Hoe kan je zelf een lage temperatuur verdeler waterzijdig inregelen..

  Рет қаралды 69,076

John Visser cv-optimalisatie

John Visser cv-optimalisatie

Күн бұрын

Пікірлер: 104
@3dmazter
@3dmazter 2 жыл бұрын
Dankzij jouw video's heb ik zelf een spirocombi filter geplaatst in de aanvoerleiding van onze cv instalatie. Bedankt voor alle energie besparende filmpjes.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Combifilter moet je nou net niet plaatsen..😅 Je moet de appendages altijd los plaatsen..
@3dmazter
@3dmazter 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie Klopt maar daar is geen ruimte voor helaas. Dus dit is the next best thing. En voor €80 nieuw in de doos een mooie prijs.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
€80,- voor een apparaat wat nu nutteloos is.. Als je een cv-ketel hebt dan stoomt nog al het vuil de ketel in.
@3dmazter
@3dmazter 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie Hoezo de magneetfilter zit toch in de toevoer cv koud? Dus filter hij alle troep er uit. De microbel ontluchter werkt beter aan de warme kant cv uitgang.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Magneetfilter werkt alleen in de retour en microbellen werkt alleen in de aanvoer.. zoals dat in elk filmpje wordt uitgelegd..:)
@slootgraver
@slootgraver 2 жыл бұрын
In deze situatie zijn de knieën makkelijk te reduceren door de aanvoer en retour aan de rechterkant van de verdeler te koppelen ipv de linker. Kwestie van omwisselen met de vulkraantjes. Een erg handige eigenschap van dit type ltv verdelers. Verder goede video!
@robskineterable
@robskineterable 2 жыл бұрын
Scherp! Gek dat de installateur dat niet zelf heeft bedacht... Scheelt koppelingen, geld, tijd en de pomp kan langzamer draaien, dus energie!
@stefkluiter8064
@stefkluiter8064 Жыл бұрын
Zo komt de verdeler uit de doos,dus zo sluiten we de boel maar aan. Inderdaad soms ff logisch nadenken.
@jorisw3617
@jorisw3617 Жыл бұрын
Dank voor je uitleg!
@jantonlagerweij7899
@jantonlagerweij7899 11 ай бұрын
Beste John, Bij mij is een Comfortverdeler met 7 uitgangen gemonteerd voor de vloerverwarming voor de benedenverdieping. Is één grote ruimte van ongeveer 60M2. De aanvoer en retour zijn kunststof 22mm overgang laatste 40cm is dunwandige pijp 16mm. Debiet staat op 3 liter, leidingen ongeveer even lang en warmte retour per leiding gemeten. Thermostaat continue op 20°c Wilo pomp staat op 3. Water op 39°c Ik vind dat het redelijk lang duurt voordat de vloer weer opwarmt. Thermostaat gaat aan bij 19,7°c. Het lijkt dat alle warmte uit de vloer trekt voordat deze weer opgewarmd wordt. Laatste daling van 0,2°c wordt het onaangenamer. Na opwarmen schiet de thermostaat door tot 20,3°c. Is hier wat aan te doen?
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 11 ай бұрын
Je hebt kans dat het aan de thermostaat ligt.. ik heb zelf Tado maar je hebt altijd dat hij 0,5 graden afwijkt.. oftewel hij is net iets te koud of net iets te warm..😊
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
Top! En hoe doen we het bij een verdeler met pomp? + mengverhouding inbus :) Voor mij geldt een CV aanvoer van 45 graden continue, ivm radiatoren boven (met boosters) en vloerverwarming onder. De verdeler mag ongeveer 35-36 graden de vloer in pompen om ongeveer 28 graden PVC vloer aanraaktemperatuur te krijgen (de max meen ik). Dank! Keep on going!
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
100% bijmenging.. en aanvoertemperatuur op 75 graden.. Verlaag wel het vermogen van de cv-ketel.
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie vermogen is al naar 2500 rpm teruggezet, dat is iets van 10kw voor de calenta 40c. Cv aanvoer is 40-45 graden, dus dan moet er iets met de inbus afgesteld worden neem ik aan... liefst wil ik toch niet hoger dan die 45graden, waarom zou dat zo hoog moeten? Kost ook meer gas toch.... dank!
@87vortex87
@87vortex87 2 жыл бұрын
Ik heb dezelfde setup. Vloerverwarming met vijf groepen, houten vloer dus max 28 graden oppervlakte temperatuur. Ik voed nu ongeveer max 35 graden aanvoer en afhankelijk van de temperatuur van de vloer komt het 29 graden of 32 graden retour. Is dat goed? Heb wel de cv ketel al verlaagd naar 23% vermogen, of 7,1Kw, helaas blijft de ketel pendelen. De rest van het huis hebben we type 22 radiatoren maar die sluiten en openen automatisch op 16 graden. Blijft de ketel pendelen omdat de ketel gewoon te veel vermogen levert ondanks dat die al op het minimum staat afgesteld?
