Een 1-fase naar 3-fase overstap, wat komt daar bij kijken?

  Рет қаралды 128,498

Ketel Klets

Ketel Klets

Күн бұрын

Пікірлер: 325
@blackrdknight
@blackrdknight Жыл бұрын
Ik werk zelf bij Fluvius de vlaamse netbeheerder en dit is keurig uitgelegd. top werk!
@alcovanheiningen
@alcovanheiningen 2 жыл бұрын
Wow, wat een helder, duidelijke, begrijpelijk en gestructureerd verhaal. Veel dank! Krijg over een paar weken zonnepanelen, maar dit was er allemaal niet bijverteld. Ik ga direct aan de slag met al deze informatie!
@sambalsamurai9672
@sambalsamurai9672 2 жыл бұрын
Fantastisch! Warme nostalgische gevoelens van oude colleges uit mijn studentijd. Maar even serieus: wat is het fijn dat er nog videos staan op youtube waar je écht wat nuttigs leert over de context met belangrijke inzichten van brandveiligheid tot het licht uit fase lopen van de 3 fasen, van onbemeten aansluitingen op de markt zonder meter tot het omwille van privacy de afleesfrequentie van de meterstanden administratief dichtknijpen tot enkel de dagwaarden! Super! Geabonneerd.
@MrJCHsteel
@MrJCHsteel Жыл бұрын
Ik heb het een paar jaar geleden laten doen, van 1X25 naar 3X25 A. Bij Liander moet je vooraf al de meterkast hebben aangepast, anders komen ze niet. Je bent minimaal verplicht om een hoofdschakelaar te hebben voor 3-fase. Behalve een nieuwe stroommeter kreeg ik ook een nieuwe gasmeter, omdat de oude slimme gasmeter niet samenwerkt met de nieuwe 3-fase meter. Vervangen van de oude groepenkast voor een kast met hoofdschakelaar, 3 fase groepen etc, ruim 1500 Euro. Het verschil in vastrecht tussen 3X25 en 3X35 A was er toen ook al, het is niet iets wat pas recent is.
@stefan2796
@stefan2796 5 ай бұрын
Goede, duidelijke uitleg van alles wat er nodig is bij een aanpassing van een 1-fase (1x35A) naar een 3-fase (3x25A) aansluiting! Dank voor het uploaden!
@JD-oe1hm
@JD-oe1hm 5 ай бұрын
Zie mijn reactie op de video, de man zijn uitleg rammelt.
@hansvos7500
@hansvos7500 2 жыл бұрын
Inderdaad wat een geweldige uitleg. Ook een duidelijk onderbouwd en niet-commercieel verhaal!
@marksermo9110
@marksermo9110 2 жыл бұрын
Hartelijk bedankt voor alle (extra) informatie en de duidelijke en overzichtelijke uitleg!
@asimaydin2283
@asimaydin2283 9 ай бұрын
Heel duidelijk en heldere uitleg en verwijzingen. Dank voor uw moeite.
@ener5361
@ener5361 2 жыл бұрын
Bedankt
@AnnesenKoenspa
@AnnesenKoenspa Жыл бұрын
Duidelijk lesje meterkast! Had ik net nodig. Hartstikke bedankt
@hansevers6407
@hansevers6407 Жыл бұрын
Dank je wel voor deze prachtige en duidelijke uitleg. Als meer techneuten zulke uitleg zouden geven, dan zullen er vast minder vragen zijn.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
En minder fouten in de praktijk, daar doe ik het vooral voor!
@johnspijkers7368
@johnspijkers7368 2 жыл бұрын
Dank voor deze heldere uitleg!
@mercedesfriesland
@mercedesfriesland 2 жыл бұрын
Super duidelijke uitleg! Echt in Jip en Janneke taal. 👍👍
@VictorvanDijkNL
@VictorvanDijkNL 2 жыл бұрын
Als de huidige installatie maar 1 aardlek schakelaar heeft (in 1983 mocht dat blijkbaar), dan zal je hier ook een paar extra van gaan krijgen. De groepen moeten toch opnieuw verdeeld worden, dus dat kan direct aangepast worden.
@comep9702022
@comep9702022 2 жыл бұрын
Mijn meterkast wordt volgende week omgezet naar 3f ivm de 3f Solaredge omvormer. Leuk om er wat meer achtergrond over te horen.
@victorvos2833
@victorvos2833 2 жыл бұрын
Heerlijk wat een duidelijke uitleg! Vorig jaar november heb ik een verzwaring aangevraagd om van 1*35 naar 3*25 A te gaan. Dit vanwege een zware inductie kookplaat van Miele die 14kw gebruikt. Afgelopen september is dit gerealiseerd. Er moest een zwaardere grondkabel komen en een nieuwe huisaansluiting dit alles door Enexis uit gevoerd. Dit zal waarschijnlijk wel weer een uitzondering geweest zijn dit in tegenstelling van wat jij kon vertellen in je presentatie.
@jankees4037
@jankees4037 Жыл бұрын
14kw om te koken, heb je een restaurant?
@leverloos
@leverloos Жыл бұрын
@@jankees4037 Buiten dat, mag je een 14 Kw apparaat niet aansluiten op een 3x25A aansluiting. Je mag maximaal 16A afzekeren. 3x16x230=11040 (11Kw).
@pauljansentextor1788lx
@pauljansentextor1788lx 2 жыл бұрын
bij mij vroeg Liander dus 350 euro of zoiets in die buurt. Was in Julianadorp dus niet gratis. Heb ook een compleet nieuwe zekeringenkast met nieuwe groepen laten plaatsen. Was ook 500 euro. Was goedkoop. Dus ik ben weer helemaal up to date!
@mgielissen
@mgielissen 2 жыл бұрын
voor oude huizen geldt het soms dat er maar 1 fase naar het huis gaat, niet al 3 fasen. De netbeheerder maakt dan een afspraak met een onder aannemer om deze aan te komen leggen.. hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht anders dan de +/- 260 Euro welke de omschakeling van 1 fase naar 3 fase kost (Enexis). Het enige wat soms wel gevraagd wordt is om een mantelbuis aan te (laten) leggen vanaf de Meterkast naar buiten.
@michielkobussen1207
@michielkobussen1207 2 жыл бұрын
Een ymvkas kabel (grondkabel)hoeft niet in een mantelbuis. Daar is de mantel geaard. De netbeheerder is verplicht een ymvkas kabel te gebruiken. Een mantel is niet voldoende als aardscherm.
@j.r.arnolli9734
@j.r.arnolli9734 Жыл бұрын
@@michielkobussen1207 / Een 'buis' aan leggen, vanaf de 'Meterkast naar buiten', heeft als functie, de kabel van buiten ( geleid) de kast in te voeren.
@gijsqwerasdf
@gijsqwerasdf 2 жыл бұрын
Voor sommigen wellicht interessant: voor de meeste netbeheerders (zo niet alle) geldt dat je een maximale onbalans van 5 of 5,5 kW tussen de fases mag opwekken met zonne-energie. Dit geldt zowel bij 1- als bij 3-fasenaansluitingen. Dat houdt in dat je in het geval van 1-fase beperkt bent tot max. 5 kW (AC-zijde van alle omvormers opgeteld). Wil je meer, dan moet je naar 3-fasen.
@michielkobussen1207
@michielkobussen1207 2 жыл бұрын
Klopt niet helemaal, Maximale 1 fase omvormer is 6kw ac bv se6000h van Solaredge. 6000:230=26a met een 1 fase 35a hoofdaansluiting zou dit nog kunnen. Mooi is anders. Pas bij 28a gebruik je 80% van de hoofdaansluiting.
@gijsqwerasdf
@gijsqwerasdf 2 жыл бұрын
@@michielkobussen1207 Het kán ook wel, maar het mag niet van de netbeheerder. Je kunt door meerdere omvormers op verschillende groepen aan te sluiten ook wel 8 kW terugleveren, maar i.v.m. de onbalans die je tussen de fases creëert mag je meestal maar 5/5,5 kW terugleveren. Zie ook www.liander.nl/sites/default/files/Aansluitrichtlijnenzonnepanelen.pdf
@JasperJanssen
@JasperJanssen 2 жыл бұрын
@@gijsqwerasdf zijn er net als voor auto laders systemen waarbij je wel 8kVA aan omvormers aansluit maar dat die dan gewoon terug regelen zodanig dat je max 5.5 kW terug levert en de rest intern kan gebruiken?
