Precis hemkommen från Rök. Jag blev förvånad över hur vit stenen var. Jag är inte geolog men är det vit granit med inslag av små svarta partiklar? Fredriks förklaringar till runorna hade jag på youtube och telefonen - mycket bra. Tre nätter låg jag över på parkeringen utanför kyrkan. Förvånansvärt så var jag den enda besökaren under dessa tre, var är alla turister? Att tyskar och danskar åker förbi förstår jag, men var är svenskarna? På informationsplansherna så får man inte veta stenens storhet. Dessutom den delen med förskjutningen uppe till höger där upphovsmannen avslöjas har de inte greppat, eller vill greppa. Stenen borde glasas in som Jellingasterna. Jag är inte rädd för väder och vind men rädd att några terrorister förstör den.
@formathistoria Жыл бұрын
Den enda på tre dagar? Ja, det säljer man inga glassar på, så glasskiosken förblir väl stängd. Nej, det är ju en av mina poänger att det bara har blivit lokalhistorisk kuriosa av stenen. Och värre blev det med "klimatkatastroftolkningen". Men tre dagar? För stenens skull? Hoppas du fick se lite annat oxå! Tack snälla för din uppdatering. Det ger mig energi att ligga på ännu mer! Det är en hopplöst trist situation för vårt enda textdokument från tidig vikingatid. Glad midsommar! Fredrik
@glionmooar9801 Жыл бұрын
@@formathistoria Jag utgick från Rök. Alvastra kyrkoruin besökte jag en alltför varm dag. Dessutom Väversunda kyrka med trädetaljer från vikingatiden. Stora Åby kyrkan som tyvärr var stängd. Hede kyrka var intressant, grunden till kyrkan var ett stentorn från 800 talet. På vägen mellan Rök och Heda så finns det ett ställe som heter Disakullen (tror det var kullen). Freja var Vanernas dis. Så vägen vid Rök och västerut dvs mot Vättern verkar vara en av de äldre vägarna. När man är i trakten så måste man ta ett kaffe på Väderstads konditori.
@formathistoria Жыл бұрын
Håller helt med om Väderstad konditori! Och resten också. 👍
@asahallberg-vonde1287 Жыл бұрын
Ja, tänk vad vi måste revidera det vi lärt oss , hela tiden nuförtiden. Tack så mycket.
@ninaduner577 Жыл бұрын
Alla 💯👍upp och största tack till dej kunniga proffsiga Fredrik💪🙌 Så otroligt intressant 🤗
@sorenkemmer7953 Жыл бұрын
Skönt med någon som inte killgissar historia.
@SwedishMike-f Жыл бұрын
Tack för ett som vanligt spännande avsnitt.
@larsjonsson7881 Жыл бұрын
Tack för ett trevligt och inspirerande inslag! Det är inte helt omöjligt att Johannes Messenius, som arkivarie på Slottet Tre Kronor, haft tillgång till kyrkohistoriska dokument som han använde i sin forskning, och som sedan gick förlorade vid slottsbranden år 1697.
@Eldtalk Жыл бұрын
Ah! Dessa bränder...
@dallas242 Жыл бұрын
Fantastiskt intressant 👌
@kornkornsson Жыл бұрын
Låter mycket övertygande, kopplingen gentemot Europa verkar ju självklar när man får den beskriven på detta sätt! Tack för en intressant serie!
@Kallevlang Жыл бұрын
Vill än en gång tacka för ett grymt bra arbete 💪🇸🇪👍
@annettebraaheden Жыл бұрын
Tack för ännu ett intressant avsnitt 💯👌💖
@andreaslarsson7775 Жыл бұрын
Världsklass som vanligt !👍👌
@joakimlundin2926 Жыл бұрын
Detta är mycket intressant och spännande att ta del av. Tack!
@ulftommy5825 Жыл бұрын
Solklart .. trevlig semester alla
@sammyhelgesson2802 Жыл бұрын
Dunder information som vanligt 🎉❤🎉
@soderlund3610 Жыл бұрын
Att vi saknar så mycket av vår historia beror nog på att det kungliga slottet med dess bibliotek brann ner
@amonamarth2374 Жыл бұрын
Trevligt som vanligt med nytt avsnitt från dej ⚘❤
@kaivirkkala3213 Жыл бұрын
Jätteintressant 👍
@stefanasbom1570 Жыл бұрын
Mycket intressant - som vanligt!
