Καντ, Το Πράγμα Καθεαυτό / Βασίλης Τσαμπρόπουλος

  Рет қаралды 2,729

 Vassilis Tsabropoulos

Vassilis Tsabropoulos

Күн бұрын

🟨 Η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας με τον Dr της Φιλοσοφίας Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Από τους Αρχαίους Έλληνες έως τους σύγχρονους στοχαστές, Μια πλήρης και απλή προσέγγιση της φιλοσοφίας για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ιδεών της ιστορίας.
• Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ...
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος είναι απόφοιτος της μουσικής Ακαδημίας Julliard των Ηνωμένων Πολιτειών ( Master of Music degree) και διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Σορβόννης ( PhD). Έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς, ως ένας από τους σύγχρονους διανοητές ενός σπάνιου συνδυασμού: του φιλοσοφικού στοχασμού με τη μουσική έκφραση στη δεξιοτεχνική και εξευγενισμένη μορφή της.
www.vassilistsabropoulos.com/
Φιλοσοφικά δοκίμια του Βασίλη Τσαμπρόπουλου
Το Όνομα της Αλήθειας
armosbooks.gr/shop/%cf%83%cf%...
Θεός και Μουσική
armosbooks.gr/shop/praktorefs...
🟨 Δείτε σχετικά με τον Ιμμάνουελ Καντ :
• Ιμμάνουελ Καντ / Η Κρι...
• Ιμμάνουελ Καντ- Η Κατη...
• Καντ, Το Πράγμα Καθεαυ...
• Η Βούληση και ο Ηθικό...
• Καντ Αναλυτικές και Συ...
• Ιμμάνουελ Καντ- Ιδέες ...
Επεισόδιο 25
🟨 Ιμμάνουελ Καντ, το Πράγμα Καθεαυτό.
🎬 Ο Immanuel Kant , στη φιλοσοφία του υποστήριξε ότι ο ανθρώπινος εαυτός, ή το υπερβατικό εγώ , κατασκευάζει τη γνώση από αισθητηριακές εντυπώσεις και από καθολικές έννοιες, που ονομάζονται κατηγορίες.
Τα noumena, ( Νοούμενο) στη φιλοσοφία του Immanuel Kant , δηλαδή το Πράγμα Καθεαυτό ( das Ding an sich ) έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ο Καντ αποκάλεσε φαινόμενο - το πράγμα δηλαδή της αισθητηριακής αντίληψης, όπως συλλαμβάνεται κάθε πράγμα απο έναν εμπειρικό παρατηρητή. Αν και το Πράγμα Καθεαυτό περιέχει τα περιεχόμενα του νοητού κόσμου, ο Καντ ισχυρίστηκε ότι ο ανθρώπινος λόγος μπορεί να γνωρίζει μόνο τα φαινόμενα και δεν μπορεί ποτέ να διεισδύσει στον κόσμο του νοούμενου, στο Πράγμα Καθεαυτό. Ο άνθρωπος, ωστόσο, ως νοητική φύση, δεν αποκλείεται εντελώς από το νοούμενο, επειδή ο πρακτικός λόγος -δηλαδή κατα τον Καντ, η ικανότητα που διαθέτει ο άνθρωπος ώστε να ενεργεί ως ηθικός παράγοντας- δεν έχει κάποιο νόημα, εκτός και αν υποθέσουμε την παρουσία ενός κόσμου νοούμενων, στον οποίο κατοικούν η ελευθερία, ο Θεός και η αθανασία .
.
🟨 Ενότητες επεισοδίου:
00:00 Εισαγωγή στην Κριτική Φιλοσοφία του Καντ
03:40 Η Μεταφυσική φιλοσοφία του Καντ
05:57 Ο Καντ και ο Πλάτων
11:40 Το Πράγμα Καθεαυτό
🟨 Δείτε επίσης στη σειρά η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας.
📖 Σπινόζα, Ηθική Ι μέρος: Περί του Θεού.
• ΣΠΙΝΟΖΑ ΗΘΙΚΗ I Περί ...
