Imi pare rau, dar legat de proprietatea intelectuala eu cred ca esti in totala eroare. In momentul in care eu creez un videoclip, o carte, un ebook, am drepturi nepatrimoniale asupra creatiei. Nepatrimoniale repet, nu este evaluat economic, nu se masoara in bani. In momentul in care cedez aceasta creatie in scopul valorificarii, repet CEDEZ, deci o incredintez unei edituri, o dau youtube-ului, amazon-ului etc, spre valorificare, mie mi se cuvine o anumita suma de bani. Ce fac eu nu este o activitate lucrativa, eu creez ceva neevaluabil in bani, ce face youtube este o activitate lucrativa. Nu eu pun reclama, reclama o pune youtube, eu imi dau consimtamantul. Odata ce fac eu reclama pentru un client, e o activitate lucrativa, de acord - iti trebuie firma, asta e si motivul pentru care eu am firma. Dar veniturile care vin de la youtube nu trebuie puse pe firma. Acum hai sa iti dau un exemplu: in statutul profesiei de avocat, scrie clar ca nu poti face comert (poti fi actionar, dar nu ai voie sa conduci astfel de activitate - deci NU ai voie sa fii administrator, actionar majoritar intr-o firma, samd). Avocatul totusi are voie sa scrie o carte, pe care o cedeaza unei edituri. Si atunci, cum primeste avocatul cota din banii pe care ii genereaza editura si cum ii declara? Firmă nu are voie sa faca avocatul, deci clar prin declaratie unica - venituri rezultate din proprietatea intelectuala. Astept alte argumente cu drag, eu mi-am expus parerea, mai ales din punct de vedere juridic. Nu e o interpretare obosita, interpretarea asta o poti vedea in nenumarate spete, la persoane care cunosc legea.
@haiducumm58883 жыл бұрын
Oare de ce nu te contrazice nimeni si nu primești nici inimioara? Nu o zic din răutate dar sunt curios...
@elenamommy16763 жыл бұрын
Am vazut ca youtube le numeste redevente pentru drepturile de propietate intelectuala. De ce sa le dam noi o alta denumire?
@vily8753 жыл бұрын
Incadrerea probabil a facut-o doamna dupa ce i-a spus tatae de la ANAF care verifica registrele de incasari si plati:))
@SevenElf6 жыл бұрын
Castig bani din AdSense (website-uri) de aproximativ 6 ani, in jur de 4000-6000 euro lunar, timp in care nu am declarat acest venit la stat. In ultima perioada am inceput sa castig mai mult si ma bate gandul sa declar venitul deoarece nu as vrea sa risc. Problema este urmatoarea. Daca declar banii pe care ii castig la momentul actual este posibil sa ma verifice si sa imi ceara socoteala si pentru anii precedenti? Tin sa precizez de altfel ca sunt persoana fizica, nu am firma si lucrez independent. Imi puteti da un sfat, va rog? Multumesc!
@balex2595 жыл бұрын
SevenElf Salut! Sunt in aceeași problema ca și tine, ai aflat / făcut ceva?
@LuizaDaneliuc4 жыл бұрын
Avem un serviciu de consultanta realizata pe Skype in cadrul careia putem discuta si aceasta problema. Programarile se fac la office@smartadvisors.ro
@PrezentareMachete644 жыл бұрын
as avea o intrebare(stupida sau nu) : daca am ajuns si eu la conditia de a monetiza niste videoclipuri pe youtube si sa zicem ajung sa trec de pragul 100$ si castig putin adica 100/200$(comparativ cu alte canale mari) si youtube-ul vireaza in cont acesti bani,e nevoie sa creez o entitate pfa/srl chiar si pentru acest venit mic? sau exista un plafon peste care daca treci lunar trebuie (ex. salariul minim pe economie,etc)? dar daca nici macar nu primesti constant luna de luna 100$ ci doar din cand ex. 2-3/an ? intreb asta pentru ca nu poti trai lunar din sume asa de mici incat sa consider o afacere asta. eu as fi fost tentat probabil doar sa declar prin acel formular unic venituri din strainate an de an si atat.
@btm13 жыл бұрын
Salut! Daca am deja infiintat un PFA cu un cod CAEN care nu are nici o treaba cu publicitatea (6201 - activitati de realizare a software) , pot sa pastrez acel cod si sa adaug un cod CAEN secundar (7311 de ex.) care sa imi permita sa obtin venituri din doua obiecte de activitate diferite (publicitate + realizare soft) in acelasi timp? Sau codurile secundare trebuie sa fie obligatoriu din acelasi domeniu?
@LuizaDaneliuc3 жыл бұрын
Puteti adauga pana la 5 coduri caen pe PFA, orice coduri, nu trebuie sa fie din acelasi domeniu.
