Geleceğin Tarımı - Aydaki Adam - Konuk: Erdinç Arslan - B43

  Рет қаралды 105,013

Flu TV

Flu TV

Жыл бұрын

Aydaki Adam serimizin diğer videolarını izlemek için:
➡aydaki.flutv.online
- Türkiye’nin sayılı hidroponik tarım tesislerinden Root İstanbul’un kurucusu Erdinç Arslan ile topraksız dikey tarım üzerine konuştuk.
Hidroponik tarım nedir? Kokopit / kaya yünü nedir? Topraksız tarım nasıl mümkün olur? Hidroponik tarımda neler yetiştirilebilir? Kontrollü tarım ne anlama gelir? Konvansiyonel tarım doğaya zararlı mıdır? İyi tarım nasıl mümkün olur?
Root İstanbul hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için:
therootistanbul.com/
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @flu
#İlkerCanikligil #ErdinçArslan #Aydakiadam
Aydaki Adam serimizin diğer videolarını izlemek için:
➡aydaki.flutv.online
Kripto Destekleri için: 0x87a9538Af8f5f80371233951438b7faf9570B82C
Geleceğin Tarımı - Aydaki Adam - Konuk: Erdinç Arslan - B43 videomuzu beğendiyseniz en güncel diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.
➡Mastürbasyon - Cinseller - Dr. Selcen Bahadır & Mustafa Seven - B02
• İnternet Yavaş mı? - A...
➡Mustafa7 - Aptal Herifler - Canlı Yayın - S03B05
• Mustafa7 - Aptal Herif...
➡Caz Yapıyoruz! - İstanbul Caz Festivali Özel Yayın - Konuklar: Harun İzer & Ercüment Orkut
• Caz Yapıyoruz! - İstan...
➡Aydaki Adam - Konuk: Cem Çelebiler (TurkNet CEO) - B41
• İnternet Yavaş mı? - A...
➡YKS Sorularını Çözemiyoruz! - Aptal Herifler - S03B04
• YKS Sorularını Çözemiy...
➡Toplumun Kanatan Yarası: Dracula - Kültür Kantarı - Can Kantarcı - B06
• Toplumun Kanatan Yaras...
Kanalımıza katılın: uye.flutv.me
Patreon destek sayfamız: flutv.me
Kanal: flutv.online
Twitter: / flutivi
Instagram: / flutv.online
FluTV Discord: discord.flutv.me

Пікірлер: 323
@Gezginpanpa
@Gezginpanpa Жыл бұрын
yüksek lisansımı bende hidroponikte ıspanak yetiştiriciliği üzerine yaptım benim de en büyük dayanağım ıspanağı yıkamamaktı ıspanak yıkamış insanlar çalışmanın değerini anlamıştır diye düşünüyorum :D
@halilcekic6698
@halilcekic6698 Жыл бұрын
Harbiden marul neyse de ıspanak bu şekilde yetistirilse alırım ben fiyat farkına değer
@Gezginpanpa
@Gezginpanpa Жыл бұрын
@@halilcekic6698 ticaride yapan firmalar var sanırım biz yaptık çokta güzel oldu böcek olmadığından ve toprağa deyip çürümediğinden hiç yaprak kaybıda olmuyor
@Hemecan.
@Hemecan. Жыл бұрын
Take my money.
@sedakuleli7955
@sedakuleli7955 Жыл бұрын
Ispanak yıkamamak çok güçlü bir argüman ama marul o kadar ikna edici gelmedi🙃
@halilcekic6698
@halilcekic6698 Жыл бұрын
@@Gezginpanpa nerede satılıyor
@cenkkarabasmaz6199
@cenkkarabasmaz6199 Жыл бұрын
genel olarak başarılı bir yayın olmuş. 2 sene domates serası işletmiş ve topraksız tarım olayını araştırmış biri olarak bu sistemin ülkemizde hayata geçirilmesini olumlu buluyorum
@cenkim9040
@cenkim9040 Жыл бұрын
Öncelikle erdinç Bey’in böyle mükemmel bir projeyi Türkiye’de ilk uygulayanlardan biri olması dolayısıyla tebrik etmek gerekir gerek anlatımı gerek konu hakkında bilgisi bizi çok aydınlattı umarım elektrik faturaları ile baş edebiliyordur ya da videoda söylediği gibi güneş enerjili sistemli bu projeyi hayata geçirebilir
@345iboman
@345iboman Жыл бұрын
Merhabalar Flu TV! Öncelikle konuğunuz işinde (Hidroponik) konusunda çok deneyimli birine benziyor ancak diğer tarım yöntemleri konusunda deneyimli olmadığğı için konuğunuz bazı sorulara tam cevap verememiş. Mesela sizin söylediğiniz "madem bu kadar kârlı neden herkes yapmıyor" kısmında çok ciddi sıkıntılar var. Sistemin başlangıç maaliyeti pahalı değil, neredeyse bir fabrika fıyatına varan fiyatlara ulaşıyor. 1000 m2 maaliyeti normal bir seranın yaklaşık 7-8 katı olan bir yatırımdan bahsettiğimiz zaman üretimin kârlılığı gerçekten sekteye uğrayabiliyor. Aynı zamanda Erdinç bey'in ürettiği tarımsal ürünler gerçekten katma değeri düşük ürünler. Tekrar ediyorum, ürettiği ürünler. Kendisinin AR-GE'si çok değerli. Söylediği gibi başka ülkelere satılabilecek bir iş olabilir ancak üretilen mal olan marul-yeşillik dünya pazarında katma değeri çok düşük ürünler olduğu için ya çok yüksek miktarlarda üretiliyor ya da bu tarz butik şekilde üretiliyor. O yüzden bu sistemi büyük ölçekte yapabilmenin kendince çok fazla zorluğu var. Aynı zamanda kimyasal ilaç ve kimyasal gübre konusunda da bazı sıkıntılı örnekler vermiş Erdinç bey. İlaç kullanımı Dünya genelinde son AB düzenlemelerine göre zaten düşürülmeye çalışılıyor. Sıkıntı, ürünlerde ilaç kullanımı sonrası kalan kalıntı. Bu kalıntı eğer kontrol edilebilirse gerçekten sağlıklı ve bir miktar "sürdürülebilir" tarım gerçekten mümkün. Aynı zamanda tarım sektöründe bundan 30 yıl önce kullanılan kimyasallar ile bugünkülerin arasında dağlar kadar fark var. Sistemik (bitki özsuyuna girip) ilaçlar bile belirli bir süre sonra doğada çözünüyor ki pek çok "kimyasal" ilaç da bugün bitki ekstaktlarından elde ediliyor. Bu konu hakkında yaklaşık 4 yıldır tarım konusunda uzman bir AB ülkesinde sektörün içinde çalışmaktayım ve bu kimyasal gübre-ilaç vb konulardaki sorularınızı Erdinç bey ve Temmuz bey'in yeterince yanıtlayamadığını düşünmekteyim... Yanlış ilaç kullanımı insan sağlığını tehlikeye atarken doğru ve zamanında ilaç kullanımı sürdürülebilir bir gıda ziniciri elde etmemizi sağlayabiliyor. Bu yüzden de bütün "kimyasal" tarım girdilerini tü kaka diye yaftalamayı gerçekten doğru bulmuyorum... Son olarak da söylediğiniz sera meyve/sebzesi ile tat arasındaki korelasyon kocaman bir sıfır. Mevsimsel değişiklikler, tohum çeşiti, gübreleme ve sulama ürünün tadında çok daha etkili. Eğer dediğiniz gibi olsa zaten konuğunuzun yaptığı tarım çeşidi (hidropnik) zaten bir çeşit sera (örtü altı) yetiştiriciliği dahilinde. O zaman onun da lezzetsiz olması gerekirdi... Neyse uzun lafın kısası, ilaç-gübre-kimyasal'ı suçlamak bir çözüm değil. Sektör dinamikleri bu üçlüden çok daha büyük ve bu dinamikleri anlamadan sektörü anlamak da maalesef çok zor.
