No video

Hayal Gücü ve Yaratıcılık Üzre Seyircilerle Sohbet

  Рет қаралды 10,188

Tarih Obası

Tarih Obası

3 жыл бұрын

Yeni format! Twitch’te yaptığım canlı yayın sohbetini sizlerle paylaşıyorum.
17 Kasım 2020’den itibaren tüm içerikler bu kanalda canlı olarak yapılacak. Bu video bir deneme oldu. Sevip sevmediğinizi, eleştiri ve yorumlarınızı lütfen paylaşın.
Öz Hakiki Kişisel Gelişim’de en son seçtiğimiz kitap beni hayal kırıklığına uğratmıştı. Nedenlerini anlatmaya çalıştım. Hayal, rüya, düş, tasavvur gibi kelimelerden yola çıkarak hayal gücü ve yaratıcılık konuşmaya çalıştık.
Sizin seçiminizle önümüzdeki Çarşamba inceleyeceğimiz kitap: Richard Feynman, Fizik Yasaları Üzerine.
www.istanbulki...

Пікірлер: 134
@aysenaydogan5594
@aysenaydogan5594 3 жыл бұрын
Yıllardır öğrencilerime (resim ve teknoloji tasarım) söylediğim şeydir: Ana malzememiz sizlerin hayal gücünüz. Burada tartıştığınız konuşmaları yapıyoruz, mutlu oluyorlar. Verdiğim ilk ödev de yüz yıl sonrasına gittiğinizi hayal edip, görebileceklerinizi yazınız, çiziniz. Çoğunlukla muhteşem fikirler çıkıyor. Sekizinci sınıfa geldiklerinde sınav kaygısı yüzünden çoğunun dersimle ilgili hevesleri azalıyor. Gerçekten de eğitim sistemimiz ve bazı büyükler çocuklarımızın hayal gücünü öldürüyor.
@umuterdogan843
@umuterdogan843 3 жыл бұрын
Bizde de not için zorla bir şeyler yaptırıyorlardı sonuçta o dersten nefret ediyorduk Yani hoca var hoca var
@Ecezio
@Ecezio 3 жыл бұрын
İlköğretimdeyken sizin gibi bir teknoloji ve tasarım hocam vardı, aynı tarz temaları konu edinirdi ve çok eğlenceli geçerdi benim için o dersler. Kesinlikle çok önemli ama hakettiği değeri göremeyen bir ders ne yazık ki. Ben şu an mimarsam, zamanında içimde olan kurgulama/yaratma hevesinın ortaya çıkabileceği ortamlara/derslere sahip olabildiğimdendir.
@readingismypoison
@readingismypoison 3 жыл бұрын
=>Hayal gücüm bana karanlıkta yürüyebilme gücü verir. => hayal gücü bana, kafamın içinde bile olsa, özgürlük verir. => Hayal gücü bana, tüm dünya aksini söylese de ve hiç olmayacak gibi görünse de, umut verir. ==
@Patrick-kz1fp
@Patrick-kz1fp 3 жыл бұрын
abla ders başlamadan önce dinliyorum seni sabah sabah ayılmamı sağlıyorsun
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
^^
@banuturna3293
@banuturna3293 3 жыл бұрын
Yayının sonuna doğru 54:15 saniyede hep beraber vardığınız sonuca, başta eleştirdiğiniz kitap önceden varmış olacak ki o sebeple kariyer ve para kazanma yollarında karşılaşılan sorunları çözmeyi bu şekilde tarif etmeye çalışmış. Benim çıkardığım sonuç ise para varsa hayaller gerçek olur, yoksa hayal kurmayı bile hayal edecek duruma gelebiliriz. Bu formatı sevdim. Emeğinize sağlık. Sevgilerimle.
@Bilinmezliginkabulu
@Bilinmezliginkabulu 3 жыл бұрын
Mevlana'nın şu sözünü çok seviyorum "kendini değersiz görme sen yürüyen bir evrensin" diyor.
@imFoRealL
@imFoRealL 3 жыл бұрын
Ceren abla, hayal gücü ve evrim arasındaki bağ için "Yaratıcı Tür" kitabına bakabilirsin.
@Phyllean
@Phyllean Жыл бұрын
Seni geçen hafta Barış Zorba videosu'nun mesajlar bölümünde buldum, iyiki bulmuşum. O kadar güzel anlatıyorsun ki insan'ın dinleyesi geliyor.
@f_iolet
@f_iolet 3 жыл бұрын
Hayal gücünün deneyimle doğru orantılı olduğuna ben de inanıyorum. Sadece çocuklar kısıtlanmadan özgürce bunu gerçekleştirebildikleri için bu konuda daha iyi olduğu düşünülüyot halbuki mitolojiler, romanlar veyahut yaşanmammış ama aktarılan her şey birer hayal ürünü ve kaynakları deneyim. Yetişkinlik kalbından sıyrılıp hayal gücümüzü bir kenara itmediğimiz sürece deneyimlerimizle besleyebileceğimiz sonsuz bir deniz hayal gücü.
@yundho
@yundho 3 жыл бұрын
Hayal gücünün, alışılmışın dışına çıkıldığında arttığını ve kişiye göre bu artışın kalıcılaştığını düşünüyorum. Çocukların hayal gücünün bu kadar fazla olma sebebi de bu olabilir çünkü her şey yeni, gerçekliğini yeni kuruyor daha. Ayrıca insanların buna sahip olmasının bir sebebi de bu olabilir: mesela birisi yeni bir alet üretiyor ve diğerleri bu aleti anlamaya çalışıyorken hayalgüçlerini çalıştırmış oluyor olabilir
@raveen_0685
@raveen_0685 3 жыл бұрын
Abla saaat 6 da uyanıp senin videolarını izliyorum neden bu kadar iyi bir insansın.
