Persian hallitsijoista löytyy monia jänniä tyyppejä joista ois myös kiva kuulla Suomeksi, kuten: Dareios I (Suuri), Xerxes I (Suuri), Artaxerxes I (Suuri), Artaxerxes III, Ardashir I, Shapur I (Suuri), Shapur II, Khosrau I ("Kuolematon sielu"), Khosrau II, Isma'il I, Abbas I, Nader Shah, Mohammed Reza Pahlavi, muutaman nimetäkseni.
@v-p64692 жыл бұрын
Tulevalla lukukaudella tällaista luvassa, tarkistan vielä päivät, mutta nämä alustavat itselläni yljäällä: 12.1.2023 Persia ja maailman kulttuuriperintö. 26.1.2023 2500 vuotta Persian historiaa käännekohtien kautta 9.2.2023 Nader Shah - Persian Napoleon Syyskaudella antiikin maailmaa, mahdollisesti yksi Irania käsitelevä. Sassanideja ja Safavideja on tarkoitus ehdottomasti jossain välissä käsitellä enemmänkin kuin edellä olevien otsikoiden puitteissa. Dareios Suuri on ehdottomasti tulossa joskus myös.
@bpsalami98642 жыл бұрын
@@v-p6469 Odotan innolla! Etenkin tuota Nader Shah:ia.
@v-p64692 жыл бұрын
Ja tietty tämä: kzbin.info/www/bejne/mpKtkJqKo6-og5o
@LuolaApina-gm3ds9 ай бұрын
Nämä ois hyviä aiheita!
@bpsalami98642 жыл бұрын
Kyyroksen sylinterin mukaan Iranissa olisi ollut 2500 vuotta sitten paremmat ihmisoikeudet kun nyt. Siinä melkein suoraan kielletään orjuutus. Oikeasti Persiassa oli jossain määrin vähäistä orjuutta mutta se oli ymmärtääkseni kuitenkin laitonta (mutta ainakin Joonian kapinan jälkeen kapinalliset myytiin Babylonian satraappiin orjiksi). Persiassa satraappikunnilla oli suuri autonomia ennen kuningas dareios II:sta. Naisillakin oli yllättävän hyvät oikeudet aikaan nähden, ja he saivat liittyä vapaasti muun muassa armeijaan. Kyyroksen sylinterissä sanotaan olevan lähes uskonnon vapaus, joka ei kuulosta kovin kaukaa haetulta (mm. raamutassakin kerrotaan kuningas Kyyros II:sta, Dareios I:sta ja Artaxerxes I:stä positiiviseen sävyyn).
@v-p64692 жыл бұрын
Noita osaa sivuan luennolla. Kyyroksen sylinteriä on ylitulkittu nationalistisista ja anakronistisista syistä, mutta Persiassa oli akemenidien aikaan uskonnonvapaus - ainoastaan ihmisuhrauksia vaatineet kultit tukahdutettiin. Persialaiset lopettivat ne Lähi-idässä, mutta foinikialaisten Karthagossa homma jatkui roomalaisvalloitukseen asti. Orjuuskieltoa ei ollut, mutta vähäisempää se oli kuin Välimeren alueella ja lähtökohtaisesti zarathustralaisnäkökulmasta käsin se oli ongelmallista.