Kleine particuliere windmolens voor thuis

  Рет қаралды 168,775

Ketel Klets

Ketel Klets

Күн бұрын

Heeft het zin om zelf een windmolentje te plaatsen?
www.vattenfall.nl/kennis/klei...
www.vattenfall.nl/kennis/opbr...
pure-energie.nl/kennisbank/ho...
pure-energie.nl/kennisbank/ho...
www.milieucentraal.nl/klimaat...
slimster.nl/windturbine/klein...
www.solar-constructions.com/wo...
www.wind-energie.be/windmolen...
green-infra.nl/kleine-windtur...
Matt Ferrell: • The Challenges of a Wi...
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 172
@fransvanvelzen7010
@fransvanvelzen7010 2 жыл бұрын
Beste lezers, kleine windturbines zijn nooit rendabel te krijgen. Ik ben hier door schade en schande wijs geworden. Ik heb zelf een bedrijf gehad die getracht heeft deze kleine turbines (1,5-10 KW)aan de man te brengen. Kleine turbines zijn te duur en de plaatsingshoogte kom veelal niet hoger dan tien meter waar het windaanbod te laag is en turbulentie te hoog. Omwonenden reageren veelal niet positief op het initiatief. Er is ooit een testveld in Zeeland geweest (Schoondijke) waaraan ik heb deelgenomen. De testresultaten waren niet om over naar huis te schrijven. Kortom, begin er niet aan. Het voorkomt een hoop teleurstellingen. Gr. Frans
@Mike-sBike
@Mike-sBike 2 жыл бұрын
Vergunnings plichtig hier in de buurt ook
@gert106xsi
@gert106xsi 2 жыл бұрын
Jammer maar helaas, bedankt voor dit eerlijke antwoord.
@gabbermaikel
@gabbermaikel 2 жыл бұрын
enige particuliere windmolens die uit kunnen zijn volgens mij het type wat je nog wel eens bij grotere boeren bedrijven ziet. Dat zijn dan vaak weer eco boeren die zo'n ding hebben staan mede vanwege het label ecologisch verantwoord. Op die manier kan het dus al sneller uit omdat ze dan eventuele subsidies en dingen ook mee kunnen rekenen in het rendabel maken. Dat is voor de normale particulier natuurlijk niet aan de orde. Dan blijft hoogstens de windmolen op een boot of camper over. Die kunnen financieel gezien natuurlijk NOOIT uit, want een camper of boot is gewoon een open geldput. Maar die kunnen wel uit voor het genot van de eigenaar. Als je namelijk langer op plaatsen wil staan of liggen waar geen stroom is dan is zo'n ding natuurlijk handiger dan een aggregaat mee slepen, die het natuurlijk weer niet doet als je hem dan toch eens nodig hebt. En om nou constant de motor in je camper of boot te laten draaien om stroom te hebben is ook niet ideaal. Maar ook in die laatste gevallen kun je vaak beter investeren in een paar zonnepanelen. Desnoods gewoon een stapel zonnepanelen die je ergens binnen opruimt met een paar pootjes er bij, op locatie stel je die op naast je boot of camper en je kunt gemakkelijk 600wp aan panelen neerzetten wat voor de meeste campeerders meer dan genoeg stroom opwekt zelfs in nederland.
@fransvanvelzen7010
@fransvanvelzen7010 Жыл бұрын
@@gabbermaikel Helaas dit gaat voor boeren en zakelijke energieverbuikers niet op.... Die krijgen electriciteit tegen een laag zakelijk tarief waardoor de terugverdientijd nóg langer is.....
@wilwilly159
@wilwilly159 Жыл бұрын
Bedankt! :) Hele duidelijke uitleg, en geweldige onderbouwing!!! Nederland heeft meer van dit soort KZbinrs nodig!
@20voor2youtube
@20voor2youtube Жыл бұрын
We doen ons best!;)
@christian_lion230
@christian_lion230 Жыл бұрын
Bedankt man, ik zat er serieus over na te denken om er een te plaatsen. Maar met je opmerking kijk naar de boeren ben ik overtuigd. Aangezien ik tussen de boeren woon.
@comep9702022
@comep9702022 2 жыл бұрын
Zeer interessant alweer. Heb in het verleden wel eens nagedacht over het nut van zo'n molentje, maar door deze uiteenzetting weet ik nu dat ik dit uit m'n hoofd kan zetten.
@Humble_Electronic_Musician
@Humble_Electronic_Musician Жыл бұрын
Leuke informatieve video 👏🏻 Feiten zijn altijd sterk 💪🏻
@annemariedegroot2888
@annemariedegroot2888 Жыл бұрын
Was weer duidelijk Tom. Gelukkig zachte periode tot nu toe. We doen ons best zuinig e zijn. Nu nog die energiemeter bemachtigen
@rinokentie8653
@rinokentie8653 2 жыл бұрын
Ik ben tot dezelfde conclusie gekomen.
@edwardvanhazendonk
@edwardvanhazendonk 2 жыл бұрын
Prima video, indien je inderdaad op het platteland woont en de ruimte hebt zou je een windmolen kunnen overwegen maar inderdaad de nadelen kunnen hoog zijn. Helaas hebben we weinig getijdestroming anders zou dat handiger zijn.
@gewoonwim
@gewoonwim Жыл бұрын
Je hebt een aparte omvormer nodig omdat een windmolen wisselspanning genereerd en zonnepanelen gelijkspanning. En grotere wieken gaan natuurlijk samen met een grotere generator. Anders zouden we ook een fiets dynamo kunnen gebruiken ;) Ik vraag me alleen af waarom er zoveel van die standaard windmolens staan en geen zuilen (wind turbines) deze zijn veel vriendelijker voor vogels. Misschien onderhoud intensiever?
@nanko55
@nanko55 Жыл бұрын
Gratis stroom, altijd handig
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Als de aanschafprijs van de windmolen zich niet laat terugverdienen binnen de technische levensduur, is er nooit sprake van 'gratis stroom'.