@robskineterable
@robskineterable 2 жыл бұрын
@@87vortex87 hij pendelt inderdaad omdat het minimum vermogen te hoog is. Wat er gebeurd: ketel gaat aan, water wordt warm, afgifte systeem kan minder warmte opnemen dan dat de ketel erin stop, water bereikt de maximale aanvoer temperatuur, ketel slaat af. Dat noemen we pendelen. Pendelen is onwenselijk want bij elke start is de ketel onzuinig, en slijt hij meer. Het is geen ramp als het af en toe gebeurt, maar vele malen per uur pendelen is niet goed. Je zou een nieuwe ketel kunnen installeren die tot een lager niveau kan, maarja... Kost weer geld. En een warmtepomp? Mooi icm vloerverwarming!
@PersonXes
@PersonXes 2 жыл бұрын
Bedankt! Heb met warmtebeeldcamera gekeken bij mij. Gigantische verschillen tussen de retourleidingen bij mij ... Dankzij jouw filmpje kan ik het meeste oplossen. Alleen 1 van die debietmeters doet raar. Ik kan enkel tussen de 0 liter en 1 liter instellen. Zelfs al draai ik hem heel ver eruit, hij gaat niet hoger dan 1. Durf hem ook niet al te ver eruit te draaien want wil ook niet dat hij eruit komt. Deze retourleiding is ook veruit de koudste van ze allemaal. Wat zou hier aan de hand kunnen zijn?
@birkenlord
@birkenlord Жыл бұрын
Zit er eventueel lucht in de flowmeter?
@JulianAdam-b1d
@JulianAdam-b1d 2 ай бұрын
Dag John, mocht je even de tijd vinden, ik zit met het volgende dilemma: in mijn verbouwing ga ik een massakachel installeren. Deze verbrandt een lading hout en levert 24 kWh over 24 uur. Gemiddeld dus een vermogen van 1 kW. In de praktijk zal een tijdje na de stook een groter vermogen afgegeven worden, en daarna geleidelijk dalen, ook onder deze 1 kW dus. Nu ga ik sowieso ook vloerverwarming installeren om onafhankelijk te zijn van de massakachel. Mijn bezorgdheid: zullen de vloerverwarming en de massakachel overweg kunnen aangezien het beide trage systemen zijn? Ik zie ook een optie om jaga ventiloconvectoren (om alles LTV te houden) te installeren (boven komen deze er sowieso). Volgens de plek die ik beschikbaar heb op het gelijksvloers zouden deze hier 3.5 kW kunnen leveren. Voordeel: snel systeem, nadeel: dubbel systeem, risico op pendelen? Verdere gegevens: ik maakte een (vrij simpele) warmteverliesberekening: bij 40% huis verwarmd 1) 2°c buitenT: 3.6 kW 2) -8°c buitenT: 6.3 kW. Nieuwe gascondensatie combiketel (doorstroom) Vaillant, minimumvermogen CV 3.5 kW, modulerende thermostaat. Al verschillende installateurs gesproken, maar ze kunnen mij geen deftig antwoord bieden. Alvast bedankt!
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 ай бұрын
In de praktijk werkt dit inderdaad niet.. Je kunt beter vloerverwarming plaatsen die traag is en een airco die snel kan verwarmen.. Dan kan je bijvoorbeeld de vloerverwarming op 19 graden laten staan en het kleine beetje bijverwarmen met de airco. Is ook meteen een stuk efficiënter en duurzamer dan een houtkachel..😉
@scotman2227
@scotman2227 2 жыл бұрын
Bedankt voor de duidelijke uitleg John ! Je adviseert alleen een lage aanvoertemp. bij een LTV-verdeler ZONDER pomp. Ik heb een LTV-verdeler MET pomp EN een inregelventiel zodat ik retourwater kan bijmengen. Begrijp ik het goed dat je bij een LTV-verdeler MET pomp (en inregelventiel) ook altijd adviseert om de aanvoertemp. hoog te zetten en vermogen en pompsnelheid te verlagen ?
@sigma436
@sigma436 2 жыл бұрын
Ik zie dat de verdeler ook een zoneregeling heeft. Kan het niet gebeuren dat de vraag zo laag wordt dat dit minder is dan het minimale vermogen wat de ketel aan kan en deze gaat pendelen. Stel dat er 6 ltr/min door een aantal slangen loopt dan is bij een delta T van 5 graden 2 kW nodig wat meestal lager is dan het minimale vermogen van een CV ketel.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Zeker.. als de vloer maar 1 kw nodig heeft en de ketel start op met15kw en de onderwaarde is 6kw en je hebt ook nog een modulerende thermostaat en je zet de aanvoertemperatuur te laag dan is het vragen om pendelgedrag..
