Cum se face compostul, pe intelesul tuturor

  Рет қаралды 115,492

Gradina BIO Legumix

Gradina BIO Legumix

Күн бұрын

Пікірлер: 238
@gradinaluiclaudiu3169
@gradinaluiclaudiu3169 2 жыл бұрын
Aurul gradinarului ii spun eu! Cand m-am apucat sa-mi fac prima oara compostul nu stiam in ce ma bag si cat de multa munca e nevoie ca sa ajungi sa il faci, dar mai ales sa gasesti informatiile utile si corecte pentru o buna punere in practica. Foarte bun video! Felicitari pentru explicatiile clare. As crede ca ati fost sau sunteti profesoara pentru ca aveti darul de a explica pe intelesul tuturor si foarte precis. Mereu cand ma uit la un video de al dumneavoastra parca ascult o poveste!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
La baza sunt inginer de mecanica fina. Multi tineri nu stiu exact ce vor cand se orienteaza spre studii. Cred ca m-am numarat si eu printre ei caci nu am profesat nicioadata ingineria. Dar mi-a structurat gandirea si m-a ajutat mult de-a lungul timpului. Multumesc pentru aprecieri. 💚. Ma bucur ca ti-a placut.
@ninaglejdan457
@ninaglejdan457 Жыл бұрын
Mulțumes mult pentru informatii
@GradinaLuiDan
@GradinaLuiDan 2 жыл бұрын
Sărut mâna! Aștept cam de mult timp acest videoclip de la dumneavoastră! Mulțumesc!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Sa va fie de folos! 😀💚
@adrianadecoster3293
@adrianadecoster3293 11 ай бұрын
FRUMOASA, HARNICĂ ȘI DEȘTEAPTĂ ! TE URMARESC CU PLACERE ȘI BUCURIE .MULȚUMESC. KUSS ȘI LOVE YOU.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 11 ай бұрын
🌸🌸🌸
@MariaMaria-ns6lt
@MariaMaria-ns6lt 2 жыл бұрын
Mulțumesc frumos draga mea. Ai darul de a transmite informații importante odată cu convingerea ca și cei care asculta pot reuși, ceea ce dumneata ne dovedești ca se poate cu rezultate foarte bune , iar recoltele vor fi pe măsură. Sunt incantata de gradina pe care o ai , în special afara și în solariu , căci m-ai convins sa cumpăr un "solarel" 9/3 m , văzând schimbările de temperatura vara și seceta (am cumpărat furtun pentru udarea cu picatura) si-l vom monta la primăvară cu fiica mea , vazandu-te pe dumneata cum l-ai instalat. Omul are , dacă vrea , ce învață la orice vârstă, (a mea numără mulți ani ) , și dacă e pasionat de cereale face , și dacă vrea sa trăiască sănătos, sa trăiască în armonie cu natura și sa se hrănească cu roadele ei , produse cât mai ecologic. Te-am descoperit de un an și am început mai lent din cauza sănătății, dar am primit asigurări de la familie ca ma vor sprijini în tentativa de a face straturile intate , deci începutul grădinii no dig. Mulțumesc pentru ca explici frumos și clar . As îndrăzni sa-ti fac o propunere , încearcă sa scri o carte cu gradina no dig , și noi o vom folosi ca un manual de grădinărit, al unui im cu suflet bun și experienta în domeniu. Felicitări pentru tot ce faci . Dumnezeu sa te ocrotească și sa te ajute mai departe. Scuze ca am scris mult dar evenimentele din familie nu mi-au permis. Cu drag , o admiratoare a dumneata, care-ti dorește tot binele din lume.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Ce cuvinte frumoase! Multumesc din suflet! E buna si o carte dar trebuie sa tinem pasul cu vremurile. Eu vreau sa incurajez si tinerii pe acest drum al vietii sanatoase, al gradinaritului pentru familie si pentru sanatatea trupului si a mintii. Iar ceea ce vad la tinerii si adolescentii din jurul meu m-a indrumat spre video. Cel putin deocamdata. Cand voi avea mai mult timp, poate va veni si cartea.
@MariaMaria-ns6lt
@MariaMaria-ns6lt 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix - Ai dreptate draga mea cu aspectul video , este foarte practic . Eu am ales ca si tinerii de care vorbesti sa vizionez tot ceea ce publici , dar trebuie sa scriu ceea ce scri , retetele la macerate si altele , pe cand daca ar fi o carte as deschide la fila cu pricina si totul ar fi clar, . As urmari in continuare video , ca este foarte important sa vezi "pe viu" , dar cartea ar fi structurata pe capitole , cu aspectele importante , si apoi desfasurata pe luni . Este bine sa sti cum se face compostul [te-am asteptat demult sa faci acest video , asa cum astept sa dai toate etapele de fertilizare pe grupa de legume, si altele ]. Iti multumesc pentru ca macar ai in vedere scrisul cartii si o sa-ti multumeasca si mamarutele, pasarelele,albinele si toata natura , ca inveti oamenii sa fie atent la tot ce ne inconjoara , ca nimic nu se arunca , totul se poate transforma in ceva benefic , daca stim cum si cand ce sa facem. Cu mult drag , o seara frumoasa in familie.
@IOANPOPA46
@IOANPOPA46 Жыл бұрын
Elv84ătdrog
@lazanualex9224
@lazanualex9224 2 жыл бұрын
Bravo faci o treabă extraordinară, informații extrem de utile, content foarte calitativ și cantitativ ❤️
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Multumesc!💚
@yolandaoltean5816
@yolandaoltean5816 2 жыл бұрын
N am gradina dar, iubesc sa vad filmulețele tale. Îmi plac mult. Succes și sănătate.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Ce ma bucur! Poate veti avea intr-o zi o gradinuta mica si atunci veti sti tot inca de la inceput😀
@alexandrumarius9238
@alexandrumarius9238 9 ай бұрын
Mulțumim mult pentru explicații. Este pregătirea pentru vremuri grele. Mulțumim. Dumnezeu să aibă grijă de voi
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 9 ай бұрын
Multumim!💚
@teodoratila3565
@teodoratila3565 Жыл бұрын
Foarte bine explicat pentru necunoscători! Mulțumim!
