Videonun açılışında ben: "Oha Eskişehir ne hâle gelmiş!!!"
@esckeo-3 жыл бұрын
Osman Hoca, Güney Kore'de.
@celalergun3 жыл бұрын
@@esckeo- Zaten anlatıyor
@edwardnorton85443 жыл бұрын
@@esckeo- virgüle gerek yoktu
@esckeo-3 жыл бұрын
@@edwardnorton8544 Haklısınız.
@timurhuseynov87943 жыл бұрын
Çok safsın hhjhhhj
@9333king3 жыл бұрын
mesele kalmak yada gitmek değil insanlar insan gibi yaşamak istiyor bu nedenle diğer ülkelere göç ediyorlar bence esas bu konuşulmalı.
@cnakka583 жыл бұрын
Ağa ben senin ppne bakınca prison breakteki michealı görüyorum. Benziyorsun bence.
@9333king3 жыл бұрын
@@cnakka58 öyle diyorlar teşekkürler.
@schruteman74443 жыл бұрын
@@9333king prison mike
@9333king3 жыл бұрын
@@schruteman7444 😂😂😂😂
@nur788903 жыл бұрын
@@cnakka58 sen demesen prison breakdaki kişi sanmam dmfkfkkcf
@AbdulkadirHanoglu3 жыл бұрын
Osman hocam siz gerçekten iyi bir Türk vatandaşısınız kendi adıma çabalarınız için teşekkür ediyorum
@GermanywithEmre3 жыл бұрын
Hocam ben geçen sene Almanya'ya yüksek lisans okumak amacıyla gelmiş bir gencim. Bu kararımdaki temel motivasyon kaynağım Almanya'da master yaparak akademik bilgi birikimimi artırmak ve inanılmaz boyutlara ulaşmış nepotizm, yolsuzluk ve liyakat eksikliği gibi problemlerden dolayı Türkiye'de büyük bir gelecek kaygısı beslemiş olmam. Maalesef mevcut sistemde potansiyeli yüksek gençlerin kendilerini ortaya koymaları neredeyse imkansız. Bu bağlamda şahsen gençlerin yurtdışına gidip kendilerini geliştirmelerini, dil öğrenmelerini ve entelektüel bilgi birikimini derinleştirmelerini sadece kendileri için değil Türkiye için de uzun vadede en hayırlı seçenek olarak görüyorum
@peri85133 жыл бұрын
İyi diyorsun hoş diyorsun Emre ancak arkadan gelen çocuklar için bu gitgide daha da zorlaşıyor. Üniversite sınavı denilen zırvalık gün geçtikçe daha çok çorba oluyor bizim ders müfredatlarımız kırpılıyor, dershanelere , kitaplara binlerce lira harcanıyor sonra fos. Belki derece yapıyorsun yapmasına ama bu sefer elde avuçta ne para kalıyor ne de istek. Köskös seneler çürütüyorsun Türk üniversitelerinde. Koskoca ülkede birkaç hoca hariç " en iyi " okullar bile pek de bir şey yapmıyor. Bir de bu dediğim sınava girecekler için , birkaç sene sonra ülkenin karmaşıklaşan gündemi yüzünden sınav mınav da kalmayacak bence, biz dımdızlak ortada kalacağız. Siz abilerimize sesleniyorum gittiyseniz lütfen dönmeyin. Bir şekilde , okul sarmasa bile bir şekilde bir iş bulun , hakkıyla çalışın , iş ahlakınız ve güvenilirliğiniz olduktan sonra sizi herkes ister. Biz çocuklar belki burda sürüneceğiz ama size bir şey olmasın bari.
@ahmetharmankaya3 жыл бұрын
@@peri8513 Biz çocuklar, öyle mi? Sen bu yaşta bu imla bilgisiyle hayatta aç kalmasın çocuğum, korkma.
@musau.79893 жыл бұрын
@@ahmetharmankaya İmla ile ne alakası var AG?
@dicapriobutcounterclockwis6063 жыл бұрын
@@peri8513 evet, haklısın. Bütün gün TikTok, İnstagram ve Twitch gibi platformlarda fink atıp tek yapabildiği eleştiri(!) ülkeye sövmek olan topluluğun makul bir geleceğinden söz edilemez. Okullarda kişisel gelişimini arttırıp akademik hayatına yön verici hamlelerde bulunup bunu fiile dökmek yerine her gün sosyal medyaya gelen yeni akımları deneyip çeken ve paylaşan bu genç nesil gerçekten hak etmiyor. Gençlerin bulunduğu sayfaları takip ediyorum, bir(1) tane critical thinkinge rastlamadım, bir(1) tane kitaplar ile ilgili, bilim ile ilgili ve de etik ile ilgili paylaşım göremedim, görmüyorum.(Yaş kitlesi 12-18.) Zorundalar mı, değiller fakat ne durumda olduğumuzu görmek için, demografik yapının fotoğrafını çekebilmek için çok iyi doneler. Genelleme yapamazsın diye bir cümle kurmanızı istemem, çünkü popüler kültürün etkisi büyük kitleyi elinde bulundururken genelleme kaçınılmaz olur. Bu ve bu gibi gençler için bence de yurt dışındaki insanların ülkeye dönmesine gerek yok.
@Lunar_Alexus3 жыл бұрын
@@dicapriobutcounterclockwis606 1. Algoritma çok garip bir şey. Eğer gerizekalıları takip ederseniz karşınıza daha fazla gerizekalı çıkıyor. Bu yüzden bilimle, tarihle uğraşan gençleri görmemeniz normal. 2. Evet internette saçma sapan işler yapan çok büyük bir grup var. Bunu yapmalarının da çok basit bir cevabı var: para. İlk olarak asgari ücretle veya bir tık üstüne çalışan üniversite diplaması isteyen işlere bakıyorlar. Sonra pek bir vasıf gerektirmeyen ve fazla para getiren fenomenliğe bakıyorlar. Tabii ki de işlerine gelen işi seçiyorlar.
@aysuntepe50843 жыл бұрын
Bir devlet okulunda ücretli öğretmen olarak çalışıyorum. Müdür hepinizin canina okuyor ki çalıştığım okul Halkegitim merkezi yani benim gibi 30 - 40 ücretli öğretmen var. Ben birlik olalım hakkımızı arayalım dedikçe diğer öğretmenlerin ödleri kopuyor... o kadar korkutuldukki yasal hakkımızı aramaya cesaret edemiyoruz. Devlet dairesinde idareci olan Müdür kendini kurumun patronu ilan edip caninin istediği gibi hakkımıza giriyor ve hic bir şey yapamıyoruz. Tek başına olmuyor hocam. Tek başına olmuyor...
@muhammedeminisot98833 жыл бұрын
@@nagihanaksoy şaka mı bu üç senedir işsiz misiniz?!
@alp_tegin3 жыл бұрын
3 günlük ömrümün 2 gününü bu ülkeye harcadım bırakında 1 gününü kendim için yaşayayım.
@tulincoban3 жыл бұрын
Ben bu konuşmanın altına imzamı atarım. Sizler gibi gidebilecekken kalanlar veya gidip alabileceğini aldıktan sonra dönenler sayesinde ülkemizin hala yaşamaya değer olduğunu düşünüyorum.. 💐💐
@emreagca80673 жыл бұрын
Katılmıyorum,kendimi siyasetten,gündemden uzak tutmaya çalışıp kariyerime odaklanmaya çalışıyorum fakat ne kadar uzak tutup kendi işime bakmaya çalışsam da ekonomik problemler,işsizlik,liyakatsizlik hayatın her noktasında bana kendini hatırlatıyor.Genç yaşlarımızda hayattan bıktırdı bizi bu memleket.Şu hayata bir kere geliyoruz zaten ömrümüzden huzursuzluk ve sıkıntılarla dolu seneler geçirdik.Bari geri kalanını bu sıkıntıları yaşamadan geçirelim.
@isimsoyisim49793 жыл бұрын
Sana maddi yönden sıkıntı çek diyen yok ki. Videoyu hiç anlamamışsın. Yurtdışında okuyan birisi işsizde kalmaz parasızda kalmaz. Senin videodan anladığin herhalde ülkeden çıkmamak. Videoda ülkeden çıkmayın demiyor ki. Ülkeden çıkın ama bağlarınızı koparmayın, ülkeye faydalı olmaya çalışın diyor.
@Ad_astra0013 жыл бұрын
Genç yaşta hayattan bıkmak. Benim de içinde bulunduğum neslin bence en büyük hatası bu. Düşünsene, ne yaşadın da bıktın bu hayattan? Kaç yaşındasın daha; ne gördün,ne geçirdin? Benim arkadaşlarımın çoğu bilgisayar toplıyacak parayı bulamadığından ve benzer sorunlardan ötürü seninle benzer fikirlere sahip. Bence biraz çuvaldızı kendimize batırmamız gerekiyor, ağlamak yerine çözüm bulmaya çalışmamız gerekiyor. Bir de yurt dışına çıktıktan sonra sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorsun sanırım. Eğer çok iyi bir pozisyonda başlayabileceğin bir işin yoksa oralarda da kıt kanaat geçineceksin, ay sonunu düşüneceksin. Dünya bu kadar toz pembe değil, ideal devlet diye bir şey yoktur. lütfen yurt dışında yaşamayı araştırdığımız kadar dünyanın gerçeklerini de araştıralım.
@musau.79893 жыл бұрын
@@Ad_astra001 Mesela nasıl bir çözüm bulalım Apple gibi bir şirket kurup kendi bilgisayarımızı mı yapalım? Ya da Facebook gibi bir şirket kurup Facebook ile mi yarışalım? Sen Türkiye de vergi yükümlülüğünün ne kadar ağır olduğunu biliyor musun? Bir şirket kursan yıllık devlet sana bindirim yapıyor kazanmasan bile. Böyle bir ülkede nasıl bir çözüm bulacaksın?
@barseraydn43003 жыл бұрын
Siyasetle ilgilenmeyecek kadar akıllı olanlar kendilerinden daha aşağıda olanlar tarafından yönetilir. Gündemden ülkeden kopuk, apolitik yaşama hayali olan varsa söyleyeyim o faunusu kırarlar.
@Ad_astra0013 жыл бұрын
@@musau.7989 verginin bahsettiğin apple gibi dünya devi şirketleri kurmak için engel olduğunu sanmıyorum. Emin ol içinde bulunduğun kafa yapısı vergilerden çok daha büyük bir sorun. Madem sorunun vergi olduğunu düşünüyorsun; kur bir dünya devi şirket, bırak %20si devletin olsun. Geri kalan %80 onlarca ülkeyi kalkındırmaya bile yeter.
@melisaylmaz98643 жыл бұрын
Her şeyi bırakıp gitmeyi çok istedim başka bir ülkeye başka bir insanların huzurlu yaşadığı bir yere fakat bir genç olarak Atatürk'e çok borcum var bir ömrünü ülkem için harcayan adamın gençliğe hitabesini yok sayamam
@Aeterna713 жыл бұрын
👏👏👏
@piecedelion11583 жыл бұрын
Ben kalmadım 3 yıl oldu fransa dayım ve çok pişmanım keşke daha önce kaçsaydım
@aysuntepe50843 жыл бұрын
Pasaportunun altına adımı yazar mısın 😔. Önümüzdeki hafta green karta başvurcam. Tek umudum o. İnşallah çıkar 😔
@piecedelion11583 жыл бұрын
@@aysuntepe5084 Gelin ayakkabısımı bu.Allahta seni güldürsün .