📖Εισαγωγή στο Στωικισμό
• Η Στωική Φιλοσοφία / ...
📖Πλάτων, η θεωρία των Ιδεών
• Πλάτων - Η θεωρία των ...
📖 Οι Ιδέες από τον Πλάτωνα στο Χριστιανισμό
• Οι Ιδέες από τον Πλάτω...
📖 Τι είναι η αλήθεια
• Τι είναι η Αλήθεια; / ...
📖 Καρλ Γιουνγκ, Συγχρονικότητα
• Καρλ Γιουνγκ - Συγχρον...
📖 Σαρτρ, ελευθερία και ύπαρξη
• Ζαν Πωλ Σαρτρ- Ύπαρξη ...
📖 Αλμπέρ Καμύ, Το Παράλογο και η Εξέγερση
• Αλμπέρ Καμύ, Το Παράλο...
📖 Νίτσε, ο φιλόσοφος της υποψίας.
• Νίτσε, ο Φιλόσοφος της...
𝕮𝖔𝖓𝖙𝖆𝖈𝖙 𝖚𝖘:
🌐 𝐖𝐞𝐛𝐬𝐢𝐭𝐞: tinyurl.com/ydbkumys
📧 𝐄-𝐦𝐚𝐢𝐥: v.tsabropoulos@msoath.com
🅵 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 𝐩𝐚𝐠𝐞: tinyurl.com/2wsc5wyj
🆃 𝐓𝐰𝐢𝐭𝐭𝐞𝐫: / tsabropoulos
🆈🆃 𝐘𝐨𝐮𝐓𝐮𝐛𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐧𝐞𝐥: / vtsabropoulos
Buy Vassilis Tsabropoulos' music online:
📀𝐒𝐩𝐨𝐭𝐢𝐟𝐲: tinyurl.com/bsxuts
📀𝐈-𝐓𝐮𝐧𝐞𝐬: tinyurl.com/5drcvp3n
📀𝐀𝐦𝐚𝐳𝐨𝐧: tinyurl.com/r6v5v6uw
🟧🟧🟧🟥🟥🟨🟨🟨

Пікірлер: 21
@TheArtsBookstoregr
@TheArtsBookstoregr 4 ай бұрын
Ευχαριστώ πολύ, συνοπτική, κατανοητή και επί της ουσίας επεξήγηση.
@vtsabropoulos
@vtsabropoulos 4 ай бұрын
Να είστε καλά!
@sofiapap8965
@sofiapap8965 3 ай бұрын
Ευχαριστώ για τα βιντεο σας. Μακάρι να σας είχα ως καθηγητή. Να είστε πάντα καλά.
@rizosplayz
@rizosplayz Жыл бұрын
Ευχαριστώ κύριε.
@vtsabropoulos
@vtsabropoulos Жыл бұрын
Να είστε καλά!
@despoinagiotakou2911
@despoinagiotakou2911 Жыл бұрын
Συγχαρητήρια κυριε Τσαμπρόπουλε. Με βοηθήσατε να κατανοήσω την αρκετά δύσκολη καντιανή σκέψη , που θα κληθώ να την αναπτύξω στις εξετάσεις για αυτο το εξάμηνο της σχολής μου. Είμαι φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης και η πολιτική φιλοσοφια ειναι απο τα αγαπημένα μου μαθήματα. Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια. Με εκτίμηση.
@vtsabropoulos
@vtsabropoulos Жыл бұрын
Η πολιτική φιλοσοφία δεν είναι μόνο ένας κλάδος της πρακτικής φιλοσοφίας του Καντ, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βασική πρακτική φιλοσοφία του Καντ. Η πρακτική φιλοσοφία του Καντ και η κατηγορηματική επιταγή που τη διέπει είχαν σκοπό να δημιουργήσουν το έδαφος όχι μόνο για αυτό που θεωρείται σήμερα ότι είναι σωστή ηθική αλλά και για οτιδήποτε γενικά είχε να κάνει με τη διαβουλευτική ανθρώπινη συμπεριφορά. Όρισε την πρακτική φιλοσοφία ως αυτή που ασχολείται με «κανόνες συμπεριφοράς όσον αφορά την ελεύθερη επιλογή», ​​σε αντίθεση με τη θεωρητική φιλοσοφία που αφορούσε «τον κανόνα της γνώσης». Η πρακτική φιλοσοφία παρείχε κανόνες που διέπουν την ανθρώπινη διαβουλευτική δράση. Η βάση για τη Μεταφυσική των Ηθών παρείχε τα κύρια επιχειρήματα του Καντ ότι η κατηγορική προστακτική είναι ο υπέρτατος κανόνας για την ανθρώπινη διαβουλευτική δράση.
