Рет қаралды 650
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019
Αθήνα, Πύργος Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος,
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 07.00ΜΜ
*Με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα.
Τίτλος ομιλίας:
Η αρχιτεκτονική κληρονομιά ως περιεχόμενο, στόχος και μέσον παιδείας
Ομιλήτρια:
Άλκηστις Ρόδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών
Σύνοψη ομιλίας:
Το κτισμένο περιβάλλον αποτελεί φορέα μνήμης που μπορεί να κωδικοποιηθεί ως ιστορία. Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε για αυτό, διδασκόμαστε από αυτό και το αξιοποιούμε για το μέλλον συνεχώς μεταβάλλεται. Οι ποικίλες προσεγγίσεις αποτυπώνονται στην εκπαίδευση και σήμερα, που η αρχιτεκτονική κληρονομιά και η τοπική ταυτότητα απειλούνται από το τεράστιο κύμα της ανάπτυξης και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής εξομοίωσης, την κλιματική αλλαγή, τον τουρισμό, τις συγκρούσεις και τον εξτρεμισμό που καταστρέφουν μνημεία όπως αυτά της Παλμύρας και χρησιμοποιούν άλλα όπως της Αγίας Σοφίας για προπαγάνδα, η εκπαίδευση πρέπει να επαναπροσδιορισθεί.
Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε για την αρχιτεκτονική κληρονομιά; Γιατί κάποια κτήρια είναι πιο σημαντικά από άλλα; Πότε και πώς η γνώση του αρχιτεκτονικού παρελθόντος εμποδίζει την καινοτόμο δράση; Πότε και πώς προωθεί τη δημιουργικότητα; Πώς η νέα τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στα παραπάνω;
Ποια πολιτική και ακαδημαϊκή ηγεσία και ποιο τεχνικό προσωπικό μπορούν να διαπραγματευθούν τη συνύπαρξη αλλαγής και διατήρησης ως χαρακτηριστικό του μέλλοντος;
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Άλκηστης Ρόδη:
Η δρ Άλκηστις Ρόδη είναι μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε στο ΕΜΠ (1994) και το Harvard Graduate School of Design (MAUD, 1997). Απέκτησε Διδακτορικό από το Delft University of Technology (2008). Το 2018-9 ήταν Επισκέπτρια Ακαδημαϊκός στο Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Έχει ασκήσει την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αστική μορφολογία σε σχέση με σύγχρονες αστικές έννοιες. Στο πλαίσιο αυτό εισήγαγε το 2015 την έννοια του ‘Bricolage Urbanism’. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Modern Architectures in History: Greece (Reaktion, 2013) με τον Αλέξανδρο Τζώνη και έχει επιμεληθεί και συνεισφέρει σε συλλογικούς τόμους. Το ερευνητικό και σχεδιαστικό έργο της έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις.
*Εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ΚΠΙΣΝ, ήταν ο Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του ΚΕΣ για το πρόγραμμα Events Series.
*Την Εθνική Βιβλιοθήκη εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής, Φίλιππος Τσιμπόγλου.
*Τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα εκπροσώπησαν οι αρχιτέκτονες Μαριάννα Αθανασιάδου και Ηλίας Παπαγεωργίου.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Το πρόγραμμα Events Series διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2008 και περιλαμβάνει διαλέξεις ανοικτές στο κοινό από διακεκριμένους ομιλητές και επιστήμονες κυρίως ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Η σειρά εκδηλώσεων Events Series 2019 επικεντρώνεται σε θέματα Πολιτισμού, Παιδείας και Πολιτικής. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες μιλούν για ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και για τη λατινική, βυζαντινή, νεοελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία. Από τη Ρώμη και το Βυζάντιο, έως τη Γενιά του Τριάντα, τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πέρα από αυτήν, οι διαλέξεις εξετάζουν μια ποικιλία θεμάτων, αξιοποιώντας τις τελευταίες τάσεις στην έρευνα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Events Series μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
el.greece.chs....