bu şekilde defter kalem üzerinde hesaplama excel üzerinden hesaplamadan bin kat daha yararlı buluyorum. tabı excel tablolarının hesaplama şablonlarının da kullanımının gösterilmesi ayrı olarak yapılırsa iyi olur . Fakat mantığa yatması için bu yol en iyi yol . Teşekkürler kardeşim.
@KutmanKAPLAN Жыл бұрын
Teşekkür ederim
@onderfidan85594 жыл бұрын
Kutman bey merhaba. Ortam sıcaklığı ile üfleme sıcaklığı farkını konfor tesisatlarında genellikle 6-8 C aldığımızda, üfleme sıcaklığımız (26-8) 18 C olarak buluruz. Ancak bu defa hava miktarını arttırmamız gerekiyor.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Evet doğru tesbit. Dt ne kadar büyük ise o kadar az debi. Ancak bu değeri her ilde aşağı çekmek mümkün olmuyor.
@gokhanmenzi579611 ай бұрын
Kutman bey sen entalpi diye doyma sıcaklığına mı bakıyorsun bana mı öyle geliyor
@KutmanKAPLAN11 ай бұрын
Entalpi yoguşan sudaki enerji ve hava enerji toplamı. Su yogustugu için . Doyma sicakligi evet
@gokhanmenzi579611 ай бұрын
@@KutmanKAPLAN hayır hayır sorum o değil piskometrik diyagramda entalpi çizgisi yerine yoğuşma sıcaklığı çizgisine bakıyorsun gibi geldi bana, bunu bir kontrol edebilir misin? entalpi çizgisi daha solda olmuyor mu?
@KutmanKAPLAN11 ай бұрын
Tam anlamadım . görsel anlatım. video konum saniye vs biraz daha ,anlatmak istediğinizi detaylandırır iseniz sevinirim .
@meyyit119 ай бұрын
Selamunaleyküm kutman abi eline emeğine sağlık. Psikometrik tablo ile ilgili sorularım olucak acaba nereden ualaşabilirim, sosyal medya hesabınıza mı yazayım?
@KutmanKAPLAN9 ай бұрын
mekanikproje@hotmail.com.tr
@meyyit118 ай бұрын
@@KutmanKAPLAN Merhaba hocam, yazdım ama dönüş yapmadınız.
@hvacazerbaijan5 жыл бұрын
Öncelikle bu tip bir çalışmayı buraya eklediğiniz için teşekkür ederim. Çok basit ve anlaşılabilir bir sunum tarzınız var. Fakat izninizle 2 ilave yapmak isterim. 1-ci ilavem: Hava ne kadar teorik olarak %100 BN üzerinde yoğuşmaya başlar yazılsa da, pratikte yoğuşmanın %90da kesin olarak başladığı görülür.Bu sebeple hesaplarınızda %90 BN'i yoğuşma noktası almanızı tavsiye ederim. 2-ci ilavem: Mahal sıcaklığından havayı duyulur olarak soğutduğunuz zaman direk sola doğru bir çizgi çizdiniz ve %100 bağıl nem üzerinden havanın üfleme sıcaklığını gösterdiniz. Aslında bu yanlış bir yaklaşım. Doğrusu mahalin duyulur ısı oranının bulunması, referans noktası ve duyulur ısı oranı çizgisini kullanarak bi soğutma yapılmasıdır. Aksi taktirde oda için hesapladığımız normal soğutma yükünün hiçbir anlamı kalmaz. Referans olarak ASHRAE, DIN standartlarına, TTMD yayınlarına ( sayı 27 ) , Hikmet D. kitaplarına, İTÜ Ahmet A. hocaya sora bilirsiniz. Saygılarımla,
@KutmanKAPLAN5 жыл бұрын
Hocam teşekkür ederim. Dediğiniz konuya detaylı şu videoda girmiştim kzbin.info/www/bejne/Z6HPiqyjZ9iIprc
@skinviser14895 жыл бұрын
Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. Bende psikometrik hesapları basit ve detaylı şekilde anlatan bir yayın arıyordum. TTMD'den belirttiğiniz sayılı dergide alternatif enerji kaynakları ele alınmış. Konu hakkında siz destek olabilir misiniz? Psikometriyi yalın bir anlatımla öğrenebileceğim kaynaklar nelerdir?