@frankknuvers345
@frankknuvers345 2 жыл бұрын
Weer een top video John. Ik geniet van jouw bijdragen. Ik heb thuis ook 2 verdelers rechtstreeks aangesloten op de CV. De verdeler direct bij de CV bedient de 2e verdieping en de de 1e verdieping. Het debiet is eenvoudig te wijzigen dmv debietmeters. Voor de benedenverdieping merk ik dat het draaien aan de debietmeters weinig effect heeft op de waterhoeveelheid die de vloer in wordt gepompt. Kan het zijn dat de pomp van de CV niet krachtig genoeg is cq de pompsnelheid verhoogt dient te worden. Wat kan het zijn??? Ik heb een ketel type remeha Calenta 40C. Hoor graag of er een verklaring is. Dank!
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Pomp staat te zacht.. er moet gemiddeld 3ltr/min door de slangen stromen.. Dan de minimale pompsnelheid op 80% en maximaal op 100%
@JohanH1990
@JohanH1990 Ай бұрын
Hee John, super duidelijke uitleg weer dankjewel! Snap niet dat meer installateurs een verwarming goed inregelen. Bij jouw voorbeeld zie ik een flow van rond de 2l/h, wat kan het zijn als die bij mij op een kwart daarvan draait? Zelfs met de pomp op max vermogen gezet? Water/water warmtesystemen trouwens met een wisselaar en een gesloten verdeler. Thanks!
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie Ай бұрын
Kan zijn dat de slangen te lang zijn of de pomp werkt niet goed meer.. Temperatuur tussen de aanvoer en retour van de slangen moet minder dan 5 graden zijn.
@willemjanwithaar
@willemjanwithaar 2 жыл бұрын
Ik heb nog nooit gesnapt waarom je een slang 25mm hebt en dan een knie erin drukt die een veel kleinere doorlaat heeft. Wat is dan de functie van die dikke buis?. Daarom ben ik wel fan van TECE koppelingen. Gewoon maximale doorlaat. @john Van welk merk is die zone regeling? Ben nog op zoek naar een goede set.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Meest bekende is Honeywell.. maar je hebt ze ook van andere merken.. Zolang ze maar een pompschakelaar hebben en de thermostaten goed werken.. Ik zou even niet weten welke er goed zou werken.. ik mag namelijk alleen de problemen oplossen..
@wildewipper
@wildewipper 2 жыл бұрын
Als je te ver links om blijft draaien komt de litermeter dan uit je verdeelblok en wordt je nat of zit hier een aanslag op zodat ie er niet uit kan komen.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Bij dit merk gebeurt er niets.. maar ik weet niet wat er bij een ander merk gebeurt..
@julianadam216
@julianadam216 Ай бұрын
Hi John, ik zie nergens een extra beveiliging voor de aanvoertemperatuur bij LTV verdelers. Is het instellen van de max aanvoertemperatuur op de ketel op 40 °C voldoende? (Of kan het goed zijn om nog een soort veiligheid - thermostaat of klemaquastaat toe te passen? Ik kan me inbeelden dat er bij de ketel wel iets kan fout gaan waardoor de aanvoer T boven de 40 zou liggen.)
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie Ай бұрын
Als het een combi toestel is dan komt hij sowieso een paar seconden boven de 70 graden uit.. dat kan geen kwaad.. Maar het moet niet uren zijn.. dan gaat de vloer scheuren. Normaal gesproken is ingestelde aanvoertemperatuur van 40 graden voldoende.. maar het kan geen kwaad om een extra beveiliging te plaatsen..
@peter-keetfm3577
@peter-keetfm3577 20 күн бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie Ja als de 3weg klep blijft hangen (dat gebeurt wel eens) gaat er 80 graden door de vloer. Bij een combiketel zal ik dit nooit toepassen.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 19 күн бұрын
@peter-keetfm3577 Dan kan je voor de zekerheid een rtv ventiel op de aanvoer toepassen..
@frem9225
@frem9225 Жыл бұрын
Hoi John, ik heb een Tzerra CW5 met een Elga Ace 4kw. Moet ik beide apparaten op 40 graden aanvoer zetten? Ik merk namelijk dat de ketel gaat pendelen als die bij koud weer het overneemt van de Elga. Ik heb ook een ltv zonder pomp
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie Жыл бұрын
Beide 40graden en minimale pompsnelheid verhogen naar dezelfde snelheid als warmtepomp..
