Рет қаралды 26,919
Kanalıma abone olmayı unutmayın.
goo.gl/bPi3mB
Facebook adresim: goo.gl/m9tTx4
Twitter adresim : / cemcelikel
VK adresim : goo.gl/bFk1d2
vidIQ Abone adresim : vidiq.com/#_l_pl
İlk seçenek çakıl tabanlı akvaryum.
Çakıl en çok kullanılan taban malzemesidir. Bunun en büyük sebebi ucuz olması, çabuk bulunması ve akvaryumda da çok güzel görünmesidir. Peki çakıl kullanmak Japon balığı için en uygun seçim midir? Öncelikle bu taban malzemesinin en önemli özelliği akvaryumun dibinde nitrifiye edici bakterilerin oluşmasına en uygun malzeme olmasıdır. Akvaryum dibine koyacağınız 5-8 cm kalınlığında ki çakıl, akvaryumun biyolojik filtrasyonunu arttırır. Ayrıca çakıl taban su içinde yüzen parçacıklarında serbestçe yüzmesini önler. Böylelikle akvaryum suyunun bulanıklığını da engellemiş olur. En iyi Japon balığı akvaryum çakılı orta ve küçük boyutlu yuvarlak olanlarıdır. Bu tarz çakıl Japon balığı akvaryumuna hiçbir surette kimyasal atık ve renk bırakmaz. Tabi ki kullanacağınız çakıl pürüzlü ve keskin kenarlı olmamalıdır. Çünkü Japon balığı dipte ki kumu karıştırmayı sever. Ağzına aldığı çakıl ağzını yaralayabilir. Peki çakıl büyüklüğü bir fark yaratır mı? Evet, çakıl ne kadar büyük olursa, yenmemiş yiyeceklerin çatlaklar arasında birikmesi de o kadar kolay olur. Ardından ek bakteri büyür, balıklar hastalanabilir ve problemleriniz olur. Küçük çakıl ise sıkışma eğilimindedir ve çakıl içerisinde su ve oksijen o kadar kolay hareket edemez. Buda toksinlerin birikmesine ve ani balık zehirlenmelerine sebep verebilmektedir. O zaman Japon akvaryumuna ne kadar çakıl koymalıyız? Aşağı yukarı litrelik bir akvaryuma 5 cm, 200 litreden büyükler için ise 5-8 cm kalınlığında çakıl yeterlidir. 10 cm'den daha fazla olmamalıdır. Peki hangi çakıl rengini seçmeliyiz? Genellikle doğada bulunan kayaların rengini kullanırsanız bitkiler de daha doğal görünür.
Kanalıma abone olmayı unutmayın.
goo.gl/bPi3mB
İkinci seçenek kumlu akvaryumlardır. Kumlu akvaryumlar kir göstermemesi açısından muhteşem bir seçenektir. Kumun içine, çakılda olduğu gibi yem ve balık artığı kaçmayacaktır, kumun üzerinde kalacaktır. Böylece filtre bu atıkları rahatlıkla süzecektir. Ayrıca kumlu akvaryum tabanı, balıklarınız etrafında yiyecek ararken hiçbir şekilde kirlenmeyecektir. Peki kumun Japon balığının solungaçlarını tahriş ettiği doğrumu? Benim gözlemlediğim kadarı ile Japon akvaryumunda kullanılan kumun balıklara zarar verdiğini hiç görmedim ve düşünceme göre tabanın kumlu olması bir sorun teşkil etmez. Kumun en bilinen ya da bilinmesi gereken sorunu, hava almayan yerlerde zamanla biriken ve balıklar için çok zehirli hidrojen sülfittir. Kumlu taban kullanan akvaristler bunu mutlaka göz önünde bulundurmalıdırlar çünkü kumun sık yapısı sonucu tabanda oksijen ulaşmayan bölümler oluşur. Anaerobik bakterilerin salınımları sonucu oluşan bu hidrojen sülfit cepler, eğer tek seferde akvaryuma salınırsa, balıkları da zehirleyecektir. Yapmamız gereken bütün kumlu alanın yüzde 20 si gibi bir kısmı dip çekimi yaparak temizleyebiliriz. Bunu yaparken dikkat etmemiz gerekir, çünkü anaerobik bakteri oluşumunu yok etmemek için bütün tabanı karıştırmamalıyız. Peki kumlu akvaryum tabanı nasıl temizlenir? Kumun temizlenmesi zor olabilir. Çünkü temizlik yaptığımız hortumun en ufak bir teması bile kumun vakumlanması için yeterlidir.
Üçüncü seçenek olarak boş tabanlı akvaryumlar. Hiç şüphesiz ki, boş tabanlı akvaryumlar, diğer iki taban şekline göre daha pratik ve kullanışlıdır. Peki boş taban balıklara faydalı mıdır? Çoğu akvarist boş tabanlı akvaryumun temizliğinin ve bakımının kolay olduğunu söyler. Tabi ki boş tabanlı bir akvaryum da tabanında çakıl ya da kumu olan akvaryuma göre 5-8 cm fazladan su kütlesine imkân verecektir. Eğer beslediğimiz balığın da Japon balığı gibi oldukça çok atık çıkaran bir tür olduğunu düşünürsek. Akvaryumda ki her litre suya ihtiyacımız var demektir.
Boş tabanlı akvaryumlarda yosun büyümesi ve yosun oluşumu çok daha görünür hale gelir, bazı akvaristler bunun akvaryumu kirli gösterdiğini düşünür. Ancak, yosunun akvaryumunuzda ki görünümüne aldırış etmiyorsanız, varlığı gerçekten faydalı olabilir.
Peki Japon balıkları boş tabanlı akvaryumlarda bakılabilir mi? Japon balığının doğasında keşfetmek ve araştırmak vardır. Ayrıca bu balığın bir midesi olmadığından da devamlı bir yem arar. Boş tabanlı akvaryum da ise bu dürtülerini kullanamazlar ayrıca boş taban yansıma yaptığı için bu durum Japon balıklarında da strese neden olacaktır. Buna sebep ne derseniz ilk olarak tabanda kendi yansımalarını, başka bir balık sanabilmeleri, bir diğeri de nerede olduklarını tam olarak bilememeleri
Boş akvaryumlara konulabilecek bitki sayısı azdır ama gene de bitki konulmasında bir sakınca da yoktur. Neden azdır, çünkü bitkilerin kök salabilecekleri alan ya da taban yoktur. Gene de kalın yapraklı ve kalın köklü bitkileri, akvaryumda kullanılabilecek mangrow köklerine bağlayabilirsiniz. Peki
nasıl olmalı hakkında bilgi.