Moi Riikka! Oli todella ilo katsella!👍 Hyvä video! Kiitos vinkeistä! 💗👍 Voi raukka yksinäinen sitruuna!😃 😍😍😍😋😋😋💗💗💗
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
Kiitos!
@snania20023 жыл бұрын
Kikherneiden liemestä teen Marenkeja 😋 No tänä vuonna ei ole tarvinnut muuttaa kovasti ruokavaliota niin kumminkin menee enempi kk;ssa rahaa ruokaan kuin vielä vuosi sitten. Kiitos videosta ja tee taas lisää ja vaikka tekisit videon KUN laita ruokaa 👍
@camilamedina96843 жыл бұрын
I am also vegan and love the Finnish language. I hope one day to speak it. Greetings from Argentina!
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
Wow, cool that you came across the channel!
@kedonsiemen3 жыл бұрын
Kiva video taas :), ja hyvin rationaalinen ja samantyyppinen analyysi mitä itse olen tehnyt. Suosin itsekin ravintoa vaatetuksen kustannuksella ja siksi kirppareita tulee käytettyä. Ehkä ainut asia, mitä en välttämättä ymmärrä, on hedelmien korostettu rooli. Ovatko ne todella ravintonäkökulmasta niin tarpeellisia kuin usein puhutaan, jos kasviksia tulee muuten syötyä hyvin? Olen itse myös kirjaillut ruokamenojani taulukkolaskentaohjelmaan ja todennut, että kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen ei ole kasvattanut ruokamenojani (n. 250e - 300e, jossa on toki optimoimisen varaa), mutta tällä hetkellä syön vielä kananmunia ja kalaa (yrittänen niiden poistamista pian). Lisäksi olen pyrkinyt ostamaan salaatteja ja muita kasviskunnan tuotteita alennuksesta (-60% Salesta ja -50% joistakin K-kaupoista). Olen itsekin asioinut Ruohonjuuressa, mutta se on tosiaan suhteellisesti melko kallis kauppa. Jos pavuissa, pähkinöissä ja siemenissä haluaisi säästää, niin silloin kannattaisi ostaa isoja eriä ulkomaisista verkkokaupoista: prosentuaalisen säästön pitäisi olla todella merkittävä, jopa lähes 50%. Ulkomaisista liikkeistä ostaminen on kuitenkin eettisesti so-so, vaikka toisaalta olemme kyllä maailmana kietoutuneina toisiimme (esim. Kiinaan ja Yhdysvaltoihin) välikäsien kautta halusimme sitä tai emme. ^_^. edit: Fennovegaanius voisi olla mielenkiintoinen videon aihe, sillä en ole löytänyt asiasta paljoa tietoa. Soijan puuttuminen on tietenkin ehkä keskeisimpiä "ongelmia" siinä, mutta olen käsittänyt että Suomessa koeviljelyjä on jo tehty, joten sen saaminen Suomesta tulevaisuudessa voi olla mahdollista, jos ei jo ole; huomasin myös vasta, että mm. kvinoaa ja vihreitä linssejäkin saa jo kotimaisena.
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
Kiitos! En ole varma, mitä tarkalleen tarkoitat tuolla hedelmäkommentilla, mutta uskon, että niitä voi hyvin syödä myös vähemmän, jos syö niiden sijaan paljon kasviksia. Itse vaan rakastan hedelmiä, joten niiden määrää on tullut lisättyä aika paljon. Noi tunnetuimmat vegaanilääkärit taitaa suositella jotain 2-4 annosta hedelmiä/marjoja päivässä. Ehkä se suuremmaan määrän syöminen on enemmän tällainen vegaanisomekuplan juttu. :D Ja kiinnostava kuulla noista sunkin kokemuksista, kiitos, että jaoit!
@kedonsiemen3 жыл бұрын
@@RiikkaIivanainen Tarkoitin vaan, että ovatko hedelmät aivan välttämätön osa terveellistä ruokavaliota. Ehkä lääkäreiden suositus on enemmän pragmaattinen neuvo kuin absoluuttinen vaatimus, en ole varma (eli että hedelmät voi helpohkosti korvata esim. kasviksilla, jos tietää mitä tekee). Toki makuasiat on oma juttunsa, mutta itse syön melko vähän hedelmiä sokerin välttelemisen takia (edit: mulla sokeri aiheuttaa aknea, ainakin prosessoitu sokeri ja pyrin välttelemään insuliinipiikkejä, vaikka hedelmien kuitu sitä jarruttaakin). Tuo syömisen määrän lisääntyminen pitää varmasti paikkaansa monessa tapauksessa, mutta kuten taisit sanoa, senkään ei välttämättä tarvitse olla niin. Joo, toki, mielelläni jaan, hyvää matskua :). Olet selvästi hyvin perehtynyt aiheeseen ja jokaisesta videosta tuntuu jäävän käteen jotakin pientä uutta. Olen btw. myös lukenut, että porkkana on halvin ihonhoitotuote tjsp.
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
@@kedonsiemen Joo, se hedelmäjuttu on varmaan siitä näkökulmasta, että helpompi myös vältellä prosessoitua sokeria, jos voi syödä makeita hedelmiä. :) Itse koen myös, että prosesoitu sokeria aiheuttaa finnejä, mutta erityisesti rasva. Mutta omat kokeilut on vielä kesken.
