Çiseli Şelalesi - Karaoluk Şelalesi - Aybastı - Ordu 4K UHD

  Рет қаралды 2,180

Mehmet Sökmen Tv - Video Post Productions

Mehmet Sökmen Tv - Video Post Productions

Күн бұрын

/ @mehmetsokmentv
ISBN 978-605-88104-0-2
Çiseli Şelalesi - Karaoluk Şelalesi - Aybastı - Ordu 4K UHD
Ordu'nun Aybastı ilçesi Perşembe Yaylası'nda bulunan Çiseli Şelalesi ziyaretçi akınına uğrarken; Çiseli şelale bölgesi alanına Perşembe yaylasının Kümbet mevkiinde dağlık alanlardan inen akarsuların oluşturduğu model bir sentripetal akarsu şebekesi yerleşmiştir.
Bu akarsular adeta yaylanın alçak kesiminde taşıyarak düzlükte yığdıkları malzemenin gerisinde boğularak ve birbirine karışmamak için kıvrımlarla ilginç menderesler oluşturmuşlardır. Kuşkusuz bu ilginç ve nadir menderes oluşumları da ayrıntılı hidrojeoloji ve jeomorfoloji olarak büyük bilimsel değer taşımaktadır.
Şelale sahası barındırdığı kuş türleri, bitki örtüsü özellikleri ve ilginç menderesleri bakımından sulak alan ekosistemi ve tabiat alanı olarak koruma değeri ve jeomorfolojik miras özelliği de taşımaktadır. Bu sebeple Perşembe Yaylası çevresindeki 420 hektarlık alanıyla tam yayla turizm merkezi konumundadır.
Alan sahası Perşembe Yaylası gibi ülkemizin çok tanınan, kolay ulaşılan yoğun ve köklü bir yayla yaşamı ve geleneğinin sürdürüldüğü bu alan büyük bir turistik potansiyele sahiptir. Koruma endişesinden uzak, bu anlamda jeep yarışları, motosiklet safari gibi turistik aktiviteler ve organizasyonlar başlamış durumdadır.
Özellikle jeep yarışları için yarış alanı olarak menderesli arazi seçilmekte, doğal ortam hızla bozulmaktadır. Sulak alan florası ve faunası bu etkinliklerden büyük zarar görmektedir. Bu faaliyetlerin bilimsel temelli sportif yaklaşımla düzenlenmesi, yarış alanlarının iyi belirlenmesi ve çevresel etki değerlendirmelerinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Bu sahanın Ramsar kriterleri açısından bir sulak alan olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Çiseli şelale sahası tamamen Üst Kretase volkanikleriyle kaplıdır. Bazalt ve andezit gibi volkanitlerle metamorfiklerin bulunduğu alanda dar sahalı akarsu yataklarında ve karşılaşma bölgelerinde yeni Kuvaterner alüvyonları bulunuyor. Arazinin bu günkü görünümü temel alt yapıya bağlı olarak, hidrografik, klimatik ve vejetatif pek çok doğal süreçle oluşmuştur.
Perşembe Platosu’nda menderesleri oluşturan ve göletten çıkan akarsular batıya doğru toplanarak Kümbet Deresi’ni oluşturmaktadırlar. Yayla yerleşmesinden 3 km kadar batıda irili ufaklı dört konumda çağlayan yapan akarsu çiseli mevkiinde yaklaşık 35 m. yükseklikten adeta Düden şelalesi’nin ikizi görünümünde ve her mevsim yüksek debi ile düşmektedir.
Sularının bol ve gür oluşu, geniş bir bölgede bazalt zemine hızla çarpan suların zerrecikler halinde uzak mesafelere çise şeklinde ulaştığından şelaleye çiseli adı verilmiştir. Şelalenin içerisinde aktığı vadi bu kesimden itibaren eğim kazanmakta ve derinleşerek taban ve yamaçlarında söğüt, kavak, meşe, kuşburnu türünden bitkilere yer vermektedir. Böylece rekreatif özellikleri sahip olduğu bitki örtüsü ile de artmaktadır.
Çiseli şelalesi Düden şelalesinin benzeri bir görünüm arz eder. Ancak Düden şelalesi traverten basamağından düşüş yaparken, Çiseli bazalt basamaktan düşmektedir.
Perşembe yaylası yerleşmesinin batısında bulunan 1513 m yüksekliğindeki Karga Tepe’nin kuzeyinde yayla yerleşimine yaklaşık 2 km mesafede yer alan Yenioba yerleşiminin güneyinden geçen Çağlayandibi Deresi üzerinde volkanik eğim kırıklığı üzerinden 20 m.’den fazla bir düşüş yapmaktadır. Çiseli Şelalesinin 5 km kadar doğusunda yer almaktadır.
Çağlayandibi Deresi her mevsim akışlı olup, Kümbet Deresi’ne karışan önemli kollardan biridir. Biraz batıda Karavacuk Deresiyle birleşerek güneye yönelir ve bu konumdan itibaren menderesler yaparak Kümbet Deresiyle birleşir. Kümbet Deresi güneyden Tilkicek ve Erikderesi’ni de aldıktan sonra hafif kuzeybatıya yönelerek 1575 m rakımlı Kuzu Tepe güneyinde küçük bir boğaza girer.
Yaklaşık 2 km bu boğaz içerisinde akarken 5-10’ar m’lik birkaç noktada çağlayanlar yaparak Çiseli mevkiinde Çiseli şelalesini oluşturur. Kümbet Deresi Perşembe Yaylası’nda güney ve kuzeyden bu önemli kolları aldığı konumda batıya doğru eğimi iyice azalan platoda çok ilginç menderes şekilleri yapar. Bu menderesler her akarsuyun Kümbet Dereye karıştığı bölümlerde ve karıştıktan sonra görülür.
Ordu Merkez Karaoluk Köyü sınırları içerisindeki Çiseli Şelalesi, doğal güzelliği ile doğa harikası bir göl biçimindedir. Doğal güzelliği ile doğa harikası bir göl olan Karaoluk Çiseli Şelalesi il turizmi açısından cazibe noktalarından birisidir.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 26.07.2020
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 16.08.2020
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: www.mehmetsokmen.tv
/ mehmetsokmen1

Пікірлер: 4
Squid game
00:17
Giuseppe Barbuto
Рет қаралды 38 МЛН
Версия без цензуры в 🛒 МИРАКЛЯНДИЯ
00:47
Bungee Jumping With Rope In Beautiful Place:Asmr Bungee Jumping
00:14
Bungee Jumping Park Official
Рет қаралды 17 МЛН
Perşembe YAYLASI - ORDU / Karadeniz Gezisi
18:58
Doğa Aşığı Gezginler
Рет қаралды 30 М.
"Третий всадник". Стоит ли бояться мирового голода?
19:35
Владимир Лепехин. Видеоканал для умных. Антихайп
Рет қаралды 237 М.
#trabzon #sümelamanastırı #yolu #Karadağ#şelalesi
4:00
AĞBİLEK Beyaz melek
Рет қаралды 154
Inside the V3 Nazi Super Gun
19:52
Blue Paw Print
Рет қаралды 3,3 МЛН
Выживший в Авиакатастрофе
19:24
Алиакбар Азербайджани
Рет қаралды 596 М.
Squid game
00:17
Giuseppe Barbuto
Рет қаралды 38 МЛН