@lucaskoijen7192
@lucaskoijen7192 2 жыл бұрын
Als je een verzwaring van je aansluiting wilt aanvragen is mijn tip aan jullie: doe dat op tijd! Ik heb in maart een wijziging bij Enexis aangevraagd van 1x35A naar 3x25A, maar de doorlooptijd is daar momenteel 24 weken...
@jooproos6559
@jooproos6559 2 жыл бұрын
Dan is het beter om b.v. je eerst de 3 fasen aansluiting te laten maken en het verbruik niet te veel laten oplopen en dan kan de monteur van de elektriciteits maatschappij de doorverbinding van de fasen er uit halen en de 3 fasen gaan laten werken.Dit heb ik al heel vaak moeten doen als elektricien.
@Uchi.Chafloque
@Uchi.Chafloque Жыл бұрын
Geweldig video! Veel van geleerd! Dankjewel
@andrerupp3499
@andrerupp3499 2 жыл бұрын
Nog even naar aanleiding van deze video een paar vragen want ik ga hetzelfde doen als Irene : 1. Bij Evides rekent men 55,00 euro ex btw voor vervangen meter ( ook al heb ik al een 1 fase slimme meter ) 2. Ik krijg 12 425wp panelen. Met microomvormers. Wat is het handigst ? Op 1 3 fase aardlekautomaat of gewoon op 1 1 fase aardlekautomaat ( ga alle groepen achter aardlekautomaten zetten ) 3. Waarvoor wordt een KhW precies gebruikt en heeft dit toegevoegde waarde op je meterkast als je een slimme meter hebt ? 4. Bij Stedin vereisen ze dat je eerst de meterkast laat aanpassen ( 4 P Hoofdschakelaar ) alvorens ze hoofdaansluiting komen doen. 5. Heb nu al een ABB 1 fase kast. Is het mogelijk en dus voordeliger om gewoon nieuwe componenten aan te schaffen en de kast door een elctricien om te laten bouwen of moet ik een is de aanschaf van vooraf afgemonteerde kast 3 fase ( volgens eigen wensen ) voordiger ?
@guidoveenstra10
@guidoveenstra10 Жыл бұрын
Bij oude huizen worden er wel degelijk nieuwe kabels getrokken als je 3-fase (3 x 25) wilt hebben. Bij ons begon het met het plaatsen van een dikkere mantelbuis en vervolgens moet de hele straat open. Het kost trouwens relatief weinig voor wat er allemaal moet gebeuren. De kosten voor het plaatsen van de mantelbuis was echter wel voor eigen rekening.
@EVHSommeltje
@EVHSommeltje Жыл бұрын
Ik sluit mij graag aan bij de vele soortgelijke reacties: Zeer heldere alsook informatieve uitleg. Top!
@gijsqwerasdf
@gijsqwerasdf 2 жыл бұрын
Het totale vermogen van een huis wordt vaak overschat. Ik heb een 1-fase 35A aansluiting. Met gelijktijdig ingeschakelde oven, kookplaat, warmtepomp, vaatwasser, wasmachine en warmtepompdroger (dit gedaan als test) is het totale vermogen niet boven de 7.000 W gekomen. Ook is die 8.050 W (35*230) geen absoluut maximum. Bij 10.000 W houdt de zekering het ook wel vol al is het natuurlijk niet aan te raden. Pas bij apparaten met langdurig en constant hoog stroomverbruik zoals e-auto's en sauna's wordt de capaciteit van de hoofdaansluiting m.i. een probleem.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Hangt er ook vanaf wat voor hoofdzekeringen je hebt. De oude smeltpatronen waren van het type T(raag) terwijl de automaten sneller afschakelen bij overbelasting. En dat is niet handig in een verzegeld kastje.
@gijsqwerasdf
@gijsqwerasdf 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Klopt. Smeltzekeringen schijnen zelfs permanent 1,45x de nominale stroom te kunnen hebben. Door het meten van het werkelijk verbruik ben ik er in ieder geval een stuk geruster op dat het goed gaat.
@jefkouwenberg7002
@jefkouwenberg7002 2 жыл бұрын
@@gijsqwerasdf Ik schakel binnenkort over van 1x25A naar 3x25A, omdat in het laatste halfjaar al 2 keer de hoofdzekering 's nachts eruit ging. Ik heb 'n hybride V60 die vaak 's nachts oplaadt (via aparte 16A groep) en ook 'n boiler met 3,5A verwarmingsspiraal. Gebeurde steeds als we 'n paar weken weg waren geweest en terugkwamen in een koud huis. Pelletkachel met 'n paar Eco verwarmingspanelen van elk 400 Watt. Als dan de vaatwasser erbij komt wordt het toch teveel. Geen gasgebruik overigens dus die meter staat al 3 jaar dicht. Dus bij het aanpassen wordt ook de gasmeter en de leidingen naar de hoofdleiding in de straat verwijderd. (gelukkig sinds maart 2021 gebeurt dat wel gratis),
@timadriaans
@timadriaans Жыл бұрын
Blij dit te lezen! Ik heb een soortgelijk arsenaal als jij qua apparatuur waar binnenkort een hybride warmtepomp bij komt en ik was aan het twijfelen of dit wel gaat lukken met 1-fase 35A. Maakt het nog verschil of je ook zonnepanelen hebt? (al zal bijvoorbeeld de warmtepomp niet veel hoeven doen als er veel zonne-energie wordt opgewekt).
@vriesvakkie1
@vriesvakkie1 2 жыл бұрын
de hoofdschakelaar, vaak in een apparte kast, moet voor 3f 4:polig zijn. en als je de verlichting/wcd op verschillende groepen laat zetten, zit je bij overbelasting op 1 groep niet in donker. in geval van stoppen kan het wel een dure grap zijn, overbelasting op de hoofd aansluiting. bij n automaat is het vervelend en moet je wat aanpassen zodat het niet vaker gebeurt. een voorrangs schakelaar in groepenkast, of op een wcd met eigen groep kan dan helpen, als herverdelen over de 3f niet lukt.
@heindevegte8619
@heindevegte8619 Жыл бұрын
Goede uitleg, echter er wordt niet aangegeven dat je eerst de groepenkast moet aanpassen door een electricien voordat de netbeheerder de verzwaring kan uitvoeren.
@pebertje
@pebertje 2 жыл бұрын
01:06 betreffende de functie van de aarde draad. Heeft in principe niets met de aardlekschakelaar te maken. In de aardlekschakelaar zit een differentiaalmeting die meet of de stroom (de ampéres) naar en van de verbruiker even groot is, b.v. naar een wasmachine (dit betreft dus alleen de bruine en de blauwe draad!). Is het verschil groter dan 30mA dan schakelt de aardlekschakelaar de spanning van de betreffende groepen af. M.a.w. wanneer een persoon een onder spanning staande draad aanraakt en er vloeit meer dan 30mA via deze persoon naar de aarde (meer dan ca. 30 mA is dodelijk voor een mens) dan schakelt de aardlekschakelaar de spanning af. Dit betekend dat ook groepen zonder aardedraad beveiligd zijn. De functie van de aardedraad werkt anders, die wordt aangesloten op metalen delen die bij een defect onder spanning kunnen komen te staan b.v. weer de wasmachine. Komt dit metalen deel door een defect onder spanning te staan dan ontstaat er kortsluiting tussen de fase en de aarde die een grote kortsluitstroom veroorzaakt waardoor de zekering (dus niet de aardlekautomaat) de spanning afschakelt. De zekering is tegenwoordig meestal zo'n automaatje met een knopje erop waar je de spanning naar een groep mee kan in en uitschakelen. In je groepenkast zijn aardlek en zekering meestal gescheiden, maar kunnen tegenwoordig ook in één apparaat gecombineerd zijn
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Het klopt, maar de aardedraad laat ook eventuele zwerfspanning veilig wegvloeien wat toch de aardlek kan triggeren. Dan denk ik even aan een defect koffiezetapparaat bijvoorbeeld.
@Saabina11
@Saabina11 2 жыл бұрын
Super duidelijke video! Doe zo voort 🤩
@RKriek1
@RKriek1 2 жыл бұрын
Ketel Klets wordt wel heel populair: 3 reclame blokken tijdens je video van 23 minuten. Voor mij een bevestiging dat steeds meer mensen genieten van jouw werk 😉 Klasse en vooral doorgaan ….!! 👍
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dank voor het compliment!
@leonwolters3946
@leonwolters3946 2 жыл бұрын
Adblock plus extensie installeren en je krijgt geen reclame's meer te zien, tenminste voor pc. voor telefoon weet ik niet.