@aproapemasini60664 жыл бұрын
Buna, Multumesc foarte mult pentru informatii ! Mai sunt de actualitate si pentru 2019? Stiu ca au fost cateva schimbari. De asemenea, eu ca si angajat si am venituri din adsense si youtube, trebuie sa imi fac SRL? Sau mai bine PFA? Parca anul trecut daca erai angajat si aveai si PFA parca nu mai plateai contributiile la sanatate, dar am inteles ca a fost stearsa reglementarea?
@LuizaDaneliuc4 жыл бұрын
Sunt de actualitate informatiile si in 2020. 👍
@dansimiha83663 жыл бұрын
Sigur nu esti agent secret al ANAF-ului? :)))) Mersi pentru replica asta de la final, mi-a mai trecut greata generata de birocratia si jumuleala facute de statul roman. Succes in continuare pe KZbin!
@LuizaDaneliuc2 жыл бұрын
Multumesc! Nu sunt sigur! :))
@haiducumm58884 жыл бұрын
Intrebarea mea este, daca sunt deja de 5 ani angajat la o companie cum procedez cu castigurile suplimentare din KZbin ca sa nu am probleme cu legea? Ceea ce fac pe youtube este doar un hobby, dar cu perseverență am inceput sa generez si bani.
@LuizaDaneliuc4 жыл бұрын
Felicitari pentru perseverenta! Aceasta activitate este una care trebuie autorizata asta insemnand infiintarea unui PFA sau SRL. Faptul ca esti angajat nu are legatura cu situatia expusa (adica nu esti scutit de vreo obligatie sau ai vreun avantaj fiind salariat in aceasta situatie).
@mihneafaceit43813 жыл бұрын
daca am atins plafonul de TVA de 300.000 lei cu venituri din AdSense trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA?
@LuizaDaneliuc2 жыл бұрын
Da.
@AndreiChrisso4 жыл бұрын
Bună Luiza, deci pe scurt să înţeleg că toţi care câştigă din KZbin, trebuie să declare veniturile ?
@LuizaDaneliuc4 жыл бұрын
Da, orice castig dintr-o activitate economica trebuie declarat.
@AndreiChrisso4 жыл бұрын
@@LuizaDaneliuc mulţumesc ptr. răspuns
@agmrares69984 жыл бұрын
Daca sunt minor , pot face asta ?
@mihaelapascu44845 жыл бұрын
Sau se depune Declaratia 201 si atat, fara sa ne facem PFA sau SRL daca intentionam sa facem clipuri? Multumesc anticipat!
@LuizaDaneliuc5 жыл бұрын
Ati avut ocazia sa ascultati clipul? In clip sunt detaliate aceste aspecte.
@LuizaDaneliuc5 жыл бұрын
Declaratia 201 nu mai exista, va rog vedeti clipurile referitoare la declaratia unica.
@mihaelapascu44845 жыл бұрын
Luiza Daneliuc va multumesc foarte mult pentru raspuns si timp. Am ascultat din nou ca sa ma lamuresc mai bine, uneori ca incepatori cred ca dureaza putin sa ne familiarizam cu notiunile si sa descalcim putin itele de baza. Va multumesc din nou si sarbatori fericite!
@achiteimarius2 жыл бұрын
unde gasim ebook ala magic?
@LuizaDaneliuc2 жыл бұрын
Nu mai este disponibil si informatia de atunci nu mai este valabila.
@razvanafloarei62564 жыл бұрын
In declaratia unica de venit adun toate veniturile din publicitate din totate platformele (Facebook, KZbin, Instagram etc.) trebuie sa le trec si individual cu platforma precizata sau doar adunate ca suma?
@LuizaDaneliuc4 жыл бұрын
Cred ca din videoclip se intelege foarte clar ca trebuie sa ai o forma legala de autorizare a acestei activitati. 2020, carantina, tot timpul sa vizionezi si alte videoclipuri din care se intelege si mai clar nevoia autorizarii.
@marianatofan13115 жыл бұрын
Buna Luiza, referitor la comisioanele pay pal, ne-ai furnizat niste informatii foarte pretioase despre autofactura si tva , dar referitor la impozitul pentru nerezidenti nu ai precizat nimic. Ce rezidenta are Paypalul, de unde o descarc, platim si declaram imp nerezidenti? Deasemenea declaram sau nu in 390?
@SI-ve9bz4 жыл бұрын
Nu-mi vine sa cred ca exista un canal atat de bun pe astfel de teme in Romania! Daca o sa incep sa castig din KZbin vin la dvs. pentru consultanta/contabilitate!
