Рет қаралды 194
You can see more in www.grafasdivi...
Το Junkers Ju 52 της Σούδας
Στις 3 Δεκεμβρίου του 2022, η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα, σε συνεργασία με τον γνωστό δύτη Νίκο Γιαννουλάκη, καταδύθηκε στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, με σκοπό την έρευνα, την τεκμηρίωση και την ανάδειξη ενός ναυαγίου, το οποίο ταυτοποιήθηκε ως ένα γερμανικό τρικινητήριο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Junkers Ju 52. Η τετραμελής καταδυτική ομάδα, αποτελούμενη από τους Γιώργο Κοκαρούδη, Γιάννη Λιαρδάκη, Νίκο Γιαννουλάκη και Αντώνη Γράφα, πραγματοποίησε τέσσερεις συνολικά καταδύσεις καταφέρνοντας να τεκμηριώσει το ναυάγιο, χωρίς όμως να επιτύχει την απόλυτη ταυτοποίηση του, η οποία θα ήταν εφικτή μόνο με την εύρεση του αριθμού παραγωγής του αεροσκάφους (γερμ. «Werknummer»). Δυστυχώς, η μακρόχρονη παραμονή του ναυαγίου στον βυθό, οι ασβεστολιθικές επιστρώσεις που επικάλυψαν το αεροσκάφος με την πάροδο των χρόνων, και η ηλεκτρόλυση, δεν έκανε εφικτή την εύρεση της πλακέτας όπου αναγράφεται ο αριθμός παραγωγής και τα λοιπά στοιχεία του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Τα στοιχεία της έρευνας όμως, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει η ομάδα, έδειξαν ότι το αεροσκάφος ανελκύσθηκε από μεγαλύτερο βάθος, προφανώς από τράτα, και εγκαταλείφθηκε στο σημείο που βρίσκεται κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν. Για την θεώρηση αυτή συνηγορούν κυρίως η παρουσία υπολειμμάτων διχτυού τράτας επί του ναυαγίου και η παντελής απουσία της μιας πτέρυγας του αεροσκάφους.
Το γερμανικό μεταγωγικό τρικινητήριο Junkers Ju 52 αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο γνωστούς τύπους αεροσκαφών που παράχθηκαν μαζικά και υποστήριξαν τις επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον ελλαδικό χώρο, ο τύπος αυτός χρησιμοποιήθηκε σε δυο μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις, στη Μάχη της Κρήτης το 1941 (Unternehmen „Merkur“), και στη μάχη της Λέρου το 1943 (Unternehmen „Taifun“). Εκτός από την πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση στο Narwik της Νορβηγίας, το 1940, όπου για πρώτη φορά ρίχθηκαν αλεξιπτωτιστές σε μεγάλη κλίμακα, οι μάχες της Κρήτης και της Λέρου ήταν οι μόνες επιχειρήσεις στις οποίες ρίχθηκαν επίσης γερμανοί αλεξιπτωτιστές σε μεγάλη κλίμακα.
Είναι ευρέως γνωστό, ότι ο γερμανικός στρατός είχε πολύ μεγάλες στρατιωτικές απώλειες στη Μάχη της Κρήτης. Ειδικά το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών αποδεκατίστηκε σε τέτοιο βαθμό που η επιχειρησιακή δράση του μειώθηκε δραστικά έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μεταγωγικά αεροσκάφη Junkers Ju 52, ήταν εκείνα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως κύρια μέσα μεταφοράς των αλεξιπτωτιστών στα σημεία των μαχών. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πολλά από αυτά απωλέσθηκαν στην περιοχή της Κρήτης. Λόγω της στρατηγικής της θέσης η Κρήτη αποτέλεσε, αμέσως μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της, ένα σημαντικό κομβικό σημείο για το στρατηγικό δίκτυο του γερμανικού στρατού κατοχής, καθ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Τόσο οι αερομεταγωγές, όσο και οι νηοπομπές είχαν ως στόχο αφενός τη διατήρηση της Κρήτης ως στρατηγικό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφετέρου την υποστήριξη της στρατιάς του Ρόμελ, του Afrikakorps, στο Μέτωπο της Κυρηναϊκής. Έτσι και κατά την περίοδο κατοχής της νήσου υπήρξαν πολεμικές απώλειες ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και πολλά αεροσκάφη Junkers Ju 52. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα φειδωλά στοιχεία στις καταχωρήσεις απωλειών των γερμανικών πολεμικών ημερολογίων της Luftwaffe (βλ. Verlustliste des Quartiermeisters VI), οδηγεί σε ανυπέρβλητα εμπόδια ταυτοποίησης των αεροσκαφών που απωλέσθηκαν στην περιοχή του Κρητικού Αρχιπελάγους. Για να συγκεκριμενοποιήσω την προβληματική και να κάνω ορατή την ιδιαίτερη δυσκολία του εγχειρήματος της ταυτοποίησης, παραθέτω εδώ, ενδεικτικά, μια σειρά αεροσκαφών Junkers Ju 52, από τα γερμανικά ημερολόγια πολέμου, τα οποία απωλέσθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλονήσου:
-Το Ju 52 με αριθμό παραγωγής 6914 και τα πλευρικά διακριτικά 4V+HP, της Kampfgruppe z.b.V. 106, απωλέσθηκε στην Κρήτη, με όλο του το πλήρωμα, στις 20.05.1941.
-Το Ju 52 με αριθμό παραγωγής 6315, της Kampfgruppe z.b.V. 101, απωλέσθηκε στην Κρήτη, από βολή αντιαεροπορικού, στις 20.05.1941.
-Το Ju 52 με αριθμό παραγωγής 6504, επίσης της Kampfgruppe z.b.V. 101, απωλέσθηκε στην Κρήτη, και αυτό από βολή αντιαεροπορικού, στις 20.05.1941.
-Το Ju 52 με αριθμό παραγωγής 5404 και τα πλευρικά διακριτικά 9P+EU, της Kampfgruppe z.b.V. 60, απωλέσθηκε στην Κρήτη στις 20.05.1941.
-Το Ju 52 με αριθμό παραγωγής 6908 και τα πλευρικά διακριτικά 9P+MU, επίσης της Kampfgruppe z.b.V. 60, απωλέσθηκε στην Κρήτη, με όλο του το πλήρωμα, στις 20.05.1941.
-Το Ju 52 με αριθμό παραγωγής 7060, της Kampfgruppe z.b.V. 106, απωλέσθηκε στην Κρήτη, από βολή αντιαεροπορικού, στις 21.05.1941.
-Το Ju 52 με αριθμό παραγωγής 6867 και τα πλευρικά διακριτικά VK+BL, της Kampfgruppe z.b.V. 104, απωλέσθηκε στην Κρήτη τον Μάιο του 1941....................................................