INGMAR BERGMAN / PERSONA / Film Okuması

  Рет қаралды 48,115

Tufan Simsekcan

Tufan Simsekcan

Күн бұрын

Пікірлер: 145
@adinsaniam6781
@adinsaniam6781 5 жыл бұрын
Çok büyük bir Bergman hayranıyımdır. Persona üzerine çok fazla analiz okudum ve izledim fakat bu video kadar sade, yerinde ve doyurucu olanı az gördüm. Elinize, emeğinize, bilginize sağlık hocam.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 5 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim 🙏🏻
@enverturan4760
@enverturan4760 4 жыл бұрын
Aslında Bergman, gerçek kahramanın "Alma" görünümündeki Elizabet olduğunu, iki yüzü üst üste bindirerek tek bir kişi yaratarak göstermişti. Hayali kahramanın hiç konuşmaması, "Alma"nın çocukla ilgili düşünceleri vs. vs. gerçek kahramanın bir kişilik bölünmesi yaşadığını gösteriyordu.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Ek bilgi için teşekkürler 🙏🏻
@filizemir4315
@filizemir4315 4 жыл бұрын
bir konu bitmeden, konuşulan cümle tamamlanmadan başka bir noktaya atlıyorsunuz .Ve karşınızdakine müsaade etseniz sohbet daha zevkli hale gelebilirmiş. Verdiğiniz bilgiler için yine de teşekkürler...
@oznurcakmakl4237
@oznurcakmakl4237 4 жыл бұрын
beni de tek rahatsız eden bu oldu.acaba videoyu kısa tutma amaçlı mı yaptılar diye düşündüm.doyamadım ama hakikaten bu kadar güzel analiz eden başka türkçe video yazı vs.görmedim.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Bu ilk videolarımızdan. Biraz kakafoni yarattık doğru. Daha sonra daha dikkat etmeye çalıştık. Uyarı ve beğeni için teşekkürler ☺️🙏🏻
@lindesong
@lindesong Жыл бұрын
Modern sinemanın çok sık kullanıp artık klişe haline getirdiği alter ego ya da öteki ben kavramını hem de felsefi biçimde işleyen ilk film sanırım. Sinema tarihi için tekerleğin icadı gibi bir şey.
@mnoktakif
@mnoktakif 3 жыл бұрын
Filmi bitirip ne anlatmak istediğini tam olarak anlayamadığım için buraya geldim, sonuç olarak iki kadın olmadığını aslında bir kadının kendiyle olan çelişkilerini ve hesaplamasını konu aldığını anlayabildim yalnızca. Onu da çekim yapan kameradaki kadının hemşire kadın olduğunu söylediğiniz için. Aslında derinlemesine anlatıyormuş yanınızdaki abi ama bölmüşsünüz sanki biraz adamı
@pinkpinkful
@pinkpinkful 3 жыл бұрын
ben filmi hiç de böyle okumadım. bu filmin bergman'ın tasarladığından ve bilincinden öte daha derin ve farklı anlamları var.
@cigdembeder4095
@cigdembeder4095 3 жыл бұрын
Bu filmi iki sene önce Sinemateksinema Evi nin “üc buyuk yonetmen” adli festivalinda kadikoy sinemasinda izlemistim. Filmden once Bergmanin filmi neden nasil yaptigiyla ilgili ropartajlari yer aliyordu. Bu filminide o zamanlar devlet kurumunda bir isle mesgul oldugunu ama devlet politikasiyla kendi dunya gorusunun uyusmadigi halde sirf isi icin bazi istemedigi icine sinmeyen durumlara goz yumdugunu, bu durumdan dolayi icinde yasadigi rahatsiz oldugu o karmasayi ifade edebilmek icin fikir olarak aklina geldigini soylemis. Hatta oyle bir fikirden boyle bir muthis film ciktigi icin iki kez asik olmustum filme. Paylasmak istedim :)
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Çok sağolun ☺️✌🏻
@alperene7955
@alperene7955 2 жыл бұрын
diğer iki yönetmen hangisiydi ?
@MarjinalAylak
@MarjinalAylak 8 ай бұрын
​@@alperene7955Tarkovsky ve fatih terim.
@merveergul1246
@merveergul1246 5 жыл бұрын
25 senedir eşi Ingrid Bergman. Liv Ulmann ile 2 senelik bir ilişkisi olmuş. Neden bu kadar fazla kadinla beraber olup da Ingrid'de karar kırdınız gibi bir soru sorulmuştu Bergman da dış dünyayla ilişkimi düzenledi gibi bir cevap vermişti.
@aysegulkanat3070
@aysegulkanat3070 5 жыл бұрын
Özel adresinizi bilmediğim için buradan yazıyorum. "5 evlilik yapan Bergman'ın 8 çocuğu daha bulunuyor. Bu arada küçük bir hatırlatma, Ingmar Bergman'ın eşi Ingrid Bergman, ünlü İsveçli oyuncu Ingrid Bergman ile sadece isim benzerliği var. � "www.hurriyet.com.tr › Gündem Haberleri 15 Eki 2004
@burhanilkilic5219
@burhanilkilic5219 5 жыл бұрын
Narsist yapıya sahiptir Bergman, yediye yakın evlilik ve 6 bilinen bir de sonradan çocuğu ortaya çıkmıştır
@onurtokcan9646
@onurtokcan9646 Жыл бұрын
Öncelikle kutluyorum, okumalar eğitici, teşekkür ediyorum. Bergman, kamera senaryosu ve fotoğrafı bilen olağanüstü bir yönetmen, psişik okumalar üzerine anlatımlar mükellef, kamera anlatımlarını atlamamınızı rica ederim....