@thodoris1178
@thodoris1178 8 ай бұрын
Πολυ ωραία τα βίντεο σας, μακάρι να δουμε και για υους Γερμανούς ιδεαλιστές!
@kostaslaskaris4018
@kostaslaskaris4018 Жыл бұрын
Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι τη λογική της Καντιανής θεώρησης. Σας ευχαριστώ
@vtsabropoulos
@vtsabropoulos Жыл бұрын
Ευχαριστώ και γω για την τοποθέτησή σας ! Να είστε καλά!
@markoszouganelis5755
@markoszouganelis5755 11 ай бұрын
Αυτό που μου αρέσει σε αυτόν τον κήπο, είναι που οι τριανταφυλλιές (ή οι τριανταφυλλιοί), συζούν ευτυχισμένες (οι) με τα αγριολούλουδα! 🥦💚😊
@user-ee7gl7nq3r
@user-ee7gl7nq3r 7 ай бұрын
Καλημέρα σας, κύριε Τσαμπρόπουλε! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε ανεβάσει βίντεο που να αφορούν τα υπόλοιπα είδη φιλοσοφικού ιδεαλισμού (υπερβατικός, απόλυτος, αντικειμενικός, πραγματικός, πλουραλιστικός);
@vtsabropoulos
@vtsabropoulos 7 ай бұрын
Θα συμπεριληφθούν στην σειρά "Η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας και άλλες αναφορές σχετικά με τον ιδεαλισμό ( Γερμανικός ιδεαλισμός, Φίχτε, Χέγκελ) . Στον κύκλο μπορείτε επίσης να βρείτε δύο επεισόδια για τον Μπέρκλεϋ και τον υποκειμενικό ιδεαλισμό. Στην περιγραφή κάθε επεισοδίου υπάρχει ένα λινκ όλων των επεισοδίων της σειράς, 63 έως τώρα. Να είστε καλά!
@markoszouganelis5755
@markoszouganelis5755 11 ай бұрын
Αντινομίες 10:39 Μπορεί ποτέ να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα? Να είναι περατός και να είναι συγχρόνως άπειρος? Η μήτρα της νόησής μας δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε κάτι που είναι πέρα από τις δυνατότητες το "εξοπλισμού" μας. Αυτό δεν πρέπει όμως να μας "δεσμεύει" στην προσπάθεια της κατανόησης (ή του πλησιάσματος) της υπέρ(τατης) αλήθειας. Πρέπει να ξεκλειδώσουμε τον μηχανισμό του νου που μας περιορίζει, κάτι σαν αυτό που κάνει ο σουρεαλισμός! Κοντά στο "όνειρο", αλλά με λήψη προστατευτικών μέτρων,(για να μην πάθουμε αυτό που θα πάθαινε το περιστέρι).🌈
@vtsabropoulos
@vtsabropoulos 11 ай бұрын
Ναι, κατά τον Καντ οι αντινομίες είναι οι φυσικές καταλήξεις του υπαρκτικού δράματος του ανθρώπινου λόγου τη στιγμή που η διάνοια υπερβαίνει τα όρια και τις δυνατότητες της και βυθίζεται στο κενό.