@alpersunay11
@alpersunay11 Жыл бұрын
Anlatilanlari anlamamis ustune bir de sacmalamissiniz
@erensekmen1487
@erensekmen1487 Жыл бұрын
anlatılanlar hikaye, tesbihte hata olmasin bu beyefendi şunu diyor "sebzenizi mutfakta saksıda yetiştirin" olmazmi olur, değermi değmez.yorum sahibi beyefendi gayet net anlamış.
@halilcekic6698
@halilcekic6698 Жыл бұрын
@@alpersunay11 her konuda bilgi sahibi olmak nasi bı duygu
@345iboman
@345iboman Жыл бұрын
@@erensekmen1487 Merhabalar tam olarak dediğiniz gibi olmasa da "neredeyse" evet. Bu tarz girişimlerin, butik üretimlerin de büyük üreticilerin de piyasada olması gerekli. Bu sayede rekabet, piyasadaki farklılaşma, tüketicinin fiyat ve kalitede daha iyi ürünler bulmasını sağlıyor. Tek bir doğru yok açıkçası, İlker beynin de sürekli dediği gibi işler biraz flu... :)
@rootistanbul3580
@rootistanbul3580 Жыл бұрын
Endüstriyel tarım uygulamalarında, nüfus artışı ve iklim değişiklikleri sorunlarıyla baş edebilmek için ilaç kullanımı yaygın olarak yapılmaktadır. İlaç sektöründe her ne kadar gelişme kaydedilse de, tarlada uygulama sırasında ve sonrasında, uygulanan ilacın kalıntısının ne kadar kontrol edildiği en azından iç piyasada tartışmaya açık bir konudur. Firma olarak ilaç kullanımı ihtiyacını ortadan kaldırmanın, tüketiciler açısından daha sağlıklı olacağını düşünüyor ve çalışmalarımızı bu çerçevede gerçekleştiriyoruz. Yorum, tavsiye ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.
@alisaritas4576
@alisaritas4576 Жыл бұрын
3500 metrekare arazi içinde 20 metrekare seram ve 35 metrekare kadar da bahçem (bostan derler eskiler)var.geri kalanı meyva ağaçları falan.serada sadece domates yetiştiriyorum ve bahçede de biraz çilek fasulye bezelye soğan baharat bitkileri falan.kesinlikle ilaç kullanmıyorum,gübreyi tamamen doğal (hayvan dışkısı,ısırgan otu falan) kullanıyorum.domateslerimin tohumlarını bir yıl önceki domateslerden kurutuyorum ve fildeleri onlardan yapıyorum.fasulye,bezelyede aynı.yani tamamen ORGANİK tarım yapıyorum.bunlari yazmamın sebebi şu; inanılmaz bir vakit alıyor.yok çapası,böceği,yaban otu temizliği falan ve bahsettiğim şey toplamda 50-60 metrekare.simdi buradan siz varın düşünün,yukarıda anlatılan sistem harici organik diye satılan,toprakta yetişen şeyler ne kadar organik olabilir sizce?
@merdovski5858
@merdovski5858 Жыл бұрын
el mahkum ilaç kullanılmak zorunda. ufacık bile ekin kayıbı üreticiye çok zarar veriyor.
@mr.sandman5713
@mr.sandman5713 Жыл бұрын
Organik gübre ile inorganik gübre arasındaki temel fark inorganik gübrede bitkinin ihtiyacı olan makro ve mikro minerallerin konsantre bir şekilde gübrenin içerisine konulması yani basitleştirerek anlatmak gerekirse topraktaki eksik olan mineral bir hastalıksa o hastalığın çözümü iğne veya haptır yani inorganik gübre, siz ıhlamur ve bal verirseniz (organik gübre) faydası hiç denecek kadar azdır yani inorganik gübre kullanmamak ürününüzü daha doğal yapmıyor. Organik tarım dediğiniz gibi çok zor o yüzden dikey tarım haricinde ilaç kullanmadan büyük çaplı tarım yapmak pek mümkün değil o yüzden günümüzde ideal tarımsal üretim iyi tarımdır.
@alisaritas4576
@alisaritas4576 Жыл бұрын
@@mr.sandman5713 kesinlikle size katılmakla birlikte, bunu Hanım'a anlatamadığım için bu şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz bitkileri.😉 mesela böceklerle yada parazitlerle mücadele etmek için Eşim sarımsaklı su falan hazırlar,bende en azından bir miktar ilaç kullanma taraftarıyımdır.tamamen sürdürülebilir,iyi tarımdan yanayım.Cünkü yapılan araştırmalara göre,organik diye tabir edilen tarımın karbon ayak izi,aynı ölçekte ve alınan ürün bazında endüstriyel tarıma göre neredeyse iki katı.İnsanlar bunu hep atlıyor,sağlıklı ürün yemek isterken diğer taraftan zarar veriyorlar.Ben hala doğa için endüstriyel iyi tarımın, büyük ölçeklerde endüstriyel organik tarımdan daha az zararlı olduğunu düşünüyorum.(bu şahsi fikrim,yanılıyor da olabilirim)
@mr.sandman5713
@mr.sandman5713 Жыл бұрын
@@alisaritas4576 İngiltere ve bazı gelişmiş ülkelerde çiftçinin gözünün önünde böcekler mahsulü yiyiyor çiftçi hiç bi şey yapamıyor çünkü o böceği öldüren insektisit kalıntı bırakıyor ve bu İngiltere'de yasak. Şimdi tüm dünya İngiltere gibi bu ölçüde rafine edilmiş kaliteli mahsulü yemek ister ama bu 800milyon insandan fazlasının açlık sınırı altında olduğu dünyamızda teknik olarak mümkün değil. Tarımın bi girdisi var ve bir de çıktısı var, biz eğer çıktıyı iyi alamazsak dediğiniz gibi organik tarımda iyi tarıma kıyasla verdiğimiz emeğin,bıraktığımız karbon ayak izinin daha azını alırız ama dünyada ihtiyaç duyulan gıda miktarı belli o bakımdan iyi tarım bence de rasyonel bakacak olursak daha sağlıklı.
@CeErCeEr
@CeErCeEr Жыл бұрын
Ya gereksiz kibarlık olmadan, etrafında dolaşmak yerine patır kütür sormuşsunuz, alınganlık yapılmadan, açık samimi net cevaplar verilmiş, Kısa olarak ifade edemesem de, şahane bir video olmuş.