@AhmetGENCAL71
@AhmetGENCAL71 4 жыл бұрын
Bergman da bir yengeç burcu. Muhteşem bir yönetmen ve harika senaryo yazarları ile çalışmış. Yeni tanıdım kendilerini ama sanırım bütün filmlerini yavaş yavaş izleyeceğim.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
☺️🙏🏻🌿
@dilekefendi7694
@dilekefendi7694 4 жыл бұрын
Ben de hayranım. 6 filmini izledim. Tapılası cidden. Her sahne, diyalog, mekan, kullandığı objelerde mesajı var. Dolu dolu filmler. Herkese hitap etmez. Pek çok defa izlenip etüd edilmesi lâzım. Seçtiği müzikler, oyuncular o kadar isabetli ki. Bergman nasıl bu kadar gerçek olabilir? Nasıl bu kadar sade ama derin anlatabilir, kendini aramayı nasıl böylesi işleyebilir? Aklım almıyor. O detayları anlamasan bile iliklerinden öteye işliyor filmleri. Anlamasan da hissediyorsun. Duyguları dahi arabeske kaymadan ultra kalitede işlemiş adam. Film demeye utanıyorum açıkçası. Başyapıt onun çalışmaları...
@Abraham.21
@Abraham.21 Жыл бұрын
Tufan hoca bende geçmişte izlediğim filmlerin okumalarını sizin videolarınızda geriye giderek bulduklarımı okumaya çalışıyorum,biraz anlatım eksikliği olmussada en azından deginiyorsunuz zaten demişsiniz ilk okumalarımız diye yorumlarda.Ama Bergmanin kadın oyunculuğu üzerine deginmenizde güzel,Ingmar Bergman Kadın oyunculuğu üzerine en iyi yönetmenlik yapabilen nadide yönetmenlerden biridir veya Tek de olabilir,Hatta ben bu oyunculari Bergmanin Kare Ası olarak nitelendiriyorum😁 Liv Ullmann,Bibi Andersson, Harriet Andersson,Ingrid Thulin(bkz: 4 sarışınlar).Ayrıca Bu tarzın en sevdiğim yonetmeni olan Bergman Amcaya ait favori filmlerim,Yaban çilekleri,Persona ve Sessizlik üçlemesi.Ayrica,herkes favori filmlerini paylaşsa daha güzel olur yorumlarda.
@sibelsayglarac2402
@sibelsayglarac2402 3 жыл бұрын
Burhan beyin çok fazla sözünü kesmenizin yanında bir de en önemli kısımları kesmişsiniz Giotto'yu anlatmasına neden müsade etmediniz. Bir de 6 ile ilgili yerde kesmişsiniz, konudan konuya atlanılan bir video olmuş. Yine de teşekkürler ama Burhan bey kanal açsa sanırım onu izlemeyi tercih ederim.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Öneri için teşekkürler. Bu kanalı açtığımız ilk videolardan. Sanırım acemilik ve heyecandan kakafoni olmuş. Kurguda da 10 dk civarı KZbin için yeterli diye düşünmüştük o zaman. Yanlış düşünöüşüz. Burhan Hoca ile yaptığımız son videolara bakarsanız onları kesmeden uzun kullandık. Ve ben Moderatörlüğün dışına pek çıkmadım. Tekrar teşekkürler öneriler için Sibel Hanım.
@kediomer3517
@kediomer3517 4 жыл бұрын
2007 de öldü Bergman :) düzelteyim dedim
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Teşekkür 🙏🏻
@legazettadellasport8615
@legazettadellasport8615 3 жыл бұрын
Bu film hakkında ne kadar konuşulsa yetmez çok teşekkürler🙏🙏
@kadirkaya96
@kadirkaya96 5 жыл бұрын
Aralara koyduğunuz film sahnelerinin bazılarının ses düzeyi fazla olmuş.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 5 жыл бұрын
Uyarı için çok teşekkürler. Diğer videoları hazırlarken dikkat edeceğiz :)
@vudyvardy
@vudyvardy 3 жыл бұрын
Ağzınıza sağlık. Genel olarak çok beğendim, sadece kesip kesip eklemeler bütünlüğü bozmuş gibi. (Naçizane) Bir de Bergman 2007’de öldü orayı düzelteyim istedim. Tekrar ağzınıza sağlık. 🎈
@sucukluyumurta4354
@sucukluyumurta4354 4 жыл бұрын
Harry Poter ve Yüzüklerin Efendisi film serilerini inceleyebilir misiniz? Arthouse üzerine bir sohbet çok makbule geçer..
