Bună ziua! Mulțumesc din suflet d-nule Președinte!
@corinaburlan922311 ай бұрын
Impresionant moment pentru cei care am ascultat direct și în reluare aceste discurs al Președintelui Academiei noastre!❤
@mariusvisovan Жыл бұрын
o greseala foarte regretabila la un asemenea om de mare cultura, pe care il admiram ! Covurlui si Tutova sunt, da, in Romania de azi, pe teritoriul judetelor Galati si Vaslui .
@corinaburlan922311 ай бұрын
S a referit la faptul că nu mau există azi!
@mariusvisovan11 ай бұрын
oare ? mai ascultati o data contextul @@corinaburlan9223
@constantinvrabie38126 ай бұрын
Nu ați înțeles bine. S-a referit la Lăpușna ca fiind în R. Moldova.
@constantinapantei25352 ай бұрын
Nordul Africii (Algeria, Tunis, ...) au stat sub ocupație romană 600 de ani. Iudeea, chiar mai mult. Nici un nord african nu vorbește astăzi nici o boabă de latină. Și ce să vezi, o bucățică din Dacia (Oltenia, Banatul și sudul Transilvaniei) care a fost ocupată timp de 140 ani de romani, a început să vorbească latinește mai abitir decât marii oratori romani, iar dacii liberi (Maramureșul, zona muntoasă a Transivaniei dinspre Carpații Meridionali, Muntenia, Moldova până dincolo de Nistru) care n-au fost ocupați niciodată de romani, au început să facă coadă pe la școlile din Roma pentru a învăța cu orice preț latina. Și cine făcea asta? Un popor mare, cu o cultură veche, falnic și viteaz cum era poporul dac! Decât să susțineți într-un mod foarte agresiv că dacii au fost romanizați, altă variantă nemai putând exista, mai bine ați încerca să admiteți că există și o altă ipoteză, destul de plauzibilă că dacii vorbeau o limbă asemănătoare cu latina. Să nu uităm că au existat două dinastii mari, a Amalilor și a Balților, dinastii care a avut o influență de câteva mii de ani în menținerea flăcării vii a dacismului, în special după cucerirea zonei din Dacia cucerită de romani, a unui tip nou de societate, societate care propagă binele cum ar fi zalmosismul și nu a unei societăți care propagă dragostea față de asupritor. Nu aveți nici o dovadă materială că dacii nu ar fi avut o limbă total deosebită de latină. Raționamentul expus mai sus, precum și o serie de descoperiri mai recente, ne îndreptățesc tot mai mult să afirmăm că limba pelasgă/dacă/getă/tracă/gotă/română nu este o fiică a limbii latine, ci o soră a limbii latine. Este o ipoteză mai plauzibilă și mai de bun simț, și care ne avantajează în fața neprietenilor noștri. Să nu uităm că acești neprieteni au scris istoria în ultimul timp, pentru că ei au fost la putere în ultimele secole. Iar istoria este scrisă de învingători. Măcar ce s-a spus în aceaste ultime doua fraze să vă dea de gândit!
@VictorGrigor-n7nАй бұрын
Cele peste 2000 de nume dacice și tracice care ne-au parvenit, sunt cea mai clară dovadă că limba traco-dacă era o limbă satem, adică o limbă din alt grup al limbilor I.E. de cât cel din care face parte limba latină. Numai ignoranții în lingvistică pot crede prostia teoriei dacității limbii române.
@Porumbeii243 ай бұрын
Pe locul 6 ca populatie, dar pe ultimul loc in multe privințe. Oare de ce?!?
@valevisa84293 ай бұрын
A pasit cu stangul de la inceput,vorbind dintr-o biserica.