@ilknur4223
@ilknur4223 Жыл бұрын
Muhteşem konuk, muhteşem konu, inanılmaz yararlı bilgiler❤️ Hayal ettiğin dünyada yaşamak dileğiyle Erdinç
@alper1972
@alper1972 Жыл бұрын
Böyle güzel uygulamalar devlet tarafından mutlaka teşvik edilmeli. Su fakiri olan ülkemizde, su kullanımından ciddi tasarruf (%90)sağlanması, ürünün kayıpsız olarak nihai kullanıcıya ulaştırılması ve özellikle hiç bir kimyasal madde kullanılmaması hem insan sağlığı hem çevre duyarlılığı anlamında çok değerli. Tebrik ediyorum.
@merdovski5858
@merdovski5858 Жыл бұрын
Devletin bu ölçüde bir değişim için yeterli vizyona ve kararlılığa ihtiyacı var. keşke dediğin gibi olsa ama bu cahil yöneticiler anlamıyor böyle işlerden. Ancak inşaat yapıyorlar işte ne yaparsın :(
@SiskoMilo
@SiskoMilo Жыл бұрын
Devleti karıştırma. Bir işin içine devlet girdiğinde bok oluyor. Bırakın devlet hiç karışmasın.
@rootistanbul3580
@rootistanbul3580 Жыл бұрын
Merhabalar Alper bey. Root İstanbul ekibi olarak İlginize çok teşekkür ederiz. ☺️🌱
@musasm
@musasm Жыл бұрын
Su kullanımında duyarlılık genel çerçevede önemli ama Türkiye su fakiri bir ülke değil.
@alper1972
@alper1972 Жыл бұрын
@@musasm ne yazık ki su fakiri hesaplamasında mülteci sayısı ve turizm (tatil/iş/diğer) ile gelen insan sayıları göz ardı ediliyor.
@ibrahimgonultas7748
@ibrahimgonultas7748 Жыл бұрын
Geleceğin modern tarım anlayışına sahip birisinden dinlemek beni mutlu etti, umarım yaptığı işte başarılı olur erdinç bey.
@burcuguler5371
@burcuguler5371 Жыл бұрын
Tamam ama bitki stres fizyolojisinde, 0 stres koşullarının bizim tat ve koku duygumuzu tetikleyen moleküllerin oluşmasına engel olduğunu öğrenmiştim. Bu nedenle kapalı ortamlarda yapılan üretimlerde, yapay stres yaratma konusunda çalışıyorlardı. Biraz zaman oldu gerçi, son durumda daha mı farklı ? Yoksa burada bitki çeşidine göre mi değişiyor?
@burcuguler5371
@burcuguler5371 Жыл бұрын
ha tamam rüzgar yapıyorsunuz, o olur. seradaki sorun oydu işte, illaki bir stres koşulu yaratman lazım ki, kokusunu veren yani tadını veren moleküller oluşsun. acele ettim sorry.
@berat9552
@berat9552 Жыл бұрын
👏👏👏
@ismailozger
@ismailozger Жыл бұрын
marullar türkiyede yaşadığı için kesin fazlasıyla streslidir, hatta stresi azaltmak için klasik müzik dinletmeliler bence.
@burcuguler5371
@burcuguler5371 Жыл бұрын
@@ismailozger olacak olacak olacak okadar... :)))
@ramazanokur8416
@ramazanokur8416 Жыл бұрын
@@burcuguler5371 e rüzgar yeterli olur mu ki? yani ekşi acı veyahut tatlı gibi beklediğimiz tatların oluşması için yeterli mi? çünkü sonuçta sadece tohumun genleri değil aynı zamanda coğrafi bütün şartlar kalite gibi tat gibi şeyleri etkileyen faktörler.. bunların hepsini 100% netlikle oluşturmak nekadar mümkün? tam kararında ve miktarında bunları sağlamak.. orada biraz şüpheliyim.
@utkudemirtas5194
@utkudemirtas5194 Жыл бұрын
Beyler bayanlar bu yeni bir teknoloji değil. Yıllardır kullanılan bir sistem ama ön plana çıkarılması çok hoş olmuş. teşekkürler dinlemesi keyifli bir sohbet 👍🏾
@elijah8244
@elijah8244 Жыл бұрын
Hocam biraz hazirlanip sorsaydiniz adam tam bir start up kurmus patreon hesabi acsin ilk parami ona atacam helal olsun. Tr de boyle zeki muhendislerimizin varligini gormek heycanlandiriyor bizleri
@filmcilik
@filmcilik Жыл бұрын
Parayı güzel harcayan bilinçlere saygımız sonsuz ♾
@Daltarakis
@Daltarakis Жыл бұрын
Hidroponik tarıma benim de şöyle bir eleştirim olacak. Erdinç Bey'in de birkaç kez tekrar ettiği gibi bu bitkilere ihtiyaçları neyse o veriliyor. Hiçbir stres altında kalmadan, kusursuza yakın şartlar altında tabiri caizse prenses gibi yetiştiriliyorlar. Ancak her organizma sağlıklı ve uzun yaşam için belli bir düzeyde strese maruz kalmalıdır. Bunun tıptaki adı "hormesis"tir. İnsanlar için faydalı olduğunu bildiğimiz aralıklı oruç bir stresördür, sauna bir stresördür, buz banyosu bir stresördür, sağlıklı yaşamın ayrılmaz parçası olan spor bir stresördür. Dengeli strese maruz kaldığını fark eden organizma buna yönelik harekete geçer. Bu mekanizma insanlarda FOXO3, Sirtuinler, AMPK gibi uzun yaşam genlerinin aktivasyonuyla gerçekleşirken, bitkilerde flavonoidler, antioksidanlar gibi çeşitli koruyucu fitokimyasalların senteziyle kendini gösterir. Ayarında strese maruz kalmış bitki, aynı zamanda insan ve diğer hayvanlar için en sağlıklı olan bitkidir. Eğer iddia ettikleri gibi bu üretim şekli çevreye daha az zararlı ise bu yönüyle desteklenir, ancak toprak tarımıyla yetiştirilen tarım ürünlerine göre insan sağlığına daha az faydaları olacağını tahmin ediyorum.
@cemersin
@cemersin Жыл бұрын
Çiçeklenme, dolayısıyla meyve oluşumu için de stres gerekir. Susuz kalan saksı bitkilerinin çiçeklenmesi bundandır
@almanduku9043
@almanduku9043 Жыл бұрын
Kesinlikle katılıyorum 👏🏻👏🏻👏🏻 Ayrıca mikroba dayanıklı bitkiler bence insana daha güçlü bir bağışıklık sistemini saglar.
@atay_pixel_tailor
@atay_pixel_tailor Жыл бұрын
gözümün beyazı ile yorumlara bir saniye bakayım dedim bir şey öğrendim teşekkürler. hormesis ilginç bir bilgiymiş.
@ihsanfirat
@ihsanfirat Жыл бұрын
tarım ilaçlarının verdiği zararları düşünürsek daha az faydalı bitki daha tercih edilebilir olmaz mı?
@tabucyedisamsun2425
@tabucyedisamsun2425 Жыл бұрын
Rüzgar veriyoruz dedi
@Firex64
@Firex64 Жыл бұрын
Çocukken bunu düşünüp, neden yapılmadığı hakkında bilgi bulmaya çalışıp bulamamıştım. Çok sevindim mümkün olmasına ve yapılmasına.