@soilikasanen2 жыл бұрын
Kausivihannekset ja -hedelmät on halpoja., samoin kokokasvisruokavalioon kuuluvat korkeintaan niukasti prosessoidut palkokasvit jne. Laskelmat keinoista päästä mahdollisimman halvalla ei-kaupallisella Kasasen kootut - sivustollani.
@koirasikin3 жыл бұрын
Olen itse myös ymmärtänyt, ettei luomu välttämättä ole ihmiselle sen parempaa, kuin "normaali" ruoka. Mahdolliset torjunta-ainejäämät on kuitenkin loppupeleissä niin olemattomia, eikä niitä Suomessa niin paljoa edes käytetä ruoantuotannossa. Enemmän luomun suosiminen ainakin itsellä liittyy kestävään maatalouteen, biodiversiteetin tukemiseen ja esim. eläinten parempaan kohteluun, ehkä ulkomailla tilanne eri, jos joudutaan käyttämään oikeasti todella voimakkaita torjunta-aineita. Tosin torjunta-aineistakin ollaan pikkuhiljaa varmasti pääsemässä eroon.
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
Hyviä pointteja! En ole tosiaan itse perehtynyt luomuun kovinkaan syvällisesti. Siitä tosiaan on paljon tietoa/ajatuksia puolesta ja vastaan. Itse noudatan ajatusta vähemmän on vähemmän :) Ainakin nutritionfacts.orgilla on videoita, joissa käydään läpi tutkimuksia liittyen luomuun. Niiden mukaan ihmisillä, jotka syövät enemmän luomua on vähemmän torjunta-ainejäämiä kehossa kuin muilla. Mutta tutkimukset tuskin ovat Suomesta. Olisi kiinnostavaa lukea tästä lisää. Suomessa kun on harvinaisen vahva kuvitelma, että suomalainen ruoka on puhtaampaa kuin muu. Että missä määrin tämä käsitys vastaa todellisuutta.
@soilikasanen2 жыл бұрын
Glyfosaatti on ihmisen suolistomikrobistolle haitallista.
@koirasikin2 жыл бұрын
@@soilikasanen glysofaattia käytetään lähinnä viljelyssä, ei esimerkiksi kurkkuihin ja tomaatteihin. Viljatuotteet käy useimmiten läpi sellaisen valmistusprosessin, että on turha vaivata päätään torjunta-ainejäämillä.
@MorkkiT3 жыл бұрын
omalla kohdalla kun vaihdoin vegaaniseen ruokavalioon, niin summa mikä ruokaan menee on pysynyt aikalailla samana vaikka käytän mahdollisimman paljon luomua ja tuoreita kasviksia jne. Tähän syynä on oikeastaan se, että kun olin sekasyöjä, niin söin huomattavasti paljon enemmän herkkuja nykyiseen verrattuna (karkkeja, pullia jne). Kun siirryin vegaaniseen, huomasin että mieli ei tee makeaa/herkkuja kuin erittäin harvoin. Olisi kiva tietää onko muilla käynyt samoin...(?) Myös yleisesti ajatellen hintojen tarkkailu auttaa säästämään ruokalaskussa. Myös isojen pakkausten suosiminen esimerkiksi pavuissa auttaa myös hallitsemaan kauppalaskua. Enemmän työtä, mutta huomattavasti halvempaa.
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
Mä ihan tietosesti aloin syömään vähemmän herkkuja, mutta en niitä ennenkään syönyt niin paljon. Ostan pavut ja linssit isoissa satseissa suurimmaks osaks Indian Marketista, mut silti menee kyl enemmän rahaa. Varmaan olis optimoimista, mut tykkään kokkaa sitä, mitä tekee just sillä viikolla mieli :D
@MorkkiT3 жыл бұрын
@@RiikkaIivanainen En nyt itse erikseen ole merkannut omaan excel taulukkoon mikä on ollut herkkujen määrä rahallisesti, mutta itse en ole muuta syytä keksinyt kuin tuo. Sillä niitä tuli syötyä nimittäin silloin paljon xD
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
@@MorkkiT Varmasti vaikuttaa! Kyl noi voi aika tyyriitä olla!
@bob_malin3 жыл бұрын
Toi paksoi-sieni resepti kiinostaa! :)
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
Joo, pitääpä kuvata se!
@sivistyneemmatnoobit3 жыл бұрын
Sitruunasta olisi kiva kuulla vinkkejä ruuanlaittoon (ei niinkään leivontaan). Risottoihin olen raastanut kuorta.
@ihanpihalla37553 жыл бұрын
Tuli tuossa mieleen kun laskit noita ruokien hintoja niin oliko tuossa - 19 vuoden hinnoissa mukana myös ne opiskelijaruokailu?
@RiikkaIivanainen3 жыл бұрын
Oli mukana! Eli käytännössä joka arkipäivältä 2,6 e tai joissain tapauksissa vähän vähemmän. :)
@sozangarib89193 жыл бұрын
Laitan itse myös paljon ruoka keralla, teen pariksi päiväksi yleensä. 😊