2 жыл бұрын
Bine ați explicat, iar pe lângă toate informațiile prezentate, cea mai importantă e că: "important e să începem". Începem să ne documentam, să experimentam... eu am o cutie de compostare făcută din materiale reciclate, toamna trecută... cumva încerc să aplic tot ce am documentat. Și dumneavoastră sunteți una dintre sursele de încredere.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Exact! Doar experienta ne va invata ce si cum 😀( asta dupa ce ne-am epuizat cu documentarea🤣🤣)
@electronicasmc595
@electronicasmc595 2 жыл бұрын
din cate stiu eu si fac ceva legumicultura de vre-o 20 de ani, ce aveti dvs acolo este mranița in devenire!!! compostul se face altfel.. cu ajutorul râmelor... nu induceti lumea in eroare... da intradevar e foarte bun materialul pe care il faceti dvs acolo... dar nu e compost... mult respect!!!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
De doisprezece ani facem si noi compost la rece, compost rapid si vermicompost ( intr-o mica ferma de râme). Si rezultatele sunt foarte bune. Deci stiu foarte bine ce reprezinta termenii pe care i-am folosit. Ceea ce am prezentat in materialul video are in spate, pe langa o experienta practica relevanta, studii stiintifice elaborate de universitati agricole de renume.
@PetreBabanul1
@PetreBabanul1 10 ай бұрын
Multumesc. In sfarsit un video cu explicatii pe intelesul meu. Acum am inteles cum se face si ce greseam. Felicitari!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 10 ай бұрын
Multumesc! Succes cu compostul!💚
@corneliacraciunescu5792
@corneliacraciunescu5792 Жыл бұрын
Mulțumesc frumos pentru videoclip. Este de mare ajutor . Multă sănătate vă doresc la toată familia !
@iordanalovin6879
@iordanalovin6879 2 жыл бұрын
Bună ziua -foarte util -duminica frumoasa
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Multumesc, asemenea!🤗
@asedymng4423
@asedymng4423 2 жыл бұрын
Bine explicat si pe înțelesul tuturor,mulțumim,doamnă!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Cu drag! Sa va fie de folos!💚
@DANIELDANIEL-xs1ze
@DANIELDANIEL-xs1ze 9 ай бұрын
Super,multumesc pentru informatii !!!
@gradinamapasioneaza2956
@gradinamapasioneaza2956 2 жыл бұрын
Mă bucur că a-ți pregătit acest material atât de complex și sper ca mesajul să ajungă la mulți grădinari care vor renunța la arderea sau aruncarea deșeurilor organice compostabile pentru a obține acest aur negru.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Ma doare sufletul cand vad in fata portilor prin comuna plin de saci cu frunze ai resturi din gradini… Nu le mai dau foc dar le arunca… Deja ma gandesc la un proiect pe tema asta😀💚
@gradinamapasioneaza2956
@gradinamapasioneaza2956 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix DIN păcate văd același lucru , dar cei care fac asta nu se uită la materiale de genul acesta și nici nu vor să asculte când le vorbești. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la luptă. Succes!👍
@Ana-jx3js
@Ana-jx3js 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix Damne ajuta!
@sorin9998
@sorin9998 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix 👍
@deliafb
@deliafb 2 ай бұрын
Mulțumesc! Vreau să creez un colț în grădină să fac 2-3 saci de compostor pe an pentru plante , nu mult ! Foarte UTIL și bine explicat pentru începători 🙏🏼🍂🥕
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 ай бұрын
Succes!
@timpuldupaserviciu.9003
@timpuldupaserviciu.9003 2 жыл бұрын
Salutare, vă dorim numai bine și sănătate.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Multumim, asemenea!💚
@dragomiriclodean9088
@dragomiriclodean9088 2 жыл бұрын
Mulțumesc pentru informații educativ.
@iosifberei7681
@iosifberei7681 2 жыл бұрын
Foarte util , pare ca e mult de munca dar odată puse la locul lor timpul își face datoria. O duminică frumoasă!❤❤❤⚘⚘⚘
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Poate ca am facut eu sa para complicat dar nu e deloc. Exact cum spuneti, natura isi face treaba. Toate cele bune si o zi minunata va doresc!💚
@danasirghe44
@danasirghe44 2 жыл бұрын
Va APRECIEZ MULT..🤍. și îmi sinteti draga cum ne aratati...Cum explicați ❗Sint abonata aici și urmăresc tot ce aratati - deoarece am o mica gradina și este pasiunea mea... ❗Thank you very much ❗💐 GOD Bless✨, Bless✨ you.... ✨❗
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Multumesc frumos! 💚👩🏻‍🌾🤗
@Jaky7470
@Jaky7470 2 жыл бұрын
Bravo, Mariana...fac pariu ca ai studii de specialitate. Esti minunata...si o inspiratie..si eu am un solar...dar nu fac performantza ta...MULT SUCCES si putere 🙏❤️
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Din pacate(?) m-am facut inginer mecanic. Nu stiam eu atunci ce agricultor zace in mine…🤣 Cand esti pasionat de ceva, studiezi de placere iar informatia e si folosita la maxim.
@gheorghitadragomir7324
@gheorghitadragomir7324 2 жыл бұрын
Multumesc frumos!
@siminicaanton5010
@siminicaanton5010 2 жыл бұрын
Sinteti minunata!! Multumesc pt explicatii!!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Cu drag!💚
@cristinacralev7833
@cristinacralev7833 2 жыл бұрын
Bună seara, super informații pentru cei interesanti(care nu se tem de putina munca fizica). Anul trecut am făcut compost la rece, fără sa știu prea multe despre cum se face,(nu l am udat, nu l am învelit și nici nu l am întors). Într un final am reușit, dar când îl folosesc răsar toate semințele de flori compostate. Acum voi ști exact cum se face, mulțumesc! 🙏
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Ma bucur ca v-am fost de folos! Succes pe mai departe, gradinariti cu drag👩🏻‍🌾
@BiaGardenDreams
@BiaGardenDreams 2 жыл бұрын
Foarte util, mulțumesc!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Cu drag! Daca o sa si aplicati, m-as bucura enorm!😀💚
@floricabisoceanu2551
@floricabisoceanu2551 Жыл бұрын
❤Mulțumesc pentru sfaturi 🙏 tot cea ce ne-ați explicat in acest video eu voi scrie pe hârtie, să rămână si pt urmași noștri ❤️🙏🙏🙏
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Interesant! Sa-mi trimiteti si mie linkul😀🙏🏻. Atentie doar, cuvant cu cuvant o sa fie pe site-ul meu.
