Hyvä, että näistä asioista puhutaan. Itse ostin juuri muutama päivä sitten Samsung Galaxy S21 Ultran käytettynä. 370 euroa maksoi ja täysin uutta vastaavassa kunnossa. Uutena maksoi pari vuotta sitten 1200 euroa. Uusin malli S24 Ultra ei paljon tuosta eroa, pääkamera on lähestulkoon sama, prosessori toki tehokkaampi, mutta rahalle sain kyllä valtavasti vastinetta. Jos olisin ostanut jonkun uuden 400 euron puhelimen, niin kamerat eivät olisi päässeet lähellekään tuota S21 Ultran tasoa joka oli Samsungin lippulaivamalli. Käytettävän osto siis kannattaa. Jännitys oli aluksi tosin iso kun en tiennyt, että voiko näihin käytettyjä myyviin liikkeisiin luottaa, mutta oma kokemus oli ainakin positiivinen, ei naarmun naarmua puhelimessa. PS. Ei ollut videolla mainittu firma, mutta luultavasti samaa tasoa tuokin. PPS. Aika paljon videolla puhuttiin tuosta, että puhelimissa on kultaa yms. mutta oleellisempaa on kait se, että sun käytetylle puhelimelle löytää joku vielä käyttöä ja saat siitä vielä itse jonkun verran rahallisesti takaisin. Puhelimen rahallinen arvo on siis isompi, kuin se kultahippu siellä sisällä koska sitä voi vielä käyttää.
@villeveikko1Ай бұрын
Tonnissa piirilevyjätettä on -kultaa 250-300g Muu 3,5kg Sit vielä lisäks kymmeniä kiloja, kuparia, nikkeliä, tinaa, palladiimia ym.
@villeveikko1Ай бұрын
Kultakaivos kannattaa perustaa jos tonnissa maa-ainesta on 5 grammaa kultaa
@riippumatonlinjaАй бұрын
riippuu ihan piirilevyistä, kännykät sieltä parhaasta päästä, jos kohta on parempiakin kuten vanhat prossut. Mutta toisessä ääripäässä on vanhat stereot joissa voi olla nollat kultaa. Pari milligramman hopeakomponenttia, mutta vaaditaan tonneja että kannattaa.
@riippumatonlinjaАй бұрын
@@villeveikko1 riippuu tuo kaivoksen kannattavuus monesta seikasta, kullan hinta, energian hinta, matkat, paljonko vaaditaan että sen saa edes käsittelyyn, koneiden hinta jne. 50-70g/tonni kaivoskaan ei välttämättä ole itsellään kannattavaa.
@villeveikko1Ай бұрын
@@riippumatonlinja Ei tietenkään mikään ole absoluuttista mutta lähinnä sitä mittasuhdetta havainnoin koska ei ole kauaakaan kun kultakaivoksia perustettiin kun maaperässä oli kultaa 5-10g/tonni. Ja piirilevyjätteessä puhutaan sadoista grammoista per tonni
@villeveikko1Ай бұрын
@@riippumatonlinja Unohtu näköjään tosta ekasta kommentista mutta tarkotin siis vain puhelimista ja tietokoneista peräisin olevaa piirilevyjätettä. Eniten kultaa on just 90-luvun tietokoneissa ja kohtuullisesti 2000-luvun koneissa mutta mitä uudempi laite, sitä vähemmän jalometalleja siinä on. Itsellä on kohta tonni kerättynä tätä jätettä ja paljon vanhoista koneista kun koulut ja oppilaitokset uusivat niitä koneita mis oli Windows 95 käyttiksenä. Sit niis muistikammoissa, prossuissa ym on paksumpaa kultaa kun taas uusissa on todella ohut kultaus. Ostin myös kuorma-autollisen Nokia-Siemensin valmistamia 3g verkon lähettimiä, signaalinvahvistimia ja kaikkea mahdollista mitä nois radiomastois on kiinnitetty. Ei mitään hajua kaikkien laitteiden käyttötarkoituksesta mutta niiden sisällä oli paljon jalometalleja, mm kullattuja alumiinilevyjä ja hopeisia liittimiä ja kiskoja jne
@petrikoponen5527Ай бұрын
Sen sanon että lankapuhelin aika oli parempi.Voin sanoa näin koska olen elännyt siinä.😊
@peni80085Ай бұрын
Yhdyssana aika
@petrikoponen5527Ай бұрын
Lankapuhelinaika.Tänx🎉
@TimoLaine-t3nАй бұрын
Ongelma on vanhat käyttöjärjestelmät ja jos tietoturvapäivityksiä ei enää tule.
