Kompost Nedir? Denemeler

  Рет қаралды 57,898

Eryaman Çiftliği

Eryaman Çiftliği

Күн бұрын

Bu kompost üretimi, çürüme, mayalanma üzerine bilgi veriyorum. Bu videoyu seyrettiğinizde kompost denemelerim hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
İyi seyirler...
Ayrıca Instagram hesabımdan da beni takip edebilirsiniz.
/ eryamanciftligi
#kompostyapımı, #evdekompost, #atıklardankompost, #solucangübresi, #evdegübre

Пікірлер: 244
@kenandal5108
@kenandal5108 3 жыл бұрын
Yaklaşık iki senedir bizde bahçemize bütün evsel atıkları atıyoruz çok faydası oldu topragimiz çok sertti git gide yumuşuyor ve solucan kaynıyor...Hemde atıklarımızı ayrıştırmış olduğumuz için iç huzur inanılmaz. Gerçekten hiçbir şey çöp değil. Herşey dönüşebiliyor... Yeter ki doğaya uyumlu yaşamaya çalışalım.. Emeğinize sağlık... Paylaşımlarınız çok değerli ve detaylı... Yıllardır araştırıp tam olarak bulamadığım birçok soruya direk cevap paylaşımlarınız... Teşekkürler. Kolay gelsin.
@eserkara3909
@eserkara3909 2 жыл бұрын
Kompost yaparken kova kullaniyor musunuz ya da direk ayristirip topraga mi gomuyorsunuz
@NihalTug
@NihalTug 2 жыл бұрын
Merhaba.Bu kompost hazırladıktan sonra kaç gün sonra ekim yapılabilir.
@goncagulengin4900
@goncagulengin4900 4 жыл бұрын
yumurta kabuklarini ayrica biriktirip firinda iki dk.bekletip robottan gecirdikten sonra sebze yataginizda gübre olarak hemen kulanabilirsiniz. sogan, sarmisak, muz kabuklarinida su dolu büyük bir kova veya varilde iki üc hafta bekletip süzdükten sonra sahane bir sivi gübre size ( 1'e 5 oraninda) su ilavesiyle. Tabii sirganida unutmayin, Bunu domates veya fasulye yapraklariylada yapabilirsiniz harika oluyor sebzeler icin
@Naapsakki
@Naapsakki 4 жыл бұрын
Merhaba hocam Portakal ve limon kabuklarını karıştırmasanız iyi olur çürüme daha hızlı olur ayrıca ot tohumlarına fazla takılmayın iyi yanmış bir kompostta ot tohumlarıda yanar kolay gelsin
@alihanaksoy5982
@alihanaksoy5982 4 жыл бұрын
Portakal limon kabuğu konusunda haklısınız
@utkugokmen2433
@utkugokmen2433 4 жыл бұрын
Video için tşkler..Bende balkonumda buna benzer şeyler yapıyorum/deniyorum....Yorumlara baktım bu kadar meraklısının olması beni ziyadesiyle mutlu etti...Ülkemizde tonlarca organik atık çöpe gidiyor...Devlet ve/veya belediyeler kampanya başlatsa ve her ev/site ve lokanta/esnafa yemek artıkları,sebze meyve artıkları,fırıncılık artıklarını,kağıtları vb ayrı atabileceğimiz çöp kutuları /poşetleri verse/yerleştirse hem doğayı kirletmemiş oluruz hem de bu atıklarla yapacağımız gübre ile milyarlarca dolar tasarruf etmiş oluruz...Pek çok ülke daha evdeyken çöplerin ayrıştırılarak atılmasını sağlıyor.Bilinçli vatandaşlar bunu bir vatandaşlık görevi kabul ediyor çöplerini ayrıştırarak atıyorlar...Böyle bir ülke hayal ediyorum.... Çalışmalarınız da başarılar
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Kesinlikle katılıyorum her kelimesine
@erdalgecer7927
@erdalgecer7927 3 жыл бұрын
Benim Almanya ya yerleşeli bir yıl oldu buralar gerçekten öyle bizim de umarım sistem olur çünkü ben kendi başıma geri dönüşüm ve bio atık toplamaya uğraşmıştım akıntıya karşı kürek çekmek gibiydi umarım herşey daha iyi olur
@ahmetumuroglu9228
@ahmetumuroglu9228 3 жыл бұрын
Benimde içim gidiyor çöpe atılan malzemelerden dolayı. özellikle büyük şehirlerde peyzaj artıkları çöpe gitmesi ve belediyelerin peyzaj bölümleri bunu değerledirmemesi.
@senayoranli1216
@senayoranli1216 4 жыл бұрын
Çok faydalı bilgiler teşekkür ederim. Saksı ve kömür çuvallarına aynen yapıyorum. Benim ilk düşüncem atıkların çöpe gitmeyip değerlenmesi . Bizler hepimiz birkaç kişiye bunu yapmayı başarırsak en azından çöpler azalır. Faydalı eylemlere az çok demeden devam iyi günler
@kostebekadam
@kostebekadam 4 жыл бұрын
doğadan gelen doğaya dönüyor en güzeli. geri dönüşüm çok önemli. çöplerimizi ona göre ayırmalıyız. organik olanları da imkan dahilinde bu şekilde doğaya geri vermeliyiz. Güzel paylaşım olmuş, teşekkürler.
@elifkoksalan6520
@elifkoksalan6520 4 жыл бұрын
Elinize emeğinize sağlık. İlgiyle takip ediyorum. Elma kabuklarıni falan sirke yapıyorum. Tavsiye ederim. Turşu zamanı turşu da yaparsınız sirkelerle hem de birçok yerde kullanırsınız. Ben çocukken rahmetli anneannem de bahçeye çukur kazardi hep meyve sebze atıklarını gömerdi boyle. Solucanlar ve funguslar çürümeyi cabuklastiriyor toprakta. Bahçenin bir köşesine gomseniz saksı yerine solucanlar daha kolay gelir toprakla temasla nacizane minik bir tavsiyem. Çok beğendiğim. Sağlıkla kalın
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Mantıklı 🤔
@ubeydealtintas3181
@ubeydealtintas3181 4 жыл бұрын
Belcikadan selamlar.. abi Evet bende bahcemin bir kosesine cukur kazidim, bu cukura bictigim cimleri ve budadigim çitlerin ince dal ve yapraklarini ve tum mutfak atiklarimi atip arada birde dirgenle karistiriyorum oksijenlemek icin.. ama dezavantaj olarak kucuk sıçanlar gelmis cukurun etrafina kucuk kucuk delikler acmislar...
@servanabi
@servanabi 4 жыл бұрын
elektrikli makineyle çim biçerken pirize yakın olan taraftan başlayıp pirizden uzaklaşarak biçerseniz biçim sırasında kablo önünüze çıkmaz daha hızlı biçim olur.
@alpleringezginleri366
@alpleringezginleri366 3 жыл бұрын
Hocam bu biçtiginiz çimleri ve fidelerden kirdiginiz yapraklari da bir yag bidonu topraga gömerek elinize gececek otlati içine atip kapagini kapatip yanmasini saglayip ara da bir kariştirip çorba gibi yapip topagin üzerine suyla 1/1 kariştirip verin sonra topragi karştirip güneşli havada 3-4 gün sonra topragi yatak yapip islatip sonra fidanlarinizi fideleyin. Bilgi zürih ögretmenimden ve ayni anda okul müdürü ve üniversite de agrar egitim dersi verirdi uygulamali ondan ögrendim 1974 li yillarinda okula giderken bizi de okul bahçesinde uygulamali egitti. Saygilar selamlar sizi izlemek ayricalik.