@kubradag6325
@kubradag6325 4 жыл бұрын
Lutfen tarkovsky aynayi da inceleyin :)
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
🙏🏻⭐️🌿
@ozgurkoyy
@ozgurkoyy 2 жыл бұрын
Film okumalarının görsel yönü yavaş yavaş yaygınlaştı. Ancak işitsel boyutu malesef hala daha anlaşılabilir ve anlaşılmaya çalışılabilir durumda değil. Sanırsın sinema sessiz dönemde hala! Yönetmen ve bestecilerin, filmlerin görsel yönünü yorumlaması ve anlamlandırması gibi işitsel yönü ile de yorumlaması ve anlamlandırması gerekir. Bu konuda çoğunluk malesef cahil ve cahilliğini de kabul edip öğrenmeye çalışmıyor.
@GulYldz
@GulYldz 3 жыл бұрын
İnceleme yaparken, bazı yerleri bağlamadan hızlı atlamışsınız. bazı sahnelerin daha ayrıntılı incelemesi güzel olurdu, maalesef youtube un hızlı tüketime etkisinden kaynaklı bazı yerler hızlı geçilmiş olabilir anlatım dili olarak. Yüksek lisansta benim de konum persona üzerinden modernite incelemesi. keyifle izledim ama dediğim gibi bazı yerler acele ile geçilmiş daha uzununu bekliyoruz sizden, keyiflisiniz, sevgiler :)
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Çok doğru söylüyorsunuz. KZbin hızlı tüketimle ilgili. Ancak bu ilk videolarımızdandı. Artık hızlı tüketime takılmadan uzun ve ayrıntılı kurguları yüklemeye çalışıyoruz. Sarmaşık film okuma 1 saat civarı mesela. Bundan sonrada bu civarda ilerleyecek sanırım. Filme göre elbet. Teşekkürler ☺️🙏🏻🌿
@GulYldz
@GulYldz 3 жыл бұрын
@@TufanSimsekcan keyifle izleriz biz de, en azından bu işe gerçekten emek veren, ciddiye alanlar da keyifle izler asıl hedef kitle onlar çünkü, sevgiler :)
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
@@GulYldz Teşekkürler ☺️🙏🏻🌿
@fenadegilsorkun9242
@fenadegilsorkun9242 4 жыл бұрын
inanılmaz bir film beni çarpar her zaman
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
☺️🙏🏻🌿
@baycank4462
@baycank4462 Жыл бұрын
Bergmanın bir sahneni iki kere tekrar ettiği bir sahne vardır. Orada izleyicilere belirtmek istediği tam olarak ne ola bilir acaba?
@ahmetsaidkargal9912
@ahmetsaidkargal9912 4 жыл бұрын
Yarim saat daha konussaniz film hakkinda izlerdim
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
☺️🙏🏻
@zulal2184
@zulal2184 3 жыл бұрын
ağzınıza sağlık yine incelemesi var diye izledim:)
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
☺️✌🏻🌿
@mugekarakoc7406
@mugekarakoc7406 2 жыл бұрын
Hocanın sözünü kesmeden dinlemeyi öğrenmek gerek. Adam bir cümlesine bile nokta koyamadı.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 2 жыл бұрын
Bu ilk videolarımızdan Müge Hanım. Hem çekim, hem de moderatörlükle ilgili heyecandan. Daha sonraki videolarda bu kakafoniyi azalttık. İçerik umarım yeterli gelmiştir ama :) 300’e yakın video ile Türkiye’nin en iyi sinema kanallarından birine hoşgeldiniz ✌🏻
@abbask3431
@abbask3431 3 жыл бұрын
Emeğinize teşekkür ederiz, sayenizde filmi daha iyi anladık.
@busra1678
@busra1678 4 жыл бұрын
Öncelikle videolarınız çok güzel, çok yararlı. Ama keşke videolar daha uzun ve daha sistematik ilerlese. Bazı yerleri açıklarken fazla yüzeysel geçtiğinizi düşünüyorum, daha uzun ve ayrıntılı olursa çoook güzel olur, emeğinize sağlık.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Sağolun KZbin platfotmu olduğundan biraz kısa ele alıyoruz. Ama corona öncesi ki sonrası da devam edeceğiz. Çeşitli kültür merkezleri ve üniversitelerde ücretsiz workshop ve film okumaları yapıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan duyuruyoruz bunları da. Denk gelirsek onlara da bekleriz :)
@otekibenlik6051
@otekibenlik6051 4 жыл бұрын
Bu filmden bağımsız ve genel olarak algılamanızı istediğim bir sorum var. Herhangi bir "sanat filmini" izlerken illa bir anlam çıkarmak zorundamıyız? Yoksa sadece olağan akışa kapılıp gerçekçiliğin vs. tadını da çıkartamaz mıyız? Yaşım henüz 19 ve bu tarz filmlere özellikle Bergman filmlerine ayrı bir ilgim var. Tabiki bunlar sahte bir entelektüel haz güderek izlediğim şeyler değil. Gerçekten bir arayışım var lâkin bu film okumalarını izlerken ya da filmin kendisini pek fazla bir anlam çıkartamıyorum. Bu bir eksiklik midir? Öyleyse nasıl giderilir? Teşekkürler.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Anlam çıkartmaya çalışmıyor film çözümleyenler. Olan anlamları simgeleri ifade ediyorlar bizler gibi. Kanalda bir film nasıl okunur adlı ve film okumak için gerekli kitaplar neler diye videolarımız var. Tavsiye ederim
@nesilbuse22
@nesilbuse22 4 жыл бұрын
Filmi izlerken Narcissus'u gördüm gibi oldum birden anımsattı, demek gerçekten görmüşüm..? Nerde ne zaman hatırlamıyorum.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
🙂🙏🏻
@gulelelele6024
@gulelelele6024 4 жыл бұрын
Cümleler tamamlanmadan kesilip, başka sahneyi anlatırken yine yarım bırakılmış. Güzel bir okumaya yazık etmişsiniz.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Bu ilk videolarımızdan. Acemilik. Pardon 🙏🏻
@carpediem8395
@carpediem8395 3 жыл бұрын
Ne muazzam filmdi bana göre filmlerin filmi ve yedinci mühürle yarışır ne muazzam varoluşçuluk örnekleri
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
🙏🏻🌿✌🏻
@classicalmusicslowedreverb4077
@classicalmusicslowedreverb4077 3 жыл бұрын
Ağzınıza sağlık hocam,Teşekkürler
@burakubrick
@burakubrick Жыл бұрын
persona da alma nın Voglere okuduğu kitap nedir acaba
@serkan_white
@serkan_white 9 ай бұрын
atlaya atlaya gidilmiş, film girişinden mektup sahnesine nasıl atladın tufan?