@teeram100Ай бұрын
vartus vaan kun puoli miljardia läppäriä tulee kohta windowsi 11:sta takia olemaan romurautaa ja kaikki ostavat uuden. Et se siitä windowsin vastuulisuudesta.
@TimoLaine-t3nАй бұрын
@@teeram100 Itse käytän pääasiassa Linux käyttöjärjestelmiä. Yhdessä koneessani on Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021,jota tuetaan 2032 asti.
@ACorpseWithoutSoulАй бұрын
Laatikoihin ne jää tarkoituksella lojumaan. Niitä löytyy aina 90-luvun puolivälistä olevista Nokian luureistä tämän päivän puhelimiin.
@jarikuusila6336Ай бұрын
Yrittäjälle+++.
@tumexx1Ай бұрын
Mullon 2020 ostettu samsung galaxy s10+ ja hyvin pelittää
@teppoluonsinen8506Ай бұрын
Hienoa, että joku on ottanut kopin asian suhteen. Mehän korjattiin ja päivitettiin L-S tietoteknikan kierrätyksessä käypäset ATK-laitteet ja kelvottomista kierrätettiin purkujakeet uusiokäyttöön 1997-2010 välisenä aikana...ja sitä tavaraahan riitti. Puhelimet oli silloin vielä sen verran kestäviä ja meidän prosessiin pieniä, että jäi vain puheen asteelle käsittely. Artohan kysyi uskoa tulevaisuuteen kiertotalouden suhteen. Siihen on vain yksi vastaus. Kiertotalous on vain yksinkertaisesti pakko ottaa vakavasti mukaan, mikäli ajotaan vielä tulevaisuudessakin kohtuuhintaisia elektroniikkalaitteita osteskella. Mitä syvemmälle ja harvalukuisempaan kaivannaistalouteen mennään, on automaattinen seuraus hintatason jyrkkä nousu. Siltä ei pelasta tuotantotekniikan kehittyminen ja pienempien materiaalimäärien käyttö jos sitä pientäkään määrää tarvittavia raakaaineita ei enää saada.
@suspiciousentity9305Ай бұрын
Älypuhelimia myydessä ei myydä vain sitä rautaa, vaan myös sitä softaa. Kuluttajansuojan näkökulmasta on vähintäänkin kyseenalaista, jos hänelle ei painoteta mahdollisuutta, että puhelinta ei voi välttämättä enää yllättäen käyttää aiotulla tavalla esim. parin kuukauden päästä. Eikä tämä ole mikään hyvä ratkaisu muille kuin Vaihtokapulalle. Parempi ratkaisu olisi suunnitella komponentit ja puhelinten fyysiset rakenteet tukemaan uudelleenkäyttöä, mm. komponenttien sujuvan irrotettavuuden ja vaihdettavuuden kautta. Nykyään puhutaan lyhytkäyttötietokoneista, joita sitten jälleenmyydään tuotteen elinkaaren loppupäässä (jossa puhelin on oletettavasti suunniteltu menettämään käyttöarvoaan kiihtyvään tahtiin). Puhelimen ei pitäisi olla vain mötikkä, joka on kuluttajalle joko tiili tai tietokone, vaan kokoelma osia. Iso koppi olisi otettavissa siinäkin, miten älypuhelinten toimintaa suunnitellaan isommassa kuvassa. Nykyinen käyttöjärjestelmien kirjo markkinaosuuksineen ei ole mikään pakon sanelema asia. Minkä verran nykytilanteessa tuotteiden hinnoittelussa huomioidaan puhelinten avulla kerättyä dataa ja tästä kerrytettyä liikehyötyä? Oma vekkulimaisuutensa on siinäkin, jos kerran valmistetulla puhelimella voidaan kerätä eri ajankohtina tietoa useammista ihmisistä. Parantaakohan tämä laitekohtaista hyötysuhdetta esim. hedelmäyhtiölle, jos muussa tapauksessa ostettaisiin toisen merkin laite? Varmaan kompromissi heille, jos ei saada uutta luuria (tai ehkä vain yksi uusi luuri) myytyä, mutta kuluttajalle jää kiihtyvästi oheneva hyöty.