@ersin1416
@ersin1416 4 жыл бұрын
İlgi ile videolarınızı izliyorum. Emeğiniz için teşekkür ederim. Kendime kadar solucan gübresi işi ile uğraşıyorum. Sıcak kompos yaparak zararlı mikro organizmaların ölmesini yararlı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayabilirsiniz ayrıca daha kısa zamanda netice alacaksınızdır. Sıcak kompos hayvan ve bitkisel atıkların nemli ve hava almayacak şekilde mevsimsel olmak şartı ile 4-7 gün aralıklarla karıştırılarak ve nemlendirilerek yapılır. Nemli ve hava almamış olması öbeğin 70-80 derecelere çıkmasına zararlı Micro organizmaların ölmesi yararlı micro organizmaların çoğalmasını sağlayacaktır. Öbeğin yüksekliği minimum 80 cm olmalıdır. Yardımcı olmak amacıyla bilginize.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Bilgi için teşekkürler
@senayoranli1216
@senayoranli1216 4 жыл бұрын
Ersin bey çok küçük bir yerim var kendime kadar solucan gübresi için ne yapabilirim bilgi verebilir misiniz iyi günler
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Senay Oranli yeriniz küçükse satın alın bu sırada da denemeler yapın
@ersin1416
@ersin1416 4 жыл бұрын
@@senayoranli1216 kapalı alanda bakmak şartı ile herhangi bir kapta veya beton zeminde solucan bakabilirsiniz. Çıkan gübre size yeterli gelirmi bilmem. Solucan bakmak için yeterli kapalı alanınız yoksa hazır almak daha eftal olacaktır. 50 metre kare alanda üretim yapmaktayım. 150 metre kare kapalı alanım var. Umarım yeterince yardımcı alabilmiştim dir.
@kursatbulbul218
@kursatbulbul218 4 жыл бұрын
@ERSİN özkan Sıcak kompost için oksijene ihtiyaç vardır. "Hava almaması" bölümleri hariç diğerleri genel olarak doğru bilgiler.
@Hector_B.C1184_
@Hector_B.C1184_ 4 жыл бұрын
Hocam bizim burada belediye kaldırımlarda çıkan otları biçip siyah poşetlere koyuyor. Ben de poşetlerin parasını vererek alıyorum. Sonra yine bizim burda çınar ağaçları yaprakları dökünce kendim topluyorum. Sadece Çınar ağaçlarının yaprakları geçen sene 100 çuvalı geçmişti. Belediyeden aldığım poşetler içindeki otlar da 30-40 adet oluyor genelde. Çokça emek ve bir miktar da para harcamama rağmen sizin dikdörtgen sebze yataklarından en fazla 3 veya 4 tanesini dolduracak kadar kompost elde edebildim. Anladım ki küçük ve bence orta ölçekte de sadece atıkları toprağa geri kazandırmak için yapılacak bir iş. Büyük ölçekte ve sürekli bindirme usulü olmadıkça gözle görülür bir fark ortaya çıkmıyor. Bir de önerim olacak; budadığınız ağaç dallarının kabuğunu mutlaka kompostunuza dahil edin. Özellikle çuvalda çok işe yarıyor. Ortam sıcaklığını ve nemini korumada talaştan daha verimli geldi bana ayrıca kıvrımlı ve sert yapısı havalandırmaya muazzam katkı sağlıyor. Saygılar.
@boragurcay1796
@boragurcay1796 4 жыл бұрын
onur bey, yaptığım yabancı kaynaklardan araştırmalarda yatakları tamamen kompost ile doldurmak ürün verimini çokca düşüreceğinden bahsediliyor, bilginize.
@Hector_B.C1184_
@Hector_B.C1184_ 4 жыл бұрын
@@boragurcay1796 çıkan kompost miktarını betimlemek için sebze yatağı üzerinden anlattım. Yoksa dediğiniz gibi kompost sadece bir destekleme ürünü olarak kalıyor. iç Anadolu'da özellikle yazları toprağın sulama ihtiyacını düşürmek için kullanmaktan öteye de gidemedim zaten. Teşekkür ederim.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Teşekkürler Onur bey, emeğinizi takdir ediyorum
@Hector_B.C1184_
@Hector_B.C1184_ 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi estağfurullah hocam. Sayenizde ezberden yaptığımız çoğu şeyin nedenini anlıyoruz. İlham ve heves verici çalışmalarınızı merakla takip ediyoruz.
@resitsahin7787
@resitsahin7787 4 жыл бұрын
Merhaba, belirttiğiniz miktarda ot ve yaprağı ektiğiniz bitkilerin dibine koyarsanız hem toprağa karışır hem güneşin zararlarını engeller.
@SELCUK-ARIKAN
@SELCUK-ARIKAN 4 жыл бұрын
hocam arşivlik bilgiler veriyorsunuz, anlattıklarınız kitaplardan okunarak yapılacak uygulamalar değil, teşekkürler kolaylıklar dilerim
@TheMrkuyucu
@TheMrkuyucu 4 жыл бұрын
Günaydın. Evdeki organik artıkları ben de biriktiriyorum. Ben kapaklı bir kovada çöp torbasında biriktiriyorum. Şimdiye kadar kokma olmadı. Sirkeleşme ve beyaz küf oluyor.Daha sonra toprağa karıştırıyorum.
@kursatbulbul218
@kursatbulbul218 4 жыл бұрын
Buna yabani fermantasyon (wild fermentation) deniyor. Bir nevi bokaşi kompostu. Sirke kokusu ve/veya beyaz küf sürecin doğru işlediğinin göstergeleri...
@ubeydealtintas3181
@ubeydealtintas3181 4 жыл бұрын
Iyi gunler evet bendede kuf oluyo iyi yolda olduguma sevindim 😀
@kursatbulbul218
@kursatbulbul218 4 жыл бұрын
@@sema9801Gayet güzel olur. Ben 3 yıldır yapıyorum.
@HD-yl2ik
@HD-yl2ik 4 жыл бұрын
Çay, kahve, sebze, meyve kabuklarını vs bir kasada biriktirip toprakla karıştırıp çok iyi gübre oldu
@semaatasever1243
@semaatasever1243 3 жыл бұрын
Çay meyve muz soğan sarımsak patates 🥔 kabuklarını yemek artıklarını mutfak çöpü ne var ise kompost gübresi yapıyorum...
@eyvahridvan
@eyvahridvan 3 жыл бұрын
Buradaki püf nokta kompostun içinin bir müddet 45-55 derece sabit sıcaklığa gelmesi. Böyle olduğunda hayvan gübresindeki yabani otların büyük kısmı ölüyor ve elementler açığa çıkıyor. %50 yeşil %50 kahverengi organik madde içermeli. Çuval tam olarak hava alamadığı ve zamanla sıkışma olduğu için faydasız bakterilere ortam hazırlıyor. Önerim şu: Kompost, açık alanda yığma şeklinde yapılmalı. Sık sık dıştan içe karıştırılmalı. İlk hafta sonunda bir daha taze madde eklenmemeli. Gece hava çok soğuyorsa bir kaç hava deliği açılarak saydam naylon örtülebilir.
@ACEMiBAHCIVAN
@ACEMiBAHCIVAN 4 жыл бұрын
İyi günler . Bahçeniz çok müsait aslında , uygun bir yere yerleştireceğiniz , Kompost Tahtası ile kompost yapmanızı tavsiye ederim. Sizinde gördüğünüz gibi yıl boyu çok fazla bitkisel çöp ve mutfaktan çıkan bitkisel atıklar, çay posaları , kahve telveleri, yumurta kabukları çıkıyor. Hem sizi çıkan bitkisel çöplerle uğraşmaktan kurtarır , hemde siz işinize devam ederken , kompost toprağınız olgunlaşır. Çok faydalı , bitkileri hastalıklara dirençli yapan , gübreli bir toprak üretirsiniz. Hem de sıfır maliyete bunları elde ediyorsunuz. Selamlar.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Atık döngü sistemi oluşturacağım inşallah
@aslankilinclar9224
@aslankilinclar9224 4 жыл бұрын
Merhaba, çok güzel bilgiler veriyorsunuz teşekkürler, mutfak atıklarının değerlendirilmesi için Bokashi kompost yöntemini deneyebilirsiniz bir araştırın derim
@atameslegi
@atameslegi 4 жыл бұрын
Çok teşekkür ederiz.. Merak etmeyiniz paylaştıklarınız, oldukça faydalı bilgiler.