@almanduku90433 жыл бұрын
@@piecedelion1158 😅
@musau.79893 жыл бұрын
@@piecedelion1158 Beni de yaz. 😂😂😂
@Kyamet-fr3or3 жыл бұрын
Soda içiyordum burnumdan geldi birden okuyunca 😀
@shm95613 жыл бұрын
Türkiye'de adını duyurmuş bir liseden fena sayılmayacak bir sonuçla mezun oldum. On ikinci sınıfta pandemi dolayısıyla gözlem şansım olmadı ancak on birinci sınıfta şunu gözlemledim: sınıfta otuz kişi varsa bunun yaklaşık on ikisi çıkarcı insanlar. Buraya yazmayacağım şeyler var, verebileceğim en masum örnek bir grup insanın toplanan kalem paralarıyla yemek yediği olabilir sanıyorum (bu gruptakilerin kimisi şu an tıp okuyor). İnsanlarımızda ahlak yok. Ahlaklı insanlar genelde toplumun en alt kesiminde olanlar, üsttekiler de göz boyamak için ufak iyilikler yapıyor insanların gözüne sokarak. Bizim ihtiyacımız olan şey hocamın da dediği gibi sistem... Ben yönettiği fakülteden birhaner dekanlar gördüm (çok kaliteli rektörler de gördüm orası ayrı), sadece siyasi görüşü ayrı olduğu için ülkeye hizmet etmeye çalışan hocanın kariyerini bitirme noktasına getiren de gördüm. Ülkemizde başta eğitim ve akabinde de yasama alanında reform kesinlikle şart... Hikayeleri detay vererek anlatsam kanınız donabilir ama sadece kalem hikayesi buraya yazılabilecek türden Ekleme Yemek olayı komik gelebilir ancak insanlar böyle böyle yolsuzluğa alışıyor. Vergilerle alınan sandalyenin içini oyup onu çöp kutusu yaparak, benim ve muhtemelen sizin ailenizden kat ve kat zengin bir ailesi olmasına rağmen marketten toblerone çalarak ve daha anlatamayacağim şeyleri yaparak (evet bunları yapanlar tıp okuyor)
@muhammet33193 жыл бұрын
Mesela esnafın çoğu fatura kesmiyor ve 80 milyonun hakkının yediğinin farkında değil bu adam büyük bir is adamı olunca veya siyasi lider aynı şeyi yapacak esnafken 100 çalabiliyordu şimdi 100 milyon gibi verdiğiniz örnek çok doğru
@gamzeumut03 жыл бұрын
Günlük 7 milyon masrafı olan sarayın da yükü bizim cebimizden çıkıyor, haksız vergilerin de. Yazık bize ya.
@shm95613 жыл бұрын
@@gamzeumut0 bu arada cumhurbaşkanlığında bulunma fırsatım oldu bir kere, abartıldığı kadar israfın çok olduğu bir yer değil bence. Oradan daha lüks ve pahalı plazalar var.
@shm95613 жыл бұрын
Kesinlikle objektifim, lütfen linç etmeyin
@Lunar_Alexus3 жыл бұрын
@@shm9561 Sarayın kendi resmi verilerine göre günde 7-10 milyon harcanıyor. Bunu saraydakilerin kendisi yayınlıyor
@ethemkutay76143 жыл бұрын
İyi hoş diyor da Aziz Sancar hocamız Türkiye’de kalsaydı nobel ödülünü alabilecek miydi ?
@blackpearl8443 жыл бұрын
verdikleri Nobeli geri alsinlar bence. bunamis.
@nazmicansahan39703 жыл бұрын
nobel alabileceksen git adamda zaten videoda onu diyor.
@musau.79893 жыл бұрын
Şu pandemi döneminde çoğu aydın akıl tutulması yaşadı umarım Aziz Sancar böyle talihsiz açıklamalar yapmaya devam etmez.
@emlakes3 жыл бұрын
Evet alamazdı, ama gittigime pişmanım keşke gitmeseydim de demedi zaten
@AkademikLink3 жыл бұрын
Alamazdı ki buna da aslında değindim videoda...
@blackpearl8443 жыл бұрын
Italya'da freelance 1 is yaptim onay bekliyorum.1 gunde 4/5 saat calistim diyebilirim. cektiklerim erkek moda dergisinde yayinlanacak. alacagim para ile 1 kutlama yemegi, 1 telefon, 1 bisiklet, Zalando uzerinden 3/5 marka ayakkabi, Sephoradan marka 2/3 parfum alabiliyorum. ve param hala bitmedi. TRde isi gectim freelancei gectim 30 gun icerik isteyip asgari ucret odemek istemeyen KURUMSAL firmalar var. xD kendinizi somurtmeyin TRdeki parazitlere, akrabalara, arkadaslara vs.
@hayrunnisasay42973 жыл бұрын
italyada mı yaşıyorsunuz? ne güzel ya allahım yarabbim bu sene imat sınavına girmeyi planlıyorum inşallah italyanın taşı toprağı bana da nasip olur
@TahaWick3 жыл бұрын
Merhabalar ben de şuan İtalya'dayım.
@alfwxe38433 жыл бұрын
@@TahaWick merhaba italya'ya okumak için nasıl gidebilirim bilgi verebilir misin
@sldw3221 Жыл бұрын
Hepimiz daha iyi hayatlar yaşamanın basitçe başka bölgelerin sınırları içerisinde doğmak olduğunu düşününce ister istemez çok kızıyoruz. Ancak bu ülkenin tarihi vatanı ve milleti için canını feda eden şahıslar ile doluyken kendi ülkemize bir fayda sağlamamak bana da çok batıyor. Evet kabul ediyorum ülkeye faydalı olmak belki çok zor çünkü bunun için üst mevkilerden onaylar, istekler gerekebiliyor ancak şunu unutmamalıyız ki bunu değiştirebilecek sadece bizler varız biz hepimiz bunun peşini bırakırsak bir gün kimse bunların peşinde olmayacak ve çok kötü çıkmazlar bizi bekliyor olacak. Ne olursa olsun ne kadar faydamız olursa olsun ülkemize hizmet etmek bize zahmetli veya korkunç gelmemeli bizi mutlu etmeli çünkü bir insanın mutluluğu sadece kendisinin mutluluğu değildir birçok diğer insanın da mutluluğudur.
@gokcerpeker3 жыл бұрын
Toplumsal psikolojinin bozulmuş olduğu bir ülkede kendi hayatımızı kanıksamalarımızla yaşamaya çalışıyoruz. Bir ülkeden umudu kesmek ayrı, o ülkenin sosyolojik bir tedaviye ihtiyacı olması ayrı şeyler. Aziz Nesin'in yüzdesinin günümüz için çok iyimser olduğunu düşünüyorum. Kısaca, gidebilen gitsin. Tek bir hayatınız var. Aziz Sancar haklı veya değil hiç farketmez.
@slippinjimmy16933 жыл бұрын
"Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır." M.K.Atatürk
@batuhanyildiz17903 жыл бұрын
yani görevimizi yurt dışında yapsak iyi bbir insan olsak yeterli ppekte tr de sürünmeye gerek yokmuş...
@kozahan03713 жыл бұрын
Hırsız bile bu sözü layığıyla yerine getirirken sözde bilim üreten gençliğimiz görevlerini yapmak yerine ağlıyor bakın Mustafa Kemal bile söylemiş size düşenin en iyisini yapın diye demek ki sorun bizde
@ozgehamamc98343 жыл бұрын
Hocam manzarayı izlemekten sizi dinleyemedim o yüzden başa sarıp tekrar dinlicem
@guldenaydin99183 жыл бұрын
Temiz,dūzgūn, ferah, huzurlu, ve özgūr alanları özledik...
@muhammeth72623 жыл бұрын
hocam çok güzel şey söylüyorsun da şunu net bilmek gerekiyor. herkesin tek bir hayatı var.
@muhammet33193 жыл бұрын
Baskalarının hayatına dokunmadıktan sonra tek bir hayatının olmasının ne anlamı var ?
@MyWorld-sj8oc3 жыл бұрын
@@muhammet3319 sen başkalarına dokun o zaman
@muhammet33193 жыл бұрын
@@MyWorld-sj8oc Elimden geldiğince . Dünyada bilim insanları kendileri icin değil gelecek nesiller için çalışıyor . Annemiz babamız bizim icin yapmadıkları fedakarlık yok . Kendi hayatlarını düşünselerdi çocuk dahi yapmayıp özgürlüklerini kısıtlamazlardı . Herkes kendini düşünseydi ülkede 1 tane asker olmazdı neden ben senin için canımı vereyim ki ? Değil mi . Toplum ise birbirimize karşı fedakar olmak zorundayız yoksa yok olmaya mahkumuz
@shm95613 жыл бұрын
Tek bir hayatı yurtdışında refah içinde yaşayıp hayattan mutlu olabilirsiniz, veya ülkede kalıp bir şeyleri değiştirmeye çalışabilirsiniz, ya da gidip güçlenip ülkeye geri gelip sistemi düzeltmeye çalışabilirsiniz. Herkesin tek bir hayatı var; kimisi ülkesi için ömrünü harcamaktan zevk alıyor, kimisi zevk için. Anlayış meselesi... (Şahsen hepsine saygılıyım sonra linç etmeyin lütfen)
@muhammet33193 жыл бұрын
@@shm9561 Herkes kapısının önünü temizlese ülke tertemiz olur .
@queecas3 жыл бұрын
Hoca: doçent olduğum için belli bir maaşım var. Belli bir doçent maaşı: 8.600-10.000TL Fiat egea: 150.000TL İstanbulda 3+1 ev parası: 750.000TL İstanbulda 3+1 ev kirası: 4.000TL Hocam maaşın 1500 dolar etmiyor, Allah aşkına maaşım diyip durma artık
@gaziylmaz44653 жыл бұрын
Hocamızın kendi maaşı da değil aslında. Kredi kartlarının maaşı.
@abdullahkilic9853 жыл бұрын
Hocamızın bunu; mütevazi bir karaktere sahip olması sebebi ile söylediğini düşünüyorum. İşsiz sayısı çok fazla. Yinede yorumunuzu genel itibariyle destekliyorum. Beğendim
@mahsumgun65033 жыл бұрын
Kötü niyetli değil ki , amacının para olamıdığı söylüyor bence
@dodosllo52963 жыл бұрын
3+1 750.000 mi ucuzmuş
@emineyuce4443 жыл бұрын
Kalbimize ve hayallerimize çok anlamlı bir şekilde dokunduğunuz için teşekkür ederim Hocam. Haklısınız, mantıklısınız, ülkemiz için tabiki fayda sağlamalıyız. Daha güzel günler görebilmek için özveriyle çalışıyor ve umutlarımı kaybetmiyorum.
@merttar49353 жыл бұрын
hicbir zorunlulugum yok. istemedigim bir pozisyondan kendimu kurtarip refah seviyesi daha yuksek bir yere gidiyorsam bu benim basari hikayem degil, beni bu pozisyona sokanlarin utanci olmali. bireysel olarak bu kacisi bir kurtulus olarak goruyorsam bu benim hatam degil. insanlarin birbirlerini elleriyle alip koydugu bir duzende bir birey olarak gucum yok. cogunlugu buna goz yuman bir topluma karsi kendi savasimi yeterince verdim. birbirlerini yiyebilirler, kilim kipirdamaz. istediginiz ithamda da bulunabilirsiniz ama benim ne tahammulum ne de tenezzulum olur. esenlikler.