@cristinachit6597
@cristinachit6597 2 жыл бұрын
Va foarte multumim!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Cu mult drag!💚
@laurazaharia1860
@laurazaharia1860 Жыл бұрын
Este o reală plăcere să vă ascult! Entuziasmul cu care prezentați lucrurile îmi crează o stare de bună dispoziție! Vă apreciez mult!🥰Mi-aș dori să aflu cum vă numiți, pentru că nu știu cum să îi comunic soțului de unde am o anumită informație! Prietena dvs Olga ,pe care o simpatizez la fel de mult ,ne spune de fiecare dată cum se numește,ceea ce este foarte bine!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Mulțumesc pentru aprecieri, mă bucură foarte mult! Eu m-am prezentat în primul videoclip postat pe canal dar se pare că nu a fost suficient. O să țin cont de părerea dumneavoastră.🤗💚
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Sunt Iani Iordache. Imi pare bine de cunostinta.😀
@laurazaharia1860
@laurazaharia1860 Жыл бұрын
Mulțumesc pentru feedback! Și pentru mine a fost o reală plăcere să vă cunosc!♥️🤗💚
@danyedy3091
@danyedy3091 Жыл бұрын
Foarte frumos explicat Sărut mâna cu respect ❤ Sănătate și putere de muncă 🎉
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
O! Ce surpriza!😀 Ma bucur sa va vad pe aici… Sanatate sa fie la toata lumea!💚
@danyedy3091
@danyedy3091 Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu 😇😇
@gheorghitadragomir7324
@gheorghitadragomir7324 2 жыл бұрын
Multumesc pentru raspuns, nu am vazut ca mi- ati raspuns si am mai scris o data. Dar nu imi dau seama cand o sa aiba compostul temperatura pe care ati precizat- o.Multumesc frumos.Va urmaresc in toate videoclipurile, va asteptam cu cat mai multe.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Daca are compozitia potrivita( carbon/azot ) se incalzeste, cel mai mult in centru. In doua-trei zile ajunge la temperatura mai mare.( 40-50 grade) Puteti masura cu un termometru. Exista in online speciale pt compost. Lasati 3-4 zile asa si apoi spargeti gramada si cand aerisiti aduceti material de la exterior in mijloc. Se va incalzi si acesta la randul lui. Dar daca proportiile sunt 3C/1N n-ar trebui sa se incinga prea mult ca sa va dea de lucru tot timpul. De-asta îi spunem “ la rece” , ca se face lent si fara prea multe intrventii.
@elparaisodedenis
@elparaisodedenis 2 жыл бұрын
Bună Mariana, foarte frumoasă prezentare, eu tot la fel prepar compost de mulţi ani la rând, adică nu eu ci mici lucrători care trăiesc în materiale ce se vor descompune, la rece și e gata la anu în aceași perioadă când am început procesul, multe salutări din Serbia !
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Cam asa se intampla si la noi. Incepem toamna si il folosim primavara dupa un an. Salutari din Romania!💚😀
@elparaisodedenis
@elparaisodedenis 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix Super, aveți și alte rețele de socializare, unde pot să întreb ceva înteresant ?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
@@elparaisodedenis pe messenger la @123ardei
@elparaisodedenis
@elparaisodedenis 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix Mulțumesc, nu găsesc pe nimeni, după acest nume, da am trimis, la pagină mesaj !
@ioanababan7604
@ioanababan7604 Жыл бұрын
va urmaresc de mult si admir. aplic ce invat; despre compost....eu am incercat si mi-am atras sobolani si ....un sarpe bineinteles. Si da, nu am adaugat nimic care sa le atraga; doar eu selectez ce merge in compost;
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
In general painea, cereale, resturi de carne care ajung accidental in compost, atrag sobolanii. Si daca aveti vecini prea aproape e posibil sa conteze. La noi soriceii sunt vanati de pisicile vecinilor. Mereu le gasesc la panda. Pt sobolani exista capcane . Sau puneti ( cu manusi ca sa nu simta mirosul de om) in pahar mare de unica folosinta cateva pastile speciale pt sobolani, paharul aproape la orizontala, intr-un colt al lazii de compost. Veti sti in curand daca au umblat pe acolo.
@filaretapintilie9929
@filaretapintilie9929 2 жыл бұрын
Felicitări. 👍👍👍👍
@MAMA50able
@MAMA50able 2 жыл бұрын
foarte explicit... felicitari !
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
multumesc!
@stancioimaria7761
@stancioimaria7761 2 жыл бұрын
Îmi place să te urmăresc. In timp ce explici arăți imagini nu doar vorbărie.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Eu cam asta explic, ce fac eu.😀
@anaveres3189
@anaveres3189 2 жыл бұрын
Multumesc pentru informatiile pretioase, pentru timpul d-voastra de a impartasi cu noi aceste minunate lucrari de gradinarit! Nu demult v-am descoperit pe aceasta pagina, fiind interesata sa-mi infiintez o gradina in Roamnia. Locuiesc in State de 18 ani si anul viitor ma intorc acasa, unde deja mi-am cumparat o proprietate la sat cu o gradina de 15 ari. Pana atunci, va urmaresc cu mult drag si interes, am multe de invatat!As dori sa va pot contacta si in privat , daca-mi permiteti.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Puteti sa-mi scrieti pe gradina.biolegumix@gmail.com
@cosminburcea5963
@cosminburcea5963 2 жыл бұрын
Felicitări!👍🌱
@kamykamy3251
@kamykamy3251 2 жыл бұрын
Felicitări pentru videoclip
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Multumesc!💚
@melaniadomnea847
@melaniadomnea847 2 жыл бұрын
Mulțumim draga noastră pt lecțiile interesante de grădinărit.. eu am început din acest an ,am făcut puțin compost pe care l.am pus în straturi înălțate ,fac straturi simple fără săpat cu siderate,compost și paie ..am învățat multe lucruri de la tine Olga ,Dan,Tibi,Cezar Machidon și încerc sa aplic cât pot și sa dau exemplu bun și altora pt a produce legume sănătoase pt familie.Din păcate nu.mi pot permite un tocator de crengi rezultate de la taiere de rodire , am f multă maculatura și nu știu unde sa o toc..poate îmi dați o idee..felicitări și succes,va așteptăm cu noi informații.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Maculatura se poate tine in apa ( butoi, sac, etc) apoi se rupe usor si se adauga in compost. Sa nu fie vopsita, plasticata, lucioasa…
@melaniadomnea847
@melaniadomnea847 Жыл бұрын
Va întreb dacă maculatura nu e toxica fiind tipărite..?