@erwin8226
@erwin8226 2 жыл бұрын
Ja top, zwaar irritant bedoel je :)
@stineke3021
@stineke3021 2 жыл бұрын
Precies. Ik leer zoveel
@999crypticAFV
@999crypticAFV 2 жыл бұрын
P
@ewesterveld6219
@ewesterveld6219 2 жыл бұрын
Begin april ook over gegaan an 1x35A naar 3x25A, kosten voor deze aanpassing een dikke €300 (Liander) wel netjes uitgevoerd moet ik zeggen. Over een maandje worden de zonnepanelen geplaatst. Interessant filmpje Ketel Klets 👍
@boxtraenco
@boxtraenco 2 жыл бұрын
Bij Enexis 221€
@ewesterveld6219
@ewesterveld6219 2 жыл бұрын
@@boxtraenco Ik had helaas geen keuze.
@boxtraenco
@boxtraenco 2 жыл бұрын
@@ewesterveld6219 was meer een reactie op het filmpje, dat er geen kosten zijn via de netbeheerder!!
@ewesterveld6219
@ewesterveld6219 2 жыл бұрын
@@boxtraenco 👍
@greijers7792
@greijers7792 2 жыл бұрын
@@boxtraenco 1 1e
@sjefjanssen4752
@sjefjanssen4752 2 жыл бұрын
Zo als altijd,super informatie.Bedankt.
@elco_os9355
@elco_os9355 2 жыл бұрын
Voor wat betreft de kosten van de netbeheerder: die rekent vaak wel eenmalige kosten om een monteur langs te laten komen om de verzwaring uit te voeren.
@hvwees
@hvwees 2 жыл бұрын
In oude woningen kan het wel zijn dat er slechts maar 1 fase richting de woning ligt.
@akkarinMKIV
@akkarinMKIV Жыл бұрын
Ook nieuwere( lees 1990) Laatst ook verzwaring van 1x 35 ampere naar 3x25 ampere laten doen door enexis. Straat open,en nieuwe aftakking gemaakt en nieuwe kabel naar binnen getrokken. Wel raar voor een jonger huis en stadsver(w)arming
@julienamroud5270
@julienamroud5270 Жыл бұрын
Kerel wat een top video! Mooi duidelijk en inzichtelijk voor leken! Ik abbonneer 👍
@bjorndijkstra5863
@bjorndijkstra5863 2 жыл бұрын
Bij liander is het verschil tussen 3x25 en 3x35 ook ongeveer 700 euro. En als je toch bezig bent in de meterkast, laat er een extra (lege) groepenkast plaatsen. Voor all Electric heb je vaak meer slots nodig dan je nu hebt,
@paulhoogendoorn243
@paulhoogendoorn243 2 жыл бұрын
Kleine correctie. Het vastrecht van 1x35/40A is gelijk aan dat van 3x25A. Je betaald alleen eenmalige aanpassing kosten aan Liander.
@patricksmid9017
@patricksmid9017 2 жыл бұрын
Ik zit op dit moment midden in dit traject. Van 1x35a naar 3x25a. Ik heb echter wel extra werk. Dat wil zeggen er moet een nieuwe mantelbuis gelegd worden. Het vreemde aan de regelgeving is dat je de mantelbuis zelf moet leggen.
@ramonennik2536
@ramonennik2536 2 жыл бұрын
Bij Liander was ik twee weken geleden 314,79 kwijt en ze komen het half mei al aanpassen voor een huis uit 1977. Ik heb verder niets gehoord over extra werkzaamheden dus ik ben benieuwd
@comep9702022
@comep9702022 2 жыл бұрын
Dat bedrag is best laag. Zou betekenen dat je al 3f tot in de meterkast hebt liggen, had ik niet verwacht voor een huis van dat bouwjaar. Ik betaal iets van 380,- bij Enexis.
@egbertegberts5384
@egbertegberts5384 18 күн бұрын
Wij zijn ook pas overgaan naar drie fase (3x25A) om voorbereid te zijn op electrisch te koken. De oude één fase aansluiting bleek echter 50A te zijn en niet 25A. Dat was een verrassing. We moesten dus direct verschillende zware verbruikers over de fases verdelen.
@rvd-945
@rvd-945 Жыл бұрын
Wellicht een aanvullend aandachtspunt, als je zonnepanelen hebt, kan het zijn dat je meer terug levert dan 1 fase van 25 ampère aan kan. En mijn oude woning hebben niet altijd een aansluiting met voldoende aders (voor 3 fase). Enexis geeft aan dat de kosten om die kabel te vervangen, niet voor mijn rekening zijn.
@cedricschoemans5214
@cedricschoemans5214 2 ай бұрын
3:24 je moet de 3F x 230 x 25A ook nog maal cos(phi) doen anders klopt het niet, want je zit met fase verschuiving daarom die cos(phi), btw phi is een griekse letter maar die kan ik niet typen
@Houkie
@Houkie Жыл бұрын
Geweldige videos. helemaal mijn interesses
@robmulder355
@robmulder355 Жыл бұрын
Het klopt daar ik vaak moet controleren of aansluiten goed zijn en kloppen kom ik zo,n 80 % van de gevallen tegen die niet kloppen als consument kan je het helaas moeilijk controleren of je moet de zegels er af halen en dat is niet aan traden.
@janvanthul3628
@janvanthul3628 2 жыл бұрын
Als je een warmtepomp wilt aanschaffen met warmtevermogen x, en je kunt kiezen tussen 3 fase of 1 fase warmtepomp, welke zou je dan kiezen, en waarom. Huidige aansluiting is 1 fase in de meterkast.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
De meeste warmtepompen zijn 1-fase, de 3-fase aansluiting dient voornamelijk voor het elektrische verwarmingselement (naverwarmer bij extreme kou). Uiteindelijk bepaalt de warmteverliesberekening van jouw woning welke warmtepomp (vermogen) er nodig is en op welke manier deze aangesloten moet worden.
@arendadadovanbeek6335
@arendadadovanbeek6335 2 жыл бұрын
Bedank voor de ze video, timing kon niet beter, was er namelijk net mee bezig :)
@87vortex87
@87vortex87 2 жыл бұрын
Zelf heb ik er geen problemen mee, maar in theorie kunnen de energieleveranciers, op basis van hoe het wattage zakt en niet zakt, zien wat je aan het doen bent. Ze kunnen dus zien welke film je bijvoorbeeld kijkt op basis van stroomverbruik van de tv. Bijvoorbeeld, als men weet wat het 'stroomprofiel' van een film is, lees: felle flitsen/explosies, hard geluid, dan verbruikt de tv kort meer stroom. Ik doe dit zelf bijvoorbeeld met de wasmachine en droger zodat ik via home assistant een notificatie krijg wanneer het programma klaar is. Je kunt het zelf dus ook gebruiken voor domotica.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Nee dat kun je niet. Ten eerst zit de techniek in de weg, is het een CRT, plasma, LCD, TFT of OLED scherm? Dan zitten de instellingen qua helderheid in de weg. Tegenwoordig kijkt niemand meer analoge kabel, dus in elk huis komen beelden met een andere vertraging binnen, wat je goed merkt bij goals tijdens het voetbal (Digitenne kijkers juichen vaak het eerst). Als er tenminste lineaire TV wordt gekeken, kijk je on-demand via Netflix etc, dan is al helemaal niet af te leiden wat je kijkt. Daarbij kan een slimme meter niet bepalen welke groep vermogen vraagt, dus dat werkt ook al niet. Echt, een slimme meter is gewoon een domme meter die zelfstandig meterstanden doorstuurt, meer niet.
@michelroovers4039
@michelroovers4039 2 жыл бұрын
Bij mijn buurman hebben ze de aansluiting vervangen voor 3x25C automaten bij de switch naar 3 fase (enexis netwerk), deze upgrade koste 270 euro geloof ik
@stalincat2457
@stalincat2457 2 жыл бұрын
Dus een oude hoofdzekering (35A smeltveiligheid) werd vervangen door drie automaten? Nice!
@tomevers1263
@tomevers1263 2 жыл бұрын
Ik heb net gekeken 8-5-2022 de kosten zijn €221,69
@provista01
@provista01 2 жыл бұрын
Energiemaatschappij mag niet meer de hoogte van aansluiting laten zien (privacy) je moet het dus bij netbeheerder opvragen.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Ik zie het staan inderdaad. Ik kijk dan naar de bedragen en leg er de tabel van de netbeheerder langs, dan zie je wel bij welke regel het hoort. Maar wel vreemd dat dit blijkbaar een privacy ding is geworden; in veel landen in de wereld hangen de stroom- en gasmeters buiten aan de gevel voor de meteropnemer.