@northstar29063 жыл бұрын
Gitmek istiyorsak ülkemizi sevmediğimiz için değil ülkemiz bizi sevmediği için. Hayatımız bitti burada sefil gibi yaşıyoruz
@user-943923 жыл бұрын
Hocam geçenlerde Bi doktor amerikadan ege üniversitesine geldi. Ve çok mutlu oldum. Gençler gidin ama geri gelin. Doğan cüceloğlu da gitti ama geride ailesini bırakarak geri geldi. Aziz Sancar hoca çok doğru diyor. Eminim kendisi de gelmek istiyor lakin ailesini bırakamıyor
@user-li5vd2lb7h3 жыл бұрын
Yurt dışına ilerde gitmek çok istiyorum. Eğer gidersem dönüşümde olur. Çünkü bu ülke insanından soğusamda yine de Atatürk'ün kurduğu ülkem kimsenin elinde telef olsun istemiyorum. Bu düzeni yıkacaksan biz yıkacağız. Sonuçta biz gitsekte ailemiz sevdiklerimiz kalacak. Önce ülkemizi kurtaralım.
@berkegktas3 жыл бұрын
ailemizin kalması beni de çok üzüyor yani biz orda daha iyi konforlu insancıl bir hayat yaşayacağız ama onalr burada kalacak... bu beni çok üzer
@Greeem353 жыл бұрын
Aileyi de bir süre sonra gittiğin yere götür
@user-li5vd2lb7h3 жыл бұрын
@@Greeem35 zor ama
@94YILDIRIMHAN3 жыл бұрын
ÜLKE MİLYONLARCA SURİYELİ AFGAN VE AFRİKALININ İŞGALİNE UĞRADI, NE VATANI NE ÜLKESİ? MİLLET SENİN MİLLETİN DEĞİL ARTIK. (Haykırdım kusura bakma)
@birgrihikayesi3 жыл бұрын
@@94YILDIRIMHAN aynen öyle bu arapları gönderemezsek zaten içimizdeki türk vatan hainleri ile uğraşamayız
@aysesen93162 жыл бұрын
Hocam çok güzel anlatmışsınız, her şeye rağmen iyi insanların olduğu gerçeği bizi ümitvar kılmalı, ve gitsek de dönmeliyiz bu toprakların kolay kazanılmadığının bilincinde olarak.. Bu konuya değindiğiniz için teşekkür etmek istedim!
@freakeva3 жыл бұрын
Gidemeyen biri olarak demeliyim ki; Kimin neyi neden yapmak istediği çok belli ama konu (nedense?!) bu tarz laflara getiriliyor. Kusura bakmayın da kendinizi borçlu sandığınız ülke öğrencilere verdiği iki kuruşu bile geri alıyor. Bu ülkenin gençlerinin kimseye borcu morcu yok. Zaman kaybı için ülkenin borcu var hatta. Yıllarca adı ingilizce olan bir ders aldık ama nedense iki kelime konuşan göremedim. Okulu beş para etmiyor, kitapları beş para etmiyor ki dershane (yardımcı okul), yardımcı kaynak vs. diye şeyler oldu bu ülkede. Sonra vay efendim neden beyin göçü var. Konu ekonominin de ötesinde. Ülkeye sevgi adı altında yanlışların yumuşatılması politikası mıdır bu nedir, insanı inanılmaz rahatsız ediyor. 2000liyim, Hacettepede okudum, kykya bir sürü borcum var, işsizim, 8 kişilik bir yurtta kaldım. Corona konusunda herkesin evine döndüğü ilk zamanlarda yurt müdürümüz herkesi yemekhanede topladı. Konuşurken laf arasında 'ben kızımı doğrusu bu yurtta asla barındıramam' dedi (acaba neden?!). Şimdi kiralar pahalı, yurt bulamayan öğrenciler vs var. Hadi diyelim yurt çıktı, her şey bitmiyor ki kardeşim. O berbat (sınırlı) yemeklerden, 8 kişilik koğuşlarda yaşamaktan, çamaşır yıkama sırasına her şey başlı başına bir problem. Alıyorsun 500 TL civarında bir para zaten bir kısmı yurda gidiyor, hadi akbili doldurdun desen ne kalıyor sana? Böyle mi okutuyor bu ülke öğrencilerini? Böyle mi borçlu olduk biz? Konu ülkeni vs. sevmek değil. Konu insan gibi yaşamak. Konuyu ülkeyi sevmeye vs. çektikleri için zaten bir şeylere karşı çıkıp hakkını arayan insanlar hain ilan ediliyor. Kalıp hakkını aramak bir şeyleri düzeltmeye çalışmak gibi girişimlerinin karşılığını polisler tarafından darp edilerek alıyorsun, gitsen ülkeni sevmeyen oluyorsun.. Ne yapalım hocam? Bu ne yaman çelişki?
@yurek13613 жыл бұрын
Biz devlete değil bu ülkeye emek vermiş emekçilerimize şehitlerimize birçluyuz
@peri85133 жыл бұрын
Hocam okurken ağlayacaktım yemin ediyorum. Bir gün paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacaklar , ama çok geç olacak. Dayan hocam dayan , git , ama mutlu olacağın bir yere git , mutluluğunu da şartlama , yapabiliyorsan, bak , vallahi yapabiliyorsan , yarın sabah al paranı , çık gezmeye , tasını tarağını topla terket sana gına getiren ortamları. Kendi düşüncelerini gör , anlamaya çalış ve problemlerini saptadıktan sonra bunları çözmeye geç , bırak ülke yansın , sen ölüyorsun omurgasız meclisimiz çok mu önemli senden. Şu saatten sonra mafya gelmiş mafya gidecek herifleri ve bilmem kaçıncı göbekten memur akrabalarını sittin sene değiştiremem ben kendi başıma. İstediğim dersleri okuyamıyorum daha lisede , yöneticilerimi mi seçeceğim ? Ben yapamıyorum bari siz gençler gidin kendinizi kurtarın çocuklar artık cayır cayır yanacaklar ülkeyle birlikte , mecbur. Elden bir şey gelmiyor. 17 yaşındayım aynada bir çocuk görmüyorum. İnsan bile görmez oldum artık , bari siz insanlığınızı kaybetmeden , sahip olduğunuz azıcık iyi ve hoş anınızla gidin , yaşamaya devam edin.
@yusufylmazturk66403 жыл бұрын
Ok
@yusufylmazturk66403 жыл бұрын
@@peri8513 A.
@doctalight77003 жыл бұрын
Bence en iyisi yurtdışında yetişip, bu tecrübe ile ülkeni geliştirmeye çabalaman. Her ne kadar önüne binbir türlü engel koysalar da.
@fth0463 жыл бұрын
Yurtdışı tecrübesiz yada eğitimsiz kimseleri istemiyor, adamlar hazır kaymak tabakayı direk alıyorlar. Bu dediğiniz oluyor mu? Evet, örneğin TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit gibiler ve çok fark da yaratıyorlar. Tabi Mahmut hocanın yerinde 10bin kişi olsa onun yaptığını belki bir kişi yapıp geri döner oda ayrı bir konu.
@hasankocak37643 жыл бұрын
@@fth046 Kendisi ve onun gibi yüzlerce mühendis çok değerli ve örnek alınması gereken insanlar fakat Yorumlarda insanlarda hayat pahalılığı ve adaletsiliğin verdiği umutsuzluk hali çok acı.
@zeynep_tufekci3 жыл бұрын
Hocam hala birşeylerin düzelebileceğine olan inancınız açıkcası beni şaşırttı.
@bn37593 жыл бұрын
06:23 Arkadaki teyze harikasın 😍😍
@abit_imbik3 жыл бұрын
Son 20 kusur yilda 4 ayri ulkede ailecek yasadiktan sonra her seferinde geri gelip "bu sefer farkli olacak, dunya degisiyor belki bizde azda olsa degismisizdir" umidiyle agzimin payini almis birisi olarak 5. kez piliyi pirtiyi toplayip bu sefer de UK ya goctum. Ne geri donmeyi dusunuyorum, ne birisini yada birseyi ozluyorum, NET. Meslek lisesi mezunuyum, herhangi bir universitenin kapisindan bile girmedim, 40 kusur sehirde is dolayisi ile bulundum, yaptigim isi bu teknik seviyede yapan 5 kisi bile yok. Bana yapilan bir is teklifi sonucu sektorunde dunya lideri iki firma karsi karsiya geldi, kriz cikti. Calistigim yurtisi firmalarinda maddi manevi hicbir sikinti yasatmadilar, arabami da verdiler, evimi de tuttular, ailemi de getirdiler. Defalarca baska ulkeden kalkip gelip beni calistigim diger ulke de bulup makine problemlerini cozumlemek icin goturmeye calistilar, arti ABD dahil 3 ayri ulkeden ehliyet, SSN, adini bile duymadiginiz ucuk egitimler/sertifikalar ve daha suan aklima gelmeyen onlarca ego yukselten olaylar yillar boyunca. Peki bunca yillik bilgi birikim, tecrube, egitimler, artik aklina ne gelirse, Turkiye ye donunce ne oldu dersin? Size oyle seyler anlatirim ki bu video ya birde ozur video su cekersiniz. Milliyetcilikte sizin olsun, ben gayet memnunum ECNEBI memleketindeki hayatimdan, en azindan INSAN gibi, huzurlu ve ozgurce yasayabilmek yeterde artar bile.
@Zuzu-uf8sb3 жыл бұрын
👏🏻👏🏻👏🏻
@dzombi803 жыл бұрын
Aynen katılıyorum
@beratkaya52443 жыл бұрын
Ne iş yapıyorsunuz?
@abit_imbik3 жыл бұрын
Merak edenler icin; ben uluslararasi bir firma da teknik eleman olarak calisiyorum, son 10 yildirda ek olarak dizayn yapiyorum. Yukarida da yazdim, meslek lisesi mezunuyum ve TR den kat ve kat deger goruyorum, hic bir maddi veya manevi sorunum da yok. TR de benzer durumdaki birisine gore cok cok renkli bir is hayatim ve aile hayatim oldu. Gencligimde hayal dahi edemedigim yerleri gorme ve tecrube etme firsatim oldu. Aileden bir ornek verirsem; oglum 4 ayri ulkede 8 ayri okulda egitim gordu. Turkiyede kalsaydim neler olacagini siz daha iyi biliyorsunuz, cunku hergun bunlarla basetmek durumundasiniz. O sebeple; vatan millet sakarya, osmanli torunuyuz, kalalim ulkeyi kurtaralim, koydeki tezek kokusunu ozledim, vs. zerre benim dunyamda yok ( hele son 20 yillik uygulamalara bakinca). Oyle oturdugunuz yerden; mucadele edip ulkeye faydali olalim, bizde gidersek bilmem ne diye kendinizi kandirmayi birakin. HAYAL DUNYASINDA YASIYORSUNUZ. Son 50 yildir hangi hukumet gelirse gelsin hic birsey duzelmedi. Kimsenin sizi yada ailenizi dusundugu de yok, bir tane hayatiniz var ve demokratik, adil, herkesin esit haklara sahip oldugu ve gecim sikintisi diye bir seyin olmadigi bir ulke de yasamanin ne demek oldugunu tatmadan nasil bir yalanin icerisinde yillardir savrulup gittiginizi asla anlayamayacaksiniz.