@LuizaDaneliuc4 жыл бұрын
Multumesc pentru apreciere! 😀
@s.k.tubesuperkids92466 жыл бұрын
Buna Luiza, Multumesc pentru tot ce faci pentru noi. Ma bucur foarte mult pentru ajutorul ce tine de partea legala. As vrea sa te intreb daca poti sa faci PFA pe norma de venit pe codul caen 7311 sau 7312, mai exact daca ai un canal de KZbin poti sa iti faci PFA cu norma de venit? O seara Buna, Multumesc
@LuizaDaneliuc6 жыл бұрын
Buna, nu, pentru acele coduri CAEN nu poti aplica norma de venit. Aici gasesti o lista completa cu codurile CAEN care pot aplica norma de venit. Selectezi intai judetul in care doresti sa infiintezi PFA-ul. static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2018/Norme_venit_2018.htm
@purcelulpadurar7787 жыл бұрын
Felicitari pentru E book .Adorm cu tine.pe.youtube.Pacat, ca ai putine clipuri video. SUCCES .Esti adorabila. Imi place dictia ta si tonalitatea vocala. Acum.ma.pum sa dorm.Scriu de pe telefon. scuze pentru scris.Te am gasit pe net cautand info despre start up. RESPECT
@LuizaDaneliuc7 жыл бұрын
Multumesc pentru complimente! Si eu adorm cu alti youtuberi pe fundal si stiu sentimentul. :)
@andreialexandrubordeianu14315 жыл бұрын
7. Taxe Între dvs. și Google, Google este responsabil pentru toate taxele (dacă există) asociate tranzacțiilor dintre Google și agenții de publicitate în legătură cu Anunțurile afișate pe Proprietăți. Sunteți responsabil pentru toate taxele (dacă există) asociate Serviciilor, altele decât cele bazate pe venitul net al companiei Google. Toate plățile de la Google către dvs. în legătură cu Serviciile vor fi tratate ca incluzând taxe (dacă este cazul) și nu vor fi ajustate. www.google.com/adsense/tc/2018/Romania.html
@haiducumm58883 жыл бұрын
Asta insemna ca nu trebuie sa plătești nimica la stat, numai daca faci reclama la un serviciu/produs în videoclipurile tale. Cei care lucrează în străinătate de ce nu plătesc taxe la statul român?
@andreialexandrubordeianu14313 жыл бұрын
@@haiducumm5888 Statul Roman este de 2 bani! Oamenii pleaca din tara cu viteza luminii si ei nu mai stiu de unde sa scoata taxe! Majoritatea politicienilor sunt niste infantili fosilizati in putrefactie! Nu produc nimic, doar dau din gura ca niste marionete proaste si inutile! Daca lucrezi in strainatate, platesti doar in strainatate taxele! Faptul ca lucrezi online, Google automat este obligat sa iti plateasca taxele in tara care esti! In cazul firmelor Online, Google si Facebook inainte de GDPR si multe altele, au atras toti oamenii la ei pe platforma! Intr.un fel distrug competitia pe piata in intreaga lume! Nu trebuie sa platesti tu nimic in plus la statul roman! Oricum acum cu cryptomonedele va crapa in curand statul roman! Precum am spus, sunt niste jeguri fosilizate si infantile in putrefactie! Vor trebui sa isi ia viata unul cate unul singuri deoarce consuma aerul pe degeaba! Cand esti prost de puti singurul tau venit poate fi doar din taxe!
@haiducumm58883 жыл бұрын
@@andreialexandrubordeianu1431 multumesc Alexandru. Am observat ca numai cei care prestează servicii/fac reclama la un produs sau la un site prin videoclipurile lor zic ca au si firma. In acest mod ii duc in eroare pe cei care fac mai puțini bani numai din youtube. Dacă nu ești informat o poti musca usor. Văd că nu ai primit nici un răspuns la acest mesaj de la asa zisi contabili etc. Succes pe mai departe.
@neowebstudios6 жыл бұрын
ca SRL daca obtinem venituri AdSense, trebuie sa emitem o Factura catre Google (si sa facem Gogle sa accepte), sau ajunge acel document ce emite Googel cum ca ne-au dat niste bani pt publicitate?
@LuizaDaneliuc6 жыл бұрын
Nu este necesar sa faci Google sa accepte acea factura, doar o emiti si o pui in contabilitatea ta romaneasca. Faptul ca nu accepta o factura nu inseamna nici ca nu ai primit acei bani de la Google, nici ca Google neaga tranzactia, ci doar ca nu are nevoie de ea, sau asa considera.
@neowebstudios6 жыл бұрын
ma poti directiona te rog la un artcol din legislatie?