@user-ip2gg1br1r
@user-ip2gg1br1r Жыл бұрын
Ποια η διαφορά¨ "του πράγματος καθ εαυτόν" και την Πλατωνικής ιδέας πχ του λουλουδιού ;
@vtsabropoulos
@vtsabropoulos Жыл бұрын
Ενδιαφέρουσα ερώτηση και αρκετά περίπλοκη! Μια σύντομη απάντηση θα ήταν η εξής: Πολλοί υποθέτουν πως υπάρχει κάποιο είδος υποστρώματος της πραγματικότητας που ανιχνεύεται πέρα ​​από αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας. Υπάρχουν δηλαδή κάποιες πραγματικές ουσίες. Για τον Πλάτωνα, αυτές οι ουσίες ήταν οι υπεραισθητές Ιδέες που είναι και οι αιώνιες Μορφές. Για τον Αριστοτέλη, οι ουσίες ενυπάρχουν στα ίδια τα αντικείμενα, μέσα δηλαδή στο "πράγμα". Αλλά είτε είστε πλατωνιστής είτε αριστοτελικός, έχετε κάποια έννοια της ουσίας, κάποια δηλαδή οντολογία, κάποια συγκεκριμένη αίσθηση της ύπαρξης. Αντιθέτως ο Καντ ισχυρίζεται πως δεν έχεις ποτέ αντίληψη της ουσίας. Ποτέ δεν έχεις αίσθηση της ουσίας ή της ύπαρξης. Το μόνο που μπορούμε να αντιληφθούμε είναι οι εξωτερικές εκδηλώσεις αυτών των πραγμάτων, τα φαινόμενα όπως τα αποκαλεί. Και έτσι, δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι για την πρώτη ουσία. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε καν να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ουσία που βρίσκεται κάτω από αυτές τις αισθητηριακές αντιλήψεις.( φαινόμενα) Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Καντ δεν πίστευε σε ουσίες. Αυτό που λέει είναι ότι δεν μπορούμε να τις γνωρίζουμε. Είναι ένας αγνωστικιστής που ισχυρίζεται ότι η επιστήμη δεν μπορεί να μάθει τίποτα για τις ουσίες, οπότε θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε οποιαδήποτε επιδίωξή τους. Η μεταφυσική γίνεται όλο και πιο κερδοσκοπική και λιγότερο επιστημονική όσο προσπαθεί να πάει στο μετα-βασίλειο της γνώσης. Στο πεδίο δηλαδή πέρα ​​από τη φυσική, στο λεγόμενο μεταφυσικό πεδίο προσπαθώντας να φτάσει την πρώτη ουσία. Το κοινό που έχουν οι δυο θεωρίες είναι η πεποίθηση ότι τα πραγματικά αγαθά βρίσκονται στην ψυχή πριν από τη γέννηση ( Πλάτων) ή στο μυαλό ενός λογικού όντος ως κατηγορίες ( Καντ) και ότι ο κόσμος είναι σκιά ή απλώς ένα φαινόμενο.
@panagiotis7946
@panagiotis7946 Жыл бұрын
@@vtsabropoulos Η διαφορά είναι αμφότερα και το αντικείμενο και η μέθοδος της Επιστήμης. Ο Καντ αναγνωρίζει το όν καθ εαυτόν και το όν για μας.Η γνώση του αντικειμένου επιτελείται στο χώρο και στο χρόνο , in spatio -temporal terms . Κατηγορία της αιτιότητας δεν αναφέρεται στην οντολογία και στην Πρώτη Αρχή. Ο Καντ απορριπτει την οντολογία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα και συνεπώς και τη μέθοδο του ορισμού της Ουσίας . Δεν θέτει θέμα ύπαρξης ή μη του υλικού αντικειμένου. Το παίρνει ως δεδομενο, ο ορισμός είναι λειτουργικός και όχι «ουσιαστικός» χάριν της λειτουργεικότητας της έπιστημονικής έρευνας. Είναι δηλαδή μια ταμπέλα, νομιναλιστική και δημοκρατική , θα έλεγα. Η κατηγορία του causality επτίθεται πάνω στα φαινόμενα από τον επιστήμονα ερευνητή και μέλει να ανακαλυφθεί. In