@beratkaya52443 жыл бұрын
@@abit_imbik Söylediklerinize katılıyorum.Ülkenin başına geçen herkes kendi cebini dolduruyor böyle gelmiş böyle gidecek.Ben üniversite sınavına hazırlanıyorum.Yazılım alanında kendimi geliştirip yurtdışında çalışmak istiyorum.Türkiyede kazanılan paranın bir değeri kalmadı artık.Paradan da önemlisi insanların huzuru yok kendilerini güvende hissetmiyorlar.Ülkede sistem denen birşey yok herşeye birisi yada birileri müdahale edebiliyor ve bu haksızlık insanı çileden çıkartıyor.En önemli şey olan eğitim ise her sene daha da geriye gidiyor.En basitinden Matematik ve fen derslerini seviyorum.Sınavda da bu alandaki sorular karşıma çıkacak.Ama hala edebiyat vs. sözel dersler görüyorum ve o kadar nefret ediyorumki bu derslerden çıktıktan sonra matematiği bile çalışmak istemiyorum baş ağrısından.Diyebilirsiniz belki kardeşim senin de derdin bu mu diye.Ama eğerki en basitinden bu bile düzeltilmiyorsa ve öğrenciler çıldırıyorsa kimse gençlerden birşey beklemesin.
@venusreklam61243 жыл бұрын
Hocam Ankara'dan selâmlar, saygılar.( Harbî delikanlı bir adamsın.) Sizi takdir ediyorum. Allah'a emanet olun.
@astrobugra3 жыл бұрын
Bu kanalı 2 gün olmamıştır keşfettiğim. Nereden geldim bilmiyorum ama en az 5-10 videonuzu izledim ve favori kanalımın olduğunu farkettim. Çok teşekkürler bu tarz içerikler ürettiğiniz için.
@azrayesil90783 жыл бұрын
Hocam yorumlara baktım da kimse sizi anlamamış yaa. Çoğu yorum katılmıyorum bilmem de yazıyor. Abi siz duydugunuzu anlayabiliyor musunuz diye sormak istedim bu yorumları yapanlara. Benim ailem Almanya'da uzun yıllar çalışmış, oraya ilk gidenlerden. Oraya gidince de hemen hayat mükemmel değil. Çalışmak çabalamak her yerde var. Gece gündüz çalışmış dedem. O kadar yıpranmış ki erken yaşta kansere yakalanıp vefat etti. Ben şu an Turkiye'deyum benim lisans ve yüksek lisans borcum var ikisi birlikte 55 bin tl yi buluyor. Sistem bozuk, bu sistemi düzelteyecek bizleriz, şikayet etmek en kolayıdır. Bir tecrübe kazanıp gelip ülkeye katkıda bulunmak ise ayrı bi katkıdır. Küçük tuğlalardan güzel bir bina ortaya çıksın istiyorsak orada olan ilmi bilimi buraya taşımamız lazım. Tarih boyunca batı bunu yaptı. Doğudan taşıdı ve yüklendi bu ilmî ağırlığı. Fakat biz nedense bu bilimin kaynağı olan doğulular yeniden ele alamıyoruz bu tembel aptal duyduğunu okuduğunu anlamayan zihinler yüzünden. Fedakarlık yapmayan ülkeme bi katkım olsun demeyenler yüzünden
@maths39893 жыл бұрын
Insanlara geri donun veya gitmeyin demek cok mantiksiz. 'Devlet' in kendisi ve yoneticiler her turlu imkani sagliycak ki insanlar bulundugu yerde rahat ve huzurlu yasasin. Birde genclere gitmeyin tavsiyesi veren tuzukuru insanlar hic dinlenmemeli.
@user-li5vd2lb7h3 жыл бұрын
bu ülkede ekonomi cart curt geçtim çok ciddi bir güvenlik sorunu var kadınsan çocuksan 2 kat fazla ilerde bu ülkede bi ailem olsun istemem bu ülkede çocuğum olsun hiç istemem bir de bu var
@zeynademir0143 жыл бұрын
İlerde ulkemde kalıp iyi yönde değişime katkıda bulunmak istiyorum .bulunduğum mevki her neyse ordan liyakatsizlige karşı kendi çapımda bir savaş açmak istiyorum ama gelin görün ki olanlardan dolayı her geçen gün direncim kırılıyor umudum azaliyor .sanırım fırsatını bulduğum ilk anda basıp gidicem
@otherwise36923 жыл бұрын
Şu anda tüm gençlerin yaşadığı bi şey bence bu
@Wing_of_fallen3 жыл бұрын
@@ardilingilizce o tek başına gitmiyor o tam 10 milyon insanı temsil ediyor yani o giderse kimse kalmaz
@zeynademir0143 жыл бұрын
@@Wing_of_fallen boşver reis kime neyi açıklıyon ki
@walterwhite003 жыл бұрын
@@ardilingilizce diamond tema izleyicisinden bu yorumu beklemezdim büyük iht ironi yaptın d-dimi
@aligalipyetis23113 жыл бұрын
Laflara bak,sanki çok önemli birisiymiş gibi havalara girmiş.
@RS-mx2yf3 жыл бұрын
Hocam sizin gibi değerli düşüncelere sahip mücadele ederek değişime inananların var olduğunu bilmek beni hakikaten sevindiriyor, bana bir çok kez "bu ülkeden kaç senin yerinde olsam bu kadar dil bilip yetenekli olup genç olsam buradan kaçarım neden hala bekliyorsun yaşın küçük" diyen çok oldu ama asla mücadele etmekten ve değişime inanmaktan vazgeçmeyeceğim ülkemizde bir çok güzel şeyler var insan yeter ki güzelliğe inanıp vazgeçmesin sonuçta kolay hiç bir şey yok çünkü bu ülkede kolay kazanılmadı. Sizin gibi hocalarımız bizim gerçek geleceğimiz, en küçük sorunda ülkeye genelleme yapıp kötüleyen materyalist bazı gençlerimizin yerine mücadele ederek vefakar olan kendi hayatlarını ve herkesin hayatlarını daha iyiye değiştirmeyi arzulayan gençlerin çoğalmasını umuyorum. Sonuç olarak benciliğin hiç bir zaman iyi şeylere sebep olacağını inanmıyorum
@arabaveyemek23933 жыл бұрын
Hayallerinizin peşinden gidin çünkü yaşlanınca hayallerin yerini anılar alacak ve keşke dememek için deneyin.
@mertmetin723 жыл бұрын
Sosyal medyada dinledigim,izledigim ayaklari yere saglam basan ve hakikati onceleyen yorum yapan nadir insanlardan biri. Memleket sevginiz ayrica takdire sayan. Tebrikler..
3 жыл бұрын
Hocam 3:35'de videoyu eklemeyi unutmuşsunuz, ben de çoğu kez unutuyorum, izleyiciler hatırlatıyor bana. Bu sefer ben hatırlatan tarafta olayım :)
@emrecakmak8340 Жыл бұрын
Seri videoyu güncelle üstat, şu son zamlardan ve vergi bindirmelerinden sonra yorumlarını aşırı merak ediyorum.
@vezirgambiti5579 Жыл бұрын
oooğğhh
@northstar29063 жыл бұрын
İmkanım olsa gider ve arkama bile bakmam. Bu ülke gençliğimi bitirdi. Benim hiçbir borcum yok fakat bu ülke bana bir gençlik borçlu
@ahmettekin74723 жыл бұрын
Hocam Allah senden de seni yetiştirenlerden de razı olsun. Gerçekten bende sizin gibi düşünüyorum. Evet Türkiye şartlarında uygun ortam olmayabilir. Fakat artık dünya küçük bir köy olduğu için kendimizi yurtdışında yetiştirip, ülkeye dönüp vatan hizmeti yapılmalı diyorum . Tıpkı Atatürk'ün ilk tıp fakültesi öğrencilerini Avrupa'ya gönderdikten sonra ülkeye çağırıp hizmet etmelerini sağlaması gibi. Okuyanlara teşekkür ederim...
@lyll94473 жыл бұрын
Hocam gençliğimizin şu döneminde çok çalışıp en basit bir ayakkabıyı almak için bile 1 aydır düşünüyoruz. Alım gücü bu ülkede o kadar yok ki gençleri özellikle yurtdışına gitmeye iten en önemli şeylerden birisi bu. Orada tuvalet bile temizlesem maaşım benim ihtiyaçlarımı karşılamama yeter. Bu lüks yaşamak cafelerden çıkmamak ya da doya doya alışveriş yapmak değil. Sadece insanca yaşamak istiyoruz ve yurtdışında bu mümkün. Alım gücü var. Türkiye’de kalıp her ayın sonunu nasıl getireceğimi düşünmek istemiyorum çünkü bu yaşımda. Türkiye’den istediği zaman gidip gelebilen yurtdışı imkanı her an elinin altında olanlar sürekli biz gençlere kaçmayın ülke şöyle böyle gibi tavsiyeler vermeye başlıyor. Ama onun elinin altında olan imkanlar bizim elimizin altında olmadığı için bu kıyaslamayı doğru ve haklı bulmuyorum. Şartlar eşit olmadan konuşmak, tavsiye vermek hiç adil değil hatta karşındakini aptal yerine koymak gibi geliyor bana. Evet bende bir süre yurtdışında yaşayıp dil ve donanım kazanıp ülkeme dönmek istiyorum. Çünkü Türkiye’de iyi şartlarda yaşamak anca böyle mümkün. Orada kalmak ve gelmek istemeyene de kesinlikle hak veriyorum. Genç yaşımızda tek derdimiz geçim sıkıntısı oldu kim kalmak ister ki
@paradise29273 жыл бұрын
Videonun başında 'vay be şu manzaraya bak çok güzel, çocuk sesleri falan çok huzurlu. Acaba ülkeme çok mu haksızlık ediyorum' diye düşünmüştüm kore olduğunu öğrendim KSBSISBSISBSIBS
@just63773 жыл бұрын
Eğitim için yurtdışına gidip, kazanımlarla ülkene dönüp hizmet etmek güzel olabilir. ( hocam bir el atında bizde Kore’ye gelelim.)
@just63773 жыл бұрын
@@hamanakingdom1615 çok sağol ya içime su serptin :)
@bahadirtasdelen2 жыл бұрын
38 yaşındayım. 15 yıldır Türkiye'de çalışıyorum ve gelir vergisi ödüyorum. 38 yıldır benim aldığım ya da benim adıma alınan ürün ve hizmetlerden kaynaklı da oldukça büyük vergiler ödedim. Karşılığında evet, bu ülkenin imkanlarından faydalanarak okudum ve belli bir meslek sahibi oldum. Ama şu an ne ödediğim, ne de ödeyeceğim verginin karşılığını alabildiğimi düşünmüyorum. Kısa sürede alabileceğimi de düşünmüyorum. Açıkçası, ülkenin toparlanmak için en az 20 yıla ve bu 20 yıl boyunca ülkeyi toparlayacak bir irade ile yönetilmesine ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum, ve ne bu iradenin, ne de bu iradeyi yönetimde tutacak toplumsal yapının bu ülkede bulunduğuna inanmıyorum. Kaldı ki, 15 yıl boyunca çalıştım ve bir şekilde bu ülkede değer ürettim, toplumun bir parçası olduğumu hissetmeden ve kendi ülkemde yabancı gibi yaşıyorum.Ne toplumsal olarak, ne de yönetimsel olarak temsil edildiğimi, ya da edileceğimi düşünmüyorum. Bir 20 yılımı daha alturistik şekilde bu ülkeye heba etsem ve ülke kurtulsa mesela, benim heba ettiğim ömrüm ne olacak? Düzgün yaşamak istemek benim hakkım değil mi? Mutluluğu amaçlamak benim hakkım değil mi? Dolayısı ile neden elime bir fırsat geçtiğinde, daha iyi olacağına inandığım bir hayat için başka bir ülkeye göçmeyeyim? Neden 20 yıl da oraya emek verip, hem bu 20 yılı daha iyi yaşamayayım, hem de sonrasında da bu emeklerimin karşılığını daha iyi almayayım?Neden çocuklarıma daha iyi hayat, daha iyi eğitim, daha güvenli ortam sağlayabilecek bir başka ülkeyi tercih etmeyeyim?