@dehendrikshoeve
@dehendrikshoeve 11 күн бұрын
Hallo John. Welke IR thermometer is betaalbaar en betrouwbaar? Ik heb een Chinese voor weinig maar die ziet geen verschil tussen koud en handwarm. De link in je beschrijving werkt niet.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 8 күн бұрын
Volgens mij is deze wel goed.. partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1248681&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fvoltcraft-ir-800-20c-infrarood-thermometer-optiek-20-1-40-tot-800-c-pyrometer%2F9200000106480744%2F&name=VOLTCRAFT%20IR%20800-20C%20Infrarood-thermometer%20Opt.
@WitteElvis
@WitteElvis Жыл бұрын
Hoi! Dank voor je fijne uitleg. Wij hebben ook een lt verdeler van WTH. Ben nu ook bezig om eea goed ingeregeld te krijgen. Met de flowmeters heb ik geprobeerd om de flows in te stellen. Alleen als ik nu ga knijpen op de afvoer om temperatuur verschillen te krijgen dan zie ik de flow minder worden. Logisch. Maar hoe stel ik dit nu juist in want ik krijg de 5 graden verschil nog niet voor elkaar. En als ik eea niet goed afstel dan blijft mijn ketel hangen op 26oC. Heb je wat tips om verder te komen?
@marcofaber4105
@marcofaber4105 Ай бұрын
Dag John, interessante video waar ik veel informatie uit heb kunnen halen. Toch heb ik nog een vraag; zijn deze instellingen ook toe te passen op een warmtepomp met naregeling? Probleem wat ik namelijk heb is dat de warmtepomp niet aansluit als er een thermostaat om warmte vraagt. Dan lijkt het erop dat het warme water uit het buffervat komt ipv de warmtepomp. Zou je eens kunnen uiteggen hoe dat komt?
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie Ай бұрын
Warmtepomp verwarmt buffervat.. en daar haal je de warmte uit..
@johnvangammeren1265
@johnvangammeren1265 2 жыл бұрын
Hoi John. Ik heb zelf 2 vloerverwarming units van 7 groepen en daarnaast 2 radiatoren één op 1e verdieping en één op zolder. En een nefit topline cv ketel. Wat is jouw advies qua instelling voor de cv en op welke stand zou je de pomp van de verdeler instellen. Gaat om een grundfos alpha 2L. Het duurt nu vrij lang voordat het een graad warmer wordt. Bedankt alvast en ga vooral door met het maken van deze goede filmpjes.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Pomp verdeler mag op 2 of 3 Je moet maximaal 5graden verschil tussen aanvoer en retour van de slangen. Meestal is het 1 graad verwarmen per 2 uur.. De overige instellingen mag je uit het filmpje overnemen..
@lchoekstra
@lchoekstra 2 жыл бұрын
John. Een kennis van mij gebruikt een boiler als voorverwarming van zijn CV ketel. Hij heeft over capaciteit op zijn zonnepanelen en gebruikt deze energie voor de 80 liter boiler die hij elke dag 2 uur per dag opstookt naar 80 graden. Heb jij hier ook ervaring mee met dergelijke oplossingen en wat mogelijke nadelen zouden kunnen zijn.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Het is een oplossing voor overschot van zonnepanelen...
@arjantine4746
@arjantine4746 2 жыл бұрын
Ik heb ook verdelers zonder pomp. Aanvoertemp staat max op 40 en min op 25. Ik meet nu ongeveer een verschil van 10 graden bij verschillende groepen. Is dat te hoog en moet ik de flowsnelheid verhogen of is dit juist goed?
@Dopvleugel
@Dopvleugel Жыл бұрын
Hi John, vraagje: is waterzijdig inregelen/debiet/flowmeters altijd nodig? Ook bij nieuwbouw met een warmtepomp? Neem aan van wel toch. Ze staan bij ons namelijk allemaal op 2 liter p/m..
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie Жыл бұрын
Alleen bij hoog energieverbruik of bij koudeklachten op de vloer.. Maar het kan geen kwaad om ze in te regelen..😉
@pg41226
@pg41226 2 жыл бұрын
Goede video, bedankt :) de ltw in mijn nieuwbouw appartement (zelfde systeem als in de video) is vorige week nog nagekeken door een installateur en is volgens hem helemaal goed. Echter blijft de cv maar pendelen iedere 4/5 min 😮 de aanvoer is 35 graden en retour 20. Hier ook de min en Max capaciteit van de cv pomp op min 90 en Max 100 zetten?