@serhatsabanci6014
@serhatsabanci6014 Жыл бұрын
ufuk açıcı bir program olmuş emeğinize sağlık :)
@pianodiarywithezgi
@pianodiarywithezgi Жыл бұрын
Erdinc Bey'i tebrik ediyorum karbon ayak izi farkindaliginda olup, innovative bir sistemi Turkiye'de uygukadigi icin
@Techno_Turkey
@Techno_Turkey Жыл бұрын
Restoran sektörü için muazzam işletme, yakın zamanda iletişime geçip yeşil ve mikro filiz ihtiyaçlarımı buradan karşılayacağım. Bilen bilir senelerdir Türkiye’de iyi bir yeşil ürün ihtiyacı hala var. Roka marul gibi bitkilerde çok fazla zayi ve fire oluyordu(%50-%60) gibi. Beyfendinin ısrarla yıkamıyorsunuz demesi ürünün yıkandıktan sonra iyi kurutulmazsa çabukça çöp olmasını işaret ediyor. Ayriyeten geleneksel ürünlerin fire oranlarını düşürürsem, %50 daha pahalı olması bir noktadan sonra daha hesaplı olması anlamına geliyor.
@YabanEllerde
@YabanEllerde Жыл бұрын
No one: Erdinç Bey: Yıkamayacaklar! Çok güzel bi programdı teşekkürlerrrr 👍🏻
@beyninizyok3566
@beyninizyok3566 Жыл бұрын
Girdi maliyetleri vs çok yüksek. Agriekolojiyi araştırmanızı öneririm. Topraksız tarım biçimini oraya uyarlayabilirsiniz. Hem doğaya zararı sıfır hem de ufak işletmeler için çok karlı.
@dgnblgl3974
@dgnblgl3974 Жыл бұрын
Sayın Canikligil, Bugüne kadar hep çok doğru insaları çıkarttınız programınıza. Erdinç bey de belliki iyi eğitimli biri. Fakat, konuşmalarında bilgi paylaşımından çok kendi reklamını yaptı. Bugün ki çağda gizem diye bir şey yok her bilgiye rahatlıkla ulaşılır. Halbuki bir çok insana ufuk açacak bir tarzda bazı ip uçları verseydi çok daha faydalı olurdu. Siz iki kez yaklaşık maliyet sorusu sordunuz hep cevabı geçiştirdi . Sonuç siz para almadan reklam aracı olmuş oldunuz....)))
@furkanyigitozgoren3847
@furkanyigitozgoren3847 Жыл бұрын
yaşasın sürdürülebilir tarım, yaşasın sürdürülebilir yaşam! tebrik ederiz
@stevehegel3978
@stevehegel3978 Жыл бұрын
Yine efsane bir bölüm olmuş,İlker Canikliğil ve dikey medya..aklıma geldikçe gülüyorum
@gladoseus
@gladoseus Жыл бұрын
Bitkilerin biraz strese maruz kalmalari, yasam savasi vermeleri besleyecilikleri acisindan faydali oldugu soyleniyor. Polifenol vs. gibi bitkinin yaşam savaşı verirken salgıladığı bileşenler bu tarz yetiştirilen bitkilerde eksik olabilir.
@essymatex4950
@essymatex4950 Жыл бұрын
Verilen rüzgar ile stres yaratıyorlarmış işte. Fakat ne kadar yeterli olur lezzet ve besleyiciler açısından bilmiyorum
@guneserdilkaraman5412
@guneserdilkaraman5412 Жыл бұрын
Yetiştirilirken herşeyi önüne hazır koyulan çocuklar gibi, örneğin....
@yudaosh-ida
@yudaosh-ida Жыл бұрын
Şarap gibi yıllanan bir ürün üretmeyeceksen mikro molekülerin o kadar da önemi yok.
@cemkaraer
@cemkaraer Жыл бұрын
Benim için çok faydalı oldu. Çok teşekkürler.
@barssecilozmen193
@barssecilozmen193 Жыл бұрын
geçtiğimiz aylarda tesadüfen instagramda gördüğüm bir şeydi dikey tarım hatta videoyu açarken ay acaba ondan da bahseder mi dedim 30. saniyede cevabımı aldım ve çok sevindim zevkle dinledim ellerinize sağlık
@BilgelikPesinde
@BilgelikPesinde Жыл бұрын
Harika bir konu ve Erdinç Bey çok güzel açıklamış. İlker Hocamızın konuyla pek alakalı olmadığı anlaşılsa da bilinçlendirici bir video olmuş :) Kullanılan ilaçların ve monokültürün toprağa da etkisi oldukça fazla. #savesoil #toprağıkurtar
@BBB-po9dg
@BBB-po9dg Жыл бұрын
Tebrikler ve teşekkürler daha da başarılı olmaniz dileğiyle
@atalayim156
@atalayim156 Жыл бұрын
Çok bilgilendirici Bir konuşma olmuş umarım elektrik faturalarında bir düşüş olur başarılar dilerim
Жыл бұрын
Böyle teknolojik gelişmeler beni hüzünlendiriyor, sona yaklaştığımızı hissettiriyor 🦗🌿
@almanduku9043
@almanduku9043 Жыл бұрын
@@denizyilmaz4288 Evet sondayız
@rifattarkyararbas4058
@rifattarkyararbas4058 Жыл бұрын
Tohum konusunda, korsan takılabilirsiniz. Bitkiyi doku kültürü ile üretip Hollanda'ya tek bir kuruş ödemeyebilirsiniz.
@parrhesia350
@parrhesia350 Жыл бұрын
Hemen yanıbaşımda bulunuyormuş bu tesis. Keyifle çalışmak isterdim.
@MsSuis
@MsSuis Жыл бұрын
cok begendim girisimi. Root istanbulu avm altlarina yerlestirip, elektrigi terastan solar panelle cekseniz muhtesem olur 😊😊
@AikidoSporKulubu1
@AikidoSporKulubu1 Жыл бұрын
Bi kaç yıl önce bu tekniği anlattığımda gülerlerdi, tıpkı daha önce solucan gübresini anlattığımda güldükleri gibi. Şimdi de böcekleri yemekten bahsettiğimde gülüyorlar bakalım hayırlısı;)
@antifeminist11
@antifeminist11 Жыл бұрын
hahaha
@mkemalpaca289
@mkemalpaca289 Жыл бұрын
İngiltere hayvan yemi olarak böcek üretiyor Murat bey yine haklısınız 👌
@rozikapri2580
@rozikapri2580 Жыл бұрын
Böcek üretimi dünyada oldukça yaygın ve para kazandıran bir sektör zaten. Dünyada en az üretilen ve talep görme olasılığı en yüksek, en faydalı böcek türlerini araştıran meraklı bir ziraat mühendisi veya öğrenci çok iyi bir ekip kurup başarabilir.
@Grnbaracuda
@Grnbaracuda Жыл бұрын
Kendini Nostradamus sanan biri daha ahaha
@bilgehanbocu5644
@bilgehanbocu5644 Жыл бұрын
mükemmel tarım , tebrikler Erdinc Bey
@bbbbbbbb9780
@bbbbbbbb9780 Жыл бұрын
Çok güzel bilgiler teşekkür ederim
@ginginen
@ginginen Жыл бұрын
Londra' nın kullanılmayan metro istasyonları ve tünellerinde yaygın olarak yapılıyor. Yediğiniz roka muhtemelen metroda yetiştirilmiş oluyor.