@andreeastanila6233
@andreeastanila6233 8 ай бұрын
Foarte util informațiile dar ce facem cu melcii care se adună în capturați destul de mari 🙈
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
O altă modalitate de structurare și îngrășare a solului este semanarea de îngrășăminte verzi (siderate). Iată un playlist pe acest subiect: kzbin.info/aero/PL6dPFG4Ejb8Xxpv9Lqvg4bbvE_a_hoJcx
@_Silviu
@_Silviu 5 ай бұрын
Bună ziua. Foarte utile informațiile. O întrebare : În cât timp ar trebui formată grămada pentru a o lăsa să se transforme în compost? Mulțumesc
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 3 ай бұрын
La compostul lent punem tot anul pana toamna cand completam pana sus si apoi nu mai adaugam materiale. O lasam la “ dospit”😀 toata iarna. Posibil ca primavara sa fie gata. La compostul rapid facem gramada intr-o singura zi. Aici a filmul kzbin.info/www/bejne/h3qxYmSLa6eeoMUsi=ZVCV76DNEBeVftoX
@iurii.75
@iurii.75 8 ай бұрын
Mulțumesc pentru informații. Problema ar fi respectarea proporțiilor, toamna sunt mai multe frunze uscate, în timp ce primavara și vara mai mult material verde, ( în principal gazonul cosit). Deci nu prea am șanse pentru un compost de calitate...
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 8 ай бұрын
Mai gasiti idei practice aici. Am prins toata exoerienta nostra de multi ani de compostare. kzbin.info/aero/PL6dPFG4Ejb8Wq8iL4tfGJ030haZil1pMJ&si=EIyUpUPiRlO8i-y2
@iurii.75
@iurii.75 8 ай бұрын
@@GradinaBIOLegumix mulțumesc.
@andreiconstantin115
@andreiconstantin115 Жыл бұрын
Buna ziua, miroase urat in timp daca este facut din resturi vegetale, frunze?
@ioanacatalinastoica509
@ioanacatalinastoica509 2 жыл бұрын
Buna ziua, noi avem pur si simplu o gramada unde aruncam resturi de la bucatarie si fructe stricate; am pus acolo si vrejurile plantelor scoase de pe straturi. putem face ceva cu aceasta gramada?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Le puteți tăia bucăți cu o secure sau foarfece mare ca să le mărunțiți puțin Și încercat să mai aduceți materiale pe grămadă astfel încât raportul carbon azot să fie cel recomandat de trei părți cu o parte (în volume). Udati și acoperiți ca să înceapă procesul de compostare.
@gheorghitadragomir7324
@gheorghitadragomir7324 2 жыл бұрын
Trebuie itepat ciolofanul din loc in loc sau intoarcem gramada periodic? Acum pe timp de iarna o tinem tot acoperita?
@rebecaalexandru1177
@rebecaalexandru1177 2 жыл бұрын
Superb și educative tutorial!de unde ați cumpărat grebla neagra uriașă pt frunze?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
De la Fiskars, la Leroy Merlin, Dedeman, etc
@valentinatofan4351
@valentinatofan4351 2 ай бұрын
Bună ziua,ce parere aveți despre hartia alba de scris care este utilizata: scris cu pix, carioca,etc?E ok sa o folosim la compostare?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Ай бұрын
E o tema mult dezbatuta de gradinari.Ce pot să vă spun din observatii personale, este că râmelor le place foarte mult să stea în toccătura de hârtie. Dacă această hârtie trece prin sistemul digestiv al ràmelor, nu cred că m-ai constituie un pericol
@cristiangheorghiu5294
@cristiangheorghiu5294 Жыл бұрын
Bună ziua ! Va rog sa îmi spuneți dacă materia verde ( iarba , edera lastari de vita de vie , lastari de la tăiatul în verde) care s-a uscat o putem lua în calcul ca aport de carbon ! Va mulțumesc pentru sfaturile și informațiile pe care ni le puneți la dispoziție cu generozitate !
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Iarba uscata e considerata neutra, restul da, daca sunt bine uscate pot fi considerate “carbon”
@matahari7030
@matahari7030 2 жыл бұрын
Zaț de cafea cam cât ar trebui să adăugăm ? Zațul de cafea conține azot . Eu iau de la o cafenea , ținând cont că am frunze multe și nu prea am parte verde .
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Nu am experienta in compostarea doar de frunze si zat de cafea dar am gasit in materialele studiate urmatoarele: “Adăugați la grămada de compost prin stratificarea ingredientelor, folosind 1/3 frunze, 1/3 iarbă proaspăt tăiată și 1/3 zaț de cafea. Adăugați zațul de cafea ca parte a unei grămezi de compost static, asigurându-vă că adăugați întotdeauna o cantitate echivalentă de o sursă de carbon, cum ar fi hârtia mărunțită sau frunzele uscate. Amestecați bine.”
@MoscuMihaela
@MoscuMihaela Жыл бұрын
Bună ziua și vă mulțumesc pentru informații! Vă rog să-mi spuneți dacă, în compost, pot pune și frunze de nuc. Am un nuc foarte mare, care face un vagon de frunze și m-aș bucura să știu că pot face ceva bun cu ele, în loc să le arunc. Mulțumesc!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Se pot pune si frunze de nuc dupa ce s-au uscat si ideal ar fi sa le combinati si cu alte esente. Macar “jumi-juma”😀 daca nu se poate chiar mai putin nuc.