@LilPopeye
@LilPopeye Жыл бұрын
Hoe kun je de maximale temperatuur beveiligen die de vloer in gaat met een verdeler zonder pomp icm een cv? Wanneer de max aanvoer temperatuur op de cv ingesteld staat op bijvoorbeeld 40 graden, maar door een defecte temperatuursensor in de cv kan die temperatuur toch oplopen?
@81stefan1
@81stefan1 2 жыл бұрын
Interessant filmpje weer Ga zo door 👍 👌🏻 Vraagje heb zelf een stalen mengverdeler van Albrand met debiet meters ( gebruik geen klepmotoren ) En pompschakelaar van albrand Voeler ingesteld op 40 graden 5 groepen totaal voor de woonkamer Kleine 50m2 Naar mijn weten is deze verdeler hydraulische neutraal Op de bovenverdieping heb ik radiatoren Die praktisch altijd uit staan (Deze kun je dus even buiten beschouwing houden ) Heb een Intergas Xtreme 36 pomp instelling op minimaal en vermogen op minimaal ( zoals in jou video ) Gebruik een Lyric t6 thermostaat Opentherm aangesloten Nou merk ik op dat de ketel veel pendelt 6 a 8 keer per uur slaat ie soms aan misschien ook nog wel meer En gaat na paar seconden weer uit Dit lijkt mij niet echt efficiënt Is het misschien beter om ipv opentherm naar een aan/ uit sturing te gaan zodat ik het aantal schakelingen per uur zelf kan bepalen standaard ingesteld op 6 en dan bv op 3 zetten En dan misschien de aanvoer temperatuur in de ketel toch omlaag brengen naar bv 50 graden En kan ik zoieso nu niet naar een aanvoer temperatuur van 50 graden Doordat het vermogen laag staat zou je zeggen dat ie zijn vermogen makkelijk kan kwijt raken in de vloer of gaat hij nu juist nog meer pendelen 🤔 En heeft de mengverdeler een minimale temperatuur nodig om goed te kunnen functioneren? Ik hoop dat jij mij hier mee kunt helpen John
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Op welke stand heb je de pomp staan van de verdeler?
@81stefan1
@81stefan1 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie Op de stand Verschildruk constant En op standje 1 Flowmeters Ingesteld op +-1,8 liter per minuut Groepen zijn allemaal rond de 75 mtr En met warmtebeeldcamera na geregeld Ketel hangt op zolder Verdeler zit op begane grond Radiator op verdieping staan meestal op de vorst stand Badkamer draait meestal gewoon mee Maar daar komt misschien met de tijd een infrarood paneel En 1 groter airco op verdieping rond de 5 kw vermogen voor verwarming Dus gaat in principe alleen om de begane vloer die ik eigenlijks zo efficiënt mogelijk wil laten draaien En ook in de woonkamer komt met de tijd een airco ( 5 kw voor verwarmen ) Heb rond de 1000 kw overcapaciteit met de panelen daar wil ik dus wat mee gaan doen
@81stefan1
@81stefan1 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie ?
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Zorg ervoor dat er niet meer dan 5graden verschil is tussen de aanvoer en retour van de slangen.. Nadeel met airco in de woonkamer is dat je dan niet veel meer hebt aan de vloerverwarming.. Je kunt dan de thermostaat op 18 graden zetten en dan de laatste paar graden met de airco.. anders wordt de vloer koud..
@81stefan1
@81stefan1 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie Bedankt John Er zit nu zo’n 6 graden verschil tussen aanvoer retour Dus misschien ff de groepen iets meer flow geven dus Kun jij mijn pendel gedrag verklaren Hij start op en schakelt dan vrij snel weer uit Of is dat helemaal niet erg 🤔 Pomp snelheid staat nu op min 15% En Max op 40% Ketel hangt op zolder verdeler beneden Kan het ook zijn dat de verdeler te weinig flow krijgt vanaf zolder ? Op de bovenverdieping gebruik ik heimeier eclipse kranen voor op de radiators Maar in principe staan de radiators altijd uit Wat denk jij ?
@marcelsnip4222
@marcelsnip4222 2 жыл бұрын
Wat als je een verdeler hebt zonder debietmeters? Is dit iets wat je zelf kunt doen?
@theomoons
@theomoons 2 жыл бұрын
Je kan dan eventueel je retourtemperaturen van de slangen gelijkt trekken, maar dat zegt John ook gewoon in de film.
@marcelsnip4222
@marcelsnip4222 2 жыл бұрын
@@theomoons Wat ik wil weten of ik zelf debietmeters op een verdeler kan plaatsen?