@paulvanderveen1986
@paulvanderveen1986 Жыл бұрын
Als windturbine technicus.. heeft hij helemaal gelijk. Qua windsnelheid stopt de windturbine op 3m/s en dan wacht de turbine op hogere wind snelheid.. kleine wind turbines hebben niet de Swept area als de grotere wind turbines. Veel boeren in het noorden hebben grote Turbines op het land. afgedankte grote 2Mw turbines
@gertvanwerven6355
@gertvanwerven6355 2 жыл бұрын
Een windmolen levert AC (met gelijkrichter wordt dit DC?) Maar daarom ook een extra omvormer want zonnepanelen zijn natuurlijk DC. (Kort door de bocht uiteraard)
@krystianskowron7231
@krystianskowron7231 2 жыл бұрын
Leuke filmpje - ontzettend leerzaam. Wil je ook iets vertellen over elektrische vloerverwarming (in combinatie met zp)? Alvast bedankt! Gr
@pear7777
@pear7777 2 жыл бұрын
Ik heb een advies gehad om mijn vloerverwarming electrisch te verwarmen met een close-in boiler.
@mibv
@mibv 2 жыл бұрын
Energie van een leverancier die jou geld in 100% windenergie steekt, of winddelen in een windpark zijn een betere investering. Overigens heb ik nog steeds het plan om zelf eens zo'n wokkel te bouwen en dan te kijken wat het feitelijk oplevert. Dat het niet veel gaat zijn ben ik ook wel van overtuigd, zelfs niet hier aan de kust op ca 13m hoogte O:)
@pino_de_vogel
@pino_de_vogel Жыл бұрын
Ik heb er zelf naar gekeken maar als ik uit ga van 25% van mijn idle verbruik op momenten dat ik geen zonnestroom heb dan mag zo'n ding niet meer als 300 euro kosten. Wel is een molentje van 175-250 watt opwekking eigenlijk voldoende voor alle idle verbruiken zoals internet, wif, vriezer en koelkast op het moment dat het draait. Onder de streep zie ik het helaas niet rendabel worden en geen volledige oplossing zijn. Maar misschien zijn ze in de toekomst meer rendabel. We moeten immers een optie hebben voor het moment dat we geen zon hebben en dat is toch meet als de helft van het jaar.
@Micharrr
@Micharrr 2 жыл бұрын
Wat ik altijd lastig vind aan de discussies tav verduurzamen en bijbehorende investeringen, is dat de terugverdientijd opeens centraal staat. Wellicht ben ik wat idealistischer ingesteld dan anderen, maar toen ik ooit offerte aanvroeg voor zonnepanelen was ik vooral bezig met de ‘vergroen’-gedachte en niet met een investering die ik zsm moet terugverdienen. Tenslotte heb ik het ook nooit zo strict economisch benaderd bij de aanschaf van een wat energie zuiniger hr-ketel, koelkast of wasmachine. Ondanks de meerprijs. Je moet er wat voor over hebben om de aarde leefbaar te houden, denk ik dan maar. Dat gezegd hebbende, je video stipt een aantal belangrijke verschillen aan tov particuliere zonnepanelen. Voornamelijk dat windenergie vooral op grote schaal zin heeft en (simpel gezegd) kwadratisch efficiënter wordt. Wat dat betreft lijkt mij dan ook logisch (in dit kader): neem bijv. een energieleverancier die lokaal windenergie opwekt (wij hebben nu pure energie die dit volgens mij doet) en gooi zonnepanelen op je eigen dak waar mogelijk. Je wekt dan misschien niet op alle momenten zelf, lokaal duurzame energie op. Maar de benodigde energie die je niet uit je zonnepanelen kunt halen, is dan in elk geval wel duurzaam ingekocht
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Enerzijds ben ik het met je eens, niemand praat over de terugverdientijd bij de aanschaf van een nieuwe badkamer of bij een trouwfeest. Van de andere kant, je kunt je euro maar één keer uitgeven. Voor veel mensen staat bij verduurzaming het resultaat centraal en niet het middel; mensen willen geen nieuwe ketel of warmtepomp, ze willen comfort en een lage energierekening. En door hier wél te sturen op de terugverdientijd, geef je aan dat het doel via een lagere energierekening gehaald gaat worden. Het bespaarde geld kun je dan weer uitgeven aan andere doelen in je leven, wat het gevoel van vrijheid weer vergroot. Besparen (geld) en duuraamheid/vrijheid (ideaal) liggen vaker in lijn dan je zou verwachten. Je opmerking 'je moet er wat voor over hebben' is makkelijk gezegd als je het zonder problemen kunt betalen. Maar in deze situatie hebben we ook de minima nodig die maar amper rond kunnen komen. En bij hen is elke bespaarde euro meer waard dan bij jou en mij.
@mvb7780
@mvb7780 2 жыл бұрын
Nobel dat er meer mensen zijn die vergroening centraal stellen boven financieel gewin. Ik zeg vaak terugverdientijd is een subjectief begrip, auto van bijv. €50.000,00 is na 10-15 jaar ook oud ijzer.
@pcdispatch
@pcdispatch Жыл бұрын
@@mvb7780 , maar reken voor elk autoritje eens de kosten en tijdsduur van een taxi of paard en wagen door. Dan is er zeker sprake van een terugverdientijd.
@NielsvandenBroek01
@NielsvandenBroek01 2 жыл бұрын
Bedankt voor jouw onderzoek en informatief spreken. Betreft mijn situatie met als doel van het gas af: er liggen 29 panelen met een opbrengst van 5 megawatt per jaar. Geen opslag (nog niet ) het verbruik is hoog (lever wel terug) hangen 2 elektrostatische filters en 3 Airco’s (koelen verwarmen) 10 khw vermogen samen. Nu wil ik dus een elektrische cv voor mijn vloerverwarming maar heb een hoop gezeik met Enexis. Hier moeten voor de meter aanpassingen gedaan worden (iets met vermogen). Een warmtepomp zie ik gewoon niet zitten. Wat kan ik nu doen? Opslag creëren?? Een windmolen of 6 op het dak?? Extra boiler systeem voor het douchen ? En daarbij eventueel een pomp die de vloerverwarming aanstuurt?? Ik wil gewoon zelf de energie opwekken die ik nodig heb, ook anticiperen op een elektrische cv (welke veel volgens mij redelijk verbruikt) Zelf zit ik in de vloerisolatie en begrijp redelijk wat van isolatie. Maar van heel de Instalatie-techniek en opbrengst, verbruik, technische mogelijkheden, dat vind ik toch lastig hoor. Mijn huis is uit 1984 niet slecht geïsoleerd, hooguit kan ik nog wat glas vervangen en dan is het volgens de regels wel gedaan. Vloerisolatie ligt er natuurlijk wel in hè 😉
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Zo eng zijn warmtepompen niet hoor. Wil je geen buitenunit of herrie, kijk dan een naar PVT systemen. Een elektrische ketel puur voor de vloerverwarming kan wel, door deze bijvoorbeeld max 24/7 te laten draaien met 2kW vermogen hoef je daar geen aanpassing voor aan de meter te laten doen (2kW aangesloten met een 3-fase kabel is maar 667W per fase). Laat een installateur dat even berekenen, zie ook deze video: kzbin.info/www/bejne/e3SXaY2kbpyDnqc Voor je warme water kun je een warmtepompboiler overwegen: kzbin.info/www/bejne/gmmQqqduodaBrcU
@NielsvandenBroek01
@NielsvandenBroek01 2 жыл бұрын
@@KetelKlets ja dat is ook een punt, door 2 (daikin) Airco’s heb ik aan de achtergevel (woon in rijtje, blok van 4) al 2 units hangen. Dan alle vrije ruimte (plat en schuindak) benut voor panelen. In de winter neem ik stroom af en in de zomer lever ik natuurlijk super hard terug. Netto betaal ik nu niets, krijg geld terug vd energieleverancier. Een 2kw voor de vloer zou idd een optie zijn, maar dan zit ik met een boiler te kijken voor het douchen en baden. (Heb 2 kleine kinderen onder de 4jaar oud) gaan we niet redden of ze moeten als een paar schooiertjes rond gaan lopen 🤫 dat ziet mijn vrouw niet zitten. Dan het vele wassen en drogen. Heftig die energie-transitie hahah. En dan is dit een simpel verhaal, kun je nagaan een jaren 30 woning . Daar liggen de zaken nog gecompliceerder….