@ahmetylmaz13453 жыл бұрын
Gözümüzün önünden gidiyor bazı şeyler... 2:09 ' daki bisikletli çocuk gibi. Ve yapabildiğimiz tek şey izlemek oluyor...
@chvrch86953 жыл бұрын
Ben Azerbaycanlıyım ama Türkiyede lisans okuyorum, son sınıfım ve bu konu benim için gündemde. Bu sürede iki ülkede yaşamanın kolay olmadığını anladım. Çünkü iki hayatınız var. Birinde aileniz birinde arkadaşlarınız ve sevdikleriniz. Bu özlem hep olacak bende artık. Bir ülkede olunca diğer ülkeni özlüyorsun ve oradaki sevdiklerini, diğer ülkede yaşıyorken de tam tersi. Sonunda bir yerde yerleşmem gerekicek, başka üçüncü ülke olsa bile. Ki Türkiyeyi ve Azerbaycanı aynı seviyorum ikisi de benim için vatan, ancak ikisinin de büyük sorunları var. Kimse "Azerbaycana dön burda hiç bir şey yok" düşünmesin çünkü bizde de her şey berbat, bizde de herkes kaçıyor ve en çok da Türkiyeye çünkü burda çok şey daha iyi bize kıyasla. Buralar bizim memleket biz Türk kanı taşıyoruz bu yüzden herhangi bir ülkeye gidebilirsiniz ama siz Türk kalıcaksınız (Başka kan taşıyan arkadaşlar beni affeder umarım :D). Bu konuda bence en önemlisi başka ülkeye giderken kendinizden kaçmamak, kendi geçmişinizden, kendi tarihinizden, kendi kültürünüzden, kendi dininizden. Akılnan karar vermek lazim, duygularla değil.
@zeynepdemirtas1143 жыл бұрын
Memleket sevdalısı, güzel insanları göremiyorum ki etrafımda ben de ülkeme katkı sağlamak isteyeyim. Ülkeye dönmek veya dönmesek de iyileşmesi için bir şeyler yapmaya çalışmanın sistemi değiştirip ülke durumunu iyileştireceğine dair bir ışık bile görüyor olsak pek çoğumuzun fikri değişirdi haklısınız, haklı olduğunuzu düşünürdük.
@Deniz-dq5vv3 жыл бұрын
Herkes birbirini beklerse kimse hareket edemez. Bir öncü olmak, sonunu bilmediğin bir yola başkoymak da cesaret ister. Peki herkes böyle düşünurse bu iş nasıl olacak?
@abdullahkilic9853 жыл бұрын
@@Deniz-dq5vv Kesinlikle. Fedakarlık yapan yok. Herkesin bir bahanesi var.
@avjinyalcnkaya9013 жыл бұрын
7 yaşında ana dilimi bırakıp Türkçe konuşmaya zorlandığımda, anneannemi babaannemi anlayamayacak duruma geldiğimde bu ülkenin bana verdikleri bitti, 7 yaşında yüzüstü bırakıldım ben. Şimdilerde adım yüzünden devlet memuru olamıyorum, her şeyi sıfırdan yapmaya başladım, üstelik sicil kaydı tertemiz, vergisini takır takır ödeyen 18 yaşında bir gencim, bu ülke için milliyetçilik yapamam.
@esrabalcanci14183 жыл бұрын
hocam benim söylemek istediklerimi çok güzel ifade etmişsiniz. o videoda aziz sancara soruyu soran kişi benim. aslında söylemek istediğim şey kendisi yurt sevgisi olan bir bilim adamı fakat türkçeyi unutacak kadar uzak kalmış memleketten. günümüzde gençlerin ise gitmek isteme nedenleri daha fazla para kazanmak. eğitim için, bilim için gitmek isteyene asla lafım yok fakat yurt dışına gideyim de uber şoförü olurum, garson olurum vs diyenleri asla anlamıyorum. sen orda garson olacaksın ama burası arap kültürünü benimsemeye devam edecek. yozlaşmaya devam edecek. ondan sonra bide burda olmadığın halde beni yönetecek kişiye karar verme hakkın olacak. zaten bu hale gelmemizin en büyük nedenlerinden biri de bu. yurtdışında yaşayan adam benim yöneticime karar veremez. gidenlerin hepsi eğitimli kültürlü insanlar olsa zaten bunu farkeder. ben de çok gitmeyi düşünüyorum ama bu topraklar bizim biz bu toprakların kıymetini bilmeliyiz afganlar suriyeliler geldi yozlaştık demek yerine burda kalıp bazı şeyleri değiştirmeye çalışmalıyız. değişimi beklemek yerine değişimin kendisi olmalıyız. aziz sancara da bunu engellemek için ne yapmalıyız gibisinden bişey soruyorum fakat sormak istediğim şu: gitmek isteyen insanların ülkede kalması için neler yapmalıyız? bu beyinleri kaybedemeyiz. şu videoyu izleyen 41 bin kişinin hepsi de çok kıymetlidir eminim. bizim gibi özellikle farkındalığı yüksek insanların bişeylerin değişmesi adına burda kalması gerekiyor diye düşünüyorum. yani kısacası yurt dışına bilim yapacaksanız gidin eğitiminizi alın burda eğitim adına faydalı olabilmek için geri dönün yoksa uber şoförü olacaksanız hiç gitmeyin derim.
@hamzakayanet3 жыл бұрын
sonuç olarak tek bir hayatımız var, ve toplam 70-80 senelik ömürde bu toplumu değiştirmek mümkün değil, zaten 20li yaşlardayız, 50-60 senemiz var yada yok. imkanı olan ilk fırsatta rahat yaşayacağı, huzur bulacağı bir yere gidip, orada ömrünü geçirmeli, evet ölmeden ülkeye dönüp mezarım burada olsun diyebilir sadece. birikim yapmak için gidip, ev-araba vs. alabilmek uğruna ülkeye dönmenin herhangi bir mantığı yok, huzur yok bu ülkede
@aliasaf80653 жыл бұрын
Her zaman söylediğim bir şeyi söylemişsiniz ; çevremdeki bütün güzel insanlar ülkeden gitmeyi planlıyor , bence inadına bu ülkede kalmalı ve bu ülkeyi daha güzel bir yer haline getirmeliyiz , umutsuzluğa kapılmamalıyız inanın her şey daha güzel olacak
@Avrasyamt23 жыл бұрын
olur olur sen bekle
@melkor17193 жыл бұрын
Bende bi zamanlar bu ülkeye katkı sağlamak istiyodum . Taki bu sözün her geçen gün daha daha doğru bi söz olduğunu anlayana kadar . "türkiyede hiçbir başarı cezasız kalmaz"
@akncora80783 жыл бұрын
Aziz hoca biraz boş yapmış. Ülkede yoksulluk sınırı 12k olmuş. Bu ülkeye niye geri dönelim ki? Dönse Aziz hoca dönerdi.
@oguzhantsun3 жыл бұрын
Adam daha adamakıllı türkçe konuşamıyor milliyetçilik yapıyor bari şimdi tüm paranı çek gel ülkede bilim yap
@SihirliHocam3 жыл бұрын
Evet gitmek lazım, öğrenmek gelişmek lazım. Ama kaçmak nedir? Yok torpili yokmuş. Sanki benim var. Her kolayci, en fazla torpil isteyen en fazla torpilden şikayet ediyor ne yazık ki... Bu ülkede bir seyler zor. Evet. Herkes çok salak ben burada yapamam gideceğim uber yapip paramı kazanacağım diyen öğrencilerime dediğim gibi " herkes salak ise akıllı sen burada mi para kazanamayacaksin?".
@muhendiseksper70263 жыл бұрын
Sen dönme, zorla gel diyen yok zaten.
@ADBE3 жыл бұрын
@@oguzhantsun ister git ister gitme orası beni ilgilendirmez ama Aziz Sancar Amerikada olduğu halde Türkiye'ye senden daha çok katkı sağlıyor. Sanki her Türkiye'de yaşayan ülkede üretime bilime bir şeyler katıyor önemli olan bu insanların ülkede kalması yoksa sokakta dolaşan vasıfsız insanlar ülkeden gitmesi veya kalmasının pek bir önemi yok
@oguzhantsun3 жыл бұрын
@@ADBE Adam bilim adamı diye gel ülkende bilim yap dedim.her ne yapılorsa ülkesinde yapsın o kadar vatanseverse
3 жыл бұрын
Dakika 9:09 'da, hocam ülkemizin güzel insanlarından bahsediyor. O sırada arkada uçurtmalı bir çocuk kadraja giriyor. Şöyle bir düşündüm; en son ne zaman uçurtma uçuran bir çocuk gördüm diye? Ya da böylesine masum mutluluklar ne zaman bizden bu kadar uzaklaştı? Neyse. Herkese selam güzel insanlar.
@kontdooku47063 жыл бұрын
Yorumumu malum parti kesiminin ve trollerinin saldırısına uğradığı ve ayrıca altında hakkımda iftiralarda bulunulduğu için kaldırmak zorunda kaldım. (troller siz şeref, ahlak nedir bilmediğiniz için herkese iftira atarsınız)
@m1m2m33 жыл бұрын
hangi uni ?
@blackburnejoseph3 жыл бұрын
Devlet için bir şey yapmayacaksın zaten devlet dediğin nedir ucube bir varlık mıdır devlet dediğin halkın örgütlediği organizasyondur. Ama devlet senin için çok fazla şey yapsa zaten ülkede kalırsın fedakarlık yapmana gerek kalmaz. Fedakarlık dediğin zararın yarardan fazla olduğu durumlarda kullanılır. Sen ülken için çalışacaksın ki senden sonrakiler daha rahat etsin olay budur
@bahattineren17733 жыл бұрын
Aynı durumda olup senin gibi düşünmeyenler de var bu tamamen bir tercih meselesidir yurt dışına çıkmak kolay zaten dönmek zor
@ahmetharmankaya3 жыл бұрын
Buna benzer çok yorum olurum farklı videoların altında. Ortak noktası, hiç birinin hesap adı, "Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin" değil. Çok ilginç bir şekilde, dil üslubu da benziyor. Sanki algoritma...