@ozlemtumer2927
@ozlemtumer2927 11 ай бұрын
Vallahi böyle yetiştirince vitamin değerleri de aynıysa Bence harika Bazı insanların arazileri yok hem arazi olsa bile arazide uğraşmak gerçekten yorucu Hem böyle daha erken hasat oluyor bu yöntem güzel😊🙏
@FerhatGursoyy
@FerhatGursoyy Жыл бұрын
Bu programı beğendim 👍
Жыл бұрын
KZbinda yerli yabancı bir çok video var hidroponik, aquaponik ve aeroponik tarım ile ilgili. Çoğu bu işi serada doğal ışıkla yapıyor. Uzay gemisi düzeyinde ortam kontrolünün şart olduğundan emin değilim. Herkes standart üretim konusunda aynı hassasiyette değil, buna yakınsayan uygulamaların bile şu anki tarımdan daha verimli olabileceğini düşünüyorum. O öyle ama böylesi de var 😀
@rootistanbul3580
@rootistanbul3580 Жыл бұрын
Topraksız tarım yöntemleri arasında belirttiğiniz gibi birçok farklı yöntem mevcuttur. Firma olarak lojistik giderleri, taşıma sırasında meydana gelen ürün fireleri ve besin kaybını en aza indirgemek için dikey tarım yöntemini benimsemiş bulunuyoruz. Bu yöntemde çok daha fazla verinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Verim artırma çalışmaları AR-GE ekibimiz tarafından düzenli olarak yapılmaktadır.
@DidemBilgin
@DidemBilgin Жыл бұрын
harika, teşekkürler
@has.durmaz
@has.durmaz Жыл бұрын
İyi yayınlar
@bilginerkoc7519
@bilginerkoc7519 Жыл бұрын
10 yıl önce elektrik elektronik bölümü öğrencime ödev olarak bu konuyu vermiştim. Babası ile birlikte marul tarımı yapıyorlardı. Babası gelip "hocam bu çocuk birşeyler saçmalıyor." Demişti.
@merdovski5858
@merdovski5858 Жыл бұрын
çok yazık olmuş. umarım babasını dinlemeyip projeye devam etmiştir.
@rozikapri2580
@rozikapri2580 Жыл бұрын
Bu ülkenin başına ne geldiyse vizyonsuzluktan geldi zaten
@hakansaribal5093
@hakansaribal5093 Жыл бұрын
Ot türü bitkilerin bu şekilde yetiştirilmesi su tasarrufuna büyük katkı sağlar. Marul, ıspanak vs üretim sürecinde de, marketten aldıktan sonra defalarca yıkanması gerekiyor. Hep merak ediyordum Amerika’da tertemiz satılan marul ıspanak Türkiye’de neden çok topraklı diye.
@rumeysaakyurek27
@rumeysaakyurek27 Жыл бұрын
Aydaki adam serisini çok seviyorum
@mustafag1
@mustafag1 Жыл бұрын
Yanlış hatırlamıyorsam 2016 senesiydi. İTÜ’de İngilizce dersinde vizede dikey tarımla ilgili metin vardı. Bu metni okuyup üstüne essay yazmamız gerekiyor ama okuyorum okuyorum yok! olmuyor bişi anlamıyorum sınıfın seviyesi de iyiydi hani. Bi türlü kafamda canlanmıyor. Hocayı çağırdım, bir kaç soru sordum kafamda bi ışık yanar belki diye. Herkes de işi gücü bıraktı pür dikkat bize bakıyor. Artık ne kadar saçma sorular sorduysam hocamız da önce bana sonda sınıfa dönüp arkadaşlar siz konunun ne olduğunu anladınız mı diye sordu. Hep bir ağızdan yok hayır falan diye tepki vermiştik. Canan Sağbilge hocamız ❤️ da baştan tüm konsepti anlatmıştı. Şimdi videoyu izleyince hatırladım konu hala çok kompleks.
@hasan-ozdemir
@hasan-ozdemir Жыл бұрын
Güzel içerik ilker.
@mertulasan91
@mertulasan91 Жыл бұрын
Teşekkürler
@burakcubukcu5396
@burakcubukcu5396 Жыл бұрын
çok güzel bölüm ❤
@huseyinisik9323
@huseyinisik9323 Жыл бұрын
Işık kullanımını azaltmak için aynalama kullanılabilir mi? Işığın paralel yansıtılmasıyla. Öyle aklıma geldi ama saçma da olabilir :)
@melihket7482
@melihket7482 4 ай бұрын
hayatin video cekmek gevrek gevrek gülmek, ilk defa izledim bu kannate vardim,
@oguztasci
@oguztasci Жыл бұрын
İlker hocamızı 20 yıl önce falan tanımak isterdim ama onun şu anki halini tanımak isterdim :)
@VegansAreTheHealthiest
@VegansAreTheHealthiest Жыл бұрын
teşekkürler
@bombabombanoktakom
@bombabombanoktakom Жыл бұрын
Katıl butonu bu şahane içerikleri desteklemek için var sayın izleyiciler. 5-10 lira bizim için hiçbir şey olsa da destek için gerçekte önemli. Destekleyelim. Sonra niye medya şöyle böyle diyoruz. Destek vermediğimiz için.
@wernermolders_
@wernermolders_ Жыл бұрын
Önceki videoda başlangıç kısmı olmadığı için bir eksiklik hissetmiştim bunda o eksiklik yok çok şükür.
@yosarete
@yosarete Жыл бұрын
teşekkürler.
@XUR35
@XUR35 Жыл бұрын
İlker Hocam Buğday ve üretimi ile ilgili de bir program yapsanız harika olur. Nedir yani bu buğday, olmasın kardeşim buğdayda yemeyelim yani.
@cansuobiz
@cansuobiz Жыл бұрын
Bitkisel besleniyorum ve yeşillikleri (özellikle roka, tere, marul ve semizotu) her yıkadığımda topraktan arındırmak için bu kadar fazla su tükettiğim için üzülüyorum. Umarım teknoloji diğer ürünlere de sirayet eder yakın zamanda. Gözüm kapalı desteklerim. H2O > mc2
@fifjason9235
@fifjason9235 Жыл бұрын
Ürünü tatmak isterdim. Basarilar
@erayc_
@erayc_ Жыл бұрын
Gerçek bir aydaki adam👏👏👏👏
@aliuyar6365
@aliuyar6365 Жыл бұрын
tşk
@altugkaya3045
@altugkaya3045 Жыл бұрын
Biraz sehpadan konuşabilir miyiz? Son derece sade ve estetik. Ebru Hanım’ın parmağı olduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam…
@davutsakalli
@davutsakalli Жыл бұрын
Bence bu tip üretim için özel bir ürün lazım. Maruldan başka... Öyle bir ürün olacak ki sadece bu yolla üretilecek ve kendi ihtiyacını (pazarını) yaratacak?