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 9 ай бұрын
Aslında KZbin videosu belli sürede olsun diye öyle bir kurgu yapmıştık. Ancak keşke atlamasaydık o ayrıntılatı. İstersen mektup kısmını sen açımlayabilir misin? Yorumda da merak edenler okur hem. Teşekkürler
@Exmac
@Exmac 3 жыл бұрын
Çözümlemeleriniz için teşekkürler
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
☺️🙏🏻
@kivancthewalrus
@kivancthewalrus 4 жыл бұрын
Ben bu kanalı neden daha önce keşfetmedim? Ben bu kanalı neden daha önce keşfetmedim? Ben bu kanalı neden daha önce keşfetmedimmmmmmmm?!?
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
☺️✌🏻🌿
@frankcastle3724
@frankcastle3724 5 жыл бұрын
Hocam Dostoyevskinin Suç ve Ceza adlı romanının filmi var mı ya da onun gibi bir film?
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 5 жыл бұрын
Çeşitli versiyonları var. Ama iyi değiller. Dostoyevskinin Yeraltından Notlar kitabından yararlanan Zeki Demirkubuz’un çektiği Yeraltı filmi vardır. Öneririm
@muratc1688
@muratc1688 Жыл бұрын
4:26 daki yıkanan kadın ne anlama geliyor acaba
@harundereli4373
@harundereli4373 4 жыл бұрын
Kendiniz yorumlayabiliyorsanız adamı neden getirip işlevsiz bırakırsınız ki
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Öneriniz için teşekkürler. Dikkat edeceğiz ☺️🙏🏻
@feanormusic
@feanormusic Жыл бұрын
@umuthasanoten7730
@umuthasanoten7730 3 жыл бұрын
Stalker incelemesi yapar mısınız bu hocayla?
@cg-pb6fs
@cg-pb6fs 4 жыл бұрын
İsviçre mi İsveç mi bi karar veremediniz
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Diller sürçüyor bazen :))
@carpediem8395
@carpediem8395 3 жыл бұрын
c g isviçreden yönetmen mi çıkar ya
@Yusuf_Kerimi
@Yusuf_Kerimi 3 жыл бұрын
Teşekkürler
@asltamu3278
@asltamu3278 4 жыл бұрын
çok mu kısa kesmişsiniz...
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Bu ilk videolarımızdan. KZbin diye kısa tutalım demiştik. Sonradan daha uzun anlatımlı koymaya başladık 🙏🏻
@oznurcakmakl4237
@oznurcakmakl4237 4 жыл бұрын
Bergmanın bir kaç filmini daha analiz eder misiniz?
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Planımızda var. Umarım yapabiliriz 🙏🏻
@alis307
@alis307 3 жыл бұрын
Yüzeysel bir video (analiz diyemiyorum). Ayrıca konuğunuzu konuşturmadınız.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Konuk değil kendisi kanalı açma nedenlerimden biri. Burhan İlkılıç. Yüzeyselliğe katılmıyorum. Ve acemilik, moderatörlük yapamamışım haklısınız.
@sandogan1958
@sandogan1958 2 жыл бұрын
anlayarak anlayamamak isteyenler için iyi bir film:))
@userZyutup
@userZyutup 2 жыл бұрын
00:00 sahne hangi filmden?
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 2 жыл бұрын
Robert Bresson 'Così bella, così dolce, uscito nel’
@desencitasarm2186
@desencitasarm2186 2 жыл бұрын
konuşması için misafir çagırmışsınız ancak izin verseydiniz de o da bir iki cümle konuşabilseydi.
@ipekozbey7243
@ipekozbey7243 4 жыл бұрын
yanınızdaki beyin anlatışı çok hoştu fakat sözünü sıklıkla kestiniz, onun dışında video çok güzeldi 👌
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Heyecan diyelim :) Daha sonraki videolarda dikkat etmeye çalıştık 🙏🏻
@ipekozbey7243
@ipekozbey7243 4 жыл бұрын
@@TufanSimsekcan Süper. Devam edeceğim izlemeye, eski bi video olduğunu farkedememişim🥰
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
☺️🙏🏻🌿
@gor2em
@gor2em 5 жыл бұрын
filmden yeni çıktım sana geldim yine aralarda görüntü koyarak filmi yaşatıyosun babaaa
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 5 жыл бұрын
⭐️☺️👏🏻
@sadidirim5880
@sadidirim5880 4 жыл бұрын
Film okuması böyle yapılmamalı. Bergman'ın dünyasını anlatabilirsiniz, derdini, filmin derdini....