@BagciVeysel
@BagciVeysel 4 жыл бұрын
Tebrikler. Birazda katki sagliyayim. İdeal ortammi, elde olan mevcut imkanlarmidir, Sürdürülebilir ligi mümkün kılan. Apartman dairesi, balkon, teraslı daire, bahçeli apartman dairesi. Mustakil bahceli ev. Arazi icinde ev ve eklentiler. Atiklarin işlenmesi Doğada kendi halinde, düştüğü yerde, dogal cevrim, amazon ormanları gibi. Peki sınırlı imkanlarla sınırsız irade ile neler yapilabilir. Kompost, ya sicaktir,yada soğuktur. İdeali soğuk olup, solucan ve digerlerinide surece dahil etmek ve en doğal halde bunun gerçek lesnesini temin etmektir. Taşıma suyla degirmen çevirmemektir. Once, insanin yiyecegini insan herseyi ile yiyecek ve israf etmiyecek, kalan atiklari hayvanlar yiyecek, et , süt, yumurta, yün , dışkı gubresi olacaj. Sonra hayvanda yoksa toprak yiyecek en dogal hali ile. Organik meteryalleri kaynaginda ayrıştırmak, muhafaza etmek, kullanmak. Apartmanda, evde, en önemli atik kaynağı mutfaktir. Mutfak da cikanlari bir kapta biriktirme yontemleri nelerdir. Kesinlikle hava almayacak bir kap yada poşet lazim. Biriken organik meteryal herşey, karon, meyve sebzeler, yumurta kabuğu, herşey, buna konur, birikir, et, kemik, yenek, artiklari bu ortamda haric, ana arazili yerlerde , direkt toprak temaslilarda olur . Agizi sıkı sıkıya kapatilir, turşu olmasi saglanir. Turşu kokusu çöp kokusundan iyidir. Bu karşın, biraz toorakla karistirilarak kullanilir. Diğer, yontem, yine bir kap, bu kaba , biraz toprak, yada daha once yaptiginiz kompost,1 kat konulur , atiklar, 1 kat konularak, kat kat devam edilir, herhangi bir sikistirma yapılmaz. Topraktan topluyacaginiz biraz solucani ive ederek , sureci solucanli komposta cevirebilirsiniz. Bunu donguye sokup, farkli sekillerle, ustden beskeyip altdan kompostu alabilirsiniz. Toprak tenasli imkan varsa, tooragin yuzeyine birakin yater, yada, kucuk derin duzenli hendekler, açın, atiklariattikca kapatin üstünü, bu bir bahçe düzeni olsun. Patetes kabuklarindan patatesler, domates atiklarinfan domatesler , meyve fidanlarinin cekirdeklerden ciktigini görürsünüz. Bidakine, iki sira arasina gendek kazarsiniz, bu sekklde devam eder Tooraga dijtiginiz, sevze meyve varsa, aralarina birakip ister toprağa gömer, isterseniz yüzeye birakirsiniz. Solucanlar genel iki tiptir sosis kj yuzeyde henen irganik maddenin altinda İnce uzun olanlar birax asagida derindededir. Arazide, organik malz.ciktigi yerde birakirsaniz birde, tavuk, kaz vs eklerseniz, o solucanlar ayrica bedava yemdir. Topraginiz, sünger gibi su tutar, bitkiler hastalanmaz vs vs Ben facede paylastim uyguladim, hala uygjluyorum. Zor yok, bilgi lazım. Apartman dairesinden basliyalim.
@ubeydealtintas3181
@ubeydealtintas3181 4 жыл бұрын
Belcikadan selamlar, videolariniz buyuk bir ilgi merak ve heyecanla izliyorum abi... cok faydali bilgilendirici ve egitici Allah razi olsun ...
@nuraykartal5556
@nuraykartal5556 3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık, şimdiye kadar izlediğim ve bana en uygun olan işlemler... bu kadar net ve açık, başka yerlerde sürekli bir şey satma çabasındalar, evdeki imkanlarla yapılabilecek en güzel uygulamalar teşekkürler 👍🏻🙏🏻
@Tamer87712
@Tamer87712 4 жыл бұрын
Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler. Yumurta kanunlarındaki kalsiyumun toprağa karışması için 7 yıl geçtiğini bir kanalda dinlemiştim. Bu süreyi sıfıra indirgemek için toz haline getirilmiş yumurta kabuklarının üzerine sirke döküp kurutulması tavsiye ediliyordu.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
2 yıldır deneme yapıyorum 4-5 ayda etki gösteriyor. 7 yıl toprakta ne kalır 🤔
4 жыл бұрын
bizim komposta karpuz ve kabak cekirdekleri atmisiz heralde, bu sene domates yatagina dikimden once serdik, ellemesek domatesten cok karpuz kabak vb. bitki olacakti. Ama kompost ciddi anlamda bitkilerin gelisimini artirdi.
@nazlyesildal9233
@nazlyesildal9233 4 жыл бұрын
Gördüğüm en faydalı ve anlaşılır bilgiler veren kanal 👏👏
@zehracelebi9835
@zehracelebi9835 4 жыл бұрын
Teşekkürler dikkatle takip ediyorum. Allah izin verirde köye geçersem tek tek tekrar seyredip uygulayacağım çok öneri ve uygulamanız var. Kolay gelsin
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Teşekkürler
@utkugokmen2433
@utkugokmen2433 4 жыл бұрын
İzlediğim bir yayında sanırım Brezilya idi alakasız bir araştırma için kamyon kamyon portakal kabukları döküyorlar,sonra araştırma yarım kalıyor,devam edilemiyor ancak 20 yıl gelindiğinde portakal kabuğu dökülen yerin yemyeşil yeşerdiği görülüyor...Naranciye kabukları evet asitli ama azotça zengin olduğunu biliyorum...Naranciye kabuklarını aşırıya kaçmamak koşulu ile kullanabilirsiniz...
@kursatbulbul218
@kursatbulbul218 4 жыл бұрын
Merhaba Hocam, Videonuzdaki uygulamalar hakkında, kendi uygulamalarıma dayanarak naçizane görüşlerimi belirtmek isterim. 1) Kompost yaparken harici bir bakteri vb kullanmayı düşünmediğinizden bahsettiniz. Sanıyorum bokaşi kompostunda kullanılan aşılayıcı bokaşi kepeği/serumunu kastediyorsunuz. Oysa ki yabani fermantasyon (wild fermentation) ile harici hiçbir aşılayıcı kullanmadan da bokaşi yapmak mümkündür. 2) Solucan kompostundan bahsedereken, hayvan gübresinin kullanıldığını belirttiniz. Ticari ölçekte durum bu şekilde ancak bu bir zorunluluk değil. Zira, tamamen mutfak atıkları ve diğer organik atıkları kullanarak (hiç hayvan gübresi kullanmadan) solucan gübresi üretmek mümkündür. Hatta bu şekilde üretilen gübre, toprak için diğerine nazaran daha değerlidir. Bir de ticari işletmelerin gübreyi ısıl işleme tabi tutma zorunlulukları var ki o da ayrı bir fecaat. 3) Atıkları hava alabilen çuvala koyup bunları sıkıştırmak amaçları açısından tezat bir durum oluşturuyor. İki seçenekten birini seçmek daha uygun olacaktır. Oksijenli (aerob) bakterilerin temel ayrıştırıcı olması isteniyorsa (soğuk/sıcak kompost) ortamın gevşek yapıda olması tercih edilir. Oksijensiz (anaerob) bakterilerin aktif rolde olması isteniyorsa ise (bokaşi/yabani fermantasyon) tam tersi ortamdaki oksijenin boşaltılması anlamında kompost materyalinin sıkıştırılması gerekir. Bu iki yöntem hibrit yapılırsa, 'kötü' bakterilerin ortama hakim olup pütrifaksiyon (putrefaction) nedeniyle kötü kokuşma (metan, nitrik oksit, amonyak gibi gazların salınımı) oluşma ihtimali artar. 4) Seçilen yöntem ne olursa olsun her durumda organik madde ayrışıp kompost olacaktır. Ancak süreçte açığa çıkacak gazlar ve organik madde kaybı uygulanan yönteme göre değişecektir. 5) Çimler çok önemli ve bol bulunabilen bir organik madde kaynağı. Ancak yapısı itibariyle diğer atıklardan biraz farklı şekilde değerlendirmek daha uygun olur. Yüzey alanının çok fazla olması ve yüksek azot içeriği nedeniyle kötü kokuşmaya çok müsait. Kısa zaman içinde kompost yığınında dengeli bir oranda kullanılmayacaksa, ince bir tabaka halinde bir miktar neminin azaltılması sağlanabilir. Veya, büyük plastik poşetler içinde sıkıştırılıp havası boşaltıldıktan sonra poşetin ağzı büzülüp gölge bir alanda ters çevrilebilir. Bu şekilde fermantasyon sonucunda çim bokaşi/silaj (silage) elde edilerek kötü kokuşma engellenebilir. Bu bağlamda, çimleri hava alabilen bir torbaya sıkıştırmak, üstelik bir de sulamak kötü kokuşmaya davetiye çıkarmak olacaktır. 6) Derin saksıda yaptığınız işlem bence uyguladıklarınız arasında en makul yöntemdir. Yorumlarda da belirtildiği üzere, bu işlemi toprakta yapmak çok daha verimli olacaktır. Ayrıca, bu yöntemi biraz modifiye ederek, açılan çukura kompost solucanları ilave edip toprak içi solucan kompost sistemi hazırlanabilir. Not: Bazı yerlerde haddim olmayarak sizin alanınızda ahkam kesmiş gibi olmamışımdır umarım. Selam ve saygılarımla...
