Lale Gül, Multatuli en de lezer - VLOGBOEK

  Рет қаралды 9,140

Vlogboek

Vlogboek

Күн бұрын

Пікірлер: 22
@MrRichulan
@MrRichulan 3 жыл бұрын
Zeer veel informatie in een klein kwartier ... en door de inhoudelijkheid is het aan te raden deze video een aantal keren te kijken. Gedegen literaire analyse .... complimenten weer!
@mathijsdejong4036
@mathijsdejong4036 2 жыл бұрын
Geniale analyse, complimenten!
@defnedemir1085
@defnedemir1085 3 жыл бұрын
Fantastische video, super erg bedankt!
@dondersteenje9257
@dondersteenje9257 3 жыл бұрын
Er wordt wel eea door elkaar gehaald hier, ten behoeve van 'ik wil bekeken worden.' Want van de ware boodschap die uit het boek voortvloeit heeft de recensent, getuige het laatste gedeelte, bar weinig begrepen.
@Vlogboek
@Vlogboek 3 жыл бұрын
Beetje los zand dit (of gedrag van een ‘donder steenje’). Ik mis een onderbouwing bij je heldere boodschap.
@ikbencomment9141
@ikbencomment9141 3 жыл бұрын
das het hele probleem: omwille van jouw heilige anti-islam boodschap, accepteer je elk soort prul. dat is de hele bedoeling van dit filmpje, puurheid van recensies terugkrijgen.
@isaw9969
@isaw9969 3 жыл бұрын
Zou ik mogen vragen wat u bedoeld met 'wij zijn zelf de hoofden van Lebak geworden'? is dit aangezien de onderdrukking van groepen (in dit geval de moslima's, in Max Havelaar de nederlands-indiërs) door ons gewenst wordt voor personal gain?
@dgf4955
@dgf4955 3 жыл бұрын
Super goede duiding van het boek in de literair-historisch context. De gevolgtrekking aan het einde mist echter wel argumentatie. Noemt Gül zelf de Nederlanders als hoofden van Lebak? Of heeft zij deze logica dan ook geïnternaliseerd? (Dan schrijft ze lijkt mij niet als binnenstaander.) Ook de scheiding tussen werk en boodschap vind ik lastig. Multatuli was dan wel een mooischrijver, zonder zijn boodschap (die overigens bol stond van redderscomplex) was hij ook niet gelezen. Uit het feit dat er al decennia lang 'hoofddoekjesliteratuur' wordt geschreven, volgt wat mij betreft niet meteen de conclusie dat Turkse verzetsliteratuur economisch ingekapseld is geraakt. Je kan net zo goed zeggen dat zoals Dekker voor de koloniale Nederlander schreef, Gül voor de Turkse Nederlander schrijft. En ja, dan stoot je tegen schenen. Precies zoals Multatuli dat deed! Dan blijft de conclusie natuurlijk niet minder triest... Tenzij je dus zegt dat Gül louter voor de witte, cultuur-consumerende Nederlander schrijft. En het is zeker zo dat er mensen als Wilders mee aan de haal gaan en dat uitgevers er geld aan willen verdienen, maar om de roman te reduceren tot één economische (en onderdrukkende!) logica, doet volgens mij niet helemaal recht aan de ervaringswereld van de auteur. Sterker nog: dan ben je volgens mij net zo ver van huis. Ik vermoed dat er veel interesse is in het boek, omdat het een pijnpunt raakt in de samenleving. Het beste wat je kan doen lijkt mij om, (naast inderdaad kritisch naar onszelf kijken), vooral ook te lezen en te luisteren naar Gül.
@Vlogboek
@Vlogboek 3 жыл бұрын
De koppeling met de hoofden van Lebak was van mijn hand om de paradoxale kant van het succes en de rol van de lezer erbij te betrekken. Ik wilde eerst die wending meer toelichten, maar daar werd het toch iets te belerend en te stellig door, dus dat heb ik weggelaten. Nu mag de kijker het zelf interpreteren. Overige punten die je noemt, kunnen volgens mij naast elkaar bestaan. Het is een persoonlijk verhaal, het wijst op maatschappelijke problemen en er zijn economische en onderdrukkende factoren vanuit het literaire veld en het cultuurminnende publiek die ten grondslag liggen aan de publicatie en de aandacht. Juist die dubbele rol die het boek inneemt in traditie en vernieuwing maakt het interessant, maar ook treurig.
@dgf4955
@dgf4955 3 жыл бұрын
​@@Vlogboek Laat ik het zo zeggen: ik heb het idee dat je suggereert dat "hoofddoekjesliteratuur" blijft bestaan, omdat er een markt voor is. Terwijl ik zou zeggen dat deze blijft bestaan omdat bepaalde moslima's nog steeds minder rechten genieten dan andere vrouwen in Nederland. Dat Gül en andere auteurs hierover moeten blijven schrijven is wat mij betreft het treurige. Dat deze boeken vervolgens bestsellers worden, is inderdaad wel cru, maar het zijn ook stappen in een emancipatieproces..! Net als Wolkers, Maarten 't Hart, Franca Treur, Mano Bouzamour, etc.
@JohnAnonymous
@JohnAnonymous 3 жыл бұрын
Jezus, alsof het alleen maar gaat om het ‘literaire product’. Lekker belangrijk. Dit boek was toch ook gewoon een aanklacht tegen de nog steeds (misschien wel steeds meer) aanwezige religieuze benepenheid, waar autochtoon Nederland toch hard mee bezig was om afstand van te nemen, maar die met de komst van de islam weer springlevend lijkt te zijn? Het is toch goed dat dit verhaal vertelt wordt, ook omdat ze het grotendeels letterlijk heeft meegemaakt. Dat het geen groot literair meesterwerk is (ze is ook nog jong) zal me eerlijk gezegd een zorg zijn.
@Vlogboek
@Vlogboek 3 жыл бұрын
Het fijne van zo'n video is dat je hem nog een keer kunt bekijken als je hem niet begrepen hebt......ennuh, je heb ook gewoon een stopwoordje.
@maarten7845
@maarten7845 Жыл бұрын
Toch?
@ikbencomment9141
@ikbencomment9141 3 жыл бұрын
Eindelijk iemand die precies begrijpt waarom deze boeken gepusht worden. En waarom het kwalijk is dat ten faveure van de natte droom van vele lezers en recensenten (anti-Islam retoriek), en de politieke/economische agenda van politici en uitgevers, er afbreuk wordt gedaan aan eerlijke reviews.
@thomson765
@thomson765 3 жыл бұрын
maar wie heeft dit boek gepusht?
@ikbencomment9141
@ikbencomment9141 3 жыл бұрын
@@thomson765 Ik heb het letterlijk gezegd in mijn comment lol
Lale Gül - Ik ga leven
14:45
Wim Van Willegen
Рет қаралды 1,7 М.
IL'HAN - Qalqam | Official Music Video
03:17
Ilhan Ihsanov
Рет қаралды 700 М.
Brigitte Kaandorp - Neem geen kind (En Vliegwerk - 1998)
13:09
Brigitte Kaandorp
Рет қаралды 885 М.
IK GA LEVEN LEZEN: de moeite waard?
10:51
Floris Leest
Рет қаралды 11 М.
Lale Gül schreef roman over islamitische opvoeding | De Vooravond
11:25