@nepp6224
@nepp6224 3 жыл бұрын
Sizin ve seyircilerinizin anlamlı görüşlerine bayıldım, kanalı geç keşfetmeme de üzüldüm. Neyse öğreneceğim bir sürü şey var videolarınızdan, heycanlıyım :) Böyle güzel ve değerli içerikler ürettiğiniz için teşekkürler
@sulealtnk232
@sulealtnk232 3 жыл бұрын
Sabah işe giderken dinliyorum teşekkürler 🌈
@nihalc8274
@nihalc8274 3 жыл бұрын
Bu formatı gayet sevdim. :) Sizden ricam, bahsettiğiniz toplumsal travmalarımıza odaklanan bir sohbet ya da video da yapabilir misiniz? Mesela, Balkan savaşları ve açlık dediniz... Bunların ufuk açıcı olacağını düşünüyorum. Çok teşekkürler :)
@korelgokce4008
@korelgokce4008 2 жыл бұрын
Sizi tebrik ederim...Devamında harikulade istasyonlara uğrayacağınız , inanılmaz beatiful'luklarla rastlaşacağınız ''bir tren yolculuğuna'' ilk ve emin adımı atmış bulunuyorsunuz🥰Sizin için küçük,insanlık için büyük izler bırakması dileğiyle...Keşifleriniz bol olsun...Amman kuantum fiziğinden uzak durun😋Çünkü gitmesi kolay da , dönmesi zor oluyor gaaari... Saygılar,sevgiler,sıhhat,mutluluk,neşe,bi de çukulata.......
@acedia2741
@acedia2741 3 жыл бұрын
Hayalgucu ve yaratıcılık da aslinda bilgiden beslenen şeyler. Hem bir bilim insanı hem de edebi uğraşı olan bir insan olarak fark ettiğim şey ne kadar okursam, ne kadar çok şey deneyimlersem ve görürsem o kadar yaratıcı oluyorum. Ama okuduklariniz hep farklı alanlardan olmalı. Sonrasında bu bilgiler siz istemeden beyniniz bir tarafında kalıyor ve sanki fikirler kuluçkaya yatiyor. Belli bir sürenin ardından ise ilham gelmişcesine aklınızda yeni bir şey üretmiş olduğunuzu fark ediyorsunuz.
@madredelsitio
@madredelsitio 3 жыл бұрын
bu günlerde keyifle izliyorum videolarınızı. çok teşekkür ederim. harika yayınlar.
@tugcebingol5394
@tugcebingol5394 3 жыл бұрын
Hayal kurmak dediğimiz şeyin deneyimlediklerimizi karıştırıp farklı şekillerde kombine etmek olduğunü düşünüyorum. Deneyimden kastım sadece yaşadığımız olaylar değil duyduklarımız gördüklerimiz okuduklarımız mesela yeşil bir maymun deneyimlemediğimiz halde hayal edebiliriz çünkü yeşili ve maymunu deneyimlemişizdir. Yetişkinler çocuklardan daha deneyimli olmasına karşın deneyimlerini yaratıcılık konusunda çocuklar kadar kullanmıyorlar hayal kurmaya vakit ayırmıyorlar. Hayal kurmaya yeterince zaman ayırmış yetişkinlere baktığımızda örneğin ünlü ressamlar şairler yazarlar bir çocuğun bunlar kadar yaratıcı ürünler ortaya koyabilme ihtimali çok düşüktür. Hayal kurmaya daha az zaman ayırmakla birlikte yetişkinliğin getirdiği her şeye mantık adlı kılıfı geçirme adetininde yaratıcılık konusunda olumsuz bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. (Yanlış anlaşılmasın mantık kötü bir şeydir demiyorum.)
@ayrisaysar5909
@ayrisaysar5909 3 жыл бұрын
20.50 Kuralların hayal gücünü kısıtladığı veya bunun tam tersi bir etkiye yol açtığı varsayımı olsa bile, her ikisinde de doğruluk payı var. Kurallar kaynaklarımızı düzenler, onları uygulamaya dökmede sınırlar çizer ve kolaylaştır ancak kuralları 'uygulamak' veya onlara 'uymak' bir eylem gerektirir. Yani ortada bir yönlendirme mevcut. Aynı şekilde hayal gücünün de insanı harekete geçiren, eyleme sürükleyen bir yanı var (sanatsal içerik oluşturmak gibi düşünülebilir). İşte bu ilk gruptaki insan türü kuralları uygulamaya yani eyleme geçmeye odaklandığı için hayal gücü zamanla zayıflamaya meyilli olabilir ( yetişkin insanların çocuklardan daha az yaratıcı olması veya çocukların hayal gücünün daha geniş ve sınırsız olmasının savunulduğu nokta burası). Diğer bir durum ise eylemsizliği seçmedeki özgürlük olabilir. Örneğin oturup yalnızca hayal kurmak ve bunun doğrultusunda hiçbir şey yapmamak gibi (hayal kurmak da başlı başına bir eylem olarak düşünülebilir ancak ben bunun devamındaki, hayal kurmaktan sonra gelen eylemden söz ediyorum. Mesela kullanılmayan eşyalar gözünüze battığında onları birleştirmek, boyamak, onlardan apayrı, bambaşka bir eşya üretmek, kullanışlı hale getirmek de yaratıcılık isteyen bir şey. Onu/onları atmak varken kullanışlı hale getirme çabası mevcut. Ama bunu yapmadan önce hayal etmek gerekiyor).. Sanırım hayal etmek ve yalnızca zihinde bir şeyler yaratmak; esas noktaya bunu koymak için bir eylemsizlik, bunun için de korkusuzluk gereklidir. Örneğin herhangi bir içerik üretme kaygısı veya amacı gütmeden yalnızca yeni bir dünya yaratmaya çalışmak ve bunu sıkılmadan ve istikrarlı bir şekilde, kağıda veya bir düşün ürününe dönüştürmeden gerçekleştirmek bir yetişkini bir çocuktan daha yaratıcı yapabilir. İşte bu da diğer bir olasılık. Ancak geleceğe yönelik bireysel bir istek gütmeden, herhangi bir yaratıcı içeriğe dönüştürmeden, özgürce hayal kuran insan sanıyorum ki çok az var. Esasında şunu demek istiyorum: sırf can sıkıntısından hayal kurmayı tercih eden bir insan zamanla hayal dünyasını zenginleştirebilir. Ama çoğunlukla onu tetiklemek gerekir (eğer yapmak isteyen varsa).
