Кои са българските букви?

  Рет қаралды 31,457

Bulgaria ON AIR

Bulgaria ON AIR

3 ай бұрын

За произхода на българските букви спорът е:
българско или ромейско дело са те, коя е първа - глаголицата или кирилицата?
Как точно са възникнали говорим в предаването "Операция история" с един от най-големите познавачи на нашето Средновековие - изследователят Йордан Йорданов.
Целия разговор гледайте във видеото!

Пікірлер: 53
@nanculito
@nanculito 3 ай бұрын
Изключително интересен събеседник, поздравления за предаването!
@user-nh9pl3te1n
@user-nh9pl3te1n 13 күн бұрын
И аз го харесвам, но обижда Николай Райнов , че бил нихилист...
@user-ri9jq3ll1z
@user-ri9jq3ll1z 3 ай бұрын
Точно така! Браво на госта!
@cecipetkova1989
@cecipetkova1989 3 ай бұрын
Благодаря за видеото. Истинските имена на Кирил и Методий не са ли Църхо и Страхота? Типични български имена за онова време...
@user-dr6dl5np1l
@user-dr6dl5np1l 3 ай бұрын
Не, това са пак чешки манипулации, но на друго място са наречени Банджо и Кощан.
@user-qo6vj7sd6z
@user-qo6vj7sd6z 3 ай бұрын
По това време се появяват и богомилите..Върши се една просветна дейност. Все ще дойде някой ден когато ще научим цялата истина.
@user-nh9pl3te1n
@user-nh9pl3te1n 13 күн бұрын
Когато ще научиШ "цялата истина"...
@mikiatanasov6730
@mikiatanasov6730 3 ай бұрын
Многу интересен разговор, господинот Јорданов има многу невообичаени ставови.
@user-yg6jn5ru9z
@user-yg6jn5ru9z Ай бұрын
Моля ти се стига си цитирал какво са ти казали Византийците много преди тях ни има много много преди това. Факти 100000 .
@DaniilDimitrov
@DaniilDimitrov 21 күн бұрын
Византийци не съществуват.
@stoqngerov3199
@stoqngerov3199 3 ай бұрын
Всичко това е факт,истина...но трябва да отбележа нещо неприятно....гледам отдавна в мрежата всичко за България...за езика,история...традиции и нещата са много зле.Тоест.....стотици класации,всякакъв тип...от английски до руски почти не ни включват.Никъде.За езици и време на образуване има всичко...албански,украински,полски...но и дума не се споменава за български.В така наречените "славянски" народи се споменават изрично латвиици,литвци,белоруси,поляци,хървати,сърби....докато българите са просто...югоизточни славяни...с тия темпове и когато никой не им опонира след 20...30 години изобщо няма да сме в историята...
@user-qo6vj7sd6z
@user-qo6vj7sd6z 3 ай бұрын
Г-н Петров .Ние имаме азбука мнооооого преди Кирил и Методи
@user-dr6dl5np1l
@user-dr6dl5np1l 3 ай бұрын
Така е, но св. Кирил създава нова, по-съвършена азбука и я облича с книжнина, създавайки нова култура.
@IvoIYI
@IvoIYI 3 ай бұрын
И така благодарение на новата азбука и новата религия се затрива и подменя постепенно историята ни
@user-dr6dl5np1l
@user-dr6dl5np1l 3 ай бұрын
Нещо за вашия бог Тангра ли се вълнувате?
@IvoIYI
@IvoIYI 3 ай бұрын
@@user-dr6dl5np1l нещо, някой май има доста да по прочете
@IvoIYI
@IvoIYI 3 ай бұрын
Не е лошо малко ограмотяване.
@stanchodraganov9999
@stanchodraganov9999 Ай бұрын
Изключителни познания на г-н Йордан Йорданов в дълбочина за такива Велики събития от българската история!!!
@user-hm3wz4rd3c
@user-hm3wz4rd3c 3 ай бұрын
Как си обяснявате това,че....?Ами като отворите банковите им сметки,и ще ви стане ясно защо.
@user-dr6dl5np1l
@user-dr6dl5np1l 3 ай бұрын
Виж банковите сметки на "академиците", които преиздават едни и същи книги и учебници без смислено съдържание.
@kurzackd
@kurzackd 2 ай бұрын
12:45 -- Има предвид *СЕВЕРО-* западната ... Иначе не се връзва.
@user-dr6dl5np1l
@user-dr6dl5np1l Ай бұрын
Югозапад е. Днешна Македония и Сърбия.Няма грешка.
@pavlinparashkevov9647
@pavlinparashkevov9647 3 ай бұрын
Откъде може да се купи книгата?
