Çok teşekkür ederiz anlatım için hocam. Ben de şu an iklimlendirme okuyorum ve makineye geçmeyi planlıyorum nasip olursa. İzindeyiz abi :)
@KutmanKAPLAN Жыл бұрын
teşekkür ederim:) gelecek umut verici
@hkncakmaz_352 жыл бұрын
Sayın meslöktaşım güzel giris yapmışsınız fakat biraz karışık olmuş kolay gelsin
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
Teşekkür ederim hocam, heyecandandir hocam :)
@mazarat47682 жыл бұрын
Hocam merhaba. Klimalarda gaz verirken her zaman gaz miktarını bilemiyoruz. Bu durumda dis hava sıcaklığına göre basıncın ne olması gerektiğini nasıl tespit ederiz. Diyagramı kullanabilir miyim. Mesela r22 de dış ortam 0 derece basma basıncı ne olmalı gibi. Hava sıcaklığı basıncına etkiliyor çünkü. Neler yapabiliriz
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
Hocam bir abimiz bildiğin hassas terazi kullanıyor. o yöntem daha mantıklı. başka sistemler bulabilir onlarda bahalıdır. İlk önce eski gazı boşaltıyoruz. diğer türlü firma kataloglarına bakmanız şart. eğer firma kataloğu bulamıyor iseniz kademeli test ederek verilmeli.
@hasanbuyukdag91992 жыл бұрын
Hocam ekovat etiket okuması nasıl yapılır . video çeke bilirmisiniz
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
müsait zamanda bakalım hocam
@hasanbuyukdag91992 жыл бұрын
@@KutmanKAPLAN hocam müsait olduğunuz zaman da küçük büyük ekovat kar hakında etiket okuması ile bir video çeker Şeniz on numara olur.bununla ilgili video yok KZbin da.
@fsahinn4 жыл бұрын
Emeğin için teşekkür ediyorum.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Rica Ederim faruk Bey , Faydası oldu ise ne mutlu
@furkanarslan24782 жыл бұрын
COP hesabında payda kısmında wkompresor olması gerekiyor siz konderser demişsiniz ama kompresör gücünü almışsınız
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
dil sürçmesi olmuş. paydayı kompresörün verisi yazılmış . işlem doğru .
@furkanarslan24782 жыл бұрын
@@KutmanKAPLANelinize sağlık sizden anladım baya teşekkürler
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@caferduman50204 жыл бұрын
Cok karisik anlattiniz ama yine sagolun
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Doğrudur hocam ,teşekkür ederim.
@UK211 Жыл бұрын
gayet açıklayıcı anlatım, birazcık kabul yaparken bazı durumları açıklamak.lazim gelebilir, onun dışında okulda bu şekilde anlatilmadi bize .
@kubilayguvercin2472 жыл бұрын
Merhaba Kutman öncelikle video için teşekkürler. Yalnız bir hususu düzeltmek istiyorum. Aşırı ısıtma yani, superheating dediğimiz proses evaporatörden hemen çıkışta olur. Soğutucu akışkanın kompresöre girerken içinde sıvı zerreciği kalmamasını önlemek içindir. Tabi araya akümülatör konularak da bu sorun çözülebilir. Kolay gelsin
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
Sayın meslektaşım bilgilendirme için teşekkür ederim . Her bilgi kıymetlidir.
@huseyinbalci65456 ай бұрын
Hocam anlatim icin cok teşekkür ederim. 14 kw istemistik diyerek kutleyi bulmaya geçtiniz. Bu kisimda karisti. 14 kw nereden cikti tam olarak? Varsayim mi yaptik ?
@KutmanKAPLAN6 ай бұрын
Örneğin iç ünite kapasitesi 14 kW istedik . Şartlar olmadan olmaz. Yazmışım sema üzerine onu kastediyorum. Verilenler
@melikeyuksek73442 жыл бұрын
Hocam H değerlerinin tam değerini nasıl bulduğumuzu anlamıyorum açıklayabilir misiniz
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
Melike hanım hevesinizi kırmak istemem . Bu videodan daha detaylı anlatabilecegimi sanmıyorum. H entalpi ve çizerek okuyoruz ve o bu video . Konuya o kadar uzak olduğunuz bu sorunuz ile anlıyorum .lütfen bilen arkadaşınızdan destek isteyiniz .
@melikeyuksek73442 жыл бұрын
@@KutmanKAPLAN h tablodan bakınca mesela biraz küsüratlı çıkıyor ama yine yakın değer gözüküyor biz bunu tam değer olarak mı yazıyoruz onu merak ettim bilgilendirdiğiniz için teşekkürler
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
Tam okumak mümkün değil yakın değer kabul .
@melikeyuksek73442 жыл бұрын
@@KutmanKAPLAN çok teşekkürler hocam
@veyselcerit4471 Жыл бұрын
Hocam komprasörden 50 derece çıkıp kondansere giren ve sonunda sizin demenize göre 40 derece çıkan gazın sıcaklığı. Siz dış hava sıcaklığı diyorsunuz. Burada yanlışlık var
@KutmanKAPLAN Жыл бұрын
hocam borunun içi 50 derece dış hava sıcaklığına inecek . ama bu verime bağlı tabiki.