@munevverozturk3332
@munevverozturk3332 Жыл бұрын
tohumları değiştirisen olur zaten
@EmreOguzBaycin
@EmreOguzBaycin Жыл бұрын
Bir nevi doğal seçilimi devre dışı çıkarıyorsunuz; sonu elde var sıfır olarak bitecek büyük ihtimalle ama yine de denemeye değer.
@dorukkaramann
@dorukkaramann Жыл бұрын
İlker hocam konudan bağımsız ama drive my car hakkında konuşmanızı dört gözle bekliyorum.
@selmanaydemir
@selmanaydemir Жыл бұрын
Yine aydınlandım ya.
@ibanezyamato7885
@ibanezyamato7885 Жыл бұрын
Başka hangi ürünleri üretebiliriz hodjam?
@Cannabist
@Cannabist Жыл бұрын
Erdinç Bey "belli bir ışıktan fazlasını bitki almaz" dedi. Fakat ortamdaki karbondioksit miktarı artırılsa, pekala ürün devasa boyutlara ulaşabilir.
@safaktaner2853
@safaktaner2853 Жыл бұрын
abi yapmayalım diye çok uğraştı ama Türkün elinden kaçmaz yaparız geliştiririz bunu. Abi gözümü korkutamaz :))
@zika1971
@zika1971 Жыл бұрын
Muhterem, tohumdan tohum elde edemiyorsan, *SÜRDÜRÜLEBİLİR-SAĞLIKLI TARIM'dan nasıl bahsediyorsunuz?* O konuyu açar mısınız? 04:48
@tabucyedisamsun2425
@tabucyedisamsun2425 Жыл бұрын
Ee Hollanda çok sürdürülebilir bir ÜLKE 😇
@latifulker6545
@latifulker6545 Жыл бұрын
2014 yılı mezunu çevre mühendisiyim. Üniversitenin son sınıfından beri aklımda bu girişim var. 3M doları olan herkese tavsiye edeceğim bir yatırım. Dünyanın mecbur kalacağı bir besin temini metoduna dönüşecek ve esasında gerçekten normal tarımdan çok çok çok daha sürdürülebilir. Tebrikler, bu girişimleri duydukça çok seviniyorum.
@umutkarabudak7311
@umutkarabudak7311 Жыл бұрын
3M dolarla ne kadar lik bir alandan bahsediyoruz abi yani ne bu da 3m dolar amerika için geçerlidir heralde bu fiyat
@umutkarabudak7311
@umutkarabudak7311 Жыл бұрын
Türkiyede 3m dolara daha faydalı daha çok para kazandıran birçok iş ve aynı anda birden fazla iş kurabilirsin günümüz kuruyla
@latifulker6545
@latifulker6545 Жыл бұрын
İstanbul'a görece yakın, tam iklimlendirme sistemine, kendi laboratuarı ve basit olsa dahi bir ARGE çalışma alanı olacak bir tesis. Yapının izole malzemesinden lojistik unsurlarına varana kadar detaylandırılmış bir çalışma. 3m dolar az bile gelebilir.
@dhsjendb
@dhsjendb Жыл бұрын
Toprakta hormonla daha hacimli besinler elde ediliyorsa tohumu kendi elde ettigimizde ve degisik dnaya sahip urunlerle kesinlikle cok daha basit kosullarda cok daha hacimli besinler elde edilebilir. Bu tabi ne kadar saglikli olur soru isareti ama ticari olarak ve nufusun doyurulabilmesi adina oldukca mumkun. Farkli alanlardan uzmanlarin farkli alanlardaki muhendislerle universite ortamlarinda buluşturulması belkide çevre kirliliğinin son bulmasına vesile olacak.
@sukursukur3617
@sukursukur3617 Жыл бұрын
0:34 dikey tarım≠hydroponics Neler paylaşacaklar bakalım bizimle, ne bilgelik İzliyoruz
@sukursukur3617
@sukursukur3617 Жыл бұрын
23:28 Led teknolojisi gelişmeden olmaz. Enerji verimliliği düşük.
@sinanyildirim92
@sinanyildirim92 Жыл бұрын
Flu TV ve the root istanbul'un emeklerine ve fikirlerine sağlık; ancak videonun başından beri düşündüğüm ver cevabını bulamadığım bir nokta şudur: Elektriği kendi güneş panellerinizden üretseniz bile enerji dönüşümünde entropiden dolayı verim düşüyor. Günümüzde konvansiyonel monocrystalline PV paneller bile %30'u geçemiyor iken güneş ışığını elektriğe dönüştürüp daha otsu bitkileri yetiştirmek ne kadar çevreci ve sürdürülebilir? Terazinin bir kefesine permakültürü koysanız bir yana ise elektrik yiyen dikey tarımı (bence lab tarımı) koysanız hangisi daha sürdürülebilir?
@kaaninel
@kaaninel Жыл бұрын
Nükleer santraller gibi alternatifler düşünüldüğünde elektrik üretimi kesinlikle daha küçük bir sorun.
@sinanyildirim92
@sinanyildirim92 Жыл бұрын
@@kaaninel Sürdürülebilir elektrik yolları kesinlikle konuşulmaya devam etmesi gereken bir konu ve bakışınıza saygılarımı sunuyorum. Ancak buradaki konu, elektrik tüketimi sıfır olan bir işin ekektrik tüketmeye başlaması.
@emre12978
@emre12978 Жыл бұрын
Ürünün tabağa gelmesi için harcanan toplam enerjiyi düşünmek lazım burada.Konvansiyonel tarımda güneş enerjisiyle büyüme sağlanıyor ancak asıl enerji sarfiyatı nakliye kısmında oluyor.Aynı zamanda aşırı pestisit kullanımı toprağı ve yeraltı sularını da zehirleyebiliyor.Dikey tarım zaten Türkiye için konuşursak Konya gibi yüzey alanı geniş ve tarıma elverişli yerler için physible değil.Ancak İstanbul gibi bir şehirde tamamen talebe bağlı yapılacak üretim çok çok verimli.Çevresel etkiye bakıldığında çok daha iyi durumda olduğunu düşünüyorum.Gerek su tüketimi,gerek üretilen atık konusunda çok daha iyi.Elektrik tüketimi tabi ki dezavantaj ancak güneş enerjisi ile kısmi olarak bile karşılanabilse büyük bir gelişme olur.Yani büyük şehirler için güzel bir çözüm olabilir uzun vadede.
@rootistanbul3580
@rootistanbul3580 Жыл бұрын
Videoda da bahsedildiği gibi elektrik enerjisi ihtiyacı bu çalışma yönteminin en büyük gider kalemini oluşturmaktadır. Şehirde uyguladığımız bu yöntem daha fazla enerji tüketse de su kullanımını minimize etmekte ve yeni tarım arazisi ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Uygun ölçekli, kapalı çevrim bir serada, enerji ihtiyacı olmadan direkt güneşten faydalanarak, elektrik tüketimi minimize edilebilir. Ancak bu yöntemde de 365 gün üretim yapılması oldukça zordur.