@stachujones8626
@stachujones8626 3 жыл бұрын
İşyerinde bir taraftan işlerimi hallederken bir taraftan da sizi dinliyorum. Gerçekten çok keyifli oluyor. Sağ olun, var olun! ❤❤❤
@thedenizturgut
@thedenizturgut 3 жыл бұрын
Tek kelime ile formata bayıldım. Benim için çok değerli bir kanal oluşturuyorsun. Teşekkür ederim. Yoğun bir dönemdeyim diye biraz geriden takip ediyorum ancak şimdi izleyebildim
@kedibilim4992
@kedibilim4992 3 жыл бұрын
Müthiş sadece dinlemek bile motive ediyor beniiii💕
@linat5464
@linat5464 3 жыл бұрын
bence hayal gücümüz bildiğimiz bilgiyle sınırlıdır
@seda_in_wonderland
@seda_in_wonderland 3 жыл бұрын
“ La vita è bella” (Hayat güzeldir) filminde, güzelliği yaratan yegane şey idi hayal gücü.
@deniz_bayraktar
@deniz_bayraktar 3 жыл бұрын
Yayın çok güzel olmuş, eline ağzına sağlık Ceren abla. Format da gayet iyi, arada toplaşıp böyle konular üzerine sohbet etmek kafa patlatmak çok iyi gelir hepimize
@maivresnon
@maivresnon 3 жыл бұрын
Harikasınız efenim. KZbinciler olarak sizleri dört gözle bekliyoruz :: )
@hayatitas5255
@hayatitas5255 3 жыл бұрын
Aslında, hayal gücü ve yaratıcılık insan bilinci ve aklından bağımsız bize verilen karşılıksız bir hediyedir.
@edizcanakc1574
@edizcanakc1574 3 жыл бұрын
küçükken masanın altına girip hayal kurardım. büyük bir savaş, bir futbol maçı hayali ama yaratıcıydı saatler alabilirdi. o heyecan biraz büyüyünce geçti.. oysaki biraz daha büyüyünce kaybettiğimiz o şeyi tekrar başka platformlarda tasarlamaya yöneliyorsunuz, heyecan için ve hayal için boş zaman gerekir..o boşluk duygusu besler bu durumu. sanatçıların çoğu eskiden çok eskiden yaşadıkları bir anının hayali yüzünden sanatçı olmuş olabilirler. en azından sanatla bağ bu yüzden kuruluyor.
@busraucar3209
@busraucar3209 3 жыл бұрын
Ben bu etkileşimli içeriği çok sevdim özellikle Öz Hakiki Kişisel Gelişim ile birleşince 😊 17 kasımı sabırsızlıkla bekliyorum hocam 😊
@Aysegulce_Gulce
@Aysegulce_Gulce 3 жыл бұрын
Seneler evvel Melih Arat'ın sıra dışı düşünme, yaratıcılık ile ilgili köşe yazılarını okumuştum. "Sıra Dışı Yaşam Becerileri" adıyla bir kitabı da var ama okumadım. Yazıları ise ufuk açıcıydı.
@cv-qm5bj
@cv-qm5bj 3 жыл бұрын
İmgeleme hayal üzerine okunabilir bir kitap. Kitap Adı: Yaratıcı İmgelemeYazar:Shakti Gawain. Bu kitabı okumadan öncede hayalperesttim bana katkısı olmadı.
@meryemu2748
@meryemu2748 3 жыл бұрын
ilk bursumla ''katıl''acağım, seviyorum seni Ceren ablacım!
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Bursunla KATIL ma, işe girince katılırsın :)
@furkanaslan2581
@furkanaslan2581 3 жыл бұрын
Biriktir altın al harcayacağın bir şey yoksa ben yaptım pişman olmazsın
@simgegrandson8673
@simgegrandson8673 3 жыл бұрын
@@furkanaslan2581 e nasıl yaşiycak geçinicek
@simgegrandson8673
@simgegrandson8673 3 жыл бұрын
@@TarihObas abla bende katılıcam ve önerdiğin kitapları satın alıcam :'D
@furkanaslan2581
@furkanaslan2581 3 жыл бұрын
@@simgegrandson8673 ailesiyle falan kalıyorsa benim dediğim bursta üni değildi zaten dpyydi üni bursu birikime yar olmaz zaten
@ecem.turkoglu
@ecem.turkoglu 3 жыл бұрын
Ah be ablam videonun daha başındayım ama kanayan yaralarıma parmak basmışsın resmen. Yıllardır yaratıcılığı kariyere, akademik başarıya falan bağlamayan bir kaynak bulamamaktan yakınıyorum. Bunun biraz kültürle ilgili olduğunu düşünüyorum. Türklerin yazdıklarını çizdiklerini geçiyorum çünkü çok nadiren iyi bir kitaba dönüşüyor bizde düşünceler. Modern batı toplumu kariyere ve paraya hizmet etmeyen her şeyi zaman kaybı olarak görüyor. Belki İskandinav ülkelerinde ya da Japonya gibi daha manevîyata önem veren toplumlarda çıkan eserler farklıdır ama onların da çevirisi yapılıp gelmiyor bize.
