HSP: aangeboren of aangeleerd?

  Рет қаралды 14,953

Marcus Krielen

Marcus Krielen

Күн бұрын

#hoogsensitief #HSP #trauma
www.marcuskriel... | / marcuskrielen
Bekijk ook:
*Jezelf helen van chronische stress & trauma: • Wat therapeuten je NIE...
*Voorkomen en genezen van chronische ziekte(s): • Voorkomen en genezen v...

Пікірлер: 39
@Alexander-jr1yk
@Alexander-jr1yk Жыл бұрын
Dankjewel. Heel helder. Ik ben er pas een paar dagen achter dat ik een hsp'er ben. Begrijp nu ook mijn gedrag in allerlei omstandigheden.
@CathyVanderstappen
@CathyVanderstappen 3 жыл бұрын
Zo duidelijk allemaal. Eindelijk begrepen worden en ook jezelf en je reacties begrijpen, doet zoveel deugd. Hartelijk dank, Marcus!
@nitakalisingh9445
@nitakalisingh9445 3 жыл бұрын
Heel duidelijk uitgelegd. Heel erg herkenbaar. Dank u wel Markus.
@jeron1776
@jeron1776 3 жыл бұрын
Zeer verhelderend en een duidelijk herkenbaar patroon
@corrieos8119
@corrieos8119 3 жыл бұрын
Heel duidelijk en heel herkenbaar
@moniquehougardy7379
@moniquehougardy7379 3 жыл бұрын
Heel mooi uitgelegd, merciekes!
@neskebeks
@neskebeks 3 жыл бұрын
Wow. Eindelijk helder. Geheel helder. Dank je.
@MoniekRedhead
@MoniekRedhead 3 жыл бұрын
Ik wist dat mijn eerste 4 jaren dat mijn ouders nog bij elkaar waren een ontzettende invloed op mij gehad hebben. Ik wist niet dat dit zich in de baarmoeder al ontwikkeld. Dat verklaart een hoop aangezien mijn vader alles deed wat je niet hoort te doen bij een vrouw en/of relatie...
@sedatyoldas9923
@sedatyoldas9923 3 жыл бұрын
Bedank Markus, voor deze zeer interresant maar vooral ook nuttige kennis. Je legt het ook op een zeer begrijpelijke en heldere taal. Meesterschappelijk selfs!! Heb je misschien over dergelike stoffen een boek uitgebracht? zo ja waar kan ik deze kopen? Zo je mij hierover zo snel mogelijk een antwoord kunnen geven? Bedank nogmaals.
@MarcusKrielen
@MarcusKrielen 3 жыл бұрын
Beste Sedat, Graag gedaan. Ik heb er (nog) geen boek over uitgebracht, maar wie weet in de toekomst! :)
@broskinofap742
@broskinofap742 2 жыл бұрын
Yallah boek schrijven
@asnijmegen
@asnijmegen 3 жыл бұрын
Raakt me wel wat je zegt. Van ene kant weet ik nu waardoor mij HSP en chronische ziektes en allergieën vandaan komen. Maar ik ben er we verdrietig over dat ik dat nu weet. Ik heb slechte ouders gehad
@galaxygirl9630
@galaxygirl9630 3 жыл бұрын
Ouders geven wat ze hebben. Als ze meer hadden gehad hadden ze meer gegeven. Er bestaan geen slechte mensen, uitsluitend mensen die vastzitten aan (onopgeloste shit uit) het verleden.
@vrouwvantlommerrijck311
@vrouwvantlommerrijck311 2 жыл бұрын
Slechte ouders is niet het zelfde als slechte mensen. Mijn ouders waren ook slechte ouders, vooral mijn vader. Ik vind dat dat best gezegt mag worden. Dat dat slechte ouderschap mogelijk voortkomt uit trauma, is iets anders.
@satpatiem
@satpatiem 2 жыл бұрын
Voor ouderschap bestaat er geen opleiding. Je leert gaanderweg, in een zielsleven.
@Mike-sBike
@Mike-sBike Жыл бұрын
Bedankt
@isetmefree
@isetmefree 3 жыл бұрын
Thanks Marcus!!!!
@VirtualshopX
@VirtualshopX 5 ай бұрын