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Kürşat bey teşekkür ederim bilgi dolu açıklamalarınızdan dolayı. Ben de uygulayacağım. Uygunsanız siz video çekebilirseniz sonuçlar içeren çok daha aydınlatıcı olur.
@kursatbulbul218
@kursatbulbul218 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi Rica ederim. Video çekemiyorum. Ancak bazen instagram ve facebook üzerinden paylaşımlar yapabiliyorum.
@melekhandanozdemir1163
@melekhandanozdemir1163 4 жыл бұрын
Elinize emeklerinize sağlik😊 youtube da İzledigim kompost tariflerinin icinde en aciklayici tarifti cok tesekkur ederim yeni videolarinizi sabirsizlikla bekliyorum 👍
@kadercinar8441
@kadercinar8441 4 жыл бұрын
Bende kompost yapıyorum 30 yıldır ama çuvallarla hic denemedim. Sizin sebze yatakları gibi ama 1 metre yükseklikte tahtadan altı açık sandık yaptık içine ev artıklarını atıyoruz bahçeden de ( hastalık olmayanlar) sebze artıklarını ağaç dalları uzum böğürtlen vb dallarını küçültüp atıyoruz kat kat seriyoruz arada üzerine altta oluşan kompostan atıyoruz içi milyarlarca solucan dolu. Her sene baharda da üzerini ekiyorum sebze yatağı gibi oluyor
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Kader hanım bir bilgilendirme videosu çekerseniz bilgilenmek isterim, 30 yıllık tecrübenizden yararlanmış oluruz
@kadercinar8441
@kadercinar8441 4 жыл бұрын
@@sema9801 yok bizim sıcak olmuyor devamlı nemli tutuyoruz üzeri açık çok aşırı sulanmiyor solucanlar bogulmasin diye ama susuz da birakilmiyor. Solucan ve böcekler gübre yapıyor yanarak olmuyor bizim ki. Her senede üzerine ekiyoruz salatalık kabak marul ne istersek çok güzel verim alıyorum
@kadercinar8441
@kadercinar8441 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi keşke anlasam video işinden falan da çeksem. Ama kompost yapması çok zor birşey değil sizin sebze sandıklarını biraz yükseltip ortasını ikiye ayırıp( iki küçük sandık da olur) kat kat dolduruyorsunuz. Bir kat sebze kabukları küçültülmüş ağaç dalları kabukları renksiz kağıt karton çimen çay kahve ufaltılmış yumurta kabuğu her şey atılıyor pişmiş yemek ve et harici herşey. Her 30 40 cm de üzerine biraz toprak atiyoruz. Ben olgunlaşan kompost atıyorum. Imkan varsa alt üst edilmesi gerekiyor daha çabuk olgunlaşıyor.
@kadercinar8441
@kadercinar8441 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi sizin sebze sandıklarınıza da koyabilirsiniz kış boyu bütün yeşillikleri arada bir kaç cm toprak atın baharda dikebilirsiniz. Simsiyah humuslu toprak oluyor
@haddock_76
@haddock_76 4 жыл бұрын
narenciye kabukları komposta gayet de eklenebilir. tek olumsuz etkisi kompostun ph derecesini düşürüp asidik ortam oluşturmasıdır. Bunu da kompostunuza ekleyeceğiniz odun külü ile rahatlıkla dengeleyebilirsiniz.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
👍
@holistic_pathways
@holistic_pathways 3 жыл бұрын
Daha önce saksıda denemiştim, şimdi toprağa gömerek yapmayı düşünüyorum. Umarım güzel şeyler çıkar ortaya. 🥳 Evimin arka bahçesinde iki bahçe yatağı çıkacak kadar yer var, yabani otları yolup bir şeyler ekmek istiyorum. 🍀🌿
@resitsahin7787
@resitsahin7787 4 жыл бұрын
Enis Bey, pendik ilim yayma da çalıştığınızı öğrendim, ünv. yıllarından çok sevdiğimiz bir kurum. Ben de pendik sahilde oturuyorum. Çayırovada babamın evinde 20m2 bir bahçe yaptım. Doğal bir kaç sebze yetiştirmeye çalışıyorum. Kuveyt Türk çalışanıyım. Vaktiniz olursa çayırovada çaya beklerim. Saygılar.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
İnşallah
@cacifstk7446
@cacifstk7446 2 жыл бұрын
Merhaba konuyla alakası yok ama kuveyt türkte altın hesabı açınca 1 gr ve üstünü fiziki olarak alabiliyormuşuz doğrumudr acaba 🤗
@resitsahin7787
@resitsahin7787 2 жыл бұрын
@@cacifstk7446 doğru
@serpilgun5154
@serpilgun5154 4 жыл бұрын
Patetes kabuklarini toprga karışinca tekrar patetes olarak yesillenmezse iyi..
@ozerbilan5509
@ozerbilan5509 3 жыл бұрын
Hocam emeğinize sağlık. Bu konu hk. Prof. Dr. Volkan Dündar hocamızın Bokashi kültürü ile ilgili çok değerli çalışmaları var. Büyük ihtimal biliyorsunuzdur. Fakat bilmeyen arkadaşların evsel atıkların kısa zamanda kompost'a dönüştürülmesi ile ilgili yani Bokashi kültürü ile tanışmasını bence çok faydalı olacaktır.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Bu konuda bir deneme yapmayı düşünüyorum
@ulku1206
@ulku1206 3 жыл бұрын
BARIN SONUÇLARI NI BEKLIYORUM . SONUÇ NE OLDU RKIM AYINA GIRDIK. VIDEO CEKIN BEKLIYORUM
@mustafakosebey
@mustafakosebey 3 жыл бұрын
Lise yillarim geldi aklima Anlatiminiz gercekten akici ve bilincli Emeginize saglik nerede cifliginiz acaba.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Bursa Orhangazi
@emelgurbuz9814
@emelgurbuz9814 Жыл бұрын
Merhabalar bende iki senedir balkonumda yapiyorum ve ciceklerimde kullaniyorum bu senede binamizin bahcesinde sebze ekip bi seyler yetistirmeyi dusunuyorum insaallah yapabilirim kolayliklar
@mehmetalikaraboga3594
@mehmetalikaraboga3594 4 жыл бұрын
Abi komposta turunçgillerin kabukları koyulmaz asidik oranları fazla olduğu için çürümeyi yavaşlatırlar
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Sonradan kül kullanarak dengeliyorum
@nihalaltunsoy5806
@nihalaltunsoy5806 3 жыл бұрын
Ben yurtdışından takip ediyorum sizi bizim bahçelerde kompost için yanlarında boşluklar var altına da toprak birikiyor kapağını açıp alıyoruz zamanı gelince belki turkiye de de olabilir görselini atamadım
@nihalaltunsoy5806
@nihalaltunsoy5806 3 жыл бұрын
Size görselini nasıl gönderebilirim diye bakarken internette turkiyede de olduğunu gördüm araştırabilirsiniz inanın sızın yaptığınız yöntemden daha kolay ayrıca bu kadar torba ve çuvalda kullanmazsınız ağızına kadar dolunca üzerine biraz tuz serpip çöküyor ve bahçe hazirlik zamanı gelince altından gübreyi alıyoruz sizden bu kadar faydalı bilgiler almışken şimdi sizi izlerken bu kadar zahmetli yapmanıza gönlüm razı olmadı belki fiyatı yüksektir ama buna değer çünkü faydalanma oranı yüksek benim fikrim
@1dogangunes
@1dogangunes 4 жыл бұрын
yanma olayı ne kadar şiddetli olursa dana burnu vb... zararlılar buradan istifade edemezler. kompost tam oluşunca kömür küreği ile kovalara doldurup bahçeye uygulardım bu sayede firem de daha az olurdu...