@RedBatteryHead
@RedBatteryHead Жыл бұрын
Het kan leuke bijvangst zijn. Ook kan je redelijk goed zelf een model bouwen voor weing geld. Compleet nutteloos is het dus niet. In de winter kan het de PV helpen. Er zijn ook kanalen die laten zien dat ze best mooi presteren. Slijtage ligt ook aan je type lagers. En die zijn makkelijk en goedkoop vervangbaar. Het is niet meteen miserie. Qua kosten van een nieuwe kan je idd meer PV neerleggen. Maar soms zijn kosten neven zaak als je off grid meer wil bereiken. Het is alleen wel erg lokatie gebonden als je een knap model wil hebben staan. Omdat het gewoon niet zomaar op je rijtjeshuis kan staan.
@henriboersen4414
@henriboersen4414 Жыл бұрын
@maxdoesburg Is uw wokkel in de regio Delfzijl al geplaatst, zo ja op welke datum, is deze al operationeel en heeft u al productiecijfers beschikbaar? Wat is het nominaal vermogen van de generator uitgedrukt in Watt of kW?
@maxdoesburg162
@maxdoesburg162 Жыл бұрын
Ja is geplaatst vanaf mei met een accu pakket we hebben tot nu toen geen stroom van af net gehaald
@reinvanleeuwen17
@reinvanleeuwen17 Жыл бұрын
het hangt er inderdaad vanaf waar je woont , zoals ik kijk uit over de waddenzee dus aan de kust dan is ie rendabeler dan in bijv. de achterhoek. als je het gaat vergelijken met zonnepanelen kwa kosten dat is scheef , wat wel is dat een windmolen 24/7 werkt en in de winter werken de zonnepanelen ook niet optimaal.
@bachmed00
@bachmed00 Жыл бұрын
Moderne panelen brengen in de winter ook nog voldoende op. Op een kut dag heb ik nog steeds 5 kw opbrengst met 12 panelen
@socialhostage8534
@socialhostage8534 Жыл бұрын
In Groningen zie je wel kleinere windmolens op boerenland. Zelf bouwpakket volgens mij. Ik denk dat windmolens onderschat worden. Het waait toch altijd wel een beetje. Vooral als je hoger op zit. Het waait praktisch 24/7 maar de zon is er niet elk uur. En juist in de winter waait het meer. Dus in de winter haal je er denk ik best wat opbrengst uit. Nu de terig levering van zonnepanelen aanbanden word gelegd kan je met accu's misschien ook wel van het stroomnet af. Ik woon wel in Friesland.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Bij de kust in de buurt waait het vrijwel altijd, maar verder inlands zeker niet. Het is hier al weken vrijwel windstil. Particuliere windenergie kan daarom in grote delen van het land niet uit; je mist de schaalvoordelen van een grote, hoge windmolen.
@bart.lagerweij7444
@bart.lagerweij7444 2 жыл бұрын
Het vermogen van een windmolen gaat met de 2e macht van de wieklengte (oppervlakte van het rotorblad) maar belangrijker met de 3e macht van de windsnelheid. De helft van de nominale windsnelheid (meestal 6 bft= ca 10m/s) dus 3 bft = ca 5 m/5, levert nog maar 12,5% vermogen op. (1/2 ^3= 1/8=12,5%)
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat hangt er volgens mij geheel vanaf hoe ze de tandwielen/versnellingsbak in de gondel hebben gekozen, aangezien dat bepaalt wanneer de windmolen op vollast draait (lees: bij welke windsnelheid).
@Deiphobuzz
@Deiphobuzz Жыл бұрын
@@KetelKlets nee, gaat om het totaal oppervlakte van wat de molen heeft bij een rotatie. Je kun hem wel vertanden, maar dan start hij niet op.
@cz1589
@cz1589 Жыл бұрын
@@KetelKlets wat is het milieutechnische nut? Dus alle fossiele investeringen in de turbine zelf minus de fossiele kosten voor reguliere stroomopwek? Overigens kan je uiteraard beter gewoon een windcorporatie steunen. Vroeger hoorde ik wel eens een energetische terugverdientijd bij grote windturbines van 7 maanden, maar dat zijn wel die grote jongens.
@pizzablender
@pizzablender Жыл бұрын
@@KetelKlets De energie in de wind is evenredig met het de 3e macht van de windsnelheid. En wat er niet in zit kan je er niet uithalen. Hoe dat werkt: de energie van iets wat beweegt is 1/2 keer de massa keer de snelheid in het kwadraat (1/2 M * V^2). En de derde macht heb je doordat er bij 2 keer zoveel wind ook 2 keer zoveel massa aan lucht langs de wieken loopt.
@pizzablender
@pizzablender Жыл бұрын
Die kleine molentjes zie je alleen op bedrijventerreinen als een vorm van "wat zijn wij toch groen". Daarom is zo'n ring om de wieken ook populair, daar kan je de bedrijfsnaam op zetten.