Hoi Marcus, krijg je met HSP ook een bord mee die op je voorhoofd staat met de tekst zeik mij af…? Ben nu 58 en de laatst keer dat ik heb geprobeerd om een vriendschap te hebben is zo’n 30 jaar geleden. Na 15 jaar kwam de boodschap dat er nooit een vriendschap is geweest. Het gebruik maken van was de zogenaamde vriendschap en dit heb ik dus al zovaak meegemaakt dat het voor mij niet meer hoeft. En inderdaad een moeder met borderliner en een vader met asperger is niet een ideale gezins situatie. Ik kan met de situatie omgaan maar ik merk wel dat ik verbitterd ben en gaat ook niet meer over. Dank voor je video.
@MarcusKrielen
@MarcusKrielen 5 ай бұрын
Dank voor het delen. Helaas heeft het verleden de neiging zich te herhalen in het heden. totdat we diepgaande heling in onszelf vinden. Zeker als een veilige verbinding met ouders niet aanwezig was, en/of ouders emotioneel niet beschikbaar waren. We trekken aan wat we (her)kennen, ook als het eigenlijk neit goed voor ons is. Mijn advies zou zijn om vooral te focussen op de eigen heling, zodat deze patronen geleidelijk doorbroken worden.
@VirtualshopX
@VirtualshopX 5 ай бұрын
Dank maar is wel een levenslang proces. Met het overlijden van me vader dacht ik dat ik het eindelijk zou kunnen afsluiten…helaas.
@anjaverelst9664
@anjaverelst9664 2 жыл бұрын
🙏❤
@catharinavervoort1986
@catharinavervoort1986 3 жыл бұрын
Klinkt aannemelijk, toch kan ik het moeilijk aannemen. In aanleg reageren we uniek op onze omgeving, de tijd in baarmoeder en ervaring heeft grote invloed op onze ontwikkeling. Ieder reageert daar, door die aanleg, anders op. Samen met mijn tweelingzus deel ik dezelfde ervaring. Wij zijn heel verschillend in gevoeligheid. Je zegt steeds "kan". Ja alles kan, maar kan ook niet! Het roept bij mij weerstand op als er 'n vals perspectief wordt geschetst. Ik denk wel dat jouw benadering 'n placebo-effect kan geven!
@MarcusKrielen
@MarcusKrielen 3 жыл бұрын
Hallo Catharina, hoe een ontwikkeling van een mens verloopt is een optelsom van heel veel factoren. Het begint inderdaad in de baarmoeder, maar ook al daarvóór (transgenerationeel trauma). De behoefte van ieder mens is verschillend, waardoor de interactie met het gezin waarin men opgroeit ook anders is. Disregulatie van het zenuwstelsel leidt tot een diversiteit aan lichamelijke- en/of fysieke klachten. En dit ontstaat als ergens in de ontwikkeling (meestal vroegkinderlijk) enige vorm van trauma is meegemaakt.
@catharinavervoort1986
@catharinavervoort1986 3 жыл бұрын
@@MarcusKrielen Bedankt voor je reactie en uitleg Marcus. Het is 'n interessant en complex onderwerp. Ik zal je andere video('s) nog bekijken.
@Just_homan_Gacha
@Just_homan_Gacha 3 жыл бұрын
Ik heb soms paniekaanvallen door luide geluiden en energiën van mensen kan dat?
@MarcusKrielen
@MarcusKrielen 3 жыл бұрын
Dat kan zeker.
@noamay
@noamay 3 жыл бұрын
Kun je wel 100% herstellen van vroegkinderlijk trauma?..
@MarcusKrielen
@MarcusKrielen 3 жыл бұрын
Met de juiste aanpak is heel veel mogelijk Noa May.
@MoniekRedhead
@MoniekRedhead 3 жыл бұрын
@@MarcusKrielen is dat een ja of een nee?
@MarcusKrielen
@MarcusKrielen 3 жыл бұрын
@@MoniekRedhead Dat is per individu verschillend. Je kunt heel veel bereiken, afhankelijk van dagelijkse focus en aandacht. Het moet een life-style zijn.
@kimspirit6510
@kimspirit6510 2 жыл бұрын
welke therapie (of combinatie van therapiën) in de reguliere ggz zou het meeste aansluiten op het zelf opnieuw leren reguleren van je zenuwstelsel? en ik heb ook gelezen dat er onderzoek is geweest naar genen die duiden op HSP. Dat dat bekend is. Dus dat zou betekenen dat er genetisch al een bepaalde gevoeligheid is.
@MarcusKrielen