@brscengiz
@brscengiz 4 ай бұрын
Emeğine sağlık abi kolay gelsin.
@cicek_elinden
@cicek_elinden 4 жыл бұрын
Elinize sağlık güzel bilgiler edindim
@MrAdenem
@MrAdenem 4 жыл бұрын
Selamlar tüm videolarınızı izledim tebrik ederim çok başarılısınız size naçizane tavsiyem video çekmiş olmak için çekmeyin böyle devam edin içerikler sade kaliteli anlaşılır.
@mkaand
@mkaand 4 жыл бұрын
Harika bilgiler veriyorsunuz. Şehirden köye göç ve tarım uygulamaları konusunda en ciddi ve dolu içeriği veren kanal bu kanal. Umarım bir gün canlı yayın açıp selam sabah formatına çevirmezsiniz kanalı furyaya uyup. Kompost çok merak ettiğim bir konu ama kendi bahçemde daha makro düzeyde bir uygulama yapmak istiyorum. Fikrimi sizinle paylaşayım belki benden önce siz yaparsınız bende sizin tecrübenizden yararlanırım. Videonun ilk kısmı biraz Eba TV Kimya dersi gibi olmuş ama sonrasında uygulamayı anlatışınız çok güzeldi. Ben panel çitlerden iki bölmeli, üstü trapez çatılı yanları açık kompost alanı yapacağım. 2,5m x 1,25m gibi bir alan 1,5 m kadar yüksekliği olacak ve iki eşit bölmesi olacak. Yandan doldurma kapısı alttan da boşaltma kapısı olacak. Üstten damla sulama çekip otomatik sulanmasını sağlayacağım. Kompostun evsel atık olmayan versiyonu var. Yeşil ve kahverengi malzemelerle yapılan. Bahçem kiraz bahçesi olduğu için çok ot çıkıyor. Bu otları kahverengi + yeşil kat kat bu bölmelere doldurup aralarını sulayıp fermante edeceğim. Yanlardan hava alacak. Oluşan kompostu bölmelere alttan yapacağım kapakla boşaltıp alabileceğim. Ne derseniz olur mu? Panel çit güzel bir malzeme bunun için. Çizimlerimi paylaşabilirim.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Teşekkürler Kaan bey. Projeniz paylaşırsanız sevinirim benim de fikirlerim var. eryamanciftligi@gmail.com
@kursatbulbul218
@kursatbulbul218 4 жыл бұрын
Yaklaşık 3 yıldır kompostun her türlüsünü yapıyorum. Bu süreçte konuyla ilgili yerli/yabancı pek çok kaynaktan faydalandım. Doğrusu, kompost yığınının üzerine damlama sulama sistemini sadece Johnson Su bioreaktör sisteminde gördüm. Fikir olarak güzel olsa da bu kadar teferruata gerek olduğunu düşünmüyorum. Kompost zaten doğal bir süreç. Temel bazı noktalara dikkat ederek süreci hızlandırmanın dışında özel düzeneklere odaklanmaya ihtiyaç yoktur bana göre.
@mkaand
@mkaand 4 жыл бұрын
@@kursatbulbul218 Bey, size katılıyorum. Ben de çok fazla video izledim bu kompost yığınları ile ilgili. Benim bahçem Sultandağı Afyon'da ben ise İstanbul'da yaşıyorum. Bahçemin drone görüntülerine kanalımdan ulaşabilirsiniz. Bahçem her üç günde bir beş saatliğine otomatik sulanıyor. Ben uzakta olduğum için kurudukça o yığının nemli kalması gerektiği için (hatta karıştırmakta gerekiyormuş içerde pişme olduktan sonra) aklıma hazır mevcut olan damla sulama sistemi geldi. Çok değil bir kaç delikle yukardan su damlatırsam yeter bence. Esasen kümes gibi iki bölmeli altta ve yanda kapakları olan trapez çatılı bir düzenek hayal ediyorum.
@mkaand
@mkaand 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi Hemen gönderiyorum size çizimimi. Çizimde yok ama çatı altına iki sıra damla boru çekip nemli kalmasını sağlamak istiyorum.
@elifnurcinkilic8022
@elifnurcinkilic8022 3 жыл бұрын
hocam merhaba, tum bilgiler icin cokca tesekkurler. emeginize saglık. videonun sonuna belki eklemissinizdir diye bekledim kompostun sonucu ya da hemen olmayacagı icin ardına ikinci bir videonuz var mı merak edip baktım ama bulamadım :) denemeler dediginiz icin sormak istiyorum. sonuc nasıldı? aynı sekilde uygulamaya devam ettiniz mi yoksa degistirdiginiz yontemler oldu mu? selamlar. sevgiler
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Aşağı bahçe yataklarını yaparken açacağım. Kompost ile ilgili bir video hazırlıyorum
@elifnurcinkilic8022
@elifnurcinkilic8022 3 жыл бұрын
@@eryamanciftligi cok tesekkurler, bekliyorum :)
@selmateke8706
@selmateke8706 4 жыл бұрын
Yeni izledim, Sizi yazmadan edemedim Gübre yapiminda kesinlikke ,,Limon kabuklari ,portakal kapuklarida konmaz.
@sjjsjsbsshhshshs2721
@sjjsjsbsshhshshs2721 3 жыл бұрын
cok uzn anlatıyon sķtın
@halilduman6821
@halilduman6821 4 жыл бұрын
Yani şunu diyebilir miyiz abi hayvan gübresi katmadan herhangi bir bitki ve sebzeyi biraraya getirerek organik gübre yapmış oluruz
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Elbette
@yilmazarslan1061
@yilmazarslan1061 3 жыл бұрын
Torbalar içerisinde değil de ayaklı petrol varili yapıp orta kısmında kapanabilir kapaklı bir sistem oluşturup, arada bir çevirerek yapılsa nasıl olur? Ben bu sistemi yok edilecek evrakların imhası için askerde görmüştüm. Ürünler sürekli dönderilerek karıştığı için daha güzel yanıyor. Hem daha az zahmetli
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Kesinlikle katılıyorum
@mehtapyrtmc405
@mehtapyrtmc405 4 жыл бұрын
Ben de evdeki bitkisel atıkları bahçede çukur açıp gömüyorum.Bir anlamda kompost yapıyorum.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Çok mantıklı
@dclglrsnmz3491
@dclglrsnmz3491 4 жыл бұрын
Bunu bende yapmaya başlayacağım ... çuval işi emek gerektiriyor ... kışın çukurda bu işi yapmak daha kolay gibi
@Emel5
@Emel5 3 жыл бұрын
Aynen benimde yeni küçük bir baçem var evimin önünde bikaç aydır sebze atıklarını gömüyorum ama patates kabuğu patates ağacı çıkarttı😆 ama açıp bakmadım hiçbir gömdüğüme sadece bir defa aynı yeri açtım portakal nar limon yumurta kabukları olduğu gibi duruyordu hava soğuk olduğu için sanırım. Şimdi biriktireceğim artık inşallah beceririm
@Aydanar280
@Aydanar280 3 жыл бұрын
@@Emel5 narenciye familyasinin kabuğunu komposta karıştırmamak gerekiyormus asidik olduğu için toprağa iyi gelmediğini okumuştum
@gonulcan2759
@gonulcan2759 3 жыл бұрын
@@Emel5 merhaba, yaptığınız bu işlemde herhangi bir şekilde sorun oldu mu? Mesela farelerin gelmesi gibi ?