@atahirince
@atahirince Жыл бұрын
"20 gunde anlariz" cok mini hizli yetisenlere uygun. hala alani dar, ot gibi seylerde ise yariyor, yada isletmeye donebilecek, digeri cilek bogurtlen gibi mini seylerde calisilabilir, anlasilan pahali bu urunler icin cok dogru olabilir. buyuk sehirlerde gunluk tuketebilecegi max marul bellidir herkes dalarsa hepsi ac kalir, onden girip marka olusturmak alzim. bir firma gunes isiklarini ayni kablosuz sinyal tasima borusu gibi bir sey yapti elektronik aktarilan gunes isi miktari daha ayarlanabiliyor ama pahali yatirim ve cogu buna girmiyor lamba takmak tam tembel isi, hybrit sistemi bekliyorum. hayirli olsun :) birileri de mantara girse ya
@spartakos536
@spartakos536 Жыл бұрын
Güneş enerjisi kullanılır, maliyet biraz artar ama.
@ibrahimeskinbergama
@ibrahimeskinbergama Жыл бұрын
Erdinç bey gayet güzel anlatmış ancak ülkede fazlasıyla olan ziraat fakültelerimiz şu tohumu yurtiçi üretmek için neden birşey yapmıyor.
@tolgaozen2455
@tolgaozen2455 Жыл бұрын
Çağırdınız geldik 👍
@rifattarkyararbas4058
@rifattarkyararbas4058 Жыл бұрын
Hocam, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri bölümünden destek alabilirsiniz.
@orcofnbu
@orcofnbu Жыл бұрын
o öyle değil !!1 şöyle böyle. şakayı geçersek gerçekten özendiğim bir insan.
@pratikbahcebilgileri
@pratikbahcebilgileri Жыл бұрын
Sırf youtubeda onlarca Türkçe video olan bir konuda Erdinç bey nasıl ilk oluyor anlamadım. Özellikle yediğiniz marulların çoğunluğu bu şekilde üretiliyor olmalı.
@orktimusprime
@orktimusprime Жыл бұрын
patates üretimi feasiblemı acaba?
@abdullahunal1108
@abdullahunal1108 Жыл бұрын
Aslinda surdurulebilirlik icin aquaponics (suyu balik ve bakterilerin temizledigi sistem) bunun bir asama ustu gibi. Keske sorsaydiniz.
@cemersin
@cemersin Жыл бұрын
Aquaponicte kararlılık yok çünkü kontrol edemediğiniz bir sürü etmen var
@abdullahburaksen6200
@abdullahburaksen6200 Жыл бұрын
Programla alakalı değil ama Kral nerde, video gelmeyecek mi kral ile
@uca062206
@uca062206 Жыл бұрын
Yıllar öncede bu yöntemle üretim yapanlar gördüm halende görüyorum ancak maruldan başka birşey üreteni pek görmedim güzel birşeymi tabi güzel ama tarımın geleceği bu demek çok iddalı bir cümle.
@mervearicibasi
@mervearicibasi Жыл бұрын
Suda tarımda suda biyofilm oluşumu problem oluşturuyor mu? Oluşturuyorsa biyofilm oluşumu mekanik yöntemlerle mi engelleniyor yoksa klor katmak gerekiyor mu?
@cemersin
@cemersin Жыл бұрын
Hayır oluşmuyor. Suyu bir ışık almıyor çünkü. Ayrıca klor kesinlikle kullanamazsınız. Çok mecbursanız ozon gazı veya ultraviyole ışık ile steril edersiniz.
@rootistanbul3580
@rootistanbul3580 Жыл бұрын
Yetiştirme ortamında, biyofilm oluşumu için uygun şartlar oluşabilmektedir. Bu istenmeyen durumun önüne geçilebilmesi için, besleme suyunun direk ışığa maruz bırakılmaması önem arz etmektedir. Düzenli aralıklarla yapılan fiziksel temizlik ve ozonlama yöntemiyle bu oluşumlar minimize edilmektedir. Ortam havası da hepa filtre ve UV lambalarla düzenli olarak steril hale getirilmektedir.
@mervearicibasi
@mervearicibasi Жыл бұрын
Açıklayıcı cevaplar için teşekkürler!
@user-zf9sl2kq8w
@user-zf9sl2kq8w 18 күн бұрын
@AykutAsafBircan
@AykutAsafBircan Жыл бұрын
Özellikle gelecekte "suyun" çok daha değerli olacağını düşünürsek, kesinlikle geleceğin tarımı. Ne yazık ki "tarım" ile ilgili ülkemizde çok ciddi sıkıntılar mevcut. Kendi kendini yaratan sıkıntılarda var ve bunun en büyük nedeni "eğitim". Çiftçi eğitimsiz, çiftçiyi eğitecek Ziraat Mühendisinin aldığı eğitim kalitesiz, tarım teknolojimiz yok, tarım teknolojisi üretecek mühendisimiz de yok. Çiftçilerin derdi ise çok büyük. Kooperatifleşme çok az, bu nedenle Torku gibi şirketleri bireysel anlamda desteklememiz çok önemli. Kooperatifleşemeyen çiftçilerin kazançları "simsar"ların elinde yok ediliyor. Kendi köyümden örnek vereyim. 1999 yılında Napolyon türü kiraz Niğde / Ulukışla / Beyağıl köyünde kilosu 5 dolardan satıldı. Tabi bunu gören tüm köylüler toprağında yetişir mi yetişmez mi demeden tüm tarlalarını kiraz bahçesine çevirdi. 20 yıl boyunca da kilosunu en fazla 2 dolardan satabildi. Bu sene maksimum kilosu 3 dolardan satacak. Şimdi size de bu fiyatlar inanılmaz fazla gelebilir. Ama kirazın bakımı, ilaçlaması, gübrelemesi oldukça maliyetli; üstüne toplaması da oldukça zor ve maliyetli. Yani 3 dolardan satan çitfçi yine çok kar edemeyecek. Tarım başlı başına inanılmaz farklı bir dünya. Mesela geçen sene kuraklık nedeniyle köyümde 1 römork tohuma 2 römork ürün alınabildi. Çiftçi mazot masrafını bile kurtaramadı. Tarımda gördüğüm en ilginç şey ise köyümde "fındık" yetişmesi. Fındık bir tür çalıdır, köyüm 1500 rakımlı ve kışları sert olan bir yer olduğu için fındık çalıları sürekli kurudu. Ama her kuruduğu sene kökünden tekrar "çatladı" ve 3-4 yıl sonra kurumadı. Şuan "ilaçlama" yapmadan Ordu'dan daha kaliteli fındık üretilebiliyor. Çünkü köyümde "fındığın" hastalığı yok. Çok farklı dalları olan, çok ama çok önemli bir konu. Uzun süreli tarım politikası olan, ayrıca tarım eğitimi ve teknolojisi yüksek bir ülke olabiliriz.
@oguz8795
@oguz8795 Жыл бұрын
Türkiye'de tüketicinin derdi sağlıklı ürün tüketmek mi ucuz ürün tüketmek mi? Bu ürünün Türkiye pazarında tutmayacağı çok aşikar çünkü hedef kitlesine şu anda %50 daha pahalı bir ürün satıyor. Bu sebepten ötürü yurt dışına ihraç etmeyi daha karlı bulmuş haliyle Erdinç Bey. Türkiye'de, şu son yıllardaki tarımı öksüz bırakan anlayışı bir kenara bırakırsak, uzun bir süre daha tarım yapılabilir gibi gözüküyor. İklim ve su kaynakları olarak baktığımızda. Daha ucuza mal edebilmek varken bunu neden tercih edelim? He, şunu diyebiliriz; marulun Mersin'den gelirken ürünün üstüne yüklenen nakliyesi, işçiliğini biz şehir içinde üreterek ortadan kaldırıyoruz e ama bu sefer de daha çok enerji harcayarak aslında minimum seviyede aynı satış fiyatına hatta daha pahalıya denk getiriyo. Hesabı bi çakozlayamadım :) Karlı ve tüketici dostu olmadığı çok açık küçük ölçekte bakarssak.