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Film okuması nedir ona bakmak lazım sanırım önce. Film okuması; bir filmin satir aralarini, ilk yüzeysel seyirde fark edilmemis olan derinliklerini, ayrinti ve alt anlamlari simgesel, metaforik, mitolojik, dinsel, tarihsel, teolojik, feslefi ve pisikolojik bazlı kesfetmektir. O anlamda bu kanalda yönetmenin derdine değil filme yerleştirdiği ayrıntıları bulmaca gibi çözümlemektir hedef. Sizin dediğiniz de değerli. Yönetmenin öznel, sosyo kültürel yahut siyasi derdi nedir? Ve aslında bu video dahil her videomuzda biraz ondan da bahsediyoruz. Mesela Bergma’ın annesiyle olan sorunları, zamanında siyasi yaptığı yanlışlar ve onun olumsuz getirileri, ileriki yaşlarında bir nevi af niteliğinde bu filmleri çekmesi vb. Teşekkürler
@kazuay
@kazuay 4 жыл бұрын
hiçbir konuya netlik kazandırmadan daldan dala atlıyorsunuz
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Hepsi net hakbuki :)
@kazuay
@kazuay 4 жыл бұрын
@@TufanSimsekcan hiç sanmiyorum mesela şapka mevzusunda gösterdiğiniz iki sahne de mektup sonrasında geçiyor her neyse iyi günler
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Normalde 2,5-3 saatlik söyleşi ve anlatımlar bunlar. Biz kurguda belli kısımları video haline getiriyoruz. Söyleşilerimiz Corona sonrası devam edecek. Arzu ederseniz bekleriz. Sosyal medya hesaplarımızdan duyuruyoruz. Teşekkürler 🙂🙏🏻
@hulyatuglu7590
@hulyatuglu7590 4 жыл бұрын
Tufan Simsekcan lütfen bir filmi baştan sona analiz eden videolar çekin muhteşem olur.
@ademtabancaoglu4994
@ademtabancaoglu4994 4 жыл бұрын
Bu video biraz öyle olmuş katılıyorum
@tarkanatilkurt879
@tarkanatilkurt879 4 жыл бұрын
Bütün sanatsal filmlerin analizini yapmalısınız
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
:)
@elbkmblue7217
@elbkmblue7217 Жыл бұрын
Çok güzel ya
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan Жыл бұрын
Teşekkürler ☺️✌🏻
@travisbickle3835
@travisbickle3835 8 ай бұрын
abi rastgele bi şeyler söylüyosunuz hiçbir argümanınızı temellendirmiyorsunuz anlamıyorum
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 8 ай бұрын
Öyle yapmıyoruz aslında. Kanalda yer alan film nasıl okunur, film okumada kaynak kitaplar vb videolarımızda temellendirdiğimiz yerleri vurgulamaktayız. Bu video nezdinde düşünürsek Sinema Modern Mitoloji, Mitolojinin Gücü, Maxime Girardeau’nun Persona adlı kitaplarını öneririm. Temel kaynaklarımızın bir kısmı bunlar.
@sputnikesin5773
@sputnikesin5773 4 жыл бұрын
aşırı başarılı bir filmdi. tarkovsky ve bergman sinematografinin efendileri! personalarınızla barışın, başka bir inceleme için kzbin.info/www/bejne/gXvHdqV6rralhMU
@furkantan250
@furkantan250 3 жыл бұрын
Demek her şey Alma üzerinden dönüyordu ha
@ahmetergul7353
@ahmetergul7353 3 жыл бұрын
Gardaş normalde kaçırmam da bunu öküz gibi izlemişim aynı bunu izleyene kadar olayın Alma üzerinden döndüğünü ben de anlayamadım moralim bozuldu biraz aslında ben olayı falan dönüyordu yakalanabilirdi
@ahmetergul7353
@ahmetergul7353 3 жыл бұрын
Filmin başında mektup sahnesi vardı bak parça parça geliyo aklıma ordan da yakalanabilirdi
@furkantan250
@furkantan250 3 жыл бұрын
@@ahmetergul7353 yav mümkün ama tarz bizim nesile hitap etmiyor mevzu o. Yani dönem ve mizaç farkı var.
@ahmetergul7353
@ahmetergul7353 3 жыл бұрын
@@furkantan250 doğru doğru
@furkantan250
@furkantan250 3 жыл бұрын
@@ahmetergul7353 hahahahaha, evet öyle
@aeggumus
@aeggumus 3 жыл бұрын
küfrede küfrede izlediğim film .