@dimitrimotor2861
@dimitrimotor2861 Жыл бұрын
waar ik de mijne zet is die all veel gedraaid het is te zien waar je die plaatst en hoe en welke wieken je gebruikt en tja de mijne open gedaan wat kon roesten gespoten met verf en wat gesmeerd moet worden smeer ik zoo simpel is zelf de bobijn spuit in in het rood en helpt de beschermen tegen kortsluiting en ok de verbruik met er wast op dus batterij s en zoo want als je los laat draaien in geve ge wind verbrand de spoel veele kopen dat of maken het met een alternator maar roesten en vast komen te zitten en vele foutjes ik ken er wat van
@QUADBOYification
@QUADBOYification Жыл бұрын
Het is altijd de "wetmatigheid van de grote getallen" die de voorkeur heeft. Dus groter, langer en vooral hoger maar ook meer er van helpt. Zo is stadsverwarming veel rendabeler dan dat iedereen voor zich een CV in huis heeft. Iedereen een molentje, nee dan is het beter een paar hele grote aan de rand van een stad of dorp in een park te plaatsen.
@eddec007
@eddec007 2 жыл бұрын
Ik woon in Zeeland. Gemiddelde windsnelheid is hier dus rond de 5 m/sec. Met een 3kw molen moet je dan toch wel 0.5 kw uur halen? 0.5kw ×24 uur×365 dagen is 4380kwh per jaar. Investering €2000. Mijn 4850 WP zonnepanelen was €6000. Waar zit ik fout? Lijkt mij toch rendabel.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Precies het gebied wat ik benoemde waar het mogelijk wel zin heeft (Zeeland, Hollandse kust, waddeneilanden en de kop van Flevoland, Friesland en Groningen). Maar ook hier geldt: verkijk je niet op de onderhoudskosten, onderhoudsinterval, geluidsoverlast en de losse omvormer die je moet plaatsen.
@m.c.vaneldik806
@m.c.vaneldik806 2 жыл бұрын
Ben een trouwe kijker en 20% bespaard per graaddag door de aanvoertemperatuur naar 60 graden te zetten en verder nog iets te doen met radiatorfolie en ventilatoren. Dank daarvoor! "Kijk naar de boeren" wordt in de video gezegd. Hier in de Alblasserwaard zie je overal de windmolens van EAZ bij de boerderijen verschijnen. Blijkbaar denken zij dat dit wel een haalbare businesscase is. En verder ben ik benieuwd naar de ervaringen met een windwokkel. Ik ken 1 iemand die deze ook had en die was teleurgesteld.
@TOAOZuur
@TOAOZuur Жыл бұрын
Diezelfde windmolens van EAZ (geel -bruin en houten wieken dacht ik) zie je bij ons in Groningen ook bij veel boerderijen.
@OneDayWillFlyAway
@OneDayWillFlyAway Жыл бұрын
Sense of centen😀
@rladuc6618
@rladuc6618 2 жыл бұрын
Voor het vragenuurtje. Mijn HR ketel loopt op zijn eindje, nu zou ik graag een gasketel en een hybride warmtepomp in 1 apparaat hebben. Ik zag dat Daikin dit kon leveren: een elektrische boiler, LW warmtepomp en HR ineen. Is dit zinvol?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Zet deze even in de mail, dan komt deze de volgende keer aan bod. Deze comments mis ik nogal eens, vandaar de vraag om het te mailen.
@ivovlot4094
@ivovlot4094 2 жыл бұрын
Ik zit in dezelfde situatie (mijn AWB is nu 22 jaar oud en werkt nog goed, misschien wel omdat ik er nooit monteurs aan heb laten prutsen voor een zgn. onderhouds beurt, zie RADAR van een paar weken terug. We zijn toen maar eens wezen kijken bij de Woonwijzerwinkel in Rotterdam. Een enorme hal met daarin een een soort samenwerkingsverband waar veel energiebesparend spul te zien is en waar je met de voorlichters kunt praten. Ik zag daar dingen waar ik nog nooit van gehoord had... Die Daikin oplossing is elegant en kan een zekere ruimtewinst opleveren. De prijzen die ik heb gezien voor een compleet systeem leken wel redelijk gunstig, Intergas/Daikin combinatie bijvoorbeeld voor ca 4500 euries. Andere combinaties zijn er ook. Voor het aansluiten van een monoblock warmtepomp kan haast bij elke moderne ketel een kastje worden bijgeplaatst om het warme water van de warmtepomp in het systeem te krijgen en e.e.a goed te regelen,. Je zit niet dus altijd vast aan een bepaald merk, al beweert een fabrikant natuurlijk wel graag dat het beter is alles van hem te kopen, daarmee voorbijgaand aan het feit dat de verschillende delen van een systeem bijna altijd door verschillende fabrikanten worden gemaakt, zoals bij Daikin de warmte pomp, Intergas het keteldeel, maar een andere kan ook... Ik las laatst iets op een website (www.installatie.nl) over een Nederlands bedrijf dat claimt een soortgelijke oplossing te bieden, met een hybride warmtepomp en vooral een verder ontwikkeld regelsysteem dat nog beter zou kunnen optimaliseren. Ook de prijs is interessant. Het voordeel is dat je dan een bestaande installatie kunt uitbreiden, danwel vrij bent om je ketel te kiezen van het merk en type van je voorkeur. Voor mij lijkt het verstandig mijn nieuw te plaatsen ketel te plaatsen niet op de zolder, maar op de benedenverdieping, waarbij de ketel binnen het huis zit, maar de uitlaat/inlaatpijp op het dak van de schuur die aan het huis grenst kan staan. De afstand van de warmtepomp naar de ketel kan dan kort zijn en ook de warmwaterleidingen naar keuken en douche worden zo aardig wat meters korter. Maar ik ga dan wel letten op een beetje stille ketel, sommige maken behoorlijk wat lawaai. Ik vind het wel leuk en leerzaam om met anderen te "ketel kletsen", daar leert iedereen wel wat van. Hoewel ik al een paar keer een CV ketel vervangen heb (met een maat natuurlijk) en de nodige pijpen gebogen heb vind ik dit project best spannend en ik hoop dat ik nog wat tips en informatie kan krijgen. Met name die voortdurende wijzigingen die ze steeds bedenken in de voorschriften zijn genoeg om een oude man in de war te maken...