@emincetinel3471
@emincetinel3471 Жыл бұрын
300gr marulu toprakta yetiştirmek 50 60gun 800gr ve uzeri marulu toprakta yetistirmek kış kosullarinda 90 gun yaz kosullarinda 65 gun
@Tatanka81
@Tatanka81 Жыл бұрын
Respekt marul bey e
@gokhantuncelli979
@gokhantuncelli979 Жыл бұрын
Hidroponik yerine hidrofonik denmesinin sebebini merak ettim
@haldigo
@haldigo Жыл бұрын
Affınıza sığınarak ; platformlar şeffaf malzemeden olsa ışık verimliliğine katkısı pozitif olmaz mı ? Üstteki ışık alt platformlara da ulaşabilir. Tebrikler çok güzel bir girişim, borsaya açılma düşünceniz var mı ?
@sahintutus2245
@sahintutus2245 Жыл бұрын
Eğer yeteri kadar ışık veriyorsa (ki vermese bitkiyi yetiştiremez) gerekli değil. Benim işim aydınlatma. Sadece teorik olarak beyefendinin yaptığı işi biraz anlatabilirim. işin mühendislik kısmında ahkam kesebilmem için beyefendi gibi 3 sene vakit harcamam gerekli:) Düştüğün yanılgı, bitkiye ne kadar çok ışık verirsen o kadar iyi olur yanılgısı. Bu mantıklı olsaydı çöller tarım arazisi olurdu. Ama dersen ki led aydınlatma zaten azcık ışık veriyor diye, elektromanyetik spektrumu incelemeni öneririm. Beyefendinin ekibiyle yaptığı mühendislikten birisi de muhtemelen hangi dalgaboyunda ışık kullanmaları gerektiği ve ışık ile bitki arasındaki mesafe olmuştur. Dalgaboyunu kısalttıkça bitkiye giden enerji artar ama elektromanyetik spektrumda bu uv dalgalara kaydıkça bitkiyi yakma olasılığı artar. işin mühendislik boyutu da burda ortaya çıkıyor işte. Hangi ışığı hangi bitkiye hangi mesafeden gönderirsem ben o bitkiden en yüksek verimi alırım? işin teknik boyutunda bir de ışığın steradyan olarak açısı da var. Tüm bunları göz önünde tutup bir hesaplama yaptıysam şahsen ben o ışığın alt rafa geçmesini istemem. Eğer alt raftaki bitki üsttekinden daha çok büyüyorsa o zaman ben ışığı en optimal en verimli şekilde hesaplayamamışım demektir. Ayrıca her raftaki bitki gelişimi farklılığı ile standardizasyonumu da bozmuş olurum. Ha belki diyelim ki benim bitkimin ışık spektrumu uv-b ile görünür ışık kadar geniş. Anca o zaman düşünülebilir ya da meraktan denenebilir. Bir dönem akvaryumda sucul bitki yetiştirdim. Bitkilerin bir de şu özelliği var. Renkleri tam hatırlamıyorum kafadan atarak söyleyeyim, atıyorum kırmızı verirsen yanlara yayılarak gidiyor da mavi verirsen dikey büyüyor. Mavi kırmızıdan daha enerjili bir renktir. Yani alt tarafa görece kontrolsüz giden bir ışık başka başka sorunlara da yol açabilir. İşin deneme yanılma ya da mühendislik boyutu bitmez paran varsa. Bu yüzden ar-ge pahalıdır zaten. Cri denilen ışık kalitesi de var mesela. Ya da mekanın toplam ışığı bir bakmışsın fazla olmuş zarar vermiş. Veya tam tersi duvarların yansıtma çapını arttırmak için altın kaplatarak arttırabilirim ve aydınlatma ürünümü daha enerjisi az bir şey kullanarak elektrik giderimi kısaltabilirim. 😂😂 İşin moleküler seviyesi bile incelenebilir. Belki çinkoyu arttırınca ışığı daha az verebiliyorumdur. Gerçi yoktur öyle bir şey ben salladım. Sfsfd Belki bitkinin 10 günlük hali ile 50 günlük halinin ışık enerjisi gereksinimi bile farklıdır. Bu böyle gider. İş bu haldeyken alt tarafa ışık kaçırmamaya çalışırım ki standardizasyon bozulmasın. Mekanın toplam ışığı, mesafe, dalgaboyu ve açısı ile daha çok ilgilenirim.
@josephproudhon7742
@josephproudhon7742 Жыл бұрын
Yemin ederim ülkede hala iyi şeyler oluyomuş lan dedirtti. Teşekkürler
@halilozcan-bv4tp
@halilozcan-bv4tp Жыл бұрын
pavlovun kopegiyim. jenerik muzigi icimi hos ediyor, agzim sulaniyor.
Жыл бұрын
@Flu TV 3D yazıcılarla ilgili sorularınızı bana sorabilirsiniz, boş zamanımda yardımcı olmaktan mutlu olurum.
@onurgulecoglu1732
@onurgulecoglu1732 Жыл бұрын
En sevdiğim seri
@eneskaymak5141
@eneskaymak5141 Жыл бұрын
Yıllardır bu işlerle uğraşıyorum, çıkın çıkın gelin
@keremkekec00
@keremkekec00 Жыл бұрын
Fıtrata ters denilen yerler baya belli. Uzayda tarımın hazırlık versiyonu bu. Yapay et de neden yapılıyor ? Uzaya inek çıkartacak halleri yok :)
@cemersin
@cemersin Жыл бұрын
7-8 yıl önce uluslararası uzay üssünde topraksız marul yaptılar fakat sukültürü değil, katı ortam kültürüydü. Sıkıntı yerçekimi olmadığı için suyu kontrol edemiyorsunuz. Yoksa Mars'ta kurulacak kolonide hydroponic üretilecek tüm meyve sebze
@omerfarukalkan9921
@omerfarukalkan9921 Жыл бұрын
👍
ELE QUEBROU A TAÇA DE FUTEBOL
00:45
Matheus Kriwat
Рет қаралды 28 МЛН
CAN YOU HELP ME? (ROAD TO 100 MLN!) #shorts
00:26
PANDA BOI
Рет қаралды 36 МЛН
КАКОЙ ВАШ ЛЮБИМЫЙ ЦВЕТ?😍 #game #shorts
00:17
Topraksız tarım ile alakalı merak edilenler -  Sizden Gelenler..
33:22
Filmde Kurgu 1  - Olmaz Öyle Saçma Şey - (Bölüm #19)
12:41
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 167 М.
Hidrofonik Kule Bahçe 2 (DİKEY TOPRAKSIZ BAHÇE YAPILIŞI )
9:54
Bişeyler Yapalım
Рет қаралды 24 М.
ELE QUEBROU A TAÇA DE FUTEBOL
00:45
Matheus Kriwat
Рет қаралды 28 МЛН