@oguzhankaya7549
@oguzhankaya7549 3 жыл бұрын
Çocukların hayal gücü nedense bana daha kompleks ve uçsuz bucaksız gibi geliyor. Ben hep hayal gücünü, beynin yaş almayla beraber oturttuğu bir şey olarak gördüm. Mesela bir çocuğun beynindeki nöronlar ve sinirler daha taze, daha birbirinden habersiz, daha kopuk olduğu için; hayal gücü daha uçsuz bucaksız, anlamsız ama sonsuz olabiliyor. Ama bu durum yetişkin bir bireyde kas hafızası gibi bir sisteme dönüşüyor. Yani beynimizdeki sinirler artık birbirleriyle uzun zamandır iletişim halinde olduklarından bu artık bir refleks haline geliyor, hayal kurmak istediğimizde bu refleks çalışıyor. (Bunlar sadece düşüncelerim, hiçbir bilimsel dayanağı yok. Dediğim gibi sadece aklımdakiler ve hayal gücüm :D)
@monodi3258
@monodi3258 3 жыл бұрын
Gayet güzel format olmuş, takipte kalacağım. Hülyadan bahsetmişken aklıma daydreaming kavramı geldi bununla beraber Ferhan Şensoy'un 'Varsayalım İsmail' dizisi. KZbinda 2 saat kadar bir video var tüm diziyi sığdırmışlar. Daha iyi bir hayatın hayalini kuran insan mı yoksa hayatını hayalinde yaşamayı seçen bir insan mı varın siz karar verin. Bana kalırsa bilgi hayal kurmayı sınırlandırırken yaratıcılığa katkı sağlıyor. İkisi arasındaki dengenin, içimizdeki çocuk ve yetişkin arasındaki geçişlerle sağlandığını düşünüyorum hep.
@translatebox
@translatebox 3 жыл бұрын
Abla videolarını, muhabbetini çok seviyorum. Hoş bir format olmuş. Grafik Tasarım mezunuyum hayal, hayal gücü ile kitap malesef pek yok. Hayal, görme biçimi, tasarım, sanat üzerinden yönelirsen bazı kaynaklar var mesela Görme Biçimleri diye bir kitap var John Berger’in aynı zamanda belgeseli de var KZbin’da hoşuna gidebilir. “Hiçbir büyük sanatçı, hiçbir zaman çevresindeki şeyleri gerçekten oldukları gibi göremez, eğer öyle olsaydı, sanatçı olamazdı.”
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Görme Biçimlerini bu seride incelemiştik.
@begumozyer
@begumozyer 3 жыл бұрын
@@TarihObas Yaratma Cesareti? Rollo May?
@StreamingStronghold
@StreamingStronghold 3 жыл бұрын
Basta onyargiliydim ama cok eglenceli bi format olmuş. Tabi secilen konu da cok iyiydi belki bunun da etkisi olmuştur bu görüşümde.cok sevdimm
@gizemyenikler6595
@gizemyenikler6595 3 жыл бұрын
Çok güzeldi ilgiyle izliyoruz sevgiler.
@Turgut_t
@Turgut_t 3 жыл бұрын
Teșekkurler
@StreamingStronghold
@StreamingStronghold 3 жыл бұрын
Muhteseemm bi yayin
@btekinalp
@btekinalp 3 жыл бұрын
Julia cameron, sanatçının yolu kitabını öneriyor, youtuba ilk yorumumu atıyorum, günlerim sizi izlemekle geçiyor, ilaç oldu şu karantina günlerine sevgiler
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Şifa olsun umarım, çok sevgiler
@enistrgt
@enistrgt 3 жыл бұрын
Hocam hayal gücü hakkında düşüncelerimi sizinle paylaşayım. Bence sizin dediğiniz gibi hayatta kalma mekanizmasıyla ilgisi var. İnsanın hayal ettiği şeyi bazen olmuş gibi hissettiğini biliyoruz, düşündüğümüz yiyeceklerin kokusu burnumuza gelir gibi oluyor. İşte bu beynimizin içinde dönen bir çeşit simülasyon. Bunun için çevresiyle ilgili sınırlı bilgisi olan bir insan düşünelim. Dağların arasında, görüş alanı içindeki su kaynakları tükenmiş ya da tükenmek üzere. Etraftaki tepelerin birinin arkasında su olabilir ama hangisinin bilemiyoruz. Bakıp hayal ediyoruz, şu tepe daha yeşil gibi mesela, yeşillikle beraber su gözümüzün önünde canlanıyor. Tepenin üstünden aşağı baktığımızı, su kenarında olan şeyleri gördüğümüzü hayal ediyoruz, şu anki bilgimizle örtüşüyor. Ama o tepe belki de daha uzakta, öyle olunca kendimizi o tepenin üstünde yorgunluktan bitkin düşmüş şekilde hayal ediyoruz. Belki de su orada değil ve oradan geri dönüp diğer tepelerin arkasına bakmamız gerekecek. Bacaklarımızda o yorgunluğu hissediyoruz. Veya belki vahşi hayvanlar olabilir, o korkuyu hissediyoruz. Tüm bu hislerin bir ağırlıklı ortalamasını alıp hatekete geçiyoruz ya da geçmiyoruz. Diyelim ki çıktık tepeye baktık, arkasında su filan yok üstelik de kurt saldırdı, canımızı zor kurtardık. Bundan sonra hayal ederken vahşi hayvan ihtimaline daha fazla ağırlık veriyoruz, daha emniyetli davranıyoruz. Hatta vahşi hayvanın hayali canımızı o kadar acıtıyor ki bir daha tepenin arkasını hayal bile edemiyoruz. Kafamızda var olan imgeleri uçlarından çekiştirerek değiştiriyoruz. Şu kanepeyi şuradan şuraya taşısam nasıl görünür? O zaman dolabı nereye sığdırabilirim? Oraya koysam kapı açılır mı? Odaya girdiğimde nasıl görünecek? Bu kanepeyi satıp yerine geçen gördüğüm koltuğu mu koysam? Böyle böyle denemeler yaşam kalitemizi arttırıyor. Ama tabii ki insan her duyguyu hacklediği gibi hayal kurmayı da hackleyip sadece hayal etmek için hayal edip bundan zevk alabiliyor. Belki de imkansız şeyleri hayal etmenin başlı başına beyinde uyandırdığı bir zevk olabilir, çünkü insanın tamamen mümkün görünen şeylere kısılıp kalması oldukça sınırlayıcı. Ayrıca şöyle düşünüyorum, topluluk halinde yaşayan insanlarda içgüdüler dağıtılıyor. Kimi şu dağın arkasıyla ilgili ipe sapa gelmez hayaller efsaneler anlatacak, kimisi onlara inanıp aç susuz dağları tepeleri dolaşarak yeni yerler keşfedecek, kimisi de canının kıymetini bilip köydeki işleri çevirecek.