@emlakes3 жыл бұрын
Aslında haklısın, devlet Amerikadaki gibi avrupadaki gibi üniversiteleri ücretli yapacak (harçları kastedmiyorum, yurtdışı üniversite ücretlerini araştırabilirsin) böylece elde ettiği gelirle istisnasız her öğrenci için barınma olanağı sağlayacak.. Zaten yeni yapılan KYK yurtları iki kişilik oluyor genellikle, ileride bu sisteme rahatlıkla geçebilir..
@metinay633 жыл бұрын
Her şey çok güzel olacak! hayaliyle bekliyoruz bakalım. Ağzınıza sağlık hocam..
@behcetgokman16383 жыл бұрын
Çok beklersin.
@metinay633 жыл бұрын
@@behcetgokman1638 tkşler iyi akşamlar
@oceanpacifica67863 жыл бұрын
Açtık mobil veriden izliyoruz. Seviliyorsunuz hocam
@kzlaymadensuyu83353 жыл бұрын
İşte buna fedakarlık derim. 👍
@walterwhite003 жыл бұрын
işte feraset işte ..
@crownguard00463 жыл бұрын
@@aaaliiiiii işte fedakarlık
@ayseoz_38833 жыл бұрын
Osman Hocam sizin gibi akademisyenlere ülke olarak ne kadar çok ihtiyacımız var.. Tecrübelerinizi tarafsız olarak ülkemizin menfaatlerini düşünerek gayet açık bir şekilde aktarmanızı geleceğimiz olan gençlerimiz adına çok anlamlı buluyorum👍 başarılarınızın devamını dilerim.. 👏👏👏
@dzombi803 жыл бұрын
Genç kardeşlerim boşuna bu ülke insanı için cabalamayin değmez onlar zaten hallerinden memnun ben 40 yaşındayım benden geçti artık enerjiniz cesaretiniz varken bir hayat kurmaya bakın kendinize
@demlikposeti84742 жыл бұрын
Keşke gitsen
@balporsugu88083 жыл бұрын
Hocam çok güzel analiz etmişsiniz konuyu, teşekkürler. Tam da diğerkamlıktan bahsederken, arkanızdaki çeşmeden avucuna su doldurup köpeğe içiren kadını fark ettim, hoş bir tesadüf olmuş. Yapılan her iyiliğin çok büyük bir değeri var, özellikle her eylemin çıkara dönüştürülmesi olağan hale gelmiş şu ahir zamanda...
@mhkaya3 жыл бұрын
Hocam ben de bir devlet üniversitesinde Öğr. Gör. olarak görev yapıyorum yani benzeri bir ortamda çalışıyorum. Bakış açılarımızın yakın olması gerek diye düşünebiliriz. Ancak tam tersini düşünüyorum. Kesin ve net olarak en baştan söylüyorum gidebilecek gençler kaçın kendinizi kurtarın ve arkanıza bile dönüp bakmayın. Bu ülke gerçekten düzelebilir, kurtarılabilir olma kriterleri sağlamıyor. Özellikle toplumsalolarak gelişmiyoruz, geriliyoruz. Sizi yanıltan nokta ülke insanının sizin yakın çevrenizde göredüğünüz insanlar gibi olduğunu sanıyorsunuz. Askerlik yaptıysanız orada ülke insanının nasıl olduğunu daha net görmeniz gerekirdi. Hadi askerliği geçelim bu ülkenin insanına bazı örnekler vereyim. Bu ülke insanı, dolmuşta para uzatmanı istediğinde size fiziksel olarak saldırabilir, silah çekmeye kalkabilir. Bu ülke insanı, trafikte üzerinize sürüp, korna çaldınız diye satırla üzerinize yürüyebilir. Bu ülke insanı, kapalı mekanda maske takması için uyardın diye bağırıp çağırabilir. Bu ülke insanı, talep var diye kolonyayı 5 katı fiyata, maskeyi 10 katı fiyata satar. Bu ülke insanı covid19 pozitif olmasına rağmen evden çıkar, toplu taşıma kullanır. Bakın bunlar istisna değil, küçük bir grup filan değil. Bunlar da dediğiniz gibi ülkesini seven insanlar. Ülkeyi sevmek yetmiyor. Yotube röportajlarında arkadan çıkıp "cebinde hangi telefon var" diyen amcalar da ülkesini seven iyi insanlar ama işte o amcalar ile, o kafa yapısı ile bu ülke bir yere gelmez. Siz sanıyor musunuz ki ülkeyi geliştirecek, ülke insanına faydalı birşey yaptığınız da taktir edilip, destekleneceksiniz, yaptığınız işler kullanılacak veya uygulanacak. Bu ülkede hiçbir başarı cezasız kalmaz. Toplumsal refleks insanı yukarı itmek değil aşağı çekmek üzerine. Hadi bunları geçtim ülke Suriyeli ile, Pakistanlı ile, Afganistanlı ile dolmuş. Artık can ve mal güvenliği kalmamış. Çok uzatmayayım ülkeye çok toz pembe bakıyorsunuz. Veya ben başka ülkee yaşıyorum.
@taksimday61443 жыл бұрын
Söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum.
@Balakademi3 жыл бұрын
Bu ülkede kalmaktan başka yol mantıklı gelmiyor. Veya kısa bir süreliğine gitmek ve geri dönmek olabilir bana göre. Belki 200 tane yorum okudum ve çoğunluğu gitmekten yana. Gitmek isteyenlerin sebepleri çeşitli: para, özgürlük, insana değer verilmesi, güvenlik, eğitim kalitesi. Gitmek isteyenlerin genel söylemleri: bir defa yaşıyorum, asıl bu ülke bana borçlu, düzeleceğine inanmıyorum vb. Çok üzücü yorumlar gördüm. Ülkemi seviyorum. Ailemi, akrabalarımı, arkadaşlarımı seviyorum. Bir süre yurt dışında da kalmış birisi olarak yazıyorum. Ezanları Bayrakları da seviyorum. Zamanında bu yurda gelip her türlü zalimlikleri yapanları, bizleri köleleştirmeye çalışanları şu anki maddi durumları iyi diye nasıl üstün görüp, biraz daha rahat yaşamak uğruna onların tuvaletlerini temizlemeye bile razı olabilirim? Kendi ülkemde aç kalsam bile daha özgürüm. Sevdiklerimin yanındayım. En azından kendi çevremi düzeltirim. Birşeyler üretirim, yazılım üretirim, Ülkeme katkı sağlarım. Herkeste bir ölü toprağı var. Ölmediniz, birçoğumuz genciz. Bu Dünyayı sadece zevk almak için yaşamam, benim inancım var. İnançlı gibi görünenlerden yamuk olanlar varsa da benim Alemlerin Rabbine inancım var.
@New-mo8xy3 жыл бұрын
Helall
@fatihaksoy72583 жыл бұрын
Universiteden 7 arkadasim cesitli ulkelere goc etti (2 abd, 1 ingiltere, 1 rusya, 1 kanada, 1 almanya, 1 avustralya) en son giden 3 yil once rusyaya gitmisti o bile donus yapmayi dusunmuyor , farkli sosyoekonomik sartlarda yetismis, birbirinden farkli sehirlerde dogup buyumus 7 insan... uzun lafin kisasi giden donmuyor hocam en azindan benim cevremde 🤔
@asdfgh74863 жыл бұрын
nasil gittiler
@Avrasyamt23 жыл бұрын
@@asdfgh7486 uçakla
@behiceyilmaz5389 Жыл бұрын
Teşekkürler.
@AkademikLink Жыл бұрын
Çok teşekkürler Behice hocam, destekleriniz çok kıymetli bizler için
@runforestrun50143 жыл бұрын
Hocam çok duygusal düşünüyorsunuz bence..
@behcetgokman16383 жыл бұрын
çaresiz bence.
@ahmetemreyuksel7723 жыл бұрын
İngiltere'de kalmak mı? Yoksa Türkiye'ye dönmek mi? ''Türk Usulü Londra'' isimli kitabımda yazdım. İngiltere'ye gidecek olanlar mutlaka okusunlar. Bu ikilemi anlamak için yurtdışında bir süre yaşamak gerekiyor. Gidince diploma denkliğin var ama mesleki denkliğin yok. ''Yüksek lisansını, doktoranı yap ama mesleğini yapmak için denklik alman lazım'' diyorlar. Şurası da var; bazı insanlar orada garson veya barista oluyor, ama ''mutluyum'' diyebiliyor. Bizde mühendis olsa aynı kafa rahatlığı olmuyor...Çok yönlü bakılması gereken bir konu...
@abdu1998a3 жыл бұрын
Ben şahsen devlete kendimi borçlu görmüyorum hocam. Yanlış anlamayın ücretsiz eğitimimizi aldık ama kendi cebimizden çıkan vergiyle aldık. 1 araba alırken 2 araba parası devlete vererek eğitimimizi ödedik. Marketten aldığımız sakızdan aldığımız maaşa hep vergi ödedik. Ülkemi severim burayı iyiye götürecek şeyler yapabilmek isterim ama bana bunun imkanını vermesi gereken yine devlet. Ben çocukluktan beri işlemci tasarımıyla kafayı bozmuş biriyim. Bu alanda master PhD düşüncelerim var. Şimdi döneyim okuma bitince döneyim ama neye döneyim? Var mı bir intel'imiz, var mı bu alanda yetkin insanımız, var mı bu alanda araştırma yapacağım dersem hibemiz? Ben cevap vereyim şu an için hiçbiri yok. Türkiyenin en iyi okullarından birinde elektrik elektronik mühendisliği bitirdim bilgisayar mühendisliği son sınıfım. Şu sıralar yurtdışı master doktora başvuruları yapıyorum. İlerleyen zamanda da başka bir ülke bana insanlığı 10 birim ileri götürme imkanı verirken Türkiye 8 birim bile veriyor olursa dönerim ama daha azına maalesef döneceğimi sanmıyorum.
@abdu1998a3 жыл бұрын
@Hümeyra inteli kurmayı ben de isterim ama sıfırdan intel kurmak için ne kadar paraya ihtiyacın olduğuna dair bir fikrin var mı? Ya da tasarladığın bir işlemcinin maskesini ürettirme maliyetinin farkında mısın? Çip tasarım şirketlerinde staj yaptım öğrenim hayatımda ve 180nm teknolojisinde bile bir çip üretmek yüzbinlerce dolar tutuyor. Sadece 1 tane üretmek. 180 nm çok yaygın ve ucuz bir teknoloji olmasına rağmen böyle fiyatlar. 5-7nm üretim maliyetini sen düşün. Bunun üstüne 50 yıllık bir know-how eksiğimiz var. Bunun üstüne bu alanda yetkin insan yok ülkede. Tüm Türkiye’de bu alanda çalışan insan sayısı kaç biliyor musun. Bir en fazla iki. Bunun üstüne bir de çip tasarımında kullanılan cadence isimli programın yıllık lisans ücreti yıllık 100bin dolar. Sence neden ülkemizde intel yok. Çünkü baya yüklü bir yatırım yapılması lazım. Ve ülkemizde yatırım sadece sağlık ve savunma sanayine gidiyor. Yatırım olmadığı için bu alanda kalifiye insan yok. Sonuç Türkiye’de intel yok.