@MoscuMihaela
@MoscuMihaela Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix Mulțumesc!
@danisirbu1624
@danisirbu1624 Жыл бұрын
Buna ziua, am niste porumb vechi si grau cu molii. Se poate oare composta? Daca il pun pe gramada de compost, se va macera oare, sau trebuie sa-l pun intr-un butoi la hidratat o perioada si apoi sa-l pun la compost? Am 3 saci de grau si 3 de porumb. Multumesc.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Nu cred că ar fi o problemă cu compostarea. Să feriți grămada de rozătoare că s-ar putea să fie atrase de aceste cereale și de asemenea s-ar putea să mai încolțească din ele ceea ce până la urmă nu e rău dacă le întoarceți mereu. Chiar ați putea să le puneți la încolțit pe o folie și le țineți umede un timp și apoi dupa ce incoltesc sa le băgați la compost ca parte verde. Nu cred că au mâncat moliile chiar tot😀
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Hai ca v-am zapacit!🤣🤣🤣
@liliecaterinamotorga4884
@liliecaterinamotorga4884 Жыл бұрын
Buna! Intr-un video cu cartofii, soliciti pareri despre cum sa combati ,,orbetii,, rezolvarea o gasesti in cartea lui Rudolf Steiner ,,Bazele spiritual stintifice pt prosperarea agriculturii,,
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Multumesc pentru sugestie. Din fericire la noi nu sunt orbeti dar multi urmaritori au problema asta in gradina si vor fi bucurosi sa afle o solutie.
@liliecaterinamotorga4884
@liliecaterinamotorga4884 Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix acolo se gasesc remedii si pt limacși , viespii sau alti ,,daunatori,, chiar si impotriva buruienilor
@RodicaStelaRepciuc
@RodicaStelaRepciuc 10 ай бұрын
Bună seara din nou. Asi dori si eu sa incerc sa fac compost. O intrebare va rog: In toamnă livada nu a fost greblata si acum sigur avem o grămadă de frunze asi putea sa lw folosesc in compost?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 10 ай бұрын
Desigur! Daca sunt deja ude, cu atat mai bine😀
@gheorghitadragomir7324
@gheorghitadragomir7324 2 жыл бұрын
Ințepat
@huzumlilica9338
@huzumlilica9338 2 жыл бұрын
Bună seara!Cum să prepar solutie pt coropîșnițe sau de unde să le cumpăr.
@Didi-mp9vv
@Didi-mp9vv 2 жыл бұрын
Vă rog să-mi spuneți cum putem composta coarda de vie ? Și crengile pomilor, în general. Mulțumesc anticipat.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Trebuie maruntite, tocate. Noi avem tocator electric dar sunt multe variante pe piata. Sau de inchiriat. Am vazut oferte pe internet la particulari sau chiar si la Leroy Merlin de inchiriat. Tocatura se descompune mult mai repede apoi in compost rapid sau lent ( rece) cum puteti.
@RodicaStelaRepciuc
@RodicaStelaRepciuc 9 ай бұрын
Bună ziua din nou. Imi spuneți va rog daca pot sa pun fructe stircate sau aproape stircatede peste iarnă la compost? Multumesc.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 9 ай бұрын
V-am raspuns acum vreo ora
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 9 ай бұрын
Ati gasit raspunsul?
@RodicaStelaRepciuc
@RodicaStelaRepciuc 9 ай бұрын
@@GradinaBIOLegumix Da Mulțumesc frumos. Deci sa inteleg ca nu pot pune aceste fructe in compost .Pentru mine totul este nou si probabil va mai deranjez cu intrebari. Dumneavoastra mi-ati dat curaj de a începe grădina. Multumesc din suflet
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 9 ай бұрын
@@RodicaStelaRepciuc ba da, le puteti pune, dar folositi compostul la legume nu la pomi. Nu le puneti direct pe straturi. Succes!
@rimonagoiti333
@rimonagoiti333 10 ай бұрын
Eu am o întrebare. Unde ar trebui amplasat locul pt compostare. Poate fi langa intrarea in casa sau nu pt că motoare urat? Eu am cumpărat azi un compostare de la Dedeman l am asamblat și l am pus langa intrarea in casa pe pământ sa mi fie la indemana sa arunc resturile menajere.... Dar pe urmă am am gândit că la un moment dat poate mirosi urat. Are capac... Dar e plin de gauri. Aștept răspuns. Multumesc
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 9 ай бұрын
Compostorul trebuie sa stea la umbra. Alegeti un loc potrivit, unde sa va fie comod. In principiu nu foarte aproape de casa.
@elenastoenescu8523
@elenastoenescu8523 2 жыл бұрын
Iarba cu radacina jumulita din gradina se poate pune în compost?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Daca nu are seminte, da.
@DumbravitaLimaxMaximus
@DumbravitaLimaxMaximus 2 ай бұрын
Cam la fel fac si eu, doar ca nu acopar gramada cu nimic si o las in aer liber. O sa incerc si varianta acoperita, macar ca sa vad diferenta 🙂
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 ай бұрын
Salut! Mie mi se pare esentiala acoperirea, pentru motivele enumerate in videoclip. Chiar astept parerea ta dupa ce testezi. Succes cu canalul!
@losamigos9564
@losamigos9564 Жыл бұрын
@beso9883
@beso9883 2 жыл бұрын
Mulțumesc frumos pentru sfaturi, trebuie mărunțit?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Dacă aveți posibilitatea, e minunat. Procesul va decurge mai repede
@iuliacarstea7894
@iuliacarstea7894 Жыл бұрын
Eu am o lada de compostat ,iar acum cind am scos compostul sa l folosesc pe linga rime care stiu ca s bune era si un cuib de furnici . Se mai poate folosi ? Eu am pus si resturile de jar de la gratarul cu lemne Mulțumesc
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
E bun si carbunele dar in cantitati mici. Incercati sa izolati musuroiul si sa-l duceti in alta parte, departe de compost. In rest puteti sa-l folositi.
