Despre Pintea Viteazul se poate spune că era o persoană MULTIFUNCȚIONALĂ ...viteaz ...diplomat...bun negociator ...frumos....cunoscător a mai multor limbi ...milos ... Pintea a condus mai multe cete , acționa în sprijinul populației , era spaima bogaților și mila săracilor ....a fost socotit unul dintre cei mai însemnați romăni din secolul al XVII -lea .A lăsat in urmă niște legende frumoase ...Unde ești tu Pinteo ( nu ai lăsat și tu un număr de telefon ...) să vii să intri in hoții Romăniei ....toți fură căt se poate ...de unde se poate ...și cu cine se poate ..niște NENOROCIȚI ......i-ai dracului pe toți , si dui in munți .inchide-i în peștera aia a ta ......cu tine și fără ei ... țărișoara noastră ar merge mult mai bine .. Cristian foarte frumos materialul ...mulțumesc întregii echipe...vă apreciez..
@mikylungu74255 жыл бұрын
pintea a emigrat din cauza ca s-au taiat padurile in care se ascundeau haiducii.(fara suparare ,i-mi place sa glumesc.)
@mariavreme5 жыл бұрын
@@mikylungu7425 Într-un final o să emigrăm cu toții , mai are Romănia ceva a ei ...??? ( faără supărare ...și mie îmi place să glumesc ):))))
@teodorpantea90524 жыл бұрын
Tot aud despre haiduci, cantatzi prin balade shi doine (mai mult sau mai putzin "autentice"...) sau in piese cu iz phoenixoid, pomenitzi in poveshti haiduceshti, jucatzi prin filme de actori carismatici, shi prezentzi pe denumiri de carciumi, strazi, etc., ba chiar shi subiect al unor cartzi sau articole de istorie. Peste tot sunt prezentatzi ca arhangheli ai dreptatii, aureolatzi de bune intentzii. Nu auzeam decat leit-motivul: "Luau de la bogatzi shi dadeau la saraci", ei continuand sa ramana nishte parlitzi cu bune intentzii. Uneori erau tradatzi chiar de cei carora, vezi Doamne, le faceau bine sau erau inshfacatzi de poterele fara suflet, pe cand ishi vizitau ibovnicele. Multzi au ajuns in shtreang sau au contribuit la gustul bucatelor romaneshti prin sarea extrasa din adancul intunecat al ocnelor. Pe cand eram copil, am invatzat la muzica o "doina haiduceasca", ce incepea astfel: "Trage podul mai podar, Sa trec la al' gospodar. Sa-l intreb de sanatate, De lovele, de se poate." Deci era vizat un "gospodar", cuvant despre care nu am auzit decat sensuri pozitive. Dar stau eu shi ma intreb: Ce ar fi daca m-ash declara eu, acum, "haiduc", ash "subtiliza" un milion de dolari de la imbogatzitzii post-decembrishti shi i-ash impartzi pana la ultimul cent saracilor??!! Nu ash avea de suferit conform legilor in vigoare??!! Ba da??!! Pai de ce, nu ar fi un frumos gest "haiducesc"??!!
@Ana_19825 жыл бұрын
Mă uit cu mare drag la documentarele pe care le faceți pe canalul"Misterele Istoriei". Îmi plac super mult. 💗💗💗💗💗
@JulianChristian20102 жыл бұрын
Grigore Pintea Viteazul a fost un strabun al lui Pavel Corutz....Neamul Curutzilor a luptat pt libertatea acestui neam de la inceputuri.....
@gheorghepopescu65685 жыл бұрын
Buna seara, interesant documentarul.
@cosmincimpoeru73602 жыл бұрын
Ce tare
@istvanmalina5713 жыл бұрын
Nu se mai nasc oameni ca pintea
@costelcomoroteanuPRM.2 жыл бұрын
Felicitări ❤️
@victoribrian10205 жыл бұрын
Frumos.chear.sant.curios
@cameliavarga64753 жыл бұрын
de unde ati auzit legendele astea? foarte ciudat!!
@nipponia15 жыл бұрын
stau aproape.maine ma duc sa caut galbenii :)))))
@mariavreme5 жыл бұрын
îi împărțim???
