Dit had ik graag eerder geweten, bedankt voor de heldere uitleg! Weer wat geleerd.
@Harrytheferryman3 жыл бұрын
👍😁
@mariocobbaert31757 жыл бұрын
heb de tips van etol gelezen..mooie uitleg inderdaad! lassen is echt wel een boeiende studie...altijd leuk meer te weten
@Harrytheferryman7 жыл бұрын
er zijn nog meer lassers die er af en toe nog tips onder zetten:-)
@wernerrozendaal50822 ай бұрын
Prima uitleg , thx
@Harrytheferryman2 ай бұрын
graag gedaan.
@mariocobbaert31757 жыл бұрын
mooie uitleg harry, veel is duidelijk geworden! op de meeste pakken nieuwe elektroden staat inderdaad verlassen met de + heb ik gezien
@Harrytheferryman7 жыл бұрын
Graag gedaan Mario!!
@JozefvanderHeijden11 ай бұрын
Meningsverschil t.o.v. stroomrichting DC lassen? Op jou tekening stel jij dat de stroom van min naar plus stroomt. Voor zover ik weet is dat van plus naar min. Neem als voorbeeld verchromen. Het bad met opgelost koper of chrome ligt aan de plus, en het werkstuk dat in het bad hangt is aan de min gekoppeld. Het voorwerp dat van een metaallaagje moet worden voorzien, wordt aangesloten op de negatieve pool van een stroombron (de 'min') en wordt de kathode genoemd. De opgeloste metalen in het bad uit worden naar het werkstuk geleid en hechten zich aan dat werkstuk. Zo ook bij het aanbrengen van de grondlak en het spuiten van auto's in de auto fabriek. Het verfbad is aan de plus en de autocarrosserie aan de min. Bij het spuiten met de robot ligt de lak spuitkop aan de plus en de carrosserie weer aan de min. Zo wordt een sterke hechting verkregen en wordt bij het spuiten minder lak verloren. Dito bij poedercoating. Dank voor jou leuke filmpjes. Ze zijn erg leerzaam.
@Harrytheferryman11 ай бұрын
als je goed luisterd heb ik het over elektronen stroom en die gaan van min naar plus en dat beinvloed bij het lassen de warmte verdeling. zoek het maar eens op google op.😁👍
@Etol19637 жыл бұрын
Weer en goede uitleg Harry, maar ik wil er wel iets aan toevoegen als dat mag. De polariteit waarop je met electroden last hangt ook wel af van de dikte van het materiaal en de lasnaad. Bij dun materiaal of de grondlaag bij een doorlassing met openstand werkt DCEN beter omdat je dan minder warmte in het basis materiaal brengt en een minder diepe inbranding hebt. Je uitleg over het warmte verschil tussen DCEP en DCEN klopt op zich wel, maar doordat op DCEP het neergesmolten toevoeg materiaal zoveel heter is en de inbranding dieper warmt het basismateriaal uiteindelijk meer op dan op DCEN. Dat is ook een verschil tussen electrode en TIG lassen. Bij TIG koel je het smeltbad juist iets af met het (koude) toevoegmateriaal.
@Harrytheferryman7 жыл бұрын
Weer een goede aanvulling op het verhaal Etol1963!!
@robert456852 жыл бұрын
Zou het helpen om de electronen tang op de + te zetten waneer je dun material moet lassen en je amp all op zen laags heb staan? Dus de te versmelten electroden op de plus te zetten? Kan dit praktisch ook all zegt de beschijving anders? Om gaten lassen te voorkomen zeg maar. Bedankt voor je geweldige video’s .
@Harrytheferryman2 жыл бұрын
gewoon proberen dan weet je het .
@larsbroothaerts67846 жыл бұрын
Bedankt voor de uitleg alvast. Maar je zegt dat op de verpakking de nodige info staat en dat je het anders kan terugvinden op Google. Ik heb jammer genoeg elektroden gekocht, waarbij nergens vermeld staat over de hoeveelheid Ampère, welke materialen je kan lassen nog in welke pool de elektroden moet komen. Het gaat om de volgende elektroden www.velleman.eu/products/view/?id=426148
@Harrytheferryman6 жыл бұрын
ik heb zo snel ook niks kunnen vinden. meestal zitten ze tussen de 70 en 90 Amp. in en kun je ze in alle posities verlassen.
@Etol19637 жыл бұрын
Nog een kleine aanvulling. De meeste rutiel electroden (6013, 6012), wat toch wel veelgebruikte electroden zijn in het hobby segment, worden volgens mij voorgeschreven op de min pool (DCEN) te verlassen. Nu las ik niet zo vaak met rutiel, dus ik kan het mis hebben. Basisch daarentegen bijna altijd op de plus. De meeste basisch 7018 electroden lassen niet erg fijn op de min, maar de basisch 7016 last heel fijn op zowel DCEP als DCEN. Voor de grondlaag bij doorlassing met openstand pak ik altijd 7016 op DCEN. Voor de volgende lagen 7016 of 7018 op DCEP.