@barseraydn43003 жыл бұрын
E kardeşim bugün Amerika'da intel olmasının sebebi adamın onu yapmak istemesi ona değer vermesi. Tamam pahalı da birisi para harcamazsa buna yatırım olmazsa da bu hiç olmayacak ne yani her şey imkansız ölelim mi yani? Hayır tarih bilmiyor bu millet baya baya tarih bilmiyor. Almanya bundan sadece 200 yıl önce onlarca devletten oluşan gelenin ezip geçtiği asla birleşemeyen prensliklerden ibaretti 200 yıl. Almanya geliştiyse bunun sebebi o yönde irade koymuş olmaları. Hadi Almanya'yı geçelim Rusya örneği var Petro hariç kimse ilericiliğe inanmazken kendisi inandı ve yaptı. Değişim zordur ve masraflıdır ama sonucunda karşılığı alınır. Bugün 50 yıllık fark var dediğin alanda eğer çalışmaya başlamazsak yarın 100 yıllık fark olacak sonra gelip dizimizi döveceğiz tekrardan.
@abdu1998a3 жыл бұрын
@Hümeyra Dediklerini anlıyorum hümeyra ama malesef doğru yatırımcı diye bir şey yok bu alanda. Çok basit bir kısır döngü var. Bu alanda kalifiye eleman yok -> bu alanda know-how yok -> yatırımcı bu alana yatırım yapmıyor -> bu alanda iş imkanı yok -> bu alanı tercih eden insan yok -> bu alanda kalifiye eleman yok. Bu döngünün bir yerde kırılması lazım. Bunun 2 yolu var ya birisi çıkıp diyecek ki "ben milyarlarca dolar yatırımı gözümden çıkardım kalifiye elemanı da yetiştirecek şekilde bir yatırım yapıyorum" ya da 10'larca belki 100'lerce benim gibi bu alanda çalışmak isteyen manyak iş imkanı olmamasına rağmen çalışacak çabalayacak ve bir araya gelip yatırım kovalayacak. Yatırımcıyı en az 10-20 yıl geri dönüşü olmayacak bir know-how oluşturmaya ikna edecek. İkisi de şuan imkansız görünüyor.
@abdu1998a3 жыл бұрын
@@barseraydn4300 İyi diyorsun güzel diyorsun ama bu treni büyük oranda kaçırmışız gibi hissediyorum ben. Gerçekten en az 20 yıl geri dönüşü olmayacak bir alana milyarlarca dolar yatırım yapacak yatırımcı ve bu alana ilgili onlarca insan lazım. Elimizde ne yatırımcı ne de bu alana ilgili 3 tane insan var koca Türkiyede. Yatırımcılar hep savunma sanayi ve sağlık sektöründe. Hepinizden çok istiyorum Türkiye'de bir işlemci firması çıksın bu alan gelişsin. Ama işin içine girdikçe bu olayı çoktan kaçırdığımızı yavaş yavaş fark etmeye başladım. Hem gerekli yatırım aşırı büyük hem geri dönüş süresi aşırı uzun. Bildiğin varsa böyle yatırımcı ulaşsın bana. Karşılaştırma olarak İHA'ları söyleyim. Tasarımını yaptığın bir İHA'nın maliyeti + şirket karı + çalışan masrafın falan toplam 1 milyon dolar civarı. Sıfırdan İHA şirketi kursan 3-4 yılda şuanki seviyeyi yakalarsın. Maliyetin tamamen sayı bazlı. 2 tane üretirsen 2 katına çıkıyor falan. Tek başına bir ürün yani X şirketiyle anlaşma yapıp bizim ürünle çalışacak donanım yap demen büyük oranda gerekmiyor. Tasarımı yaptığın bir işlemcinin 7 nm gibi bir teknolojide sadece üretilmesi birkaç milyar dolar. Sıfırdan şirket kursan günceli yakalaman en az 20-30 yıl. Maliyet sayı bazlı değil yani 1 tane üretmek ile 1 milyon tane üretmek neredeyse aynı para dolayısıyla prototip yapma şansın çok az, yanlış tasarımın maliyeti çok fazla. Yan ürün yani işlemci yapınca bitmiyor iş bununla uyumlu ana kart ve diğer donanımlar için zibilyon şirketle anlaşman lazım. Sadece donanım değil yazılım da aynı şekilde ya zibilyon şirketle anlaşıp yazılımı senin platformuna özel geliştirtmen gerek ya da intel'e x86 haracı ödemen.
@azizdinc63 жыл бұрын
@@abdu1998a know how un ne olduğunu açıklayabilir misiniz
@arzutekin153 жыл бұрын
Mühim olan zoru başarmak kolay olanı herkez yapar ben bir Türk evladı olarak hiç birşey yapamıyosam bir fidan bile diksem bunu ülkem adına kazanç olarak sayarım bence mücadele etmekten hiç bir zaman vazgeçmemeliyiz Atalarımıza olan borcumuzu her Türk evladı olarak hatırlamalıyız bir Ülkemizde olmayabilirdi.
@fatmayigit65693 жыл бұрын
Ah hocam ah...Kim bu Cennet vatanın uğruna olmazki fedâ...dediğiniz gibi bu vatan bizim..çapulculara birakmamamiz lazım...
@Olabilirabi3 жыл бұрын
Ya hocam arkandan kovalayan mı var bu ne nefes nefese konuşuyorsun? Seni dinlerken ben de nefes nefese dinliyorum. Dinlerken derin bir nefes alma ihtiyacı hissediyorum. Az sakin yahu relaks. Bir diğer konu da anladığım kadarı ile Türkiye'ye dönme kararı almışsınız. Hayırlı olsun da yani dönüyorsunuz diye bu videoyu çekip yol yapmak ta neyin nesi onu anlayamadım. Yurtdışında yaşarken hiç dile getirmiyordunuz bunları hayırdır? Yurtdışına çıkmak hatta yurtdışında yaşamak, yeni kültürleri deneyimlemek, yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanışmak, insanı kültürel ve sosyal açıdan geliştirir. Insanın kendine güveni artar. Bak senin bile yurtdışında yaşadığın halde insanlara "yurtdışına çıkmayın!" demeyi ve üstelik insanlara öğüt verebilmeyi kendine hak görecek kadar kendine olan güvenin artmış. Ne demek yahu "eğer gelişmiş bir ülkede yaşasanız istediğiniz kadar yurtdışına çıkın, gezin. Ama bizim ki gibi gelişmekte olan bir ülke insanıysanız, oturun oturduğunuz yerde" demek? Bu nasıl bir tavsiye veya argümandır? Çıkmasaydın o zaman sen niye çıktın? Sen niye gittin de sosyal ve kültürel yönden kendini geliştirdin, belki de akademik kariyer yaptın? Kore'den yayın yapıpta, senin gibi yurtdışına çıkmak isteyenlere hitaben, iki kuruş paraya sokakta çöp toplayanları gösterip onlara sırtınızı dönmeyin demekte ne demek oluyor? Bu hakkı kendinde nasıl buluyorsun?
@brkyol33833 жыл бұрын
"Benim Türk milletine, Türk cemiyetine, Türklüğün istikbaline ait ödevlerim bitmemiştir, siz onları tamamlayacaksınız. Siz de sizden sonrakilere benim sözümü tekrar ediniz." // "Herhangi bir kişinin, yaşadıkça memnun ve mutlu olması için gereken şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmaktır. Anlayışlı bir adam, ancak bu şekilde hareket edebilir. Hayatta tam zevk ve mutluluk, ancak gelecek nesillerin şerefi, varlığı, mutluluğu için çalışmakta bulunabilir" aklıma Atatürk'ün bu iki söz geldi videoyu izleyince.
@ormanismaylov3 жыл бұрын
Azərbaycandan sənə təşəkkürlər nə yaxşı ki sənin kimi insanlar var
@emirhanciftci91203 жыл бұрын
Osman hocam bir argümanın da tarihsel sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Gerçekten bu toplumu yoktan var eden Türkiye’nin kurucu kadrosuna karşı bir sorumluluk vicdanlarda olmalıdır. Böyle cümleler birçok insan için fazlasıyla popülist gelebilir. Fakat tarihsel bilinç bunu gerektirir. ‘’kaçmak’’ o yıllarda da bir seçenekti bugün de bir seçenek fakat hatırlanacak olanlar kalanlardır.
@meteertunga88563 жыл бұрын
Eşik çoktan aşıldı. Herkes olmasa da pek çok insan gitme derdinde. Çünkü didinenlerin çabaları boşa gidiyor. Üzerine gördükleri muameleyi herkes görüyor. Şartlar değişirse geri dönüş elbette olur. Gidenlerin çoğu güle oynaya gitmiyor. Kendilerini ve ailelerini korumak için gidiyorlar. Zorluklar aşılır, sorun değil. Ama zorlukları aşmaya çalışanların hayatları giderek zorlaşıyor. Bunu görenler de gitme sevdasına kapılıyor. Özellikle 40 yaşını aşan gidenlere kulak vermek gerek. 40 yaşından sonra yeni bir düzen kurmak çok zor bir iştir. Neden yaptıkları ve/veya denedikleri üzerine düşünülmeli.
@haktanozgunozer22033 жыл бұрын
Ben dünya vatandaşıyım kardeşim istediğim ülkeye ait olurum! Bu kadar nokta
@thatwasshesaid..3 жыл бұрын
Olamazsın diyen yok kardeşim,hoca kendi fikrini söylemiş
@muhendiseksper70263 жыл бұрын
Hangi ülkeye aitsin diye sorarım o zaman ?
@haktanozgunozer22033 жыл бұрын
@@muhendiseksper7026 Amerika
@haktanozgunozer22033 жыл бұрын
@@muhendiseksper7026 ben insanım bir kere geldim bir kere yaşıycam
@muhendiseksper70263 жыл бұрын
@@haktanozgunozer2203 amerikanın bundan haberi var mi bari ? hahahaha.
@zuhal38733 жыл бұрын
o kadar zekice ve anlamlı fikirler ki söyledikleriniz. üstünde uzun uzun düşündüğüm bu konuyla alakalı sizle aynı fikirdeyiz! teşekkür ederim paylaştığınız için.
@enes53343 жыл бұрын
Aziz Sancar, ABD'de kalarak Türkçe konuşmayı bile unutmuş ve kendisinin bu sözleri söylemesi çok ikonik
@remzitheboss3 жыл бұрын
Aziz Sancar sence neden ABD de biliyor musun sanmıyorum çünkü kendisi aktif olarak bir projenin içersinde DNA dizilimi sırasında bir şeyi keşfediyor ve onun araştırmasını yapıyor maalesef Türkiye'de bu imkanlar olmadığı için dönemiyor biraz hayatını ve yaptıklarını araştır kardeşim
@enes53343 жыл бұрын
@@remzitheboss Yaptıklarını biliyorum ve birçok kez araştırdım fakat konu şu ki onun gelmeme sebebi önemli projelerde görev almasına rağmen kendisinin Vatana dönmeniz lazım demesi birbiriyle çelişiyor ve onun gibi yurt dışında bissürü bilim insanımız var. Türkiye'de, diğer bilim insanlarımızın çalıştığı ortam ve imkanlar olmadığından, Türkiye'ye dönün demesi yine birbiriyle örtüşmüyor.
@remzitheboss3 жыл бұрын
@@enes5334 evet bu konuda haklısın
@mcelik73 жыл бұрын
Yine nokta atışı teşekkür ederim.
@sprachgefuhl97573 жыл бұрын
Türkler gidiyor, Afganlar geliyor. Geleceği tahmin etmek zor değil...