@LuizaDaneliuc6 жыл бұрын
Poti citi din codul fiscal capitolul referitor la venituri, TVA si facturare. Nu exista un singur articol care sa cuprinda toata informatia, dar capitolul facturare este cred cel mai concludent, acolo se specifica obligativitatea emiterii de factura.
@neowebstudios6 жыл бұрын
mersi
@srro97286 жыл бұрын
Mulțumim! Totuși, care e sancțiunea pentru nedeschiderea unui PFA/SRL pentru venituri din Adsense? Am găsit asta: "Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale (care să fie legea specială?), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. " Mai e altceva? Stiu că persoanele prinse anul trecut cu venituri foarte mari, nejustificate, au fost obligate să plătească 16% din sumele respective. Mie mi-a spus un inspector de la ANAF că el le recomandă oamenilor cu canale de KZbin să declare pe pers fizică veniturile ca fiind din alte surse, oamenii respectivi plătindu-și toate dările la stat (impozit, CAS, CASS). 2. Mai e o problemă: KZbin a modificat de curând condițiile pt generarea de venituri prin Adsense - trebuie să ai minim 1.000 de abonați la canal și minim 4.000 de ore vizionate. Am văzut canale vechi de 5 ani cu puțini abonați . Dacă eu îmi deschid acum un canal și abia peste 5 ani încep să generez un profit minim, pot să-mi deschid atunci PFA și să-mi transfer contul pe PFA, să zicem printr-un contract de cesiune cu titlu gratuit? 3. Pentru că ministrul finanțelor a zis că așteaptă propuneri de la mediul de afaceri, am trimis și eu la o adresă propunerea ca veniturile din Adsense (inclusiv pt bloguri) să fie considerate venituri din alte surse, fără să fie nevoie ca un semi-analfabet care pune clipuri cu pisici să-și deschidă firmă/PFA.
@DrMeize7 жыл бұрын
ce ai zis-o cu plata contributiilor cu mutarea lor ... si eu credeam acelasi lucru pana sa aflu adevarul ca defapt nu se schimba nimic decat "din pix" ... bv !
@LuizaDaneliuc7 жыл бұрын
He, he, ma bucur ca te-ai lamurit. :)
@encapsulatio7 жыл бұрын
Dar terapeutii, unde pot vedea diferitele feluri de terapeuti cum sunt taxati?
@LuizaDaneliuc7 жыл бұрын
Terapeutii sunt organizati fie in cabinete individuale (adica PFA-uri) fie in SRL-uri. Deci va uitati la taxarea de la PFA sau SRL in functie de cum v-ati organizat.
@micoaradan7 жыл бұрын
Multumesc mult Luiza! Sa ai o zi frumoasa :)
@dynescu7 жыл бұрын
Acum ceva ani am facut un site, am pus adsense pe el, am completat si contul (personal) si l-am abandonat. Acum vreo doua saptamani m-am trezit cu banii in cont de la google - 70 euro. Nu am firma ce naiba sa fac? :))
@Laura_Seicean6 жыл бұрын
Te duci si ii declari la anaf si platesti 16% pe ei impozit pe venit.
@mihaelapascu44845 жыл бұрын
Cum procedeaza insa persoanele fizice care au clipuri de KZbin? Sunt obligate sa isi faca SRL?
@LuizaDaneliuc5 жыл бұрын
Sunteti obligata sa aveti o forma de inregistrare fiscala care in cazul veniturilor din publicitatea aferenta clipurilor pe KZbin poate fi PFA, SRL, II.
@mihaelapascu44845 жыл бұрын
Luiza Daneliuc Va multumesc foarte, foarte mult pentru raspuns!
@CatalinStoica7 жыл бұрын
multumim!
@alecsandraalcaz45043 ай бұрын
❤
@LuizaDaneliuc3 ай бұрын
Multumesc!
@yokerlol2766 жыл бұрын
Buna , am o intrebare . Am un canal de youtube si am partenerait cu UNIONFORGAMERS (CURSE) care sunt din Germania . Din suma pe care eu o castig , ei iau 10% , iar eu 90% . Din cate mi s-a spus , daca castigi pana in 500 de euro din youtube nu trb sa impozitezi . Astept un raspuns tinand cont ca nu ma pricep in domeniul asta :) Multumesc !
@yokerlol2766 жыл бұрын
Si inca ceva. Eu primesc banii pe un cont paypal . Acesti bani nu ii scot de un card , ii folosec doar in mediul online , jocuri mai precis , conteaza la ceva?
@LuizaDaneliuc6 жыл бұрын
Yoker LOL nu exista un asemenea plafon prevazut in lege, sub care veniturile nu se declara.
@yokerlol2766 жыл бұрын
Deci , chiar daca ei imi iau taxe 10 % in Germania , eu trb sa mai declar si in Romania ?