@provista01
@provista01 2 жыл бұрын
@@KetelKlets ach ja , we slaan een beetje door af en toe
@josslag1779
@josslag1779 2 жыл бұрын
netbeheerder brengt wel kosten in rekening van ong.250 euro voor het aanpassen waarbij de meterkast al klaar is en de extra draden 6mm2 moeten klaar liggen.
@reneket2295
@reneket2295 Жыл бұрын
Leuke video... altijd al willen weten over de 220-230 en 240v. (ik woonde vroeger in Engeland).
@D.Mulder
@D.Mulder 2 жыл бұрын
Bedankt! Heb ooit eens de energiemaatschappij gevraagd voor een krachtstroom aansluiting. Werd gezegd dat dat veel geld ging kosten. Nu weet ik dat ik bij de energiebeheerder moet zijn en het niets extra´s kost in de maand.
@jooproos6559
@jooproos6559 2 жыл бұрын
Niet altijd waar,als je zwaardere zekeringen wil hebben zal dat meer kosten!
@china1984able
@china1984able 2 жыл бұрын
Topper!
@josvandiepen3425
@josvandiepen3425 2 жыл бұрын
Nog zoiets. Een elektrische kookplaat heeft ZELDEN een 3 fasen aansluiting nodig. Meestal worden er 2 fasen en de Nulleider gebruikt. Dus 2 keer 230Vac.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Klopt, die had ik in de flat een met een dubbele 'kookgroep' in de meterkast. Maar hier heb ik een kookplaat waar daadwerkelijk een 4P 3-fase automaat richting de kookplaat loopt, waarschijnlijk i.v.m. het hoge vermogen.
@JanOZw
@JanOZw 2 жыл бұрын
Kun je niet die 3 fasen aan elkaar knopen en dan één 80A stop gebruiken? Dan hoef je de meterkast niet aan te passen. Ik heb zelf het woordje 'niet' al gebruikt ;-)
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Die hoek van 120 graden tussen elke fase gaat dan aardig in de weg zitten 😂
@andredewaard7981
@andredewaard7981 2 жыл бұрын
Dit kan niet want de 3 fases lopen 120⁰ uit de pas tov elkaar zou je wel 3 fase aan elkaar knopen in de groepenkast en de hoofd schakelaar inschakelen dan volg een enorme klap omdat dat een volledige kortsluiting is tussen de fases waarvan de gevolgen groot zij vlamboog explosie en zeer groot persoonlijk letsel op moment van inschakelen
@underlyingglitch926
@underlyingglitch926 7 ай бұрын
Op 17:13 heb je het over de som-regeling in slimme meters waarbij je aangeeft dat terugleveren op een fase en gelijktijdig verbruik op een andere fase verrekent worden in de meter. Is dit alleen gedurende de salderingsregeling, of blijft dit ook na de salderingsregeling in stand? Mijn 3 fasen zijn net niet helemaal in balans waardoor we soms een beetje verbruiken op een van de fasen, terwijl we wel terugleveren op andere fasen.
@KetelKlets
@KetelKlets 7 ай бұрын
Dat blijft zo ongeacht de salderingsregeling. De reden is heel simpel: er loopt te allen tijde maar één telwerk tegelijk en die registreert geen losse fases.
@underlyingglitch926
@underlyingglitch926 7 ай бұрын
@@KetelKlets Dank voor de snelle reactie! Dat moest ik even weten en was gek genoeg best lastig om te vinden op internet
@a.dekater7534
@a.dekater7534 Жыл бұрын
Wat bij mij nog een gevolg was, wat ik niet verwachtte, was dat mijn slimme meter uit 2012 werd vervangen door een nieuwe meter. Vervolgens communiceerde de gasmeter niet meer. Volgens de monteur had ik ook een gasmeter vervanging moeten vragen. Alsof ik dat weet. Uiteindelijk zit ik nu met een niet meer correct werkende gasmeter. Lastig met het energieplafond. Ik kan ook geen stand doorgeven want ik heb een slimme meter. Ga dus maar maandelijks een foto sturen maar ze. Volgens Stedin is er schaarste dus kan nog wel even duren.
@georgiojansen7758
@georgiojansen7758 Жыл бұрын
ik zou voor 400v krachtstroom gaan 3x25a beter mee verlegen dan om verlegen, kost niks extra
@josstijnie
@josstijnie 2 жыл бұрын
Je hebt het in de video over meterkast vervangen. Volgens mij is de meterkast de kast waar al je meters in zitten, dus de water, gas en elektriciteitsmeter met groepenkast in zitten. Of te wel je gaat de meterkast niet vervangen maar de groepenkast!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Correct!
@Thugie0115
@Thugie0115 2 жыл бұрын
Hoofdverdeelinrichting 😛
@PaulRademaker
@PaulRademaker 7 ай бұрын
Snelladen?? Dat doen we bij een DC lader....Verder supergoed verhaal. Zelf dit 4 jaar geleden ook gedaan, i.c.m. een compleet nieuwe meterkast. Voor de verzwaring werd € 347,51 Euro gerekend door de netbeheerder Liander. Zojuist even gecheckt.
@wimverhoeve888
@wimverhoeve888 6 ай бұрын
Dank voor de heldere uitleg! Vraagje: Ik zit in het traject voor een 3 x 25A aansluiting. Nu is de betaling aan Enexis al voldaan en er is iemand langs geweest die het een en ander in de meterkast zou gaan aanpassen, nadat de elektriciën al was geweest om de meterkast '3-fase klaar' te maken.. Bij het zien van de meterkast werd mij meteen verteld dat hij niet verder kon omdat er gegraven zou moeten worden. Echter, in jouw filmpje hoor ik je zeggen dat "bij ieder huis een 3-fase kabel naar binnen komt", dus dat er alleen in de meterkast aanpassingen gedaan hoeven worden. Ben ik nu voor niks aan het wachten of wat gaat er mis?
@KetelKlets
@KetelKlets 6 ай бұрын
Sommige huizen hebben daadwerkelijk maar één fasedraad die binnenkomt. Dat werd in de jaren '50-'70 nog wel eens gedaan om kosten te sparen. Huis 1 kreeg dan alleen L1 binnen, de buurman L2 enz. Pas later zijn ze alle draden naar binnen gaan brengen en bepaalde het aantal stoppen of het een 1- of 3-fase aansluiting was.
@wimverhoeve7378
@wimverhoeve7378 6 ай бұрын
Dank voor je snelle antwoord. Het betreft in mijn geval een bedrijfsunit met bouwjaar 1997. Dan zou er toch 3-fase naar binnen moeten gaan lijkt mij.
@josvandiepen3425
@josvandiepen3425 2 жыл бұрын
Vermogenberekening is helemaal fout. Spanning x stroom is watt enkel en alleen bij een ohmse belasting! Anders wordt het bij 3 fasen is wortel uit 3 x spanning x stroom x cosinus Phi en bij 3 fasen is de spanning tussen de fasen 400Vac en niet 230 Vac. Dus 15588 Watt bij 25 Amp.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat klopt alleen bij 3-fase apparatuur die de lijnspanning van 400V ook daadwerkelijk benut. Als het een 3-fase aansluiting betreft waar alleen B16 groepjes op zitten, netjes verdeeld over de fases, dan heb je desondanks overal in huis 230V.
@douweosinga6273
@douweosinga6273 2 жыл бұрын
Ik mis een beetje de conclusie: zo van dus... Meer panelen, batterijen etc
@CrownRider
@CrownRider 2 жыл бұрын
De "hoofdzekering(en)" zitten vaak in een verzegelde kast. Kost 80 tot 120 euro om door de netbeheerder te laten vervangen.
@JasperJanssen
@JasperJanssen 2 жыл бұрын
Kun je ze vragen om de hoofd zekeringkast te vervangen door een hoofd automaten kast, zoals bij moderne aansluitingen al wel gebruikelijk is? Edit: nou. Ik heb het gevonden. Het kan, maar het kost 600 euro inc btw. Daarvoor kan je ze relatief regelmatig langs laten komen om voor 85 of 120 euro (werkdagen of niet) een nieuwe zekering te plaatsen. Je zou zeggen als ze toch bezig zijn met zo’n nieuwe meter dat ze dan die automaat ook meteen kunnen vast schroeven. (Hoewel een nieuwe meter plaatsen natuurlijk spanningsvrij kan gebeuren omdat je die zekering eruit kan draaien, en de hoofd zekeringkast vervangen is per definitie iets dat live moet gebeuren…)
@larsjarredspeetjens
@larsjarredspeetjens Жыл бұрын
Stedin doet dit op dit moment niet meer in Zeeland zit vol kan ik juridisch iets doen hiertegen?