@goudsekaas5673
@goudsekaas5673 2 жыл бұрын
@@marcelsnip4222 jazeker daar heeft hij ook een filmpje van, moet je even tusen john zijn filmpjes zoeken
@redsteal92
@redsteal92 2 жыл бұрын
@@marcelsnip4222 Als je een beetje handig bent wel. Die in het filmpje zitten bovenop de verdeler, maar je kunt ze ook inline kopen en zet je ze tussen je slang.
@theomoons
@theomoons 2 жыл бұрын
@@marcelsnip4222 ah, dat bedoelde je met iets. 🤣
@theoview
@theoview 2 жыл бұрын
Handzame praktisch video, dank John! IR meter bestellen. Q, geldt dit maximaal temperatuur verschil óók voor een meng- verdeler ?
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Ja..
@koffie123
@koffie123 2 жыл бұрын
Hallo John, in het begin geef je aan dat je een delta T tussen aanvoer en retour van 5 graden behoudt, maar dat je de aanvoer bij het opwarmen van de vloer steeds hoger zet. Hoe doe je dat dan, wat voor regeling is dat? Stel je de CV of warmtepomp in op een een vaste temperatuur en moet je in de herfst en lente zelf handmatig de temperatuur telkens aanpassen? Mijn regeling is weersafhankelijk dus die rekent de temperatuur zelf uit een buitensensor en stooklijn. Dus ik ben wel benieuwd hoe jij de regeling doet.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
De aanvoertemperatuur wordt vanzelf hoger naarmate je langer warmte vraagt.. Zoals ik al zie stel je de aanvoertemperatuur op 40 graden in.. Heb je een warmtepomp of cv-ketel?
@koffie123
@koffie123 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie Bedoel je dat de retour vanzelf hoger wordt? Dat snap ik omdat de vloer opwarmt. Maar de aanvoer wordt toch bepaald door de ketel? Ik heb momenteel een CV met mengverdeler maar die wordt over een half jaar vervangen door een warmtepomp met open verdeler. Dus de situatie is nu nog anders, nu heb ik ook geen flowmeters voor waterzijdig inregelen maar straks wel. De reden dat ik toch reageerde was dus omdat ik benieuwd was naar de regeling in jouw situatie. Mijn regeling is nu erg moeilijk om zuinig af te stellen omdat dat indirect gaat via meerdere stappen. De CV heeft een weersafhankelijke regeling met buitenvoeler, zonder kamerthermostaat. Wel is er naregeling in 4 zones maar die probeer ik niet te gebruiken. De vloer is deels hout en heel traag, als je gaat naregelen dan brandt de CV alsnog maar dan voor niets. In mijn regeling gaat de CV dus aan op basis van de retourtemperatuur. De stooklijn staat zo laag mogelijk: van 30 bij +15 tot 50 bij -5. De nieuwe situatie met warmtepomp is verwachting veel geschikter voor mijn situatie, die kan dan bijna non-stop draaien in heel lage stand.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
@@koffie123 Weersafhankelijk regeling meteen uitzetten / verwijderen.. de ketel wordt er alleen maar onrustig van.. Je thermostaat bepaald al hoe hard de ketel moet branden..
@koffie123
@koffie123 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie dank je! Ik ga kijken of ik dat nu toch kan maken voor deze winter, want de warmtepomp komt pas volgend jaar. Maar moet dan wel een kamerthermostaat gaan plaatsen want die is er nu helemaal niet (degene die de weerregeling doet hangt naast de ketel). Maar voor de mengverdeler en radiatoren, moet de CV dan niet op 50 in plaats van 70 dat is toch veel zuiniger?
@marcofaber4105
@marcofaber4105 2 жыл бұрын
Dag John, een filmpje waar ik al een tijdje naar op zoek ben. Je meet altijd de temperatuur van de retourleiding. Welke temperatuur hou je hiervoor aan? In de meeste filmpje van je is dat rond de 21gr. Is dat altijd zo?
@OwnedByRs
@OwnedByRs 2 жыл бұрын
Wat als de lengtes van de groepen niet gekend zijn? Meer tijd besteden om de groepen gelijk te krijgen qua retourtemperatuur? En moet de pomp draaien om de debietmeters te zien bewegen?
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Dan ben je inderdaad langer bezig om de retourtemperatuur hetzelfde te krijgen.. Pomp moet draaien om dit in te stellen..👍🏻
@OwnedByRs
@OwnedByRs 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie wat te doen met de retourkranen op de retourverdeler? Of is het afregelen via ofwel de retourkraan ofwel de debietmeters?
