Ahmet hocam, izolatörlü bir süneklik düzeyi sınırlı çerçeve olarak çözülmüş bir projede d ve r katsayıları 1 olarak alınmış olup, kolon kiriş birleşim bölgelerinde sorunlar oluşmaktadır. bu projeyi incelerken de proje müellifi tbdy 7.9 a göre kolon kiriş birleşim bölgelerinde kesme güvenliğinin sağlamadığı durumlar göz ardı edilebilir diye bir söylemde bulundu. ben de şartlar ne olursa olsun sistemin doğru yük aktarımı yapabilmesi için kolon-kiriş birleşim bölgelerinde her halükarda güvenliğin sağlanası gerektiğini düşünmekteyim. bu konu hakkındaki görüşünüzü rica edeceğim.
@mehmetbak571510 ай бұрын
Hocam gene zengin kalkışını yaptı😊
@Karahann256 ай бұрын
Hocam her zaman gibi çok güzel ve anlaşılabilir şekilde değindiniz konuya lakin merakımdan soruyorum idecad poligon kolonda hesap yapıyor mu yoksa yapmayan programlar kategorisinde mi ?
@ertugrulyldz7003 Жыл бұрын
Hocam bu anlattığınıza göre kirişin kolona saplanma şeklinin önemsiz olduğu anlaşılıyor. Yönetmeliğe ters değilmi
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Жыл бұрын
Videoyu iyi izlememissiniz. Konu iyi anlasilsin diye anlattigim durum kirisin kolona sıfir olarak mesnetlendigi durum. Bu furumu vidroda ozellikle belirttim. Eger kirisiniz kolona kkucuk bir diş yapip baglaniyorsa bu dismesafesi kadar mesafesi kirisin diger yonunede verip bj x h alanini bacaksiniz, yani mantik degismiyor. Mesela 30x60 olan bir kolona 60 cm lik kenardan 10 cm diş yapacak sekilde bir kiris baglandigini dusunun.Kisisinizin genisligi 30 cm olsun. Eger kiris sıfir olarsk mesnetlenseydi kesme alaniniz yani bj x h= 30 x 30 olacakti. 10cm dis olarak kiris baglanfiginda kirisin solunda 10 cm var diger taraftada 10cm birakacaksiniz yani 10cm dis durumunda kesme alaniniz bj x h = ( 30+10+10) x 30 olacakti. Sap2000 de modellerseniz birlesim bolgesini , gerilmenin kirisin her imi yanina dis mesafedi kadar yayildigini gorursunuz. Yani kesme alaniniz yine dikdortgen yada kare sadece dis mesafelerinden olusan arti kesme yuzeyleri mevcut, mantik ayni. Kafa karistirmamak icin ben burada sadece sifır baglantili durumu belirttim ve videoda diş durumunun kafa karustirmanak icin bahsetmedigimi ama kesme yuzeyi mantiginin ayni olfugunu birttim. Kafaniza takilan bir durum var ise(bu konuyla ilgili) bana whatsaptan ulasabilirsiniz Whtsap=0 545 401 95 15
@atabodur77 Жыл бұрын
Burada karekök(fck) değerinin de betonun çekme dayanımı fctk ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. fctk=0.35*karekök(fck)'dir. Başındaki 1.0 katsayısı betonun donatılı olduğu düşünülerek ve kesmenin 45 derecede çekmeye neden olacağı düşünülerek verilmiş üst limittir. Bir düzeltme yapmak isterim: Süneklik momentle ilgili bir kavram değildir. Süneklik, enerji soğurma kapasitesidir. Kavramın doğru anlatılması gerekir. Momentten olan kırılmanın sünek kırılma olduğunu biliyoruz, ancak beton eğer donatı akmadan kırılırsa, moment kırığı da olsa, kırılme gevrek olur, sünek olmaz.
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Жыл бұрын
Süneklik, elemanın yada sistemin kapasitesini kaybetmeden şekil degistirebilme özelligidir. Yani elemanda bir takim uzamalar, kisalmalar, dönmeler olacak ancak eleman hala kapasitesi ne ise onu tasimaya devam edecek. Bunu nasıl yapabiliyorsaniz yapin. Buradaki konu momentin icinde Oldugu durumdur. Betonarme bir kesitte suneklikten bahsetmeniz icin akmanin başlaması gerekir. Momentsel kavram demek, momentle ilgili, momentin icinde oldugu demektir. Örnegin duruma gore cekme kuvveti de sünek bir davraniş gerceklestirebilir. Bu konu geregi suneklikten bahsedebilmemiz icin egilme donatisinin rahatlikla akmasi gerekir, yani egilma donatisinin akmasi icin, normal kuvvet (basinc) kirilmasi, kesme kirilmaasi yada herhangi bir nedenle betonun(beton basinc blogu) basinc nedeniyle kirilmamasi gerekir.
@478015527 ай бұрын
Vmax üzerine bir not bırakmak isterim. Kesme tahkikindeki üst sınırda kullanılan kök içerisindeki fck betonun çekme dayanımı ile ilgili değildir. ACI 318-14'te de kullanılan bu denklem, bilindiği gibi kesme kuvvetine bir üst sınır koymayı amaç edinmektir. Bu da şu demek oluyor: Kesme kapasitesi aşırı artırıldığı zaman kesitin gövdesinde bulunan asal basınç gerilmelerinden ötürü kesit kesme kapasitesine erişemeden basınç ezilmesi ile gevrek kırılmaya uğrayabilir. Vmax denilen üst sınırın tek amacı da bu değildir tabii ki. Aşırı etriye kullanımını ve çatlak genişliğinin de kontrol altında tutulması gerektiği için Amerikan Beton Enstitüsü kök içerisinde bir fck terimi kullanmıştır. Karakök ifadesi betonun çekme dayanımını çağrıştırması doğal bir şeydir, ancak, üst sınır kesme kapasitesindeki fck^1/2 ifadesi yukarıdaki satırlarda da değindiğim gibi çekme ile ilgili bir durumu temsil etmez, gövdedeki basınç ezilmesini (habersiz göçmeyi) engellemeyi amaç edinir.