@pelleb9270 Жыл бұрын
Det här tycker jag är ett av dina bästa avsnitt. Du visar att eliten såg vilken rikedom Charles Magne hade skapat och de ville kopiera detta. Kristendomen var en del i en modern stat. Där fanns organisation och kunskap. Jag tror att rökstenen är en del av detta. Kul att du fick med min favorit Harald Gormsson, som Skåning jag är. Sven Rosborn en skånsk arkeolog har lärt mig mycket om Harald.
@Eldtalk Жыл бұрын
Väldigt intressant, tack för det fantastiska arbete och bra gjorda videos.
@parolof Жыл бұрын
Weltklasse
@per-arnehjorth9785 Жыл бұрын
Mycket intressant! Hade ingen kunskap om Messenius, ej heller tidigare på allvar intresserat mig för händelserna utanför norden i det samtida Europa... 👍
@larsjonsson7881 Жыл бұрын
-Kanske lite utanför sidans "huvudfokus" om tidig historia, Rökstenen, vikingar, osv. Men detta inslag gjorde mig också mycket nyfiken på Messenius och hur andra forskare kan ha använt källor, som idag har gott förlorade. -Tack Format Historia!
@readthestreets4 ай бұрын
Tack
@bennykarlsson7113 Жыл бұрын
Grymt lärorikt
@BocaHammarby Жыл бұрын
Så bra.
@Z3r0XoL Жыл бұрын
vatikanens arkiv har nog svar på allting om dem kunde öppnas upp
@OttoRingdahl Жыл бұрын
Mycket intressant. /Otto den Lille 😊
@1969danielhein Жыл бұрын
🙏
@andersekinge5296 Жыл бұрын
Du lägger verkligen ett logiskt övertygande pussel med de fakta som finns framför oss. Önskar att Ockhams rakkniv kan gå segrande även här till slut. (Många wikipedia-sidor du skulle kunna gå in och skriva alternativa texter på, tänker jag. 😊)
@netaen Жыл бұрын
Jag undrar var Hastings kyrka passar in någonstans dvs när byggdes den?
@johnDukemaster Жыл бұрын
Jag kommer inte ihåg vem som sa detta, men det låter ungefär så här: "Följ gärna den som söker sanningen, men håll dig undan från dom som funnit den." Det är inte ordagrant, men det är bra! Kan stämma på en del historiker, eller hur? 🙂 Gott nytt år!
@gustafduell4948 Жыл бұрын
Snövelstorp, någon koppling till Bengt Snivil?
@formathistoria Жыл бұрын
Jag hittar inte något konkret, men visst är det värt att notera det namnet i ett område som jag menar är Söderköpings föregångare. Söderköping "ägdes" ju av Folkungaätten.
@charlesrambler5414 Жыл бұрын
Lika fantastiskt inslag som alltid! ❤️ Är det UNESCO som beslutar vad som ska bli världsarv?
@formathistoria Жыл бұрын
Formellt ja.
@jhnndrs8832 Жыл бұрын
Har du läst Lars Bägerfeldts bok ”Svea rikes vagga”? Han pratar bland annat om att mycket kristna influenser började komma till Sverige redan på 400-talet genom starka handelsrelationer med t.ex visigoterna.
@argeutlandssvensken8901 Жыл бұрын
Mycket intressant.
@Graaskaegg2 ай бұрын
De gamla kristna gravarna vid Varnhem visar ju att kristendomen fortfarande fanns kvar i Götaland under tiden mellan Karl och Otto. Jag undrar när vi kommer att hitta fler.
@ruramikael Жыл бұрын
Döptes Erik Segersäll? Närdå?
@formathistoria Жыл бұрын
I Danmark.
@formathistoria Жыл бұрын
Enligt Adam av Bremen. Dock återgick han till gamla traditioner igen i Sverige.
@ruramikael Жыл бұрын
@@formathistoria Säkert ett krav från Blåtand att han skulle döpa sig.
@NannaCarlstedt2 Жыл бұрын
TIPS! När du använder kartorna över historiska strandlinjer på SGU, så refresha hela sidan innan du väljer ett nytt årtal. Risken är mycket stor att du annars ser 13000 år sedan, som ligger kvar bakom det du knappat in.