@01euroАй бұрын
14:34 uskallan epäillä puhelimen keskiverto käyttöiän euroopassa olevan pidempi kuin vajaa 2 vuotta. Nopealla googlauksella keskiverto käyttöikä olisi 2.5 - 3 vuotta, joka ainakin omaan korvaan kuulostaa uskottavammalta.
@suspiciousentity9305Ай бұрын
Voi olla, että tässä esitetään tavoitekuva yhtiölle hyödyllisen kuvion kannalta, jossa ihmiset myisivät tavaransa tuolla aikataululla. Sillä saataisiin ehkä yhdessä oikeanlaisen hinnoittelun kanssa pyramidille syvyyttä ja leveämmät siivut omaan kotiin kalliimmista puhelimista. Jos siis saadaan näin houkuteltua useampia luopumaan puhelimistaan varhaisemmassa vaiheessa ja täten lisättyä kerrostuneisuutta asiakaskuntaan, jos kehitetään ideaa nopeamman kierron normista kuluttajien päissä.
@markkukiilava7195Ай бұрын
Uusi mainos tv.
@artovesterinenАй бұрын
Ylläri että ekat valittajat löysivät langoille. 😂 Ei ohjelmaa ilmaksi pitkään tehdä ja on vain hyvä että aihealueita on kattavasti. Jotkut haluaa ilmeisesti täyttää päivänsä jatkuvalla öyhöttämisellä ja kierrättäminen sekä korkeampi hyötysuhde ovat kuin heittäisi napalmia omien arvojen päälle.😂
@suspiciousentity9305Ай бұрын
Sisältö kelpaa, jossa katsotaan asioita asianmukaisella kyseenalaistavalla otteella. Tämä on pitkitetty mainos. Sekin ärsyttäisi vähemmän, jos keskellä tavallista videota olisi rehellinen spotti, jonka voisi skipata. Tämä on monimutkaisempaa, epäsuorempaa ja hämäävämpää mainontaa. En toisaalta tiedä tuliko tämä surkea idea 23:lta vai kenties Vaihtokapulalta. Veikkaan jälkimmäistä.
@curysthevirus1553Ай бұрын
Kyllä mä ainakin yhtä varaluuria pidän talles.
@totuuttaetsimassa2425Ай бұрын
Mille "maapallolle"😊
@jarikuusila6336Ай бұрын
Kaivoksissa, koska ne hyytyy? Noh joukki.
@suspiciousentity9305Ай бұрын
Ei hotsita, ei. Sarja on negatiivinen mainos, ainakin vieraiden edustamille pytingeille. Niitä ei kylläkään pitäisi mainostaa, edes negatiivisesti, vaan tonkia journalistisesti.
@suspiciousentity9305Ай бұрын
Kaiken päälle, yhtiön bisnesmalli näkyy olevan riippuvainen suunnittelusta, joka ei niinkään palvele kuluttajan tarpeita, vaan laastaroidaan suunnittelun laatua "kestävämmäksi". Joku voi sitten ottaa joku päivä arvoketjusta seuraavat muruset tekemällä jutun "viherpesusta". Ei siinä, ihan johdonmukaista menoa kestävän kehityksen kulttuurin piirissä.