bilgilendirici olmuş teşekkürler. sakin bir şekilde izleyip paylaştım. inşallah daha çok insana yetkililere ulaşır.
@fatoshkiziltan630710 ай бұрын
Konu üzerine yapılan en güzel yayınlardan biri. İki değerli gazeteciyi de tebrik ederim.
@kumtanesi076710 ай бұрын
İnsanı derinden etkileyen çok dokunaklı yayın için teşekkürler Turkish Voice Of Canada.. Muhteşem gerçekten.
@burak704810 ай бұрын
Öncelikle sorumlu yayın anlayışınızdan dolayı tebrik ederim. Var olan bir sorunu görmüş ve üzerine eğilmişsiniz. Bir maden mühendisi ve yıllarca madencilik sektöründe çalışmış birisi olarak sizden ricam aynı soruları bir maden mühendisine yada söz konusu şirketlere yöneltmeniz. Onları da dinlediğinizde çok şaşıracağınıza eminim. Sorunlar konuşulduğu takdirde çözülür yada ortaya çıkar, fakat bizim ülkemizde madencilik şirketleri konuşmaya kalktığında sosyal linç başlatıldığı için çoğu zaman susmayı ve işi yasalara bırakmayı tercih ediyorlar. Mesela bu ülkenin Çevre kanunu en sıkı kanunlardan birisidir ve çoğu madencilik şirketleri Kanada'da bile maruz kalmadıkları önlemleri burada uygulamak zorunda kalırlar. Kanada'da orman içinde, göl kenarında hatta gölün içerisinde bile madencilik yapılan yerler olduğunu çok iyi biliyorum, inanın o madenleri burada açmaya kalksalar o madencilerin hepsini linç ederler. Zaten yasalar nedeniyle çoğunu açamazsınız. Örnek olarak Kanada'daki Kiena altın madeni gibi gölün ortasında çalışan bir madeni burada hayatta açtırmazlar. Civa zehirlenmesi ile ilgili bilgim yok, araştırmadım, yorum yapamam ama mesela yeraltı suları ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim. Altın cevherleşmesi olan yerlerde yeraltı sularında ağır metaller ve arsenik çoğu zaman bulunur. Cevherleşmenin doğası gereği bu oradaki sularda zaten vardır. Madencilik faaliyetine başlamadan önce bölgede gözlem kuyuları açılır ve belirli aralıklarla yeraltı su analizleri yapılır. Burada tüm bu değerler kayıt altına alınır. Maden faaliyeti süresince de bu gözlem kuyularından alınan su numuneleri ile yeraltı suları takip edilir. Bir şikayet olduğunda da su analizleri maden faaliyetleri başlamadan önceki su analizleri ile karşılaştırılır. Şikayetlerde mevcut su analizlerinin, maden faaliyeti başlamadan önceki su analizleri ile farkı olmadığı görülürse ilgili kurumlarca şikayet kapatılır. Türkiye yoğun olarak tarım yapılan bir ülke, birçok örnekte alınan su numunelerindeki kirletici unsurlarının madencilik faaliyetinden değil tarım faaliyeti sırasında kullanılan ilaçlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Çünkü yüzey sularında görülen kirleticilere yeraltı sularında rastlanılmamıştır. Birçok yerde bilinçsiz tarım yapan çiftçinin suçu madencilerin üzerine kalmıştır. Bu su olayı sadece bir örnektir. Mesela şu an işini düzgün yapmayan bir firmanın yüzünden yaşanan heyelan kazası yüzünden sosyal medyada tüm Madencilik sektörüne saldırılmaktadır. O yüzden bir madencilik firmasının belki tüm bu iddiaları savunmasına ön ayak olabilirsiniz.