@marcokruidenberg3437
@marcokruidenberg3437 Жыл бұрын
Is er een "ideale" delta T tussen aanvoer en retour? Niet meer dan 5 C is duidelijk. Maar dit zal afhangen van de ingestelde aanvoertemperatuur? Het is logisch dat de delta T lager kan zijn naarmate de flow hoger is voor de juiste warmtekapaciteit. Ook dat dit gunstig is voor een gelijkmatige verdeling over het vloeroppervlak. Dus ook: als de ingestelde ingaande temperatuur hoger is, ook de delta T hoger kan zijn. Concreet: als bij mij nu de ingaande temperatuur op 30 C is ingesteld (wat op zich prima werkt, ook zonder flowregelaars, maar waarschijnlijk vrij hoge flows want ik heb nog een hele ouderwetse WILO RS25/70 zonder instelopties ), wat is dan de correcte/ideale retour temperatuur? Ik mik nu voor alle zones op 3 C delta T met de IR meter, dus 27 C retour.
@onnokal1175
@onnokal1175 Жыл бұрын
Zijn de flowmeters zinloos als je alle groepen op dezelfde lengte hebt?
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie Жыл бұрын
Zinloos niet.. maar ze zullen bijna allemaal hetzelfde aangeven..
@blink-klippie
@blink-klippie 2 жыл бұрын
top video! zal een verschil van 5 graden tussen aanvoer - retour werk ook voor een verdeler met 15 groepen? mvg
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Bedankt:) Altijd 5 graden of minder.. of het nu 3 groepen of 30 groepen zijn.
@richard312
@richard312 2 жыл бұрын
Top filmpje John. Heb een vraag. hopelijk kan jij me helpen. We krijgen binnenkort vloerverwarming laagtemperatuur. na het zien van jou filmpjes ben ik geïnteresseerd in elektrische cv ketel. we verwarmen ook met airco dus de vloerverwarming zal waarschijnlijk alleen in de koudste periode gebruikt worden. Zit te denken aan de Bosch Tronic Heat 3500. Klopt het dat hier al een expansievat inzit, of moet deze er altijd extern bij? Denk je voor laagtemperatuur 70m2 af te kunnen met 4 KW (alleen begane grond) of moet naar de 6 kw (isolatie is redelijk op orde) Kan ik hem rechtstreek aanluiten op elektrische cv met pomp (dus pomp van cv ketel?) hoe gaat dat als ze het infrezen en de cv hangt er nog niet?
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Er zit inderdaad een expansievat in.. 4kw is voldoende.. en anders kan je altijd nog bijverwarmen met de airco.. Je kunt ltv verdeler rechtstreeks aansluiten op de elektrische cv-ketel.. Ze vrezen de leidingen erin en dan aansluiten op een LTV verdeler met debietmeters.. maakt niet uit als de ketel er nog niet hangt..
@richard312
@richard312 2 жыл бұрын
​dikke duim omhoog voor je informatie om te verduurzamen. Als ik de verdeler rechtreeks aansluit. adviseer je dan ook een inregelkraan en microbel ontluchter op aanvoer en magneet filter op retour? En hoe vul je normaal het leidingsysteem (wordt waarschijnlijk al gevuld) is dat zelfde als bij radiatoren. Hoeveel bar is dat normaliter? Ik denk trouwens dat het aan/uit regeling is bij de bosch, dan is het toch gewoon de thermostaat aansluiten en klaar (wil hiervoor anna aansluiten van plugwise)
@richard312
@richard312 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie Weet je hoeveel de e-cv ongeveer gebruikt per uur als je hem continu hebt aanstaan. dit is neem ik aan bij ltv geen 4 kW? Moet ik aan 1 KW denken bij redelijk goede isolatie en 60m2 vloerverwarming laagtemperatuur. Met komende energieplafond is het weer niet rendabel denk ik. wil wel graag van gas af. ben er nog niet helemaal uit. Heb ook ruim overschot aan zonne-energie maar als ze salderen eraf halen hebben we allemaal een uitdaging met deze hoge prijzen
@richard312
@richard312 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie TOp bedankt!! Nog 1 vraagje. ga deze dus rechtreeks aansluiten. Ik zie op je andere filmpje dat je vaak een inregelekraan plaats op aanvoer. Is regelkraan voor de verdeler dan nog nodig. Je zou denken dit kan je met de groepen kan doen? wat is het nut van die inregelkraan. Als je alle groepen heb afgesteld op aantal ltr/minuut?
@JeroenVerhoef
@JeroenVerhoef 2 жыл бұрын
John ik heb heel veel opgestoken van al je mooi filmpjes mbt afstellen cv ketel. Nu ben ik overgestap van gas af. Ik heb nu een Tronic Heat 3500 9kw geinstalleerd. Nu is mijn vraag hoe moet je deze goed afstellen om het juiste eruit te halen. Zie graag je reactie tegemoet
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Dat ligt aan de installatie.. heb je vloerverwarming, radiatoren. Maar het belangrijkste is isoleren.. isoleren..