@bennygoedbloed7223
@bennygoedbloed7223 2 жыл бұрын
Interessante video. Vroeg me af indien je bij installatie van warmtepomp en aanschaf elektrische wagen sowieso moet overschakelen naar 3-fasen? En wat is er dan nodig (heb ook zonnepanelen: 14*375W) qua aansluiting? Kom je dan toe met 3x25A, of niet? (verder gewoon verbruik van standaard gezin). Alvast bedankt!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Laat dat doorrekenen, al is 3-fase wel veel handiger voor o.a. de elektrische auto en de elektrische naverwarmer van de warmtepomp. Als dat al op jouw enkele fase zou kunnen, dan komen daar mogelijk dikkere draden bij kijken in de woning en bij je auto heb je kans dat snelladen niet werkt.
@gerhardmulder7312
@gerhardmulder7312 10 ай бұрын
Het vervangen van een één fasige electriciteitsmeter door een drie fasige kost ca. 330,- . Er zijn echter ook nog oudere huizen die zijn aangesloten met een twee aderige kabel en daarom moet deze kabel worden vervangen door een kabel met vier aders. Dan heb je geluk want deze sanering naar een drie fase aansluiting en drie fasen electriciteitsmeter is gratis. P.s. Voltage is een anglicisme en is spanning in goed Nederlands.
@MrJonathankleine1988
@MrJonathankleine1988 Ай бұрын
Hoe kan het eigenlijk dat er één fase van 40A de woning inkomt en dat het verdeeld zit op twee aardlekschakelaars van 40A en daarna 3x 16a per aardlekschakelaar? Dat zou betekenen dat ik de zekeringen dus niet maximaal kan belasten? Want twee groepen zijn bij mij gelust aan elkaar voor mijn inductie kookplaat.
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
De aardlekschakelaar heeft een *rating* van 40A, oftewel hij kan 40A stroom doorlaten. Een aardlek is geen automaat, dus het is geen zekerheid tegen overstroom. Voor groepen wordt altijd uitgegaan van de gelijktijdigheidsfactor van 60% waardoor 3x16A = 48A x 0,6 = 28,8A waardoor dat netjes binnen de 40A valt. De daadwerkelijke berekening van gelijktijdige belasting doet een elektricien afhankelijk van welke verbruikers er op die groepen zitten. Ik heb zelf ruim 120 posities in mijn groepenkasten dus ik kan ook zeker niet alles tegelijk belasten. Voor mijn EV laadpunt maak ik bijvoorbeeld gebruik van dynamische loadbalancing om overbelasting te voorkomen. Heb je zonnepanelen, dan komt er nog een stuk vermogen van je eigen dak af waardoor de hoofdzekeringen juist minder worden belast wanneer verbruikers in huis aan staan.
@emo122009
@emo122009 2 жыл бұрын
Bedankt voor de zeer informatieve video! Helemaal helder nu. Ik vroeg me nog af of je een al moderne meterkast met automaten in een 1 fase 1×35A opstelling naar 3 fase 3×25A opstelling ook zou moeten vervangen? Of zou deze aangepast kunnen worden? Beetje zonde om de meterkast en automaten weg te doen. Dank alvast voor de hulp.
@MrJCHsteel
@MrJCHsteel Жыл бұрын
Ik denk dat het van de groepenkast afhangt. Heb je daar nog ruimte voor uitbreiding in? Je moet vooraf al een 3-fase hoofdschakelaar plaatsen, en wellicht heb je ook 1 oof meerdere 3-fase automaten nodig, of een kookgroep.
@bertv1205
@bertv1205 2 жыл бұрын
Iets anders: toen ik mijn 'huis' kocht (voormalig bedrijfspand) en een eigen stroomaansluiting liet aanleggen werd er door de netbeheerder 3 maal 100 A aangelegd, onder het motto dat het eventueel bij bedrijfsmatig gebruik handig zou zijn. Geen meerkosten, dus ik deed daar niet moeilijk over. Mss in de toekomst wel handig als ik superveel opbrengst kan terugleveren?
@j.r.arnolli9734
@j.r.arnolli9734 Жыл бұрын
De periodieke capaciteitstariefcode (CapTar) voor het transport van elektriciteit is voor 3*80A (€ 3.058,33/jr) al bijna 10x zo duur als een 3*25A (€ 325,89/jr) aansluiting!?!! U praat over een 3*100A aansluiting, wat betaalt u aan vastrecht? En wat uw opmerking betreft over 'teruglevering in de toekomst', volgens mij, als het salderen afgelopen is en terugleveren weinig oplevert, zijn accu-systemen het eerste waar ik mijn overschot in zou stoppen
@bertv1205
@bertv1205 Жыл бұрын
@@j.r.arnolli9734 Qua capaciteit is de aansluiting geschikt voor 3 maal 100. De meterkast is ingericht als 3 maal 25. Dat is dus tegen het normale vastrecht voor 3x16/3x25. (Leuk om na 7 maanden een reactie te krijgen!)
@una.nimous
@una.nimous 2 жыл бұрын
Voorlopig krijg je geen 3 fase meter (slim) bij liander, ivm leveringen uit china (zit op slot ivm corona)
@alextimmerman9973
@alextimmerman9973 2 жыл бұрын
Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Nog specifieker: de meter moet 4 telwerken hebben: piek en dal afname + piek en dal teruglevering.
@pascalkoeter8210
@pascalkoeter8210 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Ik heb een digitale meter met 4 telwerken (geen slimme meter). Moet die ook vervangen worden als je zonnepanelen hebt liggen?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@pascalkoeter8210 Nee, die kan daar gewoon mee overweg.
@ivovlot4094
@ivovlot4094 2 жыл бұрын
Hoe is het mogelijk, net als ik ook over een 3 fase aansluiting denk komt Ketel Klets met een video hier over.... De plannen voor een warmte pomp (hybride), een nieuwe ketel (misschien electrisch) en eventueel nog extra zonnepanelen worden hopelijk in de loop van het jaar uitgevoerd en dan zal er ook een meer uitgebreide groepenkast moeten komen, vanwege meer groepen dan nu in de kast passen. Waar ik nog over zit te dubben is of ik eerst de 3 fasen en een slimme meter laat aansluiten, dus de bestaande groepenkast nog even laat zitten, alleen de interne verdeling over de hoofdrails verander. Als ik eerst een nieuwe groepenkast plaats en die voor tijdelijk als 1 fase bedraad tot de 3 fase wordt aangesloten, gaat een monteur van de netbeheerder, als je een scherpslijper treft misschien zeuren over die nieuwe kast.... Ook nu al heeft zin om naar 3 x 25 A te gaan, want met de inductieplaat, de oven, de waterkoker en de magnetron alleen al in de keuken is het een beetje oppassen dat je niet alles tegelijk volle kracht laat werken. Het is nog nooit gebeurd, maar niet ondenkbaar dat op een gegeven moment de 35 A van de 1 fase aansluiting te krap is en dan zitten we in het donker... Gelukkig weet ook mijn vrouw dat alles tegelijk en dat koken en misschien nog een was draaien erbij niet kan, dus ging het tot nu toe goed. Als gepensioneerd electricien doe ik groepenkasten zelf, afgelopen jaar al 2 vervangen voor vrienden/mede klussers. De groepenkast hier in huis is nog maar 11 jaar geleden vervangen door een echt electriciensbedrijf. Het gekke daarbij is, dat alle groepen momenteel een eigen combi-automaat hebben, dus aardlek en stroombeveiliging in één. Dat zijn wel dubbele modules waarvan er maar 6 in een standaard220 mm kastje passen. Volgens mij een beetje dure oplossing, normaal gebruik je één aardlek voor een kast met max. 5 groepen. Ik heb maar4 groepen, dus 4 combi automaten en een aparte kook-groep met 2 x een 16A automaat in de "bijwagen", een uitbreidingskastje naast de groepenkast. Maar dat kan nu wel handig zijn, als ik de kast intern opsplits in 3 fasen, want tegenwoordig wordt een 3 fasen aardlekschakelaar sterk afgeraden, misschien mag dat niet eens meer. Misschien kan iemand hier nog een slim advies over geven?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dan zou ik gewoon een redelijk lege groepenkast kopen en in de toekomst de 1P en 4P DIN automaten pas toevoegen als ze nodig zijn. De bekasting verandert niet, en de DIN automaten zijn het duurste. Dus plaats nu vast 2 kasten van 2x12P naast of onder elkaar, dan kun je jaren vooruit.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
In feite scheelt het niks: 5 1P B16 automaten met een 4P aardlekschakelaar = 9P. 5 2P aardlekautomaten is 10P, scheelt dus maar 1 positie.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 жыл бұрын
Ik heb hetzelfde gehad. Heb een nieuwe meterkast laten ontwerpen door een elektricien: huidige groepen behouden, 3 krachtstroom groepen* en een 3-fasen tussenmeter. Dit wordt in de fabriek in elkaar gezet volgens de eisen met aardlek e.d. en de elektricien (of jij zelf in dit geval) heeft in een klein uurtje de meterkast vervangen. Op de hoofdschakelaar wordt in de tussentijd een brug geplaatst (fasen aan elkaar gekoppeld). Zodra jouw netbeheerder komt om de verzwaring te doen, halen ze de brug weg en sluiten ze de nieuwe kabels aan op F1, F2 en F3. Je hebt vanaf dit moment een 3-fasenaansluiting. *deze heb ik nu nog niet aangesloten, maar in de toekomst ga ik ze gebruiken voor keuken, garage en warmtepomp.
