Рет қаралды 20,436
Bu balık doğum yapana kadar yavrularını vücutlarında taşırlar ve zamanı geldiğinde de bu yavruları doğururlar. Hamile lepistesin doğum yapmadan önce günlerce hatta haftalarca beklemesi ya da ölmesi çok sık rastlanılan bir durumdur. Normal şartlarda bu balık 25 ile 31 gün arasında doğum yapar ve yaklaşık 45 ile 60 gün içerisinde cinsel olgunluğa erişebilir. Bu da demektir ki, dişi lepistesiniz yaklaşık 3 aylık olduğu zaman ilk yavrularını verir.
Dişi Lepistes balıkları gebelik döneminde neden stres yaşarlar?
Lepisteslerin doğum yapmasına engel olan ya da doğum süresini geciktiren ve ayrıca doğumdan önce veya doğum sırasında ya da sonrasında ölmesinin en büyük nedenlerinden biri çok yüksek stres seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Hamilelik sırasında ki doğum stresine ek olarak yanlış bakım, yanlış akvaryum koşulları, stres seviyesinin artması, balığın yavrulamasını engeller hatta ölümüne sebep olur.
Eğer balık, ana akvaryum ile alakası olmayan su koşullarının bulunduğu bir akvaryuma almaktır. Dişi lepisteslerin doğum stres durumunu daha da kötüleştirecek başka bir şey varsa o da diğer fiziksel kaynaklardır. Bulunduğu odanın çok hareketli olması, gene bulunduğu ortamın çok gürültülü olması, oda ışığının açılıp kapanması, oda sıcaklığının çok sıcak ya da soğuk olması gibi dış sebeplerin yanında, kötü su koşulları, balıkların hamilelik sırasında akvaryumda yeterli alana sahip olmaması veya akvaryumdaki diğer balıklar tarafından tehdit edilmesi gibi iç sebepler bu stresin artmasına sebep olacaktır.
Lepistes balığının hamilelik sırasında stres yaşadığının belirtileri düşük enerji, düzensiz yüzme, yemek yemeyi reddetme, akvaryumun üstünde veya altında oturma ve fark edebileceğiniz diğer normal olmayan davranış değişiklikleridir.
Kötü su koşulları ve düzensiz su değerleri, özellikle hamilelik sırasında lepistes balıkları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Sadece amonyak, nitrit ve nitrat seviyeleri değil, su sertliği ve özellikle ani düşüp çıkan pH değerlerinin düzensizliği çok etkilidir. Ayrıca hamile lepistesinizi hızlı bir şekilde ve su parametrelerinin ve koşullarının çok farklı olduğu bir akvaryuma götürürseniz de aynı sorunlar çıkabilir. Şoka giren balıklar, akvaryumdan kendilerini atmak isteyebilirler. Bu yüzden önceden su değerlerini kontrol edin ve lepistesiniz için uygun ve yeterli olup olmadığından emin olun.
Dişi lepistes zaten hasta olabilir.
Lepistes balıkları hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra ölürse, bu balıkların doğumdan önce hastalanmış olabileceğini gösterir. Bu durum, kötü bakım, kötü su koşulları ve yanlış su değerleri gibi çeşitli şeylerden kaynaklanıyor olabilir ve stres seviyeleri de bu balığın ölmesine yol açar. Bir başka sebep ise dişi lepistes balığınızı petshoptan almadan önce, bu ölümcül hastalığın daha mağazadayken, bu balığa bulaşmış olma ihtimali olmasıdır
Doğum veya hamilelik sırasında dişi lepistesin ölümüne neden olabilecek bir başka durum da ortaya çıkabilir ve bunlar balığın sağlığı ile de ilgili olmayabilir. Bu sorunlar, önceden var olan ve balığın doğum yapmasına engel doğum kanalının tıkalı olması gibi fiziksel bir durum, ya da doğum kanalında yavruların sıkışmasını gibi talihsizlik de olabilir.
Hamile Lepisteslere Nasıl Bakılır?
Hamile lepistes bakımı, sağlıklı lepistes yavruları ve daha sonra daha uzun süre yaşayacak sağlıklı lepistes balıklarının geliştirilmesi için çok önemlidir. Dişi lepistes doğumdan hemen sonra gene hamile kalabilir. Stres seviyesini düşürmek, iyi kaliteli bir yemleme düzeni, doğru su değerlerini sabit tutmak, geniş hareket alanı, uyumlu akvaryum balıkları ve genel olarak iyi akvaryum koşullarına sahip olmak gibi şeyler, hamile lepistesleri daha da doğurgan hale getirecektir. Daha sonra, suyun temiz, istenmeyen maddelerden ve kimyasallardan arınmış olduğundan ve azot düzgün çalıştığından emin olun. Su değerleri her zaman ideal seviyelerde olmalı ve su değişimi yaparken bunu hızlı şekilde yapmamalısınız. Kaliteli ve yüksek besin değerleri olan yem vermek gerçekten çok önemlidir çünkü sadece bu bile balıklarınızın hastalıklara daha dirençli olmasını sağlar, özellikle de hamilelik sırasında ki bu iyi bakım, lepistes yavrularında olabilecek bozuklukları da önleyebilir yavru ölümleri azalır.
ölen lepistes doğurur mu? Doğurmaz mı?
Ölüm, doğumdan hemen önce gerçekleşirse olabilir. Ölen lepistes sağılır. Bu şekilde yaşayan yavruları kurtarabilirsiniz. Ancak dişi lepistesin doğumuna birkaç gün veya hafta varsa ve lepistesiniz ölürlerse, yavrusu genellikle anneyle ölür.
Dişi lepistes akvaryumu nasıl olmalı, dişi lepistes neden doğum yapmaz, dişi lepistes neden öldü, dişi lepistes neden ölür, dişi lepistesler ölüyor, dogum ani, guppy, hamile lepistes bakımı, hamile lepistes doğum anı, lepistes, lepistes nasıl doğurur, lepistes neden doğurmaz, lepistes neden ölür, lepistes yavrusu, lepistesim doğum yaparken neden öldü, lepistesim doğum yapmadan neden öldü, lepistesim doğum yaptıktan sonra neden öldü, moli balığı doğum anı, hamile Lepistes.