyi yazar ve öykü anlatıcısı. Güzel sözleriniz için ayrıca teşekkürler.
@aysegulyldrm27894 жыл бұрын
Eserle alakalı tek videoyu siz çekmişsiniz tebrikler bu boşluğu dolduruğunuz için sizinde yorumlarınızı içeren portre öyküsüyle alakalı detaylı bir video yapabilirsiniz iyi günler
@turhanyildirim4 жыл бұрын
Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Video isteğinizi tam olarak anlayamadım.
@zeynephilal054 жыл бұрын
Teşekkürler güzel bir video olmuş 🎈👏🏻
@turhanyildirim4 жыл бұрын
İzlediğiniz için ben teşekkür ederim.
@mustafailikkan7068 Жыл бұрын
Bu öykü tek olarak Yordam Edebiyat tarafından Bir Solukta Klasikler dizisinde de satılıyor. Çevirmeni Hasan Ali Ediz ve mükemmel bir çeviri bence.
@turhanyildirim Жыл бұрын
Hasan Ali Ediz çevirileri çok iyidir.
@dilekozturk40593 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim ❤
@turhanyildirim3 жыл бұрын
Videoyu izlediğiniz için ben teşekkür ederim.
@celilgumus97154 жыл бұрын
İyi sağlıklı günler. Bu kitapta anlatılmak istenen nedir? Bu hikaye ile gogolun romantik olduğunu söylenebilir mi? İyi çalışmalar.
@turhanyildirim4 жыл бұрын
Gogol tam bir kara mizah ustasıdır. Romantik değil tam tersine gerçekçidir. Öykülerinde gerçeküstü öğelere de yer verir ve temel derdi toplumdaki, bürokrasideki aksaklıklardır. Portre'de ise gerçeküstü öğelerin kullanımıyla hırslarına yenik düşen adamların öyküsünü görürüz.
@celilgumus97154 жыл бұрын
Turhan Yıldırım çok teşekkür ederim. Takipçinizin artık ☺️
@turhanyildirim4 жыл бұрын
Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.
@alwayssadness8854 Жыл бұрын
benim kitabım da bir delinin hatıra defteri adı altında iki öykü var birincisi deliren adam ikinicisi portre acaba burun ve palto hangi kitapta
@turhanyildirim Жыл бұрын
Şunda hepsi var: www.iskultur.com.tr/bir-delinin-ani-defteri.aspx
@sevketkarabulut40434 жыл бұрын
Gogol' ün "burun" isimli eserini okudum.Hiç bir şey anlamadım.Okuyup anlayan varsa hikayede ki mesajın ne olduğunu anlatabilirmi?
@turhanyildirim4 жыл бұрын
Gogol, gerçeküstücü (sürrealizm) edebiyatın en önemli temsilcisidir. Bu türü büyülü gerçekçilik videosunda detaylıca anlattım, isterseniz izleyebilirsiniz. Gelelim Burun öyküsüne. Burnu büyüklük kavramı her toplumda kibrin ifadesidir. Kovalev adında aslında alt seviyede olan bir memurun burnu bir gün yüzünden çıkıp sırra kadem basar. Kovalev'in burnu ortada yoktur. Burnun çekip gitmesi o dönem ki memurlara ve Rus toplumuna kara mizah yoluyla bir eleştiridir. Gogol'ün birçok öyküsünde toplumsal aksaklıklar ve bürokrasi kıyasıya eleştirir.
@muggleosman3 жыл бұрын
Burun kibir ve egonun metaforu. 8. dereceden bir memur olmasına rağmen 3. dereceden olduğunu iddia ederek dul bir kadının kızıyla evlenmek istiyor baş karakter. ama 3. dereceden olduğu anlaşılıyor ve toplum tarafından alay ediliyor. alay konusu olduğunu ilk kez berberden duyuyor. özgüvenini(burnunu) yitiren baş karakter, olaylar unutulunca tekrardan kibrine(burnuna) sahip oluyor. (aslında yazdıklarımın tam tersi anlatılıyor. sanki kızın annesi baş karakterle kızını evlendirmek istiyormuş gibi ama karakter kibirli ve burnu havada! olduğu için bize öyle aktarılıyor. yani biz olayları baş karakterin gözünden görüyoruz fakat resmin tamamına bakınca olayların hiçte öyle olmadığını anlıyoruz. kelimenin tam anlamıyla ÇIKARIM yapmak gerekiyor.) bu yorumu okuduktan sonra tekrar dinleyin. o zaman bana hak verirsiniz. çünkü anladıklarımla örtüşen çok fazla kinaye mevcut... *benimle evlenmek istiyorlarsa 200 bin ruble vermeleri gerekir.(zengin birinin uşağı bir köpeğe 1000 ruble verilebileceğini söylüyor. yani 200 bin ruble =200 bin tl diyebiliriz.) *alt rütbeden insanların burnunun küçük olmasıyla övünüyor. *bakanlıklarda yüksek mevkilerde olması gerektiğine inanıyor. *burnunu kaybettikten sonra insan içine çıkamıyor. * doktorun burnu(kibri) tekrar takarsa daha kötü olacağını söylemesi. ayrıca ; toplumdaki fakirliği , polislerin rüşvet alması gibi konularıda dalga geçerek anlatıyor. * polis amiri hediye almayı çok sever. ama parayı bütün hediyelere tercih eder. kafka da dönüşüm kitabında bir böcek olarak uyandırmıştı baş karakteri. peki ya anlatilmak istenen böcek miydi yoksa insanlar arasındaki iğrenç ilişkiler mi ?? ayrıca burnu yere düşse almaz deyimi kibirli ve kendini beğenmiş insanlar için kullanılır. anlatılmak istenenleri daha iyi anlamak için dönemin rusya sının toplum yapısını incelemek ve gogol un diğer yazdıklarını okumak gerekir. tabii ki gogul un biyografisini de... youtube videosu izlerken biri böyle bir yorum atmıştı yardımcı olur diye düşündüm