@ozgur343 жыл бұрын
Parası ve imkanı olanlar gidiyor*
@barseraydn43003 жыл бұрын
İronik olarak Avrupalıların bazıları da ülkelerinde yaşayan Türklere aynı cümleyi kuruyor ve bizim insanımızdan bazılarında gelenlere bu cümleyi kurup gitme fikrinde olabiliyor kara mizahlık durum aslında . Ha şimdi bunu okuyup Afgan sevicisi diyen de çıkacak.
@sprachgefuhl97573 жыл бұрын
@@barseraydn4300 Bence burada en önemli nokta avrupaya giden Türkler en kötü ihtimalle birkaç nesil sonra avrupalılaşıyor. Entegre oluyor . Fakat gelen afganların Türkiyeye entegre olabileceği ekonomik güç bizde yok dolayısıyla gelenler Türkiyeyi kendine benzetiyor.Türkiyedeki iktidarın da bunu desteklemesi önemli bir fark.
@barseraydn43003 жыл бұрын
@@sprachgefuhl9757 valla videolar ortada çok da öyle avrupalılaşmış bir Türk popülasyonu yok artı Almanlardan hem etkilenip hem etkilemişler dediklerinin çok benzerini söyleyen Alman partileri var mesela ironik olan burada bize gelene bunu söyleyip gitmek istemenin zımnen veya açıkça teşvik edilmesi. Benim açımdan göçmen karşıtı olmak bu ülke tarihi içinde çok ciddi bir iki yüzlülük. Ülkede ailesi savaş yüzünden göçe zorlanmamış pek az insan var. Onlar da savaştan kaçıyorlardı şimdi gelip hayır onlar yurda dönüyordu diyeceksin de ölüsünü Anadolu'ya gömmedi bu insanlar, hayatlarını Anadolu'da yaşamadı onlar için ev dedikleri yer de burası olmamış bu noktada ben çelişkili buluyorum ülkedeki tutumu. Saf bir entegrasyon göçmenlerin kurduğu bir devlet değilse zor bu dünyada onlar dahi zorlanıyorlar. Buraya gelen Afganlar da topluma normal bir şekilde katılsalar katılmaya başlasalar belli bir entegrasyon olurdu. Hiç olmuyor da diyemem olanlar var öyle sayıca az da değillerdir. Bu sığ ve tek taraflı bir bakış açısı oluyor hiç bir halkı tek bir potada eritemeyiz. Bütün toplumlar etkiler ve etkilenir tek yönlü bir toplumsal etkileşim hiç bir zaman olmuyor. Indomie Türklerden önce Afganların tükettiği bir markaydı mesela ben kendim şahidim şimdi biz bunu tükettik diye Afgan mı olduk hayır, benim annem Özbek pilavı da yapıyor mesela muhtemelen çoğunuzun haberi yok bu yemeğin nasıl olduğundan ülke mi battı hayır, Arap kültürü diyoruz Hatay'a gelmeyenler humus falafel görünce şaşırıyorlar daha kendi ülkelerinden haberi yok kimsenin. Üzgünüm ama kontrolsüz göçe karşı olmakla göçmen karşıtı olmak arasında fark var. Birisi Bugün bir Afgan genci de burada doğup büyüdüyse Türkçe konuşmak zorunda kalıyor hiç entegrasyon yok lafı bu yüzden zorlama herkes ortak dili bir noktada öğrenmek zorunda kalıyor. Ben gelecek adına karamsar değilim bu noktada.
@sprachgefuhl97573 жыл бұрын
@@barseraydn4300 şeriatın içinden gelen Peştun ile Bulgaristan'dan göç etmiş Türk entegrasyon açısından bir olabilir mi? Almanya ile bu entegrasyon konusunu kıyaslamak ayrıca hatalı. Türkiye'nin ekonomisi zayıf. Bu durum işleri çok zorlaştırıyor.
@berkaysaylan33753 жыл бұрын
Sevgili hocam kıymetli vatansever düşüncelerinizden ötürü teşekkürler biz gençler ülkemize hizmet etmeyi hedef edinmeliyiz varolun.
@burak28383 жыл бұрын
Ülkeden gitmeyi çok istiyorum, tam da söylediğiniz gibi hiç dönmemek üzere gitmeyi istiyorum. Hatta hayalim torunumun Türkçe bilmemesi. Ben bu ülkeyi kurtarmak zorunda değilim, eskiden öyle olduğunu düşünüyordum çünkü Türkiye'yi bir ülke olarak değil ülkem olarak görüyordum. Son yıllarda aynı ülkeyi paylaştığım insanların benim nasıl olur dediğim olaylara ya hiç tepki göstermemesi ya da tabi ki de olacak gözüyle bakması benim bu ülkeye bağlılığımı kopardı istenmiyormuşum gibi hissettim bunu ilk hissettiğimde abartmıyorum gece boyu ağladım. Artık bir Türk genci gibi hissetmiyorum artık sadece genç gibi hissediyorum. Evet bu ülke tabiki de bana destek oldu bu konuda minnettarım gitmek istediğim yerler ile kıyaslanabilecek seviyeye geldiği anda ben muhtemelen geri dönmeyi düşüneceğim bunu başka hiçbir ülke için yapmam. Durum bundan ibaret ama, bu ülkede ne olursa olsun kalacak biri değilim ben gerçekten istenmiyormuşum gibi hissediyorum. Beğenmiyorsan git ülkeden diyen dayılarla alakalı değil sanki ülke benim zihniyetimdeki insanları istemiyor gibi geliyor bu duyguyu anlatamam sanırım. Sonuç olarak bu ülkeye borcumdan çok yüküm varmış gibi hissediyorum.
@mor_orkide3 жыл бұрын
Emeği geçen herkesten Allah razı olsun inşaALLAH amin 🤲🌸🌸🌸
@imidil3 жыл бұрын
12. sınıf öğrencisiyim , hayalim Türkiye de iyi bir üniversitede yazılım okuyup yurt dışında kendime geliştirip. Ülkeme donanımlı bir şekilde gelip çaba göstermek. İnanıyorum ki bunu başaracağım.
@bulenttalha51763 жыл бұрын
Harika bir paylaşım, resmen bir kişinin öldükten sonra doğduğu memlekette “iyi ki yaşamış” ile “o kim ki” arasında fark olmuş
@AlperenEmren3 жыл бұрын
Hocam alakasız ama yks'de en iyi yapana en kötü bardağı verecektiniz. Ne oldu o işe?
@AkademikLink3 жыл бұрын
Unuttuk valla :) türkiye^'ye dönünce hemen halletmeye çalışaccağım (umarım bu sefer de unutmam :))
@turkdilkurumu83623 жыл бұрын
1-ben iyi bi birey değilim, diğerlerini umursamıyorum, vicdanımı çöpe attım ben niye ülkede kalayım? 2-benim anne babam vergisini ödeyerek bana yetecek kadar para yatırdılar zaten.
@kira111a43 жыл бұрын
Ben online olarak katkı sağlamak istiyorum ama bunu zorunluluk değil kendi keyfim için yapacağım yoksa en ufak bir borcumun olmadığını hatta alacaklı olduğumu ben çok iyi biliyorum.
@emelkara60263 жыл бұрын
Zirve 23 e Aziz Sancar geldi ve bu soruyu sorduk bize gidin öğrenin kendinizi geliştirin geri gelip bu ülkenin de gelismesini sağlayin benim gibi yapmayın. Bu ülkenin size ihtiyacı var dedi ve ben yurt dışında yaşamak isteyen birisi olarak bu fikrimi değiştirmemi sağladı
@baharbahar25863 жыл бұрын
Gitmek mi,zor kalmak mı zor ? O sabahı gel bana sor 😂😂😂 Kore’ye selamlar🙋🏻♀️Annyeongggg
@AkademikLink3 жыл бұрын
Selamlar Bahar hocma :)
@cihantur54 Жыл бұрын
Hocam hocam mükemmel anlatmışsınız Aziz beyide sizi de tebrik ederim.
@videoparadise12223 жыл бұрын
Hocam ülkemize dönün demekle değil de bana ülkeden nasıl cikabilrim önce onu aciklasalar ben çıkamadım ki geri döneyim. Amerika da yaşayıp bizim daha ülke dışına cikamadigimizi bilmeyecek kadar bizden kopmuş birinin dediğini çok kaale almıyorum. Bilimiyle icraat yapsın kendileri akıl vermesin. He çok istiyorsa önce kendisi dönsün.
@asdfasdf-tw6uf3 жыл бұрын
Hocam ben kalbinizin güzel olduğunu düşündüğüm için izliyorum videolarınızı.İYİLİK, KÖTÜLÜK BİLMEMEK DEĞİLDİR.İYİLİK, KÖTÜLÜĞÜN NE OLDUĞUNU BİLİP ONU YAPMAMAKTIR.Siz pek çok şey görmüş bir insansınız.Eminim ki isteseniz giderdiniz, isteseniz daha alakasız videolar çekerdiniz.Ama ülkeye faydalı olmak için çabalamanız gerçekten umut verici. Geleceğe umut, gelecek nesillere umut
@onurm3 жыл бұрын
Gitmek mantıklı. Ama çoğumuz buradayız.
@hakan53363 жыл бұрын
Sayın hocam güzel yorum ve katkılarınız için size çok çok teşekkür ederiz inşallah Sizin yetiştirdiğiniz nesilde sizin gibi olur.
@semiha62433 жыл бұрын
Öncelikle bu konuda düşüncelerinizi belirttiğiniz bi video atmanıza çok sevindim hocam benim aklıma takılan bir şey var burada imkan olmadığı için başka bir ülkeye gidip kendini geliştirmiş bir kişinin Türkiye de sistem değiştirmek adına çok bir şey yapabileceğini düşünmüyorum çünkü içinde bulunduğumuz bu sistem belli kişiler tarafından yönetiliyor bu kişilerin çıkarlarına uymadığı sürece burada fikirlerini hayata geçirebileceklerini düşünmüyorum benim düşüncelerim bu şekilde
@AkademikLink3 жыл бұрын
Elbette dediğimniz gibi kolay değil ama imkansız da değil.. Sonuçta uğruna mücadele etmeye değecek kadar bir olasılık var diye düşünüyorum..
@hasanbaskale91183 жыл бұрын
Umudu kaybetme
@ozkan12053 жыл бұрын
Kurallarını Tanrı'nın kuralları olarak varsayan ve kendi ritüellerine göre yaşamak zorunda olduğumuzu söyleyenlerle nasıl güzellikle anlaşabileceğiz hocam ? :) Çok basit bir örnek; Normalde 2 dakika süren ezanlar 15 dakika sürüyor. Ezanı okuyan kişi kendini Tanrının sesi olarak görüyor ve Pazar sabahı saat 5.00'te uyanıp hayatımın zehir olmasını umursamıyor. Şimdi bu kafayla buyur anlaş hocam.
@artvandelay75533 жыл бұрын
Biz bu ulkede kalarak ezani kaldirabiliriz ama sabirli ve cesur olmaliyiz
@ozkan12053 жыл бұрын
@@artvandelay7553 Bu gün başlasak en az 3 nesil sonra belki. Bu eğitim sistemiyle, bu tarikatcilarla imkansiz. Muhalefet partileri de tarikatcı.
@Avrasyamt23 жыл бұрын
@@ozkan1205 bi cacık yiyemezsiniz
@Uzunnv3 жыл бұрын
kalmak istiyoruz ama gitmemiz için elinden gelenlerini yapıyorlar..