@olahadalbert2349
@olahadalbert2349 2 жыл бұрын
Vă rog să mă sfătuiți cum pot scăpa de iarba de sudan din grădină,dacă se poate fără a folosi ierbicid .Mulțumesc!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Sunteti sigur ca e iarba de Sudan? Ce suprafata aveti de “curățat”?
@olahadalbert2349
@olahadalbert2349 2 жыл бұрын
Da,este sigur iarbă de sudan. Am de curățat în jur de 200 metri pătrați.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
@@olahadalbert2349 nu am practica in sensul eradicarii ierbii de Sudan dar stiu la modul general cum se poate proceda cu orice plante nedorite. Acoperiti pamantul cu cartoane bine suprapuse peste plantele tunse cat mai jos dau chiar retezate cu o freza trecuta superficial peste teren. Cartonul tine intuneric si nu permite dezvoltarea plantelor. Un an de zile ar fi suficient sa putrezeasca orice radacina. Daca nu puteti astepta atat, faceti straturi pe o portiune din aceasta suprafata, aplicand pamant liber de seminte de buruieni (sau macar de iarba de Sudan) peste cartoane. Semanati sau plantati rasadurile in acel pamant. Daca aveti si compost adaugat la primavara, ar fi ideal.
@olahadalbert2349
@olahadalbert2349 2 жыл бұрын
Am înțeles. Vă mulțumesc frumos!
@happykidscreator
@happykidscreator 8 ай бұрын
Bună ziua. Compostul nostru inca nu este gata și de aceea am fost nevoiți să luăm niște saci cu compost , marca Bioflor. Am apucat deja sa pun in amestec cu pământul din straturi doi dintre acesti saci, dar sunt foarte nemulțumită deoarece am găsit pietre, lemne, plastic și chiar un chiștoc de țigară. Nu știu ce să fac acum... mă gândesc oare ce materie organică o fi fost compostată acolo? Am ales special firmă românească crezând că sunt de încredere. Ce ma sfătuiți? Eu mă gândesc să duc sacii rămași înapoi la magazin. Mulțumesc. 💚💚💚
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 8 ай бұрын
Da, asa ar trebui. N-ar trebui sa permintem ca si cumparatori sa se intample asa ceva.
@happykidscreator
@happykidscreator 8 ай бұрын
@@GradinaBIOLegumix și cu cel pus deja ce sa fac? O avea ceva toxic, nepotrivit in el? Am pus in două straturi din sera 🤔
@niculinaserban9069
@niculinaserban9069 4 ай бұрын
Compust organic lichid cum îl punem la zarzavaturi mulțumesc ♥️
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 4 ай бұрын
@@niculinaserban9069 stropiti plantele sau udati la radacina exact cum scrie pe bidon. Ce marca aveti?
@aduxyzt
@aduxyzt 5 ай бұрын
Sigur sunt aerobe?
@rebecaalexandru1177
@rebecaalexandru1177 2 жыл бұрын
Eu am pus deja pe compost semințe și neghina de la selectorul unde selectam grâul spelta și hrisca ambele bio și au destule semințe, csci am carat 4 roabe full..ce sa fac acum?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Dacă nu mor semințele în timpul compostarii, dupa ce puneti compostul pe sol veți avea o frumoasă cultură de acoperire cu neghină și hrișcă. 😀. O să tăiați cu săpăliga și o să transformați totul în mulci. Important este să nu puneți compostul în zona în care semănați ci doar în zona cu răsaduri unde e mai ușor de controlat “buruiana”. Sau împrăștiați cu compostul în jurul pomilor și atunci veți cosit tot ce răsare.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Nu știu la ce temperatură piere sămânța de neghină ca să vă recomand compostul rapid. Merită încercat oricum și așa
@rebecaalexandru1177
@rebecaalexandru1177 2 жыл бұрын
Va mulțumesc, eu ma gândesc sa pun o folie neagra pe groapa de compost și vor putrezi...nu o deschis 2 ani..oricum am alta închisă pt la anul viit... În primavara o ud bine pe acesta dacă nu va fi uda bine când se încălzește,pun un strat de cartoane,pământ și o folie neagra peste ea.
@georgeoveanupetrica8477
@georgeoveanupetrica8477 8 ай бұрын
Bunaseara. Care e treaba cu buruienile care au facut seminte? Cu tote ca am dedus cred. Cum sa le eviti toamna cand tote burienile au deja seminte.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 8 ай бұрын
Facem compost rapid: kzbin.info/www/bejne/h3qxYmSLa6eeoMUsi=ayCHO0kQhYW4tjQ3
@doinatulpan2978
@doinatulpan2978 2 жыл бұрын
Multumim ptr sfaturi ce putem folosi cand nu avem nici un fel de îngrășăminte animale ?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Nu e obligatoriu sa puneti ingrasaminte animale la compost. Lista cu materiale bogate in azot e cea verde din videoclip
@marusinapasca3220
@marusinapasca3220 6 ай бұрын
De ce intra limacși in lada de compost? Și ce pot sa fac pt s scăpa de ei din compost.
@cristiangheorghiu5294
@cristiangheorghiu5294 Жыл бұрын
Am niște tescovina stoarsa bine de asta toamna . Pot sa o folosesc ca material.verde sau uscat ?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Da s-a uscat cred ca poate intra ca si aport de carbons au mai degraba neutra. Nu am gasit in tabelele cu continutul carbon-azot tescovina😀
@cristiangheorghiu5294
@cristiangheorghiu5294 Жыл бұрын
Deci nu influențează calitatea compostului ! Mulțumesc pentru răspuns
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
@@cristiangheorghiu5294 pe viitor poate ar fi bine sa clatiti tescovina inainte da a o usca, pentru a elimina urmele de alcool. Imi suna mai bine asa😀
@gheorghitadragomir7324
@gheorghitadragomir7324 2 жыл бұрын
Putem sa punem ciolofan de culoare neagra, sa pastreze caldura si sa atraga razele solare fiindca este inchis la culoare?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Nu-i suficient celofan, folie neagra. E bine sa puneti chiar si un strat gros de frunze sau paie deasuprra tuturor materialelor vegetale apoi , carton, si daca doriti si folie neagra ca sa atraga razele solare cum spuneti. Daca gramada se incinge peste 60-65 de grade trebuie intoarsa si adaugat putin carbon. Si apa. Apoi izolati la loc.
