Рет қаралды 26,514
Laskujärjestyksellä on merkitystä silloin, kun laskutehtävä sisältää kolme lukua tai enemmän. On sovittu, että ensimmäiseksi lasketaan kerto- ja jakolaskut, mikäli laskujärjestystä ei ole sulkeiden avulla muutettu. Kerto- ja jakolaskut suoritetaan järjestyksessä, vasemmalta aloittaen. Niiden jälkeen lasketaan yhteen ja vähennetään.
Tutkitaan yksinkertaista esimerkkiä: kaksitoista miinus kuusi jaettuna kahdella. Sovitun laskujärjestyksen mukaisesti lasketaan ensin kerto- ja jakolaskut, ja vasta sen jälkeen vähennetään. Tulos on yhdeksän.
Sulkumerkkien avulla laskujärjestys voidaan pakottaa halutun mukaiseksi. Sulkujen sisään kirjoitetut laskutoimitukset pitää nimittäin suorittaa ensin. Mikäli sulkuja on sisäkkäin, sisin lauseke ratkaistaan ensin. Katsotaan esimerkki, jossa on samat luvut ja laskutoimitukset kuin äsken. Siinä on kuitenkin muutettu laskujärjestystä sulkuja käyttämällä. Sulkujen sisällä oleva laskutoimitus ratkaistaan ensimmäisenä, vaikka se on vähennyslasku. Vasta sen jälkeen suoritetaan kerto- ja jakolaskut. Tulos on kolme.
Sulkujen sisällä olevaa laskutoimitusta ei ole pakko suorittaa ensimmäisenä, ellei halua. Silloin tosin tulee olla tarkkana. Sulkujen sisällä olevaan lausekkeeseen kohdistuva laskutoimitus pitää kohdistaa jokaiseen lausekkeen termiin erikseen. Tarkastellaan uudelleen äskeistä esimerkkiä. Sen sijaan, että laskisimme ensimmäisenä vähennyslaskun, voimme ensi jakaa kahdella. Se kuitenkin edellyttää, että jokainen sulkujen sisällä oleva termi jaetaan erikseen kahdella. Jaamme sekä kahdentoista että kuuden kahdella, ja jäljelle jää vähennyslasku kuusi miinus kolme. Sen tulos on kolme, sama vastaus minkä saimme aiemmin.