@delianiliev4609
@delianiliev4609 3 ай бұрын
Налична е книгата, потърсете я в нета.
@user-pu5br4hn9q
@user-pu5br4hn9q 2 ай бұрын
Не стана съвсем ясно дали съвременната азбука е създадена от Константин Кирил Философ или при пътуванията си до Крим и Хазарския каганат я е видял вече като оформена азбука.
@peghkrubsk5293
@peghkrubsk5293 26 күн бұрын
Кирилицата трябва да се нарича БЪЛГАРИЦА.
@JulianDulo
@JulianDulo 3 ай бұрын
Г-н телевизионер, ако искате да спорите канете си гости у вас и не ни губете времето!
@user-eo5po5sp9k
@user-eo5po5sp9k Ай бұрын
Тези са за съд!
@georgijivkov6150
@georgijivkov6150 3 ай бұрын
1. Няма как делото на Киро да "започва" в България, защото той България не я е помирисвал, тъй като израства и се изгражда, като учен, духовен водач и дипломат, изцяло на територията на Византия, изкачващ се по социално-политическите и образователни системи на ИРИ. Той по сегашните мерки е академик в Академията на науките на Византия, директор на Държавната библиотека на Византия и висш дипломат във Външното им Министерство, който е изпращан на много важни държавни мисии. Ако имаше и грам съмнение у императора, патриарха и византийския елит, че Киро и Мето работят не за ИРИ, а за която и да е друга държава, щяха да бъдат удушени, като шпиони незабавно и тихомълком, но те са били лоялни през целият си живот. 2. Няма как български областни управители на своя глава да прескачат царя на империята България и да ходят в Константинопол да искат религиозно-духовна и политическа помощ от чужда империя с която България почти непрекъснато е във война. Освен това, ако те наистина искат подобна помощ от Константинопол, а не от Плиска, това означава че България, сама няма нито писменост, нито собствени преводи на български език на свещенните книги на Християнството, което говори за пълна аматьорщина в религиозно отношение и образователна непълноценност. 3. Житията са такива каквито са и няма как да се прецени кой какво е променял, само на базата на това, какво ни говори сърцето или звездите. Ако и госта, като Гайдите си позволите да пишете нови "хроники", тип изсмуканите от големият пръст на левият крак "Трако-Български хроники", то значи е напуснал територията на науката история. 4. Дейността на Киро и Мето до края на живота им е на базата на прослава на Христос, а не заради дълг към някакви народи, били те гръцки, сирийски, руски, славянски или български, като политически са верни само на държавата Византия и на Светата Църква в лицето на Патриарха на Константинопол и папата в Рим. 5. Щом като Папата в Рим ще дава епископско място на Мето в Сирмиум, това означава, че или България няма своя самостоятелна църква или просто онези територии в които оперират братята не са във властта на България. 6. Чехите нямат никакъв смисъл да променят житиетата на Киро и Мето, така че да получават писменост и преводи на свети книги от Византия, а не от България, а освен това ние и не гледаме историята само на базата на тия жития евентуално предоставени от тях.
@user-dr6dl5np1l
@user-dr6dl5np1l 3 ай бұрын
Това са вашите знания, всеизвестната "наука" византология. Всичко казано от госта е историография на непредубеден изследовател. Има достатъчно извори за българската история и те съставят Истината, такава каквато се е случила. Пишете доклади, книги ...
@georgijivkov6150
@georgijivkov6150 3 ай бұрын
@@user-dr6dl5np1l Ясно! Историята я смучете от големият пръст на левият крак! Така не се рещават проблемите с националната комплексарщина.
@user-dr6dl5np1l
@user-dr6dl5np1l 3 ай бұрын