@floriniordache6078
@floriniordache6078 2 жыл бұрын
Salutare, compostul produce mirosuri neplăcute vecinilor?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Compostul nu trebuie sa miroasa. In niciun caz nu il asemanam cu gunoiul de grajd. Daca miroase urat mai adaugam carbon, asa cum am spus si in videoclip. La noi nu deranjeaza vecinii. In primul rand ne-ar deranja pe noi daca ar mirosi prea tare😀
@OanaSerban-nl5xg
@OanaSerban-nl5xg Жыл бұрын
Am tocat cregile de tuia la tocator, pot sa pun tocatura in gramada de compost ?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Coniferele și rumegușul de conifere micșorează pH -ul deci compostul va fi mai acid bun pentru tufe de afin de exemplu. Dacă vrei să pui afini faci un compost special pentru ei, dacă nu ai grijă să nu fie cantitate majoritară în compost .Sau le poți spune pe poteci unde se descompun mai greu decât în compost.
@OanaSerban-nl5xg
@OanaSerban-nl5xg Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix multumesc❤️
@mirceaneguta6078
@mirceaneguta6078 2 жыл бұрын
Bună seara frunze de nuc se folosește pt.compost .
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Da, daca sunt uscate. Combinate si cu alte frunze uscate si celelelate materiale de care am vorbit.
@huzumlilica9338
@huzumlilica9338 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix Bună dimineața!Eu am avut foarte multe coropîșnite ?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
@@huzumlilica9338 in cazul asta trebuie sa tratati solul cu solutii bio pe baza de microorganisme benefice care distrug oua, larve, pupe si adulti daunatori. Si deasemenea, mulcirea.
@cristianion6352
@cristianion6352 2 жыл бұрын
Buna ziua, Frunzele uscate de nuc sunt bune pentru compostare
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Da, sa fie uscate bine si in amestec si cu alte frunze daca aveti
@cristianion6352
@cristianion6352 2 жыл бұрын
Ok multumesc foarte mult
@cristianion6352
@cristianion6352 2 жыл бұрын
V-am întrebat de oarece de curand am semanat cartofi iar peste am pus un strat de frunze printre care si cele de nuc uscate
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
@@cristianion6352 din cate stiu eu, frunzele uscate nu creaza probleme.
@marceldascalu4575
@marceldascalu4575 2 жыл бұрын
Cum se poate trata pentru a fi folosit pentru repicat
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Va recomand sa vedeti acest videoclip. Pe la min 10 am dat niste retete recomandate de specialisti. Dar cred ca merita vazut integral.😀
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/m6qvd5J_aMZ0raM
@rauldejos111
@rauldejos111 Жыл бұрын
Spuneți va rog putem adauga in compost pământ. Atunci cand punem crengi , frunze , iarba, fan, paie, resturi de la legume, fructe , sa punem și pământ cite un strat subtire între unele randuri de vegetale.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Puteti pune ca are microorganisme in el. Dar nu prea mult si nu uitati de apa si AER ! Aerisirea e importanta pentru o compostare corecta. Noi nu punem decat resturile mai mari de la cernut compostul care e gata.
@rauldejos111
@rauldejos111 Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix mulțumim
@IonNica-e5x
@IonNica-e5x Жыл бұрын
Prea multă vorbărie care nu are legătură cu subiectul. Vă rog să fiți mai concretă! Mulțumesc!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Am luat act
@andreeaberciu1909
@andreeaberciu1909 Жыл бұрын
Gramada trebuie sa fie la soare sau la umbra?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Mai bine la umbra. Sau o umbriti cu ceva materiale.
@andreeaberciu1909
@andreeaberciu1909 Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix multumesc
@stefanpop2908
@stefanpop2908 Жыл бұрын
Ar fi o porblema dacă lada nu este în contact cu solul?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
E mai “putin bine”, ramele si alte mini-micro organisme nu pot ajunge prea usor in lada. Acestea contribuie cu rolul lor la compostare
@stefanpop2908
@stefanpop2908 Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix însă, in cazul in care am găsi râme pe pământ,dacă le aș pune in in acel loc, fără a avea contact cu pământul,ar ajuta?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
@@stefanpop2908 sigur! Sa fie din cele rosii de gunoi ar fi ideal.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Si sa mentineti umiditatea in compost ca sa le placa si sa ramana acolo😀
@farcasfokala
@farcasfokala 2 жыл бұрын
E O TREABA FOARTE COMPLICATA ! MUNCA FOARTE MULTA!
@vgbr7216
@vgbr7216 9 ай бұрын
Șervețele la azot?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 9 ай бұрын
Nici macar daca sunt ude.☺️ Carbon, mult carbon.
@vgbr7216
@vgbr7216 9 ай бұрын
@@GradinaBIOLegumix păi le-ați menționat la verde, cu resturi de la bucătărie. Eu așa am înțeles, de aceea sunt nedumerită...
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 9 ай бұрын
scuze, intentia era sa arat ca merg si servetelele albe la compost@@vgbr7216
@petrecraciun193
@petrecraciun193 Жыл бұрын
Ce putem face atunci când amestecul este pe jumătate descompus dar prea umed?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Trebuie intors, aerisit. Se mai pot pune straturi subtiri de materiale uscate bogate in carbon ( frunze uscate s-ar mai gasi acum, paie, hartie tocata, carton maruntit. ) Se vor descompune toate ca vine caldura si incepe si activitatea in gramada. Dar puneti o folie, ceva, deasupra cand ploua.
@petrecraciun193
@petrecraciun193 Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix vă mulțumesc frumos pentru răspuns
@gheorghitadragomir7324
@gheorghitadragomir7324 2 жыл бұрын
Em am pus un ciolofan de culoare neagra pe compst.Este bine?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
acum ca e mai frig puteti sa puneti un strat generos de frunze deasupra si apoi o patura sau cartoane ca sa tina caldura si deasupra celofanul ( folia) ca sa nu ploua prea mult.