@ivovlot4094
@ivovlot4094 2 жыл бұрын
@@chewmonkey89 Ja, dat lijkt me een goede werkwijze. Als het helemaal moet kan ik nog net alles wat ik nu nodig heb in mijn oude kast proppen, maar bij de eerste noodzakelijke uitbreiding loop ik dan vast. De kast die ik dan nodig heb, 440 x 220 kost bij Elektramat iets van 275 en is dan reeds compleet en bedraad. Het enige wat me wel handig lijkt is dat de netbeheerder een kast ziet met allemaal mooie stickers van een installateur en dan niet gaat zeuren... Hoewel ik weliswaar redelijk ervaren ben, ken ik niet alle laatste wijzigingen in de voorschriften. Sommige aanpassingen zijn, zo lijkt het soms, alleen maar een soort werkverschaffing voor de regeltjesmakers.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 жыл бұрын
@@ivovlot4094 Ik was 1053 euro kwijt plus 260 netkosten voor het verzwaren. Daarmee een compleet nieuwe meterkast. Vooral die extra meter is interessant, voor bijvoorbeeld verbruik warmtepomp of bruto opbrengst zonnepanelen.
@andredewaal3511
@andredewaal3511 2 жыл бұрын
Er zijn nu ook inductiekooplaten voor 1 fase.
@richardcore
@richardcore 2 жыл бұрын
Ik heb nog een stoppenkast en wil deze vervangen door een moderne groepenkast met een 3-fase aansluiting (o.a. met het oog op installatie van zonnepanelen). Moet ik dan eerst de aansluiting door Stedin aan laten passen of moet ik eerst een nieuwe groepenkast laten installeren? Is er een volgorde?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Eerst de 3-fase groepen laten maken zodat de elektricien bij het plaatsen van de nieuwe groepenkast ook meteen de groepen over de fases kan verdelen. Dat is zeker van belang als je van 1x35A overstapt naar 3x25A, omdat je dan per fase 10A minder capaciteit krijgt. Laat je je meterkast dan op 1-fase aangesloten, dan kan de hoofdstop sneuvelen.
@richardcore
@richardcore 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Dank voor de snelle reactie! Dan ga ik eerst Stedin benaderen.
@mamojula
@mamojula 8 ай бұрын
Klopt niet helemaal wat je zegt: @6:19 elke woning heeft is 3 fase kabel naar binnen liggen is niet correct!!! mijn woning (1930) had slechts een enkele fasekabel liggen. Inmiddels is deze wel vervangen vanaf de straat tot in de meterkast op kosten van Enexis in dit geval, maar er zijn nog wel degelijk woningen (zeker de hele oude) waar geen 3fase kabel ligt... Toch wel het vemelden waard lijkt me want het levert veel extra werk op!
@hharrie1
@hharrie1 2 жыл бұрын
Inderdaad de netbeheerder verzint wel wat .in mijn geval kreeg ik te horen “uw meter is afgekeurd” En wie bepaald of je meter is afgekeurd ,de netbeheerder.
@rolanddebresser9832
@rolanddebresser9832 2 жыл бұрын
Nee, dat doet de netbeheerder niet. Het ijkwezen kijkt welke meters teveel afwijking door een controle in een meterpool. Dan worden steekproefsgewijs in het veld meters geijkt. Bij te grote afwijkingen gaat de populatie eruit. In de nabije toekomst krijg je of een slimme of digitale meter die meerdere registers heeft. Waardoor leveren en terugleveren apart gemeten word.
@louislunterbusch5571
@louislunterbusch5571 Жыл бұрын
Rectificatie, door jouw wijze van berekenen was ik even op een dwaalspoor gezet. 3 x 230 is natuurlijk hetzelfde als 400 x V3 en dus inderdaad ca. 17250W en niet zoals ik per abuis zei 30000W. Je hebt 3 x 230V ten opzichte van de nul maar tussen de fasen heb je 400V. Vandaar dat het gebruikelijk is om met deze waarde te rekenen i.p.v. 230.
@EdmondInsinger-kj5rx
@EdmondInsinger-kj5rx 9 ай бұрын
Indien je panelen meer opleveren dan 17.250, moet je dan ook een zwaardere aansluiting hebben? Ik heb 47 zonnepanelen van 420wp en de omvormer slaat steeds af als de zon vol schijnt in de zomer..
@KetelKlets
@KetelKlets 9 ай бұрын
Ik mag toch hopen dat de installateur dat vooraf heeft berekend? Maar dat speelt er niet bij je, je netspanning wordt waarschijnlijk te hoog. Als je meer dan 75A zou gebruiken, dan zal de hoofdstop smelten en gaat het licht uit. Zie deze video voor oplossingen: kzbin.info/www/bejne/qJy4f52GrLucfZo
@EdmondInsinger-kj5rx
@EdmondInsinger-kj5rx 9 ай бұрын
@@KetelKlets veel dank voor je reactie!! De installateur heeft de solaredge 17k omvormer naast de 47 zonnepanelen op circa 200 meter (zonnepanelen staan in de tuin) van de meterkast geplaatst. Als ik het dus goed begrijp staat de omvormer dus veel te ver weg (6mm kabel) van de meterkast waardoor het spanningsverlies te veel oploopt en de omvormer relatief snel afslaat. Klopt mijn redenering?
@KetelKlets
@KetelKlets 9 ай бұрын
@@EdmondInsinger-kj5rx Reken het na en je weet het 🙂 (som staat in de video). Maar dat zou zeker kunnen ja.
@andrerupp3499
@andrerupp3499 2 жыл бұрын
De titel geeft aan dat er ook wat uitleg komt over zonnepanelen. Dat stukje mis ik echter. Ik heb 1x35 op een moderne 1 fase groepenkast. Komen echter 12 panelen van 425WP + 1 Multisplit airco met 3 binnen units en 1 Inductiekookplaat (7800 of 11000 dat weet ik nog niet ) dus vandaar dat we sowieso overgaan naar 3x25 A. Maar ik had ook ergens gelezen dat je rekening moet houden met het maken van een rekensom met het vermogen wat je panelen terugleveren aan het net. Dat loop immers ook door je meterkast ( dus warmte ) Gaat in mijn geval wel om Enphase micro omvormers. Voorts speel ik met de gedachten om de aparte groep voor de panelen achter aardlek automaat ipv normale automaat te plaatsen. Sterker nog, kreeg de tip om alle groepen te voorzien van aardlek automaten ipv normale automaten. Dan heb je nooit het probleem dat als er ergens in huis iets gebeurd en er gaat een aardlek je halve huis zonder stroom zit. Iemand daar een mening over ?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Tel alle automaten bij elkaar op (dus 16A voor een B16 bijvoorbeeld) en kijk wat de max is van je aardlekschakelaar die vóór deze groepen zit. Stel dat je 4 B16's hebt achter 1 aardleschakelaar van 40A. Er wordt gerekend met een gelijktijdigheidsfactor van 60%, dus 4x16A=64A x 60% (0,6) = 38,4A, dus dat mag nog. Past het bij jou toch niet, dan kun je een aparte groep aanleggen met een eigen aardlekschakelaar (is sowieso veiliger!). Mocht je te weinig ruimte in de groepkast hebben, kies dan voor een aardlekautomaat, die is kleine qua posities maar wel duurder dan een automaat + aardlekschakelaar. Zie ook deze video: kzbin.info/www/bejne/lZSkdqluiZt2q5Y PS: hoewel een aardlekschakelaar natuurlijk geen automaat is tegen kortsluitstromen, is er wel een max stroomsterkte die deze aan kan en vermeld staat op de voorkant van de aardlekschakelaar.