the Bounds of Sense , στην Κριτική του Καθαρού Λόγου ο Καντ αναφέρεται στον Πλάτωνα ως το περιστέρι που άνοιξε τα φτερά του και πέταξε αλλά ξεχασε να γυρίσει στη γη. Δηλαδή, η μέθοδος της σύγχρονης επιστήμης ειναι η hypothetico-deductive method με την οποία όλες οι θεωρίες είναι αποδεκτές και δοκιμάζονται μέσα στο ελεγχόμενο επιστημονικό πείραμα. Μπορούμε να πούμε ότι ο Καντ κανει την σύνθεση μεταξύ των Αγγλων Εμπειριστών και των Ρατιοναλιστών Καρτέσιου και άλλων. Αφαιρεί από το empirical concrete και μέσω συλλογισμών και υποθέσεων επανέρχεται στην εμπειρία των αισθήσεων μεσω του ελεγχόμενου πειράματος της επιστημονικής μεθόδου. Και πάλι τονίζω ότι ο Καντ απεγκλώβισε την Επιστήμη από τον ζουρλομανδύα της Φιλοσοφίας και της Οντολογίας και την έβαλε σε καινούργιες βάσεις αφήνοντας ταυτόχρον την Φιλοσοφία , την Επιστήμη των Επιστημών, χωρίς αντικείμενο και λόγω ύπαρξης. Στη θέση της η Φιλοσοφία ανέλαβε έναν κριτικό ρόλο, ως Κριτική Φιλοσοφία της οποίας το έργο τώρα είναι αντί να χτίζει παλάτια στην άμμο, όπως η Θεωρητική Φιλοσοφία, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, να εξετάζει τις υποθέσεις και τις μεθόδους όλων των επιστημών και να αξιολογεί τη νομιμότητά τους στη γνώση.΄Ανέλαβε δηλαδή έναν ρόλο τον οποίον έχουν αμφισβητήσει πολλοί λόγω του ότι αφήνει έξω την ιστορικότητα της κοινωνικής εμπειρίας , κάτι που ήρθε να καλύψει η Σχολή της Φρανκφούρτης με την Κριτική Θεωρία της Κοινωνίας. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα για μια άλλη φορά.
@vtsabropoulos
@vtsabropoulos Жыл бұрын
Ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Ο ισχυρισμός του Καντ ότι το πράγμα καθεαυτό είναι άγνωστο είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με την υπόθεση του ότι υπάρχει, έχει δηλαδή κατανοητό χαρακτήρα και υπάρχει ως αιτία των φαινομένων. Αυτή η ασυμβατότητα δεν μπορεί να εξαλειφθεί με την επισήμανση της συστηματικής σημασίας της συγκεκριμένης θέσης για την επίλυση των αντινομιών της λογικής ή με την κατανόησή της ως έκφραση του οντολογικού ρεαλισμού του Καντ. Στις πιο πρόσφατες ερμηνείες του Kαντ, γίνεται επομένως μια προσπάθεια να μην κατανοηθούν πλέον το πράγμα καθεαυτό και τα φαινόμενα ως διαφορετικά αντικείμενα, αλλά ως διαφορετικές όψεις ενός αντικειμένου.
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 161 МЛН
Cat Corn?! 🙀 #cat #cute #catlover
00:54
Stocat
Рет қаралды 15 МЛН
DEFINITELY NOT HAPPENING ON MY WATCH! 😒
00:12
Laro Benz
Рет қаралды 55 МЛН
Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού | Newton: The Force of God (2016)
47:38
`Ιδρυμα Ευγενίδου
Рет қаралды 56 М.
Η Ηθική Φιλοσοφία του Καντ
35:07
Στράτος Stratos Τσαγκαρής Tsagaris
Рет қаралды 15 М.
Η φιλοσοφία του Καντ
2:10:41
Mathesis @ Crete University Press
Рет қаралды 941
Γιατί Καταργήθηκε ο Όρκος του Ιπποκράτη;
22:17
Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης - Εκδόσεις Ανάμνηση
Рет қаралды 32 М.
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 161 МЛН