Рет қаралды 3,347
giss1 - h1 - c2.
Här hörs och ses först en sammanringning med alla tre klockorna i Kung Karls kyrkas klockstapel i Kungsör i Södermanland (men i Västmanlands län). Därefter hörs en tacksägelseringning med Storklockan i samma stapel.
Ljudnivån var den högsta som jag har varit med om när jag filmar nedanför ett torn eller klockstapel, trots att detta filmades på ett visst avstånd. Det överraskade mig lite, men jag trodde innan att ljudnivån skulle bli relativt hög, så därför sänkte jag ganska rejält på min bästa inspelningsapparat. Det märks inte så väl på filmen, men när Storklockan börjar ringa märks att allt kringljud från bussar och vind m.m. försvinner och det beror på ljudnivån. (Som tur var hade jag kameran på stativ så att jag kunde hålla för öronen.)
Tidpunkter:
0:21 : Sammanringningen börjar. Lillklockan börjar vid 0:21 (dess motor startar vid 0:14), Storklockan vid 0:24 (dess motor startar vid 0:22) och Mellanklockan vid 0:32 (dess motor startar vid 0:18).
3:39 : Tacksägelseringning med Storklockan, filmat från en annan vinkel.
4:20 : Tutar från ett tåg på järnvägen genom Kungsör, precis i slutet (sista kläppslaget) av tacksägelseringningen.
*
Kung Karls kyrka har ett samband med Kungsörs kungsgård vars byggnader var byggda i trä och där kung Karl XI gärna vistades. Bygget av kyrkan drevs direkt av kung Karl XI och var därför prestigefyllt med flera av den tidens mest framstående byggmästare och hantverkare som medverkande. Arbetet leddes av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre som även ritade det nuvarande Stockholms slott och kyrkan är därför byggd i en stram barockstil (kallas även karolinsk stil, en stil som även karaktäriserar slottskyrkorna på Drottningholms och Strömsholms slott). Predikstolen i Kung Karls kyrka stod tidigare i en slottskyrka ombyggd i barock på slottet Tre kronor, men flyttades hit innan slottet brann ner 1697.
Förebilderna var hämtade från många håll, men har flera gemensamma stildrag med Trefaldighetskyrkan i Karlskrona (f.d. Tyska kyrkan där). Förebilden för sådana kupolkyrkor är Panteon i Rom som byggdes under romersk tid och som fortfarande står intakt. Den byggdes delvis i betong, en teknik som romarna kände till.
Lite uppgifter från Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister och från Svenska kyrkans hemsida:
1574 Nybyggnad
Ulvesunds kapell uppfördes detta år av Johan III. Enligt 1699 års inventarium var det en enkel träbyggnad med torvtak. Kapellet omgavs av den kyrkogård som alltjämt finns kvar i sluttningen väster om Kung Karls kyrka. Lillklockan bär årtalet 1637. Den är idag placerad i Kung Karls kyrkas vapenhus.
På 1670-talet byggdes en klockstapel av klockbockstyp invid Ulvesunds kapell. Detta inför anskaffandet av en storklocka. Det är samma stapel som står kvar idag och den är alltså äldre än den nuvarande kyrkan, som byggdes i en stram barockstil (enkel, sparsmakad utan större utsmyckningar), som kallas karolinsk stil efter kungarna Karl XI och Karl XII.
1933 Ändring - ombyggnad
Klockstapeln reparerades och byggdes om för att ge plats åt ytterligare två större klockor. Lillklockan som bär årtalet 1637 flyttades till kyrkans vapenhus. Två kompletterande klockor blev gjutna av M & O Ohlsson i Ystad. Arkitekt var Knut Nordenskjöld.
Se även följande källor:
www.svenskakyrk....
kungsor.se/kom... (mer information från Kungsörs kommun om Karl XI, drottning Kristina, den nerbrunna kungsgården m.m.)
www.diva-portal....