Kümbet köyü ile anlattıklarınız ve verdiğiniz bilgiler bizim dedelerimizin anlattıklarıyla nerdeyse birebir uyuyor.emekleriniz için teşekkürler.
@turkkanbozdogan15073 жыл бұрын
Hocam KADIRLIYE yapılan bu hizmetin insallah degeri bilinir.
@adinsaniam67813 жыл бұрын
Hocam ağzınıza sağlık. İlk defa bu bölgelere ilişkin bu kadar detaylı, açıklayıcı ve kaynaklar ile bilgi veren birine rastlıyorum. Ama tek bir eleştirim olacak, bu bölgenin yakın tarihinin en önemli veya en dikkat çekilmesi gereken olayı yerleşik hayata geçirilme sürecinde yaşanan zorluklar, zorlamalar, buna isyan eden Yörük/Türkmenler değil midir? "Çadırların yakılıp yırtılması" cümlesi dahi üzerinde konuşulması gereken bir şey sanki. Yani aslında burada uzun yıllar boyunca bir isyan kültürü yerleşik haldeydi. Yoksa Dadaloğlu gibi bir insan çıkamazdı. Bu yörenin insanı (Çangazalı) olarak duruma maalesef ki "Tabii biraz da zorlama oldu haliyle" gibi bakamıyorum. Umarım diğer videolarınızda Osmanlı-Avşar/Yörük/Türkmen çatışmasına, Kozanoğlu-Dadaloğlu-Yusuf Paşa karakterlerine ve yöre halkı için ne anlam ifade ettiğine yer verirsiniz. Çünkü bu isyan eden grupların isyan sebebi mevcut devlet için uygunsuzdu. Dediğiniz gibi göçebe bir topluluktan vergi toplamak kolay değildir, bu topluluk ekonomik tarımda kullanılamaz. Ekonomik gerekçelerle zorla iskan ettirilen ve sıtmada kırılan, yerleşik olmak istemeyenlerin sürgün edildiği bir durum var ortada. Annemin anlattığına göre o dönemde yaşamış insanlara ağaç verilmiş, evinize dikin diye, onlar da dikmeyip cezalandırılma tehlikesine karşın, kökünü kaynatıp dikmişler ki ağaç yetişmesin iskan olmayalım. Sanırım bu yöre için bahsedilmesi gereken en önemli süreçlerden birisi bu. Son olarak iyi çalışmalar diliyorum, yaptığınız iş çok güzel ve kaliteli, umarım devamı gelir, teşekkürler :)
@soyagacarastrmalar84113 жыл бұрын
Çok teşekkür ederiz. Aytaç Bozkuyu hocamız Türkmenlerin iskan süresince yaşadıkları zorlukları en kisa sürede anlatacaktır.
@ahmetyavuz87803 жыл бұрын
Dikilmesi için verilen ağaç değil bağ çubuklarıdır.Özellikle Bağ Mahallesinin adı oradan gelmektedir.Karaosmanuşaklarına da bu bağ çubuklarından verilmiş olup,Bağ Mahallesine dikerek buralara yerleşilmesi istenmiştir.Ancak sivrisinek ve sıcaktan bunalan Karaosmanuşakları serin yaylalarırı bırakmak istemeyerek söylendiği gibi bağ çubuklarının bitmemesi için sıcak suda bekletilmesi gerektiği söylentilerinin yayılması sonucu,bağ çubuklarını sıcak suda bekleterek dikmişler ve netice itibariyle çubuklarda bitmemiştir.Bu şekilde oraları terkederek yaylalara dönmüşlerdir.
@ahmetturanklncl557 Жыл бұрын
@@soyagacarastrmalar8411 hocam kadirli ve sumbastaki türk köyleri 1865 iskanı sonrası mı kuruldu
@yusuf30058 ай бұрын
@@ahmetturanklncl557 Cezmi yurtseverin kadirli ile ilgili tatar iddiaları da var. Hatta sülemiş isminin eski bir tatar beyi olduğunu söylüyor
@ahmetturanklncl5578 ай бұрын
@@yusuf3005 olabilir tam bilmiyorum ama celali isyanlarında bölge köylerinin ezici bir çoğunluğu viran haldeydi o yüzden çoğu köy 1865 sonrası günümüz halini ulaştı diye biliyorum ama emin değilim
@bekirozdogan9400 Жыл бұрын
Hocam Cığcık video niçin yok , veya kaldırdın
@haydaryumus15302 жыл бұрын
Merhaba hocam, benim atalarım da Osmaniye Kadirliden gelmiş Kırşehir Kaman a, Kadirlideki KARKIN türkmen aşireti hakkında bilgin var mı acaba?
@RVNH Жыл бұрын
Abi selamın Aleyküm. Ben Adana’nın Yumurtalık İlçesindenim. Bizim Aşirete Bozdoğan Aşireti derler. Benim bildiğim kadarıyla Adana’dan Odmaniya Kadirliye ve Kadirliden Kırşehir Kaman ilçesine bağlı Kargınyenice Köyüne gitmişler.
@kamilseker59762 жыл бұрын
Hocam Kadirlinin Erdoğdu köyünde yaşayan Yörükler var Türkmenler bunlardan hiç bahsetmiyorsunuz acaba bir bilgi yok mu. Saygılar selamlar.