@marcheijnen9475
@marcheijnen9475 2 жыл бұрын
Zelfde situatie een nefit uit begin jaren 90 altijd zelf onderhouden en nog prima. Dus alles laten vervangen door een Remeha elga ace en Remeha hr helaas waren mijn kosten en verbruik hoger met de nieuwe situatie na heel veel eigen uitzoek werk mijn verbruik gekregen zoals je mag verwachten. Ben vooral bedacht op installateurs die hem wel kunnen instaleren maar niet inregelen achteraf alles beter zelf kunnen doen omdat ik dacht op kennis te bouwen van installateurs. Uiteindelijk heeft ook Remehea zelf geholpen met het inregelen en heb zelf ook de installatie moeten aanpassen.
@rladuc6618
@rladuc6618 2 жыл бұрын
@@marcheijnen9475 Dank Marc, waardevolle tip
@rladuc6618
@rladuc6618 2 жыл бұрын
@@ivovlot4094 Dank Ivo voor je uitvoerige beantwoording. Ik ben niet erg technisch en zoek dus een oplossing zonder veel gesleutel. In Rotterdam in de Woonwijzerwinkel gaan kijken is misschien wel verstandig
@jooptablet1727
@jooptablet1727 2 жыл бұрын
Ook al is het financieel gezien op dit moment geen verstandige keuze, ik overweeg toch wel serieus een turbine omdat het belangrijk is dat stroom lokaal opgewekt kan worden als de zon onder de horizon of achter de wolken zit. Ik heb er ook de plek voor en voldoende windkracht hier. Op jaarbasis kan een kleine turbine nooit winnen van zonnepanelen, zeker als je (gedeeltelijk) kan salderen, maar de diversiteit aan energiebronnen is ook wat waard. Je bent niet alleen afhankelijk van de wolken of het seizoen. Het liefst had ik ook nog een hydroturbine gehad, maar helaas... in Brabant geen glooiend landschap. Verder trouwens weer een mooie video met goede informatie en inzichten!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Er zijn plekken en situaties waar het wel uit kan, maar het is niet eenzelfde no-brainer als zonnepanelen. Het is zeker een mooie toevoeging aan je eigen energiemix. Hydro kan in Brabant zeker uit, zie deze lijst maar eens, er zijn best wat hydrocentrales in Brabant: nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_waterkrachtcentrales_in_Nederland Het voordeel van waterkracht is tevens dat waterkracht en zonne-energie omgekeerd evenredig werken: in de seizoenen met weinig zon is er veel waterkracht en omgekeerd. Is dus ook een mooie toevoeging aan de mix.
@jooptablet1727
@jooptablet1727 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Helemaal mee eens, ik dacht alleen zelf aan een kleine hydroturbine op eigen terrein, wat dus niet haalbaar is. Maar wel interessant dat er meer waterkrachtcentrales in de omgeving zijn dan ik dacht. Wellicht een leuk idee voor een video om daar eens op bezoek te gaan? Ik zou iig zeker kijken.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@jooptablet1727 Eentje heb ik al gemaakt, een andere komt nog (van de grootste hydrocentrale van Nederland). kzbin.info/www/bejne/j5ykf5-Imcisqas
@jooptablet1727
@jooptablet1727 2 жыл бұрын
@@KetelKlets haha, dat is wel heel typisch, ik word op mijn wenken bedient. Dank!
@maxim9875
@maxim9875 Жыл бұрын
Wat voor turbine had je in gedachten? Ik ben zelf ook al even aan het kijken (als aanvulling op onze 28 zonnepanelen, gewoon om het heel jaar door onze batterij een beetje te vullen
@yannickenergycompany3760
@yannickenergycompany3760 Жыл бұрын
Kinetische energy van de wind is 0.5x sm lucht x( 0.785xdiameter wind vleugel in kwadraad) x (windsnelheid tot de macht 3) dit is watt aan de as, volgens de wet van BETZ kan hier maar 59% max uit worden gewonnen hier moeten we nog het rendament van de windmolen mee verrekenen dus blijft er niks over aan opbrengst met kleine diameters windmolens
@januspluk
@januspluk Жыл бұрын
Ik heb vroeger op school inderdaad wat andere formules moeten toepassen in energie/vermogens berekeningen en dan kom je wel op een andere waarde uit. Ik zou zeggen doe eens een test op 2 km afstand om de 100m een kleine ( 500w tot 2-Kw ) verticale wind-generatoren op gewoon oog-hoogte ergens in een berm langs de snelweg
@bastiaanstapelberg9018
@bastiaanstapelberg9018 Жыл бұрын
Mach3 x...ik reken toch iets anders
@januspluk
@januspluk Жыл бұрын
@@bastiaanstapelberg9018 tel der maar niet op dan🤣😅🤣😅
@libertas2102385
@libertas2102385 2 жыл бұрын
Oké, maar met de huidige energie prijzen en de saldering die afgebouwd gaat worden is een wind wokkel in een windrijke regio misschien niet heel raar. Bij ons in huis is het alleen koud in de winter als het hard waait dus je gebruikt de energie gelijk als het aan komt waaien dus dan hoef je geen gas te gebruiken. Qua slijtage zie ik alleen de lagers en die zijn toch wel te vervangen?
@BeertjeRulez
@BeertjeRulez Жыл бұрын
Ik denk er precies zo over. Met een windwokkel i.c.m. zonnepanelen heb je in potentie de mogelijkheid om off-grid te kunnen leven in de wintermaanden, precies wanneer de stroomprijs door het dak gaat (variabele contracten). Als je een deel van de aanschafprijs ziet als verzekeringspremie in plaats van investering, dan is het helemaal geen gek idee om er 1 te plaatsen. Daarnaast, de stroomprijs op het moment van spreken al €1 per KWH, en stijgende. De windwokkel zit compleet met mast rond de 8.5K ex BTW. voor 2000 KHW per jaar opbrengst. Afhankelijk van waar je woont betekent een terugverdientijd van een jaar of 5.
@libertas2102385
@libertas2102385 Жыл бұрын
@@BeertjeRulez dat zal de green hybrids wokkel zijn denk ik. Die gaan wij plaatsen. Ik denk dat het land inwaarts of binnen de bebouwde kom niet heel efficiënt is, maar als je bijna aan de kust woont komt zeker met de huidige prijzen.
@carlcools7622
@carlcools7622 7 ай бұрын
@CeesVerhoog
@CeesVerhoog Жыл бұрын
is het niet zo dat er veel vaker wind is dan zonlicht? De helft van de dag is het nacht... de hele dag is er wind... Zonnepanelen bestaan bij de gratie van subsidies. Zonnepanelen lijken me vwb fabricage een stuk milieu onvriendelijker. Niet dat ik tegen zonnepanelen ben, maar voorgaande punten zijn toch ook positieve punten.