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Çok mantıklı düşünceler bence de.
@mahalyok
@mahalyok 3 жыл бұрын
Kişisel gelişim kitabı olarak krishnamurti kartalın uçuşunu tavsiye ederim kişisel gelişim kitabı olarak yazılmamış konuşmaların derlemesi ama güzeldi.
@pguler
@pguler 3 жыл бұрын
Yaratıcılıkla ilgili Monthy Python’dan John Cleese’in güzel gözlemleri var benim bildiğim. Kitabı da var hatta. Ben bir youtube videosundaki konuşmasını izlemiştim: kzbin.info/www/bejne/hpOYoHx_hbRpaMk maalesef videonun başlığı biraz falso sizin başta tanıttığınız kitap gibi: “John Cleese on creativity in management”. Ama videonun içeriği daha çok yaratıcılığını yönetmek gibi bir şey. Monthy Python’u yaratırken ki süreçte kendi üzerinden ve çalıştığı arkdaşları üzerinden yaptığı gözlemler güzel bence. “Patience in creative discomfort”, “open mode-close mode” gibi konulara değiniyor. Benim ufkumu açmıştı yani. Bir de hayal gücü rastlantı eseri oluşamamıştır evrimsel süreçte gibi bir konu konuşuldu. Konuyla biraz alakasız olacak ama mesela bir makalede “lucid dream”in bir evrimsel süreçin yan etkisi olarak ortaya çıktığı ve hiç bir işlevini şimdiye kadar bilim adamlarının bulamadığını okumuştum. Lucid dream rüya içinde rüyada olduğunu farketme hali. Bu beynimize de dinlenmeye de hiç bir etkisi olmayan bir şeymiş uyurken. Ama pre-frontal cortexin, yani bizi diğer memelilerden ayıran beynimizin en son gelişimini tamamlayan kısmının bir yan etkisi olduğunu söylüyolar. Pre-frontal cortex, bizim düşüncelerimizi monitor etmemizi sağlayan, “ben kimim, neyim, niye böyle hissediyorum” u sorduran, geleceği ön görüp planlamamızı sağlayan kısım diye biliyorum. Başka işlevleri de vardır tabi. Bu düşünce monitorlüğü uyanıkken çok işlevsel bir şeyken, rüya halindeyken de aktive olup bu sefer rüyanı monitör etme haline girebiliyorsun, yani rüyada olduğunu farkediyorsun kısaca. Çok işlevsiz bir şey ama başka işlevsel şeylerden dolayı böyle bir mekanızma geliştiğini iddia ediyor bilim adamları benim anladığım. Bu kadar uzun açıkladım ama acaba hayal etmek de bu pre-frontal corteximizim hayatta kalmak için (işte tehlikeyi ön görme, kendine alet yapabilmek için tasarlama) geliştirdiği şeylerin bir yan etkisi mi diye merak ediyorum. Yani hayatta kalmaya hiç bir etkisi olmayan bir şey belki sanatsal bir yaratıcılık, ya da hayal etmek bir şeyleri (işte uzaylıların olması gibi:D) ama başka bir şeylerin yan etkisi olarak da ortaya çıkmış bir şey belki. Bilmiyorum. Saçma gelebilir de o şekilde düşündürdü yani konuştuklarınız.
@serhatoz
@serhatoz 3 жыл бұрын
Tesekkurler
@ressamozan2747
@ressamozan2747 3 жыл бұрын
''İnsan beyni sürekli, ama durmaksızın simülasyonlar üreten, bunları kendince simüle eden ve eleyerek seçen bir mekanizmadır'' gibi bir söz hatırlıyorum bir popüler bilim kitabından.. İnsanlar o mağaralarda yaşarken, bilmem ne dağının bilmem ne yamacında.. Yahu şu mağara denilen mekan, şu böğürtlen topladığımız şu gölün kenarında olsaydı nasıl olurdu acaba ? diye düşünmüştür muhakkak ve bunu hayata geçirmek için büyük çaba harcamıştır herhalde, çünkü o basit taşları yontarak basit yongalar yapma işi bile büyük bir beyin faaliyeti olarak tanımlanıyor.. Hayal edip yaratma işi deyince önce sanat ortamı aklıma geliyor. (sanatla uğraştığım için) Martin Heidegger'in Sanat Eserinin Kökeni isimli kitabında Van Gogh'un bir tablosundan bahsettiğini hatırlıyorum; Bir çift ayakkabı.. O bir çift ayakkabı bir işçinin ayakkabısı ve onu nesne olmaktan öte bir insani durum, bir çiftçinin emeği vs. ne derseniz olarak hayal ediyor hatta hayal etmiyor şahit oluyor bu duruma belli ki ama onu alışık olmadığımız bir dille bize veriyor boyayla, yüzeyle, ışıkla ve gölgeyle... Kendi diliyle... Bir tuval geriyor, boyalarını karıyor ve resmediyor, kim bilir kaç kez resmediyor... Hemen günümüze dönelim Elon Musk diye bir çılgın var, adını eminim duymuşuzdur Mars'a uzay gezisi düzenleyecekmiş yakında.. Amacı ne? ne vermek istiyor insanlığa veya insanlıktan ne almak istiyor? yeni bir deneyim mi vermek istiyor? Onları sömürmek mi istiyor? Bilmiyorum. Bu yaptığı iş yaratıcı bir iş mi? Sanırım öyle. Bir şeyler anlatacak bu deneyim insanlara en azından büyük bölümüne... 7 buçuk milyarlık insan nüfusuyla dünya ülkemiz elbette birbirinden benzersiz fikirlerle ve elbette birbirine çok benzer fikirlerle dolu. Bu bir dil meselesi bence ve bir eğilim meselesi diye düşünüyorum. İnsanlara onların görmediği neyi gösterebilirim? Nasıl gösterebilirim? veya yazının başındaki ''o benim gördüğüm böğürtlenlerin içindeki bilmem ne gölünün yanına o mağarayı diğerlerine nasıl anlatırım, onu oraya nasıl inşa ederiz?'' düşüncesiyle kendini var eden atalarımız gibi sanırım. Kendimizce gördüğümüz bir şeyleri inşa edip göstermeye çalışıyoruz, dilimizin döndüğünce...