@cuneydklc45414 жыл бұрын
Çok sade ve faydalı bir anlatım olmuş. Çiğ noktasına neden ulaşmamız gerekiyor. Bunun mahtığını anlayamadım. Antalya İçin mesela 15 C çıktı. 16 C üflense ne olurdu. Yada 14 C.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Çiğ noktası ne kadar küçülür ise debi o kadar küçülür. üfleme sıcaklığı düşürmek anlamına gelir.
@cuneydklc45414 жыл бұрын
İç ortam 26 C isteniyor. Bu durumda biz de taze havayı 26 C olarak ortama verebiliriz. Çünkü ortamı 26 C ye diğer soğutucular getirecek. ( mesela VRF yada soğutma grubu) Taze havayı 15 C ye düşürüp iç ortama verdiğimiz zaman gereksiz bir soğutma yapmış oluruz. Diye düşünüyorum. Ne dersiniz.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
2 türlü havalandırma var, şartlı hava bu normal havalandırma,. Diğeri ise tamamen havalandırma ile soğutma. Şartlı havada 26 gelmesi normal. Havalandırma ile soğutmada 15 derece gelir. Havalandırmada debi 150 m3 Soğutmada debi 1000 m3 Bunun gibi farklar var. Anladığım kadarı ile havalandırmada yeni sayılırsınız. Doğru yoldasınız. Sorarak öğrenmek güzeldir.
@nemasissogutma4 жыл бұрын
Burada bir hara var dostum. %100 taze havalı klima santralleri adı üstünde %100 taze hava verir ve bu hava ile içeride ki ısı kazancı karşılanamaya bilir. Kesin bir değer olarak yoğuşma noktasına inmelisiniz diye de bir zorunluluk yoktur. Ayrıca yoğuşma noktasına, ortam sıcaklığının bir etkisi yoktur, olamaz. Bu tamamen soğutucu akışkana ve batarya bypass faktörüne bağlıdır. Eğer batarya yüzeyini 5 C yapar hızı da 1.5 m/sn nin altına çekerseniz ve yüzey de kurtarıyorsa 6.0C bike üflersiniz. Bu basma kalıp bir ifade olmuş ve mühendislik adına bir gerekçesi olamaz. Konunun bu şekilde anlatılması üzücü. Konuya hakim olduğunuz belli ancak yanlışlarınız bu hakimiyetin üstünü örtmekte.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Ahmet bey içeriye 5 derece %90 nem üflediğinizde. İçeriyi 25 derece % 28 civarı bir havaya oluşturursunuz. Bizim burada üfleme sıcaklığını sınırlama sebebimiz içeridedeki konfor nem oranı. %28 nem çok kuru bir hava demektir.
@nemasissogutma4 жыл бұрын
Kutman KAPLAN bey %100 taze havalı sistemlerde, yine de garanti edemezsiniz bu hesap yöntemini. Bu sistemlerde elde olması gereken veriler şöyledir; 1- iç ortam ısı kayıp kazanç bilgisi 2- Açığa çıkan nem veya nemi nötrleştiren faktörler 3- Taze havadan gelen gizli ve duyulur kapasite 4- Ortam havası sıcaklık ve nem bilgisi Gibi değerlere bağlıdır. Bu hesap sadece taze havadan gelen yükü sabitlemek için kullanılabilir. Ancak yine videoda bahsi geçen hesaplama kabul edilemez bir ısı yükü hesabıdır. İç ortamdandan bir bilgi yok, kayıp/kazanç yok, nem/su kütle transferi bilgisi yok. Bu bağlamda iç ortam sıcaklık ve nem bilgisi hedef değer de olması garanti edilemez. Bu teorik bir hesap değildir, kullanılamaz. Yapılan işi azımsamıyorum, ancak eğitim doğru bilgi ile olmalıdır. Üzgünüm ama videoda ki hesaplama doğru olsa bile (kapasitif) hedefe yönelik hesap hatalıdır ve kullanılamaz.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
@@nemasissogutma eyvallah
@skinviser14895 жыл бұрын
Merhaba, ısı geri kazanımlı , all air klima santrallerinin psikometrik hesaplarını da anlatabilir misiniz acaba?