@emirksezgin
@emirksezgin 3 жыл бұрын
Açıkçası Persona filmini hiç beğenmedim. Neden diye soracak olursanız... Öncelikle Bergman, yaptığı filmde seyreden kişiye hiçbir şey vermiyor; ne bir mesaj ne de bir duygu... Filmde yaşanan her şey, uzaktan veya yakından onun hayatı veya kişisel entelektüel birikimine dayanıyor. Yani bu bakımdan Bergman'ın bireysel hayatından habersiz bir bireyin filmi ilk seyredişinde keşfedebileceği neredeyse hiçbir şey yok gibi. Bu da filmi etkisiz kılıyor. Bir başka açıdan ise aynı yolla farklı bir sonuca varacağım. Şöyle ki filmdeki her şey, az önce belirttiğim gibi Bergman la bir şekilde alakadar olduğu için filmi seyrettikten sonra filmin bize ne vermiş olduğunu anlamak oldukça güç oluyor. Yani mesela bir filmi seyredersiniz ve oyunculuk ön plana çıkarılmıştır, bu sizi etkiler ve o film zihninizde oyunculuğunun ne kadar harika olduğuyla kalır veya öteki bir filmde bu senaryo, teknik, filmde kullanılan mekanlar vb. olabilir. Fakat ne yazık ki bu filmin bize verdiği doğrudan bir şey yok. Verilmeye çalışılan birçok şey de(özellikle oyunculuk ve senaryo) oldukça keşfedilmesi zor ve yeterince doldurulamamış, temelsiz, filmin bütünüyle ve birbiriyle olan bağları çok zayıf kalmış olan şeyler... Bu bağlamda filmin akılda kalıcılığının iyi olduğunu söylemek haksızlık olur. Anlatmaya uğraştığım şeylerin bir özeti böyle...
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Söylediklerinize katılmak mümkün değil. Detaylı bir şekilde Persona’nın bizlere neler katabileceğini tek tek size anlatacak yüreğim yok ne yazık ki. Çok değerli sinema yazarlarının bu filme dair yazıları var. Açıp onları okuyun bence. Bu söyleminiz filmi anlamayıp kötülemekten öteye gitmiyor.
@emirksezgin
@emirksezgin 3 жыл бұрын
@@TufanSimsekcan Peki yorumlarımı böyle değerlendiriyorsanız buna saygı duymaktan öteye gidemem. Size katılmıyorum yani nihayetinde birçok kişi filmi çok iyi bulsa da filmin iyi olmadığını düşünme özgürlüğümü hâlâ savunacağım. Sonuçta filmin iyi olup olmadığı bilimsel bir gerçek değil, fikre açık bir konu, bir kesinliği yok. Belki de farklı yönlerden bakıyoruz...
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Emir film kötü değil. Sana hitap etmemiş. Bireye ve topluma neler anlattığını videoda bahsettik. İzledikten sonra filmin bize verdiği bir şey yok diyorsan benim dışımda senin öznel tercihin olarak bakmak durumundayım. Filmin iyi olduğunu sana savunacak değilim. Çünkü iyi olduğu tartışılmaz benim için. O derece.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Bergman sineması nevrozların sinemasıdır. Filmleri baskıya dayalı, travmatik çocukluğu ve II. Dünya Savaşı sonrası İsveç’in bunalımından izler taşır. O nedenle filmlerinin çoğunun psikolojik analizle okunmaya açık olduğunu görüyoruz. Persona, Jung’un Arketipler Kuramıyla okunmaya açık bir film. Dolayısıyla filmden bahsetmeden önce Jung’un Arketipler Kuramından bahsetmemizde fayda var. Bergman’ın başyapıtıyla aynı ismi taşıyan Persona kavramı, Carl Gustav Jung’un en temel teorilerindendir. Buna göre, dünyaya gösterdiğimiz dış yüzler, başkalarının görmesine izin verdiğimiz kendimizin parçası personamızdır. Yunan oyuncuların taktığı maskelere gönderme yapan persona, başkalarına gösterdiğimiz kişiliklerimizin maskesidir. Toplum tarafından tepki görmemek için gizlediğimiz yanımızı örten kostümdür. Böylece kendimizi tehlikelere karşı korur, çıkarlarımızı güvence altına alırız. Bazı durumlarda birey, taktığı personanın aslında kendisi olduğuna inanır, personasıyla özdeşleşen birey böylece kendisine yabancılaşır. Bu durumu Jung şişme (inflation) olarak tanımlar. Bu bireyler, rollerine kendilerini fazlasıyla kaptırmış, personalarının egemenliği altında kaybolmuşlar, kendi gerçekliklerinden kopmuşlardır. Filmde Elisabeth’in başına gelen de budur. Elisabeth personasıyla özdeşleşmiş, kendi gerçekliğini kaybetmiştir. Bu yüzden bilinçli olarak susmayı tercih etmiştir, çünkü böylece rol yapmayacak, yalan söylemeyecektir. Diğer bir