ISIRGAN GÜBRESİ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR VE AZOTLU GÜBRE KULLANIMI NASIL OLMALI

  Рет қаралды 28,530

Doğal Düşün TV

Doğal Düşün TV

Күн бұрын

Asitli topraklar, çoğu insanın yüksek pH'ı daha büyük bir sorun olarak düşündüğü bölgelerde bile, dünya çapında önemli bir sorun haline geliyor. Topraklarımızın zamanla daha asidik hale gelmesinin (düşük pH değerleri) başlıca nedenlerinden biri, amonyum içeren azotlu (N) gübrelerin kullanılmasıdır. Gübrelerdeki amonyum-N nitrifikasyona (bakteriler tarafından toprakta amonyumun nitrata dönüştürülmesi) maruz kaldığından , asitliği artırabilen hidrojen açığa çıkar. Belirli bir gübredeki amonyum yüzdesi arttıkça, asitleştirme potansiyeli de artacak ve böylece pH düşecektir.
Isırgan gübresi gibi azotlu gübreler de, su ile reaksiyona girerek alkali reaksiyon oluşturduğu düşünülse de, nitrifikasyon sonucu ortamdaki asitliği yükseltir.
Bu nedenle ısırgan gübresi evet ucuz bir azot gübresidir ancak kullanım şartları vardır.
Amonyum-N ayrıca bitki alımı ve toprak çözeltisi yük dengesi yoluyla asitliği artırabilir. Örneğin, bitki kökleri amonyum-N'yi (pozitif bir yük) emerken , bitki hücre duvarlarının zarları boyunca yük dengesini korumak için H + (başka bir pozitif yük) salgılarlar . Düşük pH'lı topraklarda meydana gelebilecek ekin ve çim yaralanmaları doğrudan H + iyonundan değil, pH düştükçe toprak çözeltisindeki alüminyum (Al) ve manganezdeki (Mn) artışlardan kaynaklanır. Al ve Mn'deki artışlar kök büyümesini engelleyebilir ve bitkiler tarafından kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) alımını kısıtlayabilir.
1) Susuz amonyak neden sadece biraz asitleşiyor?
Toprağa amonyak eklendiğinde, başlangıçta toprağın pH'ını yükselten bir alkali reaksiyon olan amonyum-N'yi oluşturmak üzere su ile reaksiyona girer. Ancak, amonyum-N nitrifikasyona uğradıkça asitlik oluşur. Bu iki reaksiyon (amonyağın alkali reaksiyonu ve amonyum-N'nin asit reaksiyonu) tam olarak dengelenmez, ancak yakınlaşır. Nihai sonuç, hafif bir asitleştirici etkidir. (Nitrifikasyon : Ortamda bulunan aerobik bakterilerin çeşitli formlarının azot, amonyum ve nitriti kullanarak kademe kademe nitrata dönüştürmesine nitrifikasyon denir. Amonyağın doğada önce nitrite, nitritin de nitrata dönüştürülmesi işlemidir.)
2) Üre neden sadece biraz asitleşiyor?
Toprağa üre eklendiğinde, bikarbonat ve amonyum-N oluşturmak için reaksiyona girer. Bikarbonat daha sonra toprak çözeltisindeki H + iyonları ile reaksiyona girer , bu da asitliği geçici olarak azaltır, ancak amonyum-N nitrifikasyona girdiğinde asit tekrar üretilir. Bununla birlikte, genel net etki, susuz amonyağa benzer, çünkü sadece hafif asitleştiricidir.
3) Kalsiyum nitrat ve potasyum nitrat toprağı neden asitleştirmez?
Hem kalsiyum hem de potasyum nitrat, amonyum-N içermez. Sonuç olarak, toprağı asitleştirmezler.
4) MAP neden DAP'tan daha asitlidir?
Toprağa eklendiğinde MAP , toprak çözeltisindeki H + iyonlarını tüketmez, bu nedenle nitrifikasyon işleminin tam asitleştirici etkisi toprak pH'ını etkiler. DAP bir toprağa eklendiğinde, fosfat iyonunun bir H + iyonu almasına izin verecek şekilde reaksiyona girer , bu nedenle pH üzerinde MAP'a göre biraz daha az etkisi vardır.
AZOT YAŞAMI DESTEKLER AMA DENGEDE OLURSA
Azot ve fosfor, su ekosistemlerinin doğal parçaları olan besinlerdir. Azot ayrıca soluduğumuz havada en bol bulunan elementtir. Azot ve fosfor, suda yaşayan balıklar, kabuklu deniz ürünleri ve daha küçük organizmalar için besin ve yaşam alanı sağlayan alglerin ve su bitkilerinin büyümesini destekler.
Ancak çevreye çok fazla nitrojen ve fosfor girdiğinde - genellikle çok çeşitli insan faaliyetlerinden - hava ve su kirlenebilir. Besin kirliliği son birkaç on yılda birçok akarsu, nehir, göl, koy ve kıyı sularını etkileyerek ciddi çevre ve insan sağlığı sorunlarına neden oldu ve ekonomiyi etkiledi.
BEBEKLER SAVUNMASIZ KALIYOR
İnsanın içme suyu kaynağı olarak kullandığı yeraltı sularındaki besin kirliliği, düşük seviyelerde bile zararlı olabilir. Bebekler, içme suyunda nitrat adı verilen nitrojen bazlı bir bileşiğe karşı savunmasızdır. Atmosferdeki fazla nitrojen, amonyak ve ozon gibi nefes alma yeteneğimizi bozabilen, görünürlüğü sınırlayabilen ve bitki büyümesini değiştirebilen kirleticiler üretebilir. Fazla nitrojen atmosferden dünyaya geri döndüğünde ormanların, toprağın ve su yollarının sağlığına zarar verebilir.
Bu linkten ısırgan gübresinin pH değerine bakılabilir.
ziraatdergi.gop...
üre, üre gübresi, kimyasal gübre, kimyasal gübrelerin içerikleri, agriculture, urea, fertilizer, urea fertilizer, urea formula, üre gübresinin yararları, gübreler, üre gübresi etkisini kaç günde gösterir, üre gübresi kaç günde çözülür, farming, gübre, gübreler, kompoze gübreler, NPK, kompoze gübre nedir, kompoze gübreler nedir, kompoze gübre yapımı, kompoze gübre ne zaman verilir, kompoze gübre ne demek, gübre yönetimi, sebze gübreleme, gübre çukuru, azot döngüsü, fosfor, potasyum, bitki besleme,
#doğalgübre, #dogalgubre, #ziraiilac, #bocekilaci, #böcekilacı, #domates, #salatalık, #biber, #gubre,#gübre, #ısırganotugübresi