@ayseyildiz6245
@ayseyildiz6245 3 жыл бұрын
Kişisel gelisimin bir kac kitabin katkisiyla oluşturulabilinecegini dusunmuyorum.Yaşam boyu okur yazar kalabilmeli insan. Hayal kurmayan insan yoktur diye dusunuyorum. Tesekkurler Ceren hocam anlattiklariniza tamamen katiliyorum.
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Ben de size katılıyorum :)
@sentilayshorts
@sentilayshorts 3 жыл бұрын
Hayallerinizi biri veriyorsa herhangi bir şeyi nasıl hayal edebilirsiniz?
@merveng
@merveng 3 жыл бұрын
Çok keyifli bir yayındı. 😊
@bilik1371
@bilik1371 3 жыл бұрын
Abla harika işler çıkartıyorsun
@minyonizm6308
@minyonizm6308 3 жыл бұрын
❤❤❤
@backtoblackek
@backtoblackek 3 жыл бұрын
iki ders arasında izliyorum, sevgiler 🌞
@dancemonkey118
@dancemonkey118 3 жыл бұрын
Bakış açımızı değiştirecek bir yayın daha! Teşekkürler. Bu arada çetiniz twitchde mi? Twitch'i boş beleş bir yer sanıyordum ama oldukça dolu,kültürlü insanlar da varmış. Ne güzel muhabbet dönüyor,İzlerken utandım önyargımdan.
@yaprikaki6221
@yaprikaki6221 3 жыл бұрын
Önyargılarınız o kadar boş değil aslında. Sanırım youtube da duyurulmadı ama Tarih obasının twich ayağı olarak 17 kasımdan itibaren tamamen KZbina taşınıyoruz twich ortamından kaçmak için.
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Twitch'te daha çok oyun veya sohbet yayınları yapıyorlar ama birkaç kanal dışında pek anlamlı kanal yok. Bu ortam kültür içeriklerine daha uygun olduğu için tümüyle burada yayın yapmaya karar verdim.
@hikmetullahkeceli4274
@hikmetullahkeceli4274 3 жыл бұрын
Bu formatı sevdim.
@khays815
@khays815 3 жыл бұрын
18:20 deki olmayan şey muhtemelen bizim daha önce görmediğimiz bir renk gibi bir şeyi kastetmiş olabilir çünkü ben de en uçuk hayal ürünü örneğinde bile dünyada gördüğümüz şeylerin milyonlarca kez kolajlanmış hali olduğunu düşünüyorum. En basit şekilde açıklamak gerekirse mesela uzaylı örneğini, sineğin gözünü kedininki gibi karartıp bitki yeşiliyle örümcek bacaklı bir bireye koyup daha öncede duyduğumuz frekansların gene kolajlanmış halinde bir ses yakıştırmaktan öte gibi gelmiyor bana.
@earthghoul9357
@earthghoul9357 3 жыл бұрын
Yaratıcılık, sarhoşken ne yaptığının çokda farkında olmamak ama yapmaktır aynı zamanda. O anda müthiş bir coşku ve hayal gücü hiss ede bilirsin ama sonrasında, bu sana o kadar da enterasan gelmeye bilir. Önemli olan o, trans durumunu yakaladığın zaman diliminin sonrasında da kendi samimiliğini sürdürmektir, diye düşünüyorum. Kendini yargılamadan..
@ispanyadakipsikolog
@ispanyadakipsikolog 3 жыл бұрын
Rollo May - Yaratma Cesareti güzel bir kaynak kitap olabilir bu konuya dair. Güzel yayınlarınız için teşekkürler 🙏🏻😊
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Onu bu seride konu etmiştik.
@ispanyadakipsikolog
@ispanyadakipsikolog 3 жыл бұрын
@@TarihObas Aaa evet, buldum şimdi, izleyeceğim, teşekkürler
@gunaykorkmaz3136
@gunaykorkmaz3136 3 жыл бұрын
Devami gelsin ✌️
@salakkadn6000
@salakkadn6000 3 жыл бұрын
aşırı sevdim
@rindaminerva8643
@rindaminerva8643 3 жыл бұрын
Empati hayalgücüyle başlar
@nefertitiververine5623
@nefertitiververine5623 3 жыл бұрын
Kendine Ait Bir Hayat - Metis Yayınları Çok kafa açıcı bir bakın derim. Hayal gücüyle ilgili değil tamamen ama kesinlikle ilginizi çekicek.
@rozmarinimsi3209
@rozmarinimsi3209 3 жыл бұрын
Nihan Kaya’dan Yazma cesaretini ve fil dişi kuyuyu öneririm yararıcılık hakkında okuduğum en iyi kitap~ para ve kariyer üzerine kesinlikle değil. Fil dişi kuleler fil dişi kuyuya çeviren bir kadın.
@cirates
@cirates 3 жыл бұрын
Ceren abla iyi ki varsin, senin sayende kaliteli kisisel gelisim kitaplari tanidim. 17 kasimdan itibaren youtubeda herkese yayinlanacak degil mi? Katila ozel degil sadece?
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Herkese açık olacak. Ayda 2 üye özel tarih içeriği hariç sadece. Aynı twitch'te olduğu gibi.
@ahmetcumen7286
@ahmetcumen7286 3 жыл бұрын
Okumak diyen arkadaşa katılıyorum.