@januspluk
@januspluk Жыл бұрын
Positief dat bijna alle voor- en na-delen, een ding hoor ik niet helaas, kan je ook van zonnepanelen ( de statische omvormer) geluids-resonantie ervaren
@WLG1976
@WLG1976 Жыл бұрын
Een zonnepanelenomvormer maakt geen geluid. Alleen in de ochtend en avond hoor je een paar klikjes als de relais aan/uit springen. En misschien als het echt heel warm is, dan springt ersoms nog een ventilator aan. (maar natuurljk niet in de avond, alleen bij 30+ graden in de ruimte van de omvormer en dan tussen 12 en 4 ofzo. )
@janjansen7378
@janjansen7378 Жыл бұрын
En verhelderend verhaal!
@peterwubs5663
@peterwubs5663 Жыл бұрын
Woon in buiten gebied en heb 20 zonnepanelen. Wil wel graag een goed werkende kleine wind turbine. Waarom? Salderen gaat er af en dan heb ik niet zoveel aan mijn zonnepanelen. Want wanneer draait mijn warmtepomp s winters. Wanneer heb ik dus 4000 kw nodig? Oktober november december en januari. En dan doen mijn zonnepanelen heel weinig.....
@quissamaNL
@quissamaNL 4 ай бұрын
We zijn nu bijna 2 jaar verder en de energieprijzen hebben wel wat gedaan. Het rekenvoorbeeld in deze clip gaat uit van 4000kWu voor €700,- Dat is 17,5 ct per kWh; zal nu rond het dubbele liggen? Dat betekent wel wat voor de terugverdientijd, lijkt me. En ik ben ook wel benieuwd naar het effect van de afschaffing van de salderingsregeling. Bij afschaffing zullen de prijzen voor een molen wel omhoog gaan (kijk naar wat er met zonnepanelen gebeurde toen de energieprijzen de pan uit rezen), maar aan de andere kant levert een windmolentje ook 's nachts en in de winter op, wat zonder saldering ineens een stuk interessanter is. En mogelijk zijn de kleine windmolens ondertussen ook efficiënter geworden? Zou het mogelijk zijn om een update-filmpje te maken?
@KetelKlets
@KetelKlets 4 ай бұрын
Zeker: kzbin.info/www/bejne/iYKueX2jbNuXaqc
@maxdoesburg162
@maxdoesburg162 2 жыл бұрын
Duidelijk uitleg ik heb mijn een windwokkel besteld met een accupakket woon op het platteland waar veel wind is dus ben erg benieuwd hoeveel kw dat die leverd
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Als je dat niet weet en hem toch hebt gekocht, dan heb je twee stappen omgedraaid. Laat de leverancier een berekening maken met een geschatte opbrengst en wat deze *gegarandeerd* moet halen (ondergrens) en pas *daarna* koop je het. Daarmee maak je de leverancier mede aansprakelijk als de voorgespiegelde opwek (bij lange na) niet wordt gehaald. Dat is bij zonnepanelen een gebruikelijke gang van zaken.
@maxdoesburg162
@maxdoesburg162 2 жыл бұрын
De wokkel leverde bij de kust 3500 tot 4000 kw daar heb ik een raport van ik denk dat die meer op leverd als zonnepaneel
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@maxdoesburg162 Aan een algemeen rapport kun je geen rechten ontlenen. Aan een koopovereenkomst met een clausule _nazorg_ en _gegarandeerde opbrengst_ met twee handtekeningen eronder wel.
@libertas2102385
@libertas2102385 2 жыл бұрын
Welke leverancier heeft u gekozen? wij kijken zelf naar een green hybrids. Maar ik vind de investering vrij hoog hoewel het bij ons bijna altijd waait (Zeeland). Het voordeel is vooral dat het in de nacht gewoon door waait en vooral in de winter, als de zonnepanelen vrijwel niets doen.
@maxdoesburg162
@maxdoesburg162 2 жыл бұрын
Ik heb een windwokkel bij Green Hybrids besteld de nieuwe versie met 3 blad in de wokkel komt op een paar te staan van 4 meter hoog de wokkel is zelf 2 meter morgen krijg ik de betonplaat dus kan ik dat Voormekaar maken
@fredontube
@fredontube 2 жыл бұрын
Je zou het graag willen maar de laatste zin vat het prachtig samen! "Zonlicht komt overal, wind niet."
@quissamaNL
@quissamaNL 4 ай бұрын
Behalve 's nachts dan toch 🙂
@gitmoholliday5764
@gitmoholliday5764 4 ай бұрын
Op de Hoge Veluwe heb je straks uiteraard meer aan investeringen in getijden / golfslag turbines.
@atehoeksma378
@atehoeksma378 Жыл бұрын
Die milieuvergunning wordt die ook gehanteerd voor de grote molens die nu chemicalien lekken?
@JohanVisscher61
@JohanVisscher61 Жыл бұрын
Hier wordt wel erg makkelijk over dynamische stroom prijzen heen gestapt. Een kWh opgewekt in de winter of in de avond is veel waardevoller dan die van zonnepanelen.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Pas als een molen zich laat terugverdienen binnen de technische levensduur heeft het financieel zin.
@SqreurDJ
@SqreurDJ Жыл бұрын
Ik zie op Bol een Danstar windmolen staan voor 350 tot 600 euro staan, 1000 watt staat er bij maar kan weinig info vinden. Ik woon tegen een weiland aan en zou deze op mijn hok willen plaatsen op 2,50 meter hoogte. Misschien een idee voor een follow up video? Ook omdat de prijzen van panelen omhoog zijn gegaan, misschien veranderd daardoor de investering?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
De windsnelheid laag op land verandert niet, dat is het grootste pijnpunt. Zeker in de bebouwde omgeving.
@SqreurDJ
@SqreurDJ Жыл бұрын
@@KetelKlets Ok dankje! Vrij nutteloos dus. Ik dacht als we 250 watt uur nachtverbruik kunnen opvangen met wind zou dat mooi zijn voor een paar 100 euro eenmalig investeren :) bedankt voor je antwoord!
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@SqreurDJ Als je in de buurt van de kust woont of grenst aan een groot open weiland waar de wind vrij spel heeft, dan heeft het mogelijk zin. Maar in een woonwijk haalt het weinig uit.