@andrerupp3499
@andrerupp3499 2 жыл бұрын
Dat wordt dus gewoon een 3fase aardlekautomaat voor de inductie , 1 voor de airco en 1 voor de panelen en 1 voor de wasmachine/droger. De rest doe ik wel normale automaten achter een aardlek
@andrerupp3499
@andrerupp3499 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Wat een goede uitleg dank je wel. Je zou iets met deze gave moeten doen. Bijvoorbeeld voor mensen die een huidige kast willen ombouwen of een nieuwe willen plaatsen. Vraag wat ze zouden willen en maak een mooie indeling gebaseerd hierop op een tekening , misschien met hulp van de configurator van Electramat. Wordt ik absoluut je eerste klant.
@wiljeuken7247
@wiljeuken7247 2 жыл бұрын
wow duidelijke uitleg over de fase met stroom maar ik heb toch nog een vraagje aan je over de slimme meter hij schijnt echt slim te zijn voor de netwerk beheerder ,maar ik hoor dat die extreem veel stroom verbruikt ??? is dat ook zo of is het kletspraat
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Ik vraag me af waar de slimme meter zijn eigen stroom tapt, voor of na het meetgedeete. Maar het enige wat erin zit is een LCD scherm, meetelektronica en een zendertje (afhankelijk van je netbeheerder met of zonder SIM kaartje) dus als dat 0,5W is, dan is het veel denk ik.
@josstijnie
@josstijnie Жыл бұрын
@@KetelKlets Volgens de liander monteur het zelfs zo dat het vermogen vanuit P1 poort van je slimme meter (type SMR 5) niet wordt gemeten op de slimme meter . De slimme meter is ook van de netbeheerder en deze betaald dan ook het verbruik van de slimme meter. (of te wel dat zit in het vastrecht)
@jooproos6559
@jooproos6559 Жыл бұрын
Meterkast is een verkeerde benaming!!Dat is de kast waar alle meters in zitten.Dus de stroom meter en de gasmeter en de water meter en de meter eventueel van de stadsverwarming enz.. Waar we het nu over hebben is de Groepenkast!!Waar de groepschakelaars in zitten!
@jurditeweg
@jurditeweg 8 ай бұрын
Is het bij één fase niet 40a en de 35a voor zakelijk? Een 3f kookplaat? Volgens mij zijn dat alleen die erg brede platen?🤔
@KetelKlets
@KetelKlets 8 ай бұрын
35A is een smeltpatroon, 40A is een automaat. Vaak kunnen kookplaten via een kookgroep worden aangesloten (2x16A, 2xfase, 2xnul) of op 3fase (3xfase, 1xnul). Kun je vaak op de kookplaat zelf omschakelen.
@edgarf28
@edgarf28 2 жыл бұрын
Ik zie bij mijn groepenkast 2x 40A staan, kan dat? En onder welk tarief valt mijn aansluiting dan?
@peterkuipers3122
@peterkuipers3122 2 жыл бұрын
Dit is waarschijnlijk je hoofdschakelaar dat is normaal, als je beneden kijkt waar de stroomkabel binnen komt en dan het eerste kastje daar zie je waarschijnlijk één zekering in zitten in het midden van de zekering zit de smeltveiligheid en die heeft een kleur. Zwart 35A, geel 25A, blauw 20A, Grijs 16A, grijs zit meestal in de meterkast zelf.
@tomevers1263
@tomevers1263 2 жыл бұрын
De kosten bij Enexis in Limburg zijn als je van 1x 35A naar 3x 25A wil één malig €221,69 dus dat er geen kosten aan zijn als je om wil naar 3 Fase is nie waar
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
De 3-fase (slimme) meter is zover ik weet gratis aan te vragen, het fysiek aanpassen van je aansluiting niet. Dat is het onderscheid wat ik heb willen maken. Kan zijn dat ze dit als één bedrag doorberekenen.
@BB-ne9ev
@BB-ne9ev 10 ай бұрын
Wat nu als je een kookgroep hebt op een 1x35A aansluiting. Een kookgroep is feitelijk niks anders dan 2 gekoppelde 16A groepen. Als deze door de kookplaat vol belast worden trek je 7360W. Echter is dit dus 32A. Als je dit zelfde doet op een 3x25A groep dan klapt je 25A hoofdzekering toch?
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Een kookgroep is 2x16A qua bedrading, maar dat hoeft niet daadwerkelijk de max belasting te zijn. Diezelfde kookplaat kun je vaak ook als 3-fase aansluiten met wat aanpassingen qua aansluiting op de kookplaat. Dan wordt het vermogen wat beter over de fases verdeeld.
@BB-ne9ev
@BB-ne9ev 10 ай бұрын
@@KetelKlets Dat zal in de praktijk wel zo zijn idd. Echter vraag ik me af wat er gebeurt als je alle pitten gelijktijdig op de hoogte stand zet. De aansluitwaarde volgens de fabrikant blijft namelijk 7.4kW.
@faasmoonen4
@faasmoonen4 Жыл бұрын
Kookplaat is meestal 3 keer een fase , en geen drie fase want dan zet er 400 volt op.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Dat bepaalt het apparaat uiteindelijk, niet de aansluiting.
@pascaldeneve
@pascaldeneve Жыл бұрын
Beste, bij mij komen zwart bruin blauw en aarding toe. Hoe zit het om over te schakelen naar 3x230V van monofase nu. 2de vraag: voor het vermogen moet het niet 230x25xde 3de wortel van 3 zijn ?
@JD-oe1hm
@JD-oe1hm 5 ай бұрын
als u wil overschakelen naar 3*230Vac wordt er een andere voeding vanuit de netwerkbeheerder binnengebracht. 3*230VAC wordt trouwens niet meer voorzien, u krijgt 3*400VAC+N. En de man zijn formule klopt inderdaad niet: P= √3 x U x I. dus in zijn video krijgt u max een 9960 Watt ter beschikking en geen 17250...
@ronny4886
@ronny4886 2 жыл бұрын
Als steeds meer energie maatschappijen van jaarlijks naar maandelijks salderen gaan plus dat de teruglevertarieven drastisch omlaag gaan dan is die 11% minder terug leveren via mijn oude draaistroommeter toch nog steeds interessanter dan de lever tarieven die sommige maatschappijen geven of zie ik dat verkeerd?
@jefkouwenberg7002
@jefkouwenberg7002 2 жыл бұрын
Deze energiemaatschappijen zijn dan in overtreding. Het salderen moet over een factuurperiode van 1 jaar zijn.
@Fritsvrolijk
@Fritsvrolijk 2 жыл бұрын
Inductie kookplaat doet het ook op 25ampere
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
En de rest van het huis dan 🙂? 25A is echt te weinig, de eerste automaat mag maximaal 20A zijn en dat is te weinig voor elektrisch koken + de rest van het huis.
@alderthaak3870
@alderthaak3870 2 жыл бұрын
In plaats van een inductiekookplaat op 3-fase die op een krachtgroep moet worden aangesloten zijn er ook veel -kookplaten die op een 1-fase aansluiting werken. Een zgn fornuisgroep is 1 groep die bestaat uit 2 gekoppelde groepen. Ter verduidelijking: het zijn 2 automaten die aan elkaar vastzitten en samen 1 hendel hebben. Kijk in je meterkast. Zie je een fornuisgroep? Dan levert het Perilex stopcontact 2-fasen stroom. Kies dan een elektrische kookplaat die geschikt is voor 2 fasen.
@johndevos4854
@johndevos4854 Жыл бұрын
Als ik de aansluiting in de meterkast wijzig van 1 fase naar 3 fase moet dan ook de omvormer vervangen worden? Ik heb nu een 1 fase omvormer .moet er dan een 3 fase omvormer komen?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Dat mag maar hoeft niet.
@gert106xsi
@gert106xsi 2 жыл бұрын
Ik heb een draaischijfmeter na mijn PV omvormer gehangen, hoe harder de zon schijnt, hoe harder hij draait.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 жыл бұрын
Zoals bij 14:38 genoemd? Ik ben benieuwd wie er het hardst lacht ;)
@1966MrAlex
@1966MrAlex 2 жыл бұрын
Wat als er maar een kabel ligt van 1 * 35A en wilt naar 3 * 25 A, wie betaald dan de kosten?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Jij. Al kan het zijn dat de netbeheerder ook een deel draagt, bijvoorbeeld middels fixed price (ongeacht hoe lang ze er mee bezig zijn). Kun je bij de netbeheerder naar informeren.