@hulya7984
@hulya7984 3 жыл бұрын
Merhaba, Kompost yapımı ile ilgili izledigim bazı videolarda kesinlikle narenciye kabukları koymayın diyor.
@mcaglar
@mcaglar 4 жыл бұрын
Merhaba hocam, yine mükemmel bir video hazırlamışsınız. Elinize, emeğinize sağlık. Benim bir sorum olacak. Bildiğim kadarıyla topraktaki bir elementin fazlalığı, başka bir elementin/elementlerin toprak tarafından emilimini engelleyebiliyor. Mesela, toprakta Potasyum fazla ise bu durum topraktaki bitkinin Magnezyum ve Kalsiyum almasını engelliyor. Bu durumda, kompost hazırlarken de bu duruma biraz dikkat etmek gerekmez mi? Selamlar.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Açıkçası böyle bir ayırım yapmak çok zor. Ekolojik dengede her şey yolunu bulur
@yesilbahce5687
@yesilbahce5687 4 жыл бұрын
Emeğinize sağlık çok teşekkürler 👏👏👍
@gultenaydemir6357
@gultenaydemir6357 4 жыл бұрын
👍Denemeler için teşekkürler.
@muharremsavas9085
@muharremsavas9085 3 жыл бұрын
Kompostta portakal limon gibi seyler katılmaz asıtlı oldugu icin
@cihatcetin2895
@cihatcetin2895 3 жыл бұрын
Aynen ben portakal koydum ve toprağın kokusu çok kötü oldu bir daha asla koymam
@carpedieemcarpedieem4169
@carpedieemcarpedieem4169 4 жыл бұрын
Hocam bu öğrendiklerimiz gündelik hayatımızda ne işe yarayacak ? Sorusunun cevabı niteliğinde bir video olmuş . Elinize sağlık . Acaba bu sıkıştırılan çuvallara biraz solucan atsak daha hızlı kompost elde etmiş olmazmıyız ?
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Çuvallarda delik olursa solucanlar yol bulur
@carpedieemcarpedieem4169
@carpedieemcarpedieem4169 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi Çuvallarda delik olmaz ise Sorun olmaz o halde
@muzeyyenalbayrak447
@muzeyyenalbayrak447 4 жыл бұрын
Super, bende denemek istiyorum!! Peki hangi compost ne icin ve ne zaman kulanilir?? Arada fark varmi??
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Ne biriktirebiliyorsanız onu yapın
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
SEMA aynen
@1dogangunes
@1dogangunes 4 жыл бұрын
Hocam ben şöyle bir yöntem denerdim. Hurdacılarda satılan mavi renkli kapaklı bidonlar var. 200 litrelik olanlardan alırdım. Sonrasında bu evsel atıkları onun içinde biriktirirdim. Mümkünse koyun gübresi yoksa ıslak sığır gübresinden biraz bidonun altına atardım. Üzerine bu atıkların hepsini doldurup sonrasında tekrar gübre ile örterdim. Bunu mütemadiyen yapardım. Zira bu sayede içerdeki yanma daha hızlı olacak ve kalan tohumlarda yanacaktır. Oraya gittiğim zaman bidonun kapağını açardım ayrılırken ise hafifçe kapatırdım zira çok yanma olursa içerideki gaz kapağın açılmasını sağlar ve bu sayede dışarı çıkar... Suyu hiç vermezdim diye düşünüyorum...
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Deneyelim Doğan bey araya talaş elenmiş toprak da atarız
@1dogangunes
@1dogangunes 4 жыл бұрын
Hocam bence mayalamak için sadece gübreyi kullanınız, bu sayede gübrenizim içindeki değerler daha da yükselecektir. belki birgün ziyaretinize gelebilir, ☺️
@1dogangunes
@1dogangunes 4 жыл бұрын
bir de konu dışı olacak ama bahçenizde kullandığınız su materyallerinden yine almanız gerekirse Ümraniye Alemdağ Caddesi üzerindeki Sarıtaş Yapı firmasını tavsiye ederim.
@muzaffertayfa5353
@muzaffertayfa5353 3 жыл бұрын
Komposta pismis sebze kabugu atilirmi yani kozde pismis?
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Olmaz
@tugbabasarandemiral9901
@tugbabasarandemiral9901 4 жыл бұрын
Merhaba sizi öncelikle çok çok tebrik ederim, övgülerin tamamını hakediyorsunuz, bilginize, anlatımınıza hayran kaldım çok net ve anlaşılır. Bir öğretmen gözüyle size 100 puan veriyorum ☺️ ve sorum şu: ceviz yaprakları topladım, nane gibi kurutuyorum ve kuruduktan sonra ufalayıp toprağa karıştırmayı planlıyorum saksılarımın içine. Bir zararı olur mu? Ne kadar atmalıyım karar veremedim. Bunu hiçbir yerde görmedim aklıma geldi toprağı havalı ve yumuşak yapar diye düşündüm. Şimdiden teşekkür ederim.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Açıkçası böyle bir deneme yapmadım, yanlış yönlendirmek istemem
@alpaslanvenejla
@alpaslanvenejla 4 жыл бұрын
Günaydın hocam 👍
@ramazans.172
@ramazans.172 4 жыл бұрын
hocam kaliforniya solucanı besleme düşünceniz var mı ? 250 solucanla başlasanız bize rehber olur bence (bu arada anlatımınız akıcı ve anlaşılır)
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Deneyebilirim aslında 🤔
@ahmetak8001
@ahmetak8001 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi Arkadaşlar Kaliforniya solucanı palavrasına inanmayın. Koç gibi, "Anadolu Solucanımız" varken başka bir şeye ihtiyacımız yok. Ben bir miktar hayvan gübresini yanmak üzere açıkta bırakmıştım. Üzerinden bir kış geçti. Baharda bu gübreyi kullanmak maksadıyla elden geçirdim. Gübreyi çuvallara doldurmak isteyince baktım ki kendiliğinden o kadar çok solucan meydana gelmiş ki anlatamam. Ben de bunların hepsini ayırıp topladım. Eski bir çeyiz sandığının içinde besledim orada yaşadılar. Tek kelime ile muhteşemdiler. Aynı olayı, yaptığım kompost yığınında gözlemledim. İnanın her bir solucanın bir tanesini bir tavuk yemiş olsa o tavuğu doyurur. Böylesine kalite solucan vardı...
@haticekurnaz6077
@haticekurnaz6077 2 жыл бұрын
@@ahmetak8001 sandıkta solucanlar ne ile beslediniz
@goncagulengin4900
@goncagulengin4900 4 жыл бұрын
Birde bictiginiz cimenler evet kompos zaten oluyor, ama ben o cimenleri agaclarimin ve sebze ektigim alanlarada adeta bi örtü gibi yayiyorum böylece yaban otleri bitmiyor havada ucusup gelen tohumlardanda korumus oluyorum yaban otu temizleme derdi yok böylece
@resitsahin7787
@resitsahin7787 4 жыл бұрын
Güneşin zararlarını da önler
@mustafakarademir7910
@mustafakarademir7910 4 жыл бұрын
Verdiğiniz bilgiler çok yararlı ,bu karışım yaptığınız bitkilerde hastalık olursa bu hastalık toprağa geçmezmi? Teşekkürler..