kavram gölgedir. Gölge, personanın karşıtı olan güçtür. Başka bir deyişle kişinin yüzleşmekten kaçındığı, toplumdan gizlediği, hoş karşılanmayan istek ve fikirleridir. Bu her zaman bizimle olan ama çoğu kez fark edilmeyen karanlık yan, öteki bendir(alterego). Bergman filmlerinde seyircinin algısını kıracak teknikler kullanır. Bunun nedeni seyirciye bir film karşısında olduğunu hatırlatmaktır. Böylece seyirci filmle özdeşleşme içine girmez, filme yabancılaşır ve dışarıdan bakar. Örneğin Persona’da filmin girişinde görüntünün seyirci üzerindeki güçlü etkisini kanıtlayan peş peşe tek çekimlik görüntülerden oluşan bir gösteri izleriz. Film bir projeksiyon arkı ve film şeridinin görüntüsüyle başlar, sırasıyla bir örümcek, kesilen bir koyun başı, dışarı çıkarılan işkembe, çivi çakılan bir el, erekte olmuş bir penis, morgdaki ölüler ve son olarak morgda boylu boyunca yatan bir çocuk görüntüsüyle şoke ediliriz. Çocuk bir türlü üzerini örtemez ve yüzüstü uzanıp Lermontov’un “Çağımızın Bir Kahramanı” romanını okur. Bu ana kadar bizim bakışımızdan çocuk bizim dışımızdadır. Ardından bakışımız bir anda yer değiştirir ve seyirci olarak oturduğumuz yerde Elisabeth ve Alma’nın yüzlerinin olduğu görüntünün yerini alırız. O anda çocukla aynı odadayızdır ve içeriden dışarıya bakarız. Daha film başlamadan kafamızda bir sürü soru oluşmuştur bile. Filmin bütününe bakıldığında düşün nerde başlayıp gerçeğin nerde bittiği anlaşılmaz. Dolayısıyla klasik anlatı sinemasındaki gibi olaylar kronolojik bir sırayla birbirini izlemez ve seyircinin bu yöndeki beklentisi boşa çıkarılır. Alma Elisabeth’e içini döktükten sonra düşsel bir boyutta Elisabeth (persona)ile Alma (gölge)’nın karşı karşıya geldiklerini görürüz. İki kadının yüzleri birleşir ve birisi diğerine dönüşmeye başlar. Bergman’ın bütün filmlerinin kendi hayatından kesitler sunduğunu ya da bir diğer deyişle her filmiyle hastalıklarının üzerine gittiğini göz önüne alırsak, filmdeki çocukla ilgili başka bir noktaya sürükleniyoruz. Bergman istenmeyen bir çocuk olarak dünyaya gelir. Dolayısıyla çocuk, Bergman’ın alteregosunu temsil ediyor da olabilir. Varoluşsal sorunlara psikoloji biliminin katkısıyla eğilen Bergman, yaptırdığı yüzleştirmelerle film sonunda seyirciyi kendisiyle baş başa bırakır. ‘Persona’ perdenin üzerine yansıyan benliğimizi sorgulamayı başarıyor.
@emirksezgin
@emirksezgin 3 жыл бұрын
@@TufanSimsekcan Sevgili dostum, öncelikle vaktinden ayırıp filmin okunması hakkındaki birçok önemli ayrıntıyı paylaştığın için sana teşekkür ederim, emeğin benim için oldukça değerli. Bu bakımdan filmdeki birçok şeye bakış açımı değiştirdiğini itiraf etmem doğru olacaktır. Fakat ne yazık ki anlattıkların kanımca benim fikrimin temelinde yatan ana fikri değiştirmiyor. Çünkü filmde verilmeye uğraşılan şeylerin birbiriyle bağlantısı oldukça zayıf. Tabi şimdi diyeceksin ki sana anlattığım bunca şeyden sonra hâlâ bağlantıyı kuramıyor musun diye. Ancak bu bir açıdan eksik kalıyor: Bu anlattıklarının tamamen doğru sayacak olsak bile bunların filmde keşfedilmesi birçok kişi için imkansıza yakın. Çünkü önceki yazımda bahsettiğim gibi filmde anlatılanlar uzaktan veya yakından yine yönetmenle bir bağlantı sonucu okunabiliyor. Bu da filmi yalnızlaştırıyor bir başka deyişle filmin anlaşılma sürecini yalnızca film okumayı bilen veya fazla üstün zekalı birkaç bireye özel kılıyor. Bu da filmin etkileyiciliğini azaltıyor.
@fatmapolat4392
@fatmapolat4392 2 жыл бұрын
çok dağınık ve söz kesmelerle dolu
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 2 жыл бұрын
Umarım anlatım içerisinde sizlere katkı sağlayan bir kaç done geçmiştir. Eleştiri için teşekkürler
@fatmapolat4392
@fatmapolat4392 2 жыл бұрын
@@TufanSimsekcan tabi ki geçti, ben teşekkür ederim
@yasamakbudegil
@yasamakbudegil Жыл бұрын
kendimi aptal gibi hissettim izlerken filmi.
@acme-1889
@acme-1889 4 жыл бұрын
Entel gorunmek isteyenlerin basucu filmi
@franckkappa7025
@franckkappa7025 4 жыл бұрын
Recep Ivedik de fena sayilmaz...
