Рет қаралды 145
Kanser hastalarının beslenme düzenleri nasıl olmalıdır?
Kanser hastalarında günlük enerji ve besin öğesi ihtiyacının karşılanabilmesi açısından dengeli içeriklere sahip öğünlerle sık beslenmek faydalı olabilmektedir. 3 ana- 3 ara öğün şeklinde beslenmek kanser hastaları için uygun olmakta; ancak bu durum hastaya göre değişebilmektedir. Örneğin mide kanseri tanılı ve cerrahi operasyon geçirmiş bir hastada öğün sayısı 8 öğüne kadar çıkabilmekte veya kemoterapi sonrası iştahsızlık yaşayan bir hastada yine öğün sayıları arttırılarak porsiyonlar küçültülebilmektedir.
Öğün içeriği olarak; kanser hastaları için Akdeniz tipi beslenmenin pek çok yararı bulunmaktadır. Beslenme planı tam tahıllar, çavdar, siyez gibi sağlıklı karbonhidratlar; bitkisel ve az yağlı hayvansal protein kaynakları, süt ve süt ürünleri ile meyve ve sebze gruplarını içermelidir. Haftada 2 kez ızgara veya fırında pişmiş balık tüketimine yer verilmeli; kavrulmamış kuruyemişler günlük beslenmede yer almalıdır. Özellikle sebze ve meyveler mümkün olduğunca çeşitli tüketilmeli; öğün içeriklerinin renkli olmasına özen gösterilmelidir.
Bu besin gruplarının tüketim miktarları, kişinin günlük enerji ve besin öğesi ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenmelidir.
Paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı; besin kaynaklı enfeksiyonların önüne geçilmesi adına yemeklerin hazırlandığı ortamın hijyenik koşullarına dikkat edilmelidir.