@JeroenVerhoef
@JeroenVerhoef 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie John, alles heb ik gedaan. Mijn woning is nu label A. Alles is extra geisoleerd. Heb als hoofdverwarming warmtepomp warmelucht boven en beneden. Heb zonnepanelen en heb geen gas meer. De Bosch Tronic Heat 3500 9Kw heb ik als bijverwarming mocht het swinter extreem koud zijn. Hij zit op mijn radiators die waterzijdig zijn ingeregeld. Ik volg je mbt hoe en wat mbt aansluiting. Nu is mijn laatste fase hoe de Ketel af te stellen. Mijn oppervlakte woning is 85m2 en is 260m3.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Pompsnelheid laag en vermogen lager en dan aanvoertemperatuur op 75 graden.. net zoals een gasketel.
@JeroenVerhoef
@JeroenVerhoef 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie, Oke pomp snelheid heb ik op laag staan en na draaitijd op 3 min. Bedoel je dat het vermogen wat nu op 1-3 van 9kw dat nu op 3 staat op 2 gezet moet worden. Dit systeem heeft 3 elementen die wisselend aangaan. Als ik hem dan op 2 zet, dat hij wisselend 2 elementen gebruikt en zo 6 Kw?. Kan dat?
@ErikRave
@ErikRave 2 жыл бұрын
Hoi John, bedankt voor je informatieve videos. Ik heb een vraag. Wij wonen in een vrijstaande woning, bj. 1996. We willen graag een elektrische boiler of warmtepompboiler aanschaffen. We wekken 7000 kWh aan zonne energie per jaar op. Huidig verbruik is 3800 kWh. Wat zou jij ons adviseren? Ben erg benieuwd! Groetjes Erik en Annemiek
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Dat ligt eraan hoeveel ruimte je hebt om de boiler te plaatsen.. en heb je een bad of alleen een douche?
@ErikRave
@ErikRave 2 жыл бұрын
@@JohnVissercvoptimalisatie de cv ketel staat op de begane grond. Meer ruimte om een technische ruimte te creëren moet geen probleem zijn. We hebben een bad, stortdouche (gebruiken nu hoofdzakelijk de normale douchekop) en 2 baby's van 2 maand. Bad en douche worden overigens nooit tegelijk gebruikt.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Al ruimte geen probleem is dan een warmtepompboiler.. Meestal zit je dan tussen de 100 en 200 liter.. maar je kunt ook eerst monitoren wat je waterverbruik is per dag.
@eltonolldashi8349
@eltonolldashi8349 2 жыл бұрын
Duidelijk verhaal, alleen als een storing hebt en bel je de servicemonteur en die vraagt ernaar maar de lengtes van de slangen zijn er niet… daarom sterk aan te raden om ze te kopiëren en desnoods op de verdeler noteren , zo voorkom je een hoop geld en ellende ermee.
@JohnVissercvoptimalisatie
@JohnVissercvoptimalisatie 2 жыл бұрын
Ik ken geen storingsmonteur die naar de lengtes van de slangen vraagt als er storing is..
Maak van je MENGVERDELER een Lage Temperatuur Vloerverwarming Verdeler!
13:05
CV-installatie waterzijdig inregelen? Leer het in 20 minuten!
19:22
Loodgieter Den Haag Stad
Рет қаралды 730 М.
Увеличили моцареллу для @Lorenzo.bagnati
00:48
Кушать Хочу
Рет қаралды 9 МЛН
How many people are in the changing room? #devil #lilith #funny #shorts
00:39
CV-ketel aanvoertemperatuur: verlagen of niet?
6:21
Ketel Klets
Рет қаралды 229 М.
Hoe kan je zelf waterzijdig inregelen..
6:35
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 35 М.
Fout aangesloten vloerverwarming (hydraulisch neutraal)
16:50
Ketel Klets
Рет қаралды 105 М.
Hoe stel je zelf een Robot vloerverwarmingsverdeler waterzijdig in..
5:46
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 75 М.
Secret TRICK to reduce your gas consumption by up to 20% within 10 seconds!
5:41
Loodgieter Den Haag Stad
Рет қаралды 1,6 МЛН
Versla de jaarafrekening! - Deel 04 - Radiatoren & vloerverwarming
24:13
Inregelen vloerverwarming
12:22
Klimaat Techniek Nederland
Рет қаралды 26 М.
Wat heeft de thuisbatterij mij in 12 maanden opgeleverd?
20:35
Harold Halewijn
Рет қаралды 175 М.
Waterzijdig inregelen van een Wth vloerverwarmingsverdeler..👍🏻
5:30
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 191 М.