Dank voor het duidelijke verhaal. Bij mij zijn er reeds 11 x IQ7+ geinstalleerd met 11 x Hiunday 430Wp panelen. Op de eerste dag liep de omvormer al vast: aftoppen van geleverd vermogen. Navraag gedaan bij de leverancier : De leverancier heeft zelf de importeur Enphase benaderd voor uitleg. Die beweert toch dat de IQ7+ eerder en langer blijft leveren op koude, minder zonnige dagen ivm de lage opstartspanning. Ik heb zelfs de metingen van Enphase gekregen om het argument te onderbouwen. Maar ik ben nu overtuigd en ga de levernacier vragen de IQ7+ te vervangen door IQ7A (die ook in de offerte en opdracht staan). Nogmaals dank
@Frits1975 Жыл бұрын
Waarom dan niet direct overstappen op de iq8+
@moritzvalkeman6759 Жыл бұрын
Dank voor het duidelijke verhaal! Wel nog een vraag over Enphase. Is het dan zo dat je bij het Enphase systeem het model zo selecteerd dat die niet hoeft af te toppen? Dus als het paneel van 415Wp een max power van 313Wp (NOCT) heeft, dat ik dan op die 313Wp mijn micro-omvormer selecteer? Dus dan voor een IQ8M (piekvermogen 330VA) zou moeten gaan ipv een IQ8+ (piekvermogen 300VA)?
@janvanthul36287 ай бұрын
Goedemorgen laurens. Gisteren deze vlog van jou gezien. Ik heb een vraag over het enphase systeem. Maakt het nog uit welk type omvormer je selecteert wat betreft rendement opstart vermogen (binnen een bepaalde serie)? Of wordt dit puur bepaald door het zonnepaneel wat op de omvormer wordt aangesloten? Als voorbeeld kun je puur kijkend naar opstart vermogen beter een iq7+ nemen dan een iq7a of maakt dat niet uit ? Mvg jan
@GreenGuys-SolarBouwmarkt7 ай бұрын
Leuke vraag Jan. De info in de video gaat vooral over centrale omvormers. Enphase micro’s hebben een feature die ‘burst-mode’ heet. Burst-mode zorgt dat bij weinig licht op het aangesloten paneel de micro omvormer de kleine hoeveelheid stroom die dan vrij komt heel even opslaat in een paar condensatoren om deze vervolgens ‘uit te spugen’ wanneer er voldoende is verzameld om een ‘burst’ energie af te geven die voldoende is om apparaten op te laten werken of aan het net terug te leveren. Opstartspanning of opstartvermogen zoals behandeld in de video is daarom niet van toepassing bij enphase micro’s. Welke micro je het beste kiest bij welk paneel kan je op de webshop van Solar Bouwmarkt bij ieder zonnepaneel in de specificaties vinden.
@FFrese Жыл бұрын
Frank F. Bedankt voor de goede uitleg. Ik zou graag willen weten of de dikte van de AC kabel die van de omvormer naar de groepenkast loopt nog invloed heeft op het moment van opstarten van de omvormer. Nu heb ik na 9 jaar het probleem dat de 19 meter AC kabel met 2,5 mm2 diameter zorgt voor te hoge uitgangspanning op mijn AC aansluiting van de omvormer waardoor deze uitschakelt. De storing is dan grid over voltage. Nu is de hoofdoorzaak volgens mij niet deze AC kabel maar teveel spanning op het net van de netbeheerder. Maar om de spanningsval op mijn kabel te verminderen wil ik deze vervangen voor een dikkere kabel van 4mm2 of 6 mm2. Nu zegt mijn installateur dat bij een dikkere AC kabel de omvormer veel later zal opstarten.
@GreenGuys-SolarBouwmarkt Жыл бұрын
Het moment dat de omvormer opstart is het moment dat deze de juiste spanning krijgt van de panelen. De ac kabel, dikte hiervan en de aangeboden spanning van de netbeheerder hebben dus niets met het moment van opstarten te maken.
@lennarttenkate6283 Жыл бұрын
Dank je. Goed verhaal. Vraagje: mijn systeem (9600wp, SE8K omvormer, zuid, 45 graden dak, twee verschillende dakvlakken) start regelmatig op bij veel lagere vermogens. Ik neem aan dat dit komt omdat het absolute vermogen groot is (de elektronica schaalt natuurlijk niet 1-op-1 mee, qua printplaten etc). Laat ik een donkere dag nemen: 14 januari. De omvormer begon minimaal te leveren op 72W, en het hoogste vermogen van die dag was een blaartrekkende 96W. Totaalopbrengst die dag maar liefst 0.19kwh :-). Maar ik zie een laagste waarde, vlak voor de "0" terugkomt van 12W. Moet ik het eigenlijk zo zien dat het deel wat de omvormer intern verbruikt niet "zichtbaar" is (gezien het uiteraard de omvormer niet verlaat). En een andere vraag: mijn omvormer is zoals gezegd een 8K. Echter, het maximale vermogen tikt regelmatig (lente & zomer) 8600W aan (wat dus flink boven de spec is). Is dat een bekend verschijnsel?
@GreenGuys-SolarBouwmarkt Жыл бұрын
Wat je ziet is het uitgangsvermogen. Dat is het ingangsvermogen minus het verbruik van de omvormer.
@InsightNowWorld9 ай бұрын
Hey man alles goed ? Ik heb een vraag ik wil op mijn dak zonnepanelen hangen ik verbruik rond 14000kw per jaar. Ik heb heel groot dak 22 meter lang 9 meter breed ik wil graag 1q8 met beste panelen. Hoeveel accu kan ik erbij doen ? Mijn kelder is heel ruim Rond 100 m2.
@GreenGuys-SolarBouwmarkt9 ай бұрын
Mooi voorbeeld dat iedere situatie uniek is. Voor het juiste advies is een gesprek met een kop koffie in de hand een stuk efficiënter dan vraag en antwoord onder een youtube filmpje. Hiervoor ben je van harte welkom op het inloopspreekuur, waar je met één van de experts van Solar Bouwmarkt rustig je hele project kan doornemen. Meer info over het inloopspreekuur vind je op www.solar-bouwmarkt.nl/service/aan/
@nielsdaemen6 ай бұрын
De spanning gaat niet letterlijk in een keer van 0 naar 100% Maar wel bijna, bij 1 % van het licht zit je inderdaad al rond 90% van de spanning. In de praktijk Klopt het helemaal wat je zegt