@dimitrimotor2861
@dimitrimotor2861 2 жыл бұрын
dat kort kon ik all niet plaatsen das nu is twee gedaan er onder de compleet e deel tja kon nog verder ken er veel van tja het hangt er vooral af hoe het in een zit
@EnricoDutch
@EnricoDutch Жыл бұрын
De dikte van de kabel, stijgt die ook kwadratisch? Jammer, he?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
En nu met context?
@martijn6505
@martijn6505 Жыл бұрын
Windmolen wekt wisselspanning op panelen gelijk vandaar niet dezelfde omvormer.
@PA3GUQ
@PA3GUQ 2 жыл бұрын
"Niet onderhevig aan slijtage" zal het uiteraard niet zijn, maar het kan wel "nauwelijks onderhevig..." zijn. De lagers zijn magnetisch waardoor eht draaiende en statische deel elkaar niet raken. En de generator heeft uiteraard ook geen koolborstels oid. Dan slijt het daardoor dus niet.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat is niet wat er staat. Papier is geduldig, wat erop staat moet kloppen. Zou wat zijn als een notaris op dezelfde manier naar een testament zou kijken (zo heeft hij het vast niet bedoeld...).
@Dutch-Guy460
@Dutch-Guy460 Жыл бұрын
Inderdaad. De turbines in onze CO2 Laserbronnen op de snijmachines draaien ook al 20 jaar lang 24/7. In principe geen slijtage. Deze turbines zweven ook in een magnetisch veld (3 magneten).
@vlndfee6481
@vlndfee6481 Жыл бұрын
Iedereen.op een kleine molen lijkt me beter dan 1 grote in natuur gebied Plus er zijn ook andere modellen die vogelvriendelijker zijn.
@bartcox274
@bartcox274 2 жыл бұрын
leg via een energiecooperatie of investeringsfonds samen geld in om een grote molen te financieren. Mocht het vergunningstraject stagneren: denk aan een EAZ 13.2.
@maxdoesburg162
@maxdoesburg162 Жыл бұрын
Wij hebben een windwokkel met een accupakket is in mei geplaatst heb tot nu to geen stroom meer van net afgehaald dus het bevalt mij zeer goed en in de herst waait het nog meer hier en allen stroom haal wij uit accupakket en levert ook nog een beetje terug naar net
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Wat is de locatie?
@maxdoesburg162
@maxdoesburg162 Жыл бұрын
@@KetelKlets ik woon in Groningen
@maxdoesburg162
@maxdoesburg162 Жыл бұрын
Ik woon in provincie Groningen dicht bij Delfzijl waar ik woon staan 75 windmolens
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@maxdoesburg162 Kustgebied dus, dan kan het werken. Maar verder inlands komt het verhaal van de video naar boven.
@maxdoesburg162
@maxdoesburg162 Жыл бұрын
Dat denk ik niet ze staan al in het westen bij winkels en een gemeente huis dus ik weet niet waar jij die wijsheid van dan haalt ik probeer het gewoon ik ben niet zo als heel veel mensen die allemaal het zelfde willen ben geen kudde dier en o ja die accupakket dat wordt de toekomst in het buitenland hebben heel veel mensen een accupakket hier wordt veel terug geleverd als je heel goed naar denkt kan het helemaal niet daar is ons netwerk niet goed genoeg voor groet Max
@bigbadwolf6256
@bigbadwolf6256 Жыл бұрын
Alleen de wokkels zijn goed die andere zijn vogeldoders.
@stevenb7355
@stevenb7355 2 жыл бұрын
Je kan beter investeren in een thuisaccu, dak volplempen met zonnepanelen. Ook duur, maar een betere investering dan een windmolen lijkt me.
@jooptablet1727
@jooptablet1727 2 жыл бұрын
Op grote schaal moet dit een groot onderdeel van "de oplossing" worden inderdaad. 9 van de 12 maanden kom je dan dag en nacht door, 95% van de tijd (afhankelijk vd installatie uiteraard). De resterende 3 maanden kunnen we in NL niet op zonne energie rekenen, dus moeten er additionele vormen van opwek én opslag gerealiseerd worden. Alternatief is om zoveel overcapaciteit solar te installeren dat het ook in de wintermaanden voldoende is. Interessante gevolgen: kzbin.info/www/bejne/bKvKqJyHa6eigqM
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Investeren in een windmolen heeft wel zin, als het maar een grote is 🙂 Specifiek de kleine windmolens hebben vrijwel geen zin.
@pear7777
@pear7777 2 жыл бұрын
@@KetelKlets en een (klein) molentje op je dak levert een konstante brom in huis, dat gaat niemand doen
@adv5684
@adv5684 2 жыл бұрын
dat zit er wel aan te komen, hoop al gauw
@thanks2hans
@thanks2hans 4 ай бұрын
benieuwd of de kleine turbine's van eazwind beter presteren dan de hele kleintjes.... vind ze er wel mooier uitzien dan de hele grote jongens maar ook benieuwd naar t rendement (kzbin.info/www/bejne/jIvUdHx9fLqWl7M)
@libertas2102385
@libertas2102385 2 жыл бұрын
12:29 Als je iets maakt en of verkoopt en je bent er zelf niet enthousiast over dan is het helemaal niet goed.
@kookworst
@kookworst Жыл бұрын
ze waren heel ver maar het bedrijf wat hier heel ver mee was is afgebrand
@GerritVdF
@GerritVdF Жыл бұрын
Nikola Tesla free energie staat weer voor de deur!!!
@apvandehoef7429
@apvandehoef7429 Жыл бұрын
Windturbine leveren niet meteen schone energie je moet ook mee rekenen, de produtie tijd de transport(niet elektrisch)en bouw tijd dus de Co2 en stikstof uitstoot wordt nooit mee genomen in het plaatje schone energie.
@paulvanderveen1986
@paulvanderveen1986 Жыл бұрын
Je hebt gelijk, dit word wel meegenomen en is binnen no time gecompenseerd als je het vergelijkt met Kolen.
@jaquesanderson9445
@jaquesanderson9445 2 жыл бұрын
Nog meer lawaai. Ga er in de buurt wonen.
@dimitrimotor2861
@dimitrimotor2861 2 жыл бұрын
het is all te zien hoe het gedaan is korte Wiekens bij een andere soort met toch meer snelheid het is all te zien hoe is het gemaakt een groot verschil ik heb een van 10 meters hoog en de Wiekens zijn niet groot ..ze zijn korter of men arm en toch haal hij toeren ..........................