@omerakr3623 жыл бұрын
kutman kaplan bey chillerde hangi gaz kullanılır rica etsem cevap verirmisin
@KutmanKAPLAN3 жыл бұрын
Ömer Hocam Değişkenlik gösteririr. Seminer yorumları şu şekilde. Firmaların Tercihleri farklıdır. Alarko Carrier adına söz alan Tolga Aydınlı özellikle chiller ve soğutma gruplarında R1234ze gibi sıfır GWP’li akışkanları kullandıklarını, R32 akışkan kullanımına ağırlık verdiklerini, ancak sektörde sistem tercihi yapan ve sistemlere müdahale edenlerin F-Gazların çevreye olan negatif etkileri hakkında farkındalık yaratmak için mücadele verdiklerini, bu farkındalığın oluşması ve doğal soğutucu akışkanların kullanımının en önemli gündemlerinden biri olduğunu ifade etti. Trane adına söz alan Ersin Yücel,firma olarak GWP değerleri 0 (Sıfır) olan R1234ze, R514A ve R1233ZD gibi soğutucu akışkanları Chiller Soğutma Gruplarında kullandıklarını, bu akışkanların bulunduğu sistemlerin düşük basınçlı sistemler olması nedeniyle gaz kaçak riskinin çok az olduğunu, sistemlerine güvendikleri için ise müşterilerine kaçak olmama garantisi verdiklerini ve sorumluluklarını üstlendiklerini belirtti. Türkiye’de eğer doğru anlatılır ise son kullanıcıların Alternatif Soğutkanlı sistemleri satın alma potansiyellerinin yüksek olduğunu ve bu bilincin yüksek olduğunu dile getirdi. Örnek olarak içerinde 1734 kg çok düşük GWP’li R514A soğutkanı bulunan örnek bir proje satışını katılımcılara sundu.
@omerakr3623 жыл бұрын
@@KutmanKAPLAN abi çok teşekkür ederim zaten Alarko carrieri soruyordum bu tam oldu çok saol
@KutmanKAPLAN3 жыл бұрын
Rica ederim
@kadrimat72163 жыл бұрын
kütle değil kütlesel debi m in üzerinde . olucak
@KutmanKAPLAN3 жыл бұрын
Doğrudur
@muraterlale63354 жыл бұрын
Merhaba, emeğiniz için teşekkürler. Sanırım link vererek videoda kompresör çıkışına sıvı faz dediğiniz yeri düzelttiniz. Ayrıca, aşırı ısıtma(superheating) dediğimiz olay sistemde evaporatör çıkışındaki gaz basıncına karşılık gelen sıcaklık değeri ile bu hat üzerinde ölçülen sıcaklık farkıdır. Diyagram üzerinde gösterimi ise A noktasının yatayda değeri kadar uzatılması ile gösterilir. Faydalı olması dileği ile iyi çalışmalar.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
@BeyzaNAKTAS4 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldu.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Çok mutlu oldum
@karaors8970 Жыл бұрын
👍🧿🇹🇷
@KutmanKAPLAN Жыл бұрын
Teşekkür ederim
@fatihkerim19862 жыл бұрын
Komprasör değil sevgili meslektaşım “KOMPRESÖR”
@KutmanKAPLAN2 жыл бұрын
Dogrudur meslektaşım . Uyarı için teşekkür ederim.
@muratkoc99673 жыл бұрын
sayın meslektaşlarım lafını çok kez kullanarak videoyu 5 dk uzatmışsınız hocam ama sağolun
8 Nisan da mail atmıştım bakma şansınız olursa çok sevinirim
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Evet gün içerisinde dönüş yapıyorum.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
@@omeroonur hocam çok geniş bir soru sormuşssunuz bu kanal zaten bu sorunun genel cevabı, ben genelde meslektaşlarımın takıldığı noktalarda bilgi veriyorum. bu yüzden bu soruyu cevaplamadım
@mucahitfurkanmumcu91464 жыл бұрын
Hocam bir sorum olucak eğerki soruda kompresör çıkış sıcaklığı veriliyor ise biz m’i bulmak için Qkond’mi eşitlememiz lazım? Genleşme valfı çıkış sıcaklığı verildiği zaman m bulmak için Qevp’ye eşitleyerek buluyoruz.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
Kompresör çıkış sıcaklığı verilmesi çok doğru bir yöntem değil. En fazla tersine mühendislik olur . Bizler dışa hava şartlarına göre kompresörden alacağımız verimi hesaplarız . Kompresör çıkış sıcaklığı ne zaman lazım olur . şayet kompresör diyagram verdisini biyor isek . çıkış sıcaklığı yaklaşık olarak görülmüyor ise sistemde arıza vardır demek buna bakılır.
@mucahitfurkanmumcu91464 жыл бұрын
@@KutmanKAPLAN hocam cevabınız için öncelikle teşekkür ederim bu saatte ilgilendiniz. Ben makina mühendisliği son sınıf öğrencisiyim sınavım var ancak tek bir noktada çok takıldım. Sınav sorum da şu şekilde olması halinde Tevp -20 derece Tkond 40 derece Q=10kw ve kompresör çıkış sıcaklığımız 20 derece olması halinde soğutma hesabını yapar iken m’yi bulmamız için Qkond’mi eşitlememiz lazım yoksa Qevp’mi bunu cevaplarsanız çok sevinirim.
@KutmanKAPLAN4 жыл бұрын
@@mucahitfurkanmumcu9146 Hocam Soğutucu gaz nedir ?