@neslihantubapursunlu690
@neslihantubapursunlu690 3 жыл бұрын
32. Dakikadayım şu anda ve buraya kadarki Kısımda şu çağrıştı bende: sizin bahsettiğiniz şey hedefle karışıyor mu biraz? Ben de hayal kurmanın önemli olduğunu, hayati olduğunu ve ihtiyaca binaen oluştuğunu düşünüyorum ama acaba bu sefer, hedef ve/veya çözümle karışıyor mu? Tıpkı özür taraftan bakınca Ümit ve/veya rüyayla karışması gibi? Aslında hepsini karşılıyor da biz âmâların fil tarifi gibi kendi tuttuğumuz yeri mi tarifliyoruz? Sevgiler
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Yani bence zaten iç içe geçmiş gibiler, hayatta kalmak, mutlu olmak için gereken çözümleri, ulaşmak gereken hedefleri tasarlayabilmek için önce hayal edebilmek gerekiyor. Birbirleriyle ilişkili geliyor bana.
@neslihancatak6207
@neslihancatak6207 3 жыл бұрын
Chatteki her bir kişi entel feridun maşallah çok iyisiniz.
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
:D
@us7425
@us7425 2 жыл бұрын
Bu konuda, yani hayal gücü ve yaratıcılık konusunda bir kez daha yayın yapmak isterseniz size elimden gelen desteği veririm. Bu konuyu yıllardır öğrencilerine anlatmaya çalışan bir eğitmenim, tasarımcı olduğum için hayatımın merkezine aldığım yaratıcılık ve görebilme mevzularında zevkle sohbet etmek isterim sizinle...
@busrak84870
@busrak84870 3 жыл бұрын
ceren hanım, keşke podcast yayınlasanız.
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Maalesef yapamicam ama podcaste dönüştürebiliyormuşsunuz bazı programlar yükleyip.
@furkanaslan2581
@furkanaslan2581 3 жыл бұрын
android kullanıcısıysan memu müzik gibi uygulamalar var youtube üzerindeki içerikleri ses dosyası şeklinde oynatabiliyorsun videoyu yüklemeye veri harcamadan
@busrak84870
@busrak84870 3 жыл бұрын
@@furkanaslan2581 adroid değil ios kullanıyorum:( ios için çözüm var mıdır?
@furkanaslan2581
@furkanaslan2581 3 жыл бұрын
@@busrak84870 jailbreak diye bir şey var telefonu kırıp(garantisini kaybederek) appstoreda olmayan ya da paralı şeylere erişim sağlar ama bilmeyen yapmasım telefon vefay edebilir harici legal çözüm bilmiyorum bilgisayarda ses dosyasına dönüştürüp whatsapp web kullanarak kendine yolla ses dosyasını ordan bir şeyler yapabilirsin
@busrak84870
@busrak84870 3 жыл бұрын
@@furkanaslan2581 oo onu hiç beceremem mecbur youtube’dan dinlemeye devam edicem. çok teşekkür ederim
@sena6563
@sena6563 3 жыл бұрын
kaçırdığım şeye üzüldüm şuaan :''' neyse seviliyorsun 💞
@kamugkan
@kamugkan 3 жыл бұрын
Siz meselenin arkhesinin tartışmalarının yapıldığı bir şeyler arıyorsunuz, naçizane Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabını sizden dinlemek isterim.
@tugceist3659
@tugceist3659 3 жыл бұрын
Hayal gücünün beynin savunma mekanizması oldugnu düşünüyorum.
@yavuzkestane9952
@yavuzkestane9952 3 жыл бұрын
Yanlış düşünüyorsun bence.
@selingulden7632
@selingulden7632 3 жыл бұрын
Thumbnail görselleri çok güzel oldu, Ceren. Sen mi yapıyorsun?
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Hazır temalar üzerinde oynuyorum.
@rindaminerva8643
@rindaminerva8643 3 жыл бұрын
Belki de hayalgücü evrimsel süreçte insanı insan yapan diğer canlılardan ayıran özellik olan düşünen hayvan olmasına ön ayak olan özelliktir, kim bilir?
@Walkinlookin
@Walkinlookin 3 жыл бұрын
Jonah’ın bu kitabı her açıdan hayalkırıklığı ama “Proust bir Sinirbilimciydi” kitabı hiç fena deil. Tavsiye ederim. Sanatsal Yaratıcılık konusunda Rollo May dışında psikolojinin sığ teorilerinin hiçbir derinlemesine açılım getirmemesine şaşırmamak gerek. Adam Philips kitaplarında yer yer ufuk açıcı tespitler mevcut. Yaratıcılık dışında daha çok insanın varoluşuna dair güzel kitapları. Mesela “Kaçırdıklarımız”
@rindaminerva8643
@rindaminerva8643 3 жыл бұрын
Ana renkler olan sarı, kırmızı ve mavi haricinde başka bir ana renk hayal edebilir mi insan?