@Harrytheferryman7 жыл бұрын
Ik ga het gewoon een keer proberen kijken wat er van komt.:-)
@bertvanspieker7 жыл бұрын
Volgens mij klopt dit alles wel, ik heb op het werk ook eens op allerlei pakken gekeken ,daarop staat precies wat jij ook aangeeft. Groeten uit Zelhem, Gelderse Achterhoek.
@flipheemskerk85129 ай бұрын
Maakt het een groot verschil kwa sterkte in de las En wat gebruik jij het meeste
@Harrytheferryman9 ай бұрын
als het kan in de - dat gebruik ik het meeste. het verschil zit hem in de warmte de ene keer zit die meer in de elektrode en de andere keer duw je meer warmte in het materiaal.
@rikko26397 жыл бұрын
Hey Harry, op 1 van mijn verpakkingen staat: AC / DC (-). Ik las met een inverter welke ik op 220/230V standaard stopcontact aansluit. Werkt prima op 16A afgezekerde meterkast. De elektrodes lassen eigenlijk op beide manieren wel goed. (elektrodetang in de + en ook in de - ). Ik begrijp dat m'n inverter de wisselstroom omzet in gelijkstroom, waarmee gelast wordt, maar betekend AC/DC (-) dan eigenlijk dat het de bedoeling is dat ik de elektrodetang standaard op de - aansluit met deze elektrodes?
@Harrytheferryman7 жыл бұрын
ja klopt aanstaande zondag komt er nog een filmpje over dan ga ik het in de praktijk brengen.
@arjojotadape5 жыл бұрын
hartstikke bedankt, ik heb de hele middag op internet gezocht, maar kon het niet vinden. Ga vandaag namelijk voor het eerst met elektroden lassen op de HBM 200 CI synergic. Had eerst een kilo rol met RVS gekocht, maar die past daar niet op. Daarom nu RVS elektroden gekocht. ik heb als stelregel voor staal...1 mm is ongeveer 30 ampere met mig/mag. Geldt die regel ook voor electrode lassen? gr. Arie
@Harrytheferryman5 жыл бұрын
Op de verpakking van elektroden staat de minimale en maximale lastroom op is per leverancier verschillend Arie.👍
@mariocobbaert31757 жыл бұрын
toch nog een vraag harry: op de pakken staat er steeds verlassen op ofwel + of -dus het heeft eigenlijk met de samenstelling te maken die er in de elektrode zit waardoor ze aangeven dat het de ene keer + moet worden verlast en de andere keer op - ?heeft het te maken met de samenstelling van de elektrode naar de geleidbaarheid toe waardoor de ene elektrode meer warmte geeft op + en de andere meer op - ?
@Harrytheferryman7 жыл бұрын
Als er een + en een - op staat dan kunnen ze zowel op de plus als op de min verlast worden en dan moet je kijken waar je de meeste warmte in wil hebben het materiaal of de elektrode. Hieronder heeft Etol nog een paar tips gegeven daar kun je ook even naar kijken.
@fritsvanleersum38806 жыл бұрын
Prachtig je video's. Kun je misschien ook iets maken over een combinatie lassen van RVS (zwak magnetisch zoals 304) met gewoon staal? Ik zelf deed het met L308 en nu met L309. Ging, zo te zien ok, maar of dat echt ok is?
@Harrytheferryman6 жыл бұрын
Die heb ik al een keer gemaakt zie hier. kzbin.info/www/bejne/rJjKgmOZaNqsfLM 👍😀
@fritsvanleersum38806 жыл бұрын
Dank je Harry, heb er net naar gekeken en was leerzaam. Leuk hoe je het uitlegt en presenteert.
@jds49354 жыл бұрын
Harry, ik heb een lasapparaat maar kan niet meer zien waar de min-aansluiting is en de plus-aansluiting. Hoe kom ik hier achter waar de min en de plus zit????
@Harrytheferryman4 жыл бұрын
meten is weten maar het kan ook een wisselspanning trafo zijn dan heb je geen min en plus.
@jds49354 жыл бұрын
@@Harrytheferryman En hoe meet ik dat aub?
@flipheemskerk85122 ай бұрын
Waar zijn 6004 elektrodes voor ik had ze liggen maar geen info van te vinden ?
@Harrytheferryman2 ай бұрын
ik zou het niet weten dat nummer ken ik niet. normaal is het derde cijfer van link s dat aangeeft in welke positie ze verlast kunnen worden en dat is altijd tussen 1 en 4 in nooit 0 dus ik zou het niet weten.
@georgiojansen77586 жыл бұрын
van het commentaar raak ik helemaal in de war
@Harrytheferryman6 жыл бұрын
er zitten verschillende lassers bij en als wij dan aan de gang gaan is het voor een leek wel een moeilijk te volgen. ik maak me er ook wel eens schuldig aan meteen aan de bel trekken.