Ясно е, че нищо не Ви е ясно. Има достатъчно данни, общоизвестни, които показват, че Кирил работи в България, за българите и Делото му е живо и до днес. Видно е от азбуката и думите, които използваме.
@georgijivkov6150
@georgijivkov6150 3 ай бұрын
@@user-dr6dl5np1l Напротив, всичко което казвате, а вие не сте първият, който прокламира тая "спасителна за българската гордост и самочувствие идея" е изсмукано от големият пръст на левият крак на подобни "изследователи"! Не че в тезите ви няма известна доза истина, често голяма част, но най-добрата лъжа се прави на база на изкривената истина, но проблем е това неистово желание да НАПРАВИТЕ НЯКАКВО ПАТРИОТИЧНО ОТКРИТИЕ С КОЕТО ДА СТАНЕТЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПАТРИОТИ! За съжаление повечето сте хора с високо лично, но ниско национално самочувствие и търсите патерица, а ако не намерите си я измисляте! Измисляте си и конспирации, защото хората, мразят науката и логиката, но обичат конспирологията и така превръщате в пропаганда, често за собствена сметка. Такива са и любимите ми Пафката Спаротоковски и Ванчо Треневски, и всякакви знайни и незнайни герои роднинин на Бай Ганя, които смесват верни с измислени неща, като всяка втора тяхна дума е нафукано патриотарство, което в крайна сметка се заключава с това "Ние братя българи сме жертва на зли световни сили, затова не можем да се развиваме, като държава, но АКО СИ КУПИТЕ НАШИТЕ КНИГИ И ГИ ПРОЧЕТЕТЕ, ТОГАВА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НИ СПРЕ ЗА ДА СТАНЕМ НАЙ-ВЕЛИКАТА СТРАНА НА СВЕТА! Иначе сме загубени! КУПУВАЙТЕ БРАТЯ , КУПУВАЙТЕ"! За сега вас не слагам в тая сметка, просто не ви познавам достатъчно.
@ElenkaNikolova-hd4rz
@ElenkaNikolova-hd4rz Ай бұрын
Досега историята се представяше така:Кирил създава глаголицата,превежда св.книги на славянски/бг/,който той знае отлично/майка славянка,Солун с многобр.слав. население/.Ростислав иска азбука и книги за богослужение, заплахата е богослужението на латински,което людете не разбират/борба м/у Рим и К-л/.ЗАТОВА мисията там е политическа.Народ,който няма книги на своя език е обречен. Кирил съставя глаголицата на основата на/знае се/,по-трудна / графически/за употреба.К и М са просветители,прославят славянския/бг/език.Учениците им опростяват глаголицата, посвещават това дело на учителя,също и името-,,к-ца."Едно е необяснимо първо-Борис е поръчал на всички управители /местни/когато дойдат ,,учени люде"/от учениците на К и М/ веднага да бъдат изпратени в Плиска.Ако Кирил се е срещал с Борис/кога?/защо не се създават т.н.книж.школи след дейността на братята в м.,,Полихрон"-поради липса на подготвени ученици?След като има доказателства,че българите отдавна са покръстени-след 1век...Дори според традиционните тези след 864 г.има вопиюща нужда да се проповядва на бгезик и така да се изгонят гр.отци. Методий получава еп.място в Сирмиум,но когато има нов папа,гоненията са отново заради съперничеството Рим-К-л. Нещо липсва,дали което тук се споменава,но пак не дава отговор на моя въпрос.Затова сега подкрепям Г.Живков и основния коментар.С уважение към водещия и госта-Ели.Вн
Кои са българите в Албания?
26:04
Bulgaria ON AIR
Рет қаралды 7 М.
маленький брат прыгает в бассейн
00:15
GL Show Russian
Рет қаралды 4,2 МЛН
Зу-зу Күлпәш.Курс (6 бөлім)
40:48
ASTANATV Movie
Рет қаралды 590 М.
Между фактите и съмненията в българската история - "100% будни", 04.01.2024
30:57
Българска Национална Телевизия БНТ
Рет қаралды 31 М.
Тайната на Ватиканския палимпсест
23:38
Bulgaria ON AIR
Рет қаралды 49 М.
Кой е поп Сава Катрафилов?
23:43
Bulgaria ON AIR
Рет қаралды 1,8 М.
Операция „Строго секретно”
21:34
Bulgaria ON AIR
Рет қаралды 11 М.
„Като не щеш МИРА, на ти СЕКИРА“ - управлението на Крум
23:06