@laviniastefanescu2911
@laviniastefanescu2911 2 жыл бұрын
Am mare nevoie de o părere, un sfat. În compostul meu si-au făcut cuib niște șoareci și au adus și plastic negru, banuiesc ca de la un sac de gunoi, pe care l-au mărunțit. In zona mea bate vantul foarte tare cu rafale de 90-100 km la ora si probabil a ajuns la mine de la vecini. Am incercat sa-l adun, dar unele bucăți sunt foarte mici, abia se vad și probabil ca mai sunt și altele pe care nu le-am văzut. Ce sa fac, sa îl arunc? Nu cred ca e bine sa-l folosesc în straturi.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Imi pare rau…, grea intrebare! Tot ce e sub 3mm e considerat microplastic…Aveti mult compost?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Ma gandesc la solutii
@laviniastefanescu2911
@laviniastefanescu2911 Жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumixNu-i foarte mult, dar nici puțin . Dar decât sa ma otravesc cu propriul compost, mai bine nu îl folosesc. Păcat ca nu s-a inventat un "magnet" pentru plastic 😁. Mulțumesc mult!
@costicosti9555
@costicosti9555 2 жыл бұрын
Am si frunze de nuc sant bune!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Daca sunt uscate bine, da. Eventual le amestecati si cu altele
@costicosti9555
@costicosti9555 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix Mulțumesc frumos
@costicosti9555
@costicosti9555 2 жыл бұрын
As vrea sa va intreb in legatura cu zmeura daca cunoasteți despre ea. Am cultivat zmeura polka acum 10 zile si tulpina fiind la 5 cm ,la fel si radacina maxim 7cm acum au venit ploi de cateva zile plouă in fiecare zi ,credeți ca daca ingheata va afecta zmeura?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
@@costicosti9555 sincer, nu am avut o experienta prea fericita cu Polka plantata toamna asa ca nu pot sa dau sfaturi. Cel mai bine intrebati pe un grup al producatorilor de zmeura de pe facebook sau chiar pe cei de la care ati cumparat-o.
@costicosti9555
@costicosti9555 2 жыл бұрын
@@GradinaBIOLegumix Asa am sa procedez,o zi buna va doresc!
@luciaavram7534
@luciaavram7534 10 ай бұрын
Aurul grădinarului
@stefanpop2908
@stefanpop2908 Жыл бұрын
Nu este o problema daca ploua peste grămadă,nu?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Daca ploua putin nu-i problema. E bine sa puneti deasupra niste cartoane sau o patura veche si eventual o folie pana se opreste ploaia.
@stefanpop2908
@stefanpop2908 Жыл бұрын
Iar temperaturile negative de -7 grade(de exemplu) ar opri procesul?
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
@@stefanpop2908 ultimul strat( gros)-frunze, paie uscate. Apoi patura sau cartoane. Mentin temperatura gramezii mai bine. La -7 n-ar trebui sa inghete dar ramele se cam strang ghem cand e frig. Doar alte minivietuitoare daca mai lucreaza…
@pingi68
@pingi68 4 ай бұрын
Nu as pune hartie de ziar din cauza cernelii.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 4 ай бұрын
@@pingi68 de mult timp cerneala e din soia dar daca nu vreti, nu puneti.
@amidelia604
@amidelia604 6 ай бұрын
Am citit ca putem pune din cand in cand si urina umana in compost, bineinteles nu in cantitate mare!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 6 ай бұрын
@@amidelia604 urina umana sau de animale se foloseste ca sursa de azot si accelerator de compostare. Fiecare cum doreste.😌
@MCsRO
@MCsRO 8 ай бұрын
Roabă ACEIA, NU trece inspecția tehnică , RAR 😂
@ioniob9097
@ioniob9097 Жыл бұрын
Dacă vorbește românește de ce mai scrieți ca să nu vedem nimic, mari deștepți mai sinteti fraților, atit vă duce capul.
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix Жыл бұрын
Daca auziti bine puteti sa scoateti subtitrarea . Apasati butonul “CC” de pe ecran.
@ZZ320i
@ZZ320i 2 жыл бұрын
Atenție la acel Cărăbuș de mai , pt ca nu o sa mai scăpați de el din grădină! Este devastator , spun asta din propia experiență! Acel vierme alb cu capul maro..... , nu mai pot scăpa de el de 2 ani!!!
@GradinaBIOLegumix
@GradinaBIOLegumix 2 жыл бұрын
Nu e carabusul de mai acela! E larva gandacului Cetonia Aurata. ( face cam ce fac si râmele in compost). Este o diferenta intre cele doua larve. Cea pe care o am eu in video ( si in compost) e bun descompunator si nu mananca plante vii, spre deosebire de larva carabusului de mai. ( am avut de-a face si cu aceea😕) Larva carabusului are picioare destul de lungi si capul mai mare fata de cea de la Cetonia Aurata.
HOT COMPOSTING . Saves your garden of most diseases, pests and weeds.
21:06
Gradina BIO Legumix
Рет қаралды 176 М.
Compost și stație compostare homemade
17:04
Gradina lui Claudiu
Рет қаралды 775
OCCUPIED #shortssprintbrasil
0:37
Natan por Aí
Рет қаралды 131 МЛН
De ce vrea Trump să cumpere Groenlanda și Canalul Panama
1:20:22
Oana Stanciulescu
Рет қаралды 16 М.
Put this Solution on your Plants and Double the Harvest!
11:47
GRĂDINA PENTRU TOȚI
Рет қаралды 62 М.
Compost din frunze fara batai de cap. De ce il fac acum?
15:53
Gradina BIO Legumix
Рет қаралды 35 М.
Primii 5 ani din viața unei tinere păduri de salcâm
16:09
Plantăm fapte bune în România
Рет қаралды 8 М.
Casă naturală cu 5000€ / Episodul 8
46:38
Trai Sustenabil
Рет қаралды 78 М.
CUM TRATAM SOLUL DIN GRADINA #nodig #aerarea_solului #solfertil
16:38
Gradina BIO Legumix
Рет қаралды 17 М.
Vrei să faci compost în ladă de plastic? Pentru începători!
18:17
Ingrijirea pomilor
Рет қаралды 8 М.
Incalzirea casei cu ,,Centrala Verde'' pe baza de compost
4:22
Cum să faci un pământ fertil
9:39
Liberi Prin Adevar
Рет қаралды 253 М.