@MarcusKrielen 2 жыл бұрын
Hallo Kim, sowieso lichaamsgericht (somatisch) werk in relatie tot het autonome zenuwstelsel. Het is een heel uitgebreid verhaal waar (bij mijn weten) niemand in de reguliere GGZ therapie voor aanbiedt. Dat vergt een combinatie van expertise. Je zou eens kunnen kijken naar mijn traumaverwerking training waar ik alle kennis & tools toelicht en behandel. Genetische factor weten we steeds beter van dat dat weinig tot geen invloed heeft. Omgevingsfactoren spelen een veel grotere rol. Ook dat in de training. Heel veel succes!
@kimspirit6510
@kimspirit6510 2 жыл бұрын
@@MarcusKrielen ok ja ik mag mij zeer gelukkig prijzen dat ik vandaag een gratis plekje heb gekregen bij iemand die een online live training van enkele weken gaat geven en blijkbaar per keer 1 plek biedt aan iemand die het echt niet kan betalen. helaas val ik op dit moment onder die categorie. maar oa ook door jouw videos ben ik uberhaupt op die info gekomen. ik hoor wel steeds meer dat ze ook in de reguliere ggz gaan werken met de polyvagaal theorie maar is nog nieuw. ook krijg ik paardencoaching via de gemeente, en dat is ook enorm goed. paarden helpen enorm met reguleren. en mijn ziel opent meteen bij dieren.
@TheSpecialOne01
@TheSpecialOne01 Жыл бұрын
Ik ben al 4 jaar bezig om "iemand" te vinden die significant iets voor me kan betekenen... tot nu toe zonder succes terwijl bijna alles online op bijv. websites van ziekenhuizen, instantie's, wetenschappelijke artikelen en dergelijke te vinden is en er voor veel dingen een behandelaar is. Mijn huisarts weet gewoon geen raad ermee en behandelen liever een pukkel of een puist of een oud vrouwtje met weet ik veel wat dan iemand die een wat geavanceerder en gecompliceerder probleem heeft maar ik zit wel mooi thuis "drop-out" en werkloos te zijn. Waar het juist niet beter van word. Dus als er bij mij 90% van de dag bepaalde motoriek inkickt en aanhoud terwijl dat boor een ander moment bedoeld is of omdat het is overgestimuleerd is danwel onbewust is aangeleerd, hoe kom ik daar dan vanaf? Door behandeling van een neuropsycholoog of een vorm van cognitieve therapie? Graag want als mijn huisarts zegt: "je hebt nog een heel leven voor je" en "misschien moet je maar accepteren hoe je gevorms ben" heeft ze duidelijk geen idee. Weet u het? Graag
Autisme (ASS): Het gevolg van stress en trauma
23:21
Marcus Krielen
Рет қаралды 46 М.
ECHTE LIEFDE: Waarom de ander je niet compleet maakt.
5:37
Marcus Krielen
Рет қаралды 8 М.
Хаги Ваги говорит разными голосами
0:22
Фани Хани
Рет қаралды 2,2 МЛН
Fleur Van Groningen
10:07
Radio 2
Рет қаралды 10 М.
Voorkomen en genezen van chronische ziekte(s) in 5 stappen.
17:06
Marcus Krielen
Рет қаралды 14 М.
What are the characteristics of high sensitivity?
6:30
Saskia Klaaysen Anahata Coaching & Training
Рет қаралды 32 М.
Is hoogsensitiviteit onzin?
4:53
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 134 М.
HSP-Talk: 5 misverstanden over hoogsensitiviteit
13:08
Psychologie Magazine
Рет қаралды 4,4 М.
Stress & angstklachten verminderen: activeer je nervus vagus!
6:24
Marcus Krielen
Рет қаралды 33 М.
4 redenen waarom we in een toxische relatie blijven
7:51
Marcus Krielen
Рет қаралды 19 М.
ZELFSABOTAGE uitgelegd vanuit trauma en het zenuwstelsel.
21:08
Marcus Krielen
Рет қаралды 33 М.
Хаги Ваги говорит разными голосами
0:22
Фани Хани
Рет қаралды 2,2 МЛН