Пікірлер: 176
How I Turned a Lolipop Into A New One 🤯🍭
00:19
Wian
Рет қаралды 11 МЛН
Smart Sigma Kid #funny #sigma
00:14
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 12 МЛН
Kimyasal gübreye boşuna para verme, doğalı var!!!
34:51
RENKLER VE ZEVKLER
Рет қаралды 115 М.
Azot İçin Isırgan, Magnezyum İçin Semizotu
12:53
HAYALLERİMİ YAŞIYORUM
Рет қаралды 80 М.
Bu Toprağa Ne Ekersen 2 Katını Biçersin!!!
13:17
RENKLER VE ZEVKLER
Рет қаралды 161 М.
Gülleci Bulamacı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?
13:57
Yunusun Çiftliği
Рет қаралды 33 М.
Etkili Gübre Tarifi Dededen Toruna Aktarılan Ev Yapımı %100 Doğal
8:08
Aydın Bulgurcuoğlu
Рет қаралды 541 М.
"Isırgan Otu Çözeltisi" ANALİZ SONUÇLARI
10:38
Ziraat Mühendisi Gökhan Ayar
Рет қаралды 47 М.
MEYVE AĞAÇLARINDA GÜLLECİ BULAMACI UYGULAMASI NASIL VE NE ZAMAN YAPILIR
9:44
Ekolojik Kent Bahçesi
Рет қаралды 61 М.
BORDO BULAMACI NEDİR? NASIL YAPILIR? Köy Kahvesi
13:14
Antalya Tarım Online
Рет қаралды 13 М.