@sciencetestsubject
@sciencetestsubject 2 жыл бұрын
Ik heb september vorig jaar mijn woning naar 3x25a gedaan, bij stedin koste dit €300. Ik had de monteurs nog gevraagd wat het zal kosten als er een nieuwe hoofdkabel ingegraven moest worden, zij zeiden dat dit inbegrepen was met die €300.
@agents501
@agents501 2 жыл бұрын
Wij hebben vorig jaar net een nieuwe groepenkast voor 1 fase laten installeren door de elektricien. Moet die groepenkast nu weer vervangen worden als wij naar 3 fasen willen overstappen?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Nee, alleen anders bedraad.
@agents501
@agents501 2 жыл бұрын
@@KetelKlets super, dat scheelt weer👌
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@agents501 Er zullen wel wat 3-fase elementen bij moeten (4P hoofdschakelaar e.d.) maar die passen gewoon op de bestaande DIN rail, mits er voldoende ruimte over is in de bestaande groepenkast.
@agents501
@agents501 2 жыл бұрын
@@KetelKlets oké, bedankt voor de informatie! Helemaal top. Helaas gaan onze 3 fase plannen voorlopig even in de koelkast. Liander geeft namelijk aan dat ze geen slimme 3 fasen meters meer hebben d.t.v. leveringsproblemen.
@koenielinux3131
@koenielinux3131 2 жыл бұрын
En wat is dan 'krachtstroom'?
@CrownRider
@CrownRider 2 жыл бұрын
In de industrie worden 3 fasen tegelijkertijd gebuikt voor bijvoorbeeld een electromotor voor aandrijving. In dat geval spreekt men over krachtstroom of draaistroom.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Krachtstroom is 3-fase stroom. 1-fase = 1x230V 3-fase = 3x400V En dan heb je nog iets als 'industriestroom' van meer dan 600V, maar dat kom je als consument niet tegen.
@wesleymaur
@wesleymaur 2 жыл бұрын
Ik heb nu een 1 x 35 aansluiting en wil met behoud van mijn huidige meterkast naar 3 x 25 gaan. Ik wil daarom mijn electricien vragen een 3 fasen hoofdschakelaar te plaatsen en dan daarna de groepen over de 3 fasen te laten verdelen. NU mijn vraag: in welke volgorde moet ik het werk laten verrichten? Eerst de electricien of eerst de netbeheerder?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Eerst de elektricien, die kan de verdeling over drie fases maken en dan tijdelijk alles alsnog aan één fase knopen. Daarna is dat eenvoudig over de drie fases te verdelen. Ik zou proberen ze tegelijk te boeken.
@wesleymaur
@wesleymaur 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Top! Ik laat de electricien op maandag komen, Stedin komt dinsdag.
@petermelief2555
@petermelief2555 Жыл бұрын
Hi Wesley: precies wat ik ook wil doen. Wat waren de kosten van de electricien en wat zijn precies zijn werkzaamheden (mijn electricien vraagt 525 euro).....
@petermelief2555
@petermelief2555 Жыл бұрын
@@KetelKlets Top. Maar zijnde een leek: daarna eenvoudig over drie fases te verdelen .... wat is daarvoor nodig en wie doet dat. Bij mij komt eerst electricien (vraagt overigens 525 euro (weet niet precies voor wat) en daarna netbeheerder (300e). Moet electricien dan nog terug komen?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@petermelief2555 Meestal de elektricien. De bestaande groepen hangen nu allemaal achter één fase, maar je hebt er straks drie, dus de electricien gaat die groepen verdelen over de fases. Misschien moeten er nog wat nieuwe componenten bij zoals extra aardlekschakelaars, een 3-fase hoodschakelaar enz.
@andrealberts4881
@andrealberts4881 2 жыл бұрын
Dat kost bij Liander €314.00 en bij de elektricien ook nog eens €150.00
@barrydo14
@barrydo14 2 жыл бұрын
Word je spannings rail (dus het gedeelte waar de aardlekschakelaars hun spanning vandaan halen) ook aangepast door de netbeheerder??
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Nee, dat is 'achter de meter' en daar doen ze niks aan, dat is voor jou of je elektricien. Wel kun je vragen of ze de fasedraden ergens aansluiten (L2, L3 rail enz) maar meer dan dat doen ze bij mijn weten niet.
@barrydo14
@barrydo14 2 жыл бұрын
@@KetelKlets oke duidelijk, dankjewel voor je snelle reactie 👍🏼
@j.r.arnolli9734
@j.r.arnolli9734 Жыл бұрын
@@KetelKlets / Handig is vooraf de 'Groepenkast' uit te breiden cq een nieuwe te plaatsen...
@artderix803
@artderix803 2 жыл бұрын
Het vermogen bij 3 fase is 400V x 25A x 3 fase ..... en dat is... 30Kva... klein verschilletje... ;-) (op z'n boerenfluitjes, zeg maar 30Kilowatt..)
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat geldt alleen voor een 3-fase apparaat wat ook daadwerkelijk 400V lijnspanning gebruikt. Een normale meterkast met B16 automaten verdeeld over de fases, doet gewoon 230V.
@EdmondInsinger-kj5rx
@EdmondInsinger-kj5rx 9 ай бұрын
Op mijn adres (full electric) restaurant heb ik circa 3x80a nodig. Is begreep uit een andere video dat je op 1 adres verschillende meters kan hebben zolang je maar niet over 3x80a heen gaat. Is het in mijn geval niet veel voordeliger om 3 meters te plaatsen met ieder 3x25a om de vastrecht kosten omlaag te krijgen?
@KetelKlets
@KetelKlets 9 ай бұрын
Doen ze niet meer sinds een tijdje terug. Het is nu één aansluiting per WOZ-object.
@kaasmeester5903
@kaasmeester5903 6 ай бұрын
@@KetelKlets Jammer, ik heb het ook overwogen. Het is te gek voor woorden dat het jaarlijkse vastrecht 4x over de kop gaat als je van 3x25 naar 3x35 gaat.
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
mijn kookplaat is 2x 1fase, dus 7.4kw? maar dan wel 2 bruin, 2 blauw en 1 aarde. keukenboys hadden t mooi fout aangesloten, 2 bruin en 1 blauw... naderhand zelf maar aangepast.
@arjenspijksma5826
@arjenspijksma5826 2 жыл бұрын
Als u een drie fasen aansluiting heeft en uw kookplaat gebruikt twee verschillende fasen dan is één nul draad voldoende, want in een drie fasen net werk is ook maar één nul
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat kan inderdaad ook (en altijd de fase en nul bij elkaar houden) maar mijn kookplaat heeft echt een 3-fase aansluiting met eigen krachtgroep (4-polig), dus beide komen voor. Sommige kookplaten kun je zelfs omschakelen voor beide.
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
@@arjenspijksma5826 kookplaat kan meestal op verschillende manieren aangesloten worden. Hier 2x230v 1 fase, was dus verkeerd aangesloten.
@josstijnie
@josstijnie Жыл бұрын
Bij 1 fase aansluiting via een kookgroep (2 maal 16 A) moeten er inderdaad twee blauwe draden zijn. Anders loopt door die éne blauwe draad max 32 A. Daar is een 2,5 mm2 draad niet voor geschikt en kan oververhit raken!
Op zoek naar liegende energiecowboys
24:02
Radar AVROTROS
Рет қаралды 142 М.
Warmtepomp in de winter - nut en efficiëntie
23:14
Ketel Klets
Рет қаралды 202 М.
Don’t Choose The Wrong Box 😱
00:41
Topper Guild
Рет қаралды 51 МЛН
Lamborghini vs Smoke 😱
00:38
Topper Guild
Рет қаралды 65 МЛН
Hé  leg eens uit - Een middenspanningsmof aanleggen
35:16
Werken bij Enexis
Рет қаралды 27 М.
Pieter Derks - Nederland is te hoogopgeleid
15:56
Pieter Derks
Рет қаралды 597 М.
Zijn optimizers onzin of niet? SolarEdge, Enphase & Tigo.
21:31
Ketel Klets
Рет қаралды 145 М.
Zo werkt de bijzondere techniek bij Soldaat van Oranje
39:26
Weet Je Dat Ook Weer
Рет қаралды 55 М.
Waarom zit ons elektriciteitsnet zo vol?
12:34
NTR Wetenschap
Рет қаралды 91 М.
Versla de jaarafrekening! - Deel 04 - Radiatoren & vloerverwarming
24:13
De PV verdeler
20:06
Ketel Klets
Рет қаралды 42 М.