@dimitrimotor2861
@dimitrimotor2861 2 жыл бұрын
het is all te zien hoe het gedaan is korte Wiekens bij een andere soort met toch meer snelheid het is all te zien hoe is het gemaakt een groot verschil ik heb een van 10 meters hoog en de Wiekens zijn niet groot ..ze zijn korter of men arm en toch haal hij toeren langer kan ook meer vechten tegen de lucht dat daar door moet snijden denk er even over na ...ook op dat gebied een andere kijk er op geven ook e dikte er van in die richting remt af ook de gene dat niet met staart vin zijn verliezen stroom om dat ze op plaats met een motor worden gebracht om de wint te vangen en ook met een staart niet naar boven is voor op zee en zoo vort en voort amai kan nog uren verder haan
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Toeren maken niet uit, het gaat om het *vermogen* wat hij opwekt.
@dimitrimotor2861
@dimitrimotor2861 Жыл бұрын
@@KetelKlets ja plaats hem verkeert en hij haalt zen snelheid niet en dan ook geen was je wil hebben van vermogen he en da bedoel ik ook wel tof dat er eens word over gesproken
@sensi745
@sensi745 2 жыл бұрын
Mijn ervaring met een windmolen is dat de gemeente en omwonende niet altijd meewerken. Zelf had ik een windmolen geplaatst op 10 meter en kreeg vrij snel bezoek van de gemeente. Ik mocht een molen plaatsen alleen mocht deze niet hoger zijn dan 3 meter en anders moest ik een vergunning aanvragen. Dus ik een vergunning aangevraagd en het antwoord was dat Nee dit past niet in het bestemmingsplan terwijl er rond mijn dorp tientallen gigantische molens worden geplaatst. Uiteindelijk mijn molen verwijderd en maar zonnepanelen geplaast.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Voor die grote windmolens worden omgevingsstudies gemaakt, wordt de software afgeregeld indien er sprake is van slagschaduw en zal de molen goed worden onderhouden zodat geluid en andere problemen tot een minimum worden beperkt. Dat gebeurt allemaal niet bij een kleine private windmolen die amper slimme sturing heeft (want te duur), maar beperkt onderhoud krijgt (want te duur) en mogelijk na verloop van tijd meer herrie gaat maken (want te duur). Dus ik snap de gemeente wel.
@libertas2102385
@libertas2102385 2 жыл бұрын
In welke Regio speelt dit zich af? Ik zit ook op een vergunning te wachten en hoop dit jaar een wind wokkel te kunnen plaatsen.
@BeertjeRulez
@BeertjeRulez Жыл бұрын
@@libertas2102385 Interessant. Ik woon in Bunnik, en ik wil er ook 1 plaatsen. Is het jou uiteindelijk nog gelukt?
@libertas2102385
@libertas2102385 Жыл бұрын
@@BeertjeRulez toevallig heb ik definitief groen licht gekregen en als hij niet hoger dan 5 meter blijft mag het blijkbaar vergunning vrij.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Een potentieel mooie ontwikkeling voor wind op flats en bedrijfspanden: kzbin.info/www/bejne/jJ-2i2ODfa6WrNU
@TheTrumanZoo
@TheTrumanZoo Жыл бұрын
Waarom geen 6 wieken of meer ipv 3…
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Efficiëntie versus gewicht en materiaalkosten? Ik gok dat het zoiets is, want de oude windmolens met maar 2 wieken zie je nergens meer.
@TheTrumanZoo
@TheTrumanZoo Жыл бұрын
@@KetelKlets ok nee dat zal ook wel... maarjah meer oppervlakte is meer beweging als het ultra licht is.... snap niet waarom ze niet 3d printen met specialte sterke patronen :D om materiaal te besparen...
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@TheTrumanZoo Ik denk dat het in de praktijk lastig is om een wiek van 81m lang te 3d-printen, maar wie weet.
@atariandre5014
@atariandre5014 Жыл бұрын
Kleine tip: batterijen bevatten geen zuur maar een base. Het effect bij lekkage is hetzelfde maar toch…..
@pizzablender
@pizzablender Жыл бұрын
NiMH batterijen bevatten een base, loodaccu's een zuur. Van Li-ion weet ik het niet, maar dat is organisch met gefluorideerde stoffen er in (oppassen dat het geen PFAS zijn, sommige misschien wel sommige zeker niet).
@rborkie123
@rborkie123 8 ай бұрын
Alweer een nieuw ontwerp. kzbin.info/www/bejne/gZ-5iaiDm857mqs
@brendanjonker6865
@brendanjonker6865 Жыл бұрын
leuk om te bekijken ! kzbin.info/www/bejne/r2WYnmiCp62naK8
@ComputerTechNL
@ComputerTechNL 2 жыл бұрын
Leuke video. Windmolen kun je zo zelf maken met de juiste wasmachine. kzbin.info/www/bejne/gX3deaVmhtOnndE
Eigenaar Stevenhagen Energietechniek over kleine windturbine
15:17
1Twente Enschede
Рет қаралды 41 М.
Een 1-fase naar 3-fase overstap, wat komt daar bij kijken?
23:41
Ketel Klets
Рет қаралды 114 М.
100😭🎉 #thankyou
00:28
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 58 МЛН
Они убрались очень быстро!
00:40
Аришнев
Рет қаралды 2,9 МЛН
2000000❤️⚽️#shorts #thankyou
00:20
あしざるFC
Рет қаралды 13 МЛН
Geluidsoverlast door windmolens
15:42
Zembla
Рет қаралды 22 М.
Wat kost een thuisbatterij en kun je die terugverdienen?
18:09
Harold Halewijn
Рет қаралды 88 М.
Windmolens plaatsen in Loppersum
3:48
Lopsternijs
Рет қаралды 15 М.
27. Wat is het verbruik van een warmtepomp?
6:07
In stappen van het gas af.
Рет қаралды 199 М.
Warmtepomp in de winter - nut en efficiëntie
23:14
Ketel Klets
Рет қаралды 188 М.
Perpetual Motion Generator: HOW DOES IT WORK?
8:35
EL ANGELITO
Рет қаралды 11 МЛН
Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs
13:45
Ketel Klets
Рет қаралды 353 М.
BOUW ZELF een eigen THUISBATTERIJ met Harold Halewijn! 🔋
47:59
Is een thuisbatterij een goede investering 🤔?
15:44
Vastgoedmentor
Рет қаралды 69 М.
100😭🎉 #thankyou
00:28
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 58 МЛН