@TurkishVoiceofCanada10 ай бұрын
Çok doğru bir açıdan yaklaşıyorsunuz ki ben de bu açıdan yaklaşıyorum. Sektörden konuştuğum bir çok kişi var, onlardan aldığım bilgileri yansıtıyorum da yayınlarıma.. Türkiye’nin çok sağlam bir maden yasası olduğunu biliyorum. Sorun bunun uygulanması, bazen denetlemenin hukuktan dolanarak hakkıyla yapılmaması ve sorun olduğunda da yargının doğru şekilde işlememesi. Sektörden konuştuğum kişiler, tam da sizin bahsettiğiniz kaygılardan dolayı, yayınlara katılmaktan imtina ediyorlar. Türkiye dekiler kanada’da her şeyin güllük gülistanlık olduğunu düşünüyor. Hiç de öyle değil. Hafta geçmiyor ki bir bölgeden gölün, ırmağın nasıl zehirlendiği ortaya çıkmasın. 2023 yılı Hamilton, Ontario için bir kabustu mesela. Birkaç farklı noktadan lağımın göle akıtıldığı fark edildi, tam 20 yıldır karışıyormuş lağım göle. Kimse fark etmemiş, fark edenler de arkalarına dönmüşler. Aynı kentte bir fabrikanın neredeyse 30 yıldır izinsiz ve denetimsiz göl kontamine su akıttığığını ortaya çıkması da cabası… madenler, ormanlar apayrı bir sorun. Türkiye’de insanların seslerini duyurmakta ya da haklarını aramaktaki çaresizliği ortada. Bu yüzden yayının başlığını “Kanada‘ya yönelen öfke mi yoksa yardım çığlığı mı?” diye koydum. Meslektaşım Özer Akdemir ne güzel ifade etti “ kardeşim duymaz eloğlu duyar” diye. Bir umut işte. Sesini duyurmak için, derdine çare bulmak ve hakkını arayabilmek için bir umut… Ve ben sektörden konuşmak isteyen herkesle konuşmaya açığım bu ekranda.
@tasarmcadcam455610 ай бұрын
Maden mühendisi bozuntusu yazının hepsini okudum.Sen insanları aptal mı sanıyorsun.Tarım da kullanılan gübre, ilaç vs maddelerin toprağı suyu etkilemesi kirletmesi ile madenlerde kullanılan asit, siyanür ve başka maddelerin toprağı kirletmesi aynı şey mi? Birde demişsin ki maden sahalarında doğal olarak yeraltı suları yoğun olarak bulunan ağır metaller demişsin Dünya nın hiçbi yerinde topraktaki doğal metaller asla toprağı ve suyu kirletmez.Siyanür ve asit toprağa temas edince içindeki tüm alaşımları çözer bu toprağı ve suyu kirletir.Sen yalancısın.İrep hn da seni adam sanmış cevap vermiş.
@halilturksoy837610 ай бұрын
1 ci like 1 ci yorum 🇦🇿❤
@ademerdogan424610 ай бұрын
Teşekkürler
@tommync1610 ай бұрын
Supreme Court of Canada, 2020 tarihli Nevsun v Araya kararı ile, Kanadalı maden şirketlerinin diğer ülkelerdeki faaliyetlerinden kaynaklanan haksız fiil eylemlerinde yargı yetkisinin Kanada’da olduğunu kabul etti. Özetle, Türkiye’de Kanadalı bir şirketin yaptığı haksız eylemin hukuki süreci ‘customary international law’ kapsamında Kanada’da ileri sürülebilir.
@TurkishVoiceofCanada10 ай бұрын
Bugünkü canlı yayınımı izleyin😉 İREP ÇAKIR'LA KANADA GÜNDEMİ YAKIN TAKİP 23 ŞUBAT 2024 kzbin.infoDbYuFUNVv3g?feature=share
@irfankoyun86273 ай бұрын
Allahım nasılsın neredesin niye gizleniyor sun ortays cik ulkemiz senin adina yagmalaniyor helee sana diyorum.
@Aydmromer7 ай бұрын
Merhaba Kanada'da altın madencilik işi yapan Türk var mı