@nipponia15 жыл бұрын
@@mariavreme da normal da dupa ce te iau de nevasta :)))))
@mariavreme5 жыл бұрын
@@nipponia1 Să-l întreb pe soțul meu dacă îmi dă voie să mă mărit cu tine...ok??? :))))))))
@nipponia15 жыл бұрын
@@mariavreme ok 😂😂😂😂
@mariavreme5 жыл бұрын
@@nipponia1 :))))))))
@timision53533 жыл бұрын
😘❤️❤️❤️
@sanduvasile46365 жыл бұрын
„Ceea ce l-a ridicat în ochii semenilor săi a fost agerimea minţii, simţul acut a ceea ce se petreceau în jur şi un adânc sentiment, dacă nu atât al dreptăţii sociale, cel puţin al onoarei cuvântului dat şi al jurământului prestat”, subliniază istoricii . Haiducii au continuat şi în deceniile ce au urmat, iar unii şi-au însuşit numele de Pintea, aducând prin acest gest un omagiu fostului conducător. „Pintea rămâne, astfel, prin excelenţă, prototipul luptătorului pentru care atât prezentul cât şi viitorul sunt încă datori”,Pintea Viteazul Tânărul „domn chipeş”, aşa cum scrie în documente, s-a afirmat ca un apărător al celor săraci într-o perioadă când Maramureşul şi Transilvania erau în războaie cu austriecii şi otomanii, ceea ce a dus la scăderera nivelului de trai al populaţiei peste care planau biruri extrem de greu de suportat. Istoricii spun că Pintea a devenit haiduc, dezertând din armata imperială unde figura cu un nume fals, iar din 1694 acţiona în zona localităţii Baia Sprie. Avea sub conducere trei cete, din care prima era de 120 de „feciori” înrolaţi din rândul, în special, al nobililor români. Arhivele Naţionale Maramureş deţin documente despre jaful haiducuilor din Munţii Maramureşului asupra unor negustori greci. Haiducii au fost prijiniţi de sătenii din Hoteni, Mara, Ţara Lăpuşului, unde era şi presupusul frate a lui Pintea , judele Alexa şi tăinuitorul său alături de alţii. Tot o supoziţie şi existenţa unei surori a lui Pintea pe nume Anghilina. Unul dintre cele mai mari atacuri ale haiducilor a fost cea din 1698 la castelul Rona, unde au fost omorâţi 250 de oameni, iar bunurile echivalau cu povara a 150 de cai. În 1700, Pintea a fost prins şi închis în închisoarea din Satu Mare, unde a fost cercetat. Colonelul Friedrich von Lowenburg, comnadantul armatei imperiale din localitate a cerut informaţii mai multe despre Pintea. Haiducul a fost eliberat, în urma jurământului de credinţă depus de el şi în urma unui acord prin care haiducii nu vor mai prăda prin zona Satu Mare. Nu în ultimul rând contra unei solde către ostaşii lui Pintea. Cavalerii memoriei din maramureşeni mai susţin că, potrivit actelor, Pintea ar fi oferit cadou, căciula sa de jder fiului comnadantului şi o cingătoare de mătase pentru soţia colonelului, alături de bunurile predate de haiduci pentru graţierea şefului lor. După eliberare, Pintea conduce atacurile în zona Maramureşului, iar împăratul Leopold I cere capturarea lui, oferind şi o recompensă de 500 taleri pe capul lui, viu sau mort.Foarte frumos materialul ...mulțumesc întregii echipe...vă apreciez..domnule Cristian
@ovidomulile3555 жыл бұрын
Un episod frumos despre un DAC din munți.dar despre amiralul Byrd și descoperirile de la polul nord un episod🙏🙏🙏
@dorinaana41593 жыл бұрын
😍💗🥰
@istvanmalina5713 жыл бұрын
Locuiesc chiar la poalele muntelui Gutâi
@adipop3 жыл бұрын
Bunicul meu se numea Patru Budului din Budesti Maramures ..nu stiuu daca are vreo legatura
@danciuandy46434 жыл бұрын
Muntele si manastirea nu sunt interzise femeilor. Sunt din zona si am fosta acolo si nu numai eu
@danciuandy46434 жыл бұрын
Si daca urci in farf si bati cu picioru, se aude a gol. Dedesupt este pestera cu apa, asa zis ,,ochi de apa"
@nonenone66094 жыл бұрын
Hai bre ce DRACU!
@totorina9025 жыл бұрын
Asta fac eu si nu imi este rusine sa o spun
@alvaromorata89835 жыл бұрын
🤗❤⚔
@danelirimescu68324 жыл бұрын
....
@MrBoazhorribilis3 жыл бұрын
Astea sunt povesti. Familia mea are o bransa "Pintea" . Tipul a fost un haiduc. Haiducii erau hoti. Tmerari , dar hoti.
@danciuandy46434 жыл бұрын
Pe munte se zice ca Pintea si a ingropat sabia p-acolo