@TheArtniyet
@TheArtniyet 3 жыл бұрын
Beklediğim Çıkarsama 30:30 da geldi sonunda. Hocam Twitch Yayınlarınızı Sanki Bir Akademisyen Edasıyla YapıyorMUŞsunuz. Bilemiyorum, Online Dersleriniz var mı ama sanki orada da böyle bir chat interaktifi yapmanız ya da oradan kazanılmış bir alışkanlıkla yayın yapmanız çok beklenilesi gibi geldi, TABİİ Benim HAYAL GÜCÜme Göre :) Videonun Başında "Çok Farklı" dediğinizde bir hayrete düşmüştüm oysaki ve sevinmiştim, çünkü bana göre diğer "ÖzHakiki ...." içerikleri yeterince farklı ve doyurucu idi. (beklentim artmıştı, Nasıl olada farklı ola filan dedim) Tabii onları gözönüne alınca bu bana (belkide konudan veyahutta kaynaksızlıktan) yavan, noksan gibi geldi, kusura bakmayın. Başa Dönecek Olursak , Şu Günlerde Hayattaki Bir Çok Kavrama, Olaya ve Olguya Çoğumuzun Baktığı Gibi "Şehirli" daha doğrusu Kentli bir bakış açısıyla yaklaşmışsınız. Dediğim gibi, bu yargılayıcı eleştirel bir cümle değil , çoğumuz hayata şehirli bakmamızdan ötürü çok fazla şeyi yanlış, bağlamından kopararak ve empatiden yoksun yorumluyoruz, anakroniğizde haliyle. Çünkü Evrimsel Süreci ve Katkılarını, Kavramların Gelişmesi Konusunda da Ele Alacak isek Kentli Yaşantımız, Bakış Açımız ve Kentli HayalGücümüz Çok Yetersiz Kalıyor, Kimi Detaylara Erişemiyor Bile... Düşünce ve Hayal Gücü Üzerine Refleksif bir Çıkarsama Yapmak Gerekirse, Yaratıcılığın Benliğizden Bağımsız Olmayacağı ve Her Çıkarabilinecek Ürünün Öyle ya da Böyle "Bizden" Bir Parça Olacağıdır, Lakin Bu dahi Hayal Gücünün Varacağı ve "Bilinç" İnşaasında Vardığı Noktaları Tam Olarak Göstermez... ArTNiyet, Sağlıcakla
@furkanaslan2581
@furkanaslan2581 3 жыл бұрын
21:03 için şöyle söyleyebilirim minecraftta olduğunuzu düşünün 100lerce bloğun hepsini kullanarak bir şey yapmaya çalışmak mı daha iyi sonuç verir yoksa ben odun türevi bloklardan ev yapıcam ya da taş türevi bloklardan ev yapıcam demek mi ? benim için ilk niyetle oyuna girmek 5 dakika gezip çıkmak demek
@reira_.
@reira_. 3 жыл бұрын
Bu kadar güzel bir sohbette sorabileceğim en sığ soruyu soruyorum ve ağzıma kürek yeme riskini alıyorum ojenin numarası ne 🤣
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
ahahah aşk olsun, Kiko'nun kırmızı ojelerinden.
@ahmetcumen7286
@ahmetcumen7286 3 жыл бұрын
Sizi dinlerken aklıma sosyal medyada karşılaştığımız hayaller ve gerçekler şeklindeki versuslar geldi.Aslında orada da hayali küçümseme yok mu?
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
evet öyle ama biraz da yine hayalkırıklıklarını yansıtıyor.
@humanizmigetirenadamnoglu4908
@humanizmigetirenadamnoglu4908 3 жыл бұрын
abla sence kitaplar sence de pahali deil mi kendi kutuphanemi yapmak istiyorum fakat kitap alip dizmek cok pahali zaten artik e kitap okumaya basladik fiyatlardan dolayi...
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Pahalı tabii.
@gunersonmez3726
@gunersonmez3726 3 жыл бұрын
David Eagleman Yaraıcı Tür kiabı
@haticetk
@haticetk 3 жыл бұрын
Hayalin bence deneyimle alakası yok. Sık sık zenginliğin hayalini kurarım ama hiç deneyimlemedim😂 bence hayal özgürlüktür. Hayal kurmak hayatta kalmaktır
@ariaformyviola5541
@ariaformyviola5541 3 жыл бұрын
Bence,hayal gücü zeka ile de bağlantılı.Kendini geliştiren insan hayal kurmaya daha açık olmuyor mu?
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Zeka ile bence de alakalı ama zeka, kendini geliştirmekle pek alakalı değil, nice zeki insanlar veya pek zeki olmayan ama kendini geliştirmişler var ki hayal gücü hiç yok, daha doğrusu hiç kullanmıyor, denemiyor bile, benim hayal gücüm yok diyorlar hatta.
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Zeka ile bence de alakalı ama zeka, kendini geliştirmekle pek alakalı değil, nice zeki insanlar veya pek zeki olmayan ama kendini geliştirmişler var ki hayal gücü hiç yok, daha doğrusu hiç kullanmıyor, denemiyor bile, benim hayal gücüm yok diyorlar hatta.
3 жыл бұрын
38:05
@bertanbiber580
@bertanbiber580 3 жыл бұрын
ibret loading....
@seda_in_wonderland
@seda_in_wonderland 3 жыл бұрын
Reklam olarak çakma bir kişisel gelişim yöntemi "uzmanı" çıkması pek bir ironik! :))))
@volkankarakurt2104
@volkankarakurt2104 3 жыл бұрын
Yaratıcı hayal kurmak istiyorsanız bir şizofreni hastası ile empati kurun derim ben...sonra bir seyirci ve yönetmen olun, kendi filminizi yazın ve oynayın...kısacası; çocuklar gibi oyun oynayın.
@saba9876
@saba9876 3 жыл бұрын
Kafamda durduk yerde canlanıveren sahnelerden öyküler çıkarabileceğimi fark ettiğimde maalesef çok ileri bir yaştaydım. Bu kaderimin bana en kötü şakası, ya da benim en büyük eşekliğim... :D
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Estafur, yaş ne olursa olsun insan yazabilir.
@saba9876
@saba9876 3 жыл бұрын
Evvet! Boomer is OK! :)
@alperencircassian1864
@alperencircassian1864 3 жыл бұрын
valla ben inanılmaz bir hayalgücüyle doğmuşum eskiden doğsaydım mitolojileri net ben üretirdim 😂
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
:D
Özgüven Nedir ve Nasıl Kazanılır?
44:52
Tarih Obası
Рет қаралды 45 М.
👨‍🔧📐
00:43
Kan Andrey
Рет қаралды 10 МЛН
Can This Bubble Save My Life? 😱
00:55
Topper Guild
Рет қаралды 46 МЛН
Stephen Hawking - Zamanın Kısa Tarihi
44:52
Tarih Obası
Рет қаралды 21 М.
Zihnin Güçleri Var mı? Negatif Düşünce İnsanı Hasta Eder mi?
1:46:56
İrade Terbiyesi - Jules Payot FULL #SesliKitap
2:59:19
fikir istasyonu
Рет қаралды 808 М.
Kendine Saygı Sanatı: Mutlu İlişkilerin ve Başarının Sırrı
38:13