@acme-1889
@acme-1889 4 жыл бұрын
@@franckkappa7025 cok orjinal bi espri nerden buluyosun boyle seyleri
@franckkappa7025
@franckkappa7025 4 жыл бұрын
@@acme-1889 Amacım kesinlikle espri degildi. Persona gibi 50-60 yıllık ve sinema tarihine gecmis bir filme bugünün izleyicisinin tahammul edebilmesi icin sadece entel gorunebilme çabası yeterli gelmeyebilir. Bu sayfayı takip edenlerin, begenenlerin içinde ben de dahil entel gorünebilme istegi bir miktar olabilir elbette. Recep Ivedik ornegini ozellikle vermemin sebebi, o filmlerdeki kahramanin sevilme sebebi toplumdaki entellektuelleri asagılamasıydi. Sonuç olarak bu da bir bakıs acısıdır. Turk izleyicisi sayesinde izleme rekorları kırmıstır. Ve Ivedik filmleri izleyenlerin entel olma ya da entel gorünme çabası da pek yoktur.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Açımlamanız güzel oldu. Daha anlaşılır hale geldi böylece düşünceniz. Dediğiniz gibi de düşünülebilir elbette. Teşekkürler 🙏🏻
@acme-1889
@acme-1889 4 жыл бұрын
Recep ivedik falan filan neyse o ama bence bu film populer bi entelektuel filmidir ve acaba uzmanlar tarafindan yukseklere cikarilmasa kac kisi bu kadar takdir ederdi merak ediyorum. Old school olmanin butun dezavantajlarini tasiyor, zamanimiza gore herhangi bir orjinalligi kalmamis hikaye ve gondermeleriyle bence ortalama bir film. Iyi film A Space Oddysey gibi zamana meydan okumali bence. Bergman'in yanina Tarkovsky'i de ekleyebilirim bence o da haketmedigi bi populerlige sahip.
@bgmzt3981
@bgmzt3981 4 жыл бұрын
Sığ bir okuma olmuş bu adama gore degıl bu fılmlerı analız etmek
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
Katılmıyorum elbette :) Öncelikle Burhan Hoca belki de ülkedeki nadir film okuyan akademisyenlerden birisi. Ayrıca Persona filmine dair yabancı kısmen ama ülkemiz kaynaklarında şu video derğnliğinde örnek ne yazık ki yok. Okuma nedir ne değildir ve hangi kaynaklar bu konuyla ilgilidir şu iki videomuzu tavsiye ederim; kzbin.info/www/bejne/qoK1pKaofNVkY7c kzbin.info/www/bejne/aWfNe36El8eYlac
@FikretTUNC.
@FikretTUNC. 3 жыл бұрын
Lan film ne anlatıyor onu söylesenize. Konuşuyorsunuz, konuşuyorsunuz yarısı boş beleş.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Fikret bey konusu, anlattıkları ve künye bilgisi wikipedia dahil bir çok sitede mevcut. Biz filmin içerisine yönetmenin işlediği simgeleri anlatıyoruz. Bunu neden ve nasıl yapıyoruz kanalda yer alan diğer videolarımızda da aktarmıştık. Size hitap etmiyor olabilir elbette. Bu yüzden lan demenize, boş boş konuşuyorsunuz demenize gerek yok aslında :) Olur öyle
@FikretTUNC.
@FikretTUNC. 3 жыл бұрын
@@TufanSimsekcan Tufan Bey bu üslup beni yerden yere vurdu. Sizden özür diliyorum. Ama video bana göre değilmiş onu anladım. Filmi yeni seyrettim ve ne anlattığını öğrenmeye çalışıyorum, Chrome'da bir arama yaptığımda en üstte siz çıktınız bende bu videodan herşeyi anlayabilecegim kanısına vardım. Ama video yorum odaklıydı ve buna sinirlendim.
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 3 жыл бұрын
Doğru söylüyorsunuz. Pek yorum yapmıyoruz biz. Ancak yoruma çok açık değerli bir film Persona ☺️✌🏻
@gunayhuseynova150
@gunayhuseynova150 4 жыл бұрын
Teşekkürler
@TufanSimsekcan
@TufanSimsekcan 4 жыл бұрын
🙂🙏🏻
Persona Film İncelemesi
15:46
Filmden Ziyade
Рет қаралды 13 М.
ЗНАЛИ? ТОЛЬКО ОАЭ 🤫
00:13
Сам себе сушист
Рет қаралды 3,3 МЛН
ROSÉ & Bruno Mars - APT. (Official Music Video)
02:54
ROSÉ
Рет қаралды 173 МЛН
Osman Kalyoncu Sonu Üzücü Saddest Videos Dream Engine 275 #shorts
00:29
MICHELANGELO ANTONIONI / BLOW-UP (Cinayeti Gördüm) Film Okuması
23:59
BİR BEN VARDIR BENDE |  Persona Film Felsefesi
12:41
Sinegoat
Рет қаралды 1,4 М.
ANDREI TARKOVSKY / Hayatı - Filmleri
16:34
Tufan Simsekcan
Рет қаралды 33 М.
FİLM OKUMALARI-20 /Persona (1966/Ingmar Bergman)
59:01
Semra Metin
Рет қаралды 868
ZEKİ DEMİRKUBUZ / KADER Film Okuması
34:16
Tufan Simsekcan
Рет қаралды 38 М.
Ingmar Bergman's Persona -- What Makes This Movie Great? (Episode 111)
15:41
Learning about Movies
Рет қаралды 43 М.
Enemy (2014) - Düşman / Detaylı Film Analizi
25:57
25. Kare
Рет қаралды 55 М.
ZERKALO (AYNA) FİLM ÇÖZÜMLEMESİ / ANDREY TARKOVSKI
40:07
Tufan Simsekcan
Рет қаралды 11 М.
ЗНАЛИ? ТОЛЬКО ОАЭ 🤫
00:13
Сам себе сушист
Рет қаралды 3,3 МЛН