@murat7558
@murat7558 4 жыл бұрын
Asitli olduğu için narenciyenin kompost içine konulmayacağını duymuştum.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Komposta kül de karıştıracağım için dengeler diye düşünüyorum
@ilhanozalp9420
@ilhanozalp9420 6 ай бұрын
Teşekkürler.
@tahirkaptan5498
@tahirkaptan5498 4 жыл бұрын
Emeğinize sağlık
@ulku1206
@ulku1206 3 жыл бұрын
COK TEŞEKKÜRLER IYI FIKIRLER VAR BEGENDIM
@downforce4578
@downforce4578 4 жыл бұрын
Akıcı bilgiler için teşekkürler
@yusufklc1867
@yusufklc1867 6 ай бұрын
Merhaba sebzeleri ektikten sonra wolucam gubresini nasil vermeliyiz acaba?
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Evdeki sebze ve meyve atıklarını bokaşi kompostu yapabilirsiniz
@fle107
@fle107 4 жыл бұрын
Solucan gübresi için birşey eklemek istiyorum, neden Kaliforniya solucanı çünkü solucanlar içinde en obur solucan olduğundan dolayısıyla dışkılarını da yoğun bıraktıkları için bu solucanlar seçilmiştir
@grlp8180
@grlp8180 3 жыл бұрын
TOLGA ÖZBEK ile bir akrabalık varmıydı çok benziyorsunuz
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Yok 😄
@nevbaharatabay4625
@nevbaharatabay4625 2 жыл бұрын
Narenciye kabuklarını koyma derler ama siz koymuşsunuz nedeni nedir
@ahmetfatihmete7506
@ahmetfatihmete7506 4 жыл бұрын
Hocam bildiğim kadarıyla patates ve soğan cücüklenme ihtimalinden dolayı konulmuyor
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Bakalım nasıl olacak
@ozlemtansug
@ozlemtansug 4 жыл бұрын
Ben de sebze meyve atıkları ve ağaçlardan dökülen meyvelerle yapıyorum. Kuru kahverengi madde olarak dökülen kuru çam iğnelerinden de ekledim doğru olur mu?
@nezikaras9613
@nezikaras9613 4 жыл бұрын
Olur sadece kükürt atarsanız asitlik oranını azaltırsınız
@ACEMiBAHCIVAN
@ACEMiBAHCIVAN 4 жыл бұрын
Çam iğnelerini ölçülü katmalısınız. Çok fazla olursa asitli olur. Diger dallarla karıştırın. Tek çam iğnesi fazla gelecektir.
@saniyeeraslan6350
@saniyeeraslan6350 Жыл бұрын
Atiklari direk topraga yada saksinin dibine koysak ve sebze fidesi eksek olabilirmi
@putyalaycs9958
@putyalaycs9958 4 жыл бұрын
Sevgili hocam, yumurta kabuklarının fırında 200 derecede kurutulup ezilerek içine elma sirkesi sıkılması ile elde edilen sıvı tortunun kalsiyum olarak bitkilerin köklerine uygulanması diye bir video izledim.Siz bir bu uygulamayı yaptınız mı ? Ve nasıl değerlendirirsiniz?
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Bu da bir yol. Ben bu kadar uğraşmak istemiyorum o kadar elektrik harcamak sirke kullanmak iş gücü ve zaman kaybı gibi geliyor. Ayrıca sirke kökü asetat kalsiyumu bağlar ve toprakta çözünerek toprağa verir ancak ortamdaki asetat kökü toprağın PH nı artırır ve toprak bazikleşir. Benim tercihim ekosistemin içinde çözünmesini beklemek. 😉
@putyalaycs9958
@putyalaycs9958 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi teşekkür ederim.
@fle107
@fle107 4 жыл бұрын
Ben evdeki sebze meyve artıklarından denedim, turşu plastik bidon içine yaptım, içine önce hayvan gübresi karışım toprak koydum üzerine sebze meyve artığı koydum onun üzerine karton parçaları hafif nemlendirdim, kuru yapraklar peçete beyaz koydum üzerine tekrar toprak kodum, bir tane ufak kurtçuk gördüm, bu normal mi zararı olurmu acaba?? Üzerini günde bir sefer açıyorum sonra kapalı kalıyor, tşkler
@birdsfliesletstry
@birdsfliesletstry 4 жыл бұрын
üzerini açın oksijeni bol olmalı hatta tabanını delin ya da yanlardan. kurtçuk zaten bir ayrıştırıcı gayet normal yani
@brawltv2959
@brawltv2959 4 жыл бұрын
Ben robotun yardımını alarak komposta yapmaya çalışıyorum hocam ne kadar doğru buluyorsunuz
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Bence bu tarz şeyleri yaparken elektrik harcayıp bulaşık yıkayıp enerji ve su harcadıktan sonra pek anlamlı değil
@abdkars8239
@abdkars8239 3 жыл бұрын
Bu videonun sonucunu görmek isterdim hocam
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Bahçe yataklarını yaparken açacağım
@Hic06
@Hic06 3 ай бұрын
Çuvalda yapmak mantıklı... 👏👏👏
@cengizbostan824
@cengizbostan824 3 жыл бұрын
Merhaba. Antalya'da Cengiz. 3lt/5lt lik pet şişede de sizin yaptığınızı yapmam mümkün mü? Bunun için özel işlem gerekir mı ( havalandırma vs gibi) ?. Yanıtınızı beliyorum. İyi günler.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Hacim az olduğunda kompost oluşamıyor ısınamadığı için
@sadebiri3970
@sadebiri3970 Жыл бұрын
Merhabalar kompost içersine ceviz kabuğu konabilirmi saksı dibine koymayın demisti bir yerde zehirliyormuymus ne cevabınız için şimdiden teşekkürler
@fatihozen7366
@fatihozen7366 3 жыл бұрын
Kompostu toprağa nasıl uyguluyoruz normal gübre gibimi
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Evet
@halukarat3401
@halukarat3401 4 жыл бұрын
bir ogutucuden gecirilirse sanirim iyi olur
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Çok mantıklı olur
@zeynepkumas178
@zeynepkumas178 2 жыл бұрын
Mutfak artıklarını bahçeye gömüyorum.Kompost olurmu
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 2 жыл бұрын
Olur tabiki
@yucelcolak1591
@yucelcolak1591 4 жыл бұрын
Hocam öncelikle emeğinize sağlık, ektiğim börülcelere karıncalar toplanmaya başlamış, nasıl uzaklaştırabilirim
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Limon sirke salatalık gibi çözümleri var internetten bakabilirsiniz
@MüfidMert
@MüfidMert 4 жыл бұрын
Tebrikler
@mhmmdzeynall5936
@mhmmdzeynall5936 3 жыл бұрын
Salam. Neçə günə hazır olur kompost?
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
3-4 ay
@mehmetcetin9926
@mehmetcetin9926 4 жыл бұрын
Emeğine sağlık , çok yoruluyorsun hocam. Bir tespit kendimce, Hocam yaptığın kompost olur , olur da kaliteli bir kompost olmaz , No dig e başlamalısın , o bahçe yataklarını 1 ,2 yılda üreteceğin kalite kompost ile dönüştürebilirsin, hem kazmaktan , çapa dan kurtulursun hem de verim artar, çapa ,kazmaya harcamayacagin zamanla daha hakim olursun bahçeye , tarlaya. Charles Dowding üstad rehberimizdir😁 hak vereceksin. O bahçe Sana mutluluk vermeli , angarya değil, daha hakim olabilirsin , damlama iyi, yataklar güzel , eksiğin no dig hocam.. Kaliteli kompost üretmeyi hedefle hocam Seneye yetistirirsen keyfine diyecek yok. Pandemi geçsin müsaden olursa Seni ziyaret etmek isterim Hocam.
@mehmetcetin9926
@mehmetcetin9926 4 жыл бұрын
Muhtemelen biliyorsundur da Hocam , yanlış anlaşılmamışımdır umarım. Takiptesin Hocam, Seni tebrik ediyorum ellerine sağlık...
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Mehmet bey memnun olurum ziyaretinizden, işten güçten başımı alamadım, Charles Dowding listelerini çalışacağım en kısa zamanda
@alieyupoglu1639
@alieyupoglu1639 3 жыл бұрын
Steril toprakta kompost oluşur mu? Haşladığım yumurtaların kabuklarını, yine kaynatarak patateslerin ve muzların kabuklarını (kaynatmak istememin sebebi olası bir haşere vs. problemiyle karşılaşmak istememem) aldığım hazır steril toprak karışımına karıştırmayı düşünüyorum. Evde saksıda beslediğim fesleğenim için faydalı olur mu yoksa steril olduğu için pek bir işe yaramaz mı? Ya da en başından kabukları kaynatmam gereksiz bir işlem mi?
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Kaynatarak boşuna enerji harcamaya gerek yok bence, fesleğene olumlu etkir mi bilmem ama toprağı güçlendirir
@ercancakrogullar7156
@ercancakrogullar7156 4 жыл бұрын
En son saksıya hazırladığınız karışımı ne kadar süre sonra kullanabiliriz?
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Tahminen 3 ay kadar sürer
@ercancakrogullar7156
@ercancakrogullar7156 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi bu kadar işinizin arasında çok kısa bir sürede cevap vermeniz takdire şayan. Çok teşekkür ederim...
@ercancakrogullar7156
@ercancakrogullar7156 4 жыл бұрын
Kusura bakmayın, küçük bir soru daha. Yapılan karışımı belirli aralıklarla sulayacağız değil mi?
@metinaltntas2766
@metinaltntas2766 4 жыл бұрын
Yumurta kabuklarındaki çözünme kalsiyuma dönüşmesi ne kadar zaman alacak
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Toprakta 4-5 ayda çözünüyor
@ormanindelisi9103
@ormanindelisi9103 3 жыл бұрын
naçizane fikrimi paylaşmakisterim , yumurta kabugu normal şekilde torağa atıldıgında kalsiyum olarak çözülmesi yıllar alabiliyor, fakat bunu hızlandırmanında bir yolu var topladığınız yumurta kabuklarını bir fırında 200 derecede 15 dk pişirdiğinizde beyaz olan kabukların kahverengiye yani karamelize olduğunu gördüğünüzde pişirme işlemi bitmiş oluyor ,ardından yumurtaları bir öğütücü ile toz haline getirip 3 yemek kaşığı kadar sirke .( sirke farketmez) koyarsanız köpürme olduğunu göreceksiniz bu kimyasal bir reaksiyon oldugununn göstergesidir biraz karıstrıp hızlandırılabılır ardından kurumaya bırakın hersey kuru toz haline geldiğinde elinizde saf kalsiyum olmuş olur , biraz ugras istiyor belki firin dan ve öğütücüden dolayı masraf gibi, bakılabılır ama bahceden ziyade saksı bitkileri için yararlı olur diye düşünüyorum, kolay gelsın . eryaman bey basarılar dilerim sizede .
@nilguncetinkaya9916
@nilguncetinkaya9916 3 жыл бұрын
Size bir sorum olacaktı. Danaburnuyu engellemek için organik yöntemler nedir? Bizim burada Danaburnu çok fazla var .
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Oksijenli suyla toprağı sulayabilirsiniz
@nilguncetinkaya9916
@nilguncetinkaya9916 2 жыл бұрын
@@eryamanciftligi teşekkür ederim
@nilguncetinkaya9916
@nilguncetinkaya9916 2 жыл бұрын
@@eryamanciftligi peki ne kadar süre sulamam gerekiyor. Bu su diğer bitkilere sıkıntı olur mu
@hulyaseker5777
@hulyaseker5777 2 жыл бұрын
Kompost gübre yaparken çam ağacı talaşı kullanmak uygun olur mu acaba
@fuadkilic4177
@fuadkilic4177 4 жыл бұрын
Hocam yaptığınız kompostlar, özellikle biçtiğiniz çimler ne kadar sürede kompost haline geliyor. Tam kompost olduğunu nasıl anlayabiliyoruz.
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Açıkçası benimkiler kurudular ve olmadılar en iyi yol toprağa karıştırmak bence
@muratunel
@muratunel 4 жыл бұрын
Elinize, emeğinize sağlık. Ben uzun zamandır ev artıklarından, bahçe atıklarından farklı seviyede olgunlaştırma kapları kullanarak kompost yapıyorum. Mutfak atıklarını biriktirmek için üzerinde delikler olan kovalar kullandım. Ben de sizin gibi talaş ile koku ve sineklenmeyi önledim. Uzun zaman önce bunu bir video ile paylaşmıştım, olgunlaştırma kovalarımı ve kompost ısı takip sürecini videomda görebilirsiniz. kzbin.info/www/bejne/nZO5iqmDaNyphs0 Selamlar.
@Evcil_hayvanlar.
@Evcil_hayvanlar. 4 жыл бұрын
Bende saksının altına az toprak üstüne evsel atık ve toprak şeklinde birikim yapıyorum bu saksının içine 40 50 adet normal bahçe solucanı atılsa çürüme toprağı zenginleştirme daha hızlı olmaz mı kırmızı Kaliforniya solucaninin yaptığını bahçe sorucani yapmaz mı
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 4 жыл бұрын
Gayet olur ama asıl solucanların girebileceği bir yerde olursa daha iyi olur
@Evcil_hayvanlar.
@Evcil_hayvanlar. 4 жыл бұрын
@@eryamanciftligi maalesef öyle bir yerim yok bahçem var ama fayans orada saksıda bitki bakıyorum solucanları işyerindeki toprak alandan toprayabilirim
@eymento3468
@eymento3468 2 жыл бұрын
güzel anlatım
@havaliebl9161
@havaliebl9161 4 жыл бұрын
Ben portakal ve limonu kullanmiyordum.
@munireyamac7702
@munireyamac7702 3 жыл бұрын
toprağı kazıp içine atıp sonra üzerini örtsek de olur mu acaba?
@eryamanciftligi
@eryamanciftligi 3 жыл бұрын
Daha iyi olur
@munireyamac7702
@munireyamac7702 3 жыл бұрын
@@eryamanciftligi çok teşekkür ederim
18 GÜNDE KOMPOST YAPIMI | KOMPOST FELSEFESİ | DOĞAL TARIM YÖNTEMLERİ
15:54
Kimyasal gübreye boşuna para verme, doğalı var!!!
34:51
RENKLER VE ZEVKLER
Рет қаралды 115 М.
🍉😋 #shorts
00:24
Денис Кукояка
Рет қаралды 3,8 МЛН
Bike Vs Tricycle Fast Challenge
00:43
Russo
Рет қаралды 109 МЛН
Кәсіпқой бокс | Жәнібек Әлімханұлы - Андрей Михайлович
48:57
规则,在门里生存,出来~死亡
00:33
落魄的王子
Рет қаралды 28 МЛН
bu çayı yaparak ağaçların gücüne güç katın bol bol ürün alın
8:48
Gülleci Bulamacı Yapımı
16:38
Eryaman Çiftliği
Рет қаралды 85 М.
EN İYİ DİKİM GÜBRESİ HANGİSİ ?
18:41
Sinan Kara
Рет қаралды 78 М.
TARIM ZEHİRİ KULLANMAYIN GÜLLECİ BULAMACI SİZE YETER - İŞTE TARİFİ [2020]
10:49
Bahçe Yataklarım ve Tecrübelerim
12:12
Eryaman Çiftliği
Рет қаралды 139 М.
SAKSIDA KOMPOST NASIL YAPILIR? - BASİT KOMPOST TEKNİĞİ
16:26
Doğal Düşün TV
Рет қаралды 54 М.
Bokashi Kompostu Nasıl Yapılır
15:44
Kokopelli Şehirde
Рет қаралды 62 М.
🍉😋 #shorts
00